Pages

Followers

Wednesday, December 7, 2011

36 Minggu Kehamilan :))

Sekejap je rasenya dah masuk minggu ke-36 xsangka aku dah nk bersalin awal bulan January ni, adusss risaunye memikirkan sakit bersalin, makin dekat ni makin ngeri la plak rasenye, boleh x klu xnk bersalin.. kasi Baby kuar je.. tp camne yea.. hmm.. xde ke teknology yg boleh mengurangkan or dgn kate lain menghilangkan rase sakit bersalin ni.. even operate pun still sakit lepas bersalin, ade my frenz ckp operate lg sakit dr beranak normal. katenye bersalin normal sakitnye mase nk bersalin tu, lepas bersalin tu xsakit sngt daa.. cume sakit tang kene jahit laa huhuhu itu mmg xdpt disangkal lg, sume org ckp time nk kene jahit tu adddooiii mmg menyirap rasenye.. addusss terasa perit plak.. huhuhu..

Dlm memikirkan rase sakit nk bersalin ni, terpikir jugak kehadiran Baby Girl nnt, camne la rupenye nnt, and yg paling happy coz Baby temankan Ibu.. at least bile Baby ade, xdela Ibu terkontang-kanting sesorang kt umah tu bile balik kerje. Cume Ibu harap baby xdela buat perangai plak nnt. klu asyik nk menangis je mamai jugakla dibuatnye, al-maklumla masih Baby lg, bukan dia reti nk cakap ke ape bile sakit or lapar.. hmm tang tu mmg masakla nk kene jaga Baby sesorang, Uh nauzubillah, arap2nya baby xbanyak meragam ameen.. Ape2pun kekuatan mental & fizikal mmg sngt2 diperlukan.. harap2nya Baby Ibu ni xdela banyak perangai yea.. lgpun sepanjang tempoh mengandung ni xdela plak sakit terlampau & mengidam entah ape2.. biasa2 je, xde banyak ragam pun, Alhamdulillah semuanya.. mudah2n dah kuar ke Dunia nnt jadi anak yg baik & solehah.. muahahaha.. syg baby Ibu..

Seminggu ni, baby sngt aktif, xreti nk duduk diam dia, agaknya dah rimas duk dlm perut yg sempit tu agaknya, yerla dia pun da makin besar, ruang untuk dia pusing2 dah xde lg dah, duk static je kt situ, kekadang time dia menendang tu, syok jugakla rasenye.. klu tgh2 duk santai2 tu boleh tersedak kene penendang dia.. heheehehe.. tp nk buat camne dah lumrahnye begitu.. so far masih boleh tahan lg.. Itulah besarnya pengorbanan seorang ibu, menanggung ape shj kesakitan selama 9 bulan tempoh kehamilan, lepas tu nnt nk kene besarkan anak plak.. banyak kesabaran diperlukan.. hanya seorang insan yg bergelar Ibu mampu utk lakukan semua ni, sebab tula syurga anak dibawah telapak kaki Ibu & ibu mesti diutamakan lebey dr yg lain...

Sejak 2 minggu ni aku selalu je mengalami sakit pinggang yg keterlaluan, Ya Allah time nk bangun dr katil teramatla sakit rasenye, lg2 klu aku banyak berjalan kesitu kesini time siang tu, pagi besok rasela ko.. uh sabo ajela.. sakit camnE skali pun nk kene bangun jugak, nk solat subuh n bersiap2 ke tempat kerje.. klu boleh lepak & bersenang2 kt umah kang BEST time perut da semakin memboyot ni, da xlarat rasenye nk buat sume kerje2 luar buat mase skrg ni, alangkah bahagia-nya klu dpt melepak kt umah cam dulu2, bersantai je, tido makan, tido makan, itu ajelah kerjenya, pastu besarkan  badan.. Hmm Berangan je la nampaknya.. cume ape yg aku risaukan skrg, takut2 aku sakit time tgh2 mlm.. bab tu paling risau.. bukan pernah rase pun sebelum ni, uh risau betol rasenya..

Untuk Ibu2 yg merancang untuk mengandung, aku nasihatkan pastikan hubby anda ade bersama anda sepanjang tempoh kehamilan, bukannya mudah klu kite mengandung sesorang, nk tanggung sakit sesorang, semua benda kite nk kene tanggung, so pastikan yg long distance tu pk dulula sebelum nk pregnant klu duk berjauhan, sangatlah menyiksakan diri anda sendiri, lebih2 lg klu anda juge seorang ibu yg berkerjaya.. hmm aku da lalui semua ni da.. ape2pun rezeki Allah nk kasi bukan kite tau, cume kesabaran yg tinggi amatlah diperlukan, semoga Allah membalasnya dgn sebaik2 pembalasan..

Ya Allah bantulah hambamu yg lemah ni.. Ringankanlah segala beban kesakitanku & permudahkanlah segala Urusanku, kerana hanya kepada engkaula tempat aku memohon pertolongan & bergantung harap..
Jom kite tengok sequence pembesaran Janin dr minggu ke 31 - 40 ...

Minggu ke-31 - Ibu akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perut. Manakala pada payu dara pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Ketika ini kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g.

Minggu ke-32 - Bayi mengalami pertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6 kg. Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula, sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung. Sebenarnya, ibu tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi.

Minggu ke-33 - Bayi telah memiliki rupa paras yang tersendiri. Rupa inilah nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak. Malah, bayi juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap.
(isteri ~ Kerapkan rehat. Berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana ibu mungkin penat ekoran membawa perut yang membesar)

Minggu ke-34 - Kedudukan bayi betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam.

Minggu ke-35 - Ibu akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol.
(isteri ~ Lakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim)

Minggu ke-36 - Ibu yang bekerja sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan. Sentiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau “varicose vein” dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus ibu. Ibu akan berasa perut begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan.
(isteri ~ Bercuti dan enjoy your holiday with no work. Rest, rest and rest. Let job done by your husband)


**Hmm Best-nye laa klu boleh jadi kenyataan.. tp yg nyata semua benda aku nk kene buat sendiri, kerje pun bertimbun kt opis, makin hari makin banyak benda nk kene buat, maklumlah projek sume dah nk run, tunggu mase je.. yg parahnye report FS aku belum siap lg.. wawawa.. camne nk amik cuti ni.. Bos dah dah tanye bile nk siap & suh aku prepared utk discussion next month ngan architect.. ohh tidak.. next month aku dah xmasuk opis.. silap2 next 2 week pun dah terberanak.. aarrgghhhh camne ni.. serabutnyee... :(   

Minggu ke-37 - Kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.
Minggu ke-38 - Ibu merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kekerapan membuang air kencing terjadi.
(isteri ~ Rajin-rajinkan diri ke tandas dan kerapkan minum air kelapa)

Minggu ke-39 - Saat hampir bersalin. Perut kita sudah begitu besar dan berat. Buat masa ini kita perlu fokuskan fikiran kepada perkara-perkara positif dan bayangkan pemandangan indah. Kita perlu pastikan segala persediaan untuk melahirkan telah siap dikemas dan diletakkan di tempat yang mudah diambil.
(isteri ~ Boleh juga terus letakkan packing barang2 ibu dan bayi di dalam kereta)

Minggu ke-40 - Minggu terakhir dan ini adalah minggu yang ditunggu-tunggu. Ibu akan merasa tidak selesa dan tegang pada bahagian abdomen dan akan merasa sedikit gatal. Ibu juga akan mulai rasa kebas pada bahagian kaki. Bayi dalam kandungan kini telah bersedia untuk dilahirkan. Panjangnya sudah 51 cm dan beratnya telah menjangkau 3.4 kg. Jadi impian bakal ibu dan bapa kini akan menjadi kenyataan dalam sedikit masa sahaja lagi.