Rabu, 13 Disember 2017

Raja Buah :: Musang King SS2 Petaling Jaya




Last week aku mengidam nak makan durian yang sedap a.k.a Musang King. Demand sungguh baby ni tau, durian murah-murah tak nak. Kalau cakap ibu baby yang nak makan lambat sikit abi-nya bertindak, tapi kalau cakap baby yang nak makan laju la sikit hasrat tu ditunaikan Hihihihi... So cara penyampaian maklumat kepada kaum Adam ni kene pastikan betul2 sampai. Kene pandai karang ayat sikit untuk memastikan apa yang dihajati tercapai, ala2 kesian + sedih gitu hahaha. Aku pun baru je menuntut ilmu ni.. Jeng...Jeng... Bocor rahsia hihihi :)) Tapi my hubby ni takdelah kejam sangat, paling slow pun time weekend dia bawaklah mana2 nak pergi. he is So sweet. Payah dah nk jumpe version ni zaman sekarang :)) 

Pendek cerita banyak tempat juga kami pusing2 cari durian jenis Musang King ni. Harga berlegar sekitar RM42 hingga RM60 per kilogram. Itu adalah harga semasa pasaran untuk bulan 11 to 12 bagi tahun 2017. 

Untuk makluman penggemar raja buah jenis Musang King ni ada 2 jenis.  Kene tanya tokey yang jual tu sebelum decide nak beli yea. Kualiti Musang King yang terbaik & lemak2 manis adalah durian yang berasal dari Negeri Pahang ie : Raub. Manakala Musang King dari Negeri Johor sedikit kurang kualiti-nya. Rasa pun sedikit pahit & kurang berlemak ala-ala makan D24. Harga untuk buah durian Musang King dari Pahang adalah sekitar RM54 to RM60 per KG. Manakala Musang King dari Johor lebih murah sekitar RM40 - RM46 per KG. Kadang2 ada penjual menipu. Dan kami memang pernah terkena. Selalunya peniaga2 yang jual di pasar malam kuat menipu, cakap buah dari Pahang padahal buah tu dari Johor. Hmm...



Tapi jika korang nak dapatkan buah yang betul2 puas hati & InsyaAllah tidak mengecewakan silalah berkunjung ke Gerai Durian SS2 Petaling Jaya. Ada orang kata kedai Durian Uncle Donald tu murah & bagus, itupun menipu. Coz aku dah pergi survey harga di situ, ternyata harga yang ditawarkan jauh lebih mahal & saiz buah kebanyakkan-nya kecil2 serta kurang segar. Tangkai dah kering. Gerai Durian kt SS2 ni quite famous sebab banyak gerai kot. 

Sejak zaman aku study kt UiTM Shah Alam pun dah 2,3 kali aku cari durian kat sini bersama kawan2. Harga tu standard-la. Seingat aku masa kitorang pergi tu pasal tertarik dengan  promo makan durian sampai kenyang, cuma bayar RM10/pax. Tapi bila pergi try dengan kawan2, dia kasi 2 biji je pun, itupun durian kampung yang entah ape2, kalau nak buah yang sedap kena timbang kilo. Hmm terkena kitorang masa tu. Sejak dari tu, setiap kali pergi situ, beli durian timbang kilo & makan, puas hati. Promo entah ape2 tu gimik semata2.

Lokasi gerai yang bagus adalah sebelum kedai uncle Donald. Ada satu kawasan parking yang luas & nampak susunan Raja Buah bertingkat2 serta berbakul2 buah durian yang segar di pamerkan di situ. So sila singgah di situ. Banyak pilihan buah & juga harga sangat berpatutan. Jika berhajat untuk makan 2 orang bawak RM150 sudah memadai, tapi jika datang bersama ahli keluarga yang ramai sila standby duit lebih sikit yea. Coz sebijik Musang King sekitar 1.5kg - 2kg. Durian jenis lain pun ada. D24/X0/Kunyit dan sebagai-nya. Tepuk perut tanyalah nak makan berapa biji. hihihi... 

Selamat mencuba !