Sabtu, 30 Jun 2012

Bacaan Antara 2 Sujud

Dalam tidak sedar, setiap hari kita memohon didalam solat kita..tetapi sayangnya, kita hanya memohon tanpa memahami, sekadar tersebut dibibir, tetapi tidak tersentuh dari hati kita selama ini.
Marilah kita mula menghayati ketika kita duduk di antara dua sujud semasa solat.
Dengan rendah hati nyatakanlah permohonan ampun kepada Allah..

Rabbighfirli.. (Tuhanku, ampuni aku..)


Diamlah sejenak, buka dada dan diri kita untuk menerima ampunan dari Allah seperti membuka diri ketika merasakan hembusan angin sepoi-sepoi atau menerima curahan air hujan ketika kita masih kecil Tetaplah membuka diri kita untuk menerima ampunan Allah. Ulangi permintaan itu beberapa kali hingga kita merasakan ketenangan.
Kemudian sampaikanlah permintaan kedua,

Warhamni.. (Sayangi aku..)

Diam dan tundukkanlah diri kita untuk menerima kasih-sayang Allah yang tak terhitung besarnya. Bukalah dada kita seluas-luasnya agar semakin banyak kasih-sayang Allah yang kita terima. Ulanglah beberapa kali hingga kita merasa cukup. Berturut-turut sampaikanlah permintaan2 berikut dengan cara sebagaimana tersebut di atas, satu persatu.
Wajburnii.. (Tutuplah aib-aibku..)
Warfa'nii.. (Angkatlah darjatku..)
Warzuqnii.. (Berilah aku rezeki..)
Wahdinii.. (Berilah aku petunjuk..)
Wa'Aafinii.. (Sihatkan aku..)
Wa'fuannii..(Maafkan aku..)


Setelah selesai, diamlah sejenak lalu sampaikan rasa syukur kita. Betapa besarnya nilai sebuah doa ini..sebuah doa yang kita hanya lewatkan begitu sahaja.. Dalam tidak kita sedar selama ini kita seperti sedang berpura-pura memohon sesuatu. Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain (Hadis riwayat Al-Qudhi).

Saat Kau Pergi Jauh

Jam 7.30 pg bersiap2 untuk hantar hubby ke KLIA, 
aritu aku pk  mcm xnk  hantar my hubby ke KLIA, coz aku sebenarnya tersangat sedey, xnk tengok my hubby pergi tinggalkan aku & Nuha. Nnt ade aku berjujuran airmata kt situ, so aku suh hubby amik Limo jelaa...

Tp bile aku terbangun subuh td pagi, tetiba jiwa di selubungi rase sedey yg teramat bile mengenangkan yg hubby akan berangkat ke Aussi jam 10am kejap lg, pantasnya masa membawa aku, tub2  hubby da nk berangkat, terasa seperti mimpi je sume ni, aargghh mampukah utk aku lalui hari2 tanpa hubby sepanjang 3bulan lebey ni..

Yaa Allah berilah aku kekuatan, bertapa ku lemah utk hadapi dugaan ini tanpa dia yg aku kasihi. aku decide nk hantar hubby ke KLIA jugak, so suh dia cancelkan je LIMO tu, aku akan cube menenangkan diri aku, ape yg bermain di fikiranku saat itu hanyalah ingin menghabiskan sisa2 waktu yg ade bersamanya. Dan ape yg pasti aku-lah insan yg paling rindu kepadanya dan saban hari berdoa moga2 dia cepat kembali di sisi... :'(




Saat kutahu kau akan pergi jauh,
Izinkan aku tuk selalu menantimu
Untuk katakan ku ingin dirimu..

Agar kau tau bertapa ku terlalu mencintaimu..
Aku akan menunggu hingga dirimu kembali utkku..

Moga Allah sentiasa menjagamu & merahmati dirimu sygku... aku sentiasa menantimu di sini 
dgn seberkas doa pada setiap sujudku 
utk kebahagiaan dirimu... :'( 


Sepanjang perjalanan balik dr KLIA td, airmataku xhenti2 mengalir, terasa benar kesepian bile hubby xde, Baru je beberapa jam berpisah, rasenya mcm aku nk peluk hubby kuat2 and xkasi dia pegi, tp aku hanya berilusi sendiri... realitinya aku hanya melihatnya pergi meninggalkan aku...

Sarapan kt KFC KLIA td pun aku xbape nk makan, cume di gagah-kan juga utk menelannya, hati bergolak kencang. sedaya upaya aku cube utk tidak mempamerkn kesedihan dihadapannya. Bimbang nnt perasaanku makin menjadi2...

cume ape yg mampu aku katakn padanya " abg take care ok, nnt kt sana jgn lupa call selalu yea, pagi, ptg & mlm coz nnt adik (Nuha) rindu..." Tp yg sebenarnya akulah yg rindu padanya setiap saat dan ketika...

Ape yg aku buat dr td serba xkena, lepas tidokan Nuha ingatnye aku pun nk lelap skali, tp hati & fikiran asyik teringatkan hubby, Tersangat-sangat rindukan hubby, sambil menulis coretan ni pun airmataku xberenti mengalir je dr td..

 
Doaku semoga segalanye baik2 belaka... :'(
Cepatlah mase berlalu pergi...
Aku ingin dia kembali kepadaku...
Love & Miss U so much syg...






Selasa, 26 Jun 2012

Happy Bestday My Darling Hubby

Today on 26 June 2012 is my Beloved Hubby Bestday, I Dropped here just want to wish Happy Best-Day 2U My Sweetheart, U always make Our life Cheerful & Feel Perfect. Thanks a Lot, May Allah Bless U Dear... Baby Nuha Also Wishing U Happy Best-Day.. We Love U Abi.. :)



MY DEAR LOVE,
YOU'RE ALWAYS THERE FOR ME
WHEN THINGS TEND TO GO WRONG
IT'S THAT FAITH YOU HAVE IN ME
THAT MAKES OUR MARRIAGE STRONG

IT'S YOUR LOVING AND YOUR CARING
AND KNOWING THAT YOU'RE NEAR
THAT SPECIAL KNACK YOU HAVE
MAKE MY TROUBLES DISAPPEAR

A BETTER HUSBAND NO WOMAN COULD WANT
WITH YOUR SWEET AND GENTLY WAYS
AND KNOWING THAT YOUR LOVE FOR ME
IS JUST AS STRONG TODAY

I LOVE YOU BABY WITH ALL MY HEART
WE'VE HAD OUR ARGUMENTS
OVER THE YEARS
AND SOME OF THEM
BROUGHT ME TO TEARS

BUT MORE IMPORTANT
ARE THE GOOD TIMES WE'VE SHARED
THE THINGS YOU'VE DONE
TO SHOW ME YOU CARE

YES, WE HAVE ARGUMENTS NOW AND THEN
BUT OUR LOVE ENDURES THROUGH THEM ALL
AND MOST OF THEM I CAN'T EVEN RECALL

BUT ALL THE GOOD TIMES WE SHARED
ARE BURIED DEEP WITHIN IN MY HEART
LOVING MEMORIES DEAR TO ME
MEMORIES FROM WHICH I'LL NEVER PART

I LOVE YOU DEARLY
THIS YOU ALREADY KNOW
IT'S OUR LOVE THAT'S
MADE OUR MARRIAGE GROW...




Moga cinta kite kekal hingga ke syurga !! 

Ahad, 24 Jun 2012

Debat Perdana PRU13 Hala Tuju Islam

Bosan gile lepak kt opis pagi ni, aku duk sesorang je kt opis, minah kerani ni xtau kemana.. top management ade meeting, aku pun baru je selesai meeting ngan surveyor td berkenaan dgn tanah di Bukit Tunku... Tp minah senget tu tidak jugak masuk opis sampai skrg, jam dah menunjukkan 1 ptg, nasib baik aku pose harini so xperlu kuar lunch, klu x mmg xde sesapa la kt opis, hari ni aku bertindak sebagai kerani opis lg, angkat phone dan bukak pintu amik parcel dan segala macam benda... hmm so aku layan ceramah perdana di Youtube jelaa, xkuasa nk angkat call lg, thats not my duty ok..

4 ahli panel yg hangat membicarakan tentang Hala Tuju islam...

saudara da saudari yg budiman boleh mendengar dan memahami segala maklumat yg ingin di sampaikan oleh ahli panel yg hebat lg berilmu
di sini    Wacana Perdana 11


Renung2kan dan selamat beramal...







Keroncong Hujan

Ini adalah antara lagu keroncong yg paling memberi kesan mendalam dlm seluruh kehidupan aku,klu di kenangkan kembali, Zaman layan keroncong ni, macam2 peristiwa yg aku lalui ketika tu tp Alhamdulillah dgn sedikit kekuatan mental & ketabahan hati yg ade, aku berjaya tempuhi susah payah kehidupan zaman remajaku dgn tulus sekali, dan keroncong inilah yg selalu menemani  ruang hati saat2 sepi dan rindu menusuk kanvas sanubari-ku...

Keroncong Hujan & Kolej Mawar, my X-roomate mase tu, budak Law, selalu gelakkan aku bile time dtg mood jiwang nyanyi pakai hands free..uhuhu mmg lawak, walaupun dia slalu gelakkan aku kekadang dia pun terkinja2 skali nyanyi ngan aku bile time stress, hahaha kanak2 riang toi..

aku suke versi nenek ni, tp dia nyanyi xhabis..

Inilah diri-ku, gambaran jiwa-ku, seorang manusia yg cintakan kedamaian
dan ketenangan...  Dalam menghadapi kehidupan yg kekadang sukar utk di duga, aku lebih suke berhadapan dgn insan yg jiwanya penuh dgn
cinta & keharmonian kasih syg...   


Yg ni versi adibah Noor, moden skit.. boleh laa dr xde.. :)

Sekali Cinta itu singgah di hatimu, percayalah.. ia akan selamanya bersemadi dlm hatimu sampai bile2, Ia tidak akan pernah hilang walau sejuta kali engkau menghalaunya pergi, kerana ia telah sebati didalam dirimu, bersatu dlm hati "kau & dia" dan membentuk sebuah rase yg kau pangil cinta...
Oleh itu hati2lah dlm bermain cinta... 

Mood Layannzz di malam hari :)) ...








Sabtu, 23 Jun 2012

Biar Aku Menjadi Lilin

Di suatu pagi yg santai, OTW ke tempat kerje, aku akan layan Classic FM, ala2 jiwang kan, layan classic gitu huhuhu.. aku mmg xsuke lagu2 rock kapak ni, semak kepala otak den, layan keroncong ke, instrumental ke, baru ade class.. Jom layan lagu ni, sgt bermakna, dah lama aku cari tajuk ni,
semalam baru  aku jumpe,
thanks Classic FM :))





Jumaat, 22 Jun 2012

Deja Vu di Kinabalu


Takat leleh cite ni,
berkejar balik opis ari2 semata-mata xnak mis this cite... Mood terawang di langit Ke 7..
sob3..  sgt sedey..
suke sgt2 watak Akashah,
yg sngt macho + baik ati + setia + Encem..
muahaha xsabar nk tengok episod seterusnye...
Tiz Zaqyah pun mantop dlm cite ni,
penuh dramatis U...




I am Dreaming become Tiz Zaqyah
.....ahahahaha....






Hati Kembali Kepada ALLAH Part 5


An-Nisa' : 19

19. Wahai orang-orang yang beriman,
tidak halal bagi kamu mewarisi perempuan-perempuan dengan jalan paksaan
dan janganlah kamu menyakiti mereka
(dengan menahan dan membebankan mereka)
kerana kamu hendak mengambil balik sebahagian dari apa yang kamu telah berikan kepadanya,
kecuali (apabila) mereka melakukan perbuatan keji yang nyata dan bergaullah kamu
dengan mereka (isteri-isteri kamu itu)
dengan cara yang baik.


...Salam Jumaat...


Mengambil Barang Tanpa Izin @ Mencuri




Salam jumaat kepada semua kengkawan, entry hari Jumaat ni adalah berkenaan dgn mengambil barangan dan hak org lain tanpa izin.

Sejak dari kecil lg, aku telah didik oleh abi supaya tidak mencuri ataupun mengambil barang @ hak org lain tanpa izin. My Abi adalah seorang ayah yg suke memberi amaran terlebih dahulu sebelum dia mengambil tindakan tegas. Dia akan mengingatkan kepada anak2 perkara yg boleh dilakukan & tidak patut di lakukan, so kepada yg melanggar perintahnya tu mmg dgn sengaja mencabar amarahnye dan tunggulah balasan yg akan menimpa... huhuhu..

Abi selalunya akan meletakkan duit lebihan perbelanjaan dan juga belanja sekolah kitorang dlm laci kabinet dapur. Lokasi duit disimpan mmg semua org tau. Pendek kate klu nk curik2 songlap duit belanja sekolah tu mmg cerah masa depanla, bukak je laci dapur tu bersepah duit abi dlm tu.. Tp mmg xde org berani amik pun, coz my abi tersangatlah garang orgnye, taula nasib sape yg pernah amik duit dia tanpa kebenaran.

Pernah suatu ketika tu adik aku amik duit abi dlm laci RM100 utk belanja sekolah asrama, Petang tu my younger brother da nk pergi ke asrama di kay Tee tp abi xde di rumah, so dia main amik je duit dlm laci tanpa beritahu sesiapa pun. 2, 3 hari lepas tu abi bising tanye sape amik duit dia RM100. aku mmg sahla2 xpernah amik duit dia. Letak seketol atas meja pun aku x akan usik punye, melainkan aku akan bagitau klu aku amik, xberani looh.. besar padahnya huhuhu..

After diselidik akhirnya jumpela sape dia hantu kepala hitam tu, kesian my younger brother kene bantai teruk ngan abi, adeehh mmg parah kene, xpadan dgn amik duit RM100. Arwah ummi pun xleh nk kate ape, klu abi da kasi ganjaran mmg sume org xberani nk bukak mulut. nasib ko la labu, sape suh ko amik duit xbagitau, saje je kene bantai. Sejak dari peristiwa tu mmg xde sape berani amik duit abi lg.

Actually my abi bukanlah seorang ayah yg sgt kedekut or berkira dgn anak2, dia adalah seorang ayah yg sngt pemurah &  tersangatlah baik hati, duit bukan benda yg penting pun pada dia, cume dia nk ajar anak2 dia supaya tidak mengambil barang & hak org lain tanpa kebenaran even duit mak ayah sekalipun. Klu mintak duit belanja sekolah or nk beli barang2 sekolah, aku lebih suke mintak ngan abi coz klu kite ckp yg kite perlukan duit belanja RM50, abi akan kasi RM100, klu mintak RM500 dia akan kasi RM600, always extra :)  Abi selalu akan kasi lebih klu anak2 mintak duit dgn cara yg betul, sebab tu aku suke mintak ngan abi ehehe. I Like the way he teach us.. Tq abi for being a good father for me...

Sampaila aku da besar panjang sekarang, Alhamdulillah aku xpernah terdetik dlm hati nk curik or amik barang @ hak org lain tanpa izin. Even aku jumpe barang di tempat awam sekalipun, xpernah terdetik utk aku mengambilnya. Bile dah besar sekarang ni aku semakin jelas tentang perkara yg patut & tidak patut aku lakukan, tp sekarang aku bukan lg takut pada abi tp aku takut pada Allah dan aku tau mencuri dan mengambil hak org lain tanpa izin adalah satu dosa. Alhamdulillah ya Allah kerana sentiasa memberi petunjuk kepadaku... Mudah2n anak2ku juga begitu.. ameen..



Khamis, 21 Jun 2012

Hati Kembali Kepada ALLAH Part 4



Ali Imran : 159


159. Maka dengan sebab rahmat
(yang melimpah-limpah) dari Allah
(kepadamu wahai Muhammad),
engkau telah bersikap lemah-lembut kepada mereka
(sahabat-sahabat dan pengikutmu),
dan kalaulah engkau bersikap kasar lagi keras hati,
 tentulah mereka lari dari kelilingmu.
Oleh itu maafkanlah mereka (atas kesalahan yang mereka lakukan terhadapmu), dan pohonkanlah ampun bagi mereka, dan juga bermesyuaratlah dengan mereka dalam urusan
(peperangan dan soal-soal keduniaan) itu.
Kemudian apabila engkau telah berazam
(sesudah bermesyuarat, untuk membuat sesuatu) maka bertawakkallah kepada Allah,
sesungguhnya Allah Mengasihi orang-orang
yang bertawakkal kepadaNya.


 
* Ahlan wasahlan ya Sya'ban :)


Rabu, 20 Jun 2012

Projek Pembangunan @ Bukit Tunku KL

This week aku rase sgtlah teruja dgn pelbagai aktiviti yg mencabar kredibiliti & kemampuan utk aku manage my skop of work. seperti entry aku yg sebelum ni klu korang perasan berkenaan dgn projek pembangunan mewah di Bukit Tunku Kuala Lumpur. satu2nya kawasan hutan kt KL tu ..

Semalam aku make appointment dgn officer DBKL utk discuss berkenaan dgn land regulation @ bukit tunku, skali diorang kate kondo mewah sudah tidak dibenarkan lg bina di bukit tunku coz ia telah banyak mengganggu privacy existing comunity di situ. maklumla org2 kaye U, mane suke org2 bawahan lalu lalang kt area dia, klu boleh dia nk pasang retaining wall tinggi2 supaya sume org xleh tgk umah dia. isk xfaham aku org2 yg pesimistik camni. adeehh dunia2...



 
So kesimpulannye sume tanah seluas 23 acres tu akan di bina Bungalow shj. bcoz jika melihat kepada syarat2 yg telah ditetapkan, setiap lot compulsary 15,000 sf  sekurang2nya. meaning that dgn tanah seluas tu ape lg yg boleh dibuat melainkan bungalow. Lagi syarat tambahan hanya dibenarkan max 12 person per acre shj. Hah tu dia. sah2la dia nk suh kite bina Bungalows shj. No more Semi-Ds or Condo's.. huhuhu..

Untuk Bungalows di Bukit Tunku dgn tanah berkeluasan 15,000 sf  kebanyakannya dijual dgn harga 8 mil - 11 mil. Setelah aku re-do balik cashflow aku ni, aku membuat kesimpulan harga jualan setiap unit mestilah dijual paling minimum 13 million setiap unit. Dgn itu company can make some profit. But the question is, the units is too much. I meant is about 68 units of bungalows. Is tat reliable to penatrate the property market about 2 yrs later on..?? That is the question marks.. The price is too high, up to the sky... who is the target market for tat kinda bungalows.. aarrhhh mamai memikirkannye... huh... :{

Dengan itu my boss telah mengarahkan aku untuk berurusan dgn property consultant regarding market projection for the next 2 yrs,  iaitu "Mr. Previndrant Singhe" mamat ni mmg glamour u. banyak poperty best2 yg diorang make a deal. So aku dgn bangganya telah diberi kepercayaan utk deal dgn diorang punye BOD iaitu "Mr. Terence Yap" Insya'allah next week kitorang akan make a discussion on that. Need a lot of preparation meh...



I'll be a great person more than U Mr. Previn.. :)



Hope aku akan earn something from him next week. I'll try my best to ensure the successful of the project. Ameen. Ya Allah...



Hati Kembali Kepada ALLAH Part 3

An-Najm : {Ayat : 30-32} 


30. (Kepentingan dunia) itulah sahaja tujuan terakhir dari pengetahuan yang dicapai oleh mereka. Sesungguhnya Tuhanmu, Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang sesat dari jalanNya dan Dialah jua yang lebih mengetahui akan orang yang mendapat hidayat petunjuk.

31. Dan Allah jualah yang memiliki segala yang ada di langit dan yang ada di bumi; (diciptakan semuanya itu) untuk membalas orang-orang yang berbuat jahat menurut apa yang mereka lakukan dan membalas orang-orang yang berbuat baik dengan balasan yang sebaik-baiknya.

32. (Iaitu) orang-orang yang menjauhi dosa-dosa besar serta perbuatan-perbuatan yang keji, kecuali salah silap yang kecil-kecil (yang mereka terlanjur melakukannya, maka itu dimaafkan). Sesungguhnya Tuhanmu Maha Luas keampunanNya. Dia lebih mengetahui akan keadaan kamu semenjak Dia mencipta kamu (berasal) dari tanah dan semasa kamu berupa anak yang sedang melalui berbagai peringkat kejadian dalam perut ibu kamu; maka janganlah kamu memuji-muji diri kamu
(bahawa kamu suci bersih dari dosa).
Dialah sahaja yang lebih mengetahui akan
orang-orang yang bertakwa.



* Antara Surah yg paling aku suka baca & mentelaahnya.





Selasa, 19 Jun 2012

Hati Kembali Kepada ALLAH Part 2

AL-FURQAN {Ayat : 9 - 14}


09. Lihatlah (Wahai Muhammad) bagaimana mereka membuat untukmu berbagai misal perbandingan (yang bukan-bukan), dengan sebab itu sesatlah mereka, sehingga mereka tidak mendapat jalan petunjuk.

10. Maha Berkat Tuhan yang jika Dia kehendaki tentulah Dia akan mengadakan untukmu (di dunia ini) sesuatu yang lebih baik dari apa yang mereka katakan itu, iaitu Syurga-syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, serta mengadakan untukmu istana-istana (yang tersergam indah).

11. (Mereka bukan sahaja mendustakanmu) bahkan mereka juga mendustakan hari kiamat; dan Kami telah sediakan bagi sesiapa yang mendustakan hari kiamat itu, api yang menjulang-julang.

12. Apabila Neraka itu melihat mereka dari tempat yang jauh, kedengaranlah mereka suara marahnya yang menggelegak dan mengeluh.

13. Dan apabila mereka dihumbankan ke tempat yang sempit di dalam Neraka itu, dengan keadaan mereka dibelenggu, menjeritlah mereka di sana meminta sejenis kebinasaan (yang melepaskan dari azab itu).

14. (Lalu dikatakan kepada mereka): Janganlah kamu menjerit-jerit meminta pada hari ini sejenis kebinasaan sahaja, tetapi mintalah kebinasaan sebanyak-banyaknya (kerana azab yang menunggu kamu di sini banyak jenisnya).


Semoga Allah menggolongkan aku, ibu & bapaku, suamiku, anak2ku, keluargaku dan seluruh umat islam yg dalam hatinya sentiasa mengingati Allah dgn sebaik-baik tempat kembali. Ameen ya Rab.



Isnin, 18 Jun 2012

My Inspiration


Mesra nampak X-CEO dgn new CEO, ade pepe ke tu.. ehehe :)

Tony Fernandes da resign sebagai CEO utk Air asia, oleh itu beliau telah melantik Aireen Omar sebagai CEO baru utk Air Asia. pada usia baru menjangkau 38 tahun dah menjadi CEO kepada sebuah syarikat penerbangan yg boleh dikatekan gah di Benua Asia kini.


Amacam cun x New Ceo Air Asia ni..? hehehe..

Bile aku bukak The Star td pagi n read the news about this tetiba aku rs sngt2 teruja. Meaning that aku ade lg 9 tahun utk mencapai sesuatu yg hebat dlm hidup aku juga. ehehe.. Insya'allah, aku akan lakukan yg terbaik utk sisa-sisa waktu yg masih ade ini. last week aku da isi borang utk amik Profesional Course as a Probationary Valuer. Klu ade rezeki after practice 2yrs aku akan dapatkan Profesional Certificate from Board of Valuers, Appraisers & Estate Agents, and title Sr akan boleh di isi pada pangkal name. wow.. Im very impress :)) xsabar utk mulakan biz sendiri dan jual my signature. Gambate Kudasai..

This week aku duk mamai memikirkan tentang High End Project @ Bukit Tunku Kuala Lumpur. Nk kene siapkan Feasibility Study and cashflow of the project. Design of Bungalows, Semi-Ds and also High N Condo's. After visit Iproperty shows @ KLCC last week adela jugak idea aku nk advice my architect utk this project ni. GDC utk project kt bukit tunku ni bukannye sikit is about 650++ million. This friday nk kene present kt My managing director all about the project.


Inilah Lokasi tanah di Bukit Tunku, sebelah lebuhraya Mahameru tu. kawasan hutan kt tengah2 Key El yg agak menyeramkan tu, hah itulah bukit Tunku tempat org2 kaye tinggal.. huhuhu

Ini adalah project Sime Darby di Bukit Tunku, tp dia kt bahagian bawah skit, itupun harga dia mak aiii gile bapak mahal.. sekaki persegi dlm  RM950 - RM1000. sebijik condo High N di sini costing dlm 2.5 mil - 4.5 mil.  huhuhu mmg berbaloi2 mak, sewa pun 6k -20k sebulan..

Mostly tanah di Bukit Tunku kebanyakkan-nya "kerabat", menteri & somebodylaa. Klu x silap aku dato bandar KL pun rumah dia kt Bukit Tunku tu jugak, sultan perak punye rumah hinggap pun kt situ jugak and the most important part my Big Boss Tan Sri Syed Mokhtar pun kt situ jugak, jalan Langgak Tunku, tp bungalow dia biasa2 je, xdela Grand gile, ala2 shj. skali tengok mcm xpercaya yg tu Bungalow milik Malaysia Top 10 Richest. very the zuhud la.. semoga Allah berikan ganjaran terbaik utknya. I Like your style Tuan Syed Mokhtar. ehehe... klu staf, dia xkasi kitorang panggil dia  Tan Sri or Dato' even tulis surat pun, dia suh kitorang panggil dia Tuan Syed Mokhtar shj. very the hamble person right. 


 Today aku xkuar lunch, coz aku nk balik awal skit, waktu untuk lunch ni aku bawak ke waktu balik, so aku ade extra 1 hour utk balik.. ehehehe so 4.30 pm aku da boleh balik.. xsabar nk jumpe anakanda kesayangan ibu, cian dia demam harini, badan ala2 suam2 kuku, agakye kesan kene inject semalam kot. bagus syg ibu, x-menangis pun kene inject muke maintain je.. muahaha..


Hati Kembali Kepada ALLAH Part 1

Al-Kahfi {ayat 28}

Dan jadikanlah dirimu sentiasa berdamping rapat dengan orang-orang yang beribadat kepada
Tuhan mereka pada waktu pagi dan petang,
yang mengharapkan keredhaan Allah semata-mata dan janganlah engkau memalingkan pandanganmu daripada mereka hanya kerana engkau mahukan kesenangan hidup di dunia,

Dan janganlah engkau mematuhi orang yang Kami ketahui hatinya lalai daripada mengingati dan mematuhi pengajaran Kami di dalam Al-Quran,
serta dia menurut hawa nafsunya
dan tingkah-lakunya pula adalah
melampaui kebenaran.


Ya Allah jadikanlah aku dan keluargaku tergolong dlm hamba2mu yg hatinya sentiasa mencintaimu dan mencintai hamba2mu yg dekat kepadamu dan jadikanlah mereka yg dekat hatinya kepadamu
itu juga dekat kepada kami.

Ameen ya Rab...






Ahad, 17 Jun 2012

Rutin Harian Seorang Muslim

18 Rutin Seorang Muslim

1. Mulakan hari dengan bersyukur ke Hadrat Illahi kerana masih di berikan peluang utk hidup hari ini. Alhamdulillah!

2. Dahulukan Allah, dalam setiap benda & setiap ketika. Menyempurna dan memperbaiki ibadah.


 
3. Tenang & terbuka dalam menghadapi semua situasi yg dtg dlm hidup.

4. Hindari rasa marah yg bukan kerana Allah.

5. Berkongsi kegembiraan, kebahagiaan dan bersyukur kepada Allah untuk semua perkara itu.

6. Berusaha untuk berbuat baik pada setiap inchi kehidupan dgn sentiasa berzikir ketika bersendirian mahupun bersama manusia lain.

7. Ambil masa untuk merenungi & berfikir tentang kehebatan ciptaan Allah SWT dan mencari rahsia tersembunyi pada setiap kejadiaan-NYA.

8. Ekspressi diri dgn cara yang betul dan baik mengikut Al-Quran & As-sunnah.

9. Ambil masa utk beristirehat bersama keluarga, beriadah dan mengajarkan Al-quran & As-sunnah kpd keluarga dan anak2.

10. Mendoakan ibu-bapa, keluarga dan umat islam seluruhnya supaya mendapat Rahmat & keberkatan-Nya

11. Ziarah & Peluk ibubapa kita andai mereka masih ada.

12. Senyum kepada semua orang.

13. Memaafkan & melupakan kejahatan org lain terhadap diri kita.

14. Berjihad melawan hawa nafsu dlm diri.

15. Berjihad menentang kemungkaran walaupun sekadar dgn hati. Andai ada kemampuan ubahlah & tentanglah kemungkaran dgn kedua tangan. 





16. Tidak memandang rendah kepada yg kurang & sentiasa berusaha untuk membantu sesama umat Islam.
17. Sentiasa menuntut Ilmu dunia & akhirat.
  
18. Muhasabah diri.


“Hati yang tenang dan bahagia adalah hati yang selalu mengingati ALLAH sama ada ketika senang mahupun susah. Tiada apa yang lebih penting bagi seseorang hamba yang selalu mendekatkan diri kepada TUHANnya selain redha, kasih dan ihsan daripada TUHANnya itu. Apa sahaja yang dilakukan pasti akan dikaitkan dengan Kekasih agungnya itu. Bukan keseronokan dan kesenangan dunia yang dicari sebaliknya kebahagiaan dan kesenangan di akhirat kelak.”



Sabtu, 16 Jun 2012

Hillpark Home Progress On June 2012

Salam sejahtera kepada semua kawan2 yg sentiasa mengikuti coretan merapu aku ni, kali ni aku nk cite pasal progress rumah baru aku yg kt Bandar Teknologi Kajang iaitu Hillpark Home Fasa II, td petang aku & my hubby buat rondaan pusing2 kt lokasi projek Hillpark, nampaknye mcm da 75% siap. 

Dari perkembangan yg aku tengok Insya'allah hujung tahun ni by Dec 2012 or January 2013 da boleh 100% siap rasenye. cepat siap lg bagus, coz xpayah nk bayar progress interest je bulan2. Bulan ni aku punye progress interest Maybank telah meningkat kepada RM850++, bulan lepas cume RM460++ boleh tahan jugakla peratus peningkatan interest nampknye, agaknye bulan depan 1k++ pun boleh jadi..kene prepare fulus jela dlm MBB... da xboleh nk borong barang2 dgn sesuka hati lg.. wawawa... sedey-nye... nk kene practice Money Management balik lg this year...


Side back adalah 12ft, sgt panjang, mcm2 blh buat ni  :))


Panjang dapur adalah 13.5ft pun sngt luas utk wet kitchen, klu alihkan toilet ke belakang menjadikan dapur sgt lega dan blh buat side table lg, Cume sediakan fulus-nye shj huhuhuhu.



Knp gaya Abi mcm kanak2 riang ni, comel  ehehehe.. :))



Dah hampir siap semuanya, cume tinggal toilet bowl n sink je belum instal lg, pastu maybe nk kene touch up skit mane yg xikut spec. Jalan depan pun belum siap, longkang dlm process, maybe lg 5 to 6 month kot.. :)



Ni longkang depan umah kitorang, base da ade cume tepi2 je belum
siap sepenuhnye :) suke2..


Ini adalah beberapa keping gambar yg sempat aku amik sepanjang site visit aku di lokasi perumahan. Aku slalu dtg kt tapak project selang 2 minggu, kekadang aku amik gambar, kekadang x, bergantung kepada tahap kerajinan aku ketika tu.. huhuhu...


Keadaan jalan depan rumah yg belum siap, masih tanah merah lg pada
June 2012 .. :)


Jiran depan umah yg sebelah kiri... :) dan ini adalah Jogging Track yg dah mule di buat nampaknye, tp belum siap sepenuhnya lg tu, I Like..



Hah tu dia, buaian dan Gelongsor Dragon yg da siap di pasang, Auuummm dragon nk gigit kaki adek.. ehehehe :)


Itula rumah kitorang, xnampaklaa, nampak atap je.. huhuhu,
xpelaa rumah jiran2 je yg nampak :)


Besarkan Linear Park dia, dari depan tempat aku berdiri ni sampaila ke atas bukit sana, mmg mantopp, agak2 Gazebo ade ke x ni..?


Masih tanah merah lg.. awat 2 blok rumah tengah ni xsiap lg, yg depan
ngan blakang da siap..  


Itu dia rumah Opah, blok yg paling hujung skali, yg itu pun da hampir siap, ehehehe nnt senang adek nk g melepak umah Opah  :))



Tinggi jugak bukit ni, agak bahaya klu xde pagar kt atas tu, takut budak2 main basikal jatuh tergolek.. maklumla budak2 bukan-nya tau pe, janji seronok, kayuh punye kayuh.. bedebuk jatuh tergolek..
adeehhh sakit gak tu.. bahaya2..


Sebelah barier biru tu adalah Linear Park... dah hampir 50% kot siap
utk linear park tu.. :)




Jumaat, 15 Jun 2012

TV3 Suku Memartabatkan Yahudi Freemason




Pagi ni aku tgh duduk bersantai di rumah sambil bersiap2 untuk keluar, dlm duk layan adek Nuha aku tengok cite TV3, jam 1 tgh hari, pada 16-June 2012, cite ni utk tontonan kanak2 (The Kids TV Movie Magic) Cite ni mengisahkan tentang 3 beradik yg kematian parent dia, tp ape yg aku agak confius kerana  ia memaparkan sebuah kanta, pintu, ukiran kerusi dan macam2 lg yg berbentuk mata satu, matahari, ular dan juga pyramid, boleh dikatakan dlm keseluruhan cite tu mesti dia nk Highlight-kan mata 1 dan pada akhir cite dia tunjolkan muke syaitan plak, ape motif cite ni sebenarnya..? dan persolannye kenapa cite ni boleh plak lulus penapisan untuk tontonan umum... ? ape yg aku nampak paling ketara ialah Ke-BODOH-an Menteri penyiaran dan juga konco2 Bangang yg jadi anging Freemason.



Inilah jadinya klu dapat Menteri yg xde agama or dgn kate lain JAHIL pada hukum hakam. klu kita cakap lelebih nnt adela yg akan komen "ala bukan ape pun da dia nk buat bentuk mate 1, dan kebetulan plak rumah diorang tu bentuk Pyramid, ape yg nk di isukan-nya, bukan dia ajak org anut freemason ke ape.." Org camnila yg aku kate bangang, ade otak tp bodoh + bangang + jahil + hati hitam legam sebab da lama bergelumangan dgn syaitan dan najis maksiat. sebab tu isu2 agama yg camtu diorang xde sensitiviti, klu ceramah agama yg nk di keluarkan bukan main tapis sampai berjuta2 kali kononnye takut fakta yg di keluarkan menyesatkan or mengelirukan rakyat... Inilah manusia celaka yg sentiasa menyusahkan jalan utk kembali kepada tuhan dan membuka seluas2 jalan utk ke arah Syaitan.... wa'iyazubillah himinzalik...  semoga aku dan seluruh keturunanku di jauhkan dr tergolong dlm golongan manusia yg mendapat laknat & bala Allah...  






Knp perlu ade animate bermata satu yg mengagungkan Dajjal sebagai pemujaan. Ingatlah kepada amaran Nabi Muhammad SAW tentang bala bencana yg di bawa oleh Dajjal dan pengikutnya di akhir zaman, sesungguhnya ia adalah peringatan yg benar lg nyata... !!

Tajuk cite tu adalah "Lemony Snickets A Series of Unfortunate Events" sile tonton dan nilailah sendiri.. aku bimbang anak2 dan keturunanku pada mase akan dtg akan mengagungkan Freemason dan menganggapnye sebahagian drpd perkara biasa yg tiada ape2. Nauzibillah. Bukalah mata, bukalah hati pandanglah dgn pandangan agama. sesungguhnya Dajjal & syaitan itu adalah sejahat2 makhluk yg sentiasa berusaha utk menyesatkan Ummat Muhammad SAW di akhir zaman ini.


Mood sngt marah kepada pihak yg bertanggugjawab merosakkan akidah bangsaku...




Khamis, 14 Jun 2012

Malay Evergreen Song

Rambu-Ramba

Kalaulah pergi ke Kuala Pilah
Singgah sebentar di Pekan Dangi
Kalau di hati rasa gelisah
Ingatlah aku ada di sini

Kalaulah pergi ke Kota Bahru
Singgah sebentar Kuala Terengganu
Biarlah aku jadi temanmu
Mengubat hati yang sedang rindu

Rambu Ba Rambu Ramba
Oh berdebar aku rasa
Apabila bertentang mata
Tak kusangka terjatuh cinta

Rambu Ba Rambu Ramba
Ada cinta dalam dada
Sepanjang masa engkau kusayang
Siang malam ku terbayang

Rambu Rambu Ramba
Terbayang di mata
Rambu Rambu Ramba
Hanya engkau kucinta


jom layan lagu ni...


Lagu ni, aku slalu dengar sejak aku kecik2 lg, dr zaman kanak2 sampaila aku da ade anak sekarang, mmg evergreen betoi lg ni, arwah ummi pun suke nyanyi lagu ni, nyanyi time dia masak kt dapur..
ehehe..

Abi suke nyanyi kt dapur jugak, klu time dia landing kt dapur tu dgrla suara dia nyanyi mcm2 lagu.. my abi pandai nyanyi, sedap suara dia mcm M.Nasir.. hehehe.. sngt kelakar klu ingat zaman kanak2 yg riang ria..

melalui zaman kanak2 yg sangat indah  adalah impian setiap anak2, 
moga aku mampu membahagiakan anak2 aku seperti mana kebahagiaan yg telah aku rasakan mempunyai Ummi & Abi yg sentiasa mengambil berat dan sayang-kan aku, walaupun mereka telah tiada di-sisi namum
kasih syg mereka tetap terasa dlm jiwa ini...






Holiday 2D1N @ Melaka & Port Dickson Part 3

Entry ni adalah sambungan kepada entry jalan2 kitorang last week, rase mcm da sgt lama da berlalu, padahal baru je beberapa hari yg lepas, hmm cepat betul mase berlalu dan aku xsempat nk pk ape2 tentang diri aku sendiri pun, hari2 bangun pagi, siap2, antar adik ke Putrajaya, g kerje, balik kerje, adik buat perangai mcm2, sngt penat, pastu tido... and ulang balik benda yg sama... agaknye sampai bile yea, sedar2 da tua dan anak2 da besar.. pastu sedar2 da kembali pada yg Maha Kuasa.. Astarfirullahal'azim.. masih banyak kekurangan diriku ini Ya Allah...

yg ini adalah aktiviti kitorang mase otw nk balik ke kajang, my hubby lalu jalan Pantai utk ke PD, sambil menghayati pemandangan di sepanjang pantai Kelebang tu kitorang singgah membeli Durian, yummy2 sangat lemak berkrim durian tu.. klu ade mase nk beli lg banyak, haritu aku cume beli 11kg++ je, ade 11 biji semuanya, makan tepi pantai 4 biji.. kasi kt Opah 4 biji dan selebihnya kitorang yg bantai kt umah plak... huhuhu muke durian 2,2 org ni.. mmg hantu durian... mahal sikit xkisah yg penting rase mesti tip-top.. :)

My hubby ajak berenti sebentar di PD utk makan durian tepi pantai, org lain lepak makan nasi, tp kitorang lepak makan seguni durian... :)


Inilah Durian yg da siap bukak, so tinggal nk siat2 kulitnya saje..
yummy2..


Lemak berkrim..!!



Isi duyan yg kuning, sngt lemak + manis yg amat... Marbeles...



Cepatla yg ... main2 plak dia tau.. Mmg kaki menyakat No. 1..
Tats Y I syg U sgt ..  :)



Rakyat Mesia yg prihatin menjaga kebersihan taman2 awam :)


Ciaann syg ibu kene abaikan yea, Ibu dan Abi nk mamam duyan sat,
adeq duk diam yea syg :)


Tepuk amai2 belalang Kupu2, tepuk biar ramai, kejap lg dapat susu..

 




Ibu nk gigit adek plak .. EeEee Geram je Ibu rase tau..


Ibu Saaayyyaaaaannngg Manja Ibu ni.. muahahaha



Olo-Olo tomey2nye cayunk ibu ni...
sian dia kene gigit cemut abis comot muke..



Awat abi tetiba jadi ayu ni dik..?
Lepas makan duyan abi mengalami perubahan hormon skit agaknye, ehehe.. :)

 Seguni durian yg sedap... !!!



Isk ape ni abi, lentok kt adeq ni, beratlaa kepala abi tu..




Abi pun syg adeq... :)


Cayunk2 abi yg kememey... :)



Kecil2 di syg2, di timang2, Moga da besar nnt jadi anak yg beriman...
Ameen ...



JOM KITE BERTOLAK BALIK KE UMAH PLAK,
DA LEWAT PETANG NI...
NNT ADE MASE KITE JALAN2 LG YEA SYG...




Rabu, 13 Jun 2012

Lunch with My Beloved @ Burger King Mid

Lunch harini sgt best coz dpt lunch dgn my hubby lg, lg satu dapat lunch kt "Rasamas Restoran" dgn menggunakan kupon Buy 1 Free 1, hehehe makan free seee, itu yg double best tu.. kuikuikui...
sambil tunggu my hubby sampai
aku siapkan kerjelaa dulu..




Jom Lunch dgn yg Tersayang... :))



Terbalik plak, hmm xpolaa, inila dia kupon rasamas yg blum ditebus :)

Actually kitorang xlunch pun di Rasamas coz Restoran tu da tutup kt Midvalley, aku ajak my hubby ke Mid utk lunch td tghari, skali tutup plak hmm so terpaksalah kitorang tukar plan dr nk makan kt Restoran Rasamas kepada  makan Burger King, yg penting dpt makan pakai Kupon jugak, Buy 1 Free 1 hehehe, jimat cermat tahap dewa skrg :), bak kate pepatah bukan senang nk senang ehehe...

Total lunch RM16++ dapat 1 set Large punye dan kecik 1,
yummy2 sgt sedap makan Burger King, lg sedap dr McD, pasni nk habiskan
lg 3 keping kupon Burger King yg ade tu...


Ehehe.. sian-nye muke lapar nk makan nasi skali kene makan burger.. :)




Malamku Yang Santai :)

Layan U-tube n My baby, Sambil tunggu beloved hubby sampai dr Penang..
Jom layan lagu ni.. relexkan kepala....
Cepatlaa sampai syggg... 
muhahaha...



Mood sgt rindukan kamu...