Khamis, 29 Mac 2012

Ummi Insan Terbaik Dlm Hidupku



Peringatan Untuk Semua, Walau apa pun sekali yang
berlaku di antara anda dan ibu anda,
jangan la anda cuba menderhaka kepadanya,
Seorang Insan yg anda panggil,
Ibu, Ummi, Mama etc..

Orang kata aku lahir dari perut ibu..,


Bila dahaga, yang susukan aku.. ibu
Bila lapar, yang suapkan aku..ibu
Bila ke-seorangan, yang sentiasa di sampingku.. ibu

Kata ibu, perkataan pertama yang aku sebut.. Bu!
Bila bangun tidur, aku cari.. ibu
Bila menangis, orang pertama yang datang kepada-ku ..ibu
Bila nak bermanja… aku dekati ibu
Bila nak bergesel… aku duduk sebelah ibu
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya ibu

Bila nakal, yang memarahi aku… ibu
Bila merajuk… yang memujukku cuma..ibu
Bila melakukan kesalahan…
yang paling cepat
marah..ibu
Bila takut… yang tenangkan aku.. ibu
Bila nak peluk… yang aku suka peluk..ibu

Aku selalu teringatkan ..Ibu
Bila sedih, aku mesti talipon… Ibu
Bila seronok… orang pertama aku nak beritahu… Ibu
Bila bengang.. aku suka luah pada ..Ibu
Bila takut, aku selalu panggil.. “ibuuuuuuuuuuuuu! “
Bila sakit, orang paling risau akan aku adalah ..Ibu
Bila nak exam, orang paling sibuk juga Ibu
Bila buat hal, yang marah aku dulu..Ibu
Bila aku ada masalah, Org yang paling risau.. Ibu

Yang selalu masak-kan makanan kegemaranku. . Ibu
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku, Ibu
Yang selalu berleter pada aku.. Ibu
Yang selalu puji aku juga Ibu
Yang selalu nasihat aku pun Ibu
Bila nak kahwin..
Orang pertama aku tunjuk dan rujuk adalah Ibu

Bila Aku sudah ada pasangan hidup sendiri...

Bila seronok… aku cari pasanganku

Bila sedih… aku cari Ibu
Bila berjaya… aku ceritakan pada pasanganku
Bila gagal… aku ceritakan pada Ibu
Bila bahagia, aku peluk erat pasanganku
Bila berduka, aku peluk erat Ibuku
Bila nak bercuti… aku bawa pasanganku
Bila sibuk… aku hantar anak ke rumah Ibu

Bila sambut valentine…
Aku hadiahi bunga pada  pasanganku
Bila sambut hari ibu…
aku cuma dapat ucapkan " Selamat Hari Ibu.."

Selalu… aku ingat pada pasanganku
Selalu… Ibu ingat  pada-ku
Bila..bila… aku akan talipon pasanganku
Entah bila.. aku nak talipon Ibu
Selalu… aku belikan hadiah untuk pasanganku
Entah bila…. aku nak belikan hadiah untuk Ibuku.....
 


Dear Younger Brother Sadiq & My Beloved Ummi




Renungkan:

Dulu Ummi kata: “Kalau kamu sudah habis belajar nnt dan  berkerja… bolehla kamu kirim wang untuk ummi? ummi  bukan nak banyak pun, lima puluh ringgit sebulan pun  cukuplah untuk buat bayar bil telefon..”.

Berderai air mataku. Hari ini kalau ummi mahu lima ratus  sebulan pun aku mampu. Aku boleh kirimkan utk ummi, sungguhpun ummi xperlukan duit sebanyak itu kerana ummi sudah cukup dgn ape yg ummi ade...  Tapi hari ini aku x-mampu kirimkan ape2 pun utk ummi lg, kerana ummi sudah tiada....  :.(  hanya sebuah doa yg mampu aku kirimkan moga ummi bahagia di sisi yg maha kuasa... ameen.

Ingatlah Pengorbanan Insan yg telah melahirkan anda ke Dunia, kerana hanya dialah Insan yg akan selamanye menyayangi anda tanpa jemu & mengasihi anda dgn seikhlas hati-nya, yg ada dlm jiwa-nya hanyalah utk melihat anda bahagia & gembira utk setiap detik kehidupan anda….


Sesungguhnya Aku tersangat2lah Rindukan Ummi...  


Rabu, 28 Mac 2012

Baby Nuha & Her Cousin






Suke benor nk syg baby.. xkire baby nangis ke ape, yg penting dpt syg baby,
semek nk adik da ni..


semek tengok ape tu..??


Alahai semek sukenye dia.. cute la semek kenit, da la jln sikit punye laju,
da cam lipas kudung.. ehehe.. semek yg comel


Ni muke bosan ke ape ni semek..?? mcm2 ade semek ni.. serabut kepala agaknye tengok Baby asyik menangis je kot.. semek-semek..  


Muke mamai da semek kenit yea.. sian dia..


mmg xmakan saman la semek ni, penat cik ngah suh dia pujuk Baby, boleh dia buat muke blur je, ala2 malas nk layan.. isk semek ni... tp semek sgt syg kt baby cume bahaya klu tinggal dia dgn baby, kerana terlalu baik sngt dia nk suapkan koko crunch kt baby.. hmm semek ni, baby mane blh makan lglaa..  

Ahad, 25 Mac 2012

Lg2 Tertido

Hari ni 25hb Mac 2012, my hubby sepatutnye kene lapor diri di Kem Butterworth pada 24hb, tp oleh karena tertido smlm so dia xsempat-la nk balik, sian abi.. harap2 xdela kene tindakan disiplin. mule2 x-ingat haribulan, ingatkan kene lapor diri hari Ahad, skali bile tgk calendar 24hb jatuh hr Sabtu, hah tu dia, da mamai sebakul plak.. hmm nk x nk hr jumaat ptg da nk kene balik, tp oleh kerana aku ajak jln2 ptg Jumaat tu so my hubby da penat la plak.. tertido, sedar2 da pagi Sabtu, huhuhu..

hmm alang2 da x-balik maka aku ajak dia ke Shah Alam nk g usha tudung Fareeda yg dengar kabo-nye Crazy sale kt SACC, entah betoi ke idak xtaulaa.. huhuhu.. balik dr Shah Alam da ptg, my hubby penaat lg, sian abi asyik keletihan je, camne nk drive balik ni.. ehehe klu ikutkan ati aku nk aje aku suh dia cuti lg ari isnin, nnt ble my hubby xde bosan yg amat-la plak.. adik pun mesti sedey jugak coz slalunye abi main2 ngan adik tetiba minggu ni abi xde la plak.. sian anak Ibu.. jgn demam sudah ye syg..

My younger brother Ciko n his family dtg rumah, so xdela bosan sgt, tp esok dia da nk balik 26hb Mac 2012. Ciko da kene panggil naik kapal hari Selasa tu, maka mlm besok aku n Nuha ajela kt umah, adeehh bosannye-laa.. xbestnyer hubby duk jauh2 ni, kekadang skali pk cam nk benti je kerje n duk lepak kt umah cam suatu mase dulu.. seronoknye, tp itulaa nk ke xnk kene kerje jugak, komitmen da membukit.. rumah saje da 2 buah komitmen bulanan rumah da 2300 ++ nnt, taman sepakat RM650, Hillpark RM1700, buat mse skrg ni cume kene byr progress interest je dulu dlm RM600/month, early next year baru bayar full,  itu belum campur lain2 payment lg aduyaiii camne nk benti kerje ni.. dahla aku ni kaki shopping brg entah ape2, asal nampak berkenan je nk grap, xkirela brg aku ke brg baby ke, asal cantik je mesti nk beli.. tp klu benti kerje camne nk jalani sosial life aku yg suke spending ni, hmm mmg xnampak jln, pecah kepala.. holiday tahunan pun cam berat je.. wawawawa... xbest-nyeerr..  :( 

Malas-la nk pk pasal duit2 ni, buat sakit kepala aku je, aarrggghhhh bosaann asyik kene tinggal je.. better aku tido jelaa, esok nk masuk kerje awal, minggu lepas aku asyik masuk opis lewat je.. xde prestasi kerje yg baik langsung.. huh..

My Lovely Doter Nuha

video

mase ibu amik Video adik ni, syg ibu da masuk 11 minggu, da besar pun anak Ibu, Moga menjadi manusia yg berguna & Berakhlak mulia ye syg..

video

Abi da siap tukarkan lampin adik yg da popo tadik, da siap mandikan pun, thanks to Abi ye syg,
da besar2 nnt jgn lupe hargai jasa Ibu & Abi
yg sentiasa mencurahkan kasih syg sepenuh hati
utk anak2 tercinta..


Kecil2 di timang2 di syg2, mudah2n bile da besar jd Insan
yg Bertaqwa & Beriman


Abi       L=O=V=E     Nuha..


Lagu utk pedoman anak2 Ibu, yg Ibu kasihi  hingga
ke akhir hayat Ibu..

video

Nite syg Ibu tido dulu...
syg ibu skit muahahaha..


Jumaat, 23 Mac 2012

Kinrara Residence @ Deko


Hobi aku sejak dr kecik2 sampaila sekarang, amik gambar org or ape2 yg cantik, asalkan aku rase cantik di mate aku, habisla kodak jawabnye, huhuhu dulu2 mase zaman kecik kamera pakai kodak, ade satu hari tu my family & I buat lawatan ke Zoo Negara. Ummi kasi kamera kt aku suh amik gambar adik dan ahli keluarga, sedar xsedar habis satu kodak tu aku kerjekan amik gambar burung.. hahaha.. nakal toii.. angin satu badan arwah umi kt aku, xpasal2 kene cubit kt peha.. aucchh sakit-nyee.. lebam sudaah,. sob2..



Zaman pun dah berubah so skrg ni xpakai kodak2 lg daa.. sume da pakai digital punye, nk angkat bape ribu keping photo pun xdak hal-la rase xberkenan boleh delete .. huhuhu best2.. al- kisahnye aku nk cite pasal aku buat photo shoot kt dlm show house di merata tempat.. muke selamba badak je.. my hubby da buat muke toye dia, ala2 segan n control macho kt pelawat yg dtg show house tu.. aarrgghhh.. peduli ape aku, bukannye kacau org pun, lgpun xsalah nk amik gambar, ok ape secara xlangsung boleh mempromosikan hasil kerje ID diorang, x-payah susah nk upah marketing team, free je huhuhu.. disamping itu boleh juga dapat seciput idea utk deco mendeco ni..



Dry Kitchen @ Dining Hall


Dry Kitchen,, Hitam menawan.. :))


Wet Kitchen, adeeeh banyak betoii kitchen-nye, macam rajin je nk masak.. huhuhu..







Inilah rupenye rumah ni..
mmg mabeles da klu aku dapat sebijik ni.. sapela nk kasi adiah agaknye ye,
klu menang peraduan pun best gak ni.. hehehe


Cantiknye bilik utk adik.. nk buat 1 bilik yg cantik utk anak Ibu camni boleh x, ade sesapa nk tolong sponsor cepatehehehe..



Besar gedabak lampu dia, hmm tp cantik jugak .. ehehe


Living Hall..


Simple deco depan pintu utama.. bese2 jela ..


Ruang bilik..


Dining hall & dry kitchen / Bar dr atas tangga 

Baby Nuha + Toys & Her Playground

Selama umur Nuha nk masuk 3 bulan ni macam2 brg mainan da Nuha ade, pelbagai koleksi mainan yg Ibu & Abi belikan utk anak perempuan sulung kesayangan Ibu & Abi ni.. ade jugak yg kawan2 serta  family Abi & Ibu hadiahkan utk adik, so koleksi mainan da melebihi keperluan utk adik bermain buat mase skrg ibu rase.. ape pun xpelaa.. nnt da besar xpyhla ibu nk belikan mainan lg da.. bace buku plak yea syg, nnt ibu belikan banyak- Baaaanyak buku untuk adik bace ok, kecik2 ni mainla dulu puas2, enjoy ur baby life my sweetheart.. muahahaha..


Harini Nuha tido sendiri, xperlu ibu dodoikan, sedar2 ibu tengok syg ibu da terlelap bersama Pooh.. bagus syg Ibu. camtu anak ibu xbanyak ragam.. muahahaha..


Sedapnye ibu tengok manje ibu tido ye.. geram je ibu rase nk cubit2 pipi dia..


Penat main2 sampai tertido..


Syg Ibu terkejut bile Pooh terjatuh kt tangan dia, terus terkejut manje ibu..
Isk  apela Pooh ni kacau adik nk tido..


Sambung tido balik...


Yg ni cradle adik ni ibu belikan kt JUSCO, asalnye xnk beli tp memandangkan adik slalu nk suh ibu goyang2 dia, so terpaksela ibu belikan yg ni instead of ibu belikan buai.. nnt klu adik da seronok duk dlm buai, payah plak ibu nk bawak g jejalan asyik nk tido pakai buai.. oh no..no..no.. syg.. ibu xlarat nk angkut buai adik.. so better ibu xpayah adik tido pakai buai, yg penting anak ibu dpt tido. ok syg ibu.. :)) 


Adik panggil yg ni Chipmunk, ehehe yg ni utk gantung kt dlm kete or kt stroller.. comelkan ..?? Ibu beli ni kt SOGO KL..


hah yg comel ni Abi belikan utk adik, sepasang utk pakai kt tangan ..


Yg ni plak utk pakai kt kaki, nnt bile adik gerak2kan kaki aderla bunyi manik ke ape entah kt dlm tu, hmm biase2 je bende ni, xdela best sngt pun cume color dia sgt menarik, Ibu rs adik mesti tertarik, menarik adik mmg the Boom.. hehehe..


Sepasang sarung mainan utk adik dr Abi tersayang..



Ini dia hadiah special Ibu utk adik bulan ni, sempena adik da nk masuk 3 bulan, so ibu hadiahkan set music utk manje ibu yg membesar bagai juara ni..

Teman tido adik yg terbaik tp x slalu cume kadang2 aje ehehe..


Piano pun blh main, ketuk2 kt bawah tu pun blh, memanala yg adik suke.. benda sesuai sampai adik umor 2 tahun katenye. ape2la labu..


step dr baby sampai umo 2 tahun..

Ini abi belikan lg utk adik.. siap blh creet-creet lg.. :))



Winnie The Pooh Ibu belikan kt JJ IOI Mall.. :))

alamak da mengantuk mate la plak, esok ade aktivity penting ni, nk ke shah alam.. lg pun esok pagi ciko sampai sini sekeluarga, Ayah cik A n his family nk dtg tengok adik lg, so esok adik ade kawanlaa.. mek yana yg kenit nk dtg.. ehehe.. so ibu smbung update esok or luse plak, banyak lg ni.. xlarat da nk sambung, abi pun esok da nk balik Penang.. sob2 sedey-nye.. tinggalla adik ngan Ibu je nnt.. next weekend plak abi dtg .. sian abi kene ulang alik tiap2 minggu.. hmm.. :(



Deko Bilik Untuk Baby

Dekorasi bilik Baby telah dimulakan seawal 1hb 2012. abi mengambil mase lebey kurang seminggu untuk siapkan proses mengecat bilik gegirlz.. naik kematu ibu tunggu abi nk siapkan cat. huhuhu tp semalam semuanye da siap. so bolehla ibu mengdekorasi bilik gegirlz skit, barang2 utk deko ibu & Abi beli kt IKEA ..
 total sume kos deko lebey kurang RM400 ++ minor deko je, budget banyak lari,
X-dan ibu nk kejar daa huhuhu... walaubagaimana pun ibu cukup berpuas ati kerana ini adalah hasil kerje abi yg paling terbaik utk gegirlz.. I like ..
muahaha syg sngt kt U syg..


Time ni abi sgt bulattt.. tengok tu bertapa sihatnye abi.. ehehehe


Hehehee cian abi nk kene padamkan balik tulisan kt dinding tu, tp cantik ape tulisan tu leh jadi hasil seni jugak ape, penat ibu buat sikit pun xdihargai.. sedey2..  


Ibu ingat dulu nk tukar skali ngan pintu2 bilik tp memandangkan cost da terbang banyak kt entah ape2 punye barang so terpakse ditangguhkan dulu laa..

Color yellow + Gray tu Ibu yg pilih dgn alasan supaya bilik gegirlz terang & ceria, nnt bile bangun pagi rase segar & cerah je mate.. ehehehe tp xtaula gegirlz nk tido sesorang ke x, dlm bilik ni coz ibu pun xde teman jugak.. hmm jadi bilik simpanan utk barang2 baby la nampaknye nnt.. xkisahla ape2 pun yg penting syg ibu ade bilik ..
kan kasih2 ibu.. musyuk2 syg ibu.. :))


Deko dinding yg entah ape2.. ehehe okla dr xde kan.. :))

Rabu, 21 Mac 2012

Kinrara Residence Mah Sing Group

Welcome HOME ... !!!



Last week aku site visit project Mah Sing Group di Bandar Kinrara 6. Lokasinye berhampiran di Taman Damai Utama, Nun jauh kebelakang di atas bukit sana bersebelahan dgn Ayer Hitam Forest.. walaupun lokasi hartanah moden ni agak terpencil sedikit tp dekorasi yg cube diketengahkan oleh Mah Sing dlm hartanah berprofil tinggi ini begitu unik & berbaloi utk future investment, even utk tinggal sendiri pun sudah cukup terbaik utk individu yg berkemampuan & mementingkan kedamaian apabila pulang ke pangkuan keluarga selepas seharian penat bekerja.


Jalan masuk utama ke Tapak Projek


Rumah Contoh

Kajian ini dilakukan adalah bertujuan untuk melihat sejauh-mana potensi hartanah di Bandar Kinrara mampu utk terus melonjak kepada satu tahap yg lebih tinggi. melalui penilaian yg di buat, kebanyakan transaksi hartanah di Bandar Kinrara sekarang telah meningkat secara mendadak & secara tiba-tiba hartanah di kawasan ini menjadi tumpuan para pelabur & juga speculator hartanah, tidak kurang juga kepada para pembeli. Harga untuk seunit hartanah teres 2 tingkat di Kinrara Residence ini bermula $550k dan ke atas dgn keluasan lantai hanyalah 2488 sf to 3038 sf  dgn keluasan tanah 22 x 75. pegangan tanah adalah Leasehold iaitu 99 tahun pajakan...


Facilities yg di offer untuk projek perumahan Mewah ni seperti berikut :-

Gateless front porcesteless front porches
Gated & guarded community with 24 hours security
Private clubhouse
Swimming Room
Clubhouse Cafe
Multipurpose Hall
Linear Park
Children Playground


Dekorasi utk double strorey Semi-D



Living Hall

Dining Area & Dry Kitchen


BB nangis kenapa.. ? oOOoOoOo BB nk duk kt umah ni yea..
Olo2 syg Ibu ni.. :))  
Projek perumahan ni dijangka siap pada Oct 2012 meaning tat da xlama lg da.. hanya tinggal beberapa bulan shj lg.. waa mesti X-cited gile owner2 hartanah kt sini, memana yg plan nk flipping pun same le.. da x-sabar2 nk advertisekan unit memasing utk di jual..


Wet Kitchen


Deco Depan Pintu,,,

Master Bed yg simple & mendamaikan...


So Sweet....


Hiasan dinding yg ringkas.. cantik.. !!!



Modern Bathroom.. I Like :))


Angle dr arah tangga..