Isnin, 28 Disember 2015

R E S I G N A T I O N

Alhamdulillah,

Seperti yang selalu aku minta dalam setiap doaku, aku ingin bebas melakukan ape shj, aku ingin meluangkan masa bersama anak kesayanganku, aku ingin menjadi seorang ibu yg serba mampu melakukan ape shj dengan lambakan masa semaksima mungkin bersama anak2 & keluarga.



Pada 1 Januari 2016 aku dengan rasminya telah meninggalkan Dunia Korporat yg banyak menuntut masa & perhatianku. Maafkan aku semua, jika keputusan yg diambil seolah2 tidak menyokong perkembangan syarikat, tetapi aku mempunyai cita2 yg lebih besar dari membangunkan sebuah syarikat. Aku ingin melihat anak2ku membesar bersamaku, bangun pagi melihat ibu masih di sisi, menyediakan sarapan pagi & tengahari. Aku ingin membebaskan diriku dari dicengkam tugasan harian sebagai seorang pekerja. Pagi2 bergegas ketempat kerja, kadang2 tidak sempat menyediakan ape2 sarapan untuk suami & juga anak2. Telah terlalu lama aku habiskan usia untuk khidmat kepada dunia sedangkan tanggungjawab mendidik anak2 hanya seperti melepas batuk di tangga.

Sudah hampir 7 tahun aku bersama kumpulan Albukhary. Cukuplah bagiku menimba segala ilmu, memahami selok belok perniagaan besar. Mendalami hati seorang bilionaire yg begitu tulus & mulia, sering bertolak ansur & menghormati insan yg lebih berusia sekalipun Dia adalah seorang pemilik harta yg ternama. Mungkin kerana sikap murni & keluhuran budi-nya mengangkat darjat sebagai Hamba pilihan Allah untuk dicurahkan segala rezeki yg melimpah ruah. Hati yg bersih dari segala prasangka, meskipun banyak yg membuat durjana, sungguh mulia sifat seorang hamba. Mudah2n Allah setiasa merahmatimu, mencurahkan rezeki yg banyak kepadamu untuk membangunkan syiar agama & bangsa seluruhnya.

Walaupun berat rasanya untuk meninggalkan segala kerja2 kebajikan & pembangunan, tetapi mungkin itulah yg terbaik untuk diri seorang wanita yg lemah ini. Dek kerana desakan kerja, kadang2 anak menjadi mangsa, ibu yg pulang keletihan setelah seharian ditempat kerja sememangnya tiada masa untuk melayan kerenah anak yg mula menginjak usia. Duniaku hanya utk anak & keluarga. Aku tidak punya cita2 untuk membina karier seringgi gunung. Apa yg ada di dalam jiwa, aku ingin melihat anak2ku berjaya menjadi seorang Hamba & juga manusia yg berjaya. Seorang khalifah yg bersemangat waja menjunjung agama. Seorang kanak2 kecil yg petah mengalunkan bait2 AlQuran. Yaa... itulah cita2ku. Dan kerana itu, aku tinggalkan dunia yg penuh glamour & menyeronokkan itu demi sebuah niat yg suci, mudah2n Allah merahmati.

2016 akan bermulanya sebuah episod baru, mengharungi segala cabaran sebagai seorang ibu yg menjana pendapatan hanya dari rumah. Banyak org yg menghalang niat suci ini. Pelbagai andaian dibuat, ada yg bimbang segala komitmen bulanan tidak mampu ditanggung akibat desakan ekonomi yg semakin menjerut. Tetapi aku percaya, Rezeki Allah itu luas, Allah itu maha melihat, maha mendengar, Dia tahu ape yg terbaik untuk hambanya. Demi seluruh Alam yg berada  di dalam genggamanNYA, yakinlah dengan sepenuh hati, jika kamu membantu agama Allah, Allah akan permudahkan segala urusanmu, jika kamu menjaga amanah Allah, Allah akan menjaga dirimu. Bersangka baiklah dengan NYA. kerana Dialah Raja bagi segala Raja.







Rabu, 23 Disember 2015

KisahKu :: Pertama Kali Membeli Kereta Lelong

Ke lelongan kereta kali ni aku bersama my younger brother "Sadiq". Tujuan hanya untuk tengok2 kereta & ajar budak tu camne nk beli kereta lelong. Mmg blh buat duit sebenarnya klu rajin & ade sedikit capital at least 15k. Oklaa aku nk cerita sikit sejarah aku mula menceburkan diri dalam bidang lelongan kereta ni. Aku mula membuat bidaan pertama pada awal tahun 2004, masa tu aku masih menuntut di UiTM Shah Alam. Aku bersama seorang rakan pada mulanya hanya sekadar ingin mendapatkan feel tengok org bid kereta lelong. So kami pun pergi berdua je kt salah satu autioneer kereta yg dekat sungai sekamat Kajang. Sambil duk tengok org bid tu dalam hati rasa macam nk join jugak bid. Coz harga kereta mmg murah. Aku kan kepala bisness, asal tengok peluang yg bagus je terus nampak duit berkepok2 akan masuk poket. Walhal banyak benda lain lg yg perlu difikirkan. Dipendekkan cerita aku dengan tidak sengaja telah membuat bidaan untuk kereta kancil EX850 2001, harga sekitar 7k tp aku menang bidaan pd harga RM11,800. Kereta kancil tu telah ditukar enjin-nya kepada Enjin Daihatsu L2, siap dengan meter bagai. Mmgla ada kerosakan biasa spt tayar yg sudah rosak, masalah komponen enjin yg perlu diganti & sebagainya.

Walaubagaimanapun aku selalu bernasib baik kerana dlm keadaan yg serba tidak tahu tiba2 ada seorang "Abg" yg juga pembida kereta lelong disitu memberi sedikit panduan & tunjuk ajar kepadaku. Alhamdulillah dengan bantuan & maklumat yg diberikan kereta lelong pertama aku tu telah selamat dipakai selama 2 tahun lebih sepanjang pengajian di UiTM Shah Alam & telah dijual dengan harga RM16k pada tahun 2007. Selepas tu ade beberapa siri lelongan kereta lg berlaku. Hampir 8 buah kereta lelong telah berjaya aku beli & uruskan. Kereta kancil EX660 yg aku beli pada tahun 2006 telah aku gunakan sebagai kereta sewa kepada student2 UiTM masa tu. Sebulan pendapatan daripada hasil sewaan blh mencecah hampir RM2000. Alhamdulillah rezeki Allah itu di mana2 shj. Kereta tu pun aku jual pada tahun 2010 dengan harga RM9500.

Dalam banyak episod suka & bahagia tu, ada juga kisah2 duka yg mengiringi perjalanan pengurusan kereta lelong ni. Bila sesekali terkenangkan kisah2 itu fikiranku terpaut pada wajah2 insan mulia yg tidak pernah jemu mendidik & menyelesaikan segala masalahku sepanjang hidupnya. Aku dan arwah Umi serta Abi beberapa kali berulang alik ke JPJ Kota Bharu bagi membuat geran kereta & proses tukar nama. Juga beberapa kali ke JPJ Johor Bharu kerana geran kereta di sana. Seorang kawan yg baik & sudi membantu juga adalah tunjang utama kejayaan ku pada masa itu. Semua kepayahan itu telah aku lalui, membuatkan jiwa & mindaku telah lali menghadapi suka duka sebuah kehidupan. Bukan senang untuk senang, dan bukan susah utk susah.

Hidup perlukan seorang teman yg bersedia untuk menghadapi suka duka bersama, bukan hanya berdiri kaku & memandang sepi tanpa ape2 penyelesaian. Hidup akan terasa indahnya bila kekuatan mental itu dikongsi bersama. Kadang2 hanya dengan memberi beberapa maklumat & idea, walaupun idea yg diberikan itu tidaklah  sebernas mana, tetapi sudah cukup untuk memberi pintu kepada kekusutan sesuatu masalah. Rasa Kebersamaan dan saling mendokong itu amatlah penting bagi mencapai sesuatu hasrat & impian. Mudah2n dihadirkan disisiku insan hebat & mulia seperti mereka yang pernah hadir dalam hidupku suatu masa dahulu. Ameen. Salam Maulidur Rasul.

Ahad, 20 Disember 2015

Savvy Part 1 : Menang Lelongan Kereta

Pembelian yang tidak dirancang, aku pada mulanya hanya berniat untuk membelikan sebuah kereta kecil untuk kegunaan my younger brother. So pilihan terbaik adalah membida kereta lelong. Target kereta pilihan adalah Gen 2 , Myvi or Viva. Entah bagaimana tiba2 saje hati tertarik dengan kereta proton Savvy, seperti cinta pandang pertama, tengok2 lebih kurang terus aku masuk bid. Sekali menang pulak, adusss.... my hubby dah buat muka cuak coz tak sempat nk cek enjin bagai alih2 aku dah masuk bid than menang. Kos repair belum buat kira2 lg. Aku macam biasa, muka confident ala2 semua ok, sekali bile hubby bukak enjin, nah amik ko, banyak gile barang yg xde. Anggaran kos 6k untuk beli computer box, TCU, Map Sensor, beteri & segala mak nenek sensor renault yg bapak mahal. Ting...ting...ting... da nampak duit keluar dalam awan kt atas kepala aku. Bawak betenang dulu. Ape2 kereta ni nk kene buat fullpayment kt Bank dulu. Step by step jgn gelabah. Walaupun aku pun dah cuak jugak tp berlakon ala2 ok jela... Huhuhuhu...


Hubby tgh cek barang2 dalam kereta..

Setelah selesai membuat spotcek barang2 yang xde, maka kami pun beransur pulang. Sepanjang perjalanan adela call supplier sparepart renault. Harga mmg dah agak dah, mengalahkan BMW derr. Seketul sensor RM200++ itu baru satu. Total repair yg diberi oleh sebuah bengkel dalam 8k. Aduuuss... Mahai nak mam.. nii. Last2 kitorang buat decision untuk let it go je kereta savvy tu. So deposit kami RM1550 akan hangus laa. Mmg sebak jugak nk buang camtu je, tp klu camtu rupenya mmg tak kuasa nk perabis fulus sebanyak tu utk kereta savvy tu. Kami masih ade  10 hari untuk berfikir semasak2nya, samada nk amik kete savvy tu or deposit hangus. 


Gear lever pun hilang, camne aku boleh tak perasan 😂😂...

Dalam tempoh tu, semua blog pasal savvy aku bukak & menelaah satu persatu, dari segi harga barang, tempat nk dapatkan brg spare part, bengkel yg tak cekik darah & etc. Mmg Allah dah takdir untuk kereta Savvy tu menjadi sebahagian dr keluarga kami. Akhirnya kami mengambil keputusan untuk amik kete tu & bt pembayaran penuh kepada bank. 

Adik aku pulak tak nak pakai kete savvy tu, mahal katanya, xde duit nk repair nnt, Dari pakai savvy baik amik motor SYM200 (Motor My hubby). Hmm ape2la, so my hubby ckp dia je nk pakai savvy tu, motor SYM200 tu kasi jela kt sadiq. Bnyk pulak duit nk kluar, nk repair kereta lg, nk repair motor lagi. Sendiri cari pasal, sendiri fikirlaa. 

Allah yg Maha Pengasih selalu membantu hambanya, tiba2 ade seorang pomen yg offer good price utk repair savvy kami tu, kos sekitar 3k shj katanye. Alhamdulillah, akhirnya kami temui jalan keluar. Banyak juga barang2 yg rosak, so kereta tu park dekat bengkel Wan di Seri Kembangan lebih kurang sebulan. 

Bersambung......



Episod 2 : Aidiladha - Hello Kitty Town

Dah lama sangat entry ni terbengkalai, banyak betul perkara yg membuatkan aku xsempat-sempat nk hapdet segala cerita yang dah bersusun-susun. So aku habiskan entry bercuti ke Johor ni la dulu yea.


No bilik kami di Pulai Spring

Haritu kitorang menginap di Pulai Spring Resort selama 2 malam. Kami menghabiskan cuti 3d2n di JB dengan mengunjungi Hello Kitty Town. ALHAMDULILLAH mmg menarik tempat tu untuk kanak2. Nuha Safiya adalah manusia paling excited dapat masuk kt situ. Macam2 ade, seharian kami habiskan masa di situ. Jap aku uploadkan beberapa gambar yg masih dalam simpanan.


Sekeping tiket kami dapat RM85/pax. Dah discount tu, klu tidak RM120/pax. Sebab ade card Petron so dapatla rebet skit. Okla dr xde.



Duk berjimba dalam kitty house.


Ade aktiviti bergambar bersama hello kitty & the geng. Beratur jugakla nk amik gambar tu. Layankan aje demi anakanda Nuha Safiya.



Ni aktiviti buat cookies. Lepas siap buat blh makan.. yumm...yumm...

Kami sampai kt Hello kitty town ni dlm kul 10am dan habis sekitar jam 5.30pm. Enjoy your day my dear doter. Hope U happy. Love u so much.