Jumaat, 27 Mei 2016

LEGO & Si Kecik Nuha



  
Setiap kali ke IOI Mall Putrajaya si kecik Nuha pasyi akan berlari2 ke ButikLego yg berada di aras 4. Asal aku nk g solat maka sibuklah dia nk ke Butik Lego tu. Walaupun dah 10 kali pergi & main susun lego tu masih lagi dia nak g kt situ, bertabah sajalah. Mmemang budak2 suke main susun2 lego ni. Walhal Lego yg sama dah berlambak kt rumah, dah tak cukup tempat nk simpan. Bersepah merata tempat. Hmm itulah namanya budak kecik. 



Last week kebetulan sepupu Nuha dtg bertandang ke Rumah. Maka kami bawaklah budak cinonet 2, 3 org tu jalan2 di IOI Mall Putrajaya. Asalnya nk bawak g main ice skitting tapi bile tengok kos yg agak mahal maka kami tukar plan. mcm tak berbaloi jek nk g main coz dah lewat ptg. Main sekejap je nnt xberbaloi byr mahal2. Maka kami bawak budak2 tu pusing IOI Mall & naik keretapi kt atas tu. Kemudian si kecik Nuha sibuk nk bawak diorang ke Butik Lego. Itu jelah yg dia tahu. Ikut sajelah.




Abi & si budak kecik Syakir yg tak reti nk duduk diam. 
aiishhh mamai nk jaga budak sorang ni



 Nuha & her cousin Mek Ana. Dah besar da pun budak kecik ni. Sekejap bestfriend sekejap gaduh. 



Babai... kakak pergi jalan dulu... hihihihi bajet nk g jalan jauh sgt ler tu...  


After dah puas main2 segala, semua dah lapar maka kami bawak diorang g makan KFC. Itupun Nuha Safiya punye cadangan. Asal makan kt luar jek, nk g KFC, xpelah memandangkan ramai yg sokong idea si kecik ni maka ibu ikut jek laa... Habis makan & main lari pusing keliling KFC tu, maka kitorang pun balik. That all untuk aktiviti sepetang di IOI Mall Putrajaya. 






Khamis, 26 Mei 2016

Sedap Ke LOBSTER ?




Banyak iklan yg menayangkan tentang keenakan LOBSTER. Betul ke Lobster ni super sedap ..?? Alhamdulillah aku telah beberapa kali makan lobster nih. Aku kan penggemar udang yg tegar. Arwah abi dulu adalah seorang pemancing udang galah di Sungai Dungun & Paka, aku pun pernah 2,3 kali follow abi memancing naik boat. Setiap minggu mesti kami adik beradik akan meratah udang galah sebesar lengan org dewasa. Bukan seekor dua tau, berkilo-kilo di ratah begitu shj. Hanya rebus dgn garam shj. Kadang2 my brother bakar atas tungku dapur. Mmg lazat tidak terkata. Subhanallah.

Lobster ni pada aku tidaklah seenak udang galah. Jika di beri pilihan aku akan pilih udang galah. Lobster pun sedap juga cume isinya sedikit keras & kurang rasa manis berbanding udang galah. Tetapi dari segi harga pasaran Lobster jauh lebih mahal berbanding udang galah.Mungkin nak dapat tu payah kot, itu yg jadi mahal agaknya.




Beberapa minggu yg lalu hubby di arahkan bertugas di Sandakan Sabah. Sebelum bertolak balik ke semenanjung, hubby telah singgah ke salah satu tempat ternakan Lobster di Sandakan. Itupun staf TLDM yg bawa hubby ke sana dengan boat diorang. Kebetulan masa tu bukan musim Lobster katanya. Hanya ada beberapa ekor shj yg sedikit besar. So hubby beli 1kg shj utk di bawa balik. Harga agak mahal kerana di luar musim RM120/kg. Selalu bila dtg musim hanya RM60/kg katanya. terus up 50% dari normal price.

Maka naik flightlah Lobster hingga ke Hillpark 2. Seminggu jugaklah Lobster tu bertapa dalam peti ais sementara masuk perut. Coz aku belum berkesempatan untuk memasak. Just masak lauk simple2 je seminggu tu. Nak masak cincai-cincai macam sayang pulak rasanya. Sambil tu aku bt carian resepi di Mr google cari resepi yg mudah & sedap utk masak Lobster ni. Last2 aku masak dengan maggi jek.. kuikuikuikui... Buat Maggi Lobster gitu. Resepi paling mudah lah katakan... :))




Dah siap Maggi Lobster. Aku hanya meratah Lobster jek, Hubby & my Younger Brother yg habiskan Maggie tu ... 


Kesimpulannya Maggi Udang Galah jauh lebih menyengat berbanding maggi Lobster. Sekian dulu ...

Selamat Mencuba !



 

Rabu, 25 Mei 2016

Zikir Harian :: Imam Al-Ghazali

Bacaan zikir amalan imam Al-Ghazali ini bukanlah sesuatu yg wajib jumlahnya 1000, tetapi ia adalah amalan seorang ulama' besar. Walaupun tiada hadith nabi secara terang menyatakan haruslah kite berzikir sebanyak sekian & sekian pada hari sekian & sekian. Tetapi tidaklah menjadi perkara yg Bidaah sekiranya kite ingin mengamalkan perkara yg baik selagi ia tidak bertentangan dgn hukum hakam agama. 

Jika perbuatan berzikir 1000 kali sehari itu di katakan bidaah kerana terdapat penetapan bilangan padanya, ia bukanlah paksaan, itu hanyalah amalan seorang ulama' besar, mungkin jika kite boleh berzikir lebih dari itu, ataupun cukup sekadar 500 shj. Maka tidak menjadi masalah kerana ia bukan perkara yg wajib bagi kita. Ia hanyalah susunan amalan seorang alim. Jika kite ingin berjaya maka kite ikut jejak & amalan org2 yg berjaya samada di dunia mahupun di akhirat.

Jika ada juga yg mengatakan ia Bidaah, bagaimana pula dgn pemakaian harian kita. Cthnya Nabi SAW tidak memakai Songkok. Adakah ia bidaah ? Nabi sepanjang masa memakai serban. Nabi juga tidak memakai baju melayu & seluar panjang, adakah ia bidaah. Walaupun tujuan untuk menutup aurat kita seharusnya mengikut cara Rasulullah SAW berpakaian ketika solat & sebagainya. Adakah benar pemikiran seperti itu ? Nyatalah tidak tepat sama sekali. Selagi ia tidak melanggar mana2 perkara agama, Kerana hukum asal setiap perbuatan itu adalah "HARUS" selagi mana ia tidak bercanggah dengan Agama. Wallahualam. 






Hari Jumaat

YA ALLAH (1000 Kali) 
Fadilatnya : Allah akan memberi ketenangan hati bagi yang membacanya dan merasa kelazatan zikrullah 


Hari Sabtu

LAA ILA HA ILLALLAH (1000 Kali) 
Fadilatnya : Setiap kali menyebutnya, Allah akan hampir kepada kita dan akan memberi segala kebaikan kepada hamba yang memujinya

Hari Ahad 

YAAHAIIYU YAA QAIYYUUM (1000 Kali) 
Fadilatnya : Memperolehi harta yang banyak dan membawa berkat serta dicintai oleh setiap manusia semasa hidup kita


Hari Isnin

LAA HAW LA WA LAA QUWWATA ILLA BILLAA HIL A’LI YIL A’ZIM (1000 Kali) Fadilatnya: Setiap bacaan, Allah memberi ganjaran pahala sebesar Gunung Uhud dan Allah memberi kekuatan beribadah kepada hambanya serta menghindarkan sifat2 mazmumah dalam diri kita   


Hari Selasa


ALLAH HUMMA SOLLI A’LA MUHAMMAD WA A’LAA AALII MUHAMMAD (1000 Kali) Fadilatnya: Setiap satu kali bacaan, mendapat rahmat Allah dan Allah akan ampunkan dosa kita selama setahun serta mendapat syafaat Rasulullah di dunia dan di akhirat 



Hari Rabu

AS TARG FIRULLAH HAL A’ZIM (1000 Kali) 
Fadilatnya : Setiap kali di baca zikir di atas, Allah akan menghilangkan satu titik hitam dalam hati dan Allah memberi keampunan kepada hambaNya


Hari Khamis

SUBHA NALLAH HIL A’ZIMI WA BI HAMDIH (1000 Kali) 
Fadilatnya : Setiap satu kali bacaan, Allah akan mengampunkan dosa kita walau sebanyak buih di laut atau pasir di bumi Allah dan Allah akan menghidupkan satu pohon buat kita di syurga


Jika hari2 kita boleh membaca surat khabar & menonton berita, adakah kita tidak punya masa untuk berzikir kepada Allah yg telah memberi kita penglihatan & mengurniakan kita masa yg panjang. Tidakkah kite berasa malu dengan tidak sedikitpun memperuntukkan masa itu untuk Tuhan yg telah memberi Masa itu untuk kita. 

 Fikir2kan & selamat beramal. Mudah2n Hiudp kita di berkati.

Bila Org Kampung Datang Ke Rumah

Bila dah duduk KL selalunya org kampung akan datang bertandang ke rumah. Itu perkara biasa bagi kami. Dulu masa kecil2 pun, kami selalu datang berkunjung ke rumah cik di Manjalara Kepong. Setiap kali cuti sekolah maka kami sekeluarga akan ke rumah cik. Arwah nenek, umi & semua sedara mara jika ke KL masa tu tempat penginapan adalah di rumah cik. Walaupun rumahnya tidaklah sebesar mana, tapi cukuplah untuk kami berteduh sehari dua. Bila datang ke Kuala Lumpur, maka arwah Tokki & nenek akan membawa segala macam barang2 dapur seperti Ayam kampung, Kelapa, beras, Ikan Masin, rempah ratus, keropok keping, keropok lekor, Buah Duku, Rambutan, limau nipis & segala macam makanan untuk cik sekeluarga. Lagipun masa tu cik pun bukan org senang, yg datang bertandang-nya ramai jd semua bekalan yg di bawa tu akan di masak sepanjang kami di sana.

Yerla.. bila kite bertandang ke rumah org, tak kan nk dtg bawak perut jek, itu xde adab namanya. Ingat arwah umi selalu sebut :-


"Bile kite dtg rumah org bawaklah buah tangan, jgn dtg tangan kosong, supaya org suke bile dengar kite nk dtg, Jgn jadi kedekut sgt, nnt bile org dengar kite nk dtg rumah dia, org dah serabut perut dah, sebab jenis tak reti bahasa, nk g rumah org biar ade adab"

Sampai ke la ni aku ingat pesan tu. Tak kirelah samada aku nk dtg singgah sekejap or nk tumpang tidur ke ape, atleast aku akan bawa sesuatu, xdela dtg bawak perut jek. Tunggu org nk hidang makanan. Buruk bebenor perangai manusia camni. nauzubillah. 

So skrg bila aku dah duduk KL walaupun selangor tp still sebut KL (blh cenggitu). Maka mana2 sedara mara yg ingin dtg ke KL maka rumah aku akan menjadi persinggahan sementara. Itu adalah perkara biasa & kami seronok menyambut sesiapa shj dtg ke rumah kami. 

Setiap kali sanak saudara dtg mmg pening kepala pikir nk bawak g jejalan kt mana pulak kali ni. Dulu masa IOI Mall belum siap, kami selalu bawak g Alamanda Putrajaya ataupun MidValley. Mudah sikit bawak g Mall klu diorang ade nk beli ape2 senang. Walaupun kitorang sendiri dah jemu dah pusing kt tempat2 tu. Bile tiba time makan, samada aku akan masak di rumah ataupun kene belanja di luar. Itulah adalah perkara wajib jika org dtg ke rumah. Rasa mcm serba tak kene pulak klu tak belanja makan. Rasa macam kedekut sangat la pulak, walaupun kekadang pada ketika tu aku sendiri tersangatlah berjimat cermat untuk berbelanja diluar. Tapi Allah Maha berkuasa, Dialah yg mengatur rezeki untuk setiap hambanya. 

Kadang2 selepas berhempas pulas beberapa ketika pasti akan dtg rezeki yg tidak di duga mencurah2. Sesungguhnya Dia Maha Melihat & Dia mengasihi hamba2-NYA yg berkasih syg sesama manusia. Kerana setiap tetamu yg datang itu, beriringan dengannya juga datang-nya Malaikat Rahmat. Jadi bergembiralah menyambut kedatangan tetamu ke rumah anda lebih-lebih lagi ahli keluarga terdekat.



 

Isnin, 23 Mei 2016

Weekend : JJCM Ke Utara Semenanjung Tanahair

Hujung minggu yg lalu kami sekeluarga membuat trip singkat ke Utara tanahair. Tiada sebarang perancangan untuk kemana-mana pun, hanya berjalanan sejauh mana yg termampu. Mengisi masa lapang di hujung minggu. 

Perjalanan kami bermula pada hari Jumaat sekitar jam 8mlm. Walaupun pada awalnya aku rancang untuk bertolak pada jam 5 ptg. Banyak benda yg belum di siapkan. Seperti membasuh baju, pinggang mangkuk periuk belanga, membuang sampah sarap & menyusun tempat tidur supaya kemas & teratur kerana apabila pulang nnt, hati terasa tenang & lapang melihat rumah berada dalam keadaan terurus & bila balik nnt boleh saja terus tido, kerana selalunya kami akan sampai ke rumah pada lewat malam... :)


Persinggahan pertama kami adalah di rumah my abg ipar di Taman Muhammad Jalan Kebun Shah Alam. Plan nak singgah sekejap saja, bila dah bersembang, Sedar tak sedar jam sudah hampir 12.30 mlm. Abg Ma kirimkan daging Rusa untuk kami & juga abg ipar aku yg berada di Sg Petani kedah. Daging rusa tu adalah hasil rancangan pemeliharaan Rusa untuk keluarga ACCMA tetapi malangnya tidak menjadi, beberapa ekor rusa telah mati sebaik shj sampai ke kandang baru di Kg. Tok Dor. Jadinya daging rusa yg sedikit itu di agih2kan sesama keluarga. Alhamdulillah dapatlah kami merasa daging rusa segar dari ladang. 


Nasi lemak simple tapi sedap.


Kami tiba di Pekan Kuala Sepetang Sekitar jam 8 pagi kami singgah untuk sarapan pagi di pasar. Beberapa tahun yg lalu, aku pernah singgah di pasar ini bersama seorang rakan dalam misi JJCM Mee Mak Jah Kuala Sepetang. Aku ni mmg sejak dahulu kala mmg kaki berjalan. Kalau tak ke mana-mana terasa sesak kepala. Mesti nk menghirup angin luar. Tak kisahlah di mana-mana sekalipun yg penting aku dapat melihat alam. Kami singgah untuk makan nasi lemak & minum secawan tea & kopi sebelum menyambung perjalanan ke Sg Petani. Sebelum bergerak, aku sempat membeli Ikan Perkasam di Pasar berkenaan. Saja ingin mencuba ikan perkasam sungai. Bermacam2 jenis ikan ade. Tapi semuanya aku xpernah makan, sebab aku mmg tak makan ikan sungai.

 

Singgah beli ikan perkasam sat :)

Lebih kurang jam 10 pagi kami sampai di Sg petani rumah my abg ipar. Lepak & berborak2 seketika sambil menyiapkan makanan tengah hari yg super simple. Ketika kami dtg, kebetulan isteri my abg ipar tu xde, dia kene jaga student MRSM exam. So kami buat mcm rumah sendiri jekla.. huhuhuhu... lebih kurang 3 jam bertandang kami bertolak pula ke Perlis Indera kayangan. Memandangkan tiada sebarang perancangan awal untuk dtg ke situ maka terpaksalah kami walk in mencari mana2 bilik untuk menginap di Bandar Kangar yg kecil itu. 


Pulut mangga yg langsung tidak di rekemen. Tidak berbaloi dengan harga. 


Petang tu kami ke Taman Pertanian Bukit Temiang. Tujuan utama adalah untuk membeli buah mangga Harumanis yg begitu tersohor di perlis tetapi sayang, buah mangga telah habis katanye, tahun ini mangga kurang menjadi. Dijangka pada bulan Jun nnt Harumanis kembali mengeluarkan hasil. Kami hanya singgah untuk makan pulut mangga harumanis yg ada di jual di dalam kompleks itu. 

Sungguh teruk sekali rasa pulut mangga yg di sediakan. Pulut yg kering & keras seperti telah lama di biar terbuka, mungkin siap di masak tadik pagi. Mangga pula telah "lebuk" & hanya 1/4 dr buah shj yg di potong kecil. Manakala Harga-nya agal mahal RM12/plate. Mmg inilah kali pertama & terakhir aku singgah makan pulut mangga di sini, Pulut mangga di Restaurant Suraya Kampung Baru KL 1000x lebih sedap & manis mangganya. Bila org melayu berniaga beginilah gayanya, mungkin nk pergi Haji balik hari agaknya. Sedih & terkilan rasa hati. Aduhai bangsaku.


 Di dalam kompleks pertanian Bukit Temiang Perlis

Dalam perjalanan ke Kangar aku ternampak buah durian yg berlonggok2 di tepi jalan. Nampak agak bagus buahnya. Kami beli sebiji durian untuk makan di hotel nnt. kami juga membeli Harumanis 1kg dengan harga RM47/kg. Agak mahal rasanya. Bukan musim katanya. Klu musim buah banyak harga hanya sekitar RM30/kg shj. Kerana dah penat sepetang berpusing mencari Harumanis, maka kami beli juga walaupun overprice. 


Senja yg semakin beransur melabuhkan tirai malamnya dari Jetty Kuala Perlis



Pada Malamnya kami ke Kuala Perlis untuk menikmati makan malam di jeti kuala perlis, lokasi kedai pilihan kami adalah Mona Ikan Bakar. Antara masakan yg paling aku suka adalah Ketam masak butter, isi ketamnya tersangatlah segar. Tom Yam dia agak kureng sedikit. Cara Masakan mentarang pun tidak begitu sedap tapi bolehla makan. Next time klu kami dtg lg mungkin Tom Yam & mentarang akan terkeluar dari senarai. Kos makan malam tu hanya RM90. Sangat murah & berbaloi2. dengan kuantiti yg agak banyak & kualiti seafood yg segar2 mmg terbaik. Tidak sia2 kami datang. 


Nuha yg sudah pandai mengelamun menikmati angin laut & mendengar deruan ombak yg menghempas panta, Lama juga dia bertapa seorang diri di situ.


 Dari Jetty Kuala Perlis

 

Sebelum balik ke bilik, kami bersiar2 sekitar Bandar Kangar. Jam baru 9 mlm tetapi bandar Kangar seperti sudah tiada penghuni. Banyak kedai sudah di tutup. Mall yg paling besar yg kami jumpe hanyalah The Store. Kangar seperti Bandar mati. Mungkin semua penduduk sudah mula tido agaknya. Agak tenang & mendamaikan walaupun mungkin sedikit membosankan kerana tiada tempat untuk kami bertengek. Kami singgah di The store untuk melihat ape yg ada di situ. Sempat juga kami membeli beberapa keping Coklat & air untuk sarapan esok pagi.

Keesokkan harinya kami check out sekitar jam 10 pg. Kami bertolak ke Alor Setar untuk makan tengah hari di sana. Kami berpusing2 sekitar pekan jitra sambil mengimbau segala kenangan semasa kami di sana dulu. Oh indahnya masa yg berlalu, walaupun ketika itu hidup seadanya tapi aku rindu untuk kembali seperti dulu. Mungkin masa tu kami kurang menghargai erti kesusahan hidup bersama. Maklumlah baru shj setahun hidup bersama. Hubby sedaya mungkin bersikap seperti dia mampu melakukan apa shj. Segala masalah terlalu payah untuk di kongsi, mungkin dia malu atau mungkin dia tidak mahu aku merasa gundah. 

Seminggu sekali kami ke Pasar malam di pekan jitra untuk membeli makanan & sedikit keperluan dapur dengan bajet RM40 shj. Subhanallah Dialah yg mencukupkan segala keperluan. Walaupun hidup serba sederhana, kami masih mampu meraikan sesiapa shj yg dtg bertandang ke rumah kami, samada kawan2 hubby, sanak saudara & jiran tetangga. Apabila di fikirkan balik, bagaimana kami mampu hidup & bertahan begitu & semuanya berjalan seperti biasa, walaupun ada sedikit kesempitan di rasai namun semuanya berlalu satu persatu & kami keluar dari segala masalah yg melanda kami. Allahuakhbar sungguh ajaib hidup ini. Hidup yg dinaungi rahmat & keberkatan Allah.

Selepas habis meronda pekan Jitra maka kami singgah di restaurant Ikan Bawal Bakar di Bandar Alor Setar. agak sedap juga makanan di situ. Berbagai pilihan masakan kampung di sediakan. Kemudian kami ke Pasar Rabu yg baru. Beberapa kali juga kami tersesat jalan kerana mencari lokasi Pasar Rabu yang baru.




Budak yg suke merajuk, bila merajuk mulalah nk lari merata-rata.. 
aiiishh budak kecik ni, kecik2 dah pandai nak main lari2. Sekitar jam 2 ptg kami bertolak ke Sg Petani untuk makan durian pula. 


Singgah makan durian di Sg Petani. Anak menakan, Ammar Yasir yg semakin membesar.

Lewat petang juga kami baru beredar & bertolak pulang. Dalam perjalanan balik hubby singgah di Kepala Batas untuk potong rambut. kedai gunting rambut kegemaran hubby. Mmg dari dulu lagi hubby suka gunting rambut di situ, murah katanya hanya RM5. Sebelum balik kami singgah di Kedai Char Kuew Teaw Telur Basuh di Sg Dua. Kemudian kami bungkus nasi goreng udang untuk sahur. Kerana kami rancang untuk berpuasa ke esokkan harinya. 

Perjalanan pulang kami di iringi dengan hujan yg sangat lebat, hubby perlahankan halaju & aku cuba menahan mata supaya tidak terlelap kerana bimbang nnt hubby pula yg terlena. Manakala si kecik Nuha telah lama bemimpi di belakang. Sepanjang perjalanan pulang banyak benda yg kami bincangkan berdua. Tentang hidup & masa depan, tentang agama & cita2 kami. Banyak perkara juga dapat dikongsi bersama walaupun hanya dalam sebuah perjalanan yg singkat. 

Kami tiba kembali di Hillpark 2 sekitar jam 2 pg. Alhamdullillah semuanya baik2 belaka. Sebuah percutian singkat yg amat bermakna dengan segala macam cerita & kenangan yg mengisi ruang hati, menjadikan aku semakin kenal akan diriku sendiri & juga semakin memahami hati seorang suami yg kadang2 tidak aku temui selama duduk di rumah bersama. Mengembaralah & bermusafirlah dengan tujuan yg baik. Kerana hidup ini juga adalah sebuah perjalanan yg tidak pernah terhenti selagi nyawa dikandung badan. 









Wet Kictchen :: Pemasangan Sudah Siap


Entry ini sudah tersadai di bahagian draf hampir 3 tahun. Bile aku review balik rupenya aku terlupa masukkan date untuk publish. Punyala lama duk bertapa ... hihihihi ...

Last week KS Work Kitchen dah datang untuk membuat pemasangan Kitchen Cabinet untuk aku punye wet kitchen. Pemasangan KC yang jenis playwood ni mengambil masa 2-3 hari untuk siap. Ini kerana proses pemasangan & penampalan di buat di rumah client. So diorang akan membawa debu kayu kt umah korang. bersedialah untuk jadi kilang papan sepanjang tempoh pemasangan tu yea.
Walaubagaimanapun perkara paling utama adalah kualiti cabinet seharusnya lebih kukuh & tahan lama berbanding cabinet jenis Milamine. Jom layan gambar
dululah.


Ruang hob & hood sebelum pasang pekakas...

Ruang dapur sebelum di pasang cabinet. Luas lantai berskala kecik 12ft x9ft shj. So boleh nk bergossip bagaila kt dapur basah aku ni, setakat nk lepak 3 org tu okla. Klu lebih dari tu mmg sesak jugakla nk buat kerje... ehehehe


Tu dia lorry sudah sampai depan rumah, Hampir 5 minggu tunggu turn untuk datang pasang, sekat sebulan jugaklah duk tengok lakaran 3D design yang di beri oleh pihak KS Work. Lakaran 3D DI SINI

Inilah dia warna pintu yg di pilih, walaubagaimanapun ada sedikit kesilapan pada jenis material yg di pilih. Aku pilih Glossy Black, skali diorang bawak yg jenis matt. So terpaksa buat pintu baru. So aritu diorang just pasang rangka cabinet shj. InsyaAllah this coming Friday datang pasang pintu & touch up mana2 yang xberapa nk kemas.


Masa ini hubby masih duk sibuk mengemas dapur. See my beloved yg sangat rajin setiap kali perabut baru nk masuk rumah. Of coz dia akan sibuk nk meng"vacum" & mengelap situ sini. hehehe.. so ringanlah skit kerja aku. Tetapi harus di ingat, time nk masuk yang baru shj. Time lain sendiri bikinla. Klu aku dah penat or rasa macam xlarat nk kemas kene 10x mintak dia tolong kemas baru Nampak hasilnya.. hehehe.. kadang2la.. tapi selalunya rajin aje ( kang terbaca entry ni ada plak merajuk sebulan) :) 


Semua barang loading kt Carporch. nasib baikla carporch panjang, klu tak dah sesak nk buat kerja. Coz time tu ada 2 kontraktor yg dtg buat pemasangan barang kt rumah. Nak tau ape..?? nnt kita story di lain entry plak. hikhikhik macam poyo la plak.. adoiillaa...  :))


Antara barang2 yg diorang kene siapkan di rumah aku, mana box yg besar2 diorang dah siap2 pasang formica tu. Cube tengok dekat2. Itulah yg dipanggil playwood. bukan playwood sekeping yang nipis tu. Dalam tu pun adalah kayu. Tiada rongga or lubang. Solid playwood.


Antara hasil yg Berjaya di rakam. tp belum siap sepenuhnya tu. saje je aku menyibuk untuk snap gambar. da sedikit terhad ruang dapur aku. Tp sangat seronok coz lepas ni dah boleh kemas dapur dan membuat susun atur barangan dgn kemas & teratur. ehehehe..

Uncle tengah buat measurement. kire terror gakla uncle ni buat kerja. cume yang tak berapa nk terror ialah "Lancai" yang datang buat measurement tu. Hmm lain kita ckp lain dia p ukur. Banyak ukuran yg di buat xberapa nk tepat. Nasib baik uncle ni dpt cover.  So dah jadi banyak kerje skitla. Uncle tu pun turut membebel pasal ukuran yg xtepat. So dia terpaksa potong & buat baru kt situ lagi skali.
Kt bahagian tepi ni aku buat T-section. kat bahagian bawah tu sebenarnya ada lg satu cabinet kecik. Yang besar tu duk kt bahagian dapur atas, bukan duk kt situ. bahagian bawah tu aku tinggalkan kosong untuk letak rak pinggan mangkuk. Sebelah tepi sana dah xboleh nk isi ape dah coz kt situ da bahagian untuk pintu. Apepun dengan sedikit arrangement kt bahagian atas ni membuatkan semua barang2 keperluan dapur aku dpt di sisi dengan baik. Alhamdulillah puas hati jugaklah.

InsyaAllah Nnt klu ada duit lebih boleh sambung projek dry kitchen plak. Nak buat skali harung mmg xterkejarlaa, so aku lebih suke ambil sikap tunggu & lihat, sebab hidup ni bukan sekadar nk siapkan rumah je. Banyak lg keperluan lain yg perlu di ambil kire. Peruntukkan untuk lepak & Jalan-jalan cari makan pun nk kene ada jugak. Itu belum masuk peruntukan meneroka keindahan alam semulajadi ciptaan tuhan. Ehehehe klu nk di senaraikan mmg xtersenarai. So kite jalan slow2, macam siput pun xpe, yang penting "better late, than never" Eh tersasul omputih plak .. hehehe...
Ok itu shj perkongsian untuk kali ini.. Ok papai.. Assalamualaikum.

Khamis, 19 Mei 2016

Pengembaraan Rohani :: Mekah Kota Yang Diberkati 2



Melakukan umrah secara sendiri tanpa menggunakan mana2 travel agent merupakan sebuah pengalaman yang sangat menyeronokkan. Ia mengajar kami erti sebuah kekuatan, kesabaran & saling berkerjasama antara satu sama lain. Alhamdulillah, tidak banyak dugaan yg datang menimpa sepanjang perjalanan, semuanya menjadi mudah & indah. Seperti DIA menghantar seorang PA yg sentiasa ada & bersedia membantu kami pada bila2 masa. Sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar.



Hari Last kami di Kota Makkah. kami Pusing2 ke Menara Jam & beli sedikit buah tangan untuk ahli keluarga & kawan2. Nuha Safiya pula seperti biasa bile melihat burung merpati yg banyak di perkarangan Masjid, mulalah dia berlari ke sana ke mari.

"bermainlah sepuas hatimu wahai anak, mudah2 ini bukan kali terakhir engkau bergembira dibumi yg penuh barakah ini. InsyaAllah kita akan ke sini lg nnt"




Yang bahagian belakang tu adalah bangunan Hotel Hyatt Regency & juga Hilton Suite. Tetapi lokasi bilik kami berada di bahagian menara yg sebelah sana (kanan). Bangunan sebelah kanan yg berada di hadapan itu adalah bangunan Hotel Intercontinental Dar At-Tawhid manakala bangunan sebelah kiri adalah Hilton Tower, Zamzam Tower @ Menara Jam. 
 


Dihadapan pintu bilik kami yg banyak meninggalkan 1001 cerita sepanjang 11 hari kami di sini.

Hari-hari terakhir kami di Haramain terasa begitu sayu. Setelah 18 hari kami di tanah suci, hati begitu lapang sekali, Jiwa amat tenang & bahagia. Syukur ke hadrat Allah kerana Dialah yang mengurniakan segalanya untuk kami. Bilakah lg kami akan dijemput ke sini. Berat rasanya kaki untuk melangkah keluar, rasa ingin shj aku menetap di kota ini. Hendak mengemas beg pun terasa malas. Lagipun tidak ada ape yg perlu di Pack, coz barang2 tidaklah sebanyak mana. Waktu penerbangan pulang kami pada hari itu adalah pada jam 11 mlm waktu Saudi. Pada mulanya kami merancang untuk bertolak ke Jeddah selepas Asar. Tetapi setelah berfikir kembali lebih baik bertolak sedikit awal, manala tau jika ada sebarang kesulitan yg berlaku nnt, sekurang2nya masih ada sedikit masa yg berbaki. Jadi kami Check out bilik selepas Zuhur. Sekitar jam 2.30 ptg kami telah bertolak ke Jeddah menggunakan Teksi, tambang SAR150 shj. Tempoh perjalanan mengambil masa sekitar sejam suku. Teksi tu bawak kereta macam ribut. Boleh tahan laju. Jam 3.45 ptg kami dah sampai di Jeddah Airport.



Sementara menunggu Abi check out. Alhamdulillah staff hotel pun sgt baik, mereka tidak kisah pukul berapa kami nk check out, walaupun waktu check out sebenarnya adalah sebelum jam 12.30 tghr. Klu nak check out malam pun boleh. InsyaAllah jika ada rezeki lg kami dtg ke bumi ini, kami akan menginap di sini lg.



Pakcik tu adalah Tokey yg menjual air zam-zam untuk airport, seorang yg baik hati, bersembang dengan aku mcm dah kenal lama jek, sgt baik & peramah org-nya. Siap bagitau aku, klu nk post air zam-zam ke Malaysia pun boleh tapi kos penghantaran kene tanggung sendiri.. hihihhihi...

Semasa di kaunter check in, satu dari 3 beg bagasi kami melebihi berat sebanyak 9kg menjadikan jumlah berat 32kg . Sepatutnya tiada masalah kerana total berat setiap penumpang adalah 46kg. Tetapi di Airport Jeddah ia sedikit rumit. berat 46kg itu hanya untuk 2 beg shj, tidak dibenarkan untuk 1 beg melebih berat 23kg. Jadi terpaksalah kami membeli kotak & repack balik barang2 kami. Tetapi yg peliknya semasa di kaunter Saudi Arabian Airline KLIA ok shj, tiada pulak masalah beg berat dr 23kg kene reject. Hmm Lain negara lain caranya. Kata org tua2, Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum. Setelah selesai pack barang2 aku membeli 4 botol air Zam-Zam untuk di bawa pulang. Rupe2nya hanya 3 botol shj yg dibenarkan check in. Kerana hanya 1 botol dibenarkan untuk 1 passport.. Adooilaaa mcm2 hal.. akhirnya aku dapat satu Idea, better aku masukkan sekali botol air zam-zam tu ke dalam Luggage. Dengan syarat berat luggage tidak melebih 23kg. Alhamdulillah, percubaan yg mendatangkan hasil. hihihihi..



Stok Air Zam-zam yg banyak, Setiap kotak hanya 5 liter

Lebih kurang jam 5 ptg kami dh siap check in beg, maka kami bergerak ke Red Mall. Sekadar igin mengenali bandar Jeddah dengan lebih dekat. Kami naik teksi ke Red Mall. Tambang dr Airport SAR70. Tersangatlah mahal. Mmg dah terkene. Pada mulanya hubby memberitahu aku tambang teksi SAR17 sehala. Dua tiga kali aku tanya, betul ke, jgn2 SAR70 tak. Coz hubby yg deal. Aku tunggu je kt dlm airport tu. Bila dah nak turun kt Red Mall tu barulah hubby tau yg tambang SAR70. Dah miscommunication lg kt situ. Mmg tepatlah sangkaan aku. Xde nk murahnya klu tengok org luar, mesti nk ketuk kaw2. Hmm ape2lah, bayar ajelah. kepada jemaah yg nk Ke Mekah or Madinah aku sarankan jgn speak english sgt dgn diorang ni, coz mmg entah ape2, jarang2 je yg faham. Sebut harga pun xbetul. Better belajar sikit sebutan dalam bahasa Arab cthnya : 50 riyal = Khomsiin,  10 Riyal = Isyriin 100 Riyal = Miiah. 



Kami berada di Red Mall sampai jam 8 mlm kemudian kami bergegas untuk ke Airport semula. Tiada ape yg best sangat di Red Mall. nak shopping pun xde mood. Sekadar jalan2 & pusing Mall menghabiskan sisa masa sementara menunggu take off. Tepat jam 1030 mlm kami di panggil masuk untuk boarding. 


Selamat Tinggal Bumi yang penuh barakah, semoga di lain waktu kami akan tiba kembali ke bumi ini. InsyaAllah. Perjalanan pulang juga baik2 belaka. Tiada cuaca buruk mahupun gegaran yg berlaku. Alhamdulillah kami tiba di KLIA sekitar jam 12.30 ptg. 

Sesampai di Rumah aku mendapat berita Kota Mekah di landa angin kencang serta hujan lebat yg menyebabkan Masjidilharam banjir pada ptg 26 April 2016 itu. Bahagian dalam masjid di tingkat 1 di penuhi air setinggi paras betis. Kejadian berlaku selepas Asar. MasyaAllah nasib baik kami telah bertolak keluar lebih awal, kerana jika diikutkan plan asal kami ingin bertolak ke Jeddah selepas Asar. Tetapi tiba2 perasaan berubah untuk keluar selepas Zuhur. Sesungguhnya Allah itu Maha Mendengar.     


Seminggu sebelum kami ke bertolak dari KL ke Madinah, Kota Mekah juga di landa ribut & banjir. Namun selama 11 hari kami di Kota Mekah, cuaca Alhamdullilah elok2 shj, walaupun sedikit panas. Elok shj ketika kami bertolak meninggal Kota Mekah beberapa jam, Mekah kembali di landa ribut & banjir. Maha Suci Allah yg memelihara kami daripada sebarang kesulitan. Dialah Allah yg memelihara sesiapa shj yg DIA ingini. 


Subhaanallah Alhamdulillah walaailahaillallah huallaahuakhbar !

Rabu, 18 Mei 2016

Pengembaraan Rohani :: Mekah Kota Yang Diberkati 1

Sesungguhnya rumah yang mula-mula dibangunkan untuk (tempat Ibadat) manusia, ialah Baitullah di Bakkah (Makkah) yang diberkati dan menjadi petunjuk bagi semua manusia. (Surah Ali ‘Imran, ayat 96)

Bakkah ertinya memecah, mencarik, atau menunduk. Dinamakan Bakkah kerana ramai manusia datang kepadanya dan menyebabkan orang bersesak-sesak padanya. Makkah juga menunduk atau menghancurkan orang yang zalim dan menghapuskan mereka.Ada empat pendapat mengenai nama Bakkah ini: 

a. Nama kepada seluruh Tanah Haram, seperti nama Makkah.
b. Nama kepada tapak Kaabah.
c. Nama kepada Kaabah dan Masjidilharam
d. Nama tempat di antara dua bukit sekeliling Kaabah

Di Lobby Hotel, 1st day sampai di Makkah. Seronok bukan main budak kecik ni bile dah sampai ke Makkah, nak pergi kt Ka'abah katenye.

Bilik kami view masjid, sangat seronok dapat tengok org ramai yg berpusu-pusu ke masjid bila azan berkumandang, jarak antara hotel dengan dataran masjid adalah sejauh 10m. Lintas jalan saja terus masuk dataran masjid. Jarak antara hotel ke Pintu masuk masjid lebih kurang 100m. jalan 2, 3 minit dah sampai dlm masjid. Alhamdulillah Sesungguhnya DIA Maha Mendengar. 



Sesampai sahaja di bilik penginapan, kami terus bersiap2 untuk turun ke masjid melakukan tawaf & Sa'i.Memandangkan ini kali pertama melakukan tawaf hubby agak bimbang untuk membawa Nuha bersama. Jadi kami tinggalkan Nuha di bilik. Beberapa kali juga aku berpesan supaya jgn ke mana2 sehingga ibu & abi balik semula. Kami turun selepas asar, kami hanya solat asar berjemaah berdua di bilik. Setelah itu kami terus turun untuk ke Masjidilharam. Jemaah agak ramai ketika itu, beberapa kali juga hubby hampir jatuh kerana di rempoh oleh jemaah Pakistan & India. Tetapi Alhamdulillah, setelah hampir 2 jam baru kami selesai melakukan 7 kali pusingan. Aku sgt keletihan ketika itu. Hampir sahaja terasa ingin pitam. Kami berehat seketika & melakukan solat sunat tawaf & kemudian sambung untuk bersa'i di Safa & Marwah.  

Sambil melakukan sa'i hati asyik teringatkan Nuha, ape agaknye dia buat dibilik sesorang tu. Jgn dia keluar sudah. Selesai sa'i hubby memberitahu ada beberapa miscall drpd no 012 ++. Agak pelik, itu no Saudi, hanya aku sahaja yg ada no hubby. Setelah selesai sa'i hubby menelefon no berkenaan. Rupe2nya panggilan daripada pihak hotel. Nuha Safiya menangis di luar bilik & di jumpai oleh cleaner Hotel. nasib baik dia tahu nama Abi. Jadi pihak hotel terus menelefon kami. Ape lagi kami terus bergegas ke hotel. Aku hanya tunggu di level bawah @ starbuck cafe. Hanya hubby yg pergi berjumpe manager hotel tu. Banyak juga hubby kene tazkirah kerana kecuaian menjaga anak. Nuha pula dah kenyang makan di jamu oleh staf hotel yg ditugaskan untuk menjaga dia sehingga my hubby datang. Nasib baik aku tak follow skali, klu tak dgn aku2 kene ceramah dgn pak arab tu.... adddooiiiilaa...




Duduk di Starbuck sementara menunggu hubby amik Nuha. 
 
Bila aku tanye balik Nuha, kenapa keluar dari bilik. Dia cakap lama sangat tunggu ibu & abi balik, Nuha nk tengok jek kt luar. Agaknya bile dia bukak pintu bilik & menjengok keluar, pintu tu terus tertutup & dia dah tak boleh masuk balik ke dlm bilik itu yg dia menangis kt luar tu. Nuha cerita yg dia follow uncle cleaner tu bersih bilik, sapu sampah, tukar cadar & sebagainya. Lepas tu uncle bawak dia g makan kt bawah. Amboi2 bukan main seronok yer. After kejadian tu kami agak berhati2 utk tinggalkan dia di bilik. Hanya waktu subuh shj kami tinggalkan, waktu2 lain mmg bawak ke masjid. Tapi sampai skrg aku duk fikir, mcmne Nuha blh bukak pintu bilik tu, coz pintu tu tersangatlah berat. Aku 2,3 kali suruh dia bukak balik pintu balik tu, sampai ke sudah dia tak boleh bukak pintu tu. Hmm tak mengapalah, yg penting anak ibu dah selamat, nasib baik tak jadi ape2 yg tak di ingini. Pengajaran yg sangat berguna juga buat abi Nuha. Supaya next time jgn ambil mudah nk tinggal anak camtu jek. Klu ikutkan, aku mmg nk bawak Nuha g masjid skali masa tu, tapi hubby ckp xleh nk bawaklah itula.. inilah... apepun Syukur Alhamdulillah semua dh selamat. Jagalah Allah, Allah akan menjagamu !
 


 Bilik yg agak selesa. Katil Twin tu pun cukup besar untuk kami bertiga, klu nk tambah anak sorang lagipun ok. masih selesa untuk tido. 



Melakukan tawaf sunat bersama sikecik lepas zuhur, cuaca agak panas sekitar 43 darjah celcius. Mmg terasa bahangnya masa mula2 kami masuk ke bahagian luar untuk bertawaf. Nuha pun dah sepet2 mata menahan cuaca panas, tetapi setelah kami memulakan tawaf, cuaca panas yg pada mulanya sgt membahang, tiba2 semakin lama semakin berkurang rasa panasnya, seperti ada filter tahan panas yg melindungi kami. Bahang kepanasan itu berkurang lebih 50% dari mula2 kami masuk untuk bertawaf. Selesai 2 pusingan tawaf Nuha telah lentok di bahu abi. Aman sejahtera dia tido sampai habis 7 pusingan tawaf.



Mataf belum sepenuhnya dibuang ketika ni, tapi 2 hari sebelum kami kembali ke tanah air, Alhamdulillah semua dah clear. Kawasan untuk tawaf menjadi sangat lapang. Hubby pun banyak kali jugak buat tawaf sunat. syukur ke hadrat Allah kerena dikurniakan kesihatan yg baik semasa di sana.





Hotel Intercontinental Dar At-Tawhid. Hotel ini berada di dalam kawasan dataran masjidil haram. Ia di kire termasuk drpd sebahagian masjidilharam, di bahagian atas hotel ini, ada hall untuk solat berjemaah. Sesiapa yg malas turun ke masjid boleh shj solat berjemaah di ruangan solat yg disediakan. Selalunya bile tiba musim Ramadhan mmg jemaah sangat ramai setanding musim Hj. Jadi Hall solat tu mmg sgt berguna untuk mereka yg menginap di sini. Hyatt Regency berada betul2 di belakang Hotel Dar At-Tawhid ni. Mengikut rancangan pembangunan Masjidil Haram yg baru, Hotel Dar At-Tawhid ini akan di robohkan. Oleh itu View untuk Hyatt Regency & Hilton Suite akan menjadi lebih indah & lapang kerana betul menghadap Masjidil Haram tanpa sebarang halangan.   

 


Bersiar-siar sekitar Masjidil Haram selepas waktu dhuha. Budak kecik yg tak sempat mandi pagi.  Waktu subuh sekitar jam 4.25 am. Jika Nuha terkejut & nk ikut ke masjid, maka kami akan bawak, tapi jika dia masih lena, kami just tinggalkan. Alhamdulillah selamat. Sedap aiskrim ni RM5 riyal satu bekas tu. Kawasan sekitar Hotel As Safwah & Elaf Kinda.



Bakery pun banyak pilihan, maklum sajalah, arab kan mmg suka makan roti. Aku kurang gemar, cuma wafer shj menjadi pilihan aku setiap hari, wafer bersama aiskrim coklat. Muahhhh... mmg sedaap... Alhamdulillah...


 

Pilihan buah-buahan yg sgt banyak, manis2 semuanya. Yogurt pun ada banyak pilihan, sapa2 yg penggemar yogurt mmg heaven, hari2 angkut buat naik bilik. Kitorang hari2 angkut buah epal & Jus dlm botol. penuhkan stok peti dlm bilik. 



Chef dari malaysia yang baru 2 bulan bekerja di sini untuk bahagian Asean Kitchen. Sedap jugak dia masak cekodok bilis, berbakul2 habis. Mmg Mendapat permintaan hangat. 


Hari2 menu yg mmg menjadi pilihan aku ialah meat bacon dengan nasi arab. Beras dia sangat panjang, sampai hubby pada mulanya ingatkan Mee, aku pun sama. Tapi setelah diberitahu oleh staff hotel itu ialah nasi beriani, barulah kami tahu... 
 



Staff Hotel yg sangat ramah & sentiasa memberikan layanan yg terbaik, membuatkan kami sgt gembira & terasa sangat selasa. 



Epal 2 biji dh siap sedia untuk di bawak naik.. hihihihi...





Stok makanan dlm peti ais kami. Stok makanan yg banyak dah xpayah nk beli lagi dah. Lagipun banyak makanan yg tak habis, sampai pihak hotel terpaksa sedekahkan kepada jemaah luar yg memerlukan.



Nasi beriani Kambing harga SAR25 sebungkus

Untuk makan tengah hari selalunya kami hanya makan buah & minum jus shj, sebab masih full dengan sarapan pagi yg berat. Kami amik sarapan sekitar jam 10am to 11am. jadi lunch, kami hanya makan ringan2 shj. Kami makan mlm selalunya selepas Asar atau pun selepas marghib. Kami beli nasi beriani & ayam grill di food court level C4, satu bangunan dengan hotel kami. Bermacam2 menu ade. Tapi hidangan paling rare ialah nasi beriani & ayam grill bersama ulam lada hijau besar. Alhamdullah mmg sedap & cukup kenyang utk kami bertiga. Harga SAR25/bungkus. 


 Budak kecik yg asyik nk makan ayam goreng AlBaik


Tambahan menu untuk Nuha ialah Ayam AlBaik. kadang2 budak kecik ni makan banyak, tengah2 mlm sibuk nk makan lagik. so kami beli siap2 utk dia. Set AlBaik tu hanya SAR9/set. perbelanjaan makan kami sehari tidak lebih SAR40 sehari.   

Nuha & kawan2, setiap hari ade shj kawan baru dia. Seronok tengok mereka berinteraksi, walaupun masing2 cakap dengan bahasa masing2 tetapi cara beeinteraksi tu mcm faham jek. hihihi lawak betul budak2 ni. 



Pemandangan di dalam masjid sejurus selepas solat. Ada yg tido, mengaji alquran secara berjemaah & sebagainya. 


Aktiviti kami di Makkah sama shj semasa di Madinah, cuma yg bezanya, di Makah ni kami melakukan umrah. Selama 11 hari kami di sana, kami sempat melakukan 3 kali umrah. Pada mulanya aku nak buat umrah kali ke 4 tetapi hubby tidak mengesyorkan. Katanya mengikut buku panduan yg di keluarkan oleh Kerajaan Arab Saudi, tidak ada syariat melakukan umrah berulang-ulang kali begitu & tidak digalakkan. So aku pun membatalkan niat untuk melakukan umrah. Oleh itu kami hanya memperbanyakkan tawaf sunat shj. 


Umrah ke-3 kami, Masa ni jam 4.00am hanya menunggu azan untuk solat subuh. Aku sangat penat masa ni, sampai nk saie pun hubby kene tolak pakai kerusi roda, entah ape penyakit yg dtg pun xtau. nk berjalan terasa terhuyung hayang, mungkin aku pening berada dlm jemaah yg sangat ramai. Thank syg coz sudi membantu menyempurnakan umrah. Sian hubby, mesti lebih penat dr aku, coz bukan dekat2 jugak tolak kerusi roda dari Safa ke Marwah, berkilo meter jugakla. Semoga Allah memberi ganjaran yg lebih baik untuk abg.



Begitulah hari2 yg kami lalui sepanjang di Makah, semuanya baik2 belaka. Untuk ke Tanaim kami mengambil teksi dengan bayaran 40 riyal pergi & balik. So driver teksi tu akan tunggu kami untuk solat sunat ihram & berniat di masjid. Pada kali ketiga melakukan umrah kami pergi ke Tanaim menggunakan bus. Tambang 2 riyal/pax shj. Tetapi agak bersesak dgn jemaah dari india & Pakistan, agak kurang selesa di situ. Masa nk balik tu aku ambil teksi coz malas nk bersesak dgn diorang lg, agak memeningkan kepala. Bayaran sehala 20 riyal shj.


Masjid Tanaim. Kami pergi berniat ihram di Tanaim selepas marghib.

3 hari sebelum berangkat pulang aku di datangi Uzur. Sangat sedih kerana tidak dapat melakukan solat jemaah & duduk di masjid lagi. Entah bile lg dapat dtg pun tak tau. Hubby pada mulanya buat muka sedih coz dia kene pergi masjid sorang2, selalunya kami akan ke masjid bertiga, kadang2 berdua shj utk waktu subuh coz Nuha masih nyenyak tido. So bile kene pergi sesorang tanpa teman ala2 sedih gitu.. Olo..olo..Olo... baby jgnla sedih... hihihihi...



Setiap kali masuk waktu solat aku akan duduk di tepi tingkap menghadap Masjidil Haram, melihat jemaah yg solat berjemaah. Teringin sgt rasanya untuk turun berjemaah sekali bersama. Tapi apekan daya. Moga Allah memberi peluang untuk kami kembali lagi ke bumi yg penuh barakah ini sebanyak yg mungkin.. InsyaAllah.