Khamis, 20 Disember 2012

Siapakah MegikuBasi @ Stupid Dumbass ?


Ce teka - ce teka... !! hikhikhik...

Aku ade cite nk kongsi kt sini, ade sekor makhluk ni antar surat mintak sedekah cara  paksa ngan aku. Pelik gak mulanya, masa bace isi kandungan, apekejadah kah Stupid Dumbass ni..?? maklumla aku ni bukan-nye pandai sangat bahasa omputih ni, so kenalah aku belek kamus untuk faham maksudnye yg sebenar. huhu..  gelaran ni bukan aku yg kasi ok, aku cume copy & paste ape yg di tulis balik dari dlm letter tu. Ade jugak manusia yg setuju di labelkan sebagai Stupid Dumbass.. Hmm mmg sah2la ko Stupid Dumbass. Kesian aku cakap ko...

Hah tu dia, yg ni korang kene hati2, mmg bahaya ni, perlindungan Gaban or Eksyen Kamil diperlukan segera ni !!
Dia mintak sedekah half million bucks tu ngan aku. Ape kes aku nk kasi Stupid Dumbass ni sampai half million. Aku taula aku ni mmg suke bersedekah, tp itulaa aku tengah duk timbang2kan samada nk kasi ke X. macam kesian jugak, coz dari ape yg aku faham berdasarkan surat layang yg di beri kt aku tu, Stupid Dumbass ni adalah Kuli Batak X-bergaji, aduh..duh..duh.. mmg kesian. X sangka plak aku rupenye masih wujud sistem perhambaan kt negara tercinta ku ini. hmmm sedey bercampur xpercaya pun ye jugak. Itu yg aku macam gile kesian kt makhluk ni. Itupun bukan aku saje nk reka-reka cite kt sini, maklumat ini aku dapat dari surat mintak sedekah yg di kirim untuk aku tu.

  
Buat masa ni aku belum decide ape2 lagi whether nk membantu si stupid dumbass ni or mintak org lain tolong selesaikan masalah besar yg melanda dia ni. Korang pun faham2 jelaa.. dahla di labelkan sebagai stupid Dumbass pastu dia ni plak kuli batak xbergaji adusss, mmg pedih aku mendengarnya. Apepun nnt aku storey kisah selanjutnya. Itupun klu aku sempat nk citelaa. Coz awal bulan 1 ni aku nk ke Singapore sampai 11 Jan 2013. Pada 15 jan tu aku  jumpe Tuan Penasihat aku kt KL untuk uruskan surat layang stupid dumbass ni. So nnt aku sambung cite pasal Stupid Dumbass ni after tahun baru ok. Happy Holiday.

 Alamak banyak plak celoteh aku, xtersedar sampai MegikuBasi berkulat HITAM... buweeekkk.. cepat2 pump WC tu. Kang hapak satu kawasan... Zaassss...

* Sile ambil perhatian, cerita ini adalah rekaan semata-mata, tidak ade kene mengena samada yg masih hidup segan mati x-mahu or yg sudah di tanam dalam tanah.. kuikuikui...  

Selasa, 18 Disember 2012

Ex-UiTM Saman 10 Juta !


Nah amik ko, kene saman atas kesalahan memukul fizikal & mencederakan emosi pelajar Junior UiTM kepada 11 orang senior UiTM. Xpasal2 kene saman ke-semua 11 org UiTM student yg terlibat. Tp yg sedeynya, budak yg menyaman tu dapat RM2000 je pun, after mengalami mcm2 penyeksaan emosi & kerugian berpuluh riban, siap xleh nk habiskan pengajian di UiTM lg. Aduss kene belasah sampai xleh nk komit dia punye study, siap tukar ke private Universiti lagi, adehh kesiannye. aleh2 dapat RM2000 je. Xpelaa atleast dapatla jugak duit cinnonet, lepasla kot buat bayar yuran peguam tu. Klu xpuas hati lg, buatla rayuan ke mahkamah raja plak, manala tau kot2 boleh dapat sejuta kot. cepat skit jadi jutawan kan. Aduyaaiii dunia oh dunia.

Moral of the story, nk saman xsusah, saman aje, nasib baik judges blh konsider jugak atas kecederaan teruk yg dibuktikan tu. Tp itula xberbaloi langsung dapat RM2000. Sekadar untuk puaskan ati oklaa. Itu kes yg kene bantai teruk tu, Kira tahap injury tu mmg betul2 membebankan plantif, tp klu setakat nk saman org, main serkap jarang tu, aku pesan baik xpayah nk berangan nk jadi jutawan segera laaa. Silap haribulan yg menyaman tu plak kang di saman riban2 sat g. Aku layan je. huhuhu 
 
Pesanan penaja, klu korang dapat surat saman, itu adalah berita baik. Lagi2 klu saman yg langsung xde asas. Korang senyum je kt surat tu, sambil dlm hati cakap. "Alhamdulillah Allah nk bagi rezeki terpijak kt aku ni" Huhuhuhu.... Aku pun ade dapat rezeki terpijak sekeping tp sikit sgt tuntutan tu. Aawatla xkasi lg gempak. 30 juta ke... wow.. baru SentapMakNak camtu !!

Korang ingat ape, mahkamah tu tok nenek korang punye ke... Sikit2 nk saman, skit2 nk saman, org lain xbuat tuntutan saman kt korang tu dah di kira baik, bawak bersyukurlaa skit. korang ingat Judges tu xde kerje lain ke cekadak Ooiiii. Banyak lagi kes yg lebey dahsyat, yg mana memerlukan perhatian & pengadilan. Simpan bawah bantal jelaa angan2 nk jadi jutawan segera tu. kwang..kwang..kwang...

Alamak banyak plak celoteh aku, xtersedar sampai MegikuBasi berkulat HITAM... buweeekkk.. cepat2 pump WC tu. Kang hapak satu Klinik... Zaassss...








 

Ahad, 16 Disember 2012

Kereta-Ku Kehabisan Minyak Di SILK Highway !!

 
Minyak kete dah keringgggg.... ErrKkKk....
 
Amik-kaw, gara-gara prinsip xnak isi minyak bile waktu petang telah hampir mengundang malang kepada diri sendiri. Nerbes xhingat, berpeluh-peluh duk dlm kereta tanpa ekon. Kesian tecit ibu, xpasal2 kite hidu asap kenderaan tengah2 jam ni. Aduyaii apela nasibku di pagi hari isnin ni.
 
 
Turun dari umah jam 8.15am, kul 9.00am belum sampai lg kt tol gate bayangkanlah. Jarak dari rumah aku ke tol gate dlm 1 km shj. Asyik muke lambat je aku ni, betul2 xsenang duduk bile jadi kes camni. Sabo ajelaa

 
After tol gate pun beratur lagi... hmm..
 
Ingatkan nk elakkan jam, so aku kuar rumah agak lewat, skali lg parah jadinya. Memandangkan kul 9.30 aku masih lagi di SILK menuju ke Putrajaya untuk hantar adik ke rumah Opah. Mmg terang lagi bersuluhla nampaknya, aku akan sampai di opis sekitar jam 10.30pg. aduyaaiiii... ape punye attitude la ko ni, mmg betul2 xde prestasi. Niat sikit punye elok da, nak dtg awal harini. Skali terkandas plak. maka pepatah Kita hanya merancang, tp Allah yg menentukan mmg sesuai digunakan... hehehe pasrah ajelaa.. :)
 
 
 
Alhamdulillah, akhirnya aku berjaya mengisi tangki minyak dgn Shell, sebenarnya aku pakai Esso tp Pump Esso jauh lg hmm terlepas 15 points. Tp ok jugak, dari aku yg tersangkut tengah2 jalan better isi jelaa skit, kasi jalan :)   
 
Nasib baik Pump Minyak hanya beberapa ratus Meter je dari tempat minyak aku berkelip tu, klu x... menangis mintak simpati tengah Highway la nampaknya. huh... mengerikan... adehh...
 
Tepat jam 10.30 pg Alhamduillah selamat sampai di opis, Jom mulakan kerje dgn nawaitu yg betul.. :) 
 
 
Moral of the story, Sile isi minyak Full Tank. Jgn gatal nk bawak kete klu minyak hanya tinggal 2 bar. !!
 
 
 
 
 
 

China Holiday ~ Part 13 : Dari Shenzen Ke Guangzhou


Dah berminggu-minggu aku xsambung kisah perjalanan aku ke China. Maafla kepada kengkawan yg tertunggu-tunggu sambungan yg berpart-part ni.. ehehe... Nk sambung cite dari mana pun da lupe. xpelaa aku citer jelaa mana yg aku rase aku ingat yea. Klu nk tau lebey details nnt leh emel aku, klu aku berkesempatan aku akan reply ye.


Kali ni aku nk storey  perjalanan kitorang balik ke Guangzhou setelah menghabiskan masa selama 3 hari di Shenzen. Transport ke Guangzhou adalah keretapi laju atau dikenali dgn singkatan CRH. Harga tiket 100 Yuan sama je masa kitorang dtg haritu. Antara Kisah paling bengang semasa di stesen keretapi ialah "Terlepas Train" alasan-nya kitorang xdengar pengumuman yg dibuat. Maklumlah diorang cakap dlm bahasa China, manala aku nk faham, yg last skali baru diorang translate dlm bahasa Omputih. Itupun masa dah suntuk, sume org dah naik train, gate utk ke platform da closed. Uh mau xmenggelabah, gile arr.. dahla barang banyak, xkan nk kene beli tiket train baru kot. Giloosss.. 100 RMB tu. mmg xpatut. Panasss je rase, kepala pun berbulu je. huhuhu.. Nasib baik ade sorang amoi yg pandai speaking, so dia tolong selesaikan masalah kitorang dgn pegawai yg bertugas. Alhamdulillah xpayah beli tiket baru. Cumenye kitorang terpaksa berpindah-pindah seat semasa dlm train. Maklumlah naik secara haram. For ur info seat no telah ditentukan, so klu naik haram ni mmg amik tempat penumpang lain-la, so bersedia untuk jadi nomad yea, nk jimat punye pasal, nomad pun nomad laa.. ehehe haram pada urusan manusia xpe, jgn haram dlm urusan agama. Isskk nauzubillah...

Mmg betul pun after naik train sepanjang perjalanan nk sampai ke Guangzhou tu ade 3,4 kali jugakla beralih tempat. Hmmm dugaan betoiilaa.. after 1 jam 50 minit kitorang selamat sampai ke Guangzhou. adeehhh perkara paling nazak adalah nk mengangkat barang2 dr dlm train utk di bawa keluar nk ke Hotel, Nasib baik aku dah pilih lokasi hotel yg dekat dgn train station, klu x, mmg masak gakla nk mengusung brg2. Mmg cukup menguji kesabaran. Itula antara dugaan bercuti cara backpack ni.



Hotel penginapan kami kali ni adalah di Jianguo Hotel, Lokasi mmg betul2 bersebelahan dgn Guangzhou Railway Station (Guanjou Hou-che-chan). Aku mmg rekemen hotel ni kepada yg berjalan secara backpack, Ini kerana public transport hanya beberapa langkah dr Hotel. Bilik pun ok & service is Good. Harga pun oklaa.




Ok kami dah selamat kembali ke Guangzhou. Bezanya kali ni kitorang berada di Guangzhou bahagian new town. Sebelum ni kitorang berada di bahagian Guangzhou old town. Pembangunan mmg pesat gile, kiri kanan bersepah skyscarppers, dah macam jakun plak aku ni. huhuhu.. yg paling teruja bile meretasi jambatan yg memisahkan new town & old town, mmg jelas nampak perbezaannya. Ala2 KLCC view dgn Kampung baru punye area. Tp lagi gah pembangunan-nya berbanding di Kuala Lumpur.

Hari-hari terakhir ni, aku mmg dah plan nk shopping brg2 yg xsempat aku beli haritu. Perjalanan ke pusat membeli belah adalah menggunakan Metro. Alhamdulillah semua-nya amat teratur seperti yg di rancang. Cumenya masa hari last tu ade masalah skit. Huh mmg betul2 menguji kesabaran toiii... adeehh xpela nnt aku cite pada entry seterusnya yea. Entry last untuk percutian rambang aku ni.



 

Sabtu, 15 Disember 2012

Hadiah Untuk Opah & Tokki

Jeng.. Jeng... Jeng.. Claim bulanan pun dah masyukk, ade lapang skitla poket aku ni, nk jalan2 pun cerah skit mata. hehehe.. Tp xdepe yg nk dihabiskan pun. Xde mood nk berbelanja lg dah. Banyak benda yg aku tengah pk skrg ni. Saving..saving..saving.. !!!



Atas menghargai segala jasa Opah & To'ki yg selalu amik berat & menjaga Baby Nuha macam cucu dia sendiri maka aku dgn seikhlas hati telah membeli sekeping Voucher Sri Ratu utk Opah dating ngan Tokki. Kebetulan td ade emel dari Groupon pasal promotion di Sri Ratu Restauran. So terfikirla nk kasi kt Opah. Hope Opah suke. Dlm islam pun diajarkan utk berbudi bahasa, dah org tu banyak membantu kite xkanla kite nk buat muke kayu je. That's Not Me...  Im not tat type "Muke Kayu"... Org berbudi kite berbahasa.

Promotion still on lg, kepada yg berminat boleh layari website ni : KLIK DI SINI

Opah Belikan Susu Baby Nuha ??


Alamak, ape dah jadi ni..? Last week Opah Nuha belikan susu untuk adik. Kes ni mmg tersangat memalukan aku... Adesss camne boleh sampai camni. Ape punye mak bapaklaa, susu anak pun xingat nk beli, siap makcik tolong belikan. Dahla org tu tolong jagakan, kekadang belikan baju aduyaaii.. Kasi duit bulanan pun xseberapa. Hmm.. 

Actually my  aunty dah inform aku last 2 week yg susu baby Nuha dah nk habis. Aku mmg dah ingat nk g belikan susu adik, tp itulaa .. aku ni pun bukan duk lenggang kangkung kt sini. Im working ok !! Sume benda aku nk kene ingat, nk kene buat, nk kene fikirkan.. blh mati cepat camni. Otak ade 1, kaki-tangan pun ade 2 je. Lg aku bukannya ade magic cam doremon. Klulah aku ade poket ajaib cam doremon tu kan bagus. xpayah susah. seluk aje.. bawak kuar.. 

Aku nk bayar duit susu Nuha tp my aunty xnk. Puas aku kasi, xnk jugak dia. Hmm dah org xnk bagus jugak, jimat duit aku huhuhu... Opah slalu kata Nuha ni nasib baik duk ngan Opah, ade jugak org nk amik berat, klu nk harapkan mak bapak langsung xamik pot katenya. Hmm xdapek den nk menjawabla bak yg tu. Tp yg pasti ibu xpernah abaikan adik ok. Jgn terpengaruh dgn kata2 Opah tu yea syg. Klu Opah nk racun pasal org lain its ok, but not about me yea. Hope u'll realize once u grow up dear. Muahaha syg anak ibu.


Property Market 2013 Remain Strong


Nah keratan akhbar semalam, antara intipati yg terkandung dlm diskusi adalah mengenai hartanah pada tahun 2013. Adakah ia menunjukkan kejatuhan nilai hartanah secara mendadak atau Nilai hartanah masih mampu menunjukkan graf aliran menaik.
Seperti yg pernah aku bincangkan sebelum ini, Nilai pasaran hartanah di bawah 500k akan tetap kekal & tidak akan berlaku kejatuhan nilai pada hartanah ini. Kejatuhan nilai hartanah akan dapat di lihat dengan jelas pada sektor hartanah mewah yg mempunyai tag harga 1.0 mil and above. Ini kerana permintaan terhadap hartanah dibawah 500k tersangatlah tinggi di samping itu kemampuan rakyat utk memiliki hartanah di bawah 500k adalah tinggi berbanding 1.0 mil dan ke atas. Oleh yg demikian Nilai hartanah yg boleh aku golongkan sebagai hartanah pertengahan mewah ini akan tetap menjadi tumpuan.


Peningkatan nilai hartanah pada tahun ni mencecah sehingga 40%. Persoalannye, apekah jenis property yg sgt tinggi capital gain ni..?? Nntla aku akan bincangkan pada entry yg seterusnya. :) 
Kepada yg menunggu kejatuhan nilai hartanah dari 500k kepada 200k mungkin boleh bermimpi or berangan buat masa ini. Walaubagaimanapun para pelabur hartanah di nasihatkan supaya berhati2 dalam menghadapi kemelut ekonomi dunia yg tidak menentu. Anggapan krisis ekonomi yg sepatutnya berlaku pada tahun 2009 -2010 nampaknya tidak memberi kesan yg besar kepada sektor hartanah tempatan. Namun begitu di jangka Krisis ekonomi dunia yg bakal melanda pada pertengahan tahun 2016 hingga 2017 adalah amat membimbangkan. Persediaan untuk menghadapi masalah ini harus dilakukan terlebey awal bagi mengelakkan masalah kekangan kewangan. Gelombang kedua ini di anggarkan akan mengakibatkan kemerosotan ekonomi yg lebey teruk, sperti mana yg telah berlaku sekitar tahun 1988.
Mungkin para pelabur masih ingat tentang krisis ekonomi yg berlaku sekitar tahun 1997 - 1998. Blh dikatakan hampir 50% hartanah di lelong dgn harga yg sangat tidak munasabah. Hartanah bernilai 250k di lelong dengan harga 80k -100k shj. Ini kerana kemampuan pemilik untuk menampung bayaran bulanan hartanah tidak dapat dipenuhi lantaran banyak kilang & juga syarikat multinasional telah gulung tikar. So pelbagai persediaan rapi harus dilakukan terutama bagi mereka yg berada di sektor swasta. Masalah sebegini amatlah tidak dijangka.


Khamis, 13 Disember 2012

Registered Probationary Valuer

Alhamdulillah, akhirnya aku dapat juga no PV 1431 aku. Inilah dia sebuah permulaan yg baik dalam bidang kerjaya aku. Berada di sebuah syarikat yg begitu bertolak ansur dlm segala segi serta dlm masa yg sama aku mampu membina kerjaya aku dengan lebey baik. Syukur ke hadrat Allah atas segala kurnia dariNya.

Aku mmg sibuk dgn report mingguan yg terpaksa di siapkan untuk memastikan segala kerja harian yg aku buat semuanya di-record & di sahkan oleh penasihat yg telah di lantik oleh Board. Aku terpaksa membahagikan masa aku kepada dua kerja, Pertama kerja di pejabat, kedua kerja aku untuk memenuhi task yg telah di tetapkan untuk melayakkan aku mendapat Lesen as a Registered Valuer after 2 yrs practice. Mmg tidak dinafikan sesekali aku terpaksa membawa kerja balik ke rumah, Kesian my baby terpaksa main sesorang coz ibu sgt busy dgn kerje yg perlu di siapkan syg. Segalanya ibu lakukan utk membina masa depan anak2 ibu yg lebey terjamin. InsyaAllah. Harapnya segalanya berjalan dgn lancar

Tidak cukup dgn kesibukan itu aku dgn bangganya telah menambahkan lg kerja aku dengan memohon untuk menyambung pengajian dalam bidang Sarjana Pembangunan Hartanah Modern di University kesayangan-ku UiTM Shah Alam. Insya'Allah klu tiada aral mungkin March 2013 aku akan start kuliah. Waktu kuliah adalah di hujung minggu & juga tutorial pada hari bekerja. So nampaknya aku terpaksa amik waktu opis hour sehari utk memenuhi tuntutan pengajian. Nampaknya aku akan menjadi lebey sibuk & bertambah mamai lepas ni. Harap aku dapat menyediakan seorang pembantu di rumah bagi membereskan urusan di rumah & menjaga adik.

Itulah manusia yg bernama aku. Tidak pernah puas dgn ape jua yg aku lakukan. Dlm erti kata lain aku akan sentiasa mencuba & terus mencuba untuk meningkatkan segala kemampuan diri aku selagi terdaya. Walaupun aku sendiri sedar bahawa disiplin yg tinggi serta pengorbanan yg amat besar perlu aku lakukan untuk mencapai semua ini, namun aku nekad utk melakukannya & mudah2n Allah memberi jalan mudah untuk aku melaluinya.
 

Harapan besar yg tertanam dalam hati & bersemadi dlm diri, Moga aku mampu melakukan sesuatu yg hebat dlm jangka waktu umur yg terbatas ini untuk di jadikan panduan & dorongan kepada seluruh keturunan-ku. Aku ingin buktikan kepada semua. Bahawa aku adalah seorang ibu, seorang isteri, seorang pengurus rumahtangga, seorang pekerja, seorang pelajar & juga seorang hamba yg paling terbaik dikalangan yg terbaik. Dan aku akan buktikan bahawa aku mampu menjadi seorang insan  dalam segala rupa, yg berjaya dlm semua perkara yg diamanahkan untukku. Ameen ya Allah....







I've Promised My Wife 4 Dinner


So sweet..Right...? perbualan itu tetiba hinggap di pendengaran-ku. Jarang sekali aku mendengar ayat sebegitu pada mana-mana lelaki & kebanyakkan hanya meng"ignore"kan sahaja bile mereka mempunyai urusan lain, apetah lagi urusan yg melibatkan perniagaan ratusan juta. Apelah sangat janji kepada seorang wanita yg bernama isteri untuk makan mlm, masih banyak masa lg utk dilakukan. Anggapan seorang lelaki yg kurang jelas tujuan hidupnya, fikiran seorang lelaki yg tidak pernah menghargai insan yg sentiasa setia di sisi-nya.... Tetapi, kamu sangat hebat wahai insan,   Tersangat beruntungla diri yg bernama isteri pada lelaki ini, Semoga Allah memberkati kamu. Aku sungguh kagum mendengar-nya.
 
Seorang lelaki hebat, seorang lelaki berharta, seorang lelaki yg berjawatan tinggi, Seorang lelaki yang penyayang & seorang lelaki yg beriman. Itulah dia lelaki hebat yg aku maksudkan. Mungkin ade kekurangan pada diri manusia yg bernama insan itu, namun mampu ditutup dgn benang kesabaran, di lindungi dengan payung kasih syg. Aku tumpang bangga menjadi sebahagian insan yg berada di bawah pimpinan-mu wahai insan. Doaku moga Allah sentiasa memberkati dirimu dunia & akhirat.
 
 
 
 
Salam Jumaat. :))
 
 
 
 

Rabu, 12 Disember 2012

Dah Pandai Berjalan + Tumbuh GG



Alhamdulillah, Baby Nuha da tumbuh gigi 2 batang & juga dah pandai menapak jauh. Pada Usia 10 bulan 2 minggu akhirnya adek membuat peningkatan yg begitu drastik. Hebat anak ibu. Bravo syg !!! muahaha...


Aritu aku duk bising bilelah adik nk tumbuh gg & nk pandai berjalanan ni...??? 2,3 hari skali aku duk tengok gusi adik. Skali bile adik dah tumbuh gg, aku plak yg xperasan, camne leh jadi camtu... Org yg mula perasan gg adik tumbuh adalah Opah. Soooo prihatin Opah menjaga adik kan... Tq Opah...

Dah hampir 2 minggu pun, tp mlm ni baru aku berkesempatan nk share kt sini. Sejak 2 menjak ni, xmenang tangan betoii aku ni. Nk sentuh majalah kt rumah pun xsempat, cume sempat bace cover depan je. Adeehh.. apepun luse adik da nk masuk 11 bulan. Semoga terus membesar dgn sihat yea syg. nnt ibu fikirkan nk beli hadiah ape untuk adik bulan ni. Tunggu gaji ibu masuk dulu, nnt kite g shop ok. Muhahaha Sayaaaanng anak ibu..


GoodNite...!!!!




Ahad, 9 Disember 2012

Bile Baby Nuha Demam Nak Tumbuh Gigi

 
Dah masuk 3 hari tecit ibu demam panas, after makan ubat ok sekejap pastu menjadi balik panas-nya, bile mlm langsung xboleh tido. So bile adik xblh tido maka ia akan berkadar langsung dgn tido ibu juga. Hmmm abi mmg sentiasa aman dari segala masalah camni. Tido cukup, makan kenyang, balik kerja lepak tengok berita sambil goyang kaki pastu tido dgn lena sampai pagi. seronoknya hidup macam abi tu yea, semua masalah he left behind me. Xtau sampai bile nk berterusan macam ni. Dengan beban tugas kerja yg semakin bertambah & report yg terpaksa di siapkan setiap minggu, xtaula sekuat mana & selama mana ibu mampu utk menahan & menanggung semua benda ni lg.
 
Kekadang sesekali terasa sangat xtertanggung segala dugaan ni, terasa ingin aku lempar jauh semua masalah yg membelenggu diri ini, Ingin aku bakar semuanya hingga menjadi abu, agar angin membawanya jauh dari diriku. Ya Allah aku sangat letih dgn semua ini, berilah aku jln penyelesaian kepada semua perkara ini.
 
Banyak org hanya pandai berkata-kata, tp banyak org xpandai untuk melakukan. So please jgn hanya pandai bercakap, jika xpernah tau untuk bertindak, kerana nnt ada hati & telinga yg terasa sakit mendengar-nya. 
 
 
 
Semalam adik menangis dari jam 4 pg sampai jam 6 pagi. Once bangun pagi & pergi opis mamai rase kepala ibu ni. Dahla semalam kepenatan & keletihan main air di Desa water park & jln2 kt Book Sale The Mines. Abi kul 10pm dah berkejar nk balik ke Penang. Ibu mmg xlarat dah nk pegi hantar abi ke stesen bas, lg2 dgn keadaan adik yg berapa nk sihat, So pandai2 dia la manage dia punyer personal problem. dah Xlarat nk pk semua masalah org lain. masalah diri sendiri xde plak org nk tolong pk-kan apetah lagi nk tolong selesaikan. So after this aku dah xkuasa nk fikirkan hal sesapa lg melainkan diriku & my family.
 
After kasi ubat demam & tuamkan kepala adik dgn ais, adik sambung tido balik. Ibu dah xleh nk tido coz adik xnk tido atas tilam. Terpaksalah ibu tidokan adik atas pangkuan ibu. Ibu tido sambil duduk jela sampai matahari naik. Nasib baik ibu Off this week, xdelah nk berkejar solat subuh. Hmm anak ibu ni jarang sakit, tp skali sakit sangat sedey rase hati ibu ni. Sedey tengok mata adik yg xbermaya, Slalu suka ketawa & happy go lucky skali bile demam senyap & speechless. Semoga cepat sembuh ye syg. Ibu sentiasa berdoa agar Allah sentiasa menjaga adik sampai bila-bila... Ibu syg anak ibu. 
 
 

Rabu, 5 Disember 2012

Maafkan Aku Kerana...

 
 
Lidahku kelu untuk memanggil-nya "UMI". Maafkan aku kerana airmata ini pasti berjujuran setiap kali aku membicarakan tentang "UMI". Maafkan aku kerana jiwaku terlalu lemah untuk menerima kenyataan bahawa umi telah tiada. Hanya dengan memadamkan sedikit ingatan & menyimpan jauh panggilan "UMI" dari bibirku membuatkan jiwa ini sedikit tenang dari kekacauan sebuah kerinduan. Walau demi sesungguhnya aku terus menerus merindui-nya hingga ke-akhir hayatku. Maafkan aku duhai ayah. Aku masih boleh menerima kenyataan untuk menghormatinya & itu telah aku lakukan. Tetapi tolonglaa... aku memohon jgn memaksa-ku untuk memanggilnya umi.
 
Padaku, tiada sesiapa pun didunia ini yg layak untuk aku memanggilnya "UMI" selain dia yg telah aman di sisi Tuhan. Ampunkan aku andai aku melukai hatimu wahai ayah. Ampunkan aku... Mintalah ape shj, pasti akan aku taati permintaan-mu tetapi bukan untuk gelaran itu. Hanya satu yg aku mohon, Fahamilah & percayalah akan anak2mu ini, kerana kami adalah anak-mu & engkau adalah ayahku dunia & akhirat. Doaku moga dikau sentiasa di ambang bahagia hingga ke syurga abadi.
 
Untuk-mu wahai ayah, ingin aku katakan, sesungguhnya aku amat merindui kasih syg-mu seperti dulu. Rindukan perhatian & gurau senda bersama-mu. Rindukan setiap saat yg telah berlalu. Namun kini seolah-olah semuanya hanya mimpi. Aku seperti terbangun dari sebuah lena yg panjang. kupandang kiri, kupandang kanan, tiada sesiapa pun disisi. Memanggil umi & abi... kenapa meninggalkan aku sendiri begini..? aku hanya mampu menangis sendiri, mengharap dlm bayangan, moga sebuah kenangan lalu mampu mengeluarkan sekuntum bunga di tanah hati yg semakin gersang.
 
Aku sentiasa merindui kasih syg-mu wahai umi & abi. Dlm sendu ini aku berdoa, moga Allah merahmatimu wahai ayah & ibuku yg mulia :.(
 
 
 
 
 
 

Selasa, 4 Disember 2012

Musim Hujan & Demam !!

Hampir seminggu my beloved hubby demam kure, ehehe cian abi.. sampai menggigil-gigil dlm selimut. So masuk harini dah 2 hari my hubby xg kerje. Nasib baik ade org back up kt opis, klu x bertambah haru-birula kepala my hubby . Itupun dah xsabar dia nk masuk pejabat, dah macam cacing kepanasan, entah ape yg ade kt opis dia tu agaknya. adeehh dlm kepala tu asyik ingat kerje je, demam2 pun sempat lg pikir pasal kerje. Hmm nk kene investigate ni... sometime kene fikir jauh skit... safety 1st .. :)


Sepatutnya my hubby dah naik bas mlm ni, tp aku saje melengahkan masa dia td, ajak temankan aku g lowyat untuk repair my laptop, pastu ajak makan char kuew teow plak after isya'... dekat kul 10 baru dia call cari tiket, skali tiket dah habis... hikhikhikhik... Tarik muke ketat je dia coz xleh masuk kerje lg esok.. huhuhu ... aku ape lg, hanya ketawakan jelaa.. gelak tergolek belakang bantal bile dengar dia call kaunter tiket & org kaunter tu ckp tiket da full. Yang kelakar tu, dia masuk bilik n ckp plak kt aku "Yg tiket dah habislaa, aduuhhhh... camne blh habis tiket plak mlm selasa gini, bukannya mlm minggu, slalu ade je, mcm kene saboo (sabotaj) je ni.." Aku yg dari td dah pasang telinga buat2 terkejut, padahal dah tau dah, dah siap2 gelak tergolek pun.. hikhikhik... abg2...

So sambung main game baliklaa dia... esok pagi jela balik yea, ehehe  jgn marah nooo, skali skala menyakat.. :)







Khamis, 29 November 2012

Off Seminggu Lebih !!

Yahooo......!!!!! jerit dalam hati kuat2.. ehehe office aku closed selama seminggu dari 22 Disember 2012 sehingga 1 January 2013. Baru je tadi My beloved boss announce. Ini pun aku dapat info dari one of my staff. Ehehe... Raya Aidilfitri haritu, my Office tutup seminggu. So Xpayah susah2 nk amik cuti tahunan. ehehehe...Jgn jeles ok.. :)
Hmm nampaknya aku nk habiskan cuti seminggu ni di penang-laa nnt.. Nak temankan my beloved hubby kt sana. Dah berangan nk ajak my hubby g makan nasi kandar Ahmadiah kt Alor setar  nnt ni. Yummy.. sedaappppnya.. :)
Whatever it is, Thanks a lot Dear Boss...!!!

The Power of Patience

 
SABAR.... sebuah perwatakkan yg jarang bertamu di hati manusia. Banyak org berbicara tentangnya, banyak org meminta insan lain melakukan-nya tp banyak org tidak menjadikan-nya sebahagian daripada perwatakan harian.
 
Apa yg sering aku dengar dan kadang2 aku juga menggunakan perkataan sabar dlm menggambarkan erti sebuah perasaan :-
 
1. Aku da lama SABAR dgn kerenah ko ni !!!
2. Jgn sampai SABAR aku hilang, na'as ko nnt !!!
3. Asyik aku je yg kene berSABAR, mana boleh jadi mcmni
4. Sabar laaa..

Antara ungkapan yg sering berada di bibir manusia. Persoalannya, apekah erti "SABAR" yg sebenarnya. terdapat banyak perkataan SABAR di ulang2 di dlm Al-Quran . Antara hadith yg biasa kite dengar adalah "Org yg kuat itu adalah org yg banyak Sabarnya"
 
Aku kagum berhadapan dengan seorang manusia yg tinggi tahap kesabaran-nya. Kekadang terasa malu pada diri sendiri bile berhadapan dgn-nye. Aku malu bersemuka dengan org yg berkuasa & punya kekuatan untuk melakukan apa shj tetapi sering bersabar & berlapang dada dalam menghadapi ape jua situasi yg menimbulkan 1001 masalah kepada-nya. Moga Allah sentiasa merahmati-mu wahai jiwa manusia yg sering bersabar dlm menghadapi kerenah insan mahupun pegawai bawahan yg berada di bawah pentadbiran-mu.
 
Satu cerita berkenaan SABAR. Aku seringkali berhadapan dgn manusia yg banyak bersabar dlm melayan kerenah-ku & aku juga pernah berhadapan dgn manusia yg banyak menguji kesabaran-ku. Dalam kedua-dua situasi ini, aku simpulkan bahawa menanggung kesabaran itu Sakit pada mulanya, namun setelah beberapa ketika, apabila hilang rasa sakit yg menikam kalbu itu, jiwa menjadi tenang, hati menjadi lapang. Namun meluahkan kemarahan itu enak pada mula-nya, tapi hanya utk beberapa ketika. Setelah itu jiwa menjadi resah, hati menjadi gundah.
 
Maka pilihlah yang mana satu mahu-mu. "Bersakit-sakit dahulu, bersenang2 kemudian." Salam Jumaat dariku untuk semua pembaca yg di kasihi...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rabu, 28 November 2012

Bilakah Berlakunya Hari Kiamat ?


Pagi ni aku nk share tentang peringatan agama. Tadi pagi aku ade dengar ceramah agama dari seorang tokoh agama yg begitu di segani Dr. Hasan Din Al-Hafiz. Iaitu berkenaan tanda2 kecil & besar menjelang berlakunya hari kemusnahan alam semester. Moga segala maklumat ini dapat menjadikan kite hamba Allah yg lebey baik & di jauhkan dari segala kejahatan & kedurhakaan ini.
Kitab rujukan yg digunakan adalah kitab yg bertajuk "Rahsia- Rahsia Berlakunya Hari Kiamat" Antara tanda kecil & besar adalah seperti di bawah. Tanda-tanda ini merujuk kepada seluruh umat manusia di dunia ini, samada islam atau bukan islam.
16 Tanda-tanda kecil sebelum datangnya tanda-tanda besar
1. Apabila berlakunya Kemelesetan ekonomi di seluruh dunia.
2. Apabila Org kaya juga berhutang untuk mengumpulkan harta.

3. Apabila org zalim & jahil di horamati serta di lantik menjadi pemimpin manakala org alim & Ulama' di hina.
4. Apabila pemimpin/ketua negara/Raja dilantik dari kalangan kaum wanita.

5. Apabila org Islam saling kutuk mengutuk & saling bermusuhan sesama Islam
6. Apabila salam hanya di berikan kepada org yg dikenal shj. (sahabat handai/ahli keluarga)

7. Apabila ramai golongan agama membuat penempatan ke lereng bukit @ ke dalam hutan
8. Apabila lahirnya persatuan2 buruh di seluruh dunia (Cuepacs, KWSP, etc)

9. Apabila Org berlumba-lumba untuk membina bangunan pencakar langit
10. Apabila ramai anak2 yang menderhaka kepada ibu-bapa.

11. Apabila terdapat org yg berkahwin tetapi tidak berkehendakkan anak & perempuan  memandulkan diri bagi mengelakkan mereka mengandung.
12. Apabila ramai wanita mendedahkan aurat & berpakaian menjolok mata di tempat awam tanpa rasa malu, malah menganggapnya adalah fesyen terbaru & moden.
13. Apabila berlakunya Homoseksual dikalangan manusia & perkahwinan sejenis diiktiraf sebagai pasangan normal

14. Apabila ibubapa menghormati anak2 seperti Tuan.
15. Apabila Bapa/Ibu sendiri berhubungan seksual dengan anak kandungnya sendiri.

16. Apabila kerap berlakunya gempa bumi & juga Tsunami diseluruh dunia.

7 Tanda-tanda besar sebelum hari kiamat

1. Apabila lahirnya imam Mahdi yang akan menjadi ketua kepada seluruh umat manusia
2. Apabila keluarnya dajjal yg menyesatkan manusia

3.Apabila Turunnya nabi Isa untuk membela manusia

4. Apabila keluarnya Ya’juj ma’juj.
5. Apabila Runtuhnya kaabah

6. Apabila Matahari keluar di sebelah barat
7. Apabila di tiupkan sangkakala


Semoga Allah menjauhkan aku, keluargaku & seluruh umat islam dari Bala' & golongan di atas. Ameen ya Allah. Wallahu'alam..




Selasa, 27 November 2012

Hujung Bulan Yang D'Nanti

Setiap hujung bulan perkara yang paling di nanti2 ialah "Time Gaji" huhuhu... time nk dapat gaji bukan main suke, time suh g opis lg 15 minit nk dekat kul 10 baru sampai opis yea. Ehehe... Ampun Boss. Aku ni bukan sengaja nk melambatkan diri, maklum sajelah kekadang jalan jam tanpa di sangka2, ade je kete nk X-cident, nk terlanggar-la itula inilaa.. x-apsal2 berbaris panjang. Aduiii...
 
So Dipendekkan cerita harini gaji dan masyuukk... ehehe.. jom kite window shopping plak. Nak beli ape yea. Macam xde plan nk beli ape2 pun sebenarnya. Saje je cari akal nk keringkan poket. ehehe.. okla, nk buat kerje sat, jap g nk ke Shah Alam plak, nk buat market research utk tanah di sana.

Isnin, 26 November 2012

My Dream Home @ Setia Ecohill Semenyih

SP Setia..... sebuah nama yg tidak asing lagi dalam dunia pembangunan hartanah. Aku adalah antara insan yg sentiasa menantikan peluang untuk memiliki sebuah rumah di bawah projek pembinaan SP Setia.
 
 
Untuk lebey maklumat boleh terus ke Setia Ecohill Website
 
Pada hujung minggu yg lalu kitorang ke Expo Hartanah Bumiputra di Midvalley. Aku ke expo ni bukan-nye nk cari rumah tp just nk update value & juga konsep hartanah yg diketengahkan oleh pemaju sekarang. Antara pemaju yg menjadi perhatian sudah semestinya SP Setia, Sime Darby, Dijaya, Gamuda & pemaju ternama yg lain.
 
Projek SP Setia yang dikenali sebagai Setia Ecohill Semenyih berada bersebelahan dgn projek Pelangi Semenyih 1, Lokasi adalah betul2 di hadapan TESCO Semenyih. So kepada owner hartanah di Pelangi Semenyih, Mungkin ini adalah berita baik utk diorang kerana nilai hartanah di sekitar mungkin meningkat & juga fasiliti jalanraya pasti akan bertambah baik.
 
Berdasarkan maklumat yg diperolehi dari pegawai yg bertugas, mereka memaklumkan kepada aku yg harga rumah teres yang bersaiz 20 x 65 bermula dari 350k - 500k dengan keluasan binaan 1500sf - 1900sf. Tp ni semua adalah untuk fasa pertama. Manakala untuk Semi-Dee pula harga bermula dari 650k - 750k dengan bukaan 38 x 78 & keluasan binaan adalah 2700sf - 3000sf. Official Launching adalah pada March/April 2013. Walaubagaimanapun, pindaan harga & juga saiz rumah mungkin akan berlaku bergantung kepada ekonomi & juga keputusan syarikat. Apepun ... nantikan nilai sebenar yg akan menerjah pasaran hartanah Semenyih...
 
After mendapat penerangan serba sedikit dari pegawai berkenaan. Aku terfikir sesuatu, nampaknya harapan aku untuk memiliki hartanah SP Setia semakin menjadi kenyataan. Dalam kepala otak aku ni duk nampak Semi-Dees je. hehehe... berangaannnn...
 
Next month insy'Allah aku akan dapat kunci rumah baru aku di Hillpark Home Bandar Teknologi Kajang. Tapi kegembiraan untuk memasuki rumah baru tiba-tiba hampir suram kerana kepala aku ni duk teringat akan Semi-Dee di Setia Ecohill Semenyih. Dah macam angau-la plak aku ni. Lebey dahsyat angau-nya masa bercinta dengan my hubby. adeehh perasaan apekah yg sedang menyelubungi jiwaku ini.. aduh..duh..duh..
 
So aku dengan berbesar hati telah berniat untuk menjual hartanah yang bakal kitorang masuk pada awal januari nnt iaitu di Hillpark Home Kajang. Persediaan untuk memasuki rumah baru telah lama di buat sedikit demi sedikit, antara barangan yg telah di beli ialah Hoob & hood, water filter, bedroom set, Kitchen Kabinet, wardrobe, CCTV, Alarm system, kipas syiling, downlight utk plaster ceiling & juga candelier. adeehh ape aku nk buat dengan semua tu klu aku xmasuk rumah  baru tu. Hmm my hubby memberi cadangan untuk di pasang pada apartment yang kitorang tinggal sekarang, akupun pada mulanya pk camtu jugak. Tapiiiiiiii.... satu masalah yg akan timbul adalah keserabutan barang2 akan semakin teruk dlm bilik stor. Bilik stor yg di maksudkan tu pun sebenarnya bukan stor pun, tp dah jadi macam stor, hampir melimpah keluar dah pun. dari lantai sampai ke syiling full dgn barang2. adehhh mamai kepala aku menengok-nya. Harap ade solution yg lebey baik untuk kesemua barang2 tu.
 
Adakah kegilaan untuk memiliki sebuah hartanah Semi-Dee di Setia Ecohill Semenyih akan menjadi kenyataan..?? atau hanya mimpi di siang hari..??? Hmm aku akan tunggu hingga saat penyerahan kunci Hillpark Home & pada ketika itulah sebuah keputusan yg lebey  jelas & muktamad akan di keluarkan. Moga2 Allah mempermudahkan segala urusan dunia & akhiratku. Ameen ya Rabb ....
 
Mood berangan berada di Setia Ecohill Semenyih yg mendamaikan...  :)
 
 
 
 

Ahad, 25 November 2012

Wasiat Harta Pusaka

Harini aku xberapa sihat, badan seram sejuk, badan pun sakit2... aku amik MC harini. After makan panadol td aku duk melepak depan TV. Bagus jugak dengar diskusi Semanis Kurma ulangan ni. Tajuk dia "Bahana Harta Pusaka"
 
Bercerita tentang harta pusaka ni mmg rumit. Teringat tentang kisah pembahagian harta pusaka masa arwah ummi kembali ke rahmatullah. Pembahagian harta pusaka kitorang adik beradik adalah mengikut Faraid. So yg lelaki dapat 2 bahagian & aku yg perempuan hanya dapat 1 bahagian. Total pembahagian harta mengikut faraid berdasarkan jumlah anak lelaki & juga abi, aku hanya dapat 1/10 dari setiap pembahagian harta. Sebelum pembahagian sume dah bersetuju utk mengikut Faraid, so aku sebagai anak perempuan tunggal follow ajelaa. lagipun arwah ibu tercinta dah banyak memberikan harta & barang kemas kepada aku sejak dia masih hidup lg. jadinya pembahagian harta pusaka mengikut faraid tidaklah menjadi masalah pada aku. Walau apepun, kita sebagai hamba Allah seharusnya sentiasa redha dgn setiap hukum yg telah ditentukan-Nya. Ganjaran Allah itu lebey besar berbanding ganjaran dunia.
 
Sesungguhnya Harta itu hijau & Manis, barang siapa mengambil-nya dgn jalan yg benar maka mereka akan merasakan nikmat & keberkatan harta itu dlm hidupnya tetapi barang siapa mengambil-nya dengan cara yg tidak benar, maka ia akan menjadi seperti makanan yg dimakan tetapi tidak pernah kenyang, walau sebanyak mana dia mengambil-nya.- Imam Ahmad Tirmizi & An-nasai
 
Bile memikirkan tentang harta pusaka. Hati terasa sesuatu, bimbang akan kematian tetiba menjengah di depan mata. Ya Allah berilah aku kesempatan untuk menyelesaikan segala hutang2-ku dengan manusia & juga hutang2-ku dengan-Mu sebelum engkau menjadikan seluruh jasadku sejuk & kaku.
 
Apa yg aku harapkan kepada seluruh ahli keluarga-ku yg layak menerima harta-ku, anak2 yg ibu kasihi, cuma satu shj pesanan ikhlas yg ingin aku katekan. Bahagikanlah harta  milik-ku itu sama-rata kepada semua yg layak untuk memiliki-nya & gunakanlah harta yg aku tinggalkan itu ke jalan yg benar & di redhai Allah. berlapang dada lah wahai semua anak2 ibu. Mudah-mudahan anak2 ibu termasuk dlm golongan org2 yg bertaqwa. Amen ya Allah.
 
 
 
 
 
 
 

China Holiday ~ Part 12 : Kepala Kambing Di Shenzen


 
Nah amik ko hidangan dinner istimewa utk kitorang masa kt Shenzen, "Kepala Kambing Goreng" berlado. Gile pedas aku cakap ko. Macam nk terbakar mulut aku makan lauk ni... yang pelik-nya, camne boleh termasuk dlm menu aku plak ni, padahal masa aku order td, xde plak aku pilih kepala kambing goreng ni. Ape gile makan kepala kambing, haaiisss ni bukan aku yg order ni... tp memandangkan da lama gile tunggu makanan nk sampai, so aku makan jela. Mula2 xperasan lg yang di hidangkan tu Kepala Kambing, masa nk habis nasi baru aku perasan, Ala2 exotic la plak makanan kitorang.
 
 
Awatnye adik, angin latu kene ikat kt dlm tu... adik2,
asyik nk mengaktifkan diri je tau, xkire tempat
 
 
Kitorang dinner di Muslim Restaurant masa ni, bersebelahan dgn Muslim Hotel Shenzen. Ini ajela restaurant muslim yg dapat aku kesan di Shenzen. Dibawah ni adalah rentetan cerita kitorang di Muslim Restaurant.

 
 
Dari pandangan sisi hadapan Hotel Muslim, Lokasi betul2 depan highway..

 
Kt depan ni ade mcm pokok2 skit, so klu naik teksi mmg nk kene betul2 bukak mata yea.
  
 
Comel-nye abi posing, sambil layan kepala kambing gurun, very the "Ayu"... hehehe :)
 
 
Cili api yg membuatkan kedua mataku berjujuran air mata
 
 
Sate kambing ni mmg sedaap, berbanding yg kt gerai2 tepi jalan tu, yg ini lebey besar isi kambing-nya & sgt sooddaapp, mesti cuba yea.

 
Semua daging yg ade tu adalah dari bahagian kepala kambing.. mmg nazak nk makan. aku order kambing goreng skali dia kasi kepala kambing goreng. Udah le mahal macam bedil harganya...


 Dah habis makan sume-nya. Harga kepala kambing goreng yg entah ape2 ni adalah 88RMB (RM44) Sabo jelaa.. Total makan dinner kt sini 176RMB (88 MYR)
 
 
EeEeeEe  Mata kambing...
 
 
 Gimik semata-mata je tu, padahal lepas gigit skit terus termuntah...
"Ape kes ni komandor, xkan mata kambing pun xleh nk telan.." malu ku'cing hikhikhik.. aku mmg awal2 lg dah serender, isk x-lalu aku nk tengok.. naik meremang bulu roma aku  ni..
 
 
After siap makan kitorang naik taxi menuju ke Louhu raiway Station. After tat kitorang amik train menuju ke Loajie Station... Klu ikutkan hati mmg da kepenatan nk jalan2 tp klu x-jalan2 bile lg nk ronda2, esok nk shopping tempat lain plak, adeehhh so kitorang luangkan sedikit masa untuk pusing2 di dongmen street.. balik ke bilik & terus ZzzZzzZzZz.. sgt penat  ...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sabtu, 24 November 2012

Sarapan Nasi Lemak Royale

Haiii kawan2.. Selamat berhujung minggu...
 
 
 
Jom sarapan Nasi Lemak Royal this morning. Klu di Alor Star Nasi lemak Royale ni sgt glamour, tp mase aku duk Aloq Staq dulu pernah gakla try nasi lemak yg menjadi kegilaan ramai ni. Tp ape boleh aku simpulkan kepada peminat nasi lemak, nasi Lemak royale ni  rasa dia ala2 je, xdela mantaap sgt pun sambal dia, cume nasi dia color kuning. Sebab tula nama dia "Royale" ala2 color raja camtu.. huhuhu mcm2.. Tp itu mengikut aku punye raselaa.. maybe korang boleh cuba jugak dulu.. kt Jitra pun ade kedai nasi lemak ni...
 
 
Sambal telur puyuh.. yummy2.. :)
 
 
Ikan bilis Pangkor, RM65 sekilo... sedappp...

 
Ayam berempah my hubby yg buat, nampak mcm sedap...
 
So pagi ni aku baru siap masak nasi lemak ni, berpagi2 lg aku dah bangun & keluarkan ayam. Sekarang ni tinggal nk mamam jelaa.. jap lg aku nk ke Shah Alam, nk register something kt SACC Mall... nnt da berjaya register aku akan share kt sini ye.. 


 
 
Oklaa jemput makan semua...
 
 
 
 

Jumaat, 23 November 2012

Gulai Lemak Cili Api

 
 
Aku bukanlah seorang perempuan yg pandai menggoda, bukan juga pandai bergaya. Aku hanyalah seorang gadis kampung yg hanya tau menghargai & menzahirkan kasih syg melalui perbuatan bukan sekadar berkata-kata. Semoga dirimu dapat merasakan kebahagiaan walau hanya seketika. Ape yg aku tau, aku akan sentiasa bersama kamu & menyayangi-mu hingga ke-akhir nafasku.
 
Balik dari opis ptg td aku terus berkejar ke Pasar Borong Sri Kembangan. Hasil belian adalah  sekilo Udang galah & juga seekor ayam. Udang galah tu adalah untuk masakan mlm ni coz my hubby balik ptg ni, InsyaAllah mlm ni sampai la kot tp xtaula jam bape sampai ke rumah. Xpela, nnt da sampai bolehla hubby makan, coz minggu lepas aku dah janji nk masakkan lauk gulai lemak cili api ky dia skali xkesampaian untuk di masak. So today aku dah tunaikan hajat my hubby yg mengidam mcm2 sejak akhir2 ni. Nnt makan banyak2 ok.  
 
Semoga sampai dgn selamat & cepat coz da lapar ni. Hmm klu lambat sgt nk sampai nampaknya ade org yg akan ngap dulula nampaknye, coz xelok mkn mlm2 sgt, nnt bertambah Bam jadinya.. ehehe.. :)
 
 
 
 

China Holiday ~ Part 11 : Penginapan Di Dongmen Street

Kitorang berada di Shenzen selama 3D2N. So kitorang telah memilih utk menginap di ZTL Hotel. Lokasi bersebelahan dgn Dongmen Street ni. So mlm2 bolehla melepak or nk shopping barang kt bawah hotel tu. Metro pun hanya beberapa langkah dari main entrance hotel. Pendk cite sesapa yg bercadang untuk ke Shenzen, ZTL Hotel adalah antara hotel pilihan yg amat strategik utk percutian anda. Keadaan bilik yg luas & katil yg besar adalah tarikan utama utk aku kembali ke hotel ini lg.
 
Dibawah ini adalah beberapa keping gambar yg sempat aku snap sebagai tanda kenang-kenangan aku berada di ZTL Shenzen. Jika ade kesempatan & diberi umur yg panjang insya'Allah sampailah aku kembali ke Shenzen ni.

 
Bertanya tentang lokasi Hotel dgn pegawai polis rondaan, Padahal kt depan tu aje pun... bukan main ramai police yg ingin memberi penerangan utk membantu my hubby, maklumlah diorang ni cakap omputih sepatah dua je yg faham, selebihnya mmg garu kepala-la jawabnya, so masing2 nk menunjukkan tahap penguasaan bahasa Inggeris yg bagusla tu agaknya... adeehh..
 
Mmg itula perkara paling rumit berada di China ni, iaitu masalah komunikasi. Yang lain2 tu ok je... Tp diorang ni bagus, sgt2 membantu, even dia tau kite xfaham apa yg dia cakap tp dia akan berusaha utk bertanya org lain bagi membantu kite. mmg membantu gile diorang ni... part tu mmg aku respect-la diorang ni...

 
Inilah Dongmen Street, ala2 petaling street tu, cume kawasan kt sini agak bersih berbanding PS Mesia tu. Macam2 kedai ade kt sini, harga pun boleh tahan murah jugak, nk kate murah sgt xdela, lg murah di Guangzhou cumenye, banyak pilihan yg korang boleh dapat di sini. Xperlu nk beli banyak2, beli sehelai dua pun boleh. kire ok jugaklaa.. Mesti di lawati. Naik Metro line 3 klu xsilap, tp yg penting berhenti di Lo-jie Station.  :)


 
Tu dia exit nk ke Train, sgt dekat kan... mmg best nk jalan2 naik train. murah + cepat + time sgt effisien. Train sampai setiap 3 minit skali. Camne Malaysia..?? boleh buat camni ke untuk rakyat tercinta..? hari2 aku naik train. :)

 
Di lobby hotel ZTL

 
sementara menunggu abi isi form Check-In kite posing2 dulu ok..


 
Adik pakai baju & seluar ni, dah macam BB boy jadinya, hmm mmg xleh pakai da baju ni, sian adik, sume yg tegur, panggil adik boboi... aiiyaa

 
Laluan nk ke bilik kitorang, nun paling hujung, corner lot lg... adeehh..

 
Siap pasangkan TV, angkat beg bawak masuk dlm bilik. rajin betoii toce-toce. tp xde duit lebey nk kasi tips. sian lancai ni...


Best ke landing syg..? tgk tu stok mainan yg di bawa, tp satu pun x-diendahnya. buat berat beg je bawak mainan adek ni, bukan adek nk main pun.
 
 
View dari bilik kitorang, hah kt depan tulah exit nk ke Metro tu. Perasan x, tempat yg aku berposing tadi.. kan depan tu je.. hanya beberapa tapak je.. :)
 
Last but not least, aku nk buat kesimpulan tentang percutian kitorang di sini. aku happy jugak dapat berjalan2 di Shenzen ni, walaupun kitorang telah ditimpa perkara yg mendukacitakan, Tp ada banyak perkara yg seronok jugak sepanjang berada di Shenzen ni. For ur info warga diorang ni sgt baik hati, Boleh dikatakan, diorang ni suka membantu + ringan tulang. klu diorang tengok korang angkat beg yg berat untuk naik tangga di Metro or shopping complex mesti ade yg akan menawarkan bantuan. So far dah lebey 10 org yg membantu kitorang.
 
Pendek kata, Dlm dunia ni mana ade benda yg perfect. walaubagaimanapun, setiap kekurangan itu pasti akan ade pelengkap yg lebey baik utk-nya. kerana hidup ini indah & kite harus selalu melaluinya dgn hati yg lapang & berfikiran positif. Lalui-lah setiap saat nafas itu dgn penuh makna & penghayatan, pasti kamu akan merasai nikmat yg tidak terhitung hebatnya... Kerana 10.01pm yg telah kamu lalui pasti tidak akan sama dgn 10.02pm yg bakal kamu tempuhi !!
 
Sebenarnya kita telah di pisahkan oleh rantaian block masa yg sgt panjang dan dlm setiap saat masa itu, apekah isi yg di masukkan ke dalam setiap bekas saat itu...!!
 
 
 
Selamat Malam & Salam Jumaat