Selasa, 31 Julai 2012

Masuk Auction - Tasik Heights Apartment @ Tasik Selatan

Ini adalah contoh sebenar Memorandum of Contract untuk Auction. Ini adalah unit yg aku dpt last week.






Harga Pasaran di kawasan ini adalah 190k to 300k bergantung kepada keluasan unit masing2. Unit di Tasek Heights Apartment ni adalah berpegangan Sementara (LH), walaubagaimanapun ia menjadi tumpuan para pelabur hartanah sewaan dek kerana ramai permintaan dari steward & stewardess, Staf UPNM dan juga pekerja yg berada di sekitar KL dan Cheras yg ingin menyewa di sini. Segala kemudahan seperti sekolah, komersil hub, tempat makan, transport dan pelbagai kemudahan lain berada di sekeliling anda shj, semua kemudahan telah tersedia di depan mata anda. Klu ikutkan condition apartment di sini mmglah sgt usang, terutama di Blok A & B, ini kerana blok ini adalah antara unit terawal di bina.  


Tetapi harus di ingat property ini bukan di nilai dari segi keadaan fizikal shj. perkara yg paling penting sebelum anda bercadang ntuk memiliki hartanah fikirlah tentang Lokasi & juga keadaan sekeliling. Dan perkara kedua yg perlu di fikirkan adalah tujuan hartanah tu di beli, adakah ingin diduduki atau di sewakan.  Beberapa penilaian perlu di buat sebelum anda mengambil keputusan utk menipiskan poket anda bagi membayar bulanan untuk jangka masa yg agak lama. Sekian dulu untuk  kali ini... wassalam..


Ramadhan Kareem.. :)


Isnin, 30 Julai 2012

Rezeki Dari Allah

Syukur ke hadrat Illahi atas segala limpah kurnia dan kasih sygnya. Sehari demi sehari masa terus berlalu tanpa aku sedari. Harini da masuk hari yg ke 11 aku berada di bulan Ramadhan dan genap sebulan my hubby berada di Aussie. Arrghh mcm2 peristiwa dan susah payah aku hadapi sendiri, Alhamdulillah ya Allah kerana terus memberikan aku kekuatan utk hidup dan terus melangkah tanpa menoleh kebelakang. Segala dugaan dtg aku hadapi dgn tenang, dan semuanya seperti begitu mudah aku jalani. beberapa hari yg lepas aku di landa demam, sgt sakit kepala & seluruh badan terasa lemau semuanye. Mungkin juga badan aku terlalu keletihan agaknya. Harini demam beransur pulih.

Semalam aku mendapat rezeki terpijak lg, kali ni aku mendapat habuan dalam bentuk 2 keping Dinar Emas. Sebenarnya aku sendiri tidak menyangka untuk mendapatnye. Ceritanya bermula apebila teman lama sekolah aku call. Dia ingin membeli property melalui Auction. Sebelum tu dia ade pakai Chinese punye agent tp setelah beberapa kali berurusan dgn agent tu dia kate mcm ragu2 nk kasi duit kt that guy. aku pun xtau knp, so dia ckp dia dpt tahu dr seorang teman sekolah yg lain aku ade buat part time property agent & auction sebab tu dia nk mintak tolong aku. Huuhu camtula citenye...

Memandangkan teman sekolah & dia adalah senior aku so aku just nk tolong je, klu dia nk kasi upah pun ok, xkasi pun xpelaa, mmg niat nk tolong je pun. Coz sume details tentang property yg nk di auction tu dia da ade, cume dia nk mintak tolong aku pergi bid-kan untuk dia mase Auction tu je coz katenya dia xreti camne nk make a deal nnt.So kerje aku senang jela, xdela rumit ke ape kan, kacang punye kerje, so xsalah kite membantu sesama kawan, lg2 bulan pose. Last week aku dah bid-kan property tu untuk dia dan Alhamdulillah aku berjaya dapatkan property tu dgn harga 186k, Wow.. Very Impress, I like Auction huhuhu. Reserve price 122k shj tp pembida sikit punye ramai, pergh mmg sesak yg amat kt Auction hall tu, dala sume cina & indian je, lelaki plak semua tu, aku sorang je pompuan. klu ikutkan hati mmgla cuak jugak, tp buat muke selamba ajela, ala xlayan sume org. Apepun Alhamdulillah mmg da nk jadi rezeki aku kan.. after siap isi form & bayar balance purchase price tu aku bertolak balik ke rumah utk berbuka, Lega rasenye dpt membantu kawan lama.

Semalam aku jumpe dia utk kasi Contract Proclamation of Sale yg telah siap di stamping. maka selesailah kerje aku sampai situ, yg lain2 pun aku dah tolong dia uruskan, dptkan the very good valuer, dptkan lawyer yg bagus dan temankan dia berjumpe dgn owner rumah tu. Semuanya berjalan lancar cume tinggal skrg tunggu loan approve dan process tukar nama.

So itu jela kerje aku, tolong dia bid-kan that property shj, di samping membantu sedikit hal2 lain. Apepun dah org nk kasi aku ambik jelaa rezeki.. ehehe.. untuk kawan2 di luar sana ade satu ayat yg seharusnya saudara & saudari amalkan selepas selesai solat iaitu ayat 1000 dinar. aku amalkan ayat ni sejak aku sekolah menengah lg, mase tu arwah cik ngah aku slalu pesan supaya amalkan ayat tu, katanye InsyaAllah hidup menjadi ringan dan segala urusan menjadi mudah disamping rezeki pun senang masuk. Cik Ngah aku ni adalah seorang pengusaha batik di Losong Kuala Terengganu, asalnya dia hanya menjual kain dari rumah ke rumah, tp berkat rezeki & nawaitu yg baik Alhamdulillah dia berjaya dlm hidup dia, bukan setakat cukup makan untuk diri & keluarga dia shj tp cukup untuk dia bersedekah & membawa 2,3 org ke Mekah menjalankan ibadah Umrah bersama-sama dgn dia dan aku adalah salah seorang anak sedara yg paling rapat dgn dia yg berpeluang menunaikan umrah di bulan Ramadhan pada tahun 2003 yg lalu. Sume dia sponsor... :)

Arwah menunaikan Umrah 6 kali setahun, selang 2 bulan dia akan ke Mekah menunaikan umrah, dah macam rumah dia Mekah & Madinah tu, kata arwah " Dia ingin mati di Mekah" tp itulah Takdir Allah menentukan dia mati ketika sujud dlm solat sunat Dhuha, dirumahnya sendiri di Losong Kuala Terengganu. Pada ketika tu dia da siap tempah tiket umrah melalui Rayhar travel utk menunaikan Umrah. Arwah tersangat baik orgnya, sgt pemurah & slalu memberi nasihat berguna untuk aku, pantang melihat org susah pasti tangan-nye ringan untuk membantu, walaupun banyak kali dia ditipu tp dia slalu berbaik sngka dgn setiap manusia. Jauh dlm hati, aku slalu berazam untuk menjadi manusia sebaik-nya. Alfatihah untuk Arwah umi, cik ngah & seluruh ahli keluarga yg telah berada di sisi Allah SWT. semoga Roh mereka dirahmati. Amen ya Rab..






Sabtu, 28 Julai 2012

Darjat Manusia Berilmu

Nabi Muhammad SAW bersabda :-

" Bahawa kamu berada pada suatu masa yg banyak ahli fiqh-nya, sedikit ahli qira'at dan ahli pidato, sedikit org yg meminta dan banyak org yg memberi, dan beramal pada ketika itu adalah lebih baik dari ilmu, dan akan datang kepada manusia suatu ketika dimana sedikit ahli Fiqh dan banyak ahli pidato serta sedikit org yg memberi tetapi banyak org yg meminta. Ilmu pada ketika itu lebih baik dari amal..."


"Antara org A'lim dan A'bid (org yg banyak ibadat) ialah seratus darjat jaraknya. jarak antara dua darjat itu dapat di capai dlm masa 70 tahun oleh seekor kuda pacuan."

Subhanallah bertapa tingginya golongan ahli agama yg berilmu. Apetah lg sekiranya mereka itu tergolong dlm golongan ahli agama yg hanya mengharapkan keredhaan Allah azzawajalla..

Seorang bertanya kepada Nabi SAW : Wahai Rasulullah Amalan apekah yg lebih baik..? Maka Nabi SAW menjawab : Ilmu mengenai Allah Azzawajalla ( Maha Mulia & Maha Besar) Bertanya lg org itu : Ilmu apekah yg engkau kehendaki.? Nabi SAW menjawab : Ilmu mengenai Allah SWT. Berkata lg org itu : Kami menanyakan tentang amal, lantas engkau menjawab tentang Ilmu.. Maka Nabi SAW menjawab : "Bahawasanya sedikit amal adalah bermanfaat dgn disertai ilmu mengenai Allah. Bahawasanya banyak Amal tidak bermanfaat apabila disertai KEBODOHAN mengenai Allah SWT..!!"

Ilmu itu lebih baik daripada harta, Ilmu menjaga engkau dan engkau menjaga harta. Ilmu itu penghukun (Hakim) dan harta itu terhukum. Harta akan berkurang apabila dibelajakan dan Ilmu akan bertambah apabila dibelanjakan (diajarkan kepada umum)

Berkata pula Ali ra : Org yg berilmu lebih utama dari org yg sentiasa berpuasa, bershalat dan berjihad. Apabila mati org yg berilmu, maka terdapatlah kekosongan dlm Islam yg tidak dapat ditutup melainkan oleh org yg sama utk menggantikannya.

Berkata Abul Aswad : Tidak adalah yg lebih mulia dari Ilmu, Raja-raja itu menghukum manusia dan a'lim ulama' itu menghukum raja-raja.


Ramadhan Kareem..!!







Jumaat, 27 Julai 2012

Rezeki Ramadhan @ My Lovely Opis :)

ehehe.. sempena bulan Ramadhan ni murah betol rezeki aku Alhamdulillah... Mase 1st Ramadhan Boss hadiahkan 2 kotak kurma sultan, dtg2 opis pagi Isnin haritu tengok da ade 2 kotak kurma atas meja, pastu td pg plak, sampai2 je kt opis, bersusun plak 3 bekas Kurma Ambar atas meja, Tengok2 dari our big Boss (Tan Sri Syed Mukhtar Bukhary). For ur info Kurma Ambar ni boleh tahan mahal jugak, klu nk harapkan aku beli sendiri mmg xde makna-nyelaa aku nk beli kurma ni, sekilo harga dia lebey kurang RM110 di pasaran Malaysia, klu kt Mekah sana dlm RM85 sekilo. Sebiji Kurma Ambar ni bersamaan dgn 2 setengah kurma Taiyob dan yg sewaktu dengannye... Alhamdulillah rezeki Kurma :)



Sudah terang lg bersuluh.. tq Tuan Syed, semoga rezeki Tuan akan lebey
di berkati Ameen.. :)



Inilah kurmanya, tp gambar kelabu laa.. coz pakai S2 punye je..
DSLR aku dlm kete.. :)


Hah tu dia 3 kotak Kurma Ambar da siap disusun atas meja, Inilah dia opis aku yg aku sayangi.. :) masuk2 opis td pg jam 9.45pg, huhuhu suke ati nenek aku je kan... tp nk buat camne bukan sengaja.. aku mmg mamai gile td pagi, da la laptop aku masuk virus smlm.. nk tido plak xleh, lepas bersahur & solat subuh aku melelapkan mata seketika, sekali aku bukak mate tengok matahari da tinggi .. tengok jam kul 8 pagi.. Ya Allah.. melompat turun katil tarik towel terus masuk bilik air .. mandi2 n pakai baju, nasib baik aku da siap2 iron baju.. klu x, mau mengigau aku td pg.. adeehh nk tercabut jantung aku... ehehe Nasib baik my Boss baik2 aje...syukur Alhamdulillah..


Memikirkan terlalu banyak kurma kt umah aku tu, maka aku mengambil keputusan untuk sedekahkan 1 bekas kurma ni kt Surau Putrajaya Precint 11 dan sekotak lg aku hadiahkan utk Cik (Opah).. Mesti cik suke dpt kurma ni.. ehehe special sempena Ramadhan.. lg sekotak aku bawak balik umah.. yg Boss kasi last Monday pun aku hadiahkan ke Surau sekotak & sekotak lg aku kasi kt Cik.. ehehe murah rezeki Cik jugak, lg pun setiap hari aku mmg berbuka umah cik pun, melainkan weekend aku lepak umah jelaa mls nk kemana-mana... nk harapkan aku sorang yg makan kurma2 tu mmg xhabislaa jawabnya.. silap2 sampai puasa tahun depan pun ade lg.. ehehe..

Berbuka hari ni aku beli Ayam Golek kt Bandar Teknologi Kajang, saje je aku pusing2 amik angin kt situ td, coz adek duk kt umah Opah so aku jln2la sesorang cuci2 mata.. sambil tu aku singgah jap kt rumah kitorang Di Hillpark Kajang Phase 2 tu.. nampaknye dah hampir 80++% da siap, da masuk drainage pun, hmm nampaknye melambong lg-la interest bank utk bulan ni.. adeehh hancur harapan aku utk shopping sakan raya nnt...tp raya sebelum ni pun xdela shopping sakan pun.. just gitu2 je.. hmm xpela asalkan nampak menarik & comel cukupla di hari raye nnt, lg pun bukan ade mood nk raye sgt pun tahun ni.. so persediaan raye pun ala2 jela.. dlm kepala ni mcm2 yg aku pk-kan.. harap semua baik2 belaka.. Amen..

okla aku nk solat terawih plak ni, Adek da tido pun,  jam pun dah 11 lebey tu.. nnt lambat2 mcm malas + mengatuk plak.. so better aku stop merapu setakat disini dulu.. tata..Titi.. Tutu... Jom Tarawih... Jom Berubah Jadi baik :)



 



Rabu, 25 Julai 2012

Kisah Minggu Pertama Ramadhan

Pejam celik da seminggu rupenye aku menunaikan ibadah puasa, Alhamdulillah semuanya berjalan dgn baik & aku sgt gembira meraikan-nye, walaupun Ramadhan kali ini aku belum sempat utk menunaikan terawih di Masjid mahupun di surau seperti tahun-tahun berikutnya tp Alhamdulillah aku dengan semangat yg berkobar2 menunaikan Terawih bersendirian di rumah. Alhamdulillah Allah masih kurniakan kekuatan jasmani & rohani utk aku menjalankan solat sunat yg di tuntut itu walaupun dlm serba kekurangan.

Selalu aku akan balik ke rumah secepat yg mungkin selepas selesai berbuka di umah opah putrajaya. Klu weekend aku akan berbuka sendiri di rumah shj. klu time kerje aku akan ke Bazar Ramadhan dahulu selepas balik kerje utk beli sedikit kuih2 ataupun ape shj makanan yg aku rs nk makan laa.. ehehe.. bajet perbelanjaan ramadhan setiap hari adalah max RM20 sehari. tp slalu aku beli kuih dlm RM10 je, yerla g menyemak berbuka rumah org kan, nk la ade budi bahasa skit, xkan main makan sedap rase pastu blah camtu je, sekali dua org layan lg la, masuk ke-3  kali terus tutup pintu.. huhu.. dlm islam pun di anjurkan kite berbudi bahasa & saling bertukar hadiah, kerana dgn memberi hadiah itu ia dpt mengikat tali persaudaraan. Hadiah yg di maksudkan di situ xkisahlaa ape pun asalkan sesuatu yg di beri menyenangkan hati & melapangkan dada si penerima.

Lamb Hanith sgt Lazat .. Buurrrgghh... Alhamdulillah :)

Harini aku berbuka kt umah cik dengan nasi Arab Lamb & Chicken Hanith, yummy2 sgt sedapp.. 

Sepanjang Ramadhan ni juga aku slalu terkejar2 balik ke rumah kerana nk online skype dgn hubby, sian my hubby berbuka kt sana hari2 makan ayam je, kekadang bile aku berbuka dgn mcm2 lauk di meja, hati mesti teringatkan org di sana. Seronoknye klu hubby ade, mcm Ramadhan yg pernah di lalui sebelum ini, hari2 ke Bazar Ramadhan yg berlainan, tawaf sume bazar2 yg ade, walaupun makanan yg di beli xdela sampai makan penuh meja, tp hari2 yg dilalui sepanjang Ramadhan adalah sgt istimewa & indah dgn 1001 lakaran cerita yg akan di ingati sampai bile2..

Bile dtg Ramadhan, ingatan pada insan yg telah lama meninggalkan aku juga semakin dekat di ingatan, hati terusik setiap kali kedengaran suara2 imam yg mengimamkan solat Terawih. Alhamdulillah di sekitar kediaman aku skrg tersangatlah meriah dgn laungan takbir yg sentiasa memuji kebesaran yg maha kuasa setiap malam. Mungkin juga suasana ini turut memberi kekuatan dan semangat dlm diri aku untuk semakin mendekatkan diri kepada Dia yg Maha Kuasa.

Teringat zaman kanak2 di bulan Ramadhan, rindu pada masakan & kesibukan umi menyediakan juadah berbuka puasa. kesian umi, balik kerje terus bergegas utk memasak utk anak2 dan suami. Klu sayur pula akan di masak 5 minit sebelum masuk waktu berbuka. Kata umi klu masak awal2 nnt xsedap, da sejuk nk makan xde selera, klu panas2 abi suke skit makan sayur. Umi2... setiap kali memasak mesti dia memikirkan abi, ape shj yg di masaknye mesti perkara utama adalah untuk memenuhi selera abi. anak2 makan shj ape yg ade, coz kitorang xkisah pun... cume my abi tersangat cerewet skit bab makanan.. mcm2 request dia, klu xcukup rasa mesti makan nasi sikit je, tau la masakan umi haritu xkene dgn selera dia...

After berbuka, umi akan panggil kitorang untuk berjemaah menunaikan solat marghib dan abi menjadi imam. Slalu adik aku yg paling bongsu akan menjadi mangsa kene cubit  ngan umi coz dia slalu tersengguk-sengguk time doa di bacekan, maklumla klu bace doa sikit punye panjang.. mmg xdinafi mmg lengoh tangan2 menadah doa.. ehehe ...  After that bersiap2 nk ke Masjid utk Solat Isya' & Tarawih. Dekat je umah aku nga Masjid tu, slalu jalan kaki berjemaah, Umi Nenek, aku, Maksu dan askar2.. ehehe walupun suasana jalan kampung yg gelap xde lampu jalan agak mengerikan tp kitorang da siap dgn lampu picit.. sgt meriah, adek2 aku ke Masjid bukan nk tarawih sgt, nak main mercun je kerjenya, budak2 maklumlah tengah seronok menikmati zaman kanak2.

Paling seronok bile Ramadhan juga ialah sentiasa menunggu di muka pintu abi bawak balik pelbagai makanan yg sedap2 + air tebu 2,3 bungkus.. manis yg amat.. huh mmg lazat, xmacam air tebu kt KL ni rase ubat je.. Klu di buat skrip drama ni mesti menang anugerah plot cerita terbaik.. ehehe..

Apepun aku sgt bahagia melalui saat2 bahagia bersama keluarga yg penyanyang, punyai Umi dan abi yg sgt memahami ketika itu, boleh bersenda gurau even abi sgt garang kekadang... Tp semua itu hanyalah tinggal kenangan yg xmungkin dpt aku ulangi utk selama-lamanye, ape yg tinggal hanyalah sebuah kenangan terindah yg sentiasa berbunga di hati & jiwaku... :.(  Al-Fatihah utk Arwah umi...


   

Selasa, 24 Julai 2012

Top 10 Rude Malaysian Habits

Sesiapa yg xbace The Star yg hari ini punye aku tolong updatekan  cite muke depan the star harini yea, dia citer pasal 10 sikap rakyat Malaysia yg sombong. Hmm mmg aku sendiri akui org malaysia ni kebanyakkan-nye sombong2 belaka lebih2 lg yg color2 gelap cam "patak kuali" tu mmg sombong xkene tempat + berlagak xtentu pasal lebih2 lg di jalan raye. huh.. better hantar balik negara lg bagus, xde menyemakkan pemandangan di Negara tercintaku ini...ehehehe..


1. Rude & unsafe driving such as changing lanes without indicating, tailgating and honking impatiently.

Ramai sgt penyakit camni...

2. Not Obeying signboards - Eating in LRT, Lighting a cigarette in non-smoking areas, littering, parking in no parking zone.

Kt tempat makan / restoren mmg ramai gile jenis perangai xreti bahasa camni, dahla tempat makan pastu mata bute ke, tengok ade baby lg, senang2 ade je dia hisap rokok  siap hembus asap rokok kt baby,  senang cite BODOH...!!

3. Snatching a parking lot while someone else is waiting for it.

Uh aku pernah 4,5 kali terkena, kite bukan main kasi signal nk masuk parking, skali dia dgn muke xbersalah masuk baik punye... mmg sengal

4. Malaysians not giving up seats for pregnant women and elderly people.

mmg kesian bak ni, mmg xde hati perut, kesian pompuan mengandung & org2 tua...   

5. Not allowing passengers out of public transportation like trains and buses before entering.

Jenis xreti bawak bersabar, maklumla dia je ade urusan negara, org lain xde.. jenis muke saje, xde perasaan mmg sesuai di panggil "poyo"

6. Talking loudly on their cellphones in public spaces like the cinema.

Yg ni no komen la coz da lama xG cinema, tp mmg ade pun, mcm2 "peel" ade yg jenis xreti duk diam pun ade, siap tendang kerusi tu, setakat 2,3 kali leh consider tersilap lg, klu dah lebih 5,6 kali kepala otak ko laa.. mmg nk kene sound la nampaknye.. hehe.. tp ni dulu2la, skrg baik2 belaka kot... :) 

7. Not holding open doors or elevator door for people after them.

Insya'Allah masih ramai yg jenis baik hati di tempat kediaman aku...

8. Not saying " Thank U" when someone does something nice for you.

Klu yg ni mmg blh dikatekan jenis manusia teramat sombong + xtau diuntung, ini mmg aku slalu kene, huh mmg menyakitkan hati, org dah tolong bukan reti nk say thanks, silap2 kene kutuk lg adelaa.. huh akaii ada ka..!! tp my boss adalah seorang yg sgt baik hati & berbudi bahasa, ape shj yg di buat oleh staf mesti di ucapkan terima kasih even sesimple mane pun pertolongan yg diberi.. tabik hormat kt U boss. I like.. ehehe :) very the hamble person...

9. Inconsiderate practices eg. leaving shoping trolleys in the parking lot, squatting on toilet bowls and dirtying public toilets.

Bab tinggal troley ni aku pun mmg slalu buat klu kt TESCO tu, da nk buat camne, xkan nk ngantor plak, jauh tu.. :)

10. Being late.

(Yg ni mcm terkene kt hidung sendiri nampaknye, lewat ade sebab bkn di sengajakan ehehehe..)


Moga2 after Ramadhan ni, ramai umat Islam Malaysia berubah & bersikap lebih sopan santun & berbudi bahasa, pesanan ini juga utk diriku juga... Bile bercakap tentang budi bahasa yg baik ni, aku teringatkan my Beloved one, My hubby adalah contoh lelaki yg berbudi bahasa yg sangat baik + bersopan santun + mementingkan kesejahteraan awam walau di mana-mana shj dia berada, I mmg Tabik spring  kt U laa syg .. sebab tu I syg.. syg..syg.. sygggggg sgt kt U..... muahaha.. :)





Isnin, 23 Julai 2012

Solat Sunat Dhuha Membuka Pintu Rezeki

"Kekasihku Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam telah berwasiat kepadaku tiga perkara, supaya aku tidak meninggalkannya, iaitu ; supaya aku tidak tidur melainkan setelah mengerjakan witir, dan supaya aku tidak meninggalkan dua rakaat sembahyang Dhuha kerana ia adalah sunat awwabin, dan berpuasa tiga hari daripada tiap-tiap bulan"
( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

Dalam riwayat yang lain Rasullullah Sallallahu ‘Alaihi Wasallam pernah bersabda yang maksudnya : " Pada tiap-tiap pagi lazimkanlah atas tiap-tiap ruas anggota seseorang kamu bersedekah; tiap-tiap tahlil satu sedekah, tiap-tiap takbir satu sedekah, menyuruh berbuat baik satu sedekah, dan cukuplah ( sebagai ganti ) yang demikian itu dengan mengerjakan dua rakaat sembahyang Dhuha ."


( Hadis riwayat Al-Bukhari dan Muslim )

Adapun kelebihan sembahyang Dhuha itu sepertimana di dalam kitab "An-Nurain" sabda Rasullullah Sallallahu ‘alaihi Wasallam yang maksudnya : "Dua rakaat Dhuha menarik rezeki dan menolak kepapaan."

Dalam satu riwayat yang lain Rasulullah Sallallahu 'Alaihi Wasallam bersabda yang maksudnya :

"Barangsiapa yang menjaga sembahyang Dhuhanya nescaya diampuni Allah baginya segala dosa-dosanya walaupun banyaknya seperti buih dilautan."

(Riwayat Ibnu Majah dan At-Tirmidzi)

Dan daripada Anas bin Malik Radhiallahu 'anhu berkata :

"Aku mendengar Rasulullah Sallallahu 'alaihi wasallam berkata : "Barangsiapa yang mengerjakan sembahyang sunat Dhuha dua belas rakaat dibina akan Allah baginya sebuah mahligai daripada emas"

(Riwayat Ibnu Majah dan Tirmidzi)

Waktu sembahyang Dhuha ialah dari naik matahari sampai sepenggalah dan berakhir di waktu matahari tergelincir tetapi disunatkan dita'khirkan sehingga matahari naik tinggi dan panas terik.

Cara menunaikannya pula adalah sama seperti sembahyang-sembahyang sunat yang lain iaitu dua rakaat satu salam. Boleh juga dikerjakan empat rakaat, enam rakaat dan lapan rakaat. Menurut sebahagian ulama jumlah rakaatnya tidak terbatas dan tidak ada dalil yang membatasi jumlah rakaat secara tertentu, sebagaimana sebuah hadis yang diriwayatkan oleh 'Aisyah bermaksud :"Adalah Nabi Sallallahu 'alaihi wasallam bersembahyang Dhuha empat rakaat dan menambahnya seberapa yang dikehendakinya."

(Hadis riwayat Ahmad, Muslim dan Ibnu Majah)






Info ini di petik dari  :- 


Dugaan Di pagi 3 Ramadhan

Pagi2 datang Office dgn mood yg sgt cool, hantar Nuha ke umah Opah di putrajaya & terus ke tempat kerje, tp pagi ni aku slow motion je xbawak kete cam pelesit ehehe coz masih awal lg, so xperlula nk terkejar2. Lepas Tol Besraya tu ade satu kemalangan melibatkan 5 buah kenderaan berderet. Hmm pagi2 Isnin da boleh dugaan. Mudah2n sabar yea semua insan yg terlibat.

Sesampai di opis, bukak laptop & terus siapkan kerje2 yg belum siap. Skali dapat call dari Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) berkenaan dgn dokumen yg belum di submit dr last week, harini adalah last day utk diorang terima, klu xdpt jugak maka diorang xkan consider sume proposal berkenaan dgn tanah di LPM jalan Duta.

Ahhh yg sakit hatinye nama aku jugak yg kene, padahal last week minah tu da ckp dia nk send & contact that person incharge. Skali dia xbuat ape pun, xupdate ape2 pun. aleh2 aku kene laser ngan manager. Panas2... xpasal2 aku dituduh lepas tangan. isskk sakit betoiii hati tp xpelaa.. lantakla nk kate ape pun, yg aku tau itu  bukan salah aku & bukan skop kerje aku pun. Manala aku tau sume dokumen syarikat duk kt mane, yg tau semua kerje tu adalah admin opis. mentang2 satu negeri so main sesedap rasela  asyik nk kenekan aku je, banyaklaa.. xpelaa nnt di akhirat nnt taula... sngt bengang selalu dipersalahkan tentang perkara yg bukan sepatutnya aku dipertanggungjawabkan. Aku da tolong mana yg patut tu da kire baik pun. Skali kite plak yg kene kondem. hmm sabor ajelaa.. da nk buat camne adat manusia yg suke berasabiyyah.

Mood pagi Ramadhan yg masih dlm tahap kesabaran yg maksimum & xde mood nk layan perkara2 bodoh yg cube menggugat keimanan aku di pagi ini. Ameen ya Rabbal a'lamin.. Klu ade tersalah bicara mohon di maafkan yea..


Jumaat, 20 Julai 2012

Hadiah Buat Umi Di Bulan Ramadhan

Alhamdulillah setelah selesai solat Subuh td aku menghadiahkan umi dgn sebuah bacaan surah Al-Waqiah sebanyak 96 ayat yg di anggarkan mengandungi 2000 perkataan jika di darabkan dgn 10 kali sempena Ramadhan = 20,000. Setiap Masa pun aku akan mengirimkan hadiah untuk umi walau hanya sekadar bacaan surah al-Ikhlas. Tp hari ini adalah kiriman yg Istimewa buat umi kerana ia berada pada bulan Ramadhan. Itu hanyalah kire2 aku sendiri, sekadar bayangan utk kepuasan diriku, kerana setiap kali aku lakukan kebaikan dan aku niatkan utk umi begitulah yg slalu aku bayangkan. Seolah2 aku mengirimkan duit utk umi setiap masa utk bekalan umi di sana. Moga2 umi gembira dgn kirimanku yg tidak seberapa itu.

Masih terngiang lagi pesanan umi ketika aku menjaganya di Hospital Kuala Terangganu, Mase tu pun pada bulan Ramadhan. Pada bulan Ogos 2009. "Nnt klu umi xde, mengajila untuk umi banyak2, mudah2n lapang kubur umi, pesan ke adik2 skali, xdok org lain dh yg nk di harap,... Ya Allah takutnya duduk dlm kubur sorang2.." perbualan aku dan umi mati disitu, umi tetiba termenung jauh, aku pula hanya diam tanpa berkata ape2, terasa sebak hatiku ketika itu bile umi berpesan begitu, terasa seolah umi semakin dekat utk meninggalkan aku sendiri. Pada tanggal 7 Okt 2009 umi pergi buat selama-lamanya, tp aku tiada di sisi arwah pada saat2 akhir kehidupannya :.( 

Klu teringatkan pesanan umi maka berlinanganlah air mataku. Terasa seperti aku ingin lakukan semua perkara baik utk umi, malah setiap perbuatan baik yg aku lakukan samada tindakan dan ucapan, umi juga mendapat saham. Doaku yg tidak pernah aku lupe setiap kali sesudah solat utk umi dan abi, Moga umi bahagia & tenang di sana. Ya Allah Rahmatilah Umiku, berilah kasih syg-Mu utknya kerana dia adalah manusia yg tidak pernah lupe mengingatkan kami tentang MU. Amen ya rabbal a'lamin.

Moga umi gembira & bahagia dgn hadiahku. Semoga Allah melimpahkan Rahmat & kasih sygnya utk umi di sana. Anak umi di sini tersangat merindui umi setiap detik & ketika. Terima kasih kerana slalu mengajarkan aku tentang hakikat kehidupan. 

Khamis, 19 Julai 2012

Ganjaran Ramadhan :))

Ramadhan Kareem..!!


Selamat menyambut Ramadhan yg Mulia kepada semua umat Islam seluruh Dunia, Moga kedatangan Ramadhan pada kali ini memberi berbillion manfaat untuk kite rebut sebanyak-banyaknya.

Andainya Rezeki & Rahmat yg Allah turunkan di bulan Ramadhan ini dapat di lihat dalam bentuk harta dan emas, nescaya manusia sanggup berhenti kerje selama sebulan semata-mata utk mengaut keuntungan dari Ramadhan ini, kalaulah Rahmat sepanjang sebulan ini di turunkan sebagai lombong Emas utk manusia amik, Nescaya ade yg sanggup menyewa Lori & Buldozer utk mengaut sebanyak2nye lombong Emas percuma itu. Tetapi Rahmat Ramadhan ini hanya digambarkan dlm bentuk bayangan pahala & Lumayannye di akhirat nnt, dan manusia yg tamak haloba di dunia ini tidak dapat menggambarkan bertapa besarnya ganjaran yg bakal diperolehi kelak.. Melainkan mereka yg benar2 percaya akan adenya hari akhirat dan benarnya hari Pembalasan itu.

Dan sesungguhnya ganjaran yg telah di janjikan Allah itu sesungguhnya lebih bernilai & besar keuntungannya jika dibandingkan segunung emas mahupun selautan Poun Sterling. Klu anda merasakan anda sanggup bergolok bergandai utk mengutip emas yg diturunkan di tepi jalan mengapa anda terlalu liat utk mengutip ganjaran hebat yg telah dijanjikan Allah untuk anda di sana nnt, atau anda merasakan ia hanyalah omongan kosong semata-mata..?? renung2kan & selamat beramal.. Moga Allah memberikan aku kekuatan dan ruang waktu utkku menggunakan setiap detik Ramadhan ini dgn penuh makna. Amen Ya rabbal'alamin...


Immunisasi Untuk Baby 6 Bulan

Hari yg sangat membahagiakan.. nk tau knp..? Coz bulan depan aku xpayah nk bertungkus lumus nk angkut adek pagi untuk injection lg. ehehehe aman rasa-nye.. aarrggghh boleh menarik nafas lega. Bile adek umur 1 tahun plak baru amik injection last.. so tahun depan plak laa kite menziarahi klinik kesihatan Sungai Ramal yg cantik tu yea syg..

Td pagi seawal jam 5am adek da bangun tido, tp dia xkacau aku pun, bagus anak ibu, tau ibu keletihan smlm. dia cume main sesorang kt sebelah aku. Actually aku dah siap2 aturkan mainan dia atas kepala katil tu sebelum aku tido, coz aku tau nnt klu dia terjaga mesti dia akan terus meniarap and cari benda nk main2, so mmg tepatla jangkaan aku, da 5 mlm adek bangun seawal jam 5am. Macam kunci jam plak mata anak ibu ni, tepat jam 5 pg terus terbuka mate dia.. ehehe adek2..

Berat anak ibu hari ni da 6.9kg dan mencapai ketinggian 66.5cm. Nurse kate adek mempunyai berat badan ideal dan tumbesaran yg bagus.. ehehe tq Nurse..

Namun begitu adek menjerit dengan kuat kali ni lepas kene inject. Darah pun agak banyak kuar, cian anak ibu, tgh sedap2 tido kene inject plak yea... Berlinangan air mate dia, sayu je hati ibu.. tp kejap je, pastu sambung melompat2 plak, da xingat rase sakit kene inject agaknye ehehe, heroin anak ibu ni...

Lepas siap amik ubat terus hantar adik ke rumah Opah di Putrajaya & ibu balik ke rumah salin baju utk ke tempat kerje plak. Sebelum tu ke CIMB bank tukar kad dan ke Giant beli barang2. Sesampai di opis mcm nk pengsan rasenye.. tersangatlah letih, berkejar-kejar buat kerje, nasib baiklah harini xde banyak kerje sgt so bolehla ibu bersantai skit2 sambil menyiapkan slide presentation untuk Proposed Project @ Bukit Tunku KL.

Mood harini biasa2 saje dan sgt gembira bile teringatkan Ramadhan akan tiba hanya selang sehari shj lg.. Ramadhan Kareem... !!!





Rabu, 18 Julai 2012

Dari Yang Tersayang :))

Petang td aku balik awal,  lepas singgah amik Nuha dr umah opah di Putrajaya lepak sekejap sambil bergosip & menikmati pisang goreng yg telah tersedia atas meja. ehehe muke xmalu betoiii dtg2 umah org xbawak makanan pun pastu sedaap plak melantak makanan umah org tu.. adeehh.. dah org jemput makan, xkn jual mahal plak kan, nnt klu xmakan org kate sombong plak.. ehehe alasan utk makan free..pisang goreng cik ni mmg best, rangup semacam je tepung dia.. nyum..nyum.. sedap ehehe...

Hujan yg agak lebat petang tadi telah menyumbang kepada traffic congestion yg melampau dr susur keluar Putrajaya nk ke Kajang.. huh berejam duk bersesak td.. nasib baik adek sgt baik ptg td, sedar2 tengok dia da lentuk kt car seat tu.. sian syg ibu, seharian buat perangai opah kata... mcm2 opah membebel kt ibu, tepu telinga ibu dengar opah mengomel pasal adek harini.. hmm adek2.. esok jgn buat perangai yea syg.. cian opah banyak nk buat kerje, nk masak lg, nk menjahit lg, nk jaga adek lg.. nnt klu opah xnk jaga adek, mamai jugak kepala ibu nk memikirkan tempat yg selamat utk adek... muahaha syg anak ibu...

Sesampai di kawasan umah, hati terdetik nk tengok peti pos, bukak2 je peti pos jeng..jeng.. ade surat dari Abi rupenye.. ehehe xsabar nk bukak surat abi ni.. Lepas park kete terus bukak n bace.. ehehe tergelak kecil sendirian, xsangka plak Abi sgt pandai mengarang surat berjela2.. geli ati bercampur gembira xterkata bace karangan abi yg bersahaja + skema ehehe, adek da besar nnt boleh bace yea, ibu simpan dlm kotak semua surat2 abi, tp surat2 abi sebelum ni simple & ringkas aje, zaman bercinta-cintun dulu pun abi xpernah plak tulis surat berjela camtu, tetiba skrg banyak plak idea Abi.. ehehe Abi2.. sgt rindu abi, rindu serindunya...




Naik kt umah mandi2, salin baju & online, sambil tu layan cite Dejavu di Kinabalu.. Dapat call dari Abi.. sembang2 n say thanks to Him with the special + cute + Jiwang zaman P.Ramlee.. ehehe Love U syg.. xsabar nk jumpe U n Peluk Cium U.. muahaha..



Tengok tu siap ade muke ape entah kt kepala surat.. hehehe Abi adek ni mmg xhabis2 dgn Shin Chan & Action Kamil nya...

Klu ikutkan hati mmg aku ade terfikir nk ke Sydney pada Hari Raya nnt, tp itula bile mengenangkan keadaan kewangan yg xberapa mengizinkan utk aku terus menerus berbelanja tanpa berfikir, maka aku simpan jauh2 impian aku utk beraya bersama my hubby di sana. Terlalu banyak benda yg harus aku fikirkan, jauh dlm hati aku berkata " sabarlah wahai diriku, ade yg lebih patut kau utamakan, InsyaAllah Dia sentiasa bersamamu, bersabarlah wahai diriku.."

Setiap kali nk balik beraya di Kampung aku tersangatlah sedey, klu arwah ummi ade lg, xdela aku sedey sgt rasenye... Hmm ape2pun nampak gayenye aku terpaksa ikut Cik balik ke Terengganu jugak la nnt, wawawa bosannye balik kampung tanpa hubby...

Puasa pun blum lg tp aku da dapat rasekan yg Aidilfitri aku tahun ni sgtlah membosankan. Slalu aku akan bersama hubby bakar satay n masak2 pada mlm raye, tp kali ni sudah pasti aku xkan buat ape2, coz aku tersangatlah sedey menyambut Aidilfitri tanpa my hubby.. sob..sob.. sob.. Yggggg.. balikla cepat, org sgt sedey ... :.(  Harap dgn adenya adek dan Opah di sisi .. aku masih mampu utk mengukir senyuman di pagi Aidilfitri nnt.. Ameen..

Tido awal mlm ni.. da penat seharian td memanjat Bukit Tunku KL, esok nk kene masuk opis awal.. sambung len kali plak ble free.. Selamat mlm semua...




Selasa, 17 Julai 2012

LED Downlight MURAH untuk Rumah Baru

 
Komponen LED
 
Aku adalah antara peminat LED downlight.. Knp..? kerana penggunaan LED ni dpt menjimatkan bil eletrik rumah aku ehehe. Lg satu klu yg jenis suke bukak lampu 24 hours tu mmg sesuaila sgt pakai LED ni kerana rumah anda kurang panas + bil eletrik terkawal berbanding anda pakai lampu halogen biasa tu. Oleh kerana habit aku yg suke satu rumah terang benderang bile malam melabuhkan tirainye tu, maka penggunaan LED sebagai lampu  dirumah adalah sgt2 berbaloi dan mampu menjana keuntungan... macam nk berbiznes MLM la plak aku ni.. ehehe :) 
 
 
 
LED Chip untuk COB

Pada Entry yg sebelum ni aku ada menceritakan tentang penghantaran brg melalui FEDEX. lama kemain menunggu barang sampai ke rumah, ade2 saje halangannye hmmm... Tp ape2 pun sgtlah berpuas hati dgn brg yg sampai. Actually aku beli LED downlight ni di Hongkong. ape yg mengecewakan aku ialah duty import yg sgt mahal. kualiti barang yg sampai dah kire berbaloi sgt. mmg murah dari pasaran malaysia tp apabile ditambah dgn duty kastam plak.. adduussss terasa jugaklaa. walaubagaimanapun stil murah lg. Cume sedikit sakit hati kt Kasatam coz bayaran yg dikenakan kastam agak cekik darah.



hah ini dia duty kastam yg cekik darah...

LED downlight ni aku beli melalui internet. harga sebiji lampu LED yg berkuasa 21W ini adalah 22USD = RM68. Klu di pasaran Malaysia LED downlight berkuasa 9W berharga RM65. Ini aku servey di kedai yg paling diminati iaitu di Puchong. Pendekkan cite aku kene bayar duty kastam dekat RM300, mmg mahal gile. saje je nk mengenakan rakyat yg xbape berkemampuan cam aku ni. Huh.. sgt benci Kastam.. ehehe..




Inilah dia CREE LED Downlight, slalunya yg kedai2 di Mesia jual adalah yg biasa shj, cube tanye sale person tu samade CREE or EPISTAR or tiada brand langsung. Utk makluman para pembaca CREE adalah kualiti terbaik bagi LED tetapi harga sedikit mahal, ia adalah made in USA, tp cam biasalah kilang kt China, ape yg bagusnya yg mahal ni, Klu bercerita tentang LED yg paling penting ialah ketahanan sesuatu LED tu, coz LED ni xcam Downlight biasa, klu rosak,  sebijik kene tukar. So agak costing-la coz banyak kali kene tukarkan klu beli yg xde brand tu. Klu yg xde brand tu tahap Luminous akan berubah2, iaitu tahap keterangan tu xtahan lama, bile kite da pakai lama2 nnt cahaya akan jadi sedikit malap. Lg satu LED ni adalah kurang panas xkirela yg murah or mahal pun, klu yg mahal lgla bagus, pendek kate mmg xrasa sgt panas klu bukak lama2 pun berbanding lampu biasa tu. 

EPISTAR pula adalah LED buatan Taiwan, quality pun not bad. blh tahan bagus juga. Untuk pengetahuan semua LED buatan Taiwan adalah LED yg berqualiti tp kene hati2 jugak, coz ramai yg claim made in Taiwan skali qualiti entah ape2. LED made in china pun bagus jugak cume nk kene pilih skit laa. tengok warranty period lama mane. yg aku ni dia kasi waranty period 3yrs. klu kt Mesia ni slalunye 1yr shj.  




Dowlight ni aku plan nk pasang di rumah baru kami yg akan siap pada awal tahun hadapan. Itupun klu ade lebihan duit utk buat Plaster Ceiling. ehehe .. Almaklumlah suasana ekonomi tersgtlah menghimpit utk aku mendekorasi rumah nampaknye. Xpela klua de rezeki adelaa.. klu xde pun xpe, maybe ade perancangan yg lebey baik yg telah dtentukan Allah untuku, ehehe insaf la plak aku ni.. adeehh.. dlm kepala mcm2 nk buat.. tp xtau mane satu yg nk buat dulu. aku ni umpama ade duit RM10 tp nk makan McD, nk makan Pizza pastu nk Burger King skali.. hmm camne tu.. aduyaii bawak2 control skitla nafsu tu wahai diriku... Astarfirullahal'azim.. berada di ambang Ramadhan ni nk kene bawak Insaf skit..  :))



Ini pula Driver utk LED td. Driver yg berkualiti mesti menggunakan Aluminium. klu kt Mesia kebanyakkannya diorng pakai yg jenis Plastik punye. Bukan nk kate xbagus tp qualiti tu kurang skit berbanding Aluminium. Klu yg plastic tu kite gred-kan sebagai B dan alumnium sebagai Gred A. Nampak x, dia tulis (7-9) 3W, itu memberitahu kite yg Watt utk LED td adalah 3W setiap biji LED dan kite darabkan dgn berapa jumlah LED yg ade. So dapatlah berapa total Watt utk LED tu. ehehe .. So pasni sile cek klu nk beli yea. tp kebanyakan yg kt kedai amoi lighthing tu mmg xnampak tulisan pun. Itu bermakna gred LED yg dia amik dalah Gred C. the quality is Low.. so beware sebelum mengeluarkan duit anda utk ditipu oleh amoi2 di puchong yea.









Ahad, 15 Julai 2012

Kepala-Ku yg Mamai

Bangun seawal jam 5.30am coz adek da mule menjert mintak susu, sejak da masuk usia 6 bulan ni mcm2 plak perangai dia, hari ni bangun awal la plak.. adeehh dahla aku tido kul 1 ++ smlm.. hmm adek2.. Lepas siap2 kasi susu kt dia aku sambung tido balik, almaklumla aku dapat cuti besar-besaran this week so bangun lewat skit no hal-laa. Ingat nk bangun sahur, coz aku pk nk puase sunat hari ni. tp xpelaa cam malas nk bangun, minum air masak adek ajelaa.. huhuhu

Bukak2 mate jam da menunjukkan kul 7.30am. cepat2 bangun, mandi & iron baju. kul 8.30am da bersiap2 utk kerumah opah hantarkan adek. Hmm tengok potato bun  atas meja ade 2 biji lg, xpelaa buat berbuka ptg nntlaa, kata hatiku.

Kul 9 sampai umah opah di Putrajaya cepat2 turunkan adek & bergegas ke Office plak, skali mase sampai di tol sg. Besi, adduusss mane purse aku ni..? mengigau aku cari, alamak aku tertinggal ke, ya Allah parah2. habis sume celah2 handbag aku cari duit kot2 ade yg terselit, Ya Allah ape ke Malang nasib aku ni, klu xcukup duit ni camne, malu aku kali ni, ohhh tidakkkkkk... Aku siap park kete tgh2 jln & pasang lampu emergency lg coz nk cari duit syilling utk bayar tol. slalu ade aje lebihan duit aku celah2 tu, setelah semua aku selongkar Alhamdulillah aku terjumpalah duit syilling sebanyak RM1.70, Ya Allah rase cam nk melompat2, adduuss lega rasenye. klu xde duit td, xtaula aku nk cakap camne kt juru tol tu agaknya. Mmg teramat memalukan aku.

Lepas bayar tol tu, aku terus call Cik (Opah) untuk menceritakan kisah aku tertinggal duit. Pastu cik tanye aku, dahtu nnt nk makan camne duit xde tu? aku ckplaa yg aku puase harini so xperlula nk makan. ehehe dgn bangganya aku mengeluarkan statement tu "Eh cepatnye mung habis period, bukan baru period ke 3 ari lepas..." kate cik... tetiba aku baru teringat yg aku tgh berhadas besar "Ya Allah aku period-laa camne aku boleh niat nk puase plak ni, Astarfirullahal'azim mmg kepala otak aku da ting tong agaknye..." detik hatiku sendiri,  "hehehe sambil ketawa kecil aku jawab ye tak ye jugak, lupe plak period.." ahaha mmg mabuk la aku ni.. Ya Allah banyak betoi benda yg aku nk kene fikirkan sejak 2 menjak ni hampir semua benda yg aku buat da saru biru jadinya..

Sabtu, 14 Julai 2012

Shopping D' TESCO bersama Baby

Pagi2 lg aku da bersiap-siap nk balik ke rumah, smlm aku tompang tido rumah Opah di Putrajaya, ade sedikit gangguan emosi smlm, so aku rase better aku tido umah cik je. ehehe actually aku ni tersangatlah penakut org-nye, cume selama ni aku cube & terus mencuba utk melatih diri-ku supaya menjadi manusia yg berani. Tp kekadang mmg xterhitung rase suspen dlm diri ni.. so terpaksalah aku mencari tempat utk mendapatkan teman tido.. kuikuikui...

Citenye pg td aku ke TESCO bersama bb Nuha, beli barang2 dapur yg da hampir habis sumenya. sambil tu aku cari snek & buah2 utk adek, coz skrg adek da pandai makan, mcm2 da adek makan. Harini bb Nuha da boleh sambut hari jadi yg ke 6 bulan, hehehe... Hmm penat jugak bershopping sesorang sambil sebelah tangan memangku adek, bayangkanlah.. aku cume ade 2 belah tangan, sebelah tangan galas handbag, sebelah dukung adek, blakang plak galas brg adek sambil menolak troli brang2.

Dgn menggunakan akal yg diberikan Allah ni aku dapat satu Idea, hehehe Idea baik punye, aku pusing kat bahagian towel tu, pastu aku susun 2 helai towel kt dlm troli brg & than aku letakkan adek dlm tu.. ehehe selesailah masalah nk pegang adek.. aarrgghh senang skit nk bershopping, adek plak senyap je duk dlm troli TESCO tu, anak ibu mmg budak yg sangat baik dan memahami ibu, muahaha syg anak ibu...

Lepas hampir sejam pusing TESCO tu maka tiba part nk bayar plak, dlm kepala aku ni duk pk whether aku nk beli ke nk pulangkan balik towel yg aku buat alas Nuha td. last aku amik keputusan utk tinggalkan towel tu kt depan kaunter lepas siap2 bayar sume.. hehehe muka xbersalah je kuarkan adek & sangkut towel kt troli depan kaunter.. hehehe.. nasib laaa.. sape suh xsediakan troli yg boleh letak baby kt bahagian atas tu..  

Selasa, 10 Julai 2012

Panduan Bercuti Di China Guangzhou Part 1

Seminggu ni aku membuat carian tentang tempat2 menarik Guangzhou China. Saje je, mengupdate maklumat dalam hard disk aku yg masih banyak kosong ni.. ehehe.. yerlaa kekadang kite perlu mencari or buat sesuatu perkara yg dapat menghiburkan hati kite even kite mmg gile2 xde mood pun sebenarnye.. itu adalah terapi jiwa yg paling bagus utk memastikan mood berada pada level Neutral... ehehe..

Meh sini aku senaraikan tempat2 yg harus dilawati dan juga wajib dikunjungi kepada sesiapa yg berkunjung ke China. Aku sendiri pun xpernah sampai lg, Insya'Allah klu ade rezeki hujung tahun ni boleh kot jalan2 ke China ehehe, itupun kene  tunggu my hubby balik dr Aussi dulu... xpelaa xsalah nk berangan kan..? aku ni mmg jenis manusia yg kuat berangan,  Banyak angan2 itu xbagus sebenarnya, ehehe tp kekadang tu sebelum kite mampu nk mencapai ape2 kite iginkan, semuanya bermula dgn angan2 dahulu, pastu barulah kite akan membuat jalan untuk menuju kepada cita2 yg kite impikan tu.. ehehe.. x gitu.. 

Okla berbalik kepada tajuk utama blog harini aku nk senaraikan perkara2 yg wajib ada dan berada dlm senarai Tuan2 dan Puan2 sebelum berlepas ke China. Maklumla nk ke negeri org ni bukannye senang, bukan kite tahu ape yg akan terjadi di sana kan, so mengikut kepada beberapa blog dan penulisan yg telah aku ikuti ade beberapa perkara yg mesti dititik beratkan. Klu ade yg terkurang tu bolehlah di update kemudian yea.

Senarai perkara yg perlu ade dlm perhatian

1. Passport (Wajib ade dahulu klu nk booking tiket MAS melalui internet, klu ke kaunter xpe xde pasport dulu pun. Klu Air Asia xperlu ade dulu pun xpe, blh book tiket dulu. No hal punye :))

2. Tiket Flight (paling kurang belilah 5D4N, itu adalah tempoh paling ideal untuk melawat ke mana2 tempat di luar negara. Lg lama lg bagus tp cam biasalah sediakan fulunye.. ehehe)

3. Visa (Yg ni wajib ade klu nk ke China, klu xde visa mau xleh masuk nnt, kene dapatkan kelulusan di Embassy. Biasanya dibuat 2 - 3 minggu sebelum berangkat. Ini kerana Visa ni hanya sah digunakan selama sebulan shj, dan anda mesti ke China dlm tempoh 3 bulan setelah Visa dikeluarkan. klu ke Hong kong xpe xde Visa pun)

4. Kompas (Untuk menentukan arah kiblat kt bilik hotel or kt memana shj klu anda nk solat nnt. beli yg kecik tu je senang nk sangkut kt travel beg tu nnt.)

5. Mandarin Dictionary ( hah yg ni pun tersangatlah penting, dr maklumat yg aku dapat di china tiada rangkaian Google & juga applikasi Facebook, xtaula knp, agaknye di haramkan ke ape wallahualam, amatlah payah untuk berkomunikasi dgn warga China di sana, coz boleh dikatakan hampir 90% penduduknya tidak memahami English. so sendiri mau ingatla yea, ehehe)


Ini adalah contoh yg telah di translate-kan ke dlm bhs mandarin. so blh tunjukkan kepada Chinese di sana ape yg ingin anda katekan. maklumlah ayam dgn itik mane boleh bercakap, kenela guna bahasa isyarat, biarkan tulisan berbicara.. huhuhu

6. Ubat - ubatan (Pastikan segala peralatan ubat2n haruslah dibekalkan seperti minyak yuyi ke, minyak panas utk urus2 kaki ke, panadol, Ubat demam baby klu bawak anak kecil, plaster dan juga ponstan. Ini adalah mini-medicine yg wajib ade walau kemana skalipun anda pergi di Luar Negara)

7. Makanan kering (Adalah dinasihatkan untuk membawa sedikit jajan seperti maggi/roti/biskut/ sambal ayam+daging /coklat ini adalah bertujuan sekiranya anda sgt lapar dan pada ketika tu tiada kedai makanan halal yg anda temui, maka dgn adenya sedikit bekalan makanan tu dptlah untuk anda alas perut dan mengelakkan anda terkena gastrik. Pastikan tahap kesihatan adalah di tahap yg baik)

8. Kasut & Stokin ( pastikan anda membeli kasut yg tahan lasak & selesa utk berjalan jauh yea, no high heel laa, nnt xsampai beberapa meter jalan da melecet situ sini, so pastikan kaki anda juga di jage dgn baik, nama nk jalan2 kan, so sile cari kasut yg selesa skit yea, dlm kepala NB/Nike/Adidas ehehe)

9. Baju sejuk & Sarung tangan (pastikan anda membawa winter jaket 
sekiranya disana adalah musim sejuk. so pastikan keadaan musim di tempat yg anda ingin kunjungi dahulu sebelum membuat ape2 perancangan yea, ini bertujuan supaya nnt anda tidak pitam kesejukan disana nnt)

10. Lip Balm & Losyen Badan (paling penting utk mengelakkan kulit anda kekeringan)

11. Money Exchange (makesure anda membuat penukaran duit dari MYR ke RMB/Yuan di Malaysia terlebey dahulu sebelum ke sana, kerana di sana payah untuk membuat tukaran matawang, USD pun xlaku disana, penukaran hanya boleh di buat di bank of China, so adalah lebey baik anda tukar siap2 di sini dgn amount yg mencukupi, ia lebey memudahkan anda percayalah) Sile rujuk entry berkenaan Fake Money RMB / Yuan 

12. Calculator (Alat ini paling penting untuk memudahkan anda berurusan dgn peniaga di sana nnt, So kite hanya tekan2 je amount yg kite setuju n tunjuk kt dia and make a good deal. is better for U ehehe. bawak yg kecik dah le)

13. Antibacterial Wipes & Botol air mineral (Harus di ingat, Toilet disana tiada paip air yea, so utk keselesaan anda, pastikan anda selalu membawa air mineral & tisu basah utk lap2 mane yg patut yea. jadi cam baby sekejap pakai wet tissue ehehe)

14. Rangkaian Pengankutan awam (Pastikan anda telah print semua rangkaian pengangkutan awam yg ade disana, ini adalah bertujuan untuk memudahkan anda menentukan jenis pengangkutan apekah yg patut anda ambil & waktunya, dlm internet banyak blh search di Mr. Google yea, mengikut laporan yg diperolehi pengangkutan awam disana tersangatlah efisien so anda tidak perlu risau, cume anak kene pastikan waktu , no train & stesen yg sebetulnya shj) Boleh klik di sini utk High Speed China Bullet Train Jadual Bullet Train Guangzhou - Shenzen

Fast Food Salam Harbor Restaurant @ Guangzhou :)

15. Kedai Makanan Halal (Di Guangzhou tidak susah untuk mendapatkan Makanan Halal, kebiasaanya kedai makanan halal berada di sekitar kawasan Masjid, Kedai Muslim akan di labelkan dgn stiker berwarna hijau itu sebagai Tanda kedai makanan halal. Ini adalah Restoran Tomyam Muslim di Guangzhou sile lawati yea. :) Salam habor berada bersebelahan dgn station Metro Jalan San Yuan Li.

16. Camera (Ini brg paling wajib di bawa, ehehe mmg xboleh tinggal ni, klu di China plug pin dia xsama dgn Mesia, so kene beli siap2 plug pin converter tu yea, pastikan ianya adalah betul)

17. Topi/Penutup kepala ( bulan Oktober to End Disember adalah musim dingin di China, so makesure segala peralatan pakaian musim sejuk haruslah di sediakan selengkapnya untuk memudahkan anda mengembara tanpa sebarang masalah)

Tip Shopping Di China

1. Pastikan anda tidak berjalan berseorangan semasa membeli belah kerana dikhuatiri penjual akan memaksa anda membeli barangan secara paksa, kerana dilaporkan penjual di sana sangtlah tiada budi bahasa yg baik. so hati2 yea.

2. Pastikan anda membeli di kedai bukan dari org perseorangan yg menjual di jalanan, krn dikhuatiri barangan yg di jual adalah tiruan.

3. Pastikan anda menyediakan duit secukupnya sekiranya anda ingin membeli dr penjual jalanan kerana mereka mungkin tidak akan mengembalikan lebihan baki wang anda. Krn kebanyakan harga penjual jalanan adalah lbey murah berbanding di kedai2.

4. Membuat tawaran harga 80% lebih rendah dr harga yg di paparkan.

5. membeli secara pukal adalah lebih jimat & murah.

6. Pastikan stok barangan ade.

7. membuat tawaran harga secara betul2 sekiranya anda telah memutuskan utk membeli barangan tersebut shj, jgn main tanye2 pastu blah, nnt anda akan di maki hamun oleh penjual. sama cam Petaling Street laaa.. huhuhhu

8. Dapatkan senarai pemborong bukannye penjual kecil2lan. kerana pemborong akan menjual dgn harga yg jauh lebey rendah.

9. Gunakan pengangkutan awam seperti bas, Train(Metro) ataupun teksi berdaftar bukan prebet sapu yg xpakai meter, nnt anda akan di pau habis2n. hati2 yea.

10. Sebelum keluar bershopping pastikan anda minta Biz card dr Lobi Hotel tu supaya nnt senang utk anda tunjukkan shj kad Hotel tersebut kepada pemandu taxi yg akan menghantar anda pulang ke Hotel setelah habis bershopping.

11. Carilah penginapan yg berdekatan dgn Masjid, ini kerana banyak kedai makanan halal ada di sekitar masjid, samada restoran mahupun penjaja jalanan.

12. Sekiranya anda menaiki Tren/Metro/Bas pastikan anda mencatat No. Tren/Metro/Bus yg anda naik (cth : Bas  G61 atau Tren T95 etc.), ini bagi memudahkan anda untuk balik semula setelah habis bershopping. hanya tunjukkan shj No Bas/Tren yg berkenaan di kaunter pembelian tiket. Kerana seperti yg umum ketahui kebanyakan rakyat China mmg xfaham berbahasa Inggeris.

Harapnye segala maklumat yg di kongsi bermanfaat untuk semua. sy akan sentiasa mengupdate senarai keperluan dari mase ke semasa sekiranya perlu. :))



Pengembaraan Ke China / Guangzhou / Shenzen / Hong Kong

Inilah adalah coretan seorang penulis Utusan ke  Negara Tembok Besar yg kini semakin popular. Insya'Allah klu ade kesempatan & di izinkan Allah aku pun nk pergi juga ke sini, banyak berjalan luas pemandangan kan. Sementara masih kuat & mampu menjelajah ni, aku ingat nk pusing satu dunia klu brkemampuan dari segi kesihatan dan paling penting kewangan.. klu sihat je tp duit xde better duk diam jelaa.. ehehe.. 

Masih teringat kate2 seorang guru sewaktu di sekolah dulu, " Tuntutlah Ilmu walau sampai ke Negeri China.." pelik jugak sebenarnye knp nk kene ke negeri China..? rupenye ade kisah di sebalik hadith nabi SAW tu..


Guangzhou

Guangzhou - bandar ketiga terbesar di China dihuni kira-kira tujuh juta orang. Jika di Hanoi, jutaan motosikal merajai jalan, di sini penggunaannya diharamkan. Kami ke tempat-tempat menarik dan pusat beli-belah dengan kereta api bawah tanah sepenuhnya.

Antara tarikan, Yuexie Park di Bukit Guanyin di utara bandar - taman yang dibina pada 1950 dilengkapi dewan pameran, stadium, kolam renang, tasik dan muzium sejarah Guangdong. Ikon Guangzhou iaitu lima ekor kambing gurun juga ada di sini.

 Kami sempat solat Zuhur berjemaah di masjid Huaishengsi Guangta, masjid pertama dibina di China lebih 1300 tahun oleh Saad Bin Abi Waqqas.. Ia dilindungi sebagai Warisan Sejarah Negara Guangzhou.

 Sebagai pusat perkilangan dan komersial utama di China, terdapat banyak gedung borong seperti pasar kasut, kain, barang elektrik, barangan kulit, komputer dan permainan kanak-kanak di sini. Pasar malam di jalan Beijing Lu sungguh meriah dan menjadi tumpuan pelancong dalam dan luar negara.

Dari Guangzhou, kami ke Shenzhen dengan kereta api laju. Perjalanan sejauh 147 km hanya sejam 20 minit dengan tambang 100 yen. Jika 30 tahun lalu sebuah kampung nelayan, ia kini bandar baru dan moden. Selepas diisytiharkan Zon Khas Ekonomi (SEZ) pada 1980, perkembangannya sangat pesat dipenuhi bangunan pencakar langit.

 Shenzhen

Ikon pelancongan Shenzhen adalah Window of the World - taman replika tempat atau bangunan terkenal dari seluruh dunia antaranya Piramid, Angkor Wat, Eiffel Tower, Taj Mahal, Menara Condong Pisa dan Air Terjun Niagara. Untuk melihat dunia dalam masa satu hari datanglah ke Shenzhen.

 Peminat gajet elektronik boleh ke Huanqing Electronics World. Gedung lima tingkat ini penuh dengan barangan elektronik pelbagai jenis dan jenama.

Siri jelajah enam kota kami berakhir di Hong Kong - hanya 55 minit perjalanan dengan kereta api laju dari Shenzen. Kota metropolitan yang dihuni kira-kira tujuh juta penduduk ini pusat perdagangan dan kewangan utama dunia.

Hong Kong

Chungking Mansions setinggi 17 tingkat yang terletak di daerah Kowloon menjadi tempat penginapan kami. Kebanyakan pengembara bajet berlabuh di sini kerana banyak hotel murah selain terdapat restoran halal orang India dan Pakistan. Masjid Kowloon juga tidak jauh dari tempat penginapan kami.

Tempat menarik yang wajib dilawati tentulah Disneyland yang terletak di Pulau Lantau. Sebelah malamnya, kami menaiki bas dua tingkat berbumbung terbuka untuk menikmati keindahan Hong Kong. Pada hari kedua, naik pula Tram ke Puncak Victoria setinggi 396 meter dari aras laut. Sayangnya kabus menghalang kamui melihat panaroma bandar Hong Kong.

Pasar malam di Temple Street menjadi destinasi terakhir kami di Hong Kong sebelum berangkat pulang esoknya ke Kuala Lumpur.




Isnin, 9 Julai 2012

Menilai Diri

DI MANA LETAKNYA SEBUAH KEKUATAN...???  pada akal atau pada hati, pada jiwa atau pada diri. Entah mengapa sejak muta'akhir ini hati & jiwaku terlalu lemah. Tiada semangat seperti tahun2 yg lalu. Semangat agama semakin merudum, semangat membentuk jiwa murni kian celaru, entah ape yg terjadi pada diriku..? semakin jauhkah aku pada Zat yg Maha Esa..

Kekadang aku bingong memikirkan ape yg aku inginkan dlm hidup ini, mencari & mengumpul sebanyak mungkin harta dunia atau memperjuangkan agama Allah dgn kekuatan material yg ade..??? Aku tidak ada jawapannya..?? Tetapi, pada hari ini hati ku ditimpa kesedihan. Tidak tahu apakah jenis kesedihan yang menimpaku, apakah tuntutan duniaku belum dipenuhi..? atau kehendak material-ku belum tercapai sepanuhnya..?? atau aku semakin bosan melalui hidupKu yg seolah tiada hala tujuan..??

Cinta kepada manusia, harta & seluruh isi dunia membuatkan aku semakin jauh dr Tuhanku dan dapat aku rasakan cinta-Ku kepada dunia melebihi cintaku kepada-NYA.. mungkin kerana cahaya iman yg ada didlm hatiku semakin suram. Mungkin juga telah layu kerana lama tidak disiram dgn kerendahan hati, kesabaran & ketaqwaan. Aku sedar akan keperluanku untuk  menyuburkan hatiku dengan cahaya Hidayah-NYA agar ia bisa mencapai ketenangan dan kebahagian dunia & akhirat.

Oh Tuhan, ampunilah dosa-dosaku yang banyak ini dan dengannya telah membuatkan hatiku lupa kepada-Mu, lupa pada nikmat-Mu, lupa pada tuntutan agama-Mu, Aku insan yang lemah, kerdil dan sering tertipu dengan nafsuku, aku perlukan hidayah daripadaMu ya Allah. Cahaya petunjuk yg membawaku dekat kepada-Mu.

Apakah yang haruskan aku lakukan dalam kehidupan yang penuh cabaran dan godaan ini, dunia yg sering kali membuatkan aku lupa tentang akhiratku. Aku mengejar dunia seolah-olah aku ingin memiliki segalanya, tidak sedarkah aku bahawa hidup ini hanya buat seketika..?? hanya sedikit masa aku ingat akan realiti sebuah kehidupan tetapi banyak masa yg aku lupa tentangnya... 

Aku perlukan perubahan dalaman, kekuatan untuk bertahan dari segala metafora dunia, menuntut ilmu agama yg lebih syumul dan menggunakan segala ruang & masa yg ade utk ibadah kepada-NYA.. Ya Allah, Kau berikanlah cahaya pada Nurani-ku, berikan aku kekuatan agar bisa ku terbang lebih jauh mencari erti kekuatan hati, membentuk kesempurnaan diri untuk nilai sebuah kehidupan yg lebih abadi. Dekatkanlah hatiku kepada-MU walau dimana shj aku berpijak.