Isnin, 31 Oktober 2016

Reebok :: My Sneakers For Travel !

Last weekend adalah hari di mana kami sangat sibuk dengan aktiviti tawaf ke segala Mall di sekitar Kuala Lumpur. Tujuan cuma nak beli sneakers & begpack je pun, tapi tawaf merata2 macam nak beli barang untuk kenduri kahwin. Alasan macam biasa semua tak berkenan di hati....Heee...  Bertabah sajalah wahai sang suami. hihihihi...




Mood untuk travel semakin terasa. Tiba masa untuk membeli sedikit kelengkapan untuk memulakan pengembaraan rohani untuk kali yang kedua bagi tahun 2016. Segala persiapan telah dilakukan sedikit demi sedikit dari masa ke semasa. 

Propaganda Islamophobia yang dicipta oleh sesetengah kaum musyrikin terhadap umat Islam membuatkan emosi-ku sedikit terganggu. Hmm.... Kebimbangan tetap terbuku di hati-ku hingga saat ini, walaupun keterujaan untuk mengembara juga tidak dapat dinafikan, ia seperti bercampur baur dengan pelbagai perasaan. Hanya doa yang mampu aku panjatkan moga2 segalanya berjalan dengan baik & di sisihkan daripada segala bencana alam mahupun musibah kejahatan makhluk ciptaan-NYA. 

Daripada pagi hingga ke malam kami masih berlegar mencari item yang hendak dibeli. Macam2 dugaan yang dihadapi, dah jumpa kasut tapi tak ada saiz pulak.. hmmm... lain yang hendak dibeli, lain pula yang kami beli. 

Bila terlalu lama sangat duk pusing merata tempat cari barang tapi sampai ke sudah tak jumpa-jumpa, mood nak beli tu dah drop. Dah naik malas kot. letih pun ye...  Aku bagitau hubby hari lain pulak la kita cari kasut, dah letih dah nak turun naik Mall. Tapi hubby kasi cadangan untuk ke IOI City Mall Putrajaya. Coz kt situ ada butik Reebok, manalah tau ada design yang aku nak kt situ. Cadangan diterima, so after solat marghib kami bergerak ke IOI Putrajaya. 




Alhamdulillah, pencarian kami berakhir di sini... hihihi.. sikit punya jauh pusing dari Kajang hingga ke KL. Alih-alih balik beli di Putrajaya saja. Aduhaaiii ... :))

Kasut tu memang selesa dengan kaki aku, design pun just nice. Dan yang paling penting saya suka, bukan orang lain yang suka.. Heee... Bila hati sudah berkenan, try yang lain pun terasa ada saja yang tidak kena... macam2 hihihihi... So malam tu "mission accomplished" untuk kasut aku, cuma tinggal begpack Nuha belum beli. 

Mengikut perkiraan aku, Nuha Safiya sudah banyak beg galas, macam-macam beg ada walau bukan begpack tapi rasa dah ok kot untuk si kecik isi buku2 & peralatan warna dia. Kalau ada kesempatan kita cari begpack kakak, kalau tidak tunggu saja next trip yea, pakai jela dulu mana yang ada... Hihihihi.. kalau  aku cakap camtu  pada si kecik, confirm2 buat muka sedih pastu duduk lipat lutut ke atas dengan muka  & tangan terlangkup atas lutut, tanda protes ... 

kecik2 pun dah pandai protes, semua kemahuan dia nak dipenuhi .. adeehhh budak kecik... 



Bila Kamu Bahagia !

Ucaplah 

ALHAMDULILLAH 

Syukur kita kepada Allah ....

Walau bagaimanapun bukan semua orang gembira melihat anda bahagia. Tidak kurang ramai yang dengki & iri hati terhadap kebahagiaan yang anda miliki. Maka berwaspadalah dalam setiap tuturkata yang diluahkan, moga-moga tiada ruang kejahatan yang akan menimpa diri anda & keluarga akibat dari hasad dengki manusia apabila mereka berdengki.




Allah swt juga telah mengingatkan kepada kita mengenai bahaya yang akan di lakukan oleh manusia pendengki. Mereka boleh jadi orang2 yang rapat dengan kita atau sesiapa sahaja yang tidak pernah kita kenali latar belakang kehidupan mereka. Maka berlindunglah di bawah naungan Allah dari segala kejahatan & kedengkian manusia yang hasad.



Hasbunallahu Wani'mal Wakeel
Ni'mal Maula Wani'man Naseer ...







Khamis, 27 Oktober 2016

Review :: Action Camera SONY FDR-X3000R

Alhamdulillah


Setelah membuat survey di beberapa buah kedai, maka aku telah ke SONY midvalley untuk membuat pembelian. Memandangkan model tu baru sahaja memasuki market maka harga yang ditawarkan adalah fixed. Cuma setelah bargain beberapa kali akhirnya sale person tu terpaksa akur dengan memberikan sedikit pengurangan harga kepada kami. Alaa bukan banyak sangat pun discount, beberapa puluh ringgit saja. Barang baru memang selalu camtu, tunggu 3 - 4 bulan, drop la tu price-nya. 



Akhirnya aku telah membuat keputusan yang agak sukar, setelah lebih 3 minggu memikirkan mana satu pilihan yang terbaik untuk di miliki. Selama 3 minggu tu jugakla kepala aku asyik duk fikir benda yang sama. Oh tidak... aku telah bazirkan hampir 50% daripada penggunaan otak aku setiap hari dengan memikirkan action cam ni. So sekarang otak aku dah back to normal, dah boleh fikir benda lain pulak... hihihihi... :))



Perancangan awal aku nak beli Go Pro Hero 5, tetapi setelah meneliti semua komen & fedback pengguna serta membuat perbandingan maka aku lebih cenderung untuk membeli SONY. Walaupun quality gambar yang dihasilkan mempunyai saturation yang sedikit tinggi tapi SONY mempunyai function Video Stabilisation yang sangat baik berbanding Hero 5. 

Setakat nak amik video jalan-jalan sudah cukup baik untuk kegunaan kami sekeluarga tanpa perlu tambahan gadjet untuk support video stability, so hasilnya gambar/video smooth, xdela gegar2 or shaking melampau. Kira macam dapat 2 in 1 laa. Kalau beli Hero 5, aku nk kene beli gimbal plak. It costing about 1k++ jugak tu. oh tidak... aku dah tak mau buang duit kt gadjet lelebih sangat, coz dalam kepala aku ni masih ada gadjet ie : drone yang belum dimiliki. So better aku saving untuk drone Dji Mavic Pro or any high performance drone yang akan keluar dalam masa 4 to 5 month onwards.  




Kualiti gambar FDR-X3000R lebih baik berbanding series yang sebelumnya iaitu FDR-X1000. Dari segi "distortion issue" memang sangat ketara peningkatan-nya. Pada mulanya aku hanya ingin membeli X1000 saja, kerana harga jauh lebih murah, hampir RM1000 jugak beza harganya dengan X3000. Walau bagaimanapun, aku dapat menerima hakikat bahawa gambar/video yang dihasilkan oleh X1000 terlalu cembong dan video yang dihasilkan ketika low light adalah sangat gelap berbanding X3000. 



Berikut adalah new launching product SONY bagi action camera. HDR-AS300 juga tidak kurang hebat-nya. Tetapi sayang-nya belum masuk pasaran Malaysia. Dijangka 3 minggu lagi baru ada dalam pasaran. Tak ada rezeki nak beli AS300 lambat sangat keluar. Terpaksa angkat X3000 juga.



Antara gambar yang sempat aku snap dalam showroom SONY. 
hmmm not bad ... :))


Ape lagi nak share yea. Dah xde idea nak merapu, cukupla setakat tu dulu. Nanti after aku dah amik video/gambar menggunakan FDR-X3000 ni aku akan buat review balik. Hopefully berbaloi la pelaburan aku kali ni. 

Dah malas nk usung DSLR yang gedabak tu. Hmm ade sapa2 yang berminat nak beli tak agaknya DSLR aku tu. Shuttle count pun rendah jek. Zoom lens Canon, wide lense Tokina, Potret lense canon. Body 500D & 50D jek yang tinggal. 7D aku dah let it go few years ago. Sapa2 yang berminat sila contact aku yea. Nak let go murah2 jek. Dari duk terperap dalam beg tu better aku lepaskan aje. 



Oklaa 


akhir kalam Wassalam....  


Rabu, 26 Oktober 2016

Review : Monopod & Mini Tripod Yunteng



Kepada kawan-kawan yang masih mencari-cari Monopod & Mini Tripod yang bagus untuk kegunaan jalan2 or just for fun mungkin boleh consider this brand. Harga pun quite reasonable, is about 79 MYR only. Aku beli through LAZADA. Dari segi quality plastik adalah sangat baik. Memang boleh pakaila. Very solid & stable once kita installed phone or camera untuk self photo. 



Delivery pun sangat cepat. Dalam tempoh 2 hari saja barang  sudah sampai. Terbaik  !!




This is China brand. Tapi kualiti not bad, daripada nak beli tripod yang beratus2 tu better beli yang ni je. Function pun sama saja, yang penting screw dia fix & tidak longgar kemudian boleh stand dengan baik. Cukup 3 perkara tu dah consider sangat berbaloi2. RM79 tu untuk 2 item.



Ok nampak tak tahap kestabilan dia tu, memang confirm tak gegar laa photo korang tu. Kecuali jika terdapat Tsunami or angin puting beliung. Yang tu aku tak jamin laa.. huhuhu.. Ok laa setakat ni sahaja review untuk this 2 item. 



Tunggu apa lagi...



Sila order sekarang ya...



Ok Babaiiii.... :))






Sabtu, 22 Oktober 2016

Allah Berikan Dia Untuk-Ku

Makna kehidupan ini begitu luas. Kita hidup bukan hanya untuk diri sendiri, bukan juga hanya semata-mata untuk anak & isteri kita, mahupun adik beradik kita. Tetapi kita dihidupkan untuk menjadi agent Tuhan. Menyampai & menyebarkan kebaikan kepada semua insan. Fahamilah erti ke-Angongan & Rahmat Tuhan. Ia akan turun melalui diri manusia yang mulia. Carilah bantuan Allah pada hamba2-nya yang pemurah. Kerana pada diri mereka itu diturunkan 1001 Rahmat.  

Cik atau juga dipanggil Opah oleh Nuha Safiya. Dia adalah satu-satunya adik perempuan kepada arwah ibu-ku. Allah gantikan dia untuk-ku. Dia-lah tempat aku meminta pendapat tentang kehidupan-ku. Dia selalu membuatkan hari2 suram-ku menjadi sedikit terang. Dia selalu risau tentang diri-ku. Aku juga sayang kepadanya seperti aku sayangkan arwah ibu-ku. 


 Setiap masa, Cik sentiasa ingat kepada-ku, kalau dia kemana-mana adalah menjadi satu kewajipan untuk dia membeli sesuatu kepada-ku. Indahnya aturan Tuhan. Sesungguhnya DIA bisa menghadir-kan kasih sayang sesiapa saja untuk diri-mu. Kerana kasih sayang-NYA tidak pernah habis walau seisi alam. Allahhurobbi.. !!

Ketika arwah umi melalui hari-hari terakhir kehidupan di dunia. Arwah selalu berpesan supaya aku berbuat baik kepada saudara-mara  dan juga ipar duai. Pesan arwah lagi, Jika Abi berkahwin lain, jangan lupa menghormati ibu tiri seperti ibu sendiri. Pesanan itu aku semat di dada-ku. Tetapi tidak semudah itu untuk dilakukan. Kerana setiap manusia itu punyai sikap & perangai yang kadang-kala menjengkelkan hati. Hanya Allah sahaja yang Maha Mengetahui.

Memang sakit melalui hari2 tanpa kasih seorang ibu. Kerana aku adalah anak ummi, anak perempuan yang sangat rapat dengan-nya. Kalau dia menangis, aku juga menangis. Kalau ummi gembira, aku juga gembira. Dimana ada umi di situ ada aku. Dia teman yang paling jujur untukku. Bagaimana dapat aku gambarkan bila dia pergi buat selama-lamanya dari hidup-ku. 

Dunia-ku Gelaapppp segelap-gelapnya .... itu sahaja yang dapat aku kata-kan. Walau ketika itu aku ada suami, aku masih punyai abi. Tetapi kegembiraan aku terus padam & hilang. Hari pertama aku melalui hidup tanpa arwah umi, aku tidak bercakap dengan sesiapa pun, tidak dengan abi, tidak juga dengan suami-ku. Aku hanya menangis dan terus menangis. Siang & malam sama sahaja bagiku. Aku ambil semua baju2 arwah umi, aku peluk & aku cium. Aku mencari segala bau arwah yang masih ada. 

Cik juga ada ketika itu, dia menasihati aku supaya tidak terus menerus bersikap demikian, aku hanya mendengar saja, marah sungguh dia kepada-ku ketika itu kerana bersikap demikian. Tetapi mereka tidak faham. Mereka tidak tau bertapa aku tidak dapat hidup ketika itu. Seminggu juga aku begitu. Suami-ku mungkin sedikit memahami. Tidak banyak kata-kata yang di lontarkan, hanya sepatah dua menasihatiku supaya tabah & menerima takdir.

Bulan demi bulan terus berlalu, emosi-ku sedikit baik tetapi perasaan & fikiran-ku tidak menentu. Aku tidak lagi seperti dulu lagi. Aku lebih banyak diam & memendam rasa. Bukan mudah untukku mengatur langkah demi langkah, mencari kembali rentak kehidupan-ku seperti dulu. Sungguh tidak mudah. Sehinggakan arwah Abi bertahun-tahun tidak menegur-ku. Katanya aku pentingkan diri sendiri. Abi juga tidak memahami-ku. Apabila arwah Abi berkahwin beberapa bulan setelah arwah ummi pergi, sebenarnya naluri-ku terluka lagi, ia menjadi semakin parah. Tapi aku hanya diam tanpa berkata apa2. Aku tahu arwah Abi juga terluka dengan sikap-ku yang dingin kepadanya & ibu tiri. Maafkan saya abi. Saya masih mencari kekuatan diri untuk menerima segala ketentuan. 

Kasih sayang & rasa kebergantungan kepada arwah umi sangat besar. Kehilangan-nya membuatkan aku hilang pedoman untuk seketika. Satu persatu Allah aturkan untuk-ku. Dia ingin aku menjadi kuat. Dia ingin kata-kan kepada-ku... "Bergantung haraplah dengan-KU, bukan dengan makhluk ciptaan-KU..." Kekuatan itu mulai hadir sedikit demi sedikit, tetapi jiwa-ku masih rapuh. Emosi-ku mudah tercalar, hanya dengan sepatah kata, boleh membuatkan hati-ku terguris. Aku sedikit beremosi. Kadang2 aku sendiri tidak faham apa yang sedang aku fikirkan. 

9 tahun aku melalui detik itu. Allah memberiku waktu untuk aku memperbetul segala sikap & prilaku-ku. Dalam diam DIA mendidik-ku dengan hikmah & kasih sayang. DIA hantarkan seorang insan yang kupanggil "Cik" untuk terus menemani hari-hariku. Dia persis ibu-ku. Dia banyak memberi semangat baru untuk diri-ku. Dia banyak mengisi ruang2 kosong dalam jiwa-ku. Dia selalu mendoakan aku. Bila aku ingin menghadiri apa2 temuduga, akan aku khabarkan kepada-nya minta di doakan mudah2n dipermudahkan urusan. 
 


Alhamdulillah aku semakin rapat dengan-nya. Hari2 yang aku lalui semakin indah. Dari hati yang kosong & kontang kini telah menjadi taman yang subur kembali. Tetapi masih ada ruang yang belum terisi. Belum ada insan yang dapat mengisi kekosongan ruang itu. Kerana itulah ruang kasih sayang yang pernah ditabur & dibaja oleh seorang ibu. 

Apepun aku sangat bersyukur, kerana DIA mempermudahkan jalan kehidupan-ku. Memberikan apa sahaja yang aku minta daripadaNYA. Apa yang tidak aku minta, juga diberikan olehnya. DIA memenuhi segala keperluan-ku setiap masa. Alhamdulillah... Allah itu ada, Dia Maha Mendengar !

Terima kasih semua insan yang pernah membahagiakan hari2-ku. Terima kasih juga kepada manusia yang sentiasa berniat jahat & dengki kepada-ku. Engkau seperti rumput2 kering yang mewarnai taman hidup-ku juga seperti Ulat beluncas yang memakan daun2 hijau dipepohonan kebun2 kehidupan-ku. Teruslah berada di situ kerana aku tidak apa2. Allah sentiasa menjadi penjaga untuk-ku. Moga suatu masa engkau kembali sedar, bahawa perbuatan-mu itu hanya sia-sia belaka. Kerana kebun & taman-ku terlalu luas untuk kau musnahkan !


Salam hujung minggu...


Terima kasih untuk semua....




Jumaat, 21 Oktober 2016

Ummi, Saya Sangat Rindu Kamu !


I Miss You Mom, You & I had a lot great memories together. I never thought I'd have to  say goodbye so soon...




Entah kenapa hati terasa sangat rindu kepada arwah ummi yang telah hampir 9 tahun meninggalkan aku sendiri di dunia ini. Telah lama waktu itu berlalu, tapi masih tidak mampu mengubat kerinduan-ku kepada-mu. Banyak perkara yang telah aku lakukan untuk mengisi ruang hatiku yang kosong yang belum terisi semenjak detik pertama arwah menutup mata-nya & membisu tanpa bicara.



Ummi...





Ummi...





Ummi...




"Azah sangat rindu pada ummi....... !!!!!!!!!!!!!!!!
Walaupun semua orang sangat baik, tetapi azah sangat berharap ummi ada...."


Setiap kali terjaga dari tidur di tengah malam, aku sangat mengharapkan telinga-ku dapat menangkap bacaan ayat suci al-quran yang arwah ummi selalu bacakan di tepi katilku. 24 tahun sudah berlalu, terlalu pantas tanpa sempat aku lakukan ape2 untuk arwah ummi. 

"Ya Allah ampuni arwah UmiAbi-ku. Sediakan sebaik-baik tempat untuk mereka ya Allah. Dia-lah hamba-mu yang sentiasa mengajar-ku tentang kebesaran-MU, mendidik-ku supaya sentiasa taat kepada-MU. Rahmati mereka berdua ya Allah. Kasihi mereka Ya Allah seperti mereka mengasihi-ku ketika aku kecil...  :.(   :.(  "
 




Review :: Restauran Dapur KOI Patin Tempoyak Terbaik !

Buurrrgg.... Alhamdullillah dah kenyang :)


sedap sehingga menjilat kaki :))

Meh sini aku share satu kedai makan di Seksyen 7 Bangi yang popular dengan Ikan Patin Masak Tempoyak. Nama dia Dapur KOI. Tadi tengah hari aku & my hubby lunch kt situ lagi. Dah 10x kot kami pekena patin tempoyak dia, memang tidak menghampakan sama sekali, masih lagi sedap seperti selalu. Dengan harga yang berbaloi & masakan yang sedap maka semestinyalah anda harus singgah dan cuba. 


Selain dari Patin tempoyak, lauk2 lain pun banyak. Mostly sedap2 belaka

Untuk makluman korang, aku takde kene mengena pun dengan tokey kedai ni, bukan sedara mara jauh sekali dia bayar komisyen untuk aku promote masakan patin tempoyak dia ni. Tapi sebab memang worth it untuk share dengan korang semua sebab memang sedap. Berapa kali sedapp daa... hihihi. Kalau nak compare dengan Restauran Temerloh Catering aku lebih prefer Restauran Dapur Koi ni. Rasa kuah dia tu memang original Patin  masak Tempoyak dari Temerloh. Lagi satu jangan lupa order Air Jagung special. Memang caww habis... Heeee...



Sooooo... Kepada peminat tegar patin tempoyak, silalah singgah ke kedai ni yea. Dekat Bangi je pun, kalau korang lalu Silk Highway tu boleh masuk simpang tepi Highway sebelum tol booth jika dari arah Semenyih ke Putrajaya. Tapi jika korang dari arah Putrajaya- Semenyih melalui Silk maka kene buat U-turn bawah fly over after bayar tol RM1.80. 

Ok tu je nak share... 

Babai... 




Khamis, 20 Oktober 2016

Fakta Benua Eropah

Jom kita baca Fakta European Continent !


Aku adalah seorang manusia yang sangat meminati bidang geografi dan juga photography. Dari zaman kanak-kanak hingga kini aku sangat suka membaca buku-buku yang berkaitan bentuk muka bumi sesebuah negara & melihat hasil seni photography tentang alam semulajadi. Sebab tu hobi aku adalah melancong & photography. 

Lain macam feeling dia kalau dapat amik gambar pemandangan yang super cantik, lagi-lagi bila waktu nak terbit matahari & juga waktu senja. Nikmat dia tu tak dapat digambarkan dengan tulisan. Hanya jiwa yang mencintai alam semulajadi saja yang dapat appreciate & memahami... Mendalam tu kata-kata. hihihihi...
     
Jom kita ke Benua Eropah sat. Sila pejam mata dan ber-emaginasi seperti kita sedang berada di Benua Eropah. Ia terletak dia sebelah Benua Asia & Benua Afrika serta dikelilingi oleh lautan Atlantik. Keluasan-nya menjangkau 10,507,630 kilometer persegi iaitu 1/8 daripada jumlah daratan di dunia ini. Ia juga terbahagi kepada 5 wilayah yang utama sperti berikut :- 

Eropah Barat 
Wilayahnya terdiri dari 7 buah negara, iaitu United Kingdom, Netherlands, France, Belgium, Ireland, Luxemburg & Monaco

Eropah Utara                                                                           
Wilayahnya terdiri dari 5 buah negara, iaitu Denmark, Sweden, Norway, Finland dan Estonia.

Eropah Tengah
Wilayahnya terdiri dari 8 buah negara, iaitu German, Poland, Swiss, Republic Czech, HungarySlovakia, dan Liechenstein.

Eropah Timur
Wilayahnya terdiri dari 10 buah negara iaitu, Rusia, Armenia, Azerbaijan, Ukraine, Georgia, Lithuania, Estonia, Latvia, Belarus dan Moldova.

Eropah Selatan 
Wilayahnya terdiri dari 7 buah negara, iaitu Italy, Spanyol, Portugal, Andorra, San Mario, Vatikan dan Malta.

Benua Eropah satu-satunya benua yang tidak mempunyai gurun dan ia juga mempunyai 3 semenanjung utama yang tersebar di 3 wilayah :-

1. Scandinavia di bahagian Utara
2. Siberia di bahagian Barat
3. Italia di bahagian Selatan


Sebagian besar penduduk Eropah merupakan bangsa-bangsa dari Ras Kaukasoid  yang berkulit putih dan berambut perang. Hal ini menjadi ciri khas yang membezakan ia dari benua2 lain. Penduduk2 ini dapat diklasifikasikan kepada lima kelompok iaitu, Suku bangsa Nordik, Suku bangsa Alpina, Suku bangsa Mediteranian, Suku bangsa Slavia dan Suku bangsa Dinara. 


Benua ini mempunyai kitaran 4 musim seperti musim Panas, Luruh, Sejuk, dan musim Bunga. Walau bagaimanapun setiap wilayah dipengaruhi oleh iklim fizik semulajadi mengikut kawasan. 

Benua ini masih memiliki 1/4 kawasan hutan dari seluruh hutan dunia, hutan spruce Skandinavia, hutan pine yang luas di Russia, hutan hujan chestnut Caucasus dan hutan oak cork di Mediteranian.

Binatang liar, seperti banteng, ibeks, bison dan kijang berbulu halus yang jarang sekali ditemui di benua lain. Walau bagaimanapun binatang2 ini turut mengalami kepupusan yang agak kritikal sehingga kesatuan Eropah telah menggubal akta perlindungan hidupan liar melalui persempadanan hutan simpan yang dipelihara.

Setelah mengetahui ciri-ciri alam di Benua Eropah maka haruslah kita juga menyimpan cita-cita untuk menjejak-kan kaki ke Benua ciptaan Allah yang Maha hebat lagi penuh misteri. Antara cita-cita yang tertanam di hati adalah ingin menyaksikan cahaya Aurora Borealis di Scandinavia atau di Iceland. Kita masukkan dalam list dululah. Jika di izinkan Allah, InsyaAllah sampai la tu nanti. Ameen.



Ok dah habis citer...


Nak berangan pulak ni... !  


Adios... ! 







                                                                                                                                                                                  









Selasa, 18 Oktober 2016

Drone :: DJI Mavic Pro Idaman Hati !


Memang sungguh WoW apabila melihat new DJI drone yang dilancarkan pada 15 Oktober 2016 yang lalu, sungguh memukau sekali features yang diketengahkan. Walaupun GoPro turut melancarkan Drone yang pertama untuk pengguna GoPro Hero 4 & Hero 5 yang di beri nama KARMA tetapi aku lebih tertarik dengan DJI drone yang comel & cute, mudah untuk di bawa ke mana-mana sahaja ia semestinya Mavic Pro . Walau bagaimanapun harga Pre-Order online Malaysia mencecah RM8600. Adooiiiilaaaa koyak rabak duit tabung beras aku camni. 






Hari2 duk tengok Mavic Pro ni. Memang tak boleh tahan, macam dah kene angau Mavic Pro aku ni. Dah jatuh cinta tahap kritikal ni, kalau tak dapat mau hilang selera makan sebulan Heeeee... Hubby pun dah pening tengok bini dia yang dah angau ni, tapi dia pun suka jugak sebenarnya kalau aku beli tu. Coz yang nak control the drone adalah my hubby, aku cuma nak tengok benda tu terbang jek & nak pastikan video yang super hebat dapat dicapture from the sky... boleh giteeww  ...hahahaha... :))




Memandangkan harga Mavic Pro agak mahal so aku kene bawak bersabar dulu la nampaknya. Banyak benda nak buat by November nanti ni. Money Management must be strong. Tak boleh ikut perasaan sangat ni. Bawak istighfar laaa wahai hatii.... Astaghfirullah hal'azim... 


Mood DSLR dah datang balik ni. Memang bahaya. Hmm dah seminggu duk fikir pasal Mavic Pro ni masih belum dapat dilupakan. Mungkin aku kene beli GoPro Hero 5 dulu kot. After that baru layan Drone pulak. Mungkin tahun depan gitu. Hmm... Nasihat diri sendiri lagi payah dari nak nasihat orang lain. Adoooiilaaa Mavic Pro apesal lah ko launching time2 ni... Alangkah bagusnya kalau aku tak tahu tentang kehadiran kau, takdelah aku mabuk kepayang camni... 





Isnin, 17 Oktober 2016

Sedekah Itu Ajaib !

Hari ni aku nak share tentang Nikmat bukan pasal pakcik yang nama Nik Mat yea. Jangan salah faham di situ... Heeeee

Aku hanya ingin berkongsi cerita tentang segala nikmat hidup yang telah dikurniakan oleh Allah Yang Maha Kaya kepada diriku selama aku hidup. Dia memberikan rezeki kepada sesiapa sahaja yang Dia kehendaki. Maha Suci Allah Yang Maha memiliki seluruh cakerawala alam semesta ini. Demi Kemuliaan-NYA aku adalah hamba-NYA yang kerdil, yang sering kali lupa untuk bersyukur. Alhamdulillah.




Ramai orang bertanya kepada aku. Samada kawan-kawan terdekat mahupun keluarga. 

"Mung ni gaji berapa ribu, belanja macam pitih dok habis, gi berjalan situ sini, macam mok datin nih"

Alhamdulillah ramai insan yang concern tentang diri aku. Terima kasih semua. 

Satu perkara yang aku ingin kongsi dengan kawan2 tentang nilai Sedekah & Rezeki. Ia adalah saling berkait rapat. Kita perlu yakin dengan sepenuh hati bahawa Allah swt adalah Tuhan yang Maha Berkuasa lagi Maha Kaya. Dialah yang berkuasa untuk memberikan sebutir nasi kepada seekor burung. Dia juga Tuhan yang berkuasa untuk memberikan air kepada seekor biawak di padang pasir yang tandus. Sesungguhnya Dia Yang Maha Kaya yang memiliki kekayaan yang tidak akan pernah habis sampai bila-bila. 

Setiap rezeki yang kita perolehi, samada dengan jalan berkerja mahupun berniaga itu semua adalah dari Allah. Dia telah menetapkan untuk kita sebanyak mana rezeki kita setiap hari setiap bulan & setiap tahun hinggalah ke akhir hayat kita.

Teringat ceramah yang berbahagia Ustaz Ahmad Dasuki tentang Menghadapi Saat Kematian, apabila malaikat datang kepada jiwa yang hendak dicabut nyawa-nya maka dia berkata :- 

"Hai Ruh, aku mencari setitik air untuk kamu sudah tiada, aku mencari sesuap makanan untuk kamu makan sudah tiada, aku mencari selangkah kaki untuk kamu melangkah sudah tiada...."  

Maka fahamlah kita, bahawa dikala nyawa sudah kian berakhir itu bermakna rezeki yang ditetapkan untuk kita juga sudah kian habis. Bagaimana dengan simpanan duit puluhan juta di bank2. sesungguhnya itu milik orang lain. Harta-harta itu hanya singgah kepada kita buat sementara waktu sahaja. Jika kita mempunyai akal yang waras & bijak, pastilah kita akan menjadikan harta itu milik kita yang abadi dengan  BerSEDEKAH. Nilai yang kita keluarkan itu, itulah milik kita yang hakiki, ia telah ditukarkan ke dalam bentuk PAHALA. Yakinlah tiada seorang pun yang rajin bersedekah menjadi miskin melainkan semakin ditambah rezekinya. 

Perumpaan yang mudah untuk difahami, apabila kita hendak melancong ke Singapore, kita harus tukar duit MYR kepada SGD. Begitulah juga jika kite hendak berpindah dari alam Dunia kepada alam Akhirat nilai itu juga harus ditukar sesuai keadaan di sana.

Kereta yang kita miliki bila-bila masa saja boleh di curi orang. Rumah yang kita ada, bila-bila masa saja boleh hangus terbakar di jilat api. Jadi mana satu milik kita? Milik kita apabila kita membelanjakan harta itu ke jalan Allah, berinfak, bersedekah, berzakat & membelanjakan harta ke jalan yang di redhai. Itulah rezeki kita ! 

Yakinlah dengan sepenuh hati bahawa Allah itu Maha Pemurah. Dia Maha Kaya. Boleh sahaja dia jadikan di bawah rumah kita itu Lombong Emas. Tetapi Dia lebih mengetahui keperluan diri kita. Boleh sahaja DIA gerak-kan hati sesiapa sahaja untuk memberikan sumbangan mahupun derma 2.6 billion ringgit kepada kita :)) Tidak mustahil kan? 

Dunia yang kita nikmati ini ada hukum alam-nya. Samada kita ingin percaya ataupun tidak itu terpulang. Melalui pemerhatian yang aku buat selama ini. Aku membuat satu kesimpulan bahawa dunia ini memang ada hukum alam-nya yang kita tidak sedari. Seperti hukum Graviti, Hukum tenaga & sebagainya. 

Allah swt juga berjanji kepada sesiapa yang bersedekah akan dilipat gandakan kepada 700 kali ganda, 

“Setiap amal baik manusia akan diganjar kebaikan sehingga 700 kali ganda. Allah Azza Wa Jalla berfirman: ‘Kecuali puasa, karena puasa itu untuk-Ku dan Aku yang akan membalasnya” 

(HR. Muslim no.1151)

Kenapa Allah berikan dalam bentuk angka, boleh sahaja Allah katakan akan dilipat ganda sebesar gunung everest. Tetapi kerana alam ini ada Matematiknya. Dari situ aku semakin jelas bahawa alam ini punyai Hukum yang kita tidak ketahui. Duduk & berfikirlah sejenak, mudah2n dibukakan segala "hijab" untuk kita memahami hakikat kehidupan yang sebenar. Bukan sahaja untuk kenikmatan dunia tetapi juga untuk kebahagiaan alam akhirat yang penuh dengan 1001 kenikmatan.

Dulu semasa zaman persekolahan peringkat menengah, seorang ustaz pernah berkata, Nikmat dunia ini tidak dapat dibandingkan dengan nikmat akhirat. Tidak terfikir oleh akal bertapa hebatnya alam akhirat itu. Oleh kerana itu Allah swt berikan dunia ini kepada sesiapa sahaja yang berusaha untuk mendapatkan-nya, samada dia beriman mahupun tidak, dia Islam mahupun Kafir, dia taat mahupun derhaka, samada manusia ataupun Haiwan semua-nya mendapat bahagian di dunia ini. Itulah yang dinamakan dengan Sifat Ar Rahman Allah swt. Sepertinya Allah telah menetapkan suatu hukum alam untuk manusia menikmati dunia dengan pelbagai cara. Kerana Dia tidak sedikitpun peduli dengan nikmat dunia yang di sediakan ini, kerana nikmat itu terlalu sedikit. Maka sesiapa yang ingin mengejar dunia, maka dia harus meneliti hukum alam. Kerana setiap kejadian Allah itu ada perkiraan yang Maha Teliti lagi Maha Hebat.


Apakah kaitan dengan memberi sedekah & bersyukur? Sekiranya kamu bersyukur akan aku tambahkan nikmatku kepadamu. Maka bersyukurlah dengan menginfakkan sebahagian harta yang kita ada. Jika ada RM100. maka sedekahkanlah sebanyak mana yang termampu. Pokok pangkalnya kita yakin bahawa Allah akan menggandakan rezeki kita. 

Jika kita berasa hebat dengan suatu teknologi "Drone" sebagai tentera pengintip. Allah telah lama menghantarkan tenteranya (malaikat) yang tidak terlihat oleh mata, tidak terdengar oleh telinga yang berada di bahu kanan & kiri kita untuk mencatat segala amal perbuatan kita. Subhanallah !

Antara perkara ajaib yang sering aku alami setiap kali aku memberikan sumbangan/sedekah kepada sesiapa sahaja. Dengan izin Allah perkara yang aku sedang usahakan menjadi mudah & berhasil tanpa apa2 masalah. 

Nilai keuntungan Saham meningkat dari hari ke hari. Keuntungan menjadi berlipat ganda, aku sedar setiap kali nikmat itu singgah kepada-ku, ia adalah pemberian Allah swt, dan aku sedar, di dalam setiap rezeki-ku itu ada juga bahagian insan lain yang perlu aku penuhi dengan bersedekah & berzakat. 

Pada hari2 yang seterusnya aku bertemu pula dengan seorang insan yang kelihatan begitu naif. Aku tumpangkan dia ke tempat yang ingin dituju. Tidak lama selepas itu bantuan Allah itu datang secara tiba-tiba, terasa semua perkara yang aku lakukan itu seperti sedang dibantu oleh satu kuasa yang maha hebat. 

Bila berhadapan dengan seseorang yang pada hakikatnya dikenali kesombongan & kesukaran untuk berurusan dengannya tetapi bila aku datang kepada manusia itu, sambil di dalam hatiku berkata:-

"Ya Allah permudahkanlah urusanku dengan-nya, sesungguhnya engkau sebaik-baik yang mengurus" 

Subhanallah tiba-tiba saja manusia itu berlemah-lembut denganku. Segala perkara yang sukar diselesaikan menjadi semudah ABC. Siapakah yang punya kuasa untuk membolak-balik-kan hati manusia ?? 

Aku ingin selalu dipuji manusia, Maka aku memuji Tuhan-ku pada setiap pagi & petang. Tanpa aku sedari, dalam diam ramai manusia yang memuji-ku tanpa aku ketahui. Sambil tersenyum aku berbisik sendiri, "Demi Allah engkaulah Tuhan yang maha Tinggi lagi maha Agong, Ampunilah aku kerana sering kali lupa memuji-mu sedangkan engkau selalu menjaga sebutan namaku di kalangan hamba2mu"

Maha Suci Allah. Aku yakin dia sentiasa ada untuk diriku pada setiap masa & ketika. Dia mengaturkan segala rezeki untuk-ku sekali pun aku tidak bersusah payah untuk mendapat-kannya. Dan apabila aku memperolehinya, aku tahu itu adalah pertolongan dari Robbi untuk diri-ku. 

Demi Allah dan Ke-Agongan-nya, 
Dia menjaga-ku dengan sebaik-baik penjagaan, 
Yang mendengar segala keluh kesah yang aku khabarkan, 
Yang sentiasa membantu-ku tepat pada ketika-nya, 
Yang sentiasa memenuhi segala keperluanku, 
Yang sentiasa menjadi pelindung-ku,
Yang sentiasa memaafkan segala kesilapan & keterlanjuran-ku,
Yang membuka jalan Petunjuk & Hidayah kepadaku,
Yang sentiasa Kasih kepadaku
Dia-lah Allah yang aku sedari keberadaan-nya yang Maha Tinggi 
Setelah mana arwah ibu-ku pergi meninggalkan aku seorang diri di dunia fana ini. 

Dalam setiap doa, aku mengungkapkan kata-kata :- 

"Ya Allah engkau telah mengambil ibu yang aku kasihi daripadaku, yang sentiasa mendengar segala rintihan hati-ku, yang sentiasa cuba menyelesaikan segala kesulitan hidupku, yang sentiasa sayang kepada-ku walau aku sering menyakitinya, yang sentiasa menceriakan hari2ku yang suram. Maka janganlah engkau biarkan aku sendiri tanpa engkau kembalikan sesuatu yang lebih baik dari itu untuk-ku, kerana engkaulah Tuhan yang Maha Penyayang lagi Maha Mengasihani"

Setiap kali kesulitan demi kesulitan datang bertandang ke dalam hidup kami, maka akan aku katakan :- 

"Allah ada & dia tidak akan membiarkan hamba yang sentiasa taat kepadanya berada di dalam kesulitan & kepayahan hidup, insyaAllah bantuan akan tiba"


Bersangka baiklah kepada Tuhanmu (ALLAH) kerana dia akan berurusan dengan hamba-hambaNYA mengikut prasangka hambaNYA terhadapNYA.



       Wallahualam       



Hubby Is Our Chef


Ini adalah makanan special yang di sediakan oleh my beloved hubby untuk Nuha & Me. Suatu hari after solat marghib Nuha mengomel nak makan fries. Aku pulak tengah duk main game COC. Mana boleh nak masuk dapur lagik, perang belum habis lagi ni.... :)

Tengah syok berperang menggunakan 2 akaun google yang berlainan, tiba2 hidung-ku menangkap bau makanan yang agak sedap dari dapur. Pergi jenguk sat, rupanya my hubby tengah duk menggoreng sesuatu. Ok fine, kita sambung COC balik. hehehe. 

Dah habis berperang bagai, dah menang dapat duit riban-riban maka aku terus ke dapur. Nak tolong hubby laa, mana boleh biarkan my beloved buat kerja sorang2. Sesampai saja aku kt pintu dapur tengok hubby dah siap masak dah pun. Siap hidang dalam pinggan macam kat kedai gituu.. aduss terharu seketika. Rasa je nak peluk hubby & cium2 banyak kali kat dapur tu. Oppsss hihihihi.. tapi itu hanyalah gambaran dalam fikiran aku sahaja. Hakikatnya aku hanya tolong angkat pinggan tu then letak atas meja makan sambil buat muka comel tanda terima kasih coz hubby tolong masak untuk kitorang. 




Yang ni untuk Nuha



Yang ni untuk Ibu

Baru saja nak makan, azan isya' berkumandang dari surau sebelah rumah kami. Hubby terus bergegas untuk solat isya' berjemaah di surau. Aku suruh hubby makan sikit tapi hubby cakap tak apelah, dah kenyang tadi makan masa tengah masak kat dapur. Oh My... agak tersentap mak nak, rasa nak nangis sekali lagi kat kaki my hubby ...hihihi... you are ..very... very sweet my love... Jauh dalam hati rasa sangat tersentuh. He is My beloved hubby. I love Him so much. 

Walaupun kami 2 beranak je makan, tapi aku tinggalkan sikit untuk hubby, rasa sangat bersalah makan without him, tapi kalau tunggu hubby balik baru nak makan sejuk beku pulak nanti.. hihihi alasan semata-mata, walhal aku pun lapar jugak ... 

My sweet beautiful love, you truly are such an amazing & wonderful gift from God, no question & I am ever grateful for you & your love for me!! 
Thank you sweetheart from every fibre of my being.



Ahad, 16 Oktober 2016

My Anak Dara

Anak dara saya sudah besar



Sudah nak masuk 5 tahun pada Jan 2017 tidak lama lagi. Anak dara yang kuat nak melaram mengalahkan ibu. Nak pakai baju baru setiap kali nak pergi jalan-jalan. Alhamdulillah seronok melihat anak yang membesar dengan sihat & ceria. 




Weekend baruni kitorang ke IOI Mall jalan-jalan sambil beli Nuha punya "Boot". Bila aku beli apa2 barang untuk diri aku, maka dia akan tanya   "Nuha punya mana? Nuha punya takde ke ibu ?"   eh..eh.. setiap kali beli baju kita, mesti kena beli baju dia. Setiap kali beli kasut kita, kasut dia pun nak kena beli juga. Nasib baik baru sorang je, kalau 3, 4 orang camni, Jawabnya ibu shopping senyap2 aje ler heeee... :)



Lagi best bila ibu dah belikan untuk dia, pastu boleh dia tanya lagi, "Abi punya takde ke ibu?" amboii2 lemak berkrim sungguh soklan tu wahai budak kecik. Apesal tak tanya kat abi jek soklan tu. Aiisshhh nak jawab pun payah. Last2 buat tak tahu saja hihihi... 

Budak kecik ni memang sayang betul kt abi dia. Sikit-sikit abi. sikit-sikit abi.. Kalau kita cakap nak pergi jalan2 & tinggal abi kat rumah, bukan main emo lagik dia, siap nangis2 suh bawak jugak abi dia pergi skali (Memanglah kena bawak abi, Mana pernah ibu jalan sorang2 pun) Hmmm kekadang timbul juga rasa unhappy di situ Sob..sob..sob...  Layan perasaan saja lah ... :)) 



Jumaat, 14 Oktober 2016

O R I G I N A L ::::**:::: F A K E


Fake  =  Imitate 

Sorry to say aku tidak berminat dengan segala benda yang palsu. Aku lebih senang dengan sesuatu yang real, aku tak geng dengan imitation item yea. Nanti ade pulak kecam aku, cakap bajet bagus la, dengkila, hati busuk la... whatever.... Itu hak anda untuk bersuara. 

Siang malam duk membanting tulang cari harta once nak shopping or jalan ke mana-mana nak kene fikir apa orang kata ? whatttttt ...?? Grrrrrrr Kegilaan apakah ini ? Am not hipokrit. 

Suatu hari seorang teman menegur aku dengan nada berseloroh ketika melihat aku sedang meng"usha" satu jenama boot & hangbeg yang menjadi kegilaan kaum hawa. "Weeeiii usha handbag mahal nampak, macam orang tahu jek ko beli barang ori !" Paannggg........... terasa macam kene pelempang selepuk kt muka aku ni. 

Ceeiiittt jilaka punya mulut. Aku diam sejenak, walau pada awal-nya rasa nak menjawab "Eh duit aku suka hati aku laa nak beli ape pun, ko sibuk tu apesal" tapi sebelum kata-kata tu terpacul di kotak suara aku, ia terlebih dahulu melalui saraf2 otak yang lebih harmoni. Maka ayat itu telah dipadamkan dan diganti dengan "Aku yang nak pakai, peduli apa orang nak kata, lagipun aku tak beli barang2 FAKE ni weiii" sambil jawab muka pandang tempat lain. Mulut longkang selalunya akan diam bila kita jawab dengan nada yang mendatar tanpa sebarang perasaan. 



(Sekadar gambar hiasan)


Maaf yea, aku memang tak main barang imitate. Kalau aku tak cukup duit nak beli, maka aku akan buat cara tak cukup duit. Tak gila glamour nak melaram barang2 China Or Vietnam pastu nak suh orang fikir ko pakai barang original. Beli barang ori 2nd lagi bermaruah pada aku. Mohon jangan terasa dengan statement pedas aku ni yea. Pernyataan itu hanya aku cakap untuk diri aku sendiri. Lain orang lain cara & pemikiran. Duit sendiri suka hati la nak beli apepun. Cuma yang busuk hati itu sila P main jauh2 yea.

Aku ni bukan kaki handbeg pun. Sepanjang hidup aku ni, beg paling mahal aku pernah beli tak pernah cecah RM400 lagik seingat aku. Tapi kalau Camera DSLR tu dekat 25k jugak aku habiskan. Tu masa zaman tengah gila main DSLR. Ada aku kesah ? Aku rasa aku suka & jika ada lebihan duit maka aku beli la. 

Cuma 2, 3 minggu ni secara tiba-tiba datang mood nak beli boot & handbeg pulak. So aku duk usha la harga item2 yang cantik pada mata aku & paling penting sesuai dengan bajet aku. Aku nak beli ke, aku tak nak beli ke suka hati den la yo. Nanti kalau aku rasa tak berapa nak cukup bajet, aku akan lancarkan kutipan derma kilat kepada sesiapa yang rasa terlebih concern tentang diri aku ni silalah derma barang seribu dua yea.  

Letih weh kalau hidup asyik nak fikir apa orang kata. Manusia zaman sekarang kuat PHD. So hati-hati saja la & paling penting sila jauhkan diri anda dari manusia2 yang sebegini. Sekian....