Ahad, 30 September 2012

Ziarah Jiran @ X-Schoolmate Yg Baru Menimang Cahaya Mata

Aktiviti harini adalah memcuci baju, mengemas rumah & juga melawat member kt sebelah bangunan rumah aku (SRI IXORA) huhuhu..  punyerla dekat je tp xpernah bersua muke pun selama setahun lebey duk kt situ. Kebetulan dia baru dapat anak last week so aku ingat nk pergila jengok anak dia. Kang xpergi macam xkene plak.. merangkap jiran + kawan baik. :)
 
Member aku ni dulu ialah kawan lelaki yg agak rapat dgn aku mase aku Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Durian Guling Marang Terengganu. Kalau time hari raye tu mmg kitorang slalu-la ziarah ke rumah masing2. Mamat ni agak glamour jugak kt sekolah dulu, Jejaka Idaman Malaya la katekan, Beriman + Bertaqwa + Macho gitu. hikhikhik.. itu yg ramai peminat tu.. aku biasa2 je. :)
 
Kebetulan mase aku g rumah dia tadi mak & mak mertua dia pun ade skali. So bermesra-mesra alam la aku dgn makcik2 tu. hehehe .. Mak member aku ni mmg cam jugak muke aku, katenye dulu macam pernah dtg beraya kt umah kan..?? hehehe.. Ingat lg makcik kt saye yea.. Best jugak sembang2 ngan org kampung ni, xpayah nk loghat KL..
 
BB Nuha Plak bukan main seronok dia duk atas riba my friend, Cian adek, tak cukup kasih syg yea.. member aku ni pun seronok plak duk mendukung BB Nuha... Elok je adek duk bertapa dlm dakapan kawan tu, addooiiii adek-adek.. 
 
lebey kurang sejam melepak, aku mintak diri untuk pulang, Mak member aku siap kasi keropok keping lagi sebungkus. ehehe, keropok yg dia buat sendiri katanye... Rezeki di petang hari Alhamdulillah.. Punyela seronok adek duk bermain, sampai xmo balik dia..Hmmm Nnt kite dtg lagi  melawat baby yea syg.. Jom kite balik da lewat ni .. Assalamualaikum Tok Wan, jemputla dtg umah adek plak yea... :)
 
 
 
 
 
 

Sabtu, 29 September 2012

Lepak @ Food-Court Precint 16 Putrajaya

 
Di Putrajaya banyak jugak tempat makan yg sedap, Last week Opah ajak melepak di Dataran Perdana. Hmm makanan boleh tahanla jugak, cume harga yg xbape nk ok.. ehehe agak siikiiitt cekik darah aku rase. Bihun Sup daging RM8 @ Dataran Perdana sebelah JPM tu. Terkezuutt I.. tp dah order kite bayar jela :).. Untuk yg suke melepak boleh-la dtg ke Dataran Perdana tu.. mcm best jugak lepaking mlm2 kt situ... Meriah.. :)
 
 
 
 
Semalam Opah ajak lepaking kt Food Court Precint 16. Nama kedai yg menjadi pilihan ialah stall Zailan Yaacob. Ramaila jugak org makan kt situ. Aku pun baru 1st time ke situ. Order Bihun sup, harga ..? Xtau coz Opah yg belanja huhuhu.. rasa..? Bolehlaa.. So..So.. coz aku X-suke mkn Bihun sup ayam.. mintak daging, tp daging xde katenye.. hmm ayam pun ayam laa... Food court tu area pool Precint 16, So kepada yg suke swimming mlm2 bolehla lepaking kt situ after swimming :) hehehe Aktiviti menambahkan lemak..
 
Bb Nuha macam biasa, bile duk tempat org ramai sibuk skali dia, sibuk tengok org kiri kanan. Hmm sibuk nk main2 skali agaknye. Aku dah boleh bayangkan klu dia da mule boleh berjalan nnt, addoiiii mmg sarat-la nk melayan kerenah dia.. adek2, setakat aktif tu boleh di terima lagi, tp klu asyik tunggang terbalik je itu yg xleh tahan tu.. risau hati ibu ni.. takut berlaku kecederaan dalaman kt adek tau. Doa ibu semoga adek membesar dgn sihat, di panjangkan umor & bahagia Dunia & Akhirat... Amen

Lebey kurang jam 10 aku bertolak balik ke Kajang, Bb Nuha da pengsan dlm kete Tok Ki lg da.. penat sgt agaknye.. InsyaAllah nnt klu ibu ade duit lebey, kite belanja Opah mkn2 plak yea. Thanks to Opah kerana selalu mengisi ruang2 kosong dlm kehidupan ini. Adek nnt da besar jgn sombong2 ngan Opah tau, Ingat sikit sape yg susah payah jage adek mase kecik ok... Hidup biar berbudi ye Syg.  Moga Allah memberkati Opah & Tok Ki slalu..  :)
 

Ahad, 23 September 2012

Aku Tak Ingin Sendiri !


Relexkan minda di pagi hari Isnin yg begitu berjiwa. Bangun pagi dgn semangat yg berkobar-kobar untuk ke tempat kerje ehehehe... Mandi pun termenung hampir 10 minit di bawah shower, Terasa telusnya aliran air yg mengalir, membaluti seluruh tubuhku...Fikiran melayang jauh entah ke-mana, mungkin ke syurga...keindahan yg xdapat aku lakarkan dgn kata-kata.. :)
 
Sepanjang perjalanan ke tempat kerje layan sinar FM. macam biasa lawak SY dan juga mak banang buat aku tergelak sesorang. hahaha.. lawak cekodok la diorang ni. Lagu paling best pagi ni di Sinar ialah nyanyian Hetty Koes Endang "Tak Ingin Sendiri". Semua lagu Hetty Koes Endang aku mmg suke... Best..Best..
 
Mendengar lagu tu, membuatkan aku terbang jauh ke tepian pantai, di buai2 angin sepoi bahasa.. aarrrhhhh I miss all the past memories.. zaman remaja yg begitu bermakna dan zaman kanak2 yg membahagiakan. Bile tiba pagi Jumaat perkara yg sering aku lakukan ialah membonceng motor ke tepi pantai Seberang Pintasan. Best pagi2 layan ombak di sana... My mom mmg da tau kemana aku pergi, klu pagi Jumaat tu aku xde, mmg dia dah leh agak ke-mana her beloved doter mengelamun... I Miss U Mom.. Love U so Much.. U always understand me, always knows what i want without i notice u anything..
 
Jom Layan lagu ni, Moga anda juga mendapat Kebahagiaan & ketenangan hidup yg di cari... :)
 
 
 
 
Aku dan laut seperti Romeo & Juliet. Aku sgt bahagia bile berhadapan dgn ombak yg menghempas pantai. Sungguh bahagia berada bersamanya. Aku seperti berada nun jauh di alam lain, setiap kali aku berada di tepian pantai. Klu hati terasa sedey, laut adalah teman setia yg sentiasa membuatkan hatiku kembali ceria & berbunga-bunga. Thank God kerana menciptakan ombak & pantai untuk membahagiakan hidupku...
 
 
 
 
 
 

Apa Sahaja Untuk Kamu !!!

Untuk Dia
(Najwa Latif + Sleeq)
 



Best gile kot, klu dapat jadi pompuan macam dlm lagu ni..
Ape shj utk kamu.. huhuhu...  Jom Berangan.. :)
 

MKH : Buyer Get Buyer Commission


Last 2 week my Aunti (Opah BB Nuha) ade booking rumah di Pelangi Semenyih 2, mulenya dia mmg berminat dgn Hillpark. Skali mase nk booking last month sume da sold out yg tinggal cume unit tepi, end lot yg xde tanah. Developer price after discount + rebet : 408k, amik kaw.. 20 x 70 je pun.. huh gile mahal. Adeh property oh property.
 
 
 
Show Unit ni hanyalah 20x70 je, nnt klu aku site visit PS2 ni, aku amik the actual unit yg 22x75. :)
 
Pendek-kan cite aku ajak opah utk view unit di Pelangi Semenyih 2, mulenye dia mmg xberminat langsung nk beli umah di Semenyih, jauh katenye. Tp lepas aku dah story-mory kt dia pasal future development kt area situ, barulah dia mule buke mata skit. Semenyih skrg dah maju, bukan mcm 10 tahun lepas. dah banyak pembangunan naik kt situ. Boleh bayangkan rumah new launching di Beranang sana boleh sold out. size 20 x 60 tu starting price MYR 288,000.. huh terkezuutt den. So why not amik rumah kt PS2 ni lg dekat dgn Kajang & Semenyih Town. After view unit maka dia pun bersetujulah untuk Book secepat mungkin unit di PS2 tu. Developer price after rebet + Bumi discount 382k, build up 1923sf besar tanah 22 x 75. Hmm mmg puas ati. aku pun mcm berminat tengok umah di PS2 ni, jalan masuk pun cantik je, xde berserabut nk tempoh pelbagai rintangan sebelum sampai ke rumah. so nice.. I like.. hehehee.. cume yg xbest-nye agak jam.. huh yg tu mmg aku x-minat.  
 
Last week Opah dah letak booking 3k, pastu siap g collect I-pod lg. ehehe best2.. rumah ni diorang beli cash. Haritu my uncle jual rumah dia kt Taman Manjalara Kepong. Lokasi mmg best sebelah je dgn Desa-Park city.. huhuhu tp itula rumah lama + kecik. 18 x 55. Dia punye jiran2 pun almost Chinese, itu yg diorang jual tu. Harga beli last 20 yrs 45k. NOW dia jual 350k .. huhuhuhu pakcik kayo... Very Good Investment. :) Itu yg dia sibuk nk cari umah, maklumla 2016 nnt my uncle da retired. Buat masa skrg dia stay di Precint 11 putrajaya, kuaters punye. Katanye even rumah PS2 siap pertengahan 2013, tp diorang xnk move lg. Akan stay kt kuaters dulu sampai pencen. So rumah tu macam persinggahan weekend jelaa.. Siap da plan nk buat itu ini.. huhuhu.. xpela ade duit sume boleh buat. mcm den ni mana nk cekau duit manyak2.. Insya'Allah da tua2 nnt okla skit agaknye. Ehehehe berangan jela ko labu... :)
 
Eh terlupe nk cite pasal komisyen daripada MKH kan. So after My Uncle da sign S&P last week maka aku pun g la submit aku punye S&P & document2 lain yg dikehendaki, sikit punye payah nk claim duit cek oiii.. bulan 7 aritu diorang ckp buyer get buyer di Semenyih 2 ialah 2k tub..tub.. skrg da reduce kepada 1k plak.. adeehh mcm2laa.. kuat putar belit la diorang ni, dan..dan tu surat pekeliling kuar turunkan komisyen.. hmm lantakla.. 1k pun 1k laa.. InsyaAllah bulan 10 nnt dapatla kot. Dah bagitau my Aunty once dah dpt nnt aku nk kasi kt dia 50%.. ehehe yerlaa amik ati org tua. Lagipun dia jugak yg slalu bersusah payah membantu aku, jaga my BB Nuha dgn penuh kasih syg, Tumpang makan minum umah dia time balik opis.. ehehe.. aku mmg dah anggap My Aunty tu macam my late mom. I Love her so much... :)
 
Mood bulan ni sgt happy coz sgt murah rezeki, thank God. :)
 
 
 
 
 
 

Sabtu, 22 September 2012

My Anniversary Gift :)


Semalam hadiah ulangtahun perkawinan aku from My hubby da sampai, Thank God n for U too. Aku dan BB Nuha pergi ke mel pos di Bangi untuk collect barang. Mood sgt happy.. ehehe dapat hadiah mestilah happy.. Actually aku dah lama x-shopping jam tangan ni, slalu aku pakai jam paling lama pun 2 tahun je, pastu beli lain plak, mmg hobi aku suke buat koleksi jam tangan, tp entah ke-mana semua jam2 aku tu pun xtau ehehe.. koleksi la sgt.. ade dlm kotak2 dlm store kot.. :)
 
Jam ni aku sendiri yg pilih, xdela mahal pun, biasa2 je.. klu ikutkan aku mmg nk aje aku request Tudor ke, Tissot ke or Breitling, tp itula Breitling mahal sgt tunggu da tua-tua skit bolehla request kot.. ehehehe.. memandang-kan aku banyak komitmen menjelang tahun depan so aku limitkan aktivity memborong barang2 yg xbape penting. Back 2 Basic... No more shopping barang2 mahal yg xde gune. Saving..Saving.. Saving..
 
 
 
Inila dia jam tangan yg begitu bermakna untuk aku, jam ini adalah hadiah hantaran perkahwinan aku. Yang ni pun aku pilih & beli sendiri kt City Chain JJ Bukit Raja klang. Sale price MYR 1399.00. lepas siap beli inform my mom bagitau yg jam da beli. Siap kene tarbiyah berejam dgn my late mom. Marah betol dia klu aku bli barang2 mahal.. hehehe.. ala skali je pun, untuk kawin. Nnt lepas kawin jgn harap nk paw da.. ehehe fikiran budak xbape nk matang. maklumlaa budak2 muda tgh seronok2 mane fikir sgt nk saving2 ni, tau berbelanja habiskan harta mak bapak.. kuikuikuikui... tp dah makin tua ni makin matang skitlaa.. da tau camne susah nk survive bile usia perkahwinan semakin meningkat. Lagi2 ble da ade anak2... So my advice cepat2la kawen supaya cara pemikiran menjadi cepat matang, tau membezakan baik & buruk Insya'Allah :)
 
 
 
OK, inilah hadiah ikhlas dr my hubby, thanks.. I'll take care of it, harga AUD105.. ehehe oklaa comel + kiut.. I like.. :)
 
 
 


 
 
 
 
 
 

Hendak Potong Ayam, Terpotong Tangan !!

 
 
Inilah ayam yg telah membawa padah kepadaku...
 
Sikit punye keras tulang ayam ni.. 2, 3 kali ketuk pun masih maintain baik je pinggul dia. Agaknye ayam ni banyak minum susu kot. Itu yg tulang dia gile punye keras... Tetiba terase perit je kt jari tangan aku ni, skali.. yaaa Allah da terpotong isi jari hantu aku la plak.. addooiiii sakitnye.. :.( 
 
 
 
 
Cepat2 cuci dgn air utk bersihkan kuman2 yg ade. Aku selongkar kotak ubatan yg xberapa nk lengkap dlm bilik. terjumpela pembalut luka & iodin. itu pun bekal tinggalan ubat luka masa aku berpantang haritu. Hmm kapas pembalut utk luka da habis, aduss camne ni, nk pakai kapas muka, nnt melekat plak. sob..sob..sob.. pedihh.. kepala ligat berpusing utk cari solution pembalut luka. jeng..jeng..jeng.. aku dapat satu idea. Kite pakai pembalut baik punye.. hehehe nk tau ape.. sile scroll ke bawah yea... huhuhu...
 
 
 
 
 
 
 
<<<<<<<<
 
 
 
 
 
 
 
<<<<<<<<
 
 
 
 
 
 
 
<<<<<<<<
 
 
 
 
 
 
 
<<<<<<<<
 
 
 
 
Inilah pembalut luka aku td, patut letak tempat lain blh plak di modified jd benda lain.. Tersangatlah kreatif kan.. huhuhu :) 
 
 
 
 
HASIL-NYE
 
 
 
 
 
Jadi Doktor sendiri... :)
 
 
 
 
 
 

Jumaat, 21 September 2012

Melabur di ASB - Pinjaman Bank VS Simpanan Bulanan ??

Salam sejahtera kepada semua, hari ini aku ingin memberi sedikit pencerahan kepada saudara & saudari yg berfikir atau bercadang untuk membuat pinjaman di mana-mana bank tempatan yg menawarkan pinjaman bagi membuat pelaburan di ASB. Persoalan-nye adakah melabur di ASB secara pinjaman bank menguntungkan anda..??
 
Jawapan bagi persoalan itu ialah TIDAK SAMA SEKALI !!!!!
 
Beberapa bulan yg lalu aku kerap mendapat call daripada officer bank yg menawarkan pinjaman untuk pelaburan di ASB. Jika di lihat secara kasar, semua org akan berpendapat bahawa membuat pelaburan secara pinjaman Bank adalah sgt menguntungkan berbanding menyimpan sendiri secara bulanan, Ini kerana jumlah yg di laburkan pada peringkat awal adalah besar berbanding menyimpan sendiri setiap bulan, ianya memerlukan tempoh yg agak panjang untuk mendapat keuntungan segera... Adakah Ini MITOS atau sebaliknya. mari kite lihat situasi di bawah :-
 
Cth 1.
 
Bank A menawarkan pinjaman kepada Sufyan sebanyak RM50,000 dgn interest tahunan dikenakan ialah 5.1% untuk 3 tahun pertama, dan 5.3% 7 tahun ke dua. Total pinjaman anda adalah RM50,000 selama 10 tahun.
 
Purata keuntungan yg Bank A kenekan ke atas anda adalah 5.24% selama 10 tahun pinjaman dgn purata bayaran bulanan anda RM536 sebulan. Purata anggaran keuntungan tahunan ASB selama 10 tahun ialah 8.5%
 
Keuntungan ASB 8.5% - Keuntungan Bank 5.24% = 3.26% setahun.
 
3.26% x RM50,000 = RM1630  WoOoW !!!! :)
 
Pada tahun pertama anda telah menerima habuan RM1630 dan setiap tahun anda akan mendapat lebihan wang sebanyak RM1630 setiap tahun dgn mengandaikan anda mengeluarkan kesemua keuntungan yg ada. Adakah pinjaman Bank menguntungkan anda ?? Jawapan-nya sudah pasti YA, pada tahun PERTAMA
 
Cth 2.
 
Muhammad menyimpan di ASB sebanyak RM536 setiap bulan. Jumlah pelaburan ASB terkumpul selama setahun ialah RM6432. Keuntungan yg di perolehi oleh Muhammad RM546.72
 
8.5% x RM6432 = RM546.72 sikit je :( jika di bandingkan pelaburan Sufyan.
 
 
Pengiraan Sebenar & keuntungan sebenar untuk tempoh 10 tahun dgn simpanan bulanan RM536, siapakah yg lebey UNTUNG  Muhammad atau Sufyan ..???


Sufyan menggunakan konsep simpanan tetap sebanyak RM50,000 dgn anggaran keuntungan tahunan selepas ditolak keuntungan yg dikenakan bank ialah 3.26% p.a selama 10 tahun.

Ini bermakna selepas 10 tahun Sufyan akan mendapat wang sebanyak RM68,911

Manakala Muhammad mendapat wang terkumpul sebanyak ..... ????



YA, selepas 10 tahun simpanan Muhammad telah mendapati simpanan ASB-nya telah mencecah RM93,995.

Sekiranya anda membuat simpanan secara bulanan tidak kira berapa jumlah simpanan anda sekalipun, adalah di nasihatkan supaya anda tidak mengusik simpanan tersebut, sehingga ia mencapai tempoh matang seperti yg di kehendaki. 10 atau 15 tahun. Maka barulah anda akan melihat keuntungan  besar yg melimpahi akaun pelaburan anda... !!
 
So apekah tindakan anda sekarang ?? masih berminat menggunakan Bank sebagai medium untuk pelaburan ASB anda ?? Fikir2kan & selamat beramal... !!!

Sikit-Sikit, Lama-Lama jadi Bukit ...!!!!
 
Selamat Malam & Assalamualaikum... :)
 
 
 





Selasa, 18 September 2012

Breakfast with My Baby @ Kedai Mamak Putrajaya

 
Eh kasyeh ibu da bangun..!!! Once aku siap mandi & kuar dari toilet, tengok dia dah mule merangkak turun dari tilam dgn muke mamai bangun tido, pusing kiri pusing kanan, tengok aku xde agaknye, itu yg dia turun, buat misi mencari tu.. ehehe adek2... Bile adek bangun je dr tido Ibu mesti akan ckp "Assalamualaikum syg ibu, Selamat pagi kasyeh ibu, Sobahan Nur tecit ibu, Good mornink Manja ibu... sambil aku mencium2 pipi dia sampai baby naik rimas.. :)) Ibu Sangat suke bau adek masa bangun tido. Ala2 masyam2 susu basi gitu.. ehehehe
 
Slalu sebelum my baby bangun aku mesti brekfast dulu. Simple je, 2 biji Telur separuh masak & kicap + Instant White Coffee + 3-4 keping Roti. Hmm mmg sedap boleh cube di rumah ye nnt .. :) Tp pagi ni, xsempat nk pakai baju pun dia da tercegat bangun.. hmm malas la plak nk kecoh2 prepared brekfast.
 
 
 
Sape yg tegur adek tu.. ambooii da pandai nk berkawan dgn semua org, asal jumpe je sesiapa yg xpernah dia jumpe, mesti sibuk nk tengok sampai xberkelip. lg org xtegur dia lg tu dia sibuk nk tengok..
adik2 mcm2 tau dia ni.. 


 
Tengok ape tu syg sampai membulat mata tu.. isk adik ni terbeley ramah plak dia, habis sume org nk di sapanye, ala2 mesra alam, klu ibu mmg mls nk tegur2 org yg x-dikenali ni, bukan sombong tp lebey kepada menjaga keselamatan, Nnt da besar2 jadi cam ibu ok. kate arwah Tok Mi "Kite .. org perempuan ni, klu sombong sikit xpe, banyak baik dr xbaik-nye, X-payah nk tersengeh-sengeh xbertempat.." huhuhu.. 


 
 
My baby Nuha bersama Opah & aku di kedai mamak precint 9 Putrajaya di pagi hari. Nama kedai tu restoran Darussalam. Kire glamour gakla kedai maple ni kt Putrajaya, aku makan Mee goreng mamak, Opah makan Tosei & adek makan roti  kaya bakar.. amboiii joli-nya tecit ibu yea.. ehehe..
 
After siap makan cepat2 aku bergegas ke tempat kerja. Pagi ni aku sepatutnya ke PTG KL & juga JUPEM jalan Semarak. Skali aku bukak fail... Ohhh tidakkk, aku tertinggal dokumen & Geran tanah kt opis .. xpasal2 aku terpaksa mengatur langkah menuju ke Opis plak utk amik segala document penting.. aduyaaii camne boleh terlupa nk masukkan  dlm beg aku last Friday ni.. hmm  mamai2.. Selamat Bekerje setelah 3 hari bercuti ..
 
 
 
 
 

Isnin, 17 September 2012

DIGI Line Masuk Hari Ke-3 Tiada Service Lagi !!!

 
 
Uh ape kes ngan Line DIGI ni, menyakitkan hati betol laa.. da masuk hari ke 3 masih tiada service lg. gile ke ape diorang ni. beberapa harini semua bizness aku tergendala. Call In pun xboleh, Call out apetah lg.. I Hate Digi ever after. Sejak bertukar dari Celcom ke Digi mmg terasa sgt yg service DIGI ni tersangatlah Lembab + hampeh dan ngok ngek.
 
 
 
Hmm.. nampak gaye nk kene switch ke Celcom balik pasni. Klu travel ke tempat jauh skit je, ade je masalah line yg timbul, tp masih boleh bersabar lg. Tp kali ni mmg bengang betol di buatnya. dah berhari-hari aku tunggu line ok. Sampai skrg xde service lg. Incase emergency ke ape, xke naye.. huh...
 
 
BOIKOT.. BOIKOT... DIGI LINE HAMPEH !!!
 
 
 

 

Cara Mudah Belajar Bahasa Mandarin


Menambahkan penguasaan pelbagai bahasa. Sambil duk melepak kt umah aku mengisi masa terluang dengan mempelajari bahasa ke-4 iaitu Mandarin. Dunia harini kebanyakkan di kuasai oleh Chinese people. Atleast faham la jugak sepatah dua ape yg diorang sembang. Selalunye amoi akan menggunakan bahasa Mandarin sesama diorang. Kite ni telopong je. sepatah haram xfaham ape.
 
 
 
Jom kite belajar sepatah dua bahasa diorang ni yea. Kepada yg berminat boleh mendapatkan buku ni. Sangat mudah untuk belajar dengan cepat. I Love This Book... CD pun ade skali... So senang untuk korang nk ikut sebutan dia.
 
 
 
 
Selamat Belajar Bahasa Mandarin... :)

Ahad, 16 September 2012

Film Innocence Of Moslem !!


 

Filem Innocence Of Muslim
 
AMERICA...
 
CELAKA !!.. CELAKA .. !! CELAKA.. !!
 
Patut di lancarkan perang besar-besaran terhadap kafir Harbi
 
Allahu'akhbar
Hancurkanlah Ya Allah Kafir laknatullah America !!!
 
 
 
 

Bile Rumah Hampir Siap, Aku Pening Kepala !


Insya'Allah awal tahun hadapan aku dah boleh dapat kunci untuk rumah baru. Wah sesuatu yg mmg mengujakan dapat kunci rumah baru. Tapiiiiiiii...... hah tu dia sikit punye panjang tu, boleh demam aku memikirkan untuk masuk rumah baru awal tahun ni. Adeeeh mamai2. Hari-hari aku duk pk camne nk masuk umah baru ni nnt. Aku confirm xnk pindah rumah klu hubby aku stll kerje di Penang sane. Gile ape aku nk stay ngan my baby Nuha kt umah tu. Huh kasi upah 1k sebulan pun aku xnk...Arrgghh serabutla nk pk camni..
 
Perkara lain yg bermain tentang umah baru ni ialah barang2 yg nk kene isi dlm rumah. Nak renovate jugak ke rumah nnt..?? kire2 pun banyak jugak nk pakai duit ni.. busuk2 pun habbis jugak 15k. Uh.. boleh tahan jugak duit kuar cam air nnt. Kolam tangkungan da xbape nk berisi air ni.. boleh kering kontang sat g.. wawaawawa...
 
Awal November nnt aku ke China, Banyak duit pakai g jln2 cek oiii.. aduss mg xkene toila planning aku kali ni. Haru biru jadinye. Sape suruh xpk awal2 sebelum plan nk jalan2.. padan muke sendiri jugak. :(
 
Klu aku xpindah nampak gayenye aku nk kene bayar 2 buah rumah setiap bulan. Bengkak kepala jugak tu.. RM2300++ spending utk bayar rumah shj. aiisshh mmg X sepatutnye berlaku camni, banyak pembaziran klu camtu. Uh mamai2.. malas nk pk banyak, blh demam kure aku jadinye. Perkara paling aku xsuke dlm hidup aku ialah duduk rumah besar2 sesorang. Mmg sakit hati + x-aman rasenye. Dari kecik sampai dah ade anak 1 ni, perasaan takut yg melampau sering menghantui kepala otak aku ni.. aduyaaii payah nk ubat camni. Klu mase arwah umi ade dulu, aku mmg slalu ketuk pintu bilik my parent. Tujuan-nye adalah nk tumpang tido bilik my parent. takutt seee tido sesorang, asyik mimpi ngeri je memanjang. Sering kene angin kush-kush ngan my abi.. huhuhu xkisahla, abi nk marah ke, nk kate ape pun, yg penting aku mmg xleh nk lelap mata sampai subuh klu tido sesorang.. ape punye penyakit pun xtau laaa....
 
Harap2nye adela jalan penyelesaian kepada segala masalah aku ni. dalam kepala aku ni macam2 yg aku nk buat tp satu pun xde well planning. Dah macam tongkang pecah kepala aku ni. Xpelaa think carefully ok.. just wait & See ape yg akan berlaku bile umah da siap nnt.
 
Rumah Baru.. Oh Rumah Baru... Kepala aku da haru biru... !!
 
 
 
 
 
 

Shopping D Econsave Bersama Baby

Membeli barang dapur di Econsave bersama adek. Syg ibu da pandai duduk, senang skit ibu nk letak dlm troli. Seronok bukan main dia duk dlm troli. Budak baik yg senang di bawa kemana shj. Good girlz.. muhahaaha syg tecit ibu.
 
 

 
Awat muke cuak tu syg.. ibu tinggal sekejap je da buat muke sedey yea. Olo..Olo..Olo.. cian dia ...
 
 
 
 
Lepas abis shopping kt Econsave Opah ajak makan free kt rumah terbuka Umngok kt Bandar Baru Bangi. Alang2 dah tengah hari so kite lepak makan free dulu, nnt xpayah masak lunch da.. ehehe.. murah rezeki adek, dapat duit raye RM5, org kasi kite angkat aje, rezeki jgn di tolak musuh jgn di cari huhuhu, mcm2 ado, kambing bakar pun ado, tp Q panjang gile, xkuasa la aku nk amik port.. Atts org malaysia klu makan free camtu la gayenye.. :)


 
Tecit ibu da kepenatan jln2 sampai tengah hari.. cian tecit ibu... Klu ibu angkat naik nnt terjaga plak tecit ibu ni, terpaksalah ibu tunggu kt parking rumah sampai tecit ibu bangun.. habis minyak kete ibu tau, nnt nk g kerje, ibu nk kene tuang minyak lg la nampaknye..


Sabtu, 15 September 2012

Making Money In Property Vs Location


Selamat pagi kengkawan semua. Harini aku nk share sedikit info & pengalaman bagaimana untuk menambahkan sumber kewangan anda dalam masa yg optimum. Harus di ingat hartanah adalah pelaburan jangka panjang atau serdahana, ini bergantung kepada keduduk-kan & permintaan terhadap hartanah yg anda miliki. Bagaimana untuk membuat duit dgn Hartanah ??
 
Ramai org membincangkan tentang pelbagai masalah yg akan dihadapi semasa & selepas anda memiliki sesebuah hartanah. Yer.. aku amat bersetuju dgn pelbagai pendapat yg mengatakan memiliki sesebuah hartanah bukanlah sesuatu yg mudah. banyak perkara & pertimbangan yg anda perlu fikirkan. Secara peribadi aku membandingkan memiliki hartanah ini adalah seperti sebuah perkahwinan. Kamu akan seronok memiliki-nya tetapi harus di ingat kamu juga punyai tanggungjawab & pelbagai bayaran yg harus di keluarkan untuk menjamin kebahagiaan yg berpanjangan. Hartanah juga menuntut pelbagai jenis bayaran & tanggungan yg perlu di lunaskan oleh Pemiliknya. Seperti Cukai pintu, Cukai Tanah, Indah Water, Maintenace, Utilities, Club fees & etc. Ini semua bergantung kepada jenis hartanah yg anda miliki.
 
Aku ingin berkongsi pengalaman memiliki & mengendalikan beberapa buah hartanah milik sendiri & keluarga.
 
1. Hartanah Lelongan Bank Pertanian Di Kampung Pulau Serai Dungun.
 
Pada tahun 1998, my parent telah membida 2 bidang tanah di Daerah Dungun iaitu 1 ac. tanah di Kampung Pulau Serai & juga 2 ac. di Kampung Tok Kah Dungun. Harga lelongan bermula dari RM22,000 untuk kedua-dua hartanah tersebut. Alhamdulillah my parent telah berjaya memiliki kedua-dua hartanah tersebut dgn bidaan tertinggi RM42,000.
 
Tanah di Kampung Tok Kah telah di jual setelah selesai semua urusan pemindahan hak milik dibuat dgn harga RM50,000 untuk 2 ac. tanah. Ini bermakna my parent telah membuat keuntungan sebanyak RM8,000 + mendapat 1 ac. tanah secara percuma di Kampung Pulau Serai. My mom telah membuat pecahan lot untuk tanah tersebut sebanyak 6 lot ke-semuanya. 3 lot telah di jual dgn harga RM30,000 setiap satu lot. Keuntungan sebanyak RM90,000 telah di jana daripada tanah tersebut pada tahun 2000. Manakala 1 lot tanah telah di berikan kepada my brother & 1 lot lg kepada aku. Hartanah itu di berikan oleh my mom sebagai hadiah, kerana aku berjaya mendapat 8A 1B dalam peperiksaan PMR tahun 1998. Alhamdulillah.
 
Setelah hampir 13 tahun berlalu nilaian untuk Tanah Lot tersebut telah mencapai RM75,000 se-lot. Bebepa broker hartanah sekitar Bandar Dungun membuat cubaan untuk mempengaruhi aku untuk menjual dgn harga RM65,000. Tp hati aku belum terbuka untuk menjualnye kerana aku bercadang untuk membina sebuah bungalow & menjual hartanah tersebuat bersama sebuah bungalow. Harga Tanah + Rumah di kawasan tersebut masa kini telah mencecah RM380,000  untuk bungalow seluas 2000sf : 4bilik dan 3 bilik air. Cuma skrg aku tengah mencari dana untuk membuat sedikit pelaburan.

Anggaran Kos Pembinaan sebuah Bungalow : RM160,000 
Keuntungan selepas jualan : 380k - 160k - 10k (Agent + marketing + Others)

                                        : RM210,000 Keuntungan !!!
 
Perhatikan bagaimana nilai sesebuah hartanah dapat di tingkatkan berbanding anda menjual sebidang tanah tanpa rumah.
 
2. Hartanah single storey 20 x 60 di Bandar Dungun Terengganu.
 
Hartanah ini dimiliki oleh my late umi. pembelian hartanah ini di buat setelah aku memberi beberapa candangan kepada my mom supaya dia melaburkan sebahagian daripada simpanan yg ade untuk pelaburan Hartanah. Mulanya my mom masih ragu2 katenye banyak risiko klu beli rumah ni. Tp aku dgn sepenuh keyakinan menyakinkan my mom utk bli unit di tgh2 bandar Dungun pada ketika tu. Harga pemaju pada ketika itu adalah RM88,000 shj iaitu pada tahun 2008. Setelah siap pada akhir 2008, Rumah tersebut telah disewakan kepada staf UiTM Dungun dgn harga RM450 sebulan.
 
Pembelian rumah dibuat dgn menggunakan pinjaman kerajaan 100%. Bayaran bulanan ialah RM370 sebulan. Gross cash flow adalah RM80 sebulan @ RM960 setahun. Pada tahun 2010, Nilai sewaan telah di naikkan kepada RM500 sebulan. Manakala my mom telah kembali ke Rahmatullah pada akhir tahun 2009 & rumah tersebut dengan sendirinya telah dibayar sepenuhnya oleh insurance. Penilaian semasa untuk rumah tersebut pada tahun 2012 adalah RM170,000. Hanya dalam beberapa tahun nilaian hartanah di bandar Dungun telah mencapai 100% kenaikan. Alhamdulillah aku tersangat bersyukur kerana analisa yg aku jangka-kan akhirnya memberi keuntungan walaupun my mom telah tiada.
 
 
3. Hartanah Apartment di Taman Sepakat Indah 2 Kajang.
Hartanah ini aku telah membeli secara lelongan. aku ada menulis tentang artikel ini dlm entry yg lepas. harga belian adalah 135k + 11k (kos lawyer + repair + outgoing) : 146k. Harga pasaran semasa ialah 195k - 240k.
 
Pada mulanya aku menrancang untuk menyewa-kan unit tersebut dgn RM1,200/month. Tp keadaan tidak mengizinkan kerana aku telah mendapat tawaran kerja di sekitar Cheras. So buat masa sekarang aku tinggal sendiri di rumah tersebut. Bayaran bulanan bank + maintenance + utilities : RM650 sebulan. Insya'Allah jika di-izinkan Allah pada May tahun 2013 aku akan berpindah ke rumah baru di Hillpark Kajang & menyewakan hartanah ini dgn RM1,000 - RM1,200 semi-furnish. Itupun klu aku berfikir untuk tidak menjual Hartanah di Hillpark. :)
 
Buat masa sekarang aku tidak bercadang untuk menjual apartment ini kerana lokasi hartanah adalah amat selesa + terbaik dari semua segi.
 
Keuntungan Sewaan : (Sewa bulanan - (Payment bank + utilities) - Annual Expenses) 
 
1200 - 650 - 100 : RM450 x 12 : RM5400 p.a Net Cashflow
 
 
4. Hartanah Double Storey Terrace 20 x 90 di Kajang Hillpark Home.
 
Aku telah mengambil keputusan untuk membeli hartanah ini pada akhir tahun 2011. Lokasi-nya ialah di Bandar Teknologi Kajang bersebelahan dgn Kajang Hill Golf & Taman Harmoni. Lokasi hartanah berada di kawasan sedikit berbukit. Suasana kawasan adalah sgt aman & menenangkan. Buat masa sekarang hartanah ini kelihatan sedikit ke-dalam & agak terpencil. Access utk ke kawasan ini agak kurang memuaskan. Namun begitu ianya hanyalah buat sementara waktu. Insya'Allah selepas Dijaya Corp. Berhad melancarkan projek pembinaan Komercial hub di Kajang Hill Golf segala facility jalan mungkin akan berubah 100%. Aku membuat anggaran peningkatan hartanah di sini akan meningkat sebanyak 200% setelah segala facility & jaringan jalan di tingkatkan.
 
Phase 1 Hillpark Home ini telah di jual dgn harga RM400,000 untuk unit 20 x 75, yang mana sebelum ini pelabur hanya membeli sekitar 230k - 280k. Aku membuat probability peningkatan harga utk unit yg aku laburkan ini dapat mencecah RM550,000 pada Feb 2013. Samada aku ingin menduduki hartanah ini atau tidak, adalah bergantung kepada keadaan pasaran hartanah semasa & juga projek hartanah baru yg mana dapat memberangsangkan aku untuk memilikinya. huhuhu..
 
Sekarang ini aku mula membuat analisa kepada Hartanah di Semenyih. Aku juga merancang & berharap untuk memiliki sebuah hartanah yg di bina oleh pemaju elit seperti SP Setia, UEM, Gamuda, Mah Sing etc. Ape yg bermain dalam kepada aku skrg adalah untuk memiliki hartanah yg lebey luas & mempunyai lebihan tanah serta design yg unik.
 
Untuk hartanah Hillpark ini aku menjangkakan peningkatan nilai 550k - 600k & keuntungan mencapai RM200,000 ++ maka aku tidak akan teragak-agak untuk let go this unit Insya'Allah. Xpela lepak kt apartment dulu pun. Yg penting Portfolio hartanah yg di rangka menemui target. Amen :)
 
[ RM560,000 (Anggaran Harga Jualan) - RM425,000 (Nilai belian + Bank Interest + Fees) ]  / RM16,000 (MRTA + Lawyer Fees + Other Expenses)
 
= 843.75 % p.a @ RM135,000 !! (keuntungan sebelum tolak cukai RPGT 10% seperti yg di umumkan baru2 ni, klu sebelum ni 5% jek)
 
Ini adalah keuntungan yg bakal diperolehi sekiranya aku menjual hartanah Hillpark pada tahun hadapan. Insya'Allah.
 
 
5. Hartanah 3-Storey 22 x 75 Taman Nadayu 92 Kajang
 
Ini aku just nk stories berkenaan analisa peningkatan harga untuk projek Nadayu 92 last year. Aku pernah Book 1 unit 3-storey kt Nadayu 92 ni. Tp sayang-nya my loan loan bank x approve. Mungkin tidak di takdirkan untuk aku beli this unit. apepun xkisahlaa mungkin ade hikmah di sebaliknya.
 
Actually aku just nk share harga jualan untuk Nadayu 92 utk secondary market nowadays. Untuk 3-storey unit di sini harga jualan telah mencapai RM888,000. Tu dia, gile bapak kaye klu dapat beli last year huhuhu. Harga jualan hanyalah 580k after rebet + bumi discount.
 
Capital gain : 888k - 580k = RM308,000 duit masyukk cek oiii makcik kayo huhuhuhu.. !!!
 
Aku mmg dah target 3-storey kt sini mesti booming kaw2 punye. Ramai juga yg kondem aku gile punye masa aku cite pasal Probability Nadayu 92 ni. My hubby pun mulanye ckp mcm2. katanye "Xkanla senang2 nk profit sampai beratus ribu dlm mase setahun kot" klu begitu org china or org yg banyak duit da lama beli 2,3 unit utk buat pelaburan. So aku mls-la nk argue lelebih, xpercaya xmengapa. just wait & see. Property ni bukan-nye mcm skim cepat kaye, tp kite sebagai pelabur kene pandai melihat sesuatu potensi hartanah tu, bukan tengok bangunan tu aje. senang cite ala2 "Nujum Pak belalanglaa". Klu berada kt site & rase mood ada mari .. InsyaAllah blh jadi kaye klu beli.. huhuhu..
 
Xtaula knp, aku ni klu tengok sesuatu property baru yg di launching, & dalam hati aku berkata "Hmm the feel is there... I Like..", Insya'Allah potensi property kt situ mesti marbeles punye, xsia2 kepada pelabur2 yg terlibat. hehehe.. percaya atau tidak terpulanglah.. walaubagaimanapun Alhamdulillah analisa aku nampaknye membuahkan hasil. Cume aku je xde rezeki kt sini, InsyaAllah kt tempat lain. Tunggu... ehehehe :). Boleh rujuk di Iproperty untuk melihat tawaran harga utk Nadayu 92 sekarang. Tq.
 
 
 
 
 
 



Green Concept Bed-RoOm So Sweet !


Untuk Deko mendeko ni aku mmg xde idea yg gempak pun. Slalu aku akan ke Rumah Contoh untuk meniru idea utk deko2 ni. ehehehe ciplak skit.. Di sini ada beberapa gambar yg aku dapat dr Mr. Google berkenaan hiasan dalaman bilik tido. So blh pilih mana satu yg menarik yea. :))
 


Cantik sangatttt Color hijau ni.. I Like .. comel + Cute :)
 
 

 

 

 

 

 



 
 
I Love Green Color... Happy Greenery  :)
 
 
 

Jumaat, 14 September 2012

Bagaimana Mengurus Sendiri VISA Ke China ?

Di sini aku lampirkan schedule untuk harga Visa yg di sediakan di kedutaan China untuk korang pilih. Samada nk but Visa single entry, Double entry or Multiple entry. So harga lain2 yea. Tengokla kt bawah ni yea :)
 


 
Untuk yg bercadang untuk ke Hongkong dari China aku cadangkan korang amik double entry. Kene plan betul2, nnt ade korang xleh nk masuk ke China plak lepas kuar ke Hongkong. Nak masuk balik boleh, cumenye nk kene apply visa baru-la plak kt kedutaan China di Hongkong, satu kerje la plak kan...
 
Harga untuk Visa Double entry ialah RM50 + Service Fees. klu nk cepat mahal skitla. klu service biasa murah jela RM28 je. So untuk yg xberapa nk faham or masih blur2 lg, nnt mase kt kaunter kedutaan tu korang tanyela habis2n yea.

Untuk membuat Visa korang perlu mengisi boring, banyak helaian jugakla nk kene fill in. Pastikan korang membawa alamat Hotel tempat penginapan di sana kerana di dalam form berkenaan mereka mengkehendaki alamat semasa berada di China. Beberapa keping gambar untuk tujuan VISA juga perlu di bawa. So masa nk amik gambar kt kedai tu makesure bagitau yang korang amik gambar tu untuk buat VISA. Selalu kedai gambar dah tau klu korang inform.
 
Ohye sebelum terlupa. Kedutaan China ni terletak di Jalan Ampang, dalam bangunan OSK tu. So klu de pepe maslh bolehla contact diorang ni yea.
 


Ini dia aku tempek skali Map China Embassy Bertanda (A) lokasi dia dlm Plaza OSK yea... :)
 
 
Alamat:
1st Floor Plaza OSK, 25 Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur, MALAYSIA
 
Tel:
603-21428495, 21411729 (Administration)
603-21636815 (Consular and visa affairs, extention 102, 103, 104, 105, 106)
603-21416093(Culture and education)
603-42513555(Economy and business)
Emergency Tel: 60123720197 (ONLY for emergency contact)
Fax:
603-21414552 (Administration)
603-21636809 (Consular and visa affairs)
603-21429368(Culture and education)
603-42513233(Economy and business)
Alamat laman sesawang: http://my.china-embassy.org/eng/
 
 

Khamis, 13 September 2012

Sayang Ibu 8 bulan

Genap 8 bulan sayang manja busyuk2 ibu harini. ehehe.. besar da anak ibu ni, da pandai macam2, pandai merangkak dgn laju pandai memanjat, pandai tarik segala baju yg ibu da lipat dlm bakul, pandai kemaskan rak di dapur, pandai nk cuci toilet. Pendek kata manja ibu sgt pandai membantu ibu tambahkan kerje harian di rumah. Bagus + Good Girlz + Intelligent + Pandai + Pro-active + Fast learner = Ibu Pening Lalat + sapu minyak angin hari2. 
 
Sebulan ni adek da banyak kali tergolek + benjol di sana sini. Ibu harap tiada effect yg teruk yea syg. Mmg ibu dah xleh nk buat ape lg dah. Oleh kerana adik sgt pro-active so terpaksalah adik menanggung sedikit risiko utk jatuh tergolek 10x sehari yea. Whatever pun anak ibu ni sgt berhati-hati. Walaupun asyik tergolek tp tahap kecederaan masih terkawal. ehehehe pandai amik port utk landing yea. Tau jugak rs sakit rupenye.. bagusss.. Learn from Ur X-perience :)
 
Lagi sebulan abi balik. After abi balik nnt adik pusingla puas2 yea. Biar abi plak kejar adik satu rumah. ehehehe.. da lama sgt abi rest & goyang kaki. Pasni kite kasi homework skit kt abi ok... so abi please prepare Ur fizikal & mental ok. Be patient & be cool yea.. :)
 
Yesza harini da hari Jumaat, esok da weekend. bestnye cuti da menjelang.. ehehe.. Isnin pun cuti lg.. sambutan hari 1 malaysia. Nnt boleh jln2 window shooping ngan Opah. :)
 
 
 
 
 

Selasa, 11 September 2012

Sokong Cadangan Turunkan Harga Kereta

Salam semua, sejak dua menjak ni mcm2 usul keluar dari pelbagai parti, whatever pun aku paling sokong cadangan untuk menurun cukai kenderaan masakini yg kini mencecah hampir 200% ++ bagi beberapa kereta import seperti BMW, Audi, Merc etc. Kenapa kite patut menyokong cadangan cukai kereta di turunkan...? Di sini aku cuba membantu kawan-kawan supaya bukak mata mengenai isu ini. Anda kene faham bahawa cadangan PR adalah untuk menurunkan CUKAI kenderaan yg masuk ke Malaysia, Bukan menurunkan harga kereta atau menghapuskan cukai yea.

Pertama

Dapat meningkatkan taraf ekonomi sesebuah keluarga & menjamin keselesaan rakyat.

Contoh 1 : Harga kereta Vios baru di Jepun adalah sekitar RM40,000. Cukai import dikenakan kerajaan dlm linkungan 55% - 200% bergantung kepada jenis modal kenderaan (boleh rujuk di bahagian KASTAM duty import) So setelah masuk ke Malaysia harga Vios seperti berikut :

Price for 2012 Toyota Vios in Peninsular Malaysia
- Vios 1.5 TRD Sportivo – RM92,013.50
- Vios 1.5G Limited – RM89,613.50
- Vios 1.5G – RM87,313.50
- Vios 1.5E – RM82,300.00
- Vios 1.5J Auto – RM77,300.00
- Vios 1.5J Manual – RM73,200.00

Loan bank untuk memiliki sebuah kereta Vios J pada harga RM73,200 after 10% downpayment bagi 9 tahun pinjaman adalah RM750++ sebulan. Sekiranya cukai diturunkan sedikit mungkin harga vios J dlm lingkungan RM55,000 shj. Bulanan loan bank selama 9 tahun adalah RM550 sebulan. Perbelanjaan untuk kereta dapat dijimat sebanyak RM200 sebulan bersamaan RM21,600 selama 9 tahun !!!! banyak tu bhai, dapat 100 henggit 5 tahun sekali pun kecoh sedunia, 1M4U-laaa DR1M laa.. apekeja@#$% lglaa aku pun x-amik port sgt coz mcm xde effect pun. Propa je lebey.. :)

Kedua

Kemungkinan untuk memiliki hartanah sendiri adalah lebih tinggi berbanding menyewa.

Pendapatan keluarga sekitar RM4,000 sebulan. Kiraan anggaran perbelanjaan bulanan keluarga.

1. Loan kereta RM550
2. Card Credit RM200
3. Rmh sewa RM600
4. Perbelanjaan Rumah & Utilities RM400

Total perbelanjaan bulanan RM1750
Lebihan duit bulanan RM2250

Apekah jenis rumah yg sesuai untuk anda berdasarkan nilai lebihan duit yg ade..?

70% x $4000 : $ 2800
$2800 - $1750 : $1050 lebihan duit untuk anda membuat pinjaman bank bagi pembelian rumah baru anda.

Dengan jumlah RM1050 anda sudah mampu untuk memiliki sebuah hartanah Single storey / Town-house / Kondo di Kajang, Bangi, Puncak Alam, Kuala selangor, Rawang ataupun Semenyih. Namun begitu anda mampu utk influent pihak bank dgn membuat sedikit helah dgn tidak memasukkan perbelanjaan rumah sewa sebanyak RM600 sebagai komitmen bulanan dgn membuat statement anda tinggal bersama keluarga. huhuhu oleh itu anda mungkin boleh menaikkan margin pinjaman perumahan anda kepada RM1500 di mana kebarangkalian untuk memiliki hartanah yg lebih baik seperti 2-storey terrace adalah lebih besar.

Kesimpulannya adakah anda berpuas hati & berterima kasih kepada kerajaan dgn penurunan cukai kenderaan sekiranya dilaksanakan? jawablah sendiri dlm hati yea. Pastu jgn lupe pangkah skali.. huhuhu

Ketiga

Meningkatkan taraf ekonomi negara.

bagaimana penurunan cukai kereta dapat meningkatkan ekonomi negara? kerajaan telah mengalami kekurangan sumber pendapatan kerana penurunan cukai dari 200% kepada 100% atau dari 55% kepada 25% ?

Sesebuah negara yg maju memberi gambaran bahawa rakyat mereka dapat hidup dgn selesa dgn mempunyai kuasa belian yg tinggi. Apabila rakyat mempunyai lebihan wang bulanan maka kuasa beli meningkat dan keadaan ini akan mendorong kepada peningkatan transaksi belian dari semua aspek seterusnya menggerakkan sektor perdagangan, pertanian, pelaburan dan sebagainya.

Hanya dengan lebihan wang RM200 sebulan boleh mendorong peningkatan ekonomi. Mengarut !!! kata sesetengah pihak yg tidak mempunyai asas pendidikan ekonomi atau amik subjek ekonomi tapi dapat C- mungkin. huhuhu..
Dengan lebihan duit sebanyak RM200 anda boleh membuat pelaburan Emas, Membuat pinjaman peribadi sebanyak 10k -15k untuk menyelasaikan hutang kad Credit, membuat tabungan di ASB atau sebagai modal membuka perniagaan kecil2n di internet. Buka Mata, Buka minda. Lebihan RM200 bukannya dpt sekali je. tp setiap bulan ok. klu sekali je dpt RM200 tu mmg xleh nk buat apepun, buat bayar indah water bolehlah.. !! itu hanya utk perkiraan kereta VIOS J klu amik Honda Accord, Audi etc sendiri mau pikirla berapa dapat dikurangkan dan memberi manfaat kepda rakyat secara terus dan telus.

 
 Fikir2kan dan selamat beramal...!!


 
My Dream SUV Q series... Muahaha...

 
Wait for Me yaa, I'll pick up U.. huhuhu... :)






























 

Isnin, 10 September 2012

Siapakah Manusia Celaka !!

Siapakah manusia yg amat di cela ini..? ada beberapa golongan yg dikategorikan sebagai manusia yg celaka. Sabda Rasulullah s.a.w yg bermaksud :-
 
"CELAKA  sungguh org yg mendengar namaku di sebut tetapi tidak berselawat ke atasku, CELAKA sungguh org yg sempat bersama Ramadhan tetapi tidak mendapat keampunan, CELAKA sungguh org yg berkesempatan berbakti kepada kedua org tuanya, tetapi tidak dimasukkan ke syurga" Hadith Riawayat Imam Ahmad
 
 
Perkataan Celaka telah di labelkan untuk beberapa golongan manusia tersebut secara terang sekali. Ini bermakna Rasulullah saw ingin mengingatkan kepada umat manusia bahawa melakukan kebaikan kepada kedua ibu bapa semasa hayat mereka adalah perkara penting yg sepatutnya dilaksanakan oleh seorang manusia yg bernama ANAK.
 
Berselawat ke atas nabi apebila mendengar namanya disebut juga amatlah dituntut. Di sini jelas kepada kita bahawa kepentingan & bertapa besarnya tuntutan melakukan ke-3 tiga perkara tersebut. Kelihatan-nya seperti remeh shj perbuatan itu. Tetapi hanya Allah & Rasul-nya lebih mengetahui.

Dalam hadith yg lain ada disebut, jika engkau berselawat ke atasku sekali, Allah akan berselawat ke atas-mu 10 kali. Maha suci Allah yg Maha Agong lagi Maha Tinggi, Raja seluruh alam. Apekah kite tidak merasakan ape2 dgn peringatan & ganjaran yg amat besar itu hanya dgn melakukan perkara semudah berselawat ke atas Nabi. ?
 
Bagi manusia yg tenang hatinya, bersih jiwanya, sihat akal fikiranya sudah pasti dapat mencongak dgn mudah ganjaran yg akan diperolehi dlm setiap perbuatan memartabatkan agama Allah. Jika berselawat ke atas junjungan Nabi Muhammad SAW itu mendapat rahmat yg berlipat ganda di sisi Allah, inikan pula melaksanakan perintah & segala ajaran yg dibawa oleh Nabi Muhammad SAW. Menjunjung & memartabatkan segala ajaran, perbuatan & gaya hidup yg di bawa oleh-NYA. 
 
Pada perkiraan akal yg sihat, berapa besar-kah pula ganjaran yg akan diberikan Allah kepada insan yg dgn setulus hati memperjuangkan agama Allah di-muka bumi. Menyambung wasiat para nabi..??  Tidak perlulah untuk kamu menjadi pakar dlm bidang ilmu matematik untuk membuat hitungan secara kasar. Kamu tidak akan menolak pendapat yg mengatakan menjunjung & menyokong segala usaha yg dibawa bagi memartabatkan Agama Muhammad bin Abdullah ini akan mendapat ganjaran pahala sebesar-besarnya yg tidak tergambar oleh akal & tidak terhitong oleh pasir2 di bumi. 
 
Adakah kamu akan menolak pendapat yg mengatakan menyokong puak yg dengan jelas menolak, meminggirkan & mempersendakan segala perbuatan, ajaran & gaya hidup yg di bawa oleh Nabi Muhammad SAW ini akan mendapat kecelakaan & seburuk-buruk balasan dari Allah SWT ????  Fikir2kan & selamat beramal.
 
Perumpamaan mudah yg ingin aku bawa di sini. Andai kamu mencintai seseorang dengan sepenuh hati kamu, nescaya kamu akan marah andai ade manusia yg melukakan hati kekasihmu. Apetah lagi andai manusia lain mengeji, mempersendakan & meminggirkan kekasihmu itu. Apekah kamu hanya akan berdiam diri & membiarkan sahaja perkara itu berlaku. Sudah sekali-kali tidak. Melainkan tiada rasa cinta di hati kamu kerana itu tiada apa2 tindakan & perasaan yg timbul di hati kamu apabila insan lain melukanya. itu adalah fitrah alam. Sifat yg Allah SWT ciptaan pada setiap manusia. Maka apekah kamu fikir Allah SWT akan memuliakan kamu, menempatkan kamu di syurga-NYA & menikmati segala nikmatnya setelah kamu dgn senang hati menyokong puak2 yg menghina, meminggirkan & mempersendakan Kekasihnya itu. Iaitu Muhammad bin Abdullah...!!!  
 
Ingatkah kamu akan peristiwa di mana Rasullullah SAW di hina & di cerca semasa baginda menjalankan dakwahnya Di Taif ? Malaikat Jibril turun memberi salam & menyampaikan wahyu kepada baginda ketika di Qarn al-manazil Katanya :-


"Sesungguhnya Allah telahpun mendengar kata-kata kaum itu dan segala jawapan dan penolakan mereka terhadapmu, justeru itu Allah telahpun mengutuskan malaikat penguasa gunung-ganang untuk kau perintahkan kepada-nya bertindak terhadap kaum itu."

Kemudian datang malaikat penjaga gunung memberi salam lalu berkata :-

"Wahai Muhammad, itu dia bukit-bukit, apa yang engkau mahu, sekiranya engkau mahu aku tangkupkan mereka dengan bukit Al-Akhsyabain itu, nescaya aku lakukan."


Al-Akhsyabain itu dua buah bukit, bukit Abu Qubais dan bukit Qaiqa'an, letaknya di Mekkah. Namun Muhammad bin Abdullah ini adalah manusia yg tinggi akhlaknya, baik budi bahasanya & terlindung baginda daripada sifat2 yg keji. Baginda menolak dengan berkata :-


"Aku berharapkan agar Allah mengeluarkan zuriat dari keturunan mereka itu benih-benih yang akan menyembah Allah yang Maha Esa tanpa mempersekutukan Allah sesuatu apa pun."
 
 

Wallahu'alam