Jumaat, 27 Disember 2013

Hangzhou :: Mencari Ilham Di Bumi Asing


 
Terletak di Daerah Delta Sungai Yangtze yang subur, Hangzhou mempunyai sejarah kuno sebagai salah satu ibukota bersejarah China dan telah menjadi pusat seni, sastera dan budaya selama berabad-abad. Marco Polo, kunjungannya pada abad ke-13, menyebut "Yang Terbaik dan Termulia di Dunia".

Hangzhou adalah salah satu tempat legenda terindahan sepanjang sejarah China, ia melahirkan beberapa penyair terbaik China dan menjadi tumpuan set pergambaran untuk karya-karya sastera terkenal. Hangzhou merupakan salah satu tempat yang harus anda kunjungi di China. Seperti pepatah China kuno menulis "Di atas adalah Syurga, bawah ini adalah Suzhou dan Hangzhou." lantaran keindahan pemandangan & panorama yang di saksikan melalui foto-foto membuatkan hatiku terdetik untuk mengunjungi tempat yg di nobatkan sebagai syurga di bumi.
 
Alhamdulillah Aku, hubby & my beloved doter telah tiba dengan selamatnya di  Hangzhou Xiaoshan International Airport pada jam 01.30pm. Kali ini Bumi Hangzhou menjadi pilihan untuk kami bertiga meneroka keindahan alam ciptaan Tuhan. Mencari ketenangan, menikmati sebuah kebahagiaan. Kita ini adalah selamanya bermusafir sehingga tiba ke destinasi. Berjalanlah, pergilah melihat dunia sementara masih ada waktu, kerana belum tentu esok masih ada. Banyak perkara yang akan kite temui sepanjang hidup ini. Bermusafir itu adalah ibadah.
 
 

Tambang Taxi dari Airport Ke Hotel adalah sekitar CNY80-100. Klu convert ke Malaysia Ringgit dalam RM45 - RM55. Klu nk jimat lagi boleh naik Bus. Tambang ofcoz la murah. Tp lama skitla perjalanan nk sampai tu coz banyak kali berhenti. Apepun Enjoy your Holiday.. !
 
Perjalanan kami pada kali ini hanya mengambil masa selama 6D5N berbanding lawatan kami  ke Selatan China iaitu Guangzhou & Shenzen pada tahun lepas mengambil masa selama 9D8N. kali ini kami hanya berlegar di sekitar Hangzhou & Yiwu sahaja. Jika ada lebihan masa teringin juga aku untuk melawat Shanghai & Suzhou. Tetapi Tujuan utama adalah untuk mencari ilham bagi memulakan sebuah perniagaan. Aku ingin mencari lebih waktu untuk diri & anak2. Aku tidak ingin terus terikat dengan waktu kerja yg begitu padat. Walaupun pekerjaanku kini tidak begitu menekan untuk aku ontime sampai ke ofis namun perasaan bersalah & berdosa itu tetap ada. Apepun aku ingin hdup dengan lebih tenang, aman & bebas dari segala perkara yg boleh membawa aku ke neraka. Ya Allah Permudahkanlah segala urusan hidup kami dunia & akhirat. Mudah-mudahan ada jalan mudah untuk aku memulakan perniagaan ini. Seperti kata Saidina Umar "Aku tidak peduli tentang susah atau senang-nya hidupku kerana aku tidak tahu mana yang terbaik untuk diriku"
 
Aku memilih penerbangan bersama Airasia sebagai medium untuk kami sekeluarga sampai ke negara tembok besar ini. Memandangkan kos pengangkutan-nya yang lebih murah berbanding MAS. Keadaan musim di China skrg adalah musim sejuk. Suhu di Beijing dengar khabarnya mencecah di bawah paras beku iaitu -15 darjah celcius. Namun di Hangzhou keadaan suhu sedikit baik berbanding di Beijing. Suhu pada waktu malam adalah sekitar 0 - 4 darjah Celcius manakala 6 - 9 darjah Celsius pada waktu siang. Alhamdulillah semua kelengkapan seperti pakaian tebal, makanan ringan & sedikit ubat-ubatan yang di bawa sedikit sebanyak telah membantu kami untuk menguruskan perjalanan secara sendiri di bumi yang tidak pernah dijejaki sebelum ini. Sedikit maklumat tentang lokasi, peta perjalanan & kedai makanan halal telah lengkap dalam catatan ringkas perjalanan. Itu semua telah aku siapkan beberapa hari sebelum kami berangkat. Aku lebih suka membuat sedikit carian ringkas mengenai sesuatu tempat yang akan di kunjungi. Ia adalah bertujuan bagi memudahkan segala urusan & perjalanan supaya menjadi lebih teratur. Lebih-lebih lagi bagi kami yang bermusafir dengan seorang bayi. Jadi adalah lebih mudah untuk kami sekiranya segala tentative perjalanan mengenai suhu, lokasi & juga public transport di siapkan lebih awal. Namun begitu kesulitan sepanjang pengembaraan tetap akan di hadapi bagi seorang pengembara yg membawa anak kecil, walaubagaimanapun anggaplah ia sebagai satu cabaran mudah bagi seorang pengembara.  
 
Penginapan kami ketika di Hangzhou telah ditempah melalui Airasia Go. Hotel pilihan sudah pasti lokasi-nya wajib berdekatan dengan public transport (Metro & Bus) iaitu di Hangzhou West Lake Golden Plaza Hotel. Untuk maklumat lebih lanjut boleh lawati www.tripvisor.com kt sini banyak maklumat daripada pelancong seluruh dunia mengenai semua hotel. Aku juga memilih lokasi yg tidak berapa jauh dari West Lake, Ini kerana Ia adalah tarikan utama di Hangzhou. Lokasi Wajib di kunjungi bagi sesiapa sahaja yang dtg ke Hangzhou. Mengenai West Lake ini, aku akan ceritakan dengan lebih lanjut pada N3 yang akan datang.  
 
 

Khamis, 26 Disember 2013

Bila My Boyfriend Datang Rumah

Macam ada skandal plak tajuk, sajek je kasi Up skit.. kihkihkih... Al kisahnya my X-schoolmate datang ke rumah last 2 week. Datang nk hantar barang. Coz aku ade beli barang dengan dia. Klu ikut plan awal kitorang nk jumpe tepi jalan je pun, ambik barang & bayar balance. Pastu tetiba plak my frenz ni ada meeting last minit so appointment terpaksa ditunda lewat skit. Aku plak tak kan nk menunggu kawan tu sampai ke marghib kt tepi jalan. Nnt lain plak jadinya, xpasal2 kene tangkap berkhalwat. Dahla area Bangi tu ramai Tok Imam. So mmg xsesuai. Last2 aku balik rumah dulu & plan nk ajak my hubby keluar skali amik barang after marghib. Diskus punya discus, hubby cadangkan suh my frenz tu datang ke rumah kitorang utk hantar barang. So aku pun dengan senang hati whatsapp la my boyfrenz ni suh dtg rumah. Itula ringkasan cerita dia.
 
Actually Ada cerita antara Aku dengan kawan aku ni. Cerita zaman remaja dulula. Kitorang ni mmg pernah berutus kad raya bagai tapi sekadar kawan jela, kawan rapat gitu.. Bukan ada ape pun. Ala2 mesra gitu je. Itu pun my hubby nk jeles. Masa aku kt dapur siapkan makan malam boleh lg dia main perli2. Isk dia ni geram pulak rasanya. Bukan dia nk menolong aku masak ke ape. Sajela tu nk buat aku sakit hati. Hmm ape2 je laYang.. malas aku nk layan, tadi masa aku cakap nk jumpe kawan aku kt luar untuk amik barang, Dia yg beria suh dtg rumah, dah aku cakap kt kawan tu suh dtg rumah, macam2 plak dia fikir.
 



Xde ape nk di jeles2-nya. Dia pun dah ade anak bini. Aku pun xde intention lebih dari kawan dengan member aku ni. Klu betul aku syok kt dia dari dulu lagi dah aku goda dia, Confirm melekat punye.. kihkihkih (ketawa jahat skit). Tp dah nama kawan.. kawan jelaa... ade plak fikir entah ape2. Naik berbulu telinga aku duk kt dapur dengar my hubby mengomel dengan my doter. Rasa nak cili2 je mulut dia time tu, nasib baiklah si kecik tu xfaham ape-ape lg... Hmm hubby aku ni sejak akhir2 ni makin sensitip plak dia. Selama ni ok je. Tiba-tiba plak datang mood over cemburu dia.  Bulan mengambang agaknya. 

Lama jugaklah my frenz lepak kt rumah kitorang. Bukan main berselara makan, maklumlah bini duk jauh. So xde hal la dia nk melepak lama pun. Macam2 cerita kuar. Dari kes Kastam sampai ke cerita di Kota Mekah & Madinah. Hah baru my hubby tau, kawan aku ni klu dah bersembang mmg payah nk berenti. Mmg mesra alam gitu. Tak kira dengan siapa pun, mmg jenis dia cepat ngam gitu. Tambah plak aku ni mmg dari dulu suka layan dia bercerita, lagila panjang lebar ceritanya. Mmg seronok skali skala klu kengkawan dtg ke rumah. terimbas kembali zaman remaja dulu.

Bukan senang nk jumpe lelaki yg still boleh keep contact once dah ada haluan hidup masing2. walau dulu pernah nk ehem-ehem tp xmenjadi, tp still boleh make frenz & kongsi cerita suka & duka as a frenz. I like ...




 
 

Rabu, 25 Disember 2013

Bila Cuti Hubby Dah Approve !

Tet..Tet...sambil diiring dengan music berjela. Klu ringtone camtu, dah tau da dari sapa whatsapp tu...  



Alhamdulillah.. nasib baik lulus jugak cuti hujung tahun my hubby. Berdebar jugak aku menanti approval dari Pengarah. Tiket semua aku dah beli, Hotel pun dah tempah. Skali nyer buat xlulus mmg masak-laa. Tentera ni bukan boleh kire sangat, diorang xperduli samade kite dah tempah tiket bagai pun. Jika ada kes terpencil or ura2 rakyat nk berhimpun ke ape, X pasal-pasal semua cuti pegawai di bekukan.

Aku ni duk risau pasal 31 Disember 2013 nnt dengar cerita PR nk anjurkan perhimpunan rakyat lg. Itu yg aku dah mamai pikir tu. Dahla cuti hubby belum approve klu dah approve tu lega la skit. Adooiii camni la bile dah kawin dengan pegawai tentera. Tp bile dah tengok approval tu yabeda-bedu... Nampak cerah skit masa depan. ehehehe

Bile hubby dah amik cuti berjela camtu maknanya dah sampai waktu utk kitorang jalan-jalan plak laa... Akhir2 tahun ni, mood kerja pun da slow, sementara nk tunggu masuk tahun baru kite Holidayla dulu. Recharge energy & semangat untuk memulakan hari pada tahun 2014. Welcome new year 2014. Dah bertambah lagi satu angka umur aku ni. Anak bile  lgnk tambah ni... :)





Memborong di Big Bad Wolf !

 
Yesssza... Buku tentang Egypt dah beli ni, bila plak nk ke sana ni..??? hehehe...
 
Beli... Beli... dan beli... Hehehe.. biasalah org perempuan-kan suke shopping. So xdela pelik sgt klu aku nk g shopping kan. Lagipun aku bukan shopping makeup ke ape. Peruntukan untuk makeup selalu xsampai RM300 pun setahun. Tapi peruntukan untuk shopping buku mmh makan beribu RM setahun. Mmg sejak kecil lg my late ummi slalu bawak aku ke Pesta buku, samada di Dewan Majlis Dungun or Stadium Kuala Terengganu. Klu ada rombongan sekolah nk ke Pesta buku, maka aku adalah pelajar yg xpernah terlepas dari mengikuti ape jua program. Aku mmg suka beli buku. Sebab aku suka baca buku-la sebab tu aku suka beli buku... tp memandangkan dah terlalu banyak sangat buku yg aku beli, so ada banyak jugaklah buku yg belum sempat aku habis membacanya.

 
Nah amik ko selonggok buku aku borong kt Big Bad Wolf. Dari jam 10 mlm sampai jam 2 pagi duk kt The Mine. Whatever it is. Thanks A lot to my hubby coz sudi menjadi teman untuk mengangkat segala buku2 aku tu. Ehehehe...
 
Beli buku walau xbaca pun xpe, InsyaAllah apebila diperlukan nnt pasti ia akan memberi manfaat kepada anak2 mahupun sesiapa shj yg berhajat kepada maklumat di dalamnya. So tiada istilah membazir bile membelanjakan duit untuk membeli bahan bacaan ilmiah. Tapi agak2la kan janganlah plak borong buku sampai anak bini xcukup makan. Itu xtermasuk dalam istilah di atas yea. Ape-ape perkara dlm dunia ni kene berwasatiah mengikut status kewangan masing2. Bak kate org lame, ukur baju di badan sendiri.
 
 
Buku yg bahagian atas tu adalah buku panduan untuk traveller. Banyak Negara jugaklah aku angkat. Xpela, kite borong buku dulu, nnt klu ada rezeki kita angkat la tiket plak. Ke tak gitu... ehehehe
 
 
 
Ini buku si kecik Nuha, bahagian dia mmg kene ade. mana boleh xde bahagian si kecik tuit ni. Klu kite beli ape2 pun dia pun nk jugak yg dia punya. Lagi xbeli lagi tu dia xnak keluar dari kedai.. Adoiii pening kite di buatnya. nasib baik baru sorang, klu 5, 6 org masak jugaklah ibu. Abi buat muka sardine je. Last2 ibuu jugak... 
 
 
Bila time duk sesorang aku suka menghabiskan masa terluang aku dengan membaca buku. Bila time hubby xde kt rumah or bila time konfrontasi dengan my hubby so buku adalah teman paling setia yg akan menemani aku sepanjang waktu. Tapi selalunya konfrontasi paling lama pun sehari, lepas tu dah xleh nk duk diam klu hubby buat dunno. Ehehehe... Walaupun muke cool je tp dlm hati tu bergelora jugak... ehehehe bocor rahsia den.


 
Tu dia, sedar xsedar habis berkepuk jugak, sedap je main angkut masuk kotak. Huh boleh tahan jugak. burst bajet aku kali ni. Anggaran xmelebihi RM350. Hmm xpela, dah penat2 angkut bayar jela.. walaupun ada org buat muke seposen je... ala skali setahun je pun, bukan tiap2 bulan... :)
 
 
 
 

Selasa, 24 Disember 2013

My Home :: Wet Kitchen

Alhamdulillah, akhirnya siap jugak kitchen cabinet dapur basah kt rumah kitorang. InsyaAllah awal bulan January 2014 ni installer dari KS Work akan datang pasang kt umah kitorang. Kalau ikutkan jadual asal diorang dah boleh datang pasang Pada 26hb Disember 2013 tetapi aku ada mintak diorang buat sedikit adjustment & penambahan pada design. So date pemasangan terpaksa di tunda beberapa hari. Last2 aku suh dtg awal tahun je la. Coz end of this month kitorang sekeluarga ada event yg tak dapat di elakkan. Tak sabar nak tengok Outcome camne. ehehe
 
 

Hood pun aku mintak diorang tutup skali, Tp bukan tutup permenant tau. Klu tutup pakai box camtu je nnt susah plak klu tersumbat ke ape. Aku mintak diorang buat pintu jugak utk hood aku tu. ehehehe..
 
 
 
Warna pilihan adalah Hitam & juga Hijau pucuk pisang. Aku kan penyokong Hijau yg Tegar... hikhikhikhik.. :)
 
Material yg kitorang pakai adalah Playwood. memandangkan ini adalah dapur basah, maka penggunaan kawasan ini banyak terdedah kepada air & kelembapan maka aku decide untuk menggunakan Playwood bukan Milamine. Dari segi harga adalah sikit perbezaan. Tapi untuk jangka panjang aku rasa beza seribu dua tu adalah berbaloi. Sebelum ni aku pernah ada kitchen cabinet yang di perbuat daripada Milamine. Bila terlalu banyak terdedah kepada air & Kelembapan kualiti chipboard agak merosot. Lagi plak dapur rumah lama aku tu ada leaking kt bahagian bawah sinki so ape lagi, habis sekeping chipboard berlubang. Tp kt bahagian playwood tak plak rosak.
 
Dari pengalaman tula aku decide nk guna playwood untuk semua bahagian dapur basah aku ni. Untuk lapisan luar plak aku pilih Fomica sebagai penambah seri. InsyaAllah nnt dah siap aku akan upload real picture kt sini. :))
 
 
 
 
 

Isnin, 23 Disember 2013

Entah Dari Mana Datangnya Gambar2 Tu ...!

Ku coba ungkap tabir ini
Kisah antara kau dan aku
Terpisahkan oleh ruang dan waktu
Menyudutkanmu meninggalkanku


Ku merasa telah kehilangan
Cintamu yang telah lama hilang
Kau pergi jauh karena salahku
Yang tak pernah menganggap kamu ada


Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku
Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku


Sejujurnya (sejujurnya) ku tak bisa (ku tak bisa)
Hidup tanpa ada kamu aku gila (aku gila)
Seandainya (seandainya) kamu bisa (kamu bisa)
Mengulang kembali lagi cinta kita (cinta kita)


Takkan ku sia-siakan kamu lagi
Asmara memisahkan kita
Mengingatkanku pada dirimu
Gelora mengingatkanku


Bahwa cintamu tlah merasuk jantungku

Sejujurnya (sejujurnya) ku tak bisa (ku tak bisa)
Hidup tanpa ada kamu aku gila (aku gila)
Seandainya (seandainya) kamu bisa (kamu bisa)


Mengulang kembali lagi cinta kita (cinta kita)

Sejujurnya (sejujurnya) ku tak bisa (ku tak bisa)
Hidup tanpa ada kamu aku gila (aku gila)


Takkan ku sia-siakan kamu lagi..
Takkan ku sia-siakan kamu lagi..




 
Benar aku tidak tahu dari mana datang-nya segala gambar2 tu. Tiba-tiba sahaja berkeping2 di lantai. Hmm... apa lagi perkataan yg mampu aku katakan. Tiada niat untuk menyakiti hati-mu walau sedikitpun. Ada apa pada kisah lalu itu...??Cukuplah hanya sekadar sebuah kisah yang setiap org pasti akan melaluinya. Biarlah semua itu aku simpan dalam hati. Tidak guna untuk menyakiti hati sesiapa dengan kisah lama itu. The reality is all about US... Belive it or not ? Belive it.. ! 
 
 
 
 
 







Selasa, 17 Disember 2013

Primadona Azian Irdawaty Meninggal Dunia

Salam takziah untuk semua ahli keluarga Azian Irdawaty. Aku mendapat berita mengenai kematian beliau melalui Facebook, beliau di sahkan meninggal pada jam 8.25 mlm tadi Di Hospital Universiti Petaling Jaya. Innalillahiwainnailaihiroojiun. Daripada Allah kite datang & Kepada Allah jua-lah kite kembali.
 
Kematian beliau adalah disebabkan oleh penyakit kanser payudara yang telah di hidapi oleh-nya setelah beberapa tahun menderita akibat kenser. Tempoh 4 - 8 tahun adalah satu tempoh yang biasa bagi pesakit kanser untuk hidup. Allahuakhbar, ketika mendapat berita tentang kematian pelakon ni, hatiku terasa sesuatu. Teringat kepada arwah Ibuku yang juga mengidap kanser payudara. Terus aku hadiahkan bacaan Al-fatihah untuk arwah ibuku dan juga arwah kak Azian.
 
Hidup ini hanyalah sebuah persinggahan. Terkadang kite leka & alpa dengan dunia tetapi maut tidak pernah terleka menerkam jiwa manusia. Aku tumpang bersedih dengan kematian beliau, apepun penderitaan dunia telah berkahir untuknya. Moga Allah meringankan beban akhirat kepadanya. Alfatihah untuk arwah. Semoga roh-nya mendapat redha & kasih syg Allah. 

Artikel lanjut  mengenai Primadona Azian Irdawaty boleh klik DI SINI

Ahad, 15 Disember 2013

Musuh "KETAT"



 

Dah nak masuk 3 bulan my beloved doter duduk kt taska. Dah 3 - 4 kali demam & selsema. Hmm aku pun dah berderet kene unpaid leave wawawawa... Ape nk di kato laie, dah ade anak beginilah gayenya...  
 
Tadi pagi, seperti biasa aku g hantar dia ke Taska Auliya di syeksen 7 Bandar Baru Bangi. Selalunya bile aku hantar dia depan pintu Taska dia terus nk masuk ke dalam after dah muah-muah & salam ngan aku, Tapi kali ni lain plak gaye-nya. Dia tak segembira selalu, bile sampai je depan pintu taska tu terus menjerit & taknak masuk dalam. Eh ape hal plak adik ni, kan selalu seronok je pagi2 tup-tup harini lain macam plak. Aku cuba untuk menenangkan dia tp makin kuat plak dia menjerit sambil kedua-dua tangan menarik baju & tudung aku dengan kuat. Hati aku dah rasa xsedap, sedikit prasangka buruk terus menerjah ke kotak fikiranku. Aduss camne ni.
 
Budak  pengasuh Taska tu cuba nk amik my doter dari pangkuan aku, tp aku tak kasi. Xpela biar aku tenangkan dia dulu. Masuk opis lambat pun nk buat camne. Pada aku my doter is my priority, lainlah klu ade meeting tergempar or VM lab yg nk kene attend time tu, tp this mornink just biasa2 je, xde pe yg urgent tahap gaban. So aku hold-kan diri aku kt Taska tu untuk tenangkan my doter sekejap. Hampir setengah jam lebey tp nampaknya adik tak tenang lg, masih takut2 dan tak nak aku tinggalkan dia kt situ.  
 
Aku cuba perlahan-lahan untuk tinggalkan dia kt taska tu jugak, walaupun berat rase hati aku ni. Sesekali terdetik jugak nk berhenti kerja & jaga anak kt rumah bila tiba hal2 camni. Tapiiii... Hmmm bukan semudah itu ... Sepanjang perjalanan tu fikiran aku asyik duk terfikirkan my doter, rasa sedih bercampur kesian pun ye, kerena tinggalkan dia dalam keadaan masih menangis & mengharapkan aku tak tinggalkan dia kt Taska tu. Tp apekan daya, ibu terpaksa juga pergi syg. Hope adik baik2 ye. nanti ibu cuba uruskan untuk amik adik seawal mungkin yea.
 
Al-kisahnya , ade sorang budak lelaki dalam usia 3 tahun yang selalu buli dia kt Taska. Mengikut cerita budak pengasuh kt Taska tu, My doter selalu bergaduh dengan budak laki tu kerana berebut barang mainan. dalam fikiran aku ni dah terbayang-bayang keadaan tu camne. Memandangkan my doter lg kecik & kurus dari that boy mungkin adik telah di tolak dan jatuh tersembam ke lantai dan Mungkin kejdian tu berlaku berturutan sehingga menyebabkan my doter dah fobia agaknya. Coz si kecik ni mmg cepat serik bile satu2 kejadian tu berlaku secara berturutan pada dia. So bila Nampak je benda yang buat dia fobia tu of coz dia akan menangis semahu-mahunya. Kesian anak ibu.
 
After sampai kt opis, aku pun call my hubby mintak dia balik awal & amik adik kt Taska. Hope my hubby blh keluar awal harini. Aku nk kuar awal pun blh, coz bukan tengah banyak kerja sgt skrg. Tapi macam tak syok la plak. Tak kan selalu sgt nk cabut awal kot. Sekali skala oklaa. aku pun bukan kekadang rasa bersalah jugak buat perangai cabut awal ni, tp bila di fikir-fikirkan balik, dah xde kerja time tu, apa salahnya aku spend time yg terluang tu bersama my doter. Klu ada kerja xde plak aku cabut awal.. InsyaAllah ..hehehe angkat bakul sendiri... :))
 
Tadi my hubby call cakap dia dah amik adik. Alhamdulillah adik dah balik kt rumah ngan hubby. Lega skit rasa hati aku ni. Aaiiisshh budak2 ni, buat aku runsing saje. Apepun as long as xde cedera & Lebam ke ape aku still boleh consider. Tp klu budak laki tu buli depan mata aku, ada aku piat telinga budak laki tu sekali. Kecik-kecik dah pandai nk buli anak dara org yea. 
 

Isnin, 9 Disember 2013

Samsung Note II VS Huawei Ascend Mate

Ape yang best tentang kedua-dua model smartphone ni. Satu brand dari Korea satu lagi dari China. Yang menarik tentang Brand smartphone ni ialah kitorang dapat beli dengan harga yang murah ehehehe..
 
 
 
Last weekend aritu aku ajak my hubby ke Plaza Lowyat. Sebelum tu aku ade tengok dlm Newspaper tentang carnival jualan hebat. Semua model handphone dijual dengan 50% discount. Entah betul entah tidak. Biasala iklan mmg gempak memanjang. Apepun after Asar kitorang bersiap ke Plaza Lowyat. Sesampai je kt Ground Floor kt dalam Lowyat tu aku tengok org ramai duk berkumpul. rupe2nya ada acara lelongan gadget. Huh aku ape lg terus join sekaki, mana boleh terlepas peluang. Nk juga join.. ehehehe.. Hubby dengan my little doter duk kt blakang.

Bila tiba giliran Smartphone Huawei Ascend Mate di lelong maka aku tanpa sedar dah terjebak dalam acara membida Smartphone tu. Padahal pada mulanya aku nk beli Smartphone Samsung Note III, Xterlintas plak pasal Huawei ni. Sekali tanpa sengaja aku Berjaya mendapat bidaan tertinggi. Hubby kt blakang tu buat muka pelik bile pembida di pentas mengumumkan "Smartphone Huawei Ascend mate dimenangi oleh kakak dengan Harga RM780" sambil semua audition mengarah kepada aku. Fuuuhhh Glamour sekojap ko. hehehe...
 
Hubby pun datang dekat dengan aku "Kenapa tetiba bid Hp Huawei..? bukan kate nk beli Note 3 ke..?" dengan selamba aku pun jawablah "Hmm bukan aritu abg kata nk beli Huawei tu kan..Xpela yang tu org kasi kt abg, org beli note II jelaa, kalu nk amik note 3 dah lari bajet..." my hubby terus terdiam. Xsangka plak aku kasi HP Huawei tu kt dia agaknya. hehehe.. aku pun xsangka jugak. Entahla semua berlaku begitu pantas.
 
selapas dah buat bayaran aku lepak lg kt situ, dalam fikiran ingat nk bid Note 3 plak. Klu ade rezeki boleh dapat murah. Tp sayangnya xde rezeki aku untuk menang Note 3 secara lelong. So kitorang terus naik ke tingkat atas untuk beli Note 2. Lebih kurang sejam duk memusing akhirnya tercapailah impian aku utk menukar Smartphone samsung Galaxy S2 aku yg dah berusia 2 tahun tu kepada Samsung Note 2. Walaupun pada asalnya aku nk beli Note 3 dengan bajet RM2300 tp nk buat camne tetiba aku dah terjoin lelongan Huawei tu plak, ape nk di kato, Kita hanya merancang tuhan yg menentukan. Walaubagaimanapun mmg berbaloi join acara lelongan tu. Harga pasaran Huawei Mate tu adalah RM1250 sedangkan aku beli dengan harga RM780 jimat lagi RM470... Mmg terbaik..
 
Note II tu aku beli original set dengan harga RM1500. Siap dengan screen protector & juga cover ala2 kulit.Total perbelanjaan untuk 2 ketul smartphone adalah RM2280.00 shj mmg under bajet. balance lg RM20 boleh buat makan McD ehehehe.. semua org happy haritu, aku pun happy coz dapat beli HP baru & juga dapat Happykan my hubby dengan membeli smartphone juga utk dia. hehehe... klu sesorang je happy xdela happy sgt.. So klu boleh happy bersama kan lagi seronok. :)) malam tu kitorang pakai tido jam 1.30 pagi, laki bini duk excited menggodek smartphone masing2. ehehehehe... Bangun pagi dah mamai...:))
 
 
 



Restoran Sup & Popia Meletop Di KL

 
 
Lunch harini kitorang ke kedai mamak di Taman Setapak Jaya. Tetiba aku rasa macam nk makan sup. So before lunch tu aku dah google tempat makan yang direkemenkan oleh blogger sekitar KL. After duk meng"google" akhirnya aku tertarik dengan kedai Mamak kt setapak ni.
 


 
 
Kepada sesiapa yg tengah mencari restoran untuk lunch aku pun nk rekemenkan Restauran Hussien Sup ni. Sup dia mmg kaw habis. After da makan tu rasa panas je badan. Macam baru lepas Sauna je rasa. Bagus untuk meningkatkan tenaga batin ni.. ehhehee..
 
 
 
 
Harga untuk makanan kt kedai ni boleh di katakana berbaloi. Untuk Semangkuk sup kambing RM6 dan Sup Ekor RM7. Popia 1 set RM1.2 ada 2 ketul popia. Makanan yang sedap dengan harga yang berpatutan.
 
Lokasi kedai ni adalah di belakang Masjid Jamiul Ehsan Taman Setapak Jaya. Kalau nk pakai GPS boleh search Jalan Puah Jaya Taman Setapak. Kalau dari bualatan Pahang tu sila masuk simpang ke Hospital Tawakkal. Lepas tu jalan je terus sampai jumpe Masjid yg berwarna kuning dis ebelah kiri jalan. Betul2 lepas flyover tu terus masuk simpang ke kiri tepi masjid. belakang tula Restauran ni berada. selamat menjamu selera. Zaasss....
 
 
 
Peta nk ke Restoran dari bulatan Pahang


 
 Bile Nampak masjid kuning sila masuk simpang masjid selepas Flyover Duke tu...
 

Rabu, 4 Disember 2013

Grayfosh Full Face Helmet Untuk Hubby

Dah lama my hubby duk mengomel untuk belikan helmet baru full face kt dia. Memandangkan semua perbelanjaan di catatkan dlm buku 555 so tiada sebarang ketirisan boleh berlaku. Eheheehe... Aku kan merangkap sebagai pengurus kewangan. So ape2 yg nk di beli harus di bawa ke mesyuarat mingguan terlebih dahulu. Kalau ada peruntukan atau terlalu emergency mungkin sesuatu perkara tu blh di pertimbangkan. Tentang pembelian Helmet Full Face tu dah hamper 3 bulan my hubby duk menunggu. Tiap2 bulan duk Tanya ada bajet ke tak untuk helmet dia. Hehehe...
 
Memandangkan skrg adalah Musim tengkujuh, boleh dikatakan selang beberapa jam mesti hujan. Dalam hati ni duk fikir jugak, Kesian kt my hubby basah kuyup setiap kali balik kerja, coz dia pakai motor utk ulang alik ke tempat kerja. Lagi plak bila hujan lebat air akan masuk ke dlm helmet ketika atas jalan. Agak bahaya jugaklaa. So dengan baik hati dan keprihatinan yg tinggi aku telah menyediakan peruntukan sebanyak RM300 untuk pembelian Helmet baru hubby. 
 
 
 
 
Inilah rupa Helmet baru untuk hubby. Bukan main suka dapat helmet baru. Aku punye handbeg terpaksa KIV dulu, mungkin next month la plak. Untuk hubby xpela. Xberenti tersengih bila tau aku ajak dia ke Jalan Ipoh KL. Dah tau la tu aku nk belikan helmet kt dia. Sekali skala buat surprise untuk pakcik pun seronok jugak... Yerla nk buat surprise kt sapa lg kan. Marah pun pakcik bulat, syg pun pakcik bulat jugak... Ehehehe.. :) 
 
 
 
 
Jaga helmet tu elok2 yea, jgn main letak je kt mana2, klu hilang pakai helmet lama tu jela. No bajet for helmet lg sehingga tahun 2015. Mcam kejam je bunyinya...Eheehehe... saje je, kasi ugut skit, klu tak dia main redah aje. atleast dia jaga skit barang dia... Skuter SYM baru je beli xsampai pun 7 bulan, dah hilang, gara-gara rosak, so dia tinggal je tepi Highway plus nk ke KLIA tu sementara cari org nk angkut, after 3 hari dtg2 dah xde Hmm... Nasib baik dapat claim insurance.. Pakcik OoOo Pakcik kurangkanlah sikap acuh X acuh tu yea... !
 
Apepun Moga selamat pergi & balik kerja yea PakCik-ku syg... 
muahaha
 
 

Ahad, 24 November 2013

Bila Terjumpa Biji Getah

 
 
Budak2 zaman sekarang pernah tengok ke camne rupa biji getah..? hah inilah dia rupa bentuk biji getah dari pokok getah. Masa aku kecik2 dulu, dlm lingkungan umur 8 tahun camtu tersangatlah suke mengumpul bijik getah ni. Korang tau aku buat ape dgn bijik getah ni..? buat "berlaga" hahahaha mesti macam pelik je bunyinya, tp itulah dia permainan aku adik beradik masa kecik2 dulu. Kalau ke sawah padi kitorang g tangkap "ikan sekila" itupun buat berlaga jugak. tapi aku suka bela ikan tu. Abg aku jek suke curi ikan aku pastu dia buat berlaga. sedar2 dah mati ikan aku tu... sob..sob..sob.. sian dia.
 
 
 
 
Punyelah fanatic aku dengan bijik getah ni. sampai berbakul-bakul aku kumpul bijik getah ni, siap sorok bawah katil takut kene songlap. Bile bertarung buah dengan my brother aku selalunya kalah. Padahal aku rasa buah getah aku ni dah cukup tebal, camne asyik kalah je ni. Rupe2nya my brother main tipu, dia korek isi bijik getah tu pastu dia isi dengan lilin. Padanlah asyik dia je yg menang. Ciissss penipu toii... tapi lepas tu aku plak buat perkara yg sama, bile bertarung buah dgn budak2 kt sekolah, sahla2 buah getah aku yg kekal maintain. hahahaa.. lawak2.. Zaman kanak2 yg begitu nostalgik sekali...
 
Bila jumpe bijik getah ni kt kedai makan masa otw nk ke Melaka haritu, rasa sangat teruja. Rasa macam nk main berlaga buah getah plak-laaa... tapi nk bertarung dgn sapa...??? hehehe... Indahnya sebuah kenangan !
 
 
 
 

Sabtu, 23 November 2013

Bercuti Ke Krabi :: Gerai & Restauran Makanan Halal

Mendapatkan stok makanan Halal di Krabi Thailand tersangatlah mudah. Walaubagaimanapun anda juga di nasihati supaya lebih menitik beratkan tentang cara penyediaan makanan Halal tersebut. Contohnya sos yg di gunakan, telur ayam yg di masak tu adakah sudah di basuh atau masih bersalut tahi ayam. Walaupun pada dasarnya makanan itu halal, tetapi cara penyediaan & bahan campuran yg gunakan juga harus Halal & bersih dari segala najis. Seperti yang selalu di ingatkan bahawa mencari yg halal & baik itu adalah kewajipan !

 
Lokasi kedai ni adalah di tepi jalan utama. Restauran ni berada di sekitar Aonang Orchid Resort & juga bertentangan dengan McD, nak kate bertentangan sangat xla jugak, ala2 menyerong skit. Tapi klu korang dah berada di Orchid Resort Hotel tu mmg dekat sgtla tu. Menu boleh tahan banyak & kualiti masakan adalah sgt sedap & fresh. Yang paling syok ialah tokei kedai tu adalah org Pattani & sgt fasih berbahasa ala-ala Kelantan. So senang skit nk order pepe. Banyak kali jugak kitorang ke restaurant ni, di samping keadaan kedai yg bersih, masakan juga sgt kene dgn selera kitorang sekeluarga. yummy sedapnye.. ! Antara menu yg kitorang Order adalah seperti yg di bawah yea.
 

 
harga untuk ikan siakap ni adalah 350bath klu xsilap aku

 
Sayur kalian 80bath

 
Tomyam Kung 150bath semangkuk biasa.


Nasi putih pun sedap. rasa nasi sedikit berpulut.

 
Juice oren pun marbeles, Dia bukan pakai oren Sunkist tu tau, juice ni diorang buat pakai limau langkat tu hah. Mmg xsama dgn fresh oren yg kite slalu order kt Mesia. Aku pun pernah buat sendiri kt rumah after balik Krabi aritu. Mmg sedap., cuma nk mengopek kulit limau & buang biji satu persatu tu adalah sgt leceh ok, hanya yg rajin je boleh buat.. Tp aku pun malas nk kopek kulit diatu, so aku sub-kan kt my assistant... ehehe.. :)


 
 
air kelapa just biasa2 xde pe yg pelik.
 

 
Ini adalah hidangan makanan tengah hari kami masa 1st time singgah ke restaurant ni, bukan main order, tibai cukup2, after makan, balik bilik melepak pastu terjun kolam & than ptg skit jalan2 sekitar Aonang beach. Lepak je memanjang mmg heaven...  ehehe
 
 
Dinner pun kitorang lepak kt sini. Mlm2 tempat ni mmg happening

 

 
Kari hijau Udang, yang ni sedap, lemak berkrim gitu. Tapi sygnya udang kecik2 je. Xpuas nk makan.

 
Telur dadar pun sodaap.. kt Mesia pun ado..

 
Sotong Goreng Tepung. rasa just biasa2 je, xde yg special sgt.
 
 
Selama 4D3N kitorang melepakkan diri di Aonang Beach ni hampir setiap hari kitorang menjamu makan kt Lemon restaurant ni, klu tak Lunch kitorang dinner, either one laa.. Total setiap kali kitorang makan di restaurant ni adalah sekitar 500 bath - 800 bath. Hmm bolehlaa, nk kate murah xdela murah sgt tapi yg penting kualiti makanan & rasa tu mmg berbaloi2. Restoran ni aku kasi 5 star. Wajib singgah yea kawan2 !
 

 
 
Ok ini pula adalah Pan Cake yg selalu diceritakan oleh kebanyakan Bloger yg telah melawat ke Krabi. Pan Cake ni mmg sedap. Sebenarnya xsusahpun nk buat Pan Cake ni. Yang penting nk kene rajin je. Pakai tepung & Pisang je pun. Pastu letak nutela kt atas tu. Tp aku xpernah cuba buat lagi-la.
 

 
 
Ok ini dia Pan Cake Nutela. Aku xsuka sgt yg ni coz banyak coklat. Aku xberapa suka coklat banyak2. Tp my hubby adalah hantu coklat. yang ni special utk dia. Silekan makan pak cik ! :) Yang aku punye adalah Banana Pan Cake shj. xde nk tambah lain2 coz aku xsuka manis2 sgt.
 
 
 
 
Inilah cara nk buat Pan Cake. Senang je pun, macam nk buat roti canai je, ehehe tengok macam senang tp nk buat sendiri belum tentu menjadi tu.
 

 

 
 
 Nama kedai makcik ni adalah Yaminlah, makcik ni quite peramah jugak, siap kasi pisang sebijik kt my baby Nuha. Lagi satu dia pandai berbahasa. So senang nk order makanan. Gerai-gerai ni adalah beroperasi pada jam 12 tengah hari sehingga 6 ptg shj. tapi time malam pun banyak gerai2 yg di bukak sekitar Aonang Beach. Lokasi gerai ni berada di hujung sebelah sana. kalau korang dari restaurant Lemon tadi korang terpaksa pusing melalui Aonang beach menghala ke Mercure Krabi Hotel ataupun ke Ananta Buri Resort. So sebelum sampai ke Hotel2 yg berkenaan korang akan Nampak gerai - gerai ni kt tepi jalan sebelum selekoh.
 

 
Amik gambar je, aku xbeli pun...

 
Durian wajib beli di Pasar ptg Krabi Town

 
Ikan tenggeri bakar, Nampak mcm sedap, tp aku xberapa confident nk beli coz yg menjual tu pakai scaft je...
 
 
Ini adalah gerai Salameyah 2, Jual lauk pauk utk pagi & juga tengah hari. Aku sempat pergi sekali je kt kedai ni... hari lain lepak kt Lemon & juga bersenang-senang café. Café kecik je pun, betul2 seberang jalan yang bertentangan dgn Orchid Resort. Masakan pun boleh tahan. Tp Lemon paling sedap antara banyak2 gerai yg aku cuba cume agak pricy la klu nk makan kt situ slalu.
 
 
Ok untuk maklumat lanjut boleh tinggalkan pertanyaan anda di bahagian komen InsyaAllah akan di bantu sekadar termampu.
 
Thanks for reading ! :0
 
 
 
 

Jumaat, 22 November 2013

Bercuti Ke Krabi :: Sukan Paragliding Di Aonang Beach

 Kisah kami pada suatu petang di Aonang Beach Krabi... after balik dari menempuh perjalanan yang sejauh 120km (return) dari Aonang ke Hot Spring maka petang-nya kami bersantai di Tepi pantai Aonang yg Indah...
 
 


Bermacam-macam aktiviti yang boleh dilakukan ataupun di saksikan di sepanjang pantai Aonang, Selalunya pada waktu petang kitorang tiga beranak akan melepak di tepi pantai. Tengok omputih duk baring2, tengok org bina istana pasir, ada org duduk termenung sambil hisap cerut, ada duk merendek & macam2 lagik. Yang pastinya melepak di tepi pantai pada waktu petang adalah hobi yang paling aku suka sejak dari kanak-kanak lagi. Itu pasal rumah aku kt kampong tu dekat dengan pantai .. hehehe...
 
 
 

 












 



 
 
Ok Jom balik, dah habis aktiviti melepak di Pantai Aonang pada petang ni, mlm ni pun xde aktiviti sangat kot, coz penat menerjah pulau2 semalam, esok plak nk ke Phi-Phi Island, aktiviti malam ni nampaknya adalah Makan !!!! yummy best-nya dapat makan lagik, okla nnt aku upload gambar makan & story-mory tempat makan yea.. stay tune..  Zaaassss ...