Sabtu, 31 Disember 2011

Sayonara 2011

2011 bakal melabuhkan tirainye.. sayonara 2011, walaupun banyak cerita suke & duka yg telah aku lalui sepanjang 2011 namun segalanya akan tetap aku simpan sebagai sebuah memory paling berharga dalam hidup aku, sekejap aje mase berlalu, tup2.. da masuk 2012, xsangka dah setahun lebey aku kembali berada di Negeri Selangor Darul Ehsan ni.. Dec 2010 dulu aku berpindah dari Alor Setar ke Selangor, 2, 3 bulan duk buang mase kt Shah Alam with do nothing (Useless + Perabih pitih + Wasting Time)..

Pertengahan bulan January aku dapat offer utk valuation officer di VPC, mula masuk bekerje pada 7th February 2011 di Taman Mayang Petaling Jaya. Alhamdulillah rezeki aku agaknya, terima ajela dulu, dr duk melangook tanam anggur better aku kerje.. tp akhir bulan February ni aku ade trip ke Sabah with my hubby selama seminggu lebey.. alamak camne ni, mule2 masuk kerje dah nk kene apply cuti, uh xbest toii camni, segan pun ye jugak, nnt ape plak kate boss, tp aku dah beli tiket lama dah, dr bulan 6, 2010 lg da, hmm nk xnk aku kene bagitau boss ( Mr. Loh Soon Pak @ Francise Loh) Alhamdulillah bos nampaknye memahami, kire okla.. ehehe aku dibenarkan mengambil cuti tanpa gaji ( Unpaid Leave) huhuhu kene potong gaji maa, xmengapalah.. yg penting aku dpt enjoy, bukan pernah ke Sabah pun sebelum ni, jakun toii aku ni.. kesiaann eehehehhe... Lgpun da lama kitorang x-spend time together, masing2 sibuk dgn hal sendiri.. just let it go..


Pulau Kapalai mmg cantik habis...

Pulau Gugusan.. Pulau ni tempat persinggahan Bajau Laut.. diorang rest seminggu dua kt sini..

Tunku Abd. Rahman Marin Park.. xbestlaa kt sini, banyak coral dah mati.. hampir 85% mati..

Pulau Kapalai.. pulau di tengah2 laut..

Kt Kapalai ni mmg cantik utk snorkeling.. walaupun agak takut jugak nk berendam lelama dlm laut ni, maklumla tgh2 laut lepas tu, tetiba dtg Jaws kang xke naye.. isk takuutt.. lagipun aku ni mmg penakut dgn air ni... huhuhu ... lg2 air laut, tetiba tsunami dtg ke..?? isk2.. nauzubillah.. mintak sisih bala bencana camtu..  

Bulan 2 aku duk mengusha umah di Taman Sepakat Indah 2 Kajang.. ceritanye bermula bile abg anip bagitau yg dia ade satu unit apartment di area situ yg dia sewakan sebanyak RM1,000 sebulan kepada pak arab, so aku pun mulala mengusha lokasi & keadaan rumah di area situ.. (macam aje duit je nk beli) huhuhu.. usha punye usha lama2 jatuh cinta la plak dgn lokasi di taman tu, mmg mule2 xde intention pun nk beli umah di Kajang tu, ape kes plak nk beli umah kt sana kan.. aku lebey ske tinggal di Shah Alam ( time tu laa but not now) tetiba satu hari tu aku ade terbace iklan lelongan hartanah dlm mudah.my di taman tu, so ape lg, harga reserve dia pun sikit punye murah tu 100k je.. klu bidding pun paling kuat boleh cecah 135k aku estimate sesorang aku aje. so langkah pertama aku ialah membuat lawatan ke unit umah yg dimaksudkan. iaitu di Apartment Sri Dahlia Taman Sepakat Indah 2, Tingkat 15, Blok A, No. 07. setelah membuat lawatan aku mengambil keputusan utk bidding that unit, max. price aku berani 135k shj, not more than that-laa.. Pada tarikh yg telah ditetapkan aku pun pergilah bersama my hubby untuk bidding that kind of property... lawan punye lawan tanpa ku sedar harga da mencecah 144k, dlm perasaan yg serba salah aku xtaula nk angkat lg ke utk bidding ni, klu aku angkat harga akan jadi 145k utk aku, sedangkan aku da letak target awal td cume 135k shj max price yg aku nk.. ni dah banyak terlebey ni, dah 10k extra ni.. pelelong Mr. Fong da mule memberi isyarat whether aku nk bid or X.. last2 aku angkat jugak 145k.. !!!!!!! no bidder anymore.. uh aku win that unit dgn harga 145k..!!! 10k extra.. aduusss.... lepas siap sume aku kene top up deposit yg aku dah letak mula2 tadi.. 10% deposit from reserve price 100k = 10k. oleh kerana harga belian aku telah meningkat kepada 145k so aku kene top up lg another 10% laa = 4500 wawawawa... habisla duit den kali ni, nasib baik aku ade extra saving dlm CIMB.. so ape lg, kopak laa acc CIMB aku .. adeehh.. mood xberapa best jugak sebenarnya coz dah terlebey dr yg sepatutnye.. aduyaaiii ikut perasaan punye pasaii.. xpa2.. mungkin ade hikmah di sebaliknya.

Selepas 2 minggu berlalu, aku sedang menguruskan proses untuk mendapatkan pinjaman bank, habis sume bank aku submit document... bank yg paling mudah utk dptkan pinjaman adalah public bank. PB nila yg offer loan utk aku sebanyak 90%... dipendekkan cerita ade plak bad storey disebalik umah yg aku beli tu, rupenye bank tersilap lelong unit tu, klu ikutkan payment yg owner rumah tu, dia bayar tiap2 bulan, xpernah miss pun, entah macam mn officer bank yg uruskan utk pembayaran tu tersilap agaknya. so Mr. Fong (Pelelong Hartanah Berlesen Ng. Chan Mau) menelefon aku & explain all the storey. dia pun xsangka benda2 camni boleh berlaku. dia sngt2 minta maaf. oleh itu unit tu terpaksa dipulangkan kembali kepada bank. dgn itu bank akan membayar balik pampasan kepada aku sebanyak 14,500 (deposit awal) + 5,500 (Pampasan) = 20k  huhuhu makcik kayo.. mule2 aku mmg xnk pulangkan balik unit tu, tp memandangkan Mr. Fong pun cakap unit yg aku beli tu sgt mahal, coz aku boleh dpt unit yg lg baik dgn harga yg jauh lebey murah, katenye banyak unit lelong di situ, bile2 mase pun boleh pick up.. dont worry. atas nasihat itulah aku pun dgn berbesar hati memulangkan kembali unit hartanah tersebut kepada bank. huhuhu... Rezeki Terpijak 2011 kuikukuikui...

Pada akhir bulan 4 aku dapat tau yg aku preggy, Masya'allah camne boleh xtau sebelum ni, dah nk masuk 2 bulan pun kandungan aku baru dpt tau, padanla aku rase letih semacam je sejak akhir2 ni, mood pun semacam aje, kekadang ok, kekadang masuk angin keluar asap.. padahal aku baru aje keluar PUSRAWI KL last 2 week, camne dia boleh xdetect plak yg aku ni preggy, cap ayam toii punye ospital, xpadan dgn bayar mahal.. amik air kencing bukan main, cucuk situ cucuk sini, abuk pun tarak.. huh pasni mmg xkan ke PUSRAWI lg da.. da laa service cam ape je, staff cam haram + kureng ajar.. macam bagus je ospital dia, banyak lg private ospital kt KL ni, xkempunan pun klu x ke PUSRAWI KL ni..

Selepas dapat tau preggy tu punyela seronok, maklumla tahun lepas bulan 4 aku keguguran, selepas setahun baru sangkut plak, uh nk kene jage elok2 ni, risau2.. bulan 5 tu aku banyak kerje, so banyak property yg nk kene buat valuation. jauh2 lak tu, ya Allah sabo ajelaa.. selang seminggu lepas tu, aku mengalami sedikit pendarahan, adusss camne ni, xbest ni camni.. mood xberapa elok seminggu 2 ni, malas nk ketempat kerje, amik MC memanjang, admin kt opis da bising .. lantak ko la .. aku dah xsihat nk buat camne, xkan sakit2 pun nk suh aku ke tempat kerje gak.. mcmla aku sakit ko yg tanggung.. boleh blah.. xkuase layan si Melissa bengaap + anak dara tua yg xkawen sampai skrg, umo dah 50.. perangai + mulut ya Allah cam hareem.. padanla xkawen sampai sudah.. nasib ko la cine tua..

Sambil duk melepak kt umah, mcm2 aku pk, klu susah2 sngt better aku berenti kerje ajela, balik Alor Setar. aku nk kene pilih sama-ade terus menerus kerje ngan this company or berenti rest kt umah sekejap sampai badan stable pastu sambung kerje lain plak nnt. dlm kepala otak aku ni dah mcm ape je aku rase, berserabut dgn mcm2 perkara, walau apepun aku kene pkkan tentang keselamatan anak dlm kandungan aku ni, bukan senang nk dapat, dlm keadaan skrg ni aku nk kene nekad jugak berenti kerje, mudah2n Allah mempermudahkan segala urusan hidupku nnt Insya'Allah.. so lepas aku habis pk semasak-masaknya aku mengambil keputusan untuk menghantar surat berenti kerje akhir May nnt.. bye-bye VPC.. mungkin rezeki aku xlama dgn VPC PJ ni.. xpelaa maybe ade yg lebih baik utk aku nnt, sedangkan ulat dlm batu pun ade rezeki, inikan pula manusia yg berakal cam aku, mcm2 boleh aku pk-kan utk survive.. semua dari Dia, xde yg mustahil..so aku nekad nk berenti kerje demi menjadi Janin yg sedang aku bawa ni.. mudah2n Allah membalas dgn yg lebey baik dr ape yg aku ade skrg .. Ameeen..

Awal Jun, aku dgn rasminya menamatkan perkhidmatan aku sebagai warga VPC PJ, bye-bye semua kengkawan, klu ade jodoh nnt jumpe lg, keep in touch semua.. untuk mengenangkan kawan2 kt opis aku buat sedikit jamuan kt umah sewa aku di Pusat komersil sek. 7 Shah Alam. ramaila jugak teman2 yg dtg, ade yg xdapat dtg atas sebab2 yg xdpt di elak-kan.. xmengapalah.. thanks pada yg dtg memeriahkan suasana..


Inilah antara officemate aku yg hadir ... so sweet.. :)) 


With my hubby kt dapur ehehe.. :)) 



Iera.. one of my officemate yg sgtla lemah lembut + kuat Jiwang... :))

Dgn budak kecik + manje kt VPC... :))


Bersambung pada entry yg akan dtg... Stay Tuned ..!!


   

Rabu, 28 Disember 2011

Wardrobe Baby

Harini wardrobe baby da sampai.. simple dimple punye je tp so cute & yg paling comel abi sendiri yg pilih & beli-kan utk baby.. sian abi, td kene angkat sesorang wardrobe yg masih dlm kotak naik ke rumah, mmg berat pun, ibu mmg xleh nk bantu bab2 nk angkat barang2 berat ni, xpela pengorbanan abi utk gegirlz... bukan selalu pun ehehehe.. lepas siap solat Marghib td ibu temankan abi pasangkan wardrobe hello kitty gegirlz, aduss berejam abi amik mase nk assemble-kan 1 by 1.. kul 10.45 td baru siap pasang sume, ibu duk kire2 lebey kurang 2 jam lebey.. sian abi, muahahaha syg sgt kt u dear.. Im proud having U in my life..


Sume barang2 gegirlz abi da susun siap dlm wardrobe cute tu.. 
Please say thanks to ur sweet Abi yea syg..

Seminggu ni hubby amik cuti, coz aritu aku demam panas & slalu sakit, so terpaksala hubby amik cuti seminggu & jadi Sura-Rumah sepenuh mase selama seminggu, memasak, kemas umah, cuci + jemur + lipat baju.. ehehe sian hubby sume nk kene buat, walaupun kekadang buat muke kesian bile da penat nk kene buat sume kerje.. apepun thanks a lot dear hubby... u are so sweet..




Tengok sume baju gegirlz abi da siap basuh + jemur skali..

Barang2 baby sume da siap beli, abi da habiskan 1800 MYR bulan ni utk lengkapkan sume keperluan baby yg belum cukup. borong sume yg ade kt Jusco & Tesco.. habis sume duit bonus abi bulan ni. ibu pun xsempat nk enjoy ngan bonus abi tahun ni.. hmm.. xpela, asalkan keperluan baby cukup ibu pun da senang ati, cume baby bile nk kuar ni, da penat ibu tunggu baby nk kuar, jalan da terbukak 1cm dr minggu lepas, sampai skrg pun baby xnk kuar lagi, apela yg seronoknye baby duk dlm pewuut ibu lelama ni syg.. kuar2 la cepat.. nnt boleh pakai baju gaun yg da bertimbun tu..  :)) abi pun da Xsabar nk tunggu baby kuar, da seminggu lebey abi amik cuti, nnt klu cuti abi da habis baby masih xkuar2.. kes naye la ibu syg.. baby2.. kuar la cepatttttttt...




Special For My Lovely Little Daughter  

“My precious little baby I have loved you from the start
 You are a tiny miracle Laying closely to my heart
Each day I feel your presence
Each day you heart beats softly As only I could know
So I’ll keep this in a special place
And remember each year through Of this very special time in my life
The moment I carried you”


Khamis, 22 Disember 2011

Hot Fever :.(

Dah 3 hari aku demam + Batuk + Muntah + Sakit Perut yg amat. Sob3.. :.( sgtla letih dan xbermaya rasenye. Alhamdulillah hari ni demam da semakin berkurangan, walaupun kepala sedikit pening dan pusing lg. batuk berkahak masih tiada perubahan, masih macam tu jugak. 2 hari lepas aku ke Putrajaya Hospital. klu ikutkan aku mmg aku xnk ke Hospital, mmg aku xsuke ke Hospital, memandangkan keadaan aku yg dah semakin xberdaya dan suhu badan rasenye dah cam nk terbakar aku redha ajela ke Hospital. sesampai je di Hospital Putrajaya suhu badan di ukur. huh suhu badan 38.8 C. tu dia padanla panas sngt rsnye. doc ckp klu aku lambat ke hospital aku mungkin akan pengsan & akan membahayakan kandunganku skali sebab aku mengalami dehydrasi, tekak pun berdarah bili batuk, bibir mmg da kering habis daa da pecah2 da.. addooiii sakit-nye demam kali ni, dah lama aku xkene demam panas camni, nasib baik hubby kebetulan cuti 3 hari this week, so bolehla dia jaga-kan aku. klu hubby xde xtaula nk harapkan sape.. sedesss-nye...

Kt hospital aku di masukkan 3 botol air, besela sebelum masuk air kene masuk laluan dulu, auch.. sakitnye doc pelatih ni cucuk, ni mesti masuk xkene urat ni, sakit benoorr rasenye.. tp memandangkan keadaan aku yg dah berdaya terima ajelah seadanye. lepas siap masuk air sume, doc buat CTG plak kt aku, nk tentukan pergerakan jantung baby. kate doc keadaan baby sngt lemah jugak, maybe kekurangan air and effect dr kepanasan badan aku jugak agaknya, kesian baby ibu.. sampai 4 kali repeat CTG tu masih xstable, doc masih xberpuas ati, digoncang2kan-nye perut aku utk mengaktifkan baby supaya bergerak tp camtu gak.. hmm aku dah mule risau sebenarnya, bukan ape, takutla jugak terjadi ape2 yg xdiingini di akhir2 kehamilan ni.. isk Nauzubillah.. jauh dlm hati aku ni dah berdoa sakan da.. harap2 semuanya baik2 blaka.. bergerak la skit syg ibu.. utk 20 minit je, nnt boleh sambung tido. baby ni siang2 mmg dia jarang move, tgh2 mlm baru dia nk gerak.. hmm lepas kali yg ke-4 tu doc suh aku g makan dulu, katenye kasi badan aku stable skit, nnt lepas makan baru kite repeat balik. my hubby pun g la belikan roti n wafer kt kedai tu, aku masih xde selera nk makan nasi, roti aje boleh masuk tekak aku buat mase ni..

Lepas siap2 makan & sembang2 ngan hubby kt luar, doc panggil masuk ke bilik rawatan nk repeat CTG.. alhamdulillah lepas siap makan, barula pergerakan jantung baby sedikit stable... uhh lega rasenye, doc nasihatkan aku masuk wad, katenye badan aku masih lemah, klu kt wad doc boleh monitor keadaan kesihatan aku & baby... tp aku xnklah, aku mintak utk tidak dimasukkan ke wad. lepas siap scan baby & cek bukaan rahim sume, doc benarkan aku balik ke rumah.. Doc kasi 4 jenis ubat yg nk kene ambil di farmasi.. mengikut kata doctor td, bukaan rahim aku hanya 1cm. hmm lambat lg ni katenye, maybe seminggu lg... huhuhu ..

Balik rumah rase badan cam ok skit, menjelang mlm badan kembali panas, Ya Allah letihnye, batuk pun menjadi2, dahla tekak aku da bengkak + luka.. batuk plak makin teruk, nk terkeluar rasenye segala isi perut aku ni.. Ya Allah sakittnye dada .. :.(  sejak sebulan ni, macam2 plak penyakit dtg, sebelum ni xde plak sakit2 melampau camni.. dugaan semua-nye ni..

Gurindam Jiwa

GURINDAM JIWA

Tuai padi antara masak
Esok jangan layu-layuan
Intai kami antara nampak
Esok jangan rindu-rinduan

Anak cina pasang lukah
Lukah dipasang di Tanjung Jati
Di dalam hati tidak ku lupa
Sebagai rambut bersimpul mati

Batang selasih permainan budak
Daun selasih dimakan kuda
Bercerai kasih talak tiada
Seribu tahun kembali juga

Burung merpati terbang seribu
Hinggap seekor di tengah laman
Hendak mati di hujung kuku
Hendak berkubur di tapak tangan

Kalau tuan mudik ke hulu
Carikan saya bunga kemboja
Kalau tuan mati dahulu
Nantikan saya di pintu syurga




Lagu ni aku suke gile, bile terdengar lagu ni di mainkan di mana2 corong radio ataupun media electronik teringat plak aku g melawat muzium padi di Alor setar di tgh2 sawah padi. hmm walaupun xdela best mane pun lawatan ke Muzium padi tu tp kire bermakna jugakla coz banyak benda yg aku xtau pasal aktiviti pesawah zaman2 dulu buat sepanjang musim menanam, manuai & membajak sawah..

Bile time menuai padi diorang menyanyi lagu nila katenye.. so barulah aku tau rupenya lagu ni lagu yg agak glamour dikalangan pesawah zaman2 dulu.. :))

... Selamat Menyambut Tahun Baru 2012 yg xlama lg ... 

Selasa, 13 Disember 2011

Sekeping Hati

Pesan pada DIRI.. Jangan tersalah memberi HATI .. pada insan yang tak sudi.. Pada insan yang tak mengerti.. Kerana..sekali kau memberi, selamanya dia di HATI.. Kerana..sekali kau dilukai, sampai bila2 tetap kau ingati..

Pesan lagi pada diri, hati2lah dalam memberi HATI sebab ia hanya untuk insan yang tahu menghargai betapa tingginya nilai sekeping HATI....


Layan Nasyid Saujana Sekeping Hati




Lagu ni la yg aku pilih mase 1st time aku ke Pusat Karaoke.. mule2 tgk je diorang nyanyi sakan, aku ni pemalu skit.. chewaahh.. segan den nk nyanyi2 depan org ramai ni, kang ade org berkenan kt suara bak buluh perindu ni susah plak, dah xleh nk lena malam2.. huhuhu .. aleh2 aku kene pakse nyanyi gak.. so inilah lagu yg aku pilih.. insaf sume yg dengar agaknye.. kuikuikuikui... :))

*** I  LoVe  Allah ***



 


Isnin, 12 Disember 2011

Sakit Perut :(

Sakit perut kembali melanda, 2,3 harini perut asyik memulas2, dah macam kene senggugut dibuatnye, bile siang xdela sakit sngt, tp bile senja melabuhkan tirai-nya, uh menjadi-jadi pulak sakitnye, lg2 time tgh2 mlm, jam 12 dan ke atas mula la meragam tahap gaban, sejam skali terjaga kerana sakit perut yg teramat, nk kate baby menendang xde la plak, baby baik2 aje.. aduussss sakitnye perut, tersiksa sungguh rasenye, lg2 bile esok nk kene g kerje plak, klu esoknye cuti xpelaa, bolehla aku merehatkan diri sekejap waktu pagi tu.. Hujung minggu baru ni hubby ade oklaa, time sakit bolehla dia tolong sapukan minyak n bacekan ape2 ayat yg patut.. tp harini hubby dah xde, da balik Penang coz da mula kerje, tinggallah aku sendirian kt sini ngan baby yg sejak akhir2 ini terlalu aktif.... :.(

Sakit perut da mule meragam sejak smlm lg, tp bile aku bangun pagi td dah mcm ok skit, masuk opis pg td pun ok lg, boleh buat kerje dgn aman, cume baby skali skala bergerak2 & menendang, masih boleh consider n bertahan..  pastu menjelang kul 2.30 petang sakit perut kembali dtg, habis sejuk seluruh anggota badan aku , macam demam plak rasenye, uh sakit sungguh... aku lepak kt surau sekejap, nk duk dlm opis mcm xberapa selesa, maklumla aku asyik sendawa saje... mule2 bolehla tahan lg sakitnye, makin lama dah makin kuat plak sakitnye, terpaksela aku balik awal skit harini, walaupun kerje sikit punye banyak, xmampu dah nk menahan rs perut yg memulas-mulas & sendawa memanjang. banyak angin betoii badan aku ni.. sedey bile mengenangkan balik umah nnt sakit sesorang, paling kuat pun hubby temankan melalui skype je, itu ajelaa bukan boleh buat ape pun.. sob3x.. sedey..

Hubby suh aku ke rumah cik mlm ni, coz klu sakit nk bersalin ke ape at least ade org tolong, tp itulaa aku ni degil skit, bukan ape.. kurang selesa nk duk umah org.. hmm selagi boleh tahan rase sakit ni nk aje aku tahan sendirian kt umah ni.. walau bagaimanapun bile pk2kan balik mcm bahaya jugak, bak kate makcik bidan haritulaa.. adusss nk xnk mmg kene tido umah cik jugakla seminggu ni, sementara tunggu  hubby dtg this weekend plak..

Hari jumaat lepas aku ade medical check up kt KPMC Kajang ngan Doc. Jamil, mase buat scan tu dah nampak muke baby, bulat bukan main lg, tembam toii baby ibu ni, mate pun bulat.. ehehehe.. Doc Jamil ckp aku di jangka bersalin akhir bulan 12 ni, katenye xsempat bulan 1, klu ikutkan mmg due 9 Jan 2012 memandangkan aku slalu sakit & baby pulak terlalu aktif sejak seminggu dua ni, doc suh aku prepared kot2 terdeliver awal dr jangkaan. Hmmm aku pun dapat rase benda yg sama, coz mmg aku rs makin xsedap perut je pun akhir2 ni, dah makin berat sakitnye, asyik sakit je memanjang.. nk bergerak pun dah makin payah, nk bangun dr katil pun sikit punye seksa.. Ya Allah ...

Rabu, 7 Disember 2011

Susu Oh Susu


Susu ni mmg aku Tobat xnk minum sampai bile2, hubby slalu jadi mangse kene habiskan setengah gelas.. huhuhu .. mmg xleh terima betoiii rase dia..

Ok di sini aku tempek beberape jenis susu yg aku minum sepanjang tempoh kehamilan aku dr seawal 2 bulan sampaila sekarang, dah nk bersalin pun, tp jenis susu yg aku pakai selalu berubah2 mengikut mood & citarasa aku laa.. ehehehe.. mule2 dulu aku amik S26, uh sikit punye mahal susu ni, dah xingat bape henggit duit aku melayang, mase tu aku stay kt Alor Setar, so kitorang beli satu tin, klu x silap aku dlm RM60 ++ camtu kot, mase tu nk masuk bulan Ramadhan.. aku n hubby g beli susu ni kt Watson sebelah Star Parade kt area Pekan Rabu... Klu sebut kt pekan Rabu ni, ade satu kedai Sup Tulang yg sedap kt Food Court dia tu.. aku slalu jugak g lunch Sup Tulang kt situ dulu, tp harga boleh tahan cekik darah jugak.. tp dah sedap nk buat camne.. banzaaiii ajelaa.. kuikuikui.. eh lari topik plak... ni nk citer pasal susu skali cite pasal sup tulang plak.. merapu aje aku ni.. untuk S26 ni kepada bakal2 ibu yg xberapa suke minum susu tu, aku mmgla xrekemen langsung S26 ni, tekak aku yg kire ok jugaklaa dgn susu walaupun xberapa suke jugak minum susu ni, tp kire bolehlaa so..so.. mmg aku xleh terima rase susu S26 ni.. sampai skrg pun xhabis lg susu dlm tin tu, dah nk hampir 6 bulan aku xminum, boleh kire bape kali je aku minum susu S26 tu.. isk mmg xmasuk laa tekak aku.. last beli susu lain..

Susu yg seterusnya aku pakai Anmum, susu ni best, utk Ibu2 yg xske minum susu tp terpakse kene minum sebab preggy so aku suggest susu ni, cumenye susu ni klu minum banyak2 boleh meningkatkan berat badan, aku pun sejak2 minum Anmum berat badan naik mendadak, dulu sebelum preggy dlm 64 camtu skali lepas beberapa bulan minum Anmum berat naik sampai 70++ aduiiii.. debab seee.. baju banyak xmuat daa.. so aku tukar lagi susu harian aku...



Ini dia ade sekotak lg Mamil Mama yg akan dihabiskan sebelum aku bersalin ni.. Lepas ni xtau nk minum susu ape plak untuk kekalkan kekuatan tulang & gigi aku yg xberapa kuat ni, asyik nk kene cabut aje.. :)

Susu seterusnya aku amik susu Mamil Mama, hmm susu ni ok jugak, rase susu sebenar, aku amik yg xde gule punye, atas alasan xmau nnt berat badan meningkat sampai ke langit ke 7.. ehehehe.. sampai skrg aku pakai Mamil Mama ni, sebulan aku akan habiskan 4 kotak, dah cube nk kurangkan penggunaan supaya jadi 3 kotak je, tp xdapat jugak, mesti kene beli juga nnt da hujung2 bulan.. so purata sebulan aku minum 4 kotak Mamil Mama ni sepanjang tempoh kehamilan aku, Kos pun besau jugak tu, sekotak harga dia RM31.90 klu xsilap aku, so kalilah dgn 4 kotak, lebey kurang RM125 dihabiskan untuk susu shj.



Susu Percuma dr KPMC Kajang Doc. Mimi yg baik hati, banyak gile dia kasi... toce2.. :) 

Kekadang tu aku minum susu Friso, susu ni aku dpt mase g buat Med Check Up kt KPMC tu.. so aku minum ajelaa.. banyak plak dia kasi dlm pek2 kecil tu, kire cukup untuk skali minum. so kesimpulannye pilihlah susu terbaik utk kehamilan anda & pembesaran baby dlm kandungan... selamat mencuba jenis susu yg disenaraikan di atas dan rasekan perbezaannya.. huhuhu cam iklan ape je.. :))


Nite Jumpe lg di lain entry..



Set Bersalin Leesa Confine Mum

Set Bersalin Leesa Confine Mum da sampai .. :))

Last week aku baru aje beli secara online set bersalin Leesa Confine Mum Premium. Penat duk servey2 nk pilih set bersalin yg mane, banyak sngt di pasaran skrg, mule2 cari yg biasa2 aje, agak below RM200 camtu, dlm kepala nk beli set bersalin Org Kampung, harga dia RM180, kire dah murah la tu.. pastu bile dah g jln2 aku mnyinggah kt kedai jamu yg ade, so kebanyakan diorang suggest yg Leesa & Nona Roguy. adela dia kasi pro & cont knp 2 jenis brand ni kire paling ok berbanding yg lain. katenye untuk set Leesa ni xde complain dr ibu2 yg anak kene kuning or kepanasan. al-maklumla makan jamu, biasanya klu jamu tu x berapa sesuai mmg effect kt Baby pun.. so utk 2 jenis produk ni, katenye ok xde effect utk penyusuan Baby, so setelah berfikir panjang n puas dah aku berpusing satu Klang valley nk cari set bersalin ni, last2 aku beli online je.. kuikuikuikui..


Inilah dia Tunku Herba yg aku maksudkan.. 2 ketoii.. harap berkesan, xsabar nk gune.. :))

Sikit punyer jauh g servey merata tempat, dr Shah alam sampai ke Kuala Lumpur, aleh2 aku beli online je.. ape2la labu, asalkan beli.. utk makluman semua beli melalui online lebey murah & berbaloi2 dr beli kt kedai jamu. untuk Set Leesa ni aku dapat RM320 je melalui Online, klu kt Kedai Jamu, sumenye RM350 xkurang dah.. untuk Nona Roguy RM368 kt kedai jamu, kt online RM300 pun boleh dapat. boleh lawati laman blog Kak Engku Bidan Bersalin. kakak ni service 1st class. mmg tip top habis, tat Y aku tolong rekemenkan walaupun xde komisyen pun huhuhu.. nah ini dia laman Blog Kak Engku tu.. ape2 boleh berurusan dgn dia, very nice person. I Like... :))  http://bidanbersalin.blogspot.com/

Inilah yg ade dlm pek Premium ni... klu beli satu2 lg mahal, so better beli 1 set je Senang + Jimat

Oh ye lupe nk kongsi knp aku pilih Produk Leesa Confine Mum Premium ni, sebabnya aku tertarik dgn tunku herba dia, utk set Leesa ni dia ade kasi 2 ketol tunku herba, so nnt aku xpayahla nk pakai tunku besi ke ape, maybe pakai jugakla utk panaskan kaki or belakang, tp tunku herba ni lebih kepada bahagian perut utk mengecutkan urat2 yg dah kembang, buang lebihan angin dlm badan  & melancarkan peredaran darah. Lepas tu, Leesa set yg ini ade kasi Tablet Haruan, bagus untuk penyembuhan luka dalaman.. so tat Y aku pilih set bersalin Leesa Confine Mum ni sebagai pilihan utama aku.. tat all.. :))


Ini Nona Roguy punyer produk, yg ni single mingle je dia, aku beli dia shj, adik beradik dia yg lain xbeli.. kesian dia xde geng.. kene geng dgn anak beranak Leesa la dia, harap2 dia serasi bersama .. :))

Untuk produk Nona Roguy aku beli Phytonatal yg 60 biji tu, yg ni coz my frenz rekemen cakap bagus utk melawaskan pembuangan najis, nnt xdela kekejangan kt dlm toilet tu nk buang Ayeq Besar, maklumla luke jahitan tu masih merah berdarah lg, mau nk meneran klu keras.. adooiiii xsanggup den.. itu sebab aku beli juga Nona Roguy punye tablet tu. yg tu RM140 sebotol.. so dua jenis barangan yg aku beli last week total sume RM460 sudah terbang... huhuhu.. xpelaa yg penting nnt lepas bersalin aku nk cepat2 sembuh, xnk sakit lelama.. yeszaa..

36 Minggu Kehamilan :))

Sekejap je rasenya dah masuk minggu ke-36 xsangka aku dah nk bersalin awal bulan January ni, adusss risaunye memikirkan sakit bersalin, makin dekat ni makin ngeri la plak rasenye, boleh x klu xnk bersalin.. kasi Baby kuar je.. tp camne yea.. hmm.. xde ke teknology yg boleh mengurangkan or dgn kate lain menghilangkan rase sakit bersalin ni.. even operate pun still sakit lepas bersalin, ade my frenz ckp operate lg sakit dr beranak normal. katenye bersalin normal sakitnye mase nk bersalin tu, lepas bersalin tu xsakit sngt daa.. cume sakit tang kene jahit laa huhuhu itu mmg xdpt disangkal lg, sume org ckp time nk kene jahit tu adddooiii mmg menyirap rasenye.. addusss terasa perit plak.. huhuhu..

Dlm memikirkan rase sakit nk bersalin ni, terpikir jugak kehadiran Baby Girl nnt, camne la rupenye nnt, and yg paling happy coz Baby temankan Ibu.. at least bile Baby ade, xdela Ibu terkontang-kanting sesorang kt umah tu bile balik kerje. Cume Ibu harap baby xdela buat perangai plak nnt. klu asyik nk menangis je mamai jugakla dibuatnye, al-maklumla masih Baby lg, bukan dia reti nk cakap ke ape bile sakit or lapar.. hmm tang tu mmg masakla nk kene jaga Baby sesorang, Uh nauzubillah, arap2nya baby xbanyak meragam ameen.. Ape2pun kekuatan mental & fizikal mmg sngt2 diperlukan.. harap2nya Baby Ibu ni xdela banyak perangai yea.. lgpun sepanjang tempoh mengandung ni xdela plak sakit terlampau & mengidam entah ape2.. biasa2 je, xde banyak ragam pun, Alhamdulillah semuanya.. mudah2n dah kuar ke Dunia nnt jadi anak yg baik & solehah.. muahahaha.. syg baby Ibu..

Seminggu ni, baby sngt aktif, xreti nk duduk diam dia, agaknya dah rimas duk dlm perut yg sempit tu agaknya, yerla dia pun da makin besar, ruang untuk dia pusing2 dah xde lg dah, duk static je kt situ, kekadang time dia menendang tu, syok jugakla rasenye.. klu tgh2 duk santai2 tu boleh tersedak kene penendang dia.. heheehehe.. tp nk buat camne dah lumrahnye begitu.. so far masih boleh tahan lg.. Itulah besarnya pengorbanan seorang ibu, menanggung ape shj kesakitan selama 9 bulan tempoh kehamilan, lepas tu nnt nk kene besarkan anak plak.. banyak kesabaran diperlukan.. hanya seorang insan yg bergelar Ibu mampu utk lakukan semua ni, sebab tula syurga anak dibawah telapak kaki Ibu & ibu mesti diutamakan lebey dr yg lain...

Sejak 2 minggu ni aku selalu je mengalami sakit pinggang yg keterlaluan, Ya Allah time nk bangun dr katil teramatla sakit rasenye, lg2 klu aku banyak berjalan kesitu kesini time siang tu, pagi besok rasela ko.. uh sabo ajela.. sakit camnE skali pun nk kene bangun jugak, nk solat subuh n bersiap2 ke tempat kerje.. klu boleh lepak & bersenang2 kt umah kang BEST time perut da semakin memboyot ni, da xlarat rasenye nk buat sume kerje2 luar buat mase skrg ni, alangkah bahagia-nya klu dpt melepak kt umah cam dulu2, bersantai je, tido makan, tido makan, itu ajelah kerjenya, pastu besarkan  badan.. Hmm Berangan je la nampaknya.. cume ape yg aku risaukan skrg, takut2 aku sakit time tgh2 mlm.. bab tu paling risau.. bukan pernah rase pun sebelum ni, uh risau betol rasenya..

Untuk Ibu2 yg merancang untuk mengandung, aku nasihatkan pastikan hubby anda ade bersama anda sepanjang tempoh kehamilan, bukannya mudah klu kite mengandung sesorang, nk tanggung sakit sesorang, semua benda kite nk kene tanggung, so pastikan yg long distance tu pk dulula sebelum nk pregnant klu duk berjauhan, sangatlah menyiksakan diri anda sendiri, lebih2 lg klu anda juge seorang ibu yg berkerjaya.. hmm aku da lalui semua ni da.. ape2pun rezeki Allah nk kasi bukan kite tau, cume kesabaran yg tinggi amatlah diperlukan, semoga Allah membalasnya dgn sebaik2 pembalasan..

Ya Allah bantulah hambamu yg lemah ni.. Ringankanlah segala beban kesakitanku & permudahkanlah segala Urusanku, kerana hanya kepada engkaula tempat aku memohon pertolongan & bergantung harap..
Jom kite tengok sequence pembesaran Janin dr minggu ke 31 - 40 ...

Minggu ke-31 - Ibu akan mendapati tanda kesan regangan merah pada perut. Manakala pada payu dara pula akan kelihatan salur darah yang agak jelas timbul. Ketika ini kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Panjang badannya kini boleh mencecah 37 cm dengan berat 900 g.

Minggu ke-32 - Bayi mengalami pertambahan berat badan. Ia mencapai 1.6 kg. Secara normal kedudukan kepala bayi masih berada di bawah. Menyentuh soal hubungan suami isteri pula, sesetengah wanita hamil akan berasa bimbang apabila melakukan persetubuhan kerana takut ia mencederakan bayi yang dikandung. Sebenarnya, ibu tidak perlu risau untuk melakukan hubungan seks ketika ini kerana ia tidak akan mencederakan bayi.

Minggu ke-33 - Bayi telah memiliki rupa paras yang tersendiri. Rupa inilah nanti yang bakal puan lihat apabila dia lahir kelak. Malah, bayi juga sudah boleh membezakan antara terang dengan gelap.
(isteri ~ Kerapkan rehat. Berbaring sebentar pada waktu tengahari kerana ibu mungkin penat ekoran membawa perut yang membesar)

Minggu ke-34 - Kedudukan bayi betul-betul berada pada pintu rahim. Panjang bayi kira-kira 40.5 cm. Sekarang bayi terbentuk dengan sempurna dan badannya juga sudah seimbang. Masa ini lemak semakin terkumpul dengan pesatnya di bawah kulit bayi. Jadi bayi kelihatan agak tembam.

Minggu ke-35 - Ibu akan merasai kesukaran untuk bernafas, membuang air kecil dengan lebih kerap dan seringkali tidak dapat mengawal air kencing apabila terbatuk, bersin, atau tertawa dengan kuat. Manakala garisan gelap yang mengarah ke bawah perut sudah menjadi lebih ketara dan menonjol.
(isteri ~ Lakukan beberapa senaman termasuklah senaman pelvik untuk menguatkan rahim)

Minggu ke-36 - Ibu yang bekerja sewajarnya sudah mengambil cuti dan berehat di rumah. Puan perlu mengelakkan keletihan dan kelesuan. Sentiasa angkat kaki dan letakkan di atas bantal ataupun objek tinggi untuk mengelakkan urat timbul atau “varicose vein” dan bengkak kaki. Bayi pada masa ini sudah membesar dan saiznya memenuhi ruang uterus ibu. Ibu akan berasa perut begitu penuh, sarat dan sukar untuk membuat sebarang pergerakan.
(isteri ~ Bercuti dan enjoy your holiday with no work. Rest, rest and rest. Let job done by your husband)


**Hmm Best-nye laa klu boleh jadi kenyataan.. tp yg nyata semua benda aku nk kene buat sendiri, kerje pun bertimbun kt opis, makin hari makin banyak benda nk kene buat, maklumlah projek sume dah nk run, tunggu mase je.. yg parahnye report FS aku belum siap lg.. wawawa.. camne nk amik cuti ni.. Bos dah dah tanye bile nk siap & suh aku prepared utk discussion next month ngan architect.. ohh tidak.. next month aku dah xmasuk opis.. silap2 next 2 week pun dah terberanak.. aarrgghhhh camne ni.. serabutnyee... :(   

Minggu ke-37 - Kepala bayi mungkin sudah turun ke ruang pelvik. Bonjolan ketara pada perut akan semakin membesar. Bentuk bayi dalam kandungan juga semakin membulat dan kulitnya bertukar menjadi merah jambu. Rambutnya tumbuh dengan lebat dan bertambah sebanyak 5 cm. Kuku lembut telah terbentuk pada hujung jari tangan dan kaki.
Minggu ke-38 - Ibu merasa keadaan pundi kencing yang sedikit tertekan dan ini akan menyebabkan kekerapan membuang air kencing terjadi.
(isteri ~ Rajin-rajinkan diri ke tandas dan kerapkan minum air kelapa)

Minggu ke-39 - Saat hampir bersalin. Perut kita sudah begitu besar dan berat. Buat masa ini kita perlu fokuskan fikiran kepada perkara-perkara positif dan bayangkan pemandangan indah. Kita perlu pastikan segala persediaan untuk melahirkan telah siap dikemas dan diletakkan di tempat yang mudah diambil.
(isteri ~ Boleh juga terus letakkan packing barang2 ibu dan bayi di dalam kereta)

Minggu ke-40 - Minggu terakhir dan ini adalah minggu yang ditunggu-tunggu. Ibu akan merasa tidak selesa dan tegang pada bahagian abdomen dan akan merasa sedikit gatal. Ibu juga akan mulai rasa kebas pada bahagian kaki. Bayi dalam kandungan kini telah bersedia untuk dilahirkan. Panjangnya sudah 51 cm dan beratnya telah menjangkau 3.4 kg. Jadi impian bakal ibu dan bapa kini akan menjadi kenyataan dalam sedikit masa sahaja lagi.

Isnin, 5 Disember 2011

Sumber Inspirasi

video

Bile time bosan & ade kelapangan masa, aku slalu membaca sebuah cetusan idea dr seorang insan di laman blog-nya, banyak benda yg aku belajar dr setiap penulisan-nya, kekadang ade yg menyentuh perasaan, ade yg membuatkan aku ketawa sendiri, ade juga kekadang simpati bertapak di hati.. penulisan dr hati seorang insan yg begitu terkesan dlm jiwaku.. sungguh tabah manusia ini melalui setiap liku2 hidupnya dgn sejuta semangat di dada.. sentiasa meletakkan segala tanggugjawab untuk  menanggung semua perkara dibahunya, tanpa sedikit pun menyusahkan org lain.. aku kagum dengan ketabahan-nya.. sungguh tega dia.. walau punya hati selembut sutera tp keberaniannya mengalahkan pahlawan di medan perang...

Perjalanan hidup tidak semudah yg disangka, kata org tua "Sediakan payung sebelum hujan" kekadang kite xmenduga banyak kemungkinan boleh berlaku dlm hidup, oleh itu bersedialah untuk menanggung segala kemungkinan yg akan dtg dgn hati yg tenang & terbuka... aku selalu memikirkan tentang ape shj kemungkinan dlm hidupku, tidak hanya aku berserah pada takdir semata-mata, sekurang2nya aku tau ape yg patut aku lakukan tika tiba waktunya.. prinsip Beringat 5 perkara sebelum datang-nya 5 perkara telah lama tertanam utuh dlm jiwaku.. moga2 dgn segala usaha & persediaan yg aku lakukan mendapat bantuan & dipermudahkan segala urusan oleh yg Maha Kuasa.. kerana segala sesuatu itu dtg & pergi dgn kehendaknya..  Walau bagaimanapun, andai diberi ruang untuk aku kembali ke masa lalu, sesungguhnya banyak perkara yg ingin aku perbetulkan, memperbaiki kesilapan, menentukan tujuan, agar masa depanku lebey membawa erti .. namun itu hanyalah mimpi di siang hari, sebuah harapan yg Xmungkin tergapai oleh setiap jiwa.. ape yg mampu aku lakukan kini, adalah membina mase depanku bermula hari ini .. agar generasiku tidak sepayah aku melalui detik2 sukar dlm setiap inchi perjalanan hidup ini...

Aku ingin jadi setabah dia, sekuat dia melalui liku-liku hidup sendiri tanpa mengharapkan sesiapa pun.. walaupun aku tau jauh dilubuk hatinya, dia juga keletihan menanggung segala beban kehidupan dunia ciptaan dirinya sendiri. Membina hidup bukan di halaman sendiri memerlukan kekuatan mental & emosi yg tinggi.. aku bangga pada manusia yg sentiasa berusaha melakukan ape shj untuk terus hidup, mencari perubahan, mencari erti sebuah kehidupan, mencari kebahagiaan dlm diri, walaupun terpakse menanggung segala kesakitan, namun tidak pula pernah mengeluh & jemu walau hujan batu turun bertimpa-timpa melukakan setiap saraf & nadi semangatnya.. Doaku moga dia terus tabah & kuat untuk menghadapi ape shj yg dtg dlm hidup-nya.. Moga suatu masa kebahagiaan yg di cari akan tersingkap jua akhirnya, kerana Tuhan itu tidak  pernah kejam & zalim kepada hambanya..


aku ingin menjadi mimpi indah dalam tidurmu
aku ingin menjadi sesuatu yang mungkin bisa kau rindu
karena langkah merapuh tanpa dirimu karena hari tlah letih
aku ingin menjadi sesuatu yang selalu bisa kausentuh
aku ingin kau tahu bahwa aku selalu memujamu
tanpamu hati merapuh merantai hati bayangmu seakan akan
kau seperti nyanyian dalam hatiku yang memanggil rinduku padamu
seperti udara yang kuhela kau selalu ada
hanya dirimu yang bisa membuatku tenang
tanpa dirimu aku merasa hilang dan sepi


Layanzz..

Ahad, 4 Disember 2011

Kajang Hillpark Home Phase 2


Lokasi Rumah mengadap tasik coklat.. yummy2 sedap diminum begitu saja...




Alhamdulillah Housing Loan aku da lulus.. ehehehe  td pagi Officer MBB call ckp U punye loan sudah approve, lg 2 hari boleh sign agreement.. baru la sedaap skit telinga nk dengar. RHB aritu ckp boleh kasi kelulusan segera, pastu bile aku dah submit kt dia mcm2 document plak mintak itu ini.. huh membosankan betoii laa.. malas aku layan.. last2 aku buat xtau je.. aleh2 MBB plak yg kasi approval, xde mintak extra document pun, cukup aje dgn
 document yg ade..


View depan rumah yg belum siap..

Ingat nk update gambar terbaru ni.. tp terlupa plak bawak pendrive.. hmm nnt mlm la aku update.. :)) nk kene bergerak ke Putrajaya plak nk ke Jabatan Perangkaan, collect data penduduk n taraf pekerjaan sekitar klang Valley.. ok kuar dulu laa, dala xsolat lg ni.. da lewat nii.. papai nnt mlm sambung merapu lg...




Jalan dr Hillpark Home ke Jln Reko Bangi.. lebey kurang 2km / 10 minit drive ye, klu menapak dekat setengah jam jugaklaaa.. :))


Pandangan sisi belakang rumah



Curi2 amik gambar kot celah2 lobang zink biru tu.. adeehh penat aku jadik mamarazi time ni..


Menung memikirkan ape tu yg, pk nk extend kitchen ye.. :))


Hasil kerje yg agak kemas, even ramai yg komplen pasal MKH buat rumah entah ape2, harap2nye kali ni ko buat elok2 skit yea MKH, rumah kt Taman Mewah tu nk buat ikut suke ati xpela, harga pun xdela nk cecah half million, ni harga umah dahla cekik kedarah, sekali ko buat cincai mmg nk kene bantai la MKH pas ni..


X habis berangan lg nampaknye kesayangan-Ku yg sorang ini..


Miaw tersesat kehilangan laki agaknye.. sian miaw ni da jadi janda..
sob2 merenung mase depan yg xpasti..


Sabo Miaw jgn sedey2.. jgn bunuh diri yea miaw, hidup mesti diteruskan.. :)


Inilah laluan yg agak menyeramkan, klu nk ke Hillpark Home & juga taman Harmani sekiranya anda melalui jalan Reko dr Bandar Baru Bangi.. jalan ni agak sunyi dan bahaya skit coz banyak laporan mengatakan ade kes rompak-kan.. Harapnye lepas phase 2 da siap nnt rondaan lebih kerap dilakukan demi menjamin keselamatan penduduk,.. selamat berhati2 kepada semua warga sekitar taman yea.. :))








Betulkan Kedudukan Janin

Selepas solat maghrib td aku ke Putrajaya coz cik nk ajak aku ke rumah bidan untuk tengok kedudukan baby dlm perut ni, katenye sebelum bersalin nk kene rase perut dulu n Betulkan kedudukan budak dlm perut supaya nnt xde masalah budak terpusing ke ape.. hmm aku follow jelaa mane yg baik, lg pun aku bukannye tau sngt bab2 camni, nk harapkan sape lg klu bukan makcik aku yg sorang ni.. klu arwah ummi masih ade lainlaa.. :.(

So lepas siap2 solat, kitorang terus bertolak ke Puchong, cik kate kawan dia yg tinggal kt Puchong tu nk tunjukkan rumah bidan tu, coz cik pun xpernah ke sana.. so kitorang follow kak Ina tu ajela dr belakang.. setelah sampai ke destinasi, rupenya xdelah susah sngt jalannye.. kat Tasik Prima je rupenya.. uh tempat aku slalu g buat Inspection mase dulu2.. ( huhu berlagak la plak..)

Uh bukan main sakit lg makcik bidan tu betulkan kedudukan baby dlm perut, rs mcm disiat2 je kulit perut aku ni, padahal makcik tu xdela tekan kuar sngt pun atau aku ni mmg mengada2 agaknya.. huhuhu maklumla xpernah rase kene urut kt perut lg sebelum ni, dahla pinggang aku ni mmg slalu menimbulkan masalah bile aku mengambil posisi berbaring.. aduusss berkerut2 muke aku menahan rase sakit tu.. ya Allah sakit jugak rupenya, ini belum rs sakit nk bersalin lg.. Allaahhh.. bile dah dekat2 ni makin seram plak aku dibuatnye..
selepas makcik betulkan baby terasala lega skit celah kangkang aku ni, klu x nk berjalan pun terkangkang-kangkang.. sakit punyer pasal, kate bidan tu kepala budak menekan sebelah peha kanan aku, itu yg aku rs sakit setiap kali nk bangun.. so dia dah alihkan kepala budak ke tempat yg sepatutnya.. hmm  mmg terasala perubahan selapas bidan tu betulkan.. kire terror jugaklah makcik bidan ni.. xsia2 dtg jauh2..

Kepada sesiapa nk cari bidan bersalin aku rekemen la makcik ni.. name dia ape entah lupe plak nk tanye td.. huhuhu tp no HP dia : 013-2015882 hujung bulan 12 ni makcik bidan ni dah berpindah ke Saujana Putra, berpindah ke rumah baru anak dia katenya.. so lepas ni klu nk g berurut kene ke Saujana Putra la plak.. lalu SKVE la nampaknye.. tol RM2.. :))

Lebey kurang kul 9.30 aku da siap da.. so kasi derma ikhlas kt makcik tu RM30, aku tanye dia nk charge berapa ckp kasi ajela seikhlas mungkin.. so aku kasila RM30 huhuhu.. untuk urut bersalin dia amik RM200 katenya untuk 3 kali berurut.. hmm tp mmg sedap jugak makcik ni.. kire oklaa puas ati klu bayar RM200 pun, xdela mahal sngt .. lgpun semua yg aku tanyer lebey kurang camtu gak harganya, ade lg mahal 150 sekali urut, paling murah RM150 untuk 3x urut tp xtaulaa plak mcmne rasenye...

Lepas hantar Cik Ani & Cik Mat balik rumah di Putrajaya aku pun bertolak balik ke Rumah aku di kajang... td mak bidan tu ade pesan jugak, katenye mengikut kepada keadaan perut aku tu dah xlama nk bersalin da tu.. dlm seminggu dua lg katenya.. kene hati2 takut nnt terberanak sesorang, bahaya, takut baby keluar terlentang and patah leher ke ape, xpasal2, yg ibu plak dah bleeding banyak mane larat nk bangun daa, sakit bersalin ni mcm2 ade, ade yg pengsan terus pun ade katenye, lg2 aku ni baby pertama xleh nk agak bile nk bersalin.. maklumla aku duk Kajang tu pun sesorang je bukan ade sesapa kt umah.. uh risau plak rasenye bile dngr makcik bidan tu ckp td,, adeehhh bahaya2.. risau takut jadi ape2 yg di luar jangkaan.. nk call org malam2 pun bukannye senang, sume da sedap tido hujan2 ni.. lg lenaa.. klu x harapkan diri sendiri nk harapkan sape lg.. by hook or by crook aku mmg nk kene jaga keselamatan diri aku sendiri.. klu x, nnt ade yg ditimpa kecelakaan xterduga nanti.. Nauzubillahiminzalik.. aleh2 aku jugak yg dapat padahnya... Ya Allah mohon di jauhkan.. Ameenn...

Esok da mule kerje plak.. hmm penatnye nk ke MPSJ plak pg2 besok.. xrase pun cuti, sedar2 dah nk masuk kerje plak, uh Monday Blue's betoiilaa..


 

Sabtu, 3 Disember 2011

Trouble Is A Friend...

Arrgghh bosan-nye setiap kali berhadapan dgn masalah bodoh yg melibatkan kerje, personal & pompuan miang yg bangang + xreti bahasa... ape yg menarik yg ingin aku kongsikan kt sini adalah status pekerjaan sebagai "Kerani + Setiausaha + Pembantu Peribadi + yg sama waktu denganye" aku pelik betoi laa dgn janis manusia yg memegang jawatan camni.. say sorry laa.. aku bukan nk bagi bad impression utk kerjaya ni, tp yg paling aku bengang, manusia dr golongan ni slalu memberi masalah dlm hidup aku & menimbulkan seribu macam masalah dlm personal life aku.. eee pendek cerita aku mmg sentiasa berhati2 dgn betina yg memegang jawatan mcmni.. mmg nk kene beware.. klu x parah dibuatnye...

Kt memana pun mmg ade masalah cume sejauh mane kite mampu mengawal emosi supaya diri kite xdela terperosok dlm keadaan yg di luar kawalan.. belajar untuk mengawal emosi & keadaan adalah ape yg aku sedang belajar supaya emosi aku sentiasa berada dlm keaadan yg stabil.. nk sakit kepala sgt pun xpasal2 plak.. better buat xtau n enjoy ur self... teringat akan kata-kata seseorang.. klu org lain boleh menyakitkan hati & mood kite yg tgh cool & happy lantak dialah.. yg penting kite tetap happy & abaikan aje manusia yg xreti bahasa + bodoh tu sesekor.. kerana kite mampu untuk tidak membenarkan diri kite di sakiti & dilukai.. so lets happy together...

lagu ni best jugak.. boleh layanzz... by Lenka





Happy Weekend

Khamis, 24 November 2011

Carlton Holiday Shah Alam

Seminggu ni My Hubby ade kursus di Carlton Holiday Hotel Shah Alam, so aku pun sesaja la menyibuk skit lepak kt bilik dia.. ehehe..  kebetulan plak minggu ni banyak  kerje aku kene buat kt area Shah Alam tu so ade la tempat aku nk rest sementara tunggu nk ke opis balik.. tp mase mule2 tu aku suh hubby berulang naik motor je dr rumah ke Shah Alam tu, coz cam mls nk stay sane, jauh tu dr Shah Alam nk kene drive ke bandar Tun razak pagi2.. huh masak2.. x-sanggup den nk menempuh traffic jam gile gaban kt Federal tu lg, cukup da mase kerje kt VPC dulu tiap2 pg mmg xsah klu x-jam, hmm klu ade org tolong drive-kan seronoklaa jugak.. :))

Semalam aku plan nk stay kt sana coz harini hari last my hubby kursus kt sana. kesian jugak kt my hubby nk kene berulang alik dr umah ke Shah Alam. kekadang bile time hujan basah kuyup dia.. olo2 cian hubby.. eheehehe..

Antara makanan & kuih muih yg ade di sini, komen aku kuih dia manisnye  pekat + melekat kt lidah, xsesuai untuk yg ade penyakit kencing manis bahaya..

Ape yg best kt Carlton Holiday ni, untuk makan dia xsediakan kupon pun, so sesapa nk dtg makan pun boleh, contonya kite bawak satu family ( 6 pax ) dtg stay kt sana so 6 org tu boleh aje g makan. xkisahla nk breakfast ke lunch ke, tibai aje sume... mule2 aku xpercaya gak.. tp bile dah seminggu lepak lunch kt situ baru la tau.. best jugak klu menginap di Carlton Holiday ni.. xdela kedekut cam hotel lain.. kire utk yg dtg satu family tu mmg jimatlaa.. :)) so sesapa yg dtg ke Shah Alam sy cadangkan anda menginap di sini. cume kt sini xde kolam renang laa coz dia dah dekat ngan pusat akuatik Shah Alam, jalan kaki xsampai 10 langkah da sampai.. so bolehla berenang di pusat aquatik tu.. untuk keadaan bilik dia aku kasi 2 bintang laa, bilik biasa je, TV pun masih pakai TV kotak 21' tu.. ehehehe bilik air pun biasa2 je xdela best sgt.. tp untuk makan aku kasi 4 bintang, sedap pun sedap and boleh makan bape ramai pun xkisah.. itu paling menarik.. kan da jimat banyak tu .. $$$$$...  ehehehe..

Ini Bilik aku Lepak katil single, tp di convert jd Double.. ehehe

Harini banyak benda gak aku buat, td pagi aku g Nadayu 92, mintak balik deposit RM5000 tu, yerlaa dah housing loan  90% xdapat. so aku reject baliklaa unit nadayu tu.. skali bile dah sampai kt Sale Galery tu dia cakap cheque masih kt HQ, diorang belum hantar.. adooii laa ade2 je, saje latu nk melambatkan payment aku.. da la banyak duit nk pakai ni.. nk bayar lawyer fees untuk rumah di Taman sepakat dah 6k, nk bayar lawyer Hillpark 8k balance deposit kt Hillpark Office lag 1350... hah tu diaa.. da bape belas ribu tu.. 15k++ see... lg dia nk melambat-lambatkan duit aku.. ape laa nadayu ni..

Untuk sesapa yg berminat untuk menginap di sini bolehla membuat  reservations, please contact Reservation Counter at Tel: 03-8073 8080. Lokasi dia adalah di sebelah Tesco Shah Alam & Pusat Akuatik Shah Alam Sec. 13.

Inilah dewan makan-nye..

....Selamat Bercuti...


Rabu, 23 November 2011

Hospital Herpatology Shah Alam & TUDM Bandar Kinrara

Bosan betul seminggu ni, My Big boss, Tan Sri & Vice President ke India selama seminggu untuk tinjauan & discussion bagi Projek Pembinaan Hospital Herpatology di Shah Alam Sek 14.. mmg la seronok Boss xde, bolh dtg opis ikut suke ati, tp kekadang bile xde kerje rs borink tahap gaban plak, coz nk kene dtg opis tunjuk muke jugak tp xde kerje ape sngt nk buat pun, adeehh bosan2.. sume staff lenggang kangkung je, setiausaha kt opis aku tu dtg kerje kul 10.30, masing2 ikut ske je menghilangkan diri, uh xbest tol laa..klu leh g jalan2 ni best jugak tp gaji xmasuk lg, nk g jalan pun xsyok kering kontang camni.. aduuyaaiii.. bulan ni banyak betul pakai duit.. hmm kelam camni.. :)

Hari ni aku datang opis kul 9.45. ingatkan dah lewat la tu, skali budak2 ni lg lewat.. adeehh.. isk merepek laa camni, kekadang rs cam berdosa pun ade jugak, ala2 makan gaji bute je seminggu ni, mentang2 boss xde buat opis cam ape plak.. uh xbaik laa.. tp itulaa klu dtg awal pun bukan ade sesapa n xde kerje pun.. mamai camni..

Mlm ni aku ade Med. check up utk baby kt KPMC Kajang ngan doc mimi. sepatutnya minggu lepas lg aku kene g med. check up ni, tp itulaa boleh plak aku terlupe.. siap boleh g jln2 lg.. sian babydah terdelay seminggu lebey.. harap2nye baby ok je.. muahahaha.. syg anak ibu..

Manager aku da blah kul 2.30 td da, katenye dia ade nk jumpe org ptg ni, so dia terus balik rumah laa lepas tu, yg kerani aku plak kuar g photocopy ape entah, hmm sekarang ni tinggal aku dgn Mr. Anuar (Accountant) je kt opis ptg ni.. adeehh.. rase2nye jap g kul 4.30 aku nk blah laa.. penat da duk opis ni.. nk main FB pun bukan ade ape sngt, nk chating xbape menarik.. penat da seharian ni duk merapu .. klu dapat baring2 atas katil best jugak ni, dapatla menghilangkan penat .. :) lg 40 minit kul 4.30..  so tepat 4.30 aku nk cabutlaa.. nk balik dulu..

Esok plak aku kene g buat title search untuk Projek Perumahan di Tapak Kem TUDM Kinrara, adeehh malasnye nk ke shah alam ngan kete pagi2.. for sure jam gaban punyer kt LDP tu.. belum sampai LDP pun dah jem teruk kt Tol Sungai Ramal tu uh xsuke tol terperangkap dlm jam.. letih badan & emosi..

hmm dah kerje nk buat camne, cume yg aku best skt nk ke shah alam besok bile my hubby pun nk ke Carlton Holiday jugak esok pagi coz dia ade kursus kt sana, so boleh la aku rest kt sebelah tu, diala yg jadi driver.. itu mmg da tugas utama dia bile dia ade ehehehe.. syg abi jugak.. muahahaha .. :))


Inilah Tapak Projek Perumahan yg akan di jalankan tahun depan Insyaallah, Approval dah dapat, Layout Plan pun dah siap cume tinggal harga unit rumah je belum ditentukan, yg tu kerje aku la tu nk kene work out current market for the next Housing Development ni.. buat mase ni dlm kepala tu dah ade da figure dia berapa, cume ye laa.. bukan boleh main pick up from the sky je, nk kenela buat analysis skit.. tp kepada peminat hartanah mewah mungkin inilah salah satu projek hartanah mewah yg hanya mampu dimiliki oleh org2 kaye.. klu golongan mude nk beli unit kt sini aku cume nampak Medium Cost Apartmentlaa.. yg lain2 tu mcm berat skitlaa, atleast ade deposit besar.. :))


Lay-Out Plan yg Lebih Jelas. Tapak Kem TUDM Kinrara akan dipindahkan ke Sendayan.


Master Plan Untuk Projek Perumahan Kinrara

Lambat la plak kul 4.30 ni.. adooiii.. nk cabut balik da ni.. lg 10 minit, lepas siap tulis entry ni boleh balik yehaaa... amboiiii2 seronok tol yea.. ehehehe dah org lain cabut awal sume, aku pun nkla cabut awal jugak, dah kire baik la ni aku tunggu sampai jam 4.30.. skip 1 hour jelaa.. ehehehe.. sebelum balik nk kene siap2 solat asar dulu, nnt senang dah sampai umah leh lenggang kangkung.. :))



Ahad, 13 November 2011

Hill Park Home Phase 2, Kajang

Inilah Gambar rumah baru kitorang yg dijangka siap awal tahun 2013, walau bagaimanapun aku rase rumah aku siap awal kot  coz sume main structure da siap da pun, no empat dari kanan itulah rumah kitorang, betul2 depan masjid & sebelah taman permainan.




Rumah Contoh Kajang Hill Park Home Phase 2.. 


Jalan nk ke Hill Park Home, depan sebelah kanan tu ade new development jugak, semi-D bungalow..


Yg depan tu adalah Kajang Hill Park Phase 1, design lain skit dr yg phase 2, buka rumah pun besar skit, 20 x 75 kire panjang tanah dia ade extra 5 ft laa.. yg phase 2 ni kebanyakkan bukak umah 20 x 70 cume yg depan sana aje ade 1 row 20 x 90 tp syg-nye sume unit dah sold out..   

Kitorang decide untuk beli umah di Hill Park Home ni setelah Loan umah di Nadayu 92 di reject oleh Maybank wawawa.. sedey nye.. tp itulah bile difikir2kan balik mmg berat jugak nk cover monthly payment umah di Nadayu 92 tu. sekarang ni mungkin rase cam leh bayarr, maklumla baby pun belum ade, nnt tahun 2013 dah ade baby, dah besar pun ank ibu, mane la tau kakak dapat adik plak.. hmm mmg tight jugakla nampaknye. Rumah di Nadayu 92 tu type A, buka rumah 22 x 70, luas binaan 3123 sqft, 3 storey. harga dia 620k, monthly payment RM2,550 itu belum tambah maintenance fees dia lg, almaklumla G&G  (Gated & Guarded) concept, tiap bulan nk kene bayar RM200 fees dia. so monthly cost utk rumah RM2,750 hmm agak tight jugakla klu dah ade baby nnt.. so aku pasrah ajelaa Maybank reject pun.. :))

Lepas dapat tau status loan tu, aku terus terfikir untuk view unit di Kajang Hill Park Home ni, pada mulenya, aku xberapa berkenan dengan Lokasi umah dia, almaklumla agak kedalam skit, jalan nk masuk ke tapak projek pun xberapa bagus, lalu belakang kilang lagi.. hmmm 1st perception aku tentang umah di Hill Park ni mmg xmenariklaa.. my hubby dah berkenan da lepas tengok rumah contoh tu, dia kate okla area rumah Hill Park Home ni, walaupun jalan dia agak teruk tp kawasan dia besar, banyak taman permainan, dekat dgn surau dan kebanyakan pembeli org melayu.. rumah pun cantik, modern design jugak...



Hmmm aku just dengar je my hubby punyer opinion tu, malas nk decide pepe, let me think 1st.. nk amik feel tinggal kt sini dulu.. besenya klu aku nk beli sesuatu benda tu, terutamanya property, aku akan pergi banyak kali ke lokasi yg berkenaan utk amik mood sepanjang perjalanan, tengok surrounding enviroment camne, penduduk camne, lokasi kedai jauh or dekat, sekolah paling dekat kt mane, bape jarak antara umah dengan pusat bandar, keadaan jalanraya samada jam teruk or relex aje, public transport terdekat n etc.. Kerana semua tu akan mempengaruhi nilai peningkatan sesuatu hartanah secara langsung. dlm kepala aku ni klu nk beli property aku mesti pk nk jual balik, adakah senang or susah nk jual balik nnt. manela tau kan tetiba kene pindah kerje ke, or nk beli umah yg lain plak ke.. just pk siap2.. maklumla kepala otak aku ni kepala bizness skit.. xreti nk pk satu hala je.. huhuhuu.. so my hubby beri la time kt aku untuk amik feel dulu, katenye klu dah rs berkenan nnt bolehla tengok unit mane yg berkenan n letak deposit.. :)) My hubby mcm dah jatuh cinta la plak dgn Kajang Hill Park Home ni..



Inilah Unit Rumah yg telah aku booking, so skrg ni tunggu Loan RHB approve ajelaa.. InsyaAllah approve la loan aku kali ni..

Inilah rumah kitorang, jeng..jeng..jeng.. dah nak siap dah pun, huhuhu xsabar nk tunggu siap, nk buat sedikit reno di bahagian dapur. dlm kepala ni da macam2 plan, my hubby pun mcm2 idea dia utk buat reno nnt. tp ape yg penting skrg nk kene kumpul duit utk cost reno la dulu, mmg nk kene ikat perut skitlaa.. kitorang budget cost reno dlm 50k, siap dgn extention kitchen + Wet Kitchen + Dry Kitchen + Kitchen Cabinet + Plaster Ceiling + Extention Hall + Lighting + Wardrobe + Grill + Alarm System + Curtain + Peralatan rumah... hah tu dia entah cukup entah tidak 50K tu agaknye yea.. 

Walaubagaimana pun aku nk kene tunggu keputusan loan RHB dulu ni, katenye next week da leh tau la camne, InsyaAllah lulus kot, banker tu pun dgn yakinnye ckp boleh approve.. ameenn mudah2n luluslaa..

 
Harga umah yg aku amik ni ialah 413k, deposit dia 1% aje lepas tolak 7% Bumi + 2% rebate, so aku cume bayar RM4,130 ajela, selebihnya aku nk kene top up utk lawyer Loan & MOT, coz developer mmg xcover utk MOT, cost dia aku anggarkan dlm RM8,500. yg ni aku kene bayar mase nk sign SPA ngan lawyer nnt, skrg ni aku nk kene tunggu loan RHB dulu, lepas dpt kelulusan barulah aku akan proceed dgn  payment yg seterusnya.

Eh lupe plak aku nk stories pasal type umah aku ni, ehehe.. rumah aku ni saiz 20 x 90 dgn keluasan binaan dia 1800 ++ sqft, alkisahnye unit yg ni adalah unit yg loan reject, so dioarang bukak la balik, klu x, mmg dah xde da unit ni, bulan 6 haritu dah sold out coz unit yg 20 x 90 ni cume ade beberapa unit shj, rasenya klu xsilap aku xsampai 15 unit pun. so mmg rezeki kitorang la untuk dapat unit ni, pada mulenya aku ingat nk tunggu unit baru yg akan di buke pada awal bulan 12 nnt, yg tu end lot unit, ade extra tanah pun besar jugak, tp memandangkan lama sgt nk tunggu diorang bukak yg tu and than harga pun belum tau lg, katenye mungkin mahal skit laa coz unit paling depan, ade view & x-facing umah org..

Hmm setelah berfikir panjang, aku decide utk amik unit yg aku amik skarangla.. x-facing umah org n tanah pun besar jugak.. kire oklaa.. lepas berbincang ngan my hubby, kitorang pun bersetuju utk amik terus unit tu. xjadi la nk tunggu unit end lot tu.. maka kitorang pun letaklaa booking 3k untuk book that unit seminggu sebelum raye haji haritu.. :))


Berkenaan Loan RHB, offer diorang kire mcm menarik jugakla, coz BLR - 2.45% for the whole loan tenure. kire paling tinggi setakat ni. cume loan tenure dia max 38 yrs aje. hmm xkisahlaa yg penting interest murah.. so dr calculation yg banker tu buat monthly payment utk rumah di Hill Park Home ni ialah RM1,535 sebulan. kire mmg under my bajet laa.. klu nk dapat baby within 2 years lg pun xkisahlaa.. manela tau rezeki kan.. ehehehe yg duk dlm perut ni pun belum kuar lg, dah gatai nk tambah sorang lg.. :)) tp klu anak ramai pun seronok jugak, nnt bolehla kakak main2 dgn adik kt taman permainan sebelah rumah tu, hehehe berangan saje aku ni.. tp bile di fikir2kan balik ade betulnye jugak ape yg my hubby cakap dulu, klu beli rumah kt Hill Park ni dekat dgn taman permainan, so anak2 boleh main2 waktu petang, dekat dgn surau so senang nk suh anak2 ke surau.. hmm aku pun mmg nk suh anak2 aku suke ke surau, and klu boleh mmg nk suh diorang solat kt surau aje terutamanya yg lelaki, klu pompuan tu xkisahlaa, so nampaknya impian aku tu semakin menjadi kenyataan, coz umah kitorang ni mmg betul2 depan surau, cume beberapa tapak  aje dr depan pintu nk ke surau, mmg xde alasan la xnk berjemaah di surau  :))

 
Uh.. panjang lebar plak aku bercerita pasal umah di kajang Hill Park ni.. tp masih banyak gambar yg aku nk upload ni, hmm oklaa next time la aku upload.. klu sempat nnt aku akan upload masuk.. tunggu entry yg seterusnya yea.. :))