Sabtu, 14 Februari 2015

Perginya Seorang Pejuang !





Tanggal 12 February 2015 adalah tarikh yang mendukacitakan oleh setiap insan yang pernah mengenali Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Pada usia 84 tahun beliau telah di panggil menemui sang pencipta yang dirindui-nya sepanjang kehidupan. Segala perbuatan, tindakan dan ucapan beliau hanyalah semata-mata kerana Allah. Berjuta-juta pesanan disampaikan kepada segenap manusia khusunya rakyat Malaysia. Beliau lantang menegur sesiapa sahaja, tidak kira kawan mahupun lawan. 


Walaupun aku tidak pernah sekalipun bertentang mata dengan arwah namun pemergiannya membuatkan hatiku begitu tersentuh sekali. Seolah-olah insan yg dipanggil menjemput tuhan itu adalah atokku. Sejak menerima berita itu, hatiku tidak tenteram, terasa ingin sekali aku pergi ke majlis pengemubian beliau. Tapi apekan daya, banyak faktor yg menghalang. Apa yg mampu aku lakukan hanyalah membacakan ayat suci Alquran dan berdoa moga-moga roh arwah mendapat tempat yg mulia disisi Allah.


Aku sejak kecil lagi mengenali arwah sebagai simbol ulama melayu yang ikhlas memperjuangkan islam. Pernah terdetik di hati untuk pergi bertemu beliau, tetapi tidak kesampaian. Allah lebih mengasihi arwah, Dia lebih tahu mana yg terbaik untuk hambanya. Arwah sudah terlalu uzur untuk menempuhi segala kelelahan dunia yang menyakitkan. Arwah sudah terlalu letih untuk mengharungi pancaroba dunia yg penuh dosa ini. Doaku semoga Tuan Guru tenang di sana. 

Mudah2n akan lahir dari keturunan & susur galurku seorang hamba yg kuat beriman & tabah mengharungi dugaan dunia yg penuh maksiat ini suatu masa nanti. Mudah2n Allah mnegabulkan doa-ku. Allahumma ameen. Moga kite kembali bertemu di Padang Mahsyar nnt Tuan Guru. Dalam sepotong hadith ada dinyatakan, ketika dipadang mahsyar nanti, semua berjalan segerombolan iaitu berada didalam kumpulan masing2. Dan kite akan secara sendirinya berada bersama-sama dengan org yang kite cintai semasa didunia. jika manusia yg kite cinta & kite puja  itu ialah golongan artis, golongan pelaku dosa, maka disana nnt kita akan bersama-sama mereka. Fikirkan dan selamat beramal. 

...Al-Fatihah...

Rabu, 11 Februari 2015

Our Next Trip :: Negara Matahari Terbit !

Bile sebut pasal bercuti ni mmg best, semua org suke g jalan-jalan kan ? tapiii... klu kaki je yg berjalan xpelaa, ni banyak benda yg nak kene prepare & well plan. Jenuh jugakla kepala aku nk fikir semua persediaan untuk trip melancong kali ni. Macam2 benda bermain dalam minda ni. Dahla kos perbelanjaan agak tinggi di negara jepun ni, nak cari makanan Halal confirm payah punye. So semua bekalan makanan & periuk belanga wajib bawak ni. Nak pakai yg dah tersedia tu bimbang ada yg masak ekor pendek. EeEEee gelinya. So better bawak sendiri kan.

Walaupun duit Malaysia Vs USD jatuh teruk, tapi Yen biasa2 je, masih di tahap yg ok, tak banyak beza pun. 1000 Yen = 31 MYR. kire ok lagik latu. Penginapan kami tempah melalui AIRBNB. Kami tempah satu rumah terus.. alaa satu rumah pun bukannye besar sgt, ala2 studio aprtment je, tapi siap dgn kitchen bagai. Itu yg penting. Lagi satu wajib dekat dengan Metro station, senang nk berjalan. 

Penerbangan kami kali ni menggunakan Air Asia X. From KL to Osaka KIX. Jumlah hari yang di fikirkan Ideal adalah 10D9N hmm.. dah cukup untuk pusing dari Tokyo sampai ke Miyazaki InsyaAllah. Plan je baru, entah larat entah tidak nk tawaf satu Jepun tu nnt. Kenapa kami pilih bulan April untuk melawat Jepun..? Ini kerana Bunga Sakura akan mula berkembang pada bulan April. Harap dapatlah menimati keindahan bunga Sakura yg tengah berkembang tu. Lagi satu faktor utama ialah suhu pada ketika tu pun dijangka nyaman & xperlu berjeket tebal bagai. Jimat kos nk beli baju sejuk kan.. hihihi.. 

Rancangan untuk melawat Jepun ni telah dicadangkan oleh my Hubby, sebagai hadiah Bestday My doter & me. So hubby yg banyak plan segala tempat untuk dilawati, aku hanya adjust tang budjet serta tempat penginapan shj. Nampak mudah tapi tak semudah tu, sebab jepun ni kos perbelanjaan tinggi, nk kene fikirkan pergerakan dari satu kawasan ke kawasan yg lain tu camne, menggunakan High Speed train, Bus or Drive sendiri. Banyak benda jugak nk kene PK oOoOo. Semua perbelanjaan mesti under control & meet our budget. Itu paling penting. Walaubagaimanapun tahap keselesaan & timing pun penting jugak. Nak jimat punye pasal tapi masa rugi berjam-jam xpasal jugak camtu. Hmm... sabor jelaa :)  

Hope semua perancangan dapat dilaksanakan mengikut jadual, moga dipermudahkan segala urusan nnt. Ameen.  

Selasa, 10 Februari 2015

Visit Terengganu :: Nasi Dagang & Pasar Payang !


Setiap kali balik kampung kitorang pasti tawaf satu Kuala Terengganu untuk cuba Nasi Dagang yg di katakan sedap. Lain tangan yg memasak lain rasa dia, kadang2 kuah tak menjadi, tak sedap jugak nasi dagang tu. Tapi Klu arwah nenek & ummi yg masak mmg sentiasa sedap. Yum..yum.. sedappnya Nasi Dagang Terengganu ni.


Jika anda berada di Kuala Terengganu ade beberapa kedai nasi dagang yg sedap, antaranya terdapat di area Chendering & juga Rusila. So far Alhamdulillah sedap & berpatutan dari segi harga.


Sambil menunggu Nasi Dagang kami sampai, Kali ni kami lepak di kedai mak Jah yg dekat Chendering tu, tapi haritu kuah dia tak berapa Ump.. agak cair sedikit, so rasa nasi dagang tu agak kurang skit. 


Kecik pun suke makan nasi Dagang yea... 


After dah siap menimati sarapan pagi di Chendering tu, kami seterusnya meneruskan perjalanan ke Pasar Payang di Kuala Terengganu, ape yg menarik di pasar payang ni yea. macam2 ade, kepada peminat batik & sutera mmg wajib singgah la kt Pasar Payang ni. Klu nak cari emas pun boleh jugak singgah kt Pasar ni, Ini kerana harga emas di Terengganu adalah lebih murah berbanding di Kuala Lumpur. Kalau xpercaya tryla g beli kt sana. 



Pemandangan baru di Pasar Payang Kuala Terengganu, dah lama aku tak datang ke sini, hampir 2 tahun kot xdtg sini. Datang2 je banyak benda dah berubah, semua jalan dah jadi sehala. hihihihi.. jakun betul anak Terengganu sorang ni kan.


Sambil2 lalu pun sempat jugak aku usha harga emas di kedai ni, Hmm boleh tahan murah jugak harga dia, harga used gold pun dia amik tinggi. Mmg xleh nk compare harga dengan Poh Kong & juga Tomei.

Habis sehari suntuk jugak kami duk menapak dari kedai ke kedai. Sempat pergi bersembang dengan my cousin lg. Dah lama xjumpe dia, Raya haritu pun xjumpe, so saje amik kesempatan melawat ke kedai batik & sutera dia. Klu masa arwah cik ngah ade dulu, setiap kali datang ke kedai dia mesti dapat sutera free punye hihihi.. tp aku ni bukan berminat nk pakai baju kurng sngt, pakai seluar & blouse lagi mudah. So just usha2 harga je la. xbeli apepun. :)

Kisah kami, Sehari di Kuala Terengganu.

Isnin, 9 Februari 2015

Memoir-Ku di Kampung Halaman

Last week banyak cuti berturut, isnin cuti hari wilayah & selasa pula cuti hari Thaipusam. So cuti 4 hari terus, nak buat ape dengan cuti panjang ni yea, walaupun aku baru je kebah dari demam tapi semangat untuk jalan2 tu masih membara. Lagik2 bile di ajak untuk balik ke kampung. Hihihihi... 

Balik kampung adalah perkara yg menyeronokkan bagi aku suatu masa dulu, Namun sejak arwah ummi kembali menemui Pencipta, perasaan untuk balik kampung semakin tawar, tetapi setelah kehadiran si kecik Nuha yang kini telah berusia genap 3 tahun, aku dapat rasakan perubahan pada emosi aku. Perasaan untuk balik ke kampung telah mula berbunga kembali. Walaupun tiada sesiapa yg menyambut kepulangan kami seperti yg sering dilakukan arwah umi tapi aku tetap gembira. Perasaan Gembira untuk membawa anakanda kesayangan menikmati jalan2 kehidupan zaman kanak-kanak ku. Biar dia juga tahu bertapa indahnya hidup di kampung halaman.  

Berpagi-pagi sudah dikejutkan dengan bunyi ayam berkokok, bunyi azan subuh dari masjid berdekatan dan suasana pagi yang dingin & mendamaikan. di sebelah Petang pula aku membawa Nuha ke pantai di sekitar kampung. Nampak seronok anak ibu bermain pasir. keseronokan yang sama sekali tidak dapat di nikmati jika hidup di ibu kota.

Dungun Terengganu, adalah tempat membesarnya seorang aku, anak seorang Guru penolong kanan yang terkenal Garang-nya di daerah Dungun. Mempunyai seorang ibu yang sangat penyayang & bersemangat kental. Aku di ajar dan aku belajar tentang agama, tentang hidup, tentang logik, tentang segala ilmu. Hari2 selepas marghib aku membaca Al-quran dengan rotan panjang sedepa. 

Aku membesar dengan wadah perjuangan islam. Aku mampu menyelami setiap isi hati manusia. Sekilas aku memandang wajah2 mereka, aku tau niat yg terselindung dibalik hati. Mungkin anugerah Tuhan untuk diri yg tidak punyai ape2 ini. Aku dibesarkan dengan semangat ingin membantu, bila senang kite kongsi bersama, bile susah kite hulurkan tangan ringan beban. Aku tidak pandai untuk berniat jahat sesama saudara, aku tidak tahu bagaimana untuk merasa dengki bile melihat org lain berjaya, mungkin kerana aku tidak peduli tentang ape yg mereka miliki, kerana aku di ajar, rezeki itu milik Allah. Ia bisa datang & pergi semudah ABC. Itulah aku, manusia yg bertabah untuk hidup di mana-mana, walau tanpa siapa2 aku tetap gembira dengan ape adanya aku. Kerana aku tahu DIA sentiasa bersamaku, dalam suka juga dalam duka !


Ahad, 8 Februari 2015

Demam :: Tonsil Effection

"Sekilas ikan di air sudah ku tahu jantan betina nya"

Tapi aku bukan nk cerita pasal ikan ni, aku nk cerita pasal aku demam semasa berada di Alor Setar Kedah haritu. Awal2 lagik semasa dlm perjalanan ke Kedah tu, aku dah mule rasa tak sedap badan. di ringkaskan cerita, pada ke esokkan harinya aku demam panas, suhu badan 39.5 yea. Nuha pun demam, nasib baik hubby tak demam skali. Maka terpaksalah my hubby menjadi pelayan yg paling efisyen kepada kami 2 beranak, maklumlah dah demam ni macam2 perangai, yg tua ni xdelah meragam sgt, cume kadang2 request untuk air & tolong angkat la. Kesian hubby, plan jalan2 nk happy2 tp dah bertukar suram sedikit, yerla nak happy camne, isteri & anak dah xsihat, sume buat muke xlarat je, nak jalan2 pun xlarat.  

Walaupun dalam keadaan demam panas, aku masih menjalankan kerja2 yg telah di amanahkan kepada aku mengikut jadual, so tak perlulah aku cerita lebih2, nnt ade pulak mulut kepochi cakap aku "angkat bakul sendiri" tp kadang-kadang rasa sakit hati jugak bile segala usaha & susah payah kite sering diperlekehkan. Kalau kene kt diri manusia yg suke buat cerita tu, aku rasa entah siap ke tidak segala kerja ni. Aku ni takda bagus sgt, tapi aku tau kerja aku, so far semua kerja yg diminta semua aku siapkan mengikut jadual. So aku tak perlukan manusia mulut cap ayam untuk menyibuk hal2 kerja aku, cukup je dgn arahan my superior untuk aku buat itu dan ini. Yang cakap je pandai tapi habuk pun tak de tu tolongla bertaubat sikit, Nnt kat akhirat jijik benor makanan kamu. Takde kerja lain nak buat dah ke, asyik nk jaga tepi kain org lain je, kain sendiri hitam legam tu, bile ko nk bersihkan. adeehh letih layan manusia kepochi tak tentu pasal ni.

Bile terkena jangkitan kuman sel darah putih akan meningkat dengan banyak, so apabila mendapat blood test maka tahulah yg aku bukan denggi, kerana jika denggi sel darah putih akan drop bawah 4.0


3D2N aku demam, tapi semua kerja2 siap seprti yg dijadualkan Alhamdulillah. Memandangkan demam masih belum menampakkan tanda2 untuk baik, aku ajak hubby kt Klinik sebelum bertolak balik ke KL. Bimbang plak nnt klu terkene demam denggi. After checkup doktor mendapati aku terkene jangkitan kuman pada Tonsil. Pelik betul, Tonsil yang sakit tapi habis seluruh badan terasa sakitnya, pinggang & sendi-sendi semua terasa mencucuk-cucuk. Aku dapat MC 2 hari lepas balik dari Kedah, Doctor suruh aku berehat. Alhamdulillah, demam semakin recover.

Nuha pula sekejap je demam, after dah kasi ubat demam secara berkala, nampaknya demam dia semakin pulih, dah boleh melompat2 tu ok latu. Thanks hubby kerana menjaga kami dengan baik sekali. Mudah2n Allah sentiasa mengurniakan kesihatan yg baik untuk hubby. Ameen

Pesanan aku untuk manusia yang suke mendengki tu, tolonglah ubat sifat buruk kamu tu, Allah tu sentiasa menilik setiap sikap & niat jahat kamu tu. Jgn ingat kamu akan terselamat camtu je. Fikir2kan & selamat beramal.


 

Sabtu, 7 Februari 2015

Family Day ::: Bukit Cerakah Shah Alam

Selalunya org buat family day hujung tahun, tapi entah kenapa TUDM buat family day awal2 tahun. Hmm layan jelaa. Sekitar jam 7.30 pg kami sekeluarga dah siap untuk bertolak ke Bukit Cerakah Shah Alam. Klu ikut jadual, Aktiviti bermula jam 8.00pg, tapi aku tak rasa kami sekeluarga akan sampai jam 8.00pg, xkisahlah lewat skit pun kan, lagipun after join family day ni kami akan terus ke Alor Setar plak coz aku ade tugas di Alor Setar Kedah. Penat balik dari Dubai pun xhilang lagik, lagi kene Travel ke Kedah plak.. Huuuwaaaa... letihnyaaaa. Walaupun banyak org kata seronok asyik travel je kerja, tpiiiiii harus di ingat, klu duit berkepuk xpolaa, asyik2 kene travel situ sini, lagi satu kene travel ke tempat yg aku pun dah jemu nak pergi. Xdepe yg best pun, klu ade org yg nk tolong back up kerja aku ni, Ya Allah teramatlah aku alu-alukan, silakanlaa, kecik tapak tangan, pelepah nyiur aku tadahkan...

Ohh larik topik plak, berbalik kepada cerita family day kami di bukit cerakah, Alhamdulillah baik2 belaka. Hubby pun ade menang cabutan bertuah, besar gile hamper. hihiihihi... rezeki si kecik Nuha la ni. Seronok la dia nk bukak semua jajan2 yg ade tu nnt. Yang aku geramnye, bukak je pandai, makan-nya tidak, alih-alih masuk tong sampah.. isk.. kecik....kecik... nasib baik kecik lagi tau. Klu tak ibu gigit tangan tu... Hmmm...

Hadiah cabutan bertuah yang kami dapat :)


Main sorang2 pun happy yea... :)


Seronok layan mainan yang diperolehi dari urusetia, Dia main sorang2 dia je, bukan nak berkawan dengan org lain pun. ehehehe layan diri sendiri je yea.. bagus betul ... Menikmati kebahagiaan sendiri namanya, dia yang tiup pastu dia gelak sendiri, paling kuat dia just geng dgn ibu & abi je, suh g berkawan dgn budak-budak lain tak mau. Ape2la kecik asalkan bahagia & tidak menyusahkan org lain. Dah banyak event yg aku bawak si kecik ni, perangai dia mmg dah camtu dari kecik lagik, mmg payah dia nk ngam dgn budak2 sebaya dia. Dia lebih mudah di dekati oleh budak2 yang jauh lebih tua dari dia. hihihihi...


Isteri Timbalan Panglima Tentera Udara Dato' Akmal nak bergambar dengan si kecik Nuha. Mula2 ok je dia, tiba2 buat perangai plak, xdan nak amik gambar dah meragam, isskkk.. Nuha..Nuha... tak sporting betuila si kecik ni tau.. 


Dah letih lari-lari, main pasir, main belon sabun & kutip gula.. 
Masa untuk minum & makan yea, Oloh2 siannye kecik ibu kepenatan yea


Game kutip getah dengan mulut dengan menggunakan straw. layanzz.....


Abi buat ape ni lama sgt bersembang ni, Ibu dah naik kebas muka dah senyum kt semua org ni, penat pun ye jugak ni.. jomla balik... nk ke Alor Setar pulak ni. Klu dah jumpe geng tu, bersembang mengalahkan PM.... 


Kepada Family yg nak stay sampai petang bolehla terjun kolam, best jugak sebenarnya, tapi aku xde mood nk berfamily day haritu, coz dlm kepala banyak benda yg tengah duk fikir. Mood nk huha...huha.. tu merudum sikit... lagi tgh banyak kerja nk kene buat nii.. adeehhh dunia.. oh dunia... sampai bile la nk rase tenang skit hidup ni, kan best klu boleh lepak2 pastu cukup bulan gaji masuk... waaa best nye. Klu ade kerja camtu mintak tolong invite aku skali. Penat laa nk kerja 9 - 6 everyday ni, macam tak de life je..

Lebih kurang kul 1230pm kami dah cabut, letihla nk tunggu sampai habis. Station seterusnya ialah menhala ke Utara Tanahair, 8 jam pulakla duk dalam kereta, huwaaa letihnyaaa. Badan dah mula rasa semacam je, ade aku demam keletihan nnt. Lebih kurang Kul 7.00 mlm kitorang selamat sampai di Alor Setar Kedah. Tempat melepak sehari dua ialah di TH hotel Anak Bukit. Berakhirlah aktiviti 1 hari kami, Pagi di kajang menjelang malam kami di Kedah pula. xde kerja cari kerja.. itulah dunia... 

Pisang Goreng Cheese ?

Bukan main mahal harga Gorpis Cheese. Banyak org bercerita tentang Gorpis Cheese ni, so aku tidak ketinggalan turut mencuba Pisang Goreng Cheese ala Jakarta yang terletak di Syeksen 8 bandar baru Bangi yang berada di sebelah Restoren Kelisa tu. Harga klu tak silap aku RM7.00 satu set. ade dlm 7 potong pisang yg dihiris nipis. Sedap sangat ke ? Hmm xdela best sngat pun, sekadar tambah cheese. 1st and last kot aku beli Gorpis Cheese ni. Xberbaloi langsung pada aku.

hihihi ini shj yg tinggal, after dah siap goreng, sambil goreng sambil makan..


So memandang hari cuti ni kitorang mmg tak kemana-mana so terasa nk buat Gorpis Cheese ni. Tengok dalam fridge ade seikat pisang yg di beli 2 minggu lepas di pasar borong Sri Kembangan. Terus cakap kt Hubby "Jom buat Pisang Goreng Cheese, tapi kene pergi beli cheese dululaa..." hihihihi.. so my beloved hubby pun pergilah beli Mozarella Cheese yg telah siap diparut kt Billion depan jalan sana. 

Ape yg xkene dengan cheese yg dah siap parut ni ?? mmg xberapa nk menjadi laa coz cheese yg dah siap parut tu besar sgt, so lambat nk melting atas pisang tu. tapi bile makan tu sama je rasa dia, lagi best ape, sebab bersudu-sudu cheese aku taruk atas seketul pisang tu, xcukup letak atas pisang, aku sumbat masuk dalam pisang hahahaaha... amik kaw.. nak cheese sgt kan. hihihihi....

Jumaat, 6 Februari 2015

Dubai :: Last Day @ Burj Al Khalifa


Harini adalah hari terakhir kami di sini, mengikut perancangan awal, pagi ni kami ke Dubai City Center, lawatan pertama adalah ke Burj Al Khalifa iaitu bangunan tertinggi di dunia. Perasaan gembira & teruja tu mmg tak terkata. Padahal semalam dah kejang semua otot2 kaki ni, nasib baik minyak urut ada, bolehla menghilangkan sedikit rasa sengal2 dan sakit kaki, yang paling penting tukang urut sedia berkhidmat, so far my tukang urut ni mmg tidak menghampakan, jimat kos urut RM80. hihihi...


Perjalanan dimulakan seawal jam 8.00pagi, cuaca alhamdulillah tak hujan, kami ke Dubai Center dengan menaiki Metro ke Dubai Mall. Tempoh perjalanan sekitar 25 minit shj. Sampai di Dubai Mall semua org menuju ke pejabat masing2, hanya kami dan beberapa org tourist duk melepak depan pintu shopping Mall tu sementara menunggu pintu di buka. 

Harga tiket untuk naik ke Burj Alkhalifa ni adalah AED 125/adult. Tapi entah kenapa haritu kami kene AED 140/adult. Compius sekejap, awat mahal AED 15 plak ni ?? rupenya tiket kitorang tu da dimasukkan charge untuk snack. cisss rugi 30 AED. Memandai-mandai pulak pak arab ni tambah, saje je nk kenekan pelancong bajet macam kami ni. huh...


Sepanjang perjalanan menuju ke Dubai Mall dari Station Metro tu banyak pemandangan indah yg dapat di nikmati. Mata hanya tertumpu kepada beberapa tempat yg masih di peringkat awal pembinaan. Semua project under EMAAR, wah gile banyak company ni monopoli project2 kerajaan Dubai. Boleh dikatakan hampir 75% project mega yang sedang dibangunkan di Dubai adalah under EMAAR properties. Terbaik... !! 


Pemandangan dari Burj Al-Khalifa, Ketika ini kami berada di level 124 outdoor observation deck, lantai kayu ok. level 124 bukanlah level yang paling tinggi tetapi da rasa gayat semacam. nampak bangunan kt bawah tu kecik macam semut je. Dengan angin sejuk yg sepoi2 bahasa menghembus betul2 membuatkan aku jauh mengelamun seketika.

sedikit ringkasan mengenai Burj Khalifa dimana ia mempunyai jumlah level sebanyak 160 level dengan ketinggian 828 meter menjulang kelangit biru. Ia Merupakan bangunan tertinggi di dunia serta bilangan level terbanyak di dunia iaitu 160 level yang boleh diduduki. Ia juga mempunyai elevator service yang terpanjang di dunia. Berada seketika di bangunan ini membuatkan aku terfikir bagaimana hebatnya tenaga kerja dan juga kepakaran team project yang terlibat sepanjang pembinaan bangunan ini. Bukan mudah untuk menjayakan tugas besar lagi hebat seperti ini.


Antara project yg masih dalam pembinaan. Mungkin after 1 year plus dah complete kot semua tu. mungkin pemandangan sedikit berbeza & bertambah indah. SubhanAllah, hanya setitis dari selautan dari nikmat-NYA sudah cukup membuatkan kite merasa hebat & berbangga dengan Dunia. Allahuakhbar !


Bangunan Pencakar langit sedang giat dijalankan di Dubai, rata-rata project2 mega ini bertujuan menarik pelabur luar untuk melabur di Dubai & seterusnya menarik ramai pendatang dari luar untuk membeli property di sini. Dulu kawasan ni semua adalah padang pasir yg kosong tanpa ape2 tumbuhan mahupun bangunan2 tinggi melebihi 10 tingkat. Tapi harini, padang pasir yang dulu kering kontang telah bertukar wajah sepenuhnya. 

Jika diperhatikan betul2, ada sebuah bangunan Nun jauh di persisir pantai, ala2 bangunan rebung tu, Itulah dia Bur Al-Arab tapi kitorang xsempat nk ke sana, coz untuk ke sana kami terpaksa mengambil taxi dari station Metro yang terdekat. Memandangkan kami hanya ada masa beberapa jam shj lagi, kami skip dulula, mungkin next trip kot. Banyak lagi benda penting yg belum di selesaikan.


Bangunan cantik yang dikelilingi tasik besar tu adalah antara Hotel-Hotel & condominium mewah di Dubai, harga bilik Hotel di sekitar bandar ni lebih kurang RM3500 - RM25000 semalam. Agak2 banyak duit skit tu bolehla lepak semalam dua kt situ. Aku ada jugak terasa nk lepak semalam tp belum mampu lagik nak habiskan duit sebanyak tu semata-mata untuk sebuah bilik hotel. RM300/nite pun rasa dah mahal. Klu beli Gold Bar 999.9 dah dapat 2g tu... hihihi...


Inilah harga AED15 yg dimasukkan dalam tiket kami. Hmm segelas kopi panas & juga sebijik Croissant dah penat2 lepak kt atas tadi dapatlah melepas lelah kt cafe Burj AlKhalifa ni sambil menikmati pemandangan yang jarang2 dapat dinikmati. Sambil makan2 tu kami membuat sedikit perkiraan tentang segala kos sepanjang perjalanan. Kat mana nk reserve duit untuk beli hadiah untuk Opah & anak ibu. kire punye kire, lepas di tolak segala peruntukan bisness & jalan2 akhirnya balance hanya tinggal kurang dari 500AED. Memandangkan harini adalah hari terakhir kami di sini so xdela risau sangat, cume jgn terlepas flight sudah, yang tu klu terjadi mmg kene kerje part time cuci pinggan la jang oii.. hihihi...

Setelah hampir 30 minit lepak2 di bangku Cafe Burj Khalifa tu kami beransur ke shopping Mall dan seterusnya bertolak balik ke bilik hotel. Jam sudah menunjukkan 1230pm. Paling lewat pun kul 2.00pm kami dah kene check out dari hotel jika tidak, sila sediakan extra yea. 


Sambil Jalan-jalan di Dubai Mall, ibu terpandang kedai kasut kanak-kanak, sekilas pandang banyak design yang cantik-cantik. So ape lagi, jom kite terjah. Maka inilah hasilnya. Alhamdulillah siap hadiah untuk anak ibu. Untuk Opah pulak dia nak Abaya, Hmmm nk kene g carik kt pasar abaya la plak nnt. hopefully sempatla cari sehelai dua untuk Opah.

Perjalanan di teruskan seperti yang telah tercatat di schedule kami. Berkejar2 ke situ sini, sampai2 je kt  Hotel jam dah dekat kul 2, aku mintak hubby slow talk dengan pak arab kt depan tu untuk keluar lewat skit with no extra charge. mungkin dlm 2.30pm or 3pm camtu. coz nak mandi & solat semua. Alhamdulillah dia kasi. Lega skit rasa hati ni.


After 3.00pm kami mengemas beg2 pakaian dan tinggalkan sekejap di lobby hotel. Yerla, xkan nk angkut bagasi gajah tu boleh tersungkur kat kaki 5 jalan jawabnya nnt. Segala urat kaki & tapak kaki dah mula rasa sengal & kebas semacam. Dah macam masuk pertandingan Explore Race plak aku rasa.  Klu sekadar untuk aku, mmg aku tak pergi dah ke Pasar Abaya tu, tapi memandangkan Opah yang nak, terpaksalah aku gagahkan juga kaki untuk mencari sehelai dua bagi memenuhi hasrat opah.Hati org tua kene jaga, as long as boleh dipenuhi dan mereka happy oklaa. Klulaa arwah ummi masih ada.... :.(


Alhamdulillah, sempatlah aku angkat 3 helai abaya, 2 untuk Opah dan 1 untuk aku. Harga boleh tahan murah jugak. Klu kt Malaysia org jual dalam RM250 - RM300/helai. Selesai sudah segalanya. Masa Untuk bertolak ke Airport plak. Flight kami jam 8.30mlm, tapi kul 6.00ptg kami masih terkial2 dengan beg dan barang2 dagangan di Diera City lg. kul 6.45mlm baru kami menaiki Metro menuju ke Airport. 

Semua berjalan lancar tanpa sebarang masalah. tepat jam 7.30mlm kami dah berada di Airport & mula mendaftar masuk. Aku mengambil kesempatan untuk menunaikan solat seketika di Surau Airport, Masa nak solat tu, Ya Allah baru terasa sakit segala urat2 & sendi2. Masa duk seronok jalan situ sini xrasa sgt. adehh... Kami selamat Boarding & meninggalkan Kota Dubai pada jam 8.30 malam. 

Perjalanan balik dari Dubai - KL mmg sgt mencabar, hampir sepanjang penerbangan cuaca buruk di laporkan. Kapal terbang pule bergoncang2. Aku skali lagi xdapat tido selama 7 jam penerbangan. Mulut tidak henti mengucap dan berzikir. Ya Allah, sesampainya di Airport KLIA, aku rasa nk pengsan dah. Memandangkan sepanjang 7 jam tu, sedikitpun aku xboleh lelap. Allahuakhbar rasa nak menagis bile kapal terbang mule mendarat dengan jayanya. Terasa seperti mimpi Ngeri berada dalam situasi penerbangan macam tu. 

Semoga berjumpe lagi... Bye2.





Dubai :: Sepetang @ Gold Souk !



Setelah siap bersarapan roti banggala yang besar gajah tu, kami bertolak balik ke Ras Station. Aktiviti menerjah ke kedai emas akan dimulakan. Yeahh... itulah tujuan utama kami sampai ke sini. Pasar Emas di sini mmg sangat terbuka, tiada pengawal keselamatan or senapang patah depan pintu kedai. Even besi pun xde, semua barang kemas dipamerkan di dalam cermin biasa dan boleh di sentuh. TETAPI tiada siapa berani mencuri. Itulah kelebihan hukum Allah, bila dilaksanakan maka hati2 manusia menjadi gentar untuk melakukan kejahatan. Penjual & pembeli pun seronok & selesa untuk berurus niaga. Cuba bukak kt Malaysia tengok, selang sejam kedai kene pecah masuk or kene rompak. Sedangkan Kedai emas yg penuh dengan security & guard bagai pun kene rompak, inikan pula jika pasar terbuka camtu, mmg jahanam. Oh Malaysia Ku Supportlah hukum Allah kerana di situ adanya Rahmat & hikmah yang besar.


Hubby dan seorang kawan dari Malaysia yang telah 25 tahun menetap di Dubai, Kami panggil dia En. Din. sangat petah berbahasa Urdu & juga Arab.  Dialah yang banyak membantu urusan kami sepanjang di Dubai. Thanks God kerana menemukan kami dengan hamba2mu yang berhati mulia.


Ke salah sebuah kedai yang membekalkan pelbagai jenis gold, dari sekecil2 gold sampai berkilo-kilo. Dari segi harga aku rasa lebih kurang je dengan Malaysia. Tetapi banyak design yg cantik2 di sini.



Emas... Emas.... berpinar-pinar mata ku melihat emas sepanjang2 perjalanan...



Hubby bising aku jalan sesorang kt belakang, bimbang jugak aku kene culik rupenya, ingatkan tak kisah.. terserlah tahap kasih sayang di situ... dont worry Im ok je kt belakang ni... hihihihi.. muhahaaha.. :)


Salah sebuah kedai yang Mohammad bawa kami untuk aktiviti tawar menawar. Mohammad adalah Tauke Emas, tapi dia produce barang kemas untuk market India. Perusahaan yang diwarisi dari bapanya. En. Din tu pula adalah staf Mohammad yang paling lama & paling senior. 


Bukan main bersungguh dia membawa kami kehulu- ke hilir. Rasa xsedap hati pulak dibuatnya. Kitorang bukan nk beli emas berkilo2, sekadar semayam dua je pun, habis semua kedai dibawa kami pusing. Rata-rata tauke2 kedai kt situ adalah kawan Mohammad. So kerja tawar menawar menjadi sedikit mudah dengan bantuannya. Bangsa Arab ni mmg dari zaman Nabi lagi merupakan bangsa yg hidup secara berkabilah. Jadi jika kite bawa geng dia, mmg mudah urusan kite. Nak harapkan org asing berurusan dengan diorang ni mmg sedikit rumit. Boleh berurusan tapi tang harga tu tak banyak beza la jika kite sendiri yang bargain.


Kedai Emas lorong belakang. Macam ni pun boleh bukak kedai emas.. hihihi


Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. hampir 10 jam di habiskan untuk pusing2 seluruh kedai, tp sebenarnya banyak lagi kedai yg belum sempat kami singgah. Keterbatasan masa & tenaga menghadkan perjalanan kami. Apepun Alhamdulillah segala urusan yang hendak dilakukan telah selesai dengan baik atas bantuan Mohammad. Esok kami akan bertolak balik ke Malaysia. Sepatutnya paling kurang 4 malam diperlukan, barulah cukup untuk melawat Dubai dengan sedikit tenang. Kali ni semuanya terkejar2, rasa kejang otot kaki aku kerana banyak sngt berjalan, bukan sekilo dua, lebih 10KM aku rasa. Mungkin boleh kurus aku pasni. Hubby pun dah keletihan. Sian hubby, walaupun tiada sebarang rungutan kedengaran tapi aku tau dia kepenatan melayan kerenah isteri yg mempunyai 1001 idea & cita2 yang menggunung tinggi. Thanks sayang kerana kadang2 menjadi teman sangat memahami & very supportive, May Allah Bless U. 

Kami hanya ada masa lebih kurang 9 jam shj lagi untuk melawat Dubai. InsyaAllah pagi2 besok kami akan sambung perjalanan ke Ibu Kota Dubai. Burj Al-Khalifah... Tunggu kami datang... !!






Khamis, 5 Februari 2015

Dubai :: 1st day @ Diera City



Alhamdulillah, selepas 7 jam lebih, tido + bangun +  makan akhirnya kami sampai juga ke Airport Dubai lebih kurang jam 7 malam waktu Dubai. Sepanjang perjalanan kami dari KL ke Dubai cuaca agak buruk, Flight pun bergegar2, Ya Allah... nak tercabut jantung aku time tu, tobat rasa xnak naik flight lg dah. macam2 benda berlegar2 difikiran. Seat aku pulak duduk sebelah sayap, so mmg nampak dengan jelas sayap kapal terbang yg meliut-lentuk. Allahuakhbar, selamatkanlah perjalanan kami, sepanjang-panjang perjalanan tu aku mengaji je, aku pasang earfon sumbat kt telinga dan baca ayat2 Al-Quran. jauh dalam hati terdetik, sekiranya apa2 terjadi mudah2n saat-saat terakhir kehidupan aku dicatatkan amalan yg baik. Mudah2n Allah mengampunkan dosa2ku. Mmg insaf tahap gaban. Xboleh aku bayangkan jika flight tetiba crash pada ketinggian berpuluh ribu kaki tu. Isshhh... nauzubillah.



Selepas Sejam take off maka hidangan di sediakan, alhamdulillah bolehla makan, nk kata sedap tu xdela just biasa2 je, cume nasi teruk skit rasa dia, mungkin beras murah, bau hapak skit beras tu, walaubagaimanapun habis jugak separuh bekas hihihi laparr... 


2 jam sebelum landing snack disajikan pulak, Hmm yg ni sedap.. Alhamdulillah.. setelah berpeluh menahan debaran kencang akhirnya berakhir juga sengsara tu. syukur yg amat ke hadrat Allah kerana melindungi perjalanan kami dari sebarang musibah. 



Salah satu papan tanda besar yang menarik perhatian aku, EMAAR PROPERTIES adalah sebahagian daripada pemegang saham terbesar dalam my company. Banyak project2 besar yang akan dibangunkan di Kuala Lumpur berada di bawah pemantauan EMAAR. Burj Al-Khalifah juga dibina oleh EMAAR, so bukan calang2 punye developer diorang ni, Org melayu kita pun ada juga terlibat sebagai Project Manager untuk Burj Al-khalifa tu. Terbaik laa... bangga kejap.. hihihihi... Jika ada peluang, aku pun berminat jugak nk berkhidmat di company international ni. Mudah2n ada rezeki di bumi barakah ni... ameen. 



Dari Airport kami menaiki metro (Train/komuter) untuk ke Diera City. Lebih kurang 30minit perjalanan akhirnya kami selamat tiba di Diera city. Cuaca ketika tu sungguh nyaman sekali. Hiruk pikuk bandar mula kedengaran, suasana tidak ubah seperti di kota mekah dan madinah, muka2 arab kelihatan dimana-mana. Walaubagaimanapun penduduk kota Dubai ni kebanyakkannya adalah pendatang. Hanya segelintir sahaja penduduk asal. 

Kami segera menuju ke Hotel yg telah di booking melalui booking.com tapi malangnya tiada bilik tersedia seperti yg telah dibooking. Keadaan menjadi sedikit haru-biru, dalam keadaan penat & kebanyakkan bilik hotel telah penuh kami mendapatkan bantuan daripada seorang hamba Allah yg sudi membantu kami dengan membawa ke hotel berdekatan. Alhamdulillah masih ade 1 bilik untuk kami. Tetapi harga sedikit tinggi berbanding harga penginapan yang telah kami booking sebelum ni. Hmm tak mengapalah, aku setuju je, dah tak larat nk mencari tempat lain. Ape yg aku tau, aku nk mandi & tido. Bangsa arab ni mmg jenis tak makan saman. Even kite dah booking pun boleh dia kasi bilik tu kt customer lain, walaupun tiada bayaran dikenakan tetapi attitude yg tidak sepatutnya dipraktikkan. Macam2 perangai manusia ni. Apepun semuanya baik-baik belaka. Hanya sedikit dugaan shj. Adatlah bermusafir ke negara org.



inilah bilik penginapan kami yang berharga hampir 300 dirham per nite. Hmm bolehla sekadar buat letak kepala & solat dengan selesa. 



Station Metro yang superb modern, bersih & sgt effisien. Selang beberapa minit train akan sampai. I like ... :)




Lokasi Diera City yang dipisahkan oleh sungai, untuk ke Dubai Mall or Diera City centre kami terpaksa menaiki Train selama 15 minit shj. Tempat2 makan yg lebih selesa kebanyakkannya berada di city centre. Kat Area Souk tu bukan xde kedai makan, cume keadaan pasar yg sedikit tidak terurus bimbang kene keracunan makanan plak nnt. Biasalah, dah nama pasar sama je kt mana2 pun. 


Seawal jam 8 pagi kami telah bersiap untuk pusing2 sekitar kota Diera sambil mencari makanan. Cuaca yang agak dingin membuatkan keselesaan untuk menapak lebih jauh seperti tidak terasa letih. mungkin juga kerana keterujaan untuk menelusuri bandar-bandar yang famous dengan aktiviti shopping untuk kaki-kaki shopping. Cuaca yang sedikit sejuk itu menjadi semakin sejuk bile hujan mula membasahi bumi. pagi2 lagi dah hujan, basah jugakla jaket nipisku. 



Suasana pagi di Diera city yang berdekatan dengan Gold Souk & juga Spice Souk. Tengok keadaan jalan yg basah, menunjukkan hujan baru shj membasahi bumi Dubai, mengikut kata seorang sahabat yg kami temui, Lebih setahun hujan tidak turun di bumi Dubai ni, Alhamdulillah pagi tu tiba2 hujan turun dengan lebatnya, mungkin juga Hujan Rahmat. Terasa seperti hujan2 yg turun itu menyambut kedatangan kami di bumi bertuah ini. Allahuahkbar. Semoga segala urusan menemui jalan terbaik... 


Sementara menunggu hujan sedikit reda, kami singgah di kedai rempah sekitar spice souk. harga kekacang sedikit murah dari pasaran Malaysia. Tapi xdelah murah sgt. Sekadar nk beli untuk bawak balik Pistachio tu bolehla. Harga sekitar 45 AED per kilo. Oklaa.. murah sikitlaa.. klu kt Mesia dalam RM75/kg. Aku hanya beli beberapa gram, hanya untuk makan2 sepanjang perjalanan shj. 




Akhirnya kami tiba di sebuah kedai di tengah2 kota Diera, hanya kedai ni shj yg bukak, kedai2 lain belum bukak lg. so kami lepaklah kt sini, niat di hati nk order nasi tp malangnya belum tersedia lagi menu berat ketika itu. yg ada hanya roti. Hmm roti pun rotilah labu. dah penat berjalan ni, nk isi perut pulaklaa.. nnt tengah hari nk g round kedai ke kedai plak. Ada pitam kelaparan sat g. Maka menu sarapan kami adalah Roti Bangala. Ya Allah sikit punye besar roti dia, siap kami berkongsi sekeping roti. itupun xhabis nk makan. Aku ingatkan saiz roti canai kt kedai mamak kt Mesia. rupenya besar yg amat... hihihihi... 


Kuah kacang dal sikit punye pekat. mmg xkene dengan selera aku, lain bebenor rasa dia. Just kunyah & telan jelaa. sekadar buat alas perut shj. Dalam hujan renyai2, best jugak lepak berdua-duaan kt situ. Dah macam org bujang plak yea, syok je jalan sama2. selalu hubby kene dukung Nuha. So xde can nak romantik2, hehehe... apepun hati tetap rindu kt anak ibu. InsyaAllah nnt ibu bawak kakak dtg yea syg. 



Cerita di Pasar Emas akan bersambung nnt. dah lewat malam pun, esok nk g kerja plak. Sambung cerita malam esok pulak laa. Assalamualaikum & salam Jumaat.