Ahad, 28 Disember 2014

Bila Ada Yg Curah Minyak Di Jalanraya !

Pada awal Disember haritu my hubby terlibat dalam kemalangan jalanraya gara-gara sikap tidak bertanggungjawab manusia yg mencurah minyak di atas jalan. Kejadian berlaku lebih kurang jam 5.30 ptg ketika perjalanan balik dari tempat kerja. Pada mulanya hubby janji nk dtg temankan aku berBekam di Seksyen 7 Bangi. Tunggu punye tunggu Xsampai2, sampai aku sudah Bekam pun hubby masih Xnampak batang hidung...Pada mulanya mmgla ada sedikit rasa sakit hati disitu. Dah janji tapi xdtg. After aku dah siap semua jam dah 6.45 ptg. Aku balik terus ke rumah tanpa merasa sesuatu yg pelik. Selalu aku akan call hubby dan membebel sebakul dua, tp masa tu entah knp mood mcm xkisah, xpela xdtg pun. Coz hubby mmg selalu janji entah ape2, bukan boleh pegang sgt janji dia tu, bak kate org, dengar boleh percaya tu ..so..so..so.. jela. nak buat camne mmg sibuk memanjang, dan2 tu ade je kerjenya. Aku dah lali dah dengan alasan dia, kerje dan kerje dan kerje. Paling kuat pun aku mogok xmasak je sehari hihihihi... lepas perasaan kejap, pastu okla. Jarang angin lama2.

Diringkaskan cerita masa aku sampai depan pagar rumah kelibat motor hubby pun xnampak, aiisshh xkan xsampai2 lg kot pakcik ni, dah kul 7 lebih ni. Hujan dah lama berhenti. melencong kemana plak la ni. Hmm... dah mule fikir macam2.... skali jam 7.30mlm dengar motor hubby dah sampai kt bawah. Hmm sampai jugak pakcik ni yea. Aku mandi & solat marghib dulu. Buat2 xtau yg hubby dah balik. Dalm hati tu bengkek je sebenarnya. Tapi masih bertahan. dari jam 4.30ptg janji nak balik alih2 kul 7.30mlm br sampai rumah, mau xangin. tp masa tu xtau cerita lagik..hehehe

My beloved doter Nuha Safiya panggil aku kt bilik atas, "Ibu ...Ibu....Ibu... abi panggil" katanye. aku just jawab ok2 nnt ibu turun. Tak lama kemudian aku turun, skali tgk ape hal dgn Pakcik ni, comot semacam, tangan bercalar balar. "Jatuh motor ke...??"   hubby pun mulakan cerita. rupenya dia tergelincir masa nk amik lap kt Sg.Long. Nasib baik dia sorang2 dia je, xde kenderaan lain masa tu, klu tak Nauzbillah, xsempat aku nk fikir. Terus rasa bersalah fikir yg bukan2 td. Keadaan motor sedikit teruk, hubby luke2 kecil tangan & kaki skit. Nasib baik helmet berkualiti. Tiada kecederaan di muka. Alhamdulillah. Kesian pulak tengok hubby masa tu. Hmm... mlm tu aku jadi nurse la kejap, tolong sapukan ubat & sapu minyak skit. nak urut lebih2 xlarat. nnt aku pulak yg sakit. So aku advice hubby suh g kerje naik kete.Xpela Jammed sikit tu, turunla awal skit. Dalam musim hujan2 ni bahaya naik motor, jalan licin. 

Walaubagaimanapun aku bersyukur kerana hubby selamat & tiada ape2 berlaku. Sendiri terfikir kalaulah ape2 terjadi kt beloved Pakcik ni. oh... Xtercapai di akalKu untuk memikirkan semua benda tu. Semoga Allah sentisa selamatkan Pakcik syg daripada sebarang malapetaka buruk & Mudah2n U panjang umur yunk. I Love U....muhahaha... 





Jumaat, 12 Disember 2014

EMAS Satu Perniagaan, Bukan Sekadar Simpanan

Salam semua kawan-kawan

Sungguh lama aku tidak mencoretkan sesuatu di laman ini. Desakan masa, kerja & keluarga membuatkan aku terkejar-kejar setiap hari. Tidak banyak benda yang dapat aku lakukan sehari-hari. Semua masa dihabiskan di pejabat & jalan raya. Perjalanan hari2 ke tempat kerja mengmabil masa 3 jam lebih untuk pergi dan balik kerja. Sampai rumah pun hari sudah gelap. Terkadang rasa terlalu penat melayari hidup sehari-hari seperti itu. Hanya hujung minggu waktu yg aa untuk dihabiskan bersama keluarga & membuat ape shj. Terasa seperti telah diikat kuat pada seutas tali, kaki seperti dibelenggu. Tiba Isnin, rutin kerja pun bermula, hinggalah Jumaat kembali tiba. Entah sampai bile harus teruskan hidup begini, mungkin sampai menutup mata. Demi membina hidup dunia yang lebih sempurna. Ya Allah berilah aku satu peluang rezeki yang dapat memberikan aku lebih masa untuk keluarga & agama. 

Beberapa bulan yang lepas, seorang sahabat di zaman University datang berkongsi sesuatu dengan aku. Pada mulanya aku hanya mendengar kerana mengambil hati seorang teman rapat. Tetapi setelah beberapa hari aku membuat carian berkenaan peluang yg dikongsikan itu, aku melihat sesuatu yg benar istimewa & menakjubkan. Namun ade beberapa faktor Hukum perlu diambil kira. Aku terus membuat carian berkenaan Isu agama, ape guna duit berjuta tetapi hanya menambah dosa. Allahurabbi, minta dijauhkan. Dunia bukan kekal abadi, Dunia ini hanyalah jambatan menuju akhirat. Biarlah ape yg diusahakan didunia ini memberi manfaat untuk hidup di Alam Sana.



GOLDEN.... Sampai masuk ke alam mimpi. Bertapa aku begitu asyik memikirkannya. Yess Mungkin peluang ini tiba kerana Allah ingin membuka pintu Rahmat untukKu, tapi mungkin juga sebagai ujian untukKu, Allahuakbar Mudah2an nikmat yg Allah berikan ini membuatkan aku semakin hampir kepada yang Esa. Allahurobbi, berilah jalan & petunjuk yang benar, Apekah yang sepatutnya aku lakukan. Jalan yang terbaik untuk aku lalui.

Alhamdulillah, beberapa bulan telah berlalu, rezeki itu datang tanpa diduga, Rezeki itu milik Allah, terasa bahagia bila menerima sesuatu nikmat hasil usaha yang tidak henti2. Peniagaan EMAS adalah sebuah perniagaan yang begitu syumul. Orang kebanyakkan tidak tahu bagaimana menjadikan Emas sebagai perniagaan yang amat menguntungkan. Islam itu mudah tetapi jangan dipermudahkan. Yang halal itu jelas & yang Haram itu pun jelas. Mudah2n kite menjadi umat islam yang membina martabat agama di mata dunia. Dengan kekayaan, sesebuah bangsa itu dipandang Mulia.

Untuk maklumat Lanjut Mengenai perniagaan EMAS berlandaskan hukum syariah, sila Whatsapp / call ke 019-3353616. Semoga dapat Merungkaikan masalah kewangan Anda. 

Khamis, 17 Julai 2014

Bersedekah Membuka Pintu Rezeki

Alhamdulillah 20 Ramadhan telah dilalui. Mungkin ada banyak cacat dan celanya. Hanya Doa yang mampu dipanjatkan moga segala amalan dibulan Barakah yang dilimpahi berbillion Rahmat ini di pandang Allah SWT.

Cerita yang ingin di kongsikan harini ialah dengan menginfakkan Harta yang dikurniakan Allah dapat membuka pintu2 rezeki. Samada kawan2 muslimin dan muslimat di luar sana percaya atau tidak, PERCAYALAH. .. kerana itulah hukum Allah. Sunnatullah yang telah digezetkan di dalam Alquran yg mulia.

Bila Sahaja Ramadhan tiba arwah umi akan mengajak aku ke Pondok Hj. Abdul Hadi Awang di Marang Terengganu untuk menunaikan zakat Emas dan mewakafkan beberape meter persegi tanah untuk tujuan pengajian islam dan pembesaran Masjid HJ. Hadi. Mulanya aku hanya menganggap itu adalah perkasa biasa. Ape yg peliknya, sekadar membayar zakat dan membeli beberape meter tanah untuk diwakafkan. Bukan banyak sgt pun. Paling banyak habislah RM700 camtu. Tahun demi tahun, begitulah rutin tahunan arwah.

Kalau nak dibandingkan pendapatan bulan yang di terima adalah terlalu sedikit. Tapi aku sering bertanya. Dari mana umi dapat duit untuk simpan dlm Tabung Haji. Duit simpanan arwah Bukan sedikit klu nak di nisbahkan dengan gaji yang di perolehi. Tiap2 bulan duit poket untuk arwah nenek Wajib diberikan RM100. Duit simpanan umi di Lembaga Tabung Haji ada sebanyak RM120,000. Gaji Seorang kakitangan kerajaan biasa berapalah sangat. Tp itulah kenyataan. Sepanjang hidup,  arwah umi sempat menunaikan 2x Rukun Islam ke5 dan menjalankan 4x Ibadah Umrah. SubhanAllah yang Maha Mengurniakan Rezeki.

Apabila usiaku semakin meningkat  kini, aku mulai menganalisis segala maklumat yg telah aku timba sejak zaman kanak2 bersama arwah umi. SubhanAllah yang menjaga Seluruh petala Alam, aku dengan sepenuh hati meyakini bahawa Pintu Rezeki itu akan terbuka antaranya  ialah Lahirnya Zuriat, Berkahwin, Menunaikan Zakat & Bersedekah/menginfakkan Harta ke jalan Allah. Sesungguhnya tidak akan miskin sesorang hamba apabila mereka membelanjakan Hartanya ke jalan Allah.

Beberapa hari yg lepas, aku baru shj berniat untuk memberi sedikit sumbangan kepada tabung Aman Palestine. Baru shj memasang niat, belum lagi aku laksanakan tetapi Allah telah memberikan aku rezeki tanpa aku sedari. Sejumlah wang dalam nilaian USD telah terkumpul di account sejak beberapa minggu yg lepas, demi Allah aku benar2 kagum dengan setiap Kejadian yg telah berlaku. Klu para sahabat membaca kisah2 yg pernah aku ceritakan sebelum ini. Pasti ramai yg tidak percaya. Tetapi percayalah wahai sahabat2ku. Ringankanlah tangan2mu untuk membantu makhluk Allah, nescaya Allah akan membalasnya dengan sebaik2 balasan.

Salam Jumaat & Salam Ramadhan.






Jumaat, 11 Julai 2014

Persediaan Raya 2014

Menyambut raya bukanlah sesuatu yang menarik untuk aku. Bagi aku Ramadhan adalah bulan yang sentiasa di tunggu2 berbanding menunggu syawal. Walaubagaimanapun Ramadhan Pasti berlalu dan Syawal akan menjelang.

Baju raya pun aku blum beli. Just belikan baju raya utk Nuha je. My hubby pun Dah beli baju raya cume baju melayu je blum beli. Tapi untuk aku sehelai pun xbeli lg. Bukan kerana my hubby x belikan, tp kerana aku yg xnk beli lg. Coz mood nak raya macam x berape nk ade. Cuti untuk raya pun aku blum apply. Hmm mungkin keseronokan utk balik kampung hanya kerana My Doter. Klu harapkan aku, aku lagi seronok Beraya di Langkawi je. Tp mana blh camtukan. Hari raya mesti lah balik kampung jumpe umi & abi. Walaupun ummi Dah xde tp my abi masih ade. Aku tau dia selalu menunggu kepulangan aku. Walaupun dia xpernah berkata apa2. Tapi dari riak di wajahnya jelas kelihatan sebuah perasaan gembira melihat anak Perempuan tunggal yg di kasihi telah pulang. 

Untuk Abi pun aku Dah belikan baju raya. Hopefully Abi happy. Klu masa aku blum kawen dulu, setiap kali balik ke kampung untuk cuti semester, aku Pasti akan belikan abi sehelai TShirt crocodile. Peruntukkan duit belanja sebanyak Rm150 Pasti aku asingkan utk Abi. Tapi jarang aku belikan baju untuk arwah Umi. Bukan kerana aku Xsyg umi tapi kerana aku tahu klu corak yg aku pilih nnt mesti xkene dgn citarasa umi. Sebab tu aku jarang beli baju utk umi. Walaupun begitu untuk arwah Umi aku selalu belikan barang dapur.

My Late umi adalah Seorang yg sgt berjimat cermat. Klu sodek Dah patah sekalipun still dia boleh pakai sampai bertahun2. Nak harapkan dia buang mmg tak lah. Dari kecik aku duk perhatikan, umi mmg xpernah membazir. Selagi boleh guna dia akan guna. Semua barang2 dia mmg tahan lama. Coz arwah Umi adalah Seorang yg sgt cermat dalam menjaga barang. Sikap umi dan abi mmg jauh bezanya, mungkin latar belakang keluarga yang agak susah membuatkan umi sgt menghargai setiap barang yang dimilikinya. Pernah kt umah aku tu pisau yg ada semua Dah tercabut pemegang, tapi umi masih pakai yang dah tercabut pemegang tu. Klu aku cakap nak buang mesti dia bising.  Katanya pisau tu elok lg, masih tajam dan sedap pakai. Punyalah "beralus" kata org terengganu ehehehe.. Last2 aku belikan 1 set pisau (6pcs) untuk umi. Siap dengan tempat letak skali. Umi... umi... banyak duit di gunakan untuk anak2. Untuk diri dia sendiri selalu dilupakn. Kekadang2 aku menangis sendiri setiap kali teringatkan arwah Umi. Seorang hamba dan ibu yang sangat mulia dan rendah hati.

Sedikit sebanyak Sikap arwah umi turut ada dalam jiwa aku. Walaupun kekadang aku ni xdela berjimat sangat, tapi aku selalu belikan barang2 untuk org lain dulu. Untuk diri sendiri selalu aku lupe nk beli. Seronok dapat gembirakan anak dan ahli keluarga. Rasa kepuasan tu berbeza berbanding belikan hanya untuk diri sendiri. Lagi seronok Jika melihat mereka pakai pakaian yg kite beli. My family always come 1st.


Khamis, 10 Julai 2014

Ramadhan Kami & Birthday Hubby

Rasa sudah berbulan aku x sempat untuk update ape2 cerita di sini. Kekangan waktu & juga kerja yg sentiasa xpernah habis n meeting yg berderet membuatkan aku tidak sempat untuk berkarya di sini. Bila ada masa aku terpaksa menyiapkan logbook VE aku tu. Klu ikutkan bulan 10 ni aku Dah kene submit logbook ke Board untuk di nilai lepas tu baru akan di panggil utk interview. Tp nmpak gayanya,  macam xde harapnye je aku nk g interview Hujung tahun ni. Coz untuk tahun ni punye logbook satu perkataan pun aku blum tulis. Logbook tahun lepas pun blum habis tulis lg. Adoiiiyaaii...

Harini aku just nak share tentang serba sedikit cerita Ramadhan dan juga ringkasan kisah2 yang telah dilalui selama beberape bulan ni. Nak mula kan dari mana entah. Sepanjang 13 hari Ramadhan ni, Alhamdulillah Semuanya baik2 belaka. Aku masih berkesempatan untuk masak iftar for my beloved family. Puasa tahun ni ahli keluarga bertambah coz my younger brother stay kt rumah kitorang untuk habis kan praktikal dia selama 3 bulan. Agak meriah skitla bile dapat berbuka ramai2. Aku hanya beli kuih di luar. Lauk pauk semua aku masak. Lauk simple2 je pun. Paling kurang 3 lauk. ayam or ikan goreng adalah menu Wajib.  Ehehe lagi satu sayur. So yang ke3 tu lauk yg berkuah skit. Alhamdulillah seronok bile dapat masak untuk keluarga dan semua masakan habis sejurus bersahur. Pendek cite tiada pembaziran. Cume yang kurang menarik, aku tidak berkesempatan untuk bertarawih di masjid or surau. Memandangkan si kecik Nuha yg agak aktif bimbang akan mengganggu jemaah lain nnt. So aku hanya solat sedirian di rumah. Hubby shj yg ke surau berdekatan Taman Perumahan kitorang ni. Kadang2 lewat jugak hubby balik. Sambung bertadarus skali katanya. Once hubby balik aku n Nuha mmg Dah di alam mimpi. See u tomorrow dear.  ;)

Sempena Bestday hubby yg ke 32 tahun haritu aku telah berikan hadiah paling istimewa utk hubby. Memandangkan musim hujan dan juga cuaca yang tidak menentu. Atas dasar kasih syg, aku telah memberi cadangan kepada hubby untuk membeli sebuah kenderaan bagi kegunaan hubby. Alhamdulillah Semuanya di permudah kan Allah. Aku hanya bayarkan deposit dan uruskan pinjaman di bank. Yang nak bayar bulan2 tu macam biasa lah. Hikhikhik. .. Ala Dah nama suami isteri,  apa2 pun kene tanggung sama2 la.


   Walaupun telah lebih 10 bijik kereta p tengok satu pun dia xberkenan.
             Last2 jumpe yg ni terus jatuh Cinta pandang pertama.

So Hadiah untuk Hubby tahun ni adalah sebuah intelligent machine yg menjadi impian my hubby. Sebagai Seorang isteri yg sangat prihatin dengan kehendak suami,  aku telah penuhi impian hubby sebaik mungkin dengan izin Allah yg Maha Besar. Mmg nampak ke"exicited-tan" hubby bile aku suh dia test drive. I'm happy when u're happy. LCI 523i The Ultimate Driving Machine yg mmg mengujakan. Untuk aku yg suka race tgh highway ni mmg tiptop. Cume service n maintenance mmg kene prepared budget every month. Aktiviti jalan2 terpaksa di perlahankan. Pusing2 dlm Mesia jela dulu. Next 2 yr after salary increment baru blh start enjoy skit. Hehehehe... opportunity cost nama dia.


Happy Bestday sayang. Semoga dirimu sentiasa mendapat rahmat dan kasih syg Allah. Harta hanyalah Alat untuk membahagiakan tapi rasa cinta dan keikhlasan dlm perhubungan adalah asas kebahagiaan. I Love U till the end of my life.


Khamis, 10 April 2014

1st Day @ Tradewinds Corporation

Alhamdulillah, Hari ini, Jumaat 11 April 2014 aku dengan rasminya telah masuk ke opis baru. Barang2 dari opis lama dah angkat 2 hari lepas dengan bantuan my beloved hubby. So bermula episode baru aku di sini pula. Skop kerja masih sama. Apa yang aku lakukan di opis lama still kene carry on, CUME-nya... hah capital letter skit. Sikit punye banyak projek nk kene handle kt sini. Aduh..duh..duh... xmenang tangan aku nk kene prepared Feasi, Site Analysis, Land Value dan macam2 lagik. Baru je habis buat 1 kerje, datang plak kerja lain dan-dan tu jugak. Zaman nk relex2 & layan FB serta berblog agak terhad. Mungkin xsempat nk menulis time opis hour.
 
Bak kate org kampong Pulau Serai "Ade give & take-laa" hikhikik. Secara rasminya aku dah dapat new appointment letter. Alhamdulillah rezeki dari Allah. Ada increment on salary + various benefit yang lain seperti discount % for staf di ke semua Hotel & juga fasilities yang under Tradewinds Corporation. Yang aku di beritahu seperti di Hotel Istana, Harrod & etc. Tapi aku bukan berbelanja sangat kt tempat2 camtu, tapi kalau ada member2 or sedara mara nk discount insyaAllah boleh di uruskan. Tahun 2014 ni aku dapat 2x kenaikan gaji, 1st bulan lepas cerita Di SINI, pastu after pindah ke sini ingatkan diorang cume follow je gaji tu, skali dapat Appointment Letter yang baru, naik lagik.. kuikuikuikui... Tuah ayam Nampak di kaki.. Tuah manusia siapa yang tahu. Apepun syukur Alahamdulillah. Semuanya hanya pinjaman.
 
Selain dari tu, cuti tahunan juga di tambah, kos untuk bersalin pun ada disediakan, macam seronok la plak nk bersalin pasni. Xpening dah pikir nk bayar kos. Alhamdulillah ada jugak perkara yang buat aku teruja di sini. Mudah2n Allah memudahkan segala urusan kerja aku di sini Ameen.
 
 
 
 

Ahad, 6 April 2014

Bila Kene Transfer Office Baru

Berita yang membuatkan seluruh hari-hari indah-ku bertukar KELAM ! Ya Allah, 2014 tahun yang begitu tough untuk aku. Kalau sebelum ni jam 8.30 pagi baru turun hantar adik ke Taska, lepas tu bertolak ke office dengan hati yang tenang & relex sekali. Oh aku pasti merindui detik-detik indah & mendamaikan itu.
 
Pagi tadi my Senior Project Manager inform kt aku yang aku & dia akan di transferkan ke Company lain iaitu ke Tradewinds Corporation Berhad di Menara Shell KL Sentral. Waktu kerja bermula jam 9am - 6pm. So lepas ni dah xboleh nak masuk office suka-suka hati lagik katanya. Adoiiii Tengah seronok2 dengan work life kt sini alih-alih kene transfer. Oh My.....
 
Bermula 1 April 2014 semua document & personal details aku dah di transferkan ke sana. So sad nak tinggalkan office lama aku ni. Nnt dah xleh nk bergaduh mesra dengan En.Anuar dah. Dah xleh nk dengar ayat2 lazer yang membina dari dia lagi dah. Yang paling penting dah tak boleh nak leisure masuk office kul 10.30am lagi dah. Wawawawa.... Xsyok-nyaaaa.
 
Sian my cayunk ibu, dah xboleh nak sarapan dgn ibu lagik pasni. Subuh2 dah nk kene hantar ke taska. Harap adik ok &  tak meragam. :,(  Time Lunch pun dah xboleh nk dating dengan pakcik hubby tiap2 hari macam selalu coz dah jauh da. Nak pergi kerja pun Jam tak hingat... Adoiii... mmg nk kene format balik semua data baru dalam otak aku pasni. Sambil2 menulis coretan ni, hati aku tersangatlah sedey. 
 
Apepun mungkin ini permulaan baru yang mencabar dalam perkejaan aku. Rasanya mmg nk kene naik komuter la pasni, Hari2 nk menempuh jam mmg xlaratla. Klau naik komuter pun jauh jugak nk kene menapak, lebih half KM jugak tu. Tapi Kalau naik kete mmg xnampak chances untuk aku sampai before 9am everyday... dah lama xnaik komuter, mungkin aku nk kene belajar susah plak (Think +Ve) Walaupun nnt pergerakan aku sedikit terbatas tapi mungkin banyak manfaatnya. Pertama minyak kete & tol dah xperlu nk spend dah, lagi satu aku boleh bersenam setiap pagi dengan berjalan kaki. Kalau sakit kaki nnt, ada jugak alasan nk pergi refleksology ke ape. Hmm apepun. Nak ke Xnak, mmg aku kene buat jugak. Klu xblh perform mcmne nk kerja. Antara 2 pilihan je yang aku ade sekarang. Berhenti kerja duduk rumah, sambil cari kerja dari rumah Atau yang ke2 aku terpaksa lakukan semua rutin harian sebagai org yang bekerja tanpa banyak alasan.
 
Mungkin Next week or next 2 week kitorang dah nk kene move kot. Malas-nya nak kemas2 barang lagi. aduyaaiiiii....  Selamat memulakan alam kerja yang meletihkan ! Hopefully aku Berjaya melakukan anjakan yang baru dalam mengurus tadbir masa & rumahtangga. Ya Allah permudahkanlah :.(











Khamis, 3 April 2014

UMRAH :: Flight Tiket Ke Madinah !

Beberapa bulan yang lalu perasaan untuk ke Tanah Suci telah datang dengan begitu kuat sekali. Perasaan untuk ke sana sepertinya tidak dapat di tahan-tahan lagi. Alhamdulillah segala puji ke hadrat Allah yang telah memberi kekuatan rohani & jasmani kepada kami sekeluarga untuk menunaikan Umrah pada tahun ini. Setiap apa yang di rancang tidak selalunya berakhir dengan keputusan yg muktamad. Segalanya atas kehendak Allah SWT. Pada mula-nya kami telah sepakat untuk meninggalkan puteri kesayangan intan payung kepada My aunty tetapi setelah memikirkan banyak perkara, kami akhirnya dengan sebulat tekad bersetuju membawa Nuha Safiya ke Tanah Suci bersama kami.
 
 
 
 
Banyak faktor yang difikirkan. Selain melihat kesihatan Opah yang agak terganggu serta tempahan baju untuk raya yang dah mula menggunung. Maka meninggalkan Nuha itu bermakna menambahkan lagi beban kepada Opah. Setelah di timbang-timbang, itulah keputusan terbaik kami. Mmg banyak benda yang perlu di fikirkan, faktor keselamatan, keadaan tempat ibadah, keadaan cuaca & kesihatan Nuha. Tapi dengan penuh harapan moga-moga Allah memberi kemudahan kepada urusan kami sekeluarga. Membawa anak kecil untuk umrah ketika bulan Ramadhan adalah sesuatu yang sedikit mencabar kepada kedua ibubapa. Hanya doa & harapan kepada Allah menjadi tempat untuk berharap & bergantung. Moga di permudahkan Oleh-NYA.
 
Berkenaan dengan urusan Pakej Travel Agent pula, aku terpaksa membuat cancellation untuk booking pakej bersama Andalusia Travel, maka deposit sebanyak RM100 terpaksa di potong kerana membuat pembatalan pakej setelah berdaftar. Tapi tak mengapalah, itu adalah pilihan terbaik buat kami. Kos sekiranya kami menggunakan Pakej Andalusia akan meningkat kepada RM19K++ untuk bilik ber2 & seorang kanak2 tanpa katil untuk  pakej Awal Ramadhan 12H10M dengan penerbangan Saudi Airline. So harga itu terlalu besar untuk kami belanjakan. Masih banyak pilihan lain yg terbentang di depan mata. Jadi Andalusia terpaksa kami delete dari senarai pilihan kali ini.
 
Setelah membuat sedikit carian berkenaan pakej Umrah Ramadhan maka aku dengan kreatif-nya membuat belian tiket sendiri. Aku hanya mengambil pakej ground sahaja dengan Travel Agent. Dengan itu kos pakej untuk Nuha dapat di kurangkan. Untuk tiket penerbangan, kami memilih Saudi Airline. Penerbangan terus ke Madinah dari KLIA manakala untuk penerbangan balik ialah dari Jeddah Ke KLIA. Oleh itu banyak masa & tenaga dapat di maksimumkan penggunaan-nya. Selalunya Jemaah akan turun di Jeddah dahulu kemudian menaiki bas pula ke Madinah selama 6 - 7 jam. Mmg meletihkan & banyak membuang masa di situ. Ini kerana Airport Jeddah lebih dekat dengan Mekah-Al-Mukarramah iaitu lebih kurang 1 jam lebih perjalanan menaiki teksi dari airport. Berbanding ke Madinah, jarak perjalanan sejauh 400km++ dan memakan masa hampir 7 jam.
 
Dengan sedikit usaha yang di buat, InsyaAllah kami akan berada di Saudi selama 18D16N. Iaitu 6D5N di Madinah & selebihnya di Kota Suci Mekah. Untuk ground pakej kami menggunakan khidmat UMS Travel sebagai agen kami. Memandangkan harga yang di tawarkan oleh Andalusia untuk pakej ground agak tidak menepati kehendak kami. So setelah beberapa agensi di teliti maka UMS Travel adalah pilih kami. walaubagaimanapun kami berharap & berdoa mudah2n tiada sebarang masalah semasa di sana nnt. Kadang2 kite merancang dengan baik tapi bile sampai di Tanah Haram lain pulak jadinya. Apepun aku berserah kepada Allah. segala kemungkinan yang menyakitkan itu perlu di persiapkan terlebih dahulu. Persediaan emosi adalah sangat penting memandang ketika itu pula adalah bulan Ramadhan maka dugaan-nya tersangatlah besar. Jauh di sudut hati aku berdoa moga tiada dugaan besar yang terjadi ke atas kami melibatkan agensi semasa di sana nnt. Masalah kelulusan Visa & Quota hari yang di benarkan menjadi topic utama kebimbangan kami. Allahurobbi, moga di permudahkan...
 
Itu sahaja perkongsian aku untuk kali ini. Mungkin ada kawan-kawan yang masih mencari agensi untuk menunaikan umrah boleh cuba menelefon UMS Travel untuk pertanyaan.
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rabu, 2 April 2014

Lunch @ Seoul Garden Setapak

Lokasi Restaurant ni di dalam Festival City Mall. Kebetulan Hubby dapat cilok awal skit, so dapatlah kitorang berdua-duaan makan. Walaupun agak aman makan berdua berbanding ber-3 tapi perasaan makan dengan si kecik lg syok. Sambil duk makan2 tu tetiba teringat pulak dekat si kecik Nuha. Kalau dia ade mmg sama naik sibuk dia dengan kite. lagi2 kalau part nk masuk-kan makanan dalam hot plate tu. Confirm itu jela kerja dia. ehehehehe...
 
 
 
 
Dah lama plan nak g makan kt Seoul Garden ni, coz my cousin yang mengajak kitorang. Tapi last2 dia plak yang cancle maka terpaksalah kitorang meneruskan niat untuk Ber"steamboat" kt Seoul Garden ni. Kalau tak kerana dah terbeli 2 keping voucher Groupon tu xde maknanya nk melepak lunch kt sini. Tapi okla.. ubah tempat & citarasa sekali-sekala.
 
 
 
Hubby dah xsabar nk makan...  
 
Restaurant ni betul2 bersebelahan dengan kedai Ayam Penyet. Lokasi dia adalah di Main Entrance Festival City Mall. Carpark pun banyak, so boleh je park kete kt bawah. Harga per 3 hour cume RM1. Okla tu kan... berbaloi-baloi. Macam2 kedai makan jugak yg ade kt dlm Mall ni, macam meriah. Ini adalah 1st time aku memanjangkan kaki ke Setapak, kesimpulan-nya mmg menarik, mungkin next time kitorang boleh shot terus ke Setapak Town untuk Lunch.  Hubby pun suka tempat ni.
 
 
 
Kt Seoul Garden ni ada banyak pilihan makanan. Standard restaurant Steamboat macam tulah. Lebih kurang je dengan Tupai-Tupai or RedWok tu. Cumenya suasana kt Seoul Garden ni macam selesa skit la. Lagi satu kepada yang bercadang nk melancong ke Korea tapi belum dapat pergi lagik tu, bolehla cuba di Seoul Garden ni. Xdapat ke Korea pun xpela, at least dpt jugak rasa makanan Korea. ehehehe :)
 
 
Air asam pun ada...
 
 
Macam2 ade, nak sebut satu2 macam banyak sangat. ada udang + sotong + ayam + daging + Tiram + Kerang & etc. Semua telah di perap dengan ramuan rahsia Korea. Agak sedap jugak pada aku. Tapi kitorang hanya makan Seafood je. Daging & ayam mmg xsentuh langsung. Coz makanan darat mana boleh bercampur dengan makanan laut. Itu mmg Rule no. 1 untuk my family. Air pun ada macam2 pilihan air. Dari soft drink sampai ke ABC. Sendiri amik bahan & sendiri kisar ais yea. Service ok je, xde masalah lambat ke apa. coz kite nk makan, kite sendiri pergi angkat. Self service la... kebersihan kedai Alhamdulillah bersih & nyaman. Status Halal.. yer Halal. Pendek kata okla semua. Aku kasi 4 star.  
 
 
Pandangan dari luar kedai
 
My hubby dah surrender awal lagi. Siap ke Toilet lg, penuh sangat katanya, hehehe... aku macam biasalah maintain. Lagi pun aku hanya makan sayur & Udang bakar je. Mee & nasi goreng tu tolak tepi. Strategi makan buffet, aku selalunya makan lauk je, jarang sangat aku makan nasi, klu amik pun dalam kuantiti yang sedikit. mungkin 3 sudu besar shj. Just untuk rasa.
 
Lebih kurang sejam setengah jugak kitorang melepak kt sini. Masing2 dah naik mamai nk makan. tengok jam dah kul 3.15 ptg.  Cepat2 kitorang bangun & bergerak balik. Aku dahla tengah banyak kerje sekarang. seronok plak berjimba macam hari cuti. Hubby mmg half day. Siap blh ajak aku tengok wayang lagik. Amboi2.. mentang2 xmasuk opis dah petang tu. Saje la tu nk kene-kan aku.
 
 
 
 
 
 

Selasa, 1 April 2014

Sebuah Ketenangan Abadi

Mencari Ketenangan Hati adalah suatu yang amat sukar untuk ditemui. Sekalipun mempunyai harta yang banyak serta kemewahan dunia yang tiada bandingan. Tapi itu semua tidak menjamin kebahagiaan & ketenangan di lubuk hati seorang insan kerdil. 
 
Sesekali aku termenung sendiri, memikirkan tentang sebuah kehidupan yang telah aku lakarkan. Apekah bentuk yang telah aku corakkan disepanjang rentangan masa lalu-ku. Adakah aku sedang merosakkan lakaran kehidupanku dengan menconteng segala benda hitam pada-nya. Ataukah aku sangat berhati-hati dalam mencorakkan kehidupanku ? hanya aku shj yang tahu dengan pengetahuan yang sebenar. Sedangkan Allah memerhati tanpa sedikitpun terleka akan setiap sesuatu. Sedangkan aku pula lalai tentang dosa-dosa masa silam-ku. Tanpa aku sedar, aku telah jauh tersasar dari jalan kebenaran. Ya Allah... berilah aku masa untuk memperbaiki segala kesilapan masa lalu-ku. Berilah aku cukup waktu untuk menebus segala kekhilafan itu.
 
Banyak perkara yang aku lalui menjadikan aku semakin faham tentang erti sebuah kehidupan yang sebenar. Kalau dulu aku sering mencari di mana kepuasan hidup yang hakiki. Adakah dengan memiliki & menguasai sesuatu ? Adakah dengan mencari redha manusia tanpa mempedulikan Redha Allah ? Adakah dengan mencari keseronokan & menikmati apa sahaja yang mendamaikan. Berhujung minggu di Hotel2 bertaraf 5 bintang ? Menikmati makanan yang paling sedap dari serata ceruk kedai & restauran ternama dengan bayaran yg mahal ? Atau melancong kemana-mana untuk mendapatkan ketenangan... ? Tidak... jawapan-nya bukan semua itu sahabatku. Semuanya itu adalah khayalan. Semua itu adalah dusta & pembohong. Itu Hanyalah bayangan yang membuai jiwa untuk sementara waktu. Tapi ketenangan & kebahagiaan tidak jua aku temui.
 
Ketenangan & kebahagiaan itu sebenarnya adalah dekat. Ia ada pada jiwa yg bersih, ia akan hadir pada hati yang mencari keredhaan Tuhan-nya. Carilah Redha Allah, berusahalah untuk menemui jalan menuju Tuhan kerana di situ terletak-nya sebuah ketenangan. Tapi ingatlah, sejak langkah pertama kamu menuju Tuhan-mu, maka di situlah bermula-nya 1001 dugaan & cabaran yang akan membuatkan kamu letih & putus asa. Kuatkanlah tekad-mu. Bersabarlah, berdoalah mudah2n kamu selamat hingga ke akhirnya.
 
Sekalipun manusia melihat-mu tidak punya apa-apa, tapi sebenarnya kamu-lah pemilik kebahagiaan itu. Bergembiralah jika kamu dapat merasainya kerana di situlah permulaan kehidupan yang sebenarnya. Kehidupan yg akan dilimpahi Rahmat & kasih sayang Allah. Sebuah jiwa yang berjalan menuju Tuhan-NYA dengan penuh kebahagiaan. Demi Allah, erti ketenangan itu terlalu sukar untuk di ungkapkan. Cuma jiwa yg pernah merasainya shj tahu, bertapa indahnya sebuah ketenangan jiwa itu. 
 
Jika perasaan Cinta Dunia itu ada, bererti kamu belum dapat menikmati Cinta Allah. Untuk mendapatkan kebahagiaan itu kamu perlu menanggalkan Kecintaan pada dunia secara beransur-ansur & memenuhi jiwa-mu dgn kencintaan kepada Yang Maha Esa... & bermula detik itu nikmatilah erti kebahagiaan & ketenangan yang akan hadir secara berperingkat ke lubuk hatimu.
 
Demi Allah Ia tersangatlah indah. Sepertinya kamu berada di sebuah taman bunga yang luas saujana mata memandang, manakala bunga-bunga sedang mekar berkembang pelbagai jenis & warna dengan bau-bauan yang sungguh harum. Melihat kumbang2 yang menghisap madu pada kelopak bunga. Dalam suasana cuaca yang begitu nyaman. Tidak sejuk & tidak pula kehangatan. Dengan keadaan langit yang membiru, melihat anak2 berlari keriangan tanpa sedikitpun perasaan risau menerpa padanya. Menghirup udara segar dengan bau rerumput menghijau. SubhanaAllah
 
 
Ya Allah.. Ya Latif fuya Kafiy ya hafiy zu ya Syafiy...
Ya Karimu Antallah...
 
 
 

Isnin, 31 Mac 2014

Suatu Pagi @ Taska Kasih Emas

Selalu bila hantar terus meluru masuk & main dengan kawan2. Tapi hari ni, bila sampai tak nak masuk plak. Kalau camni dah gaya-nya mesti ade something wrong semalam. Samada pengasuh Taska marah2 or pukul dia ataupun dia gaduh dengan si Omar lagi. Budak Omar ni mmg glamour betul, semua mak budak kt Taska tu nk kenal mana satu Omar. Nakal & ganas, adoiii rasa nak aje aku kasi hadiah air penawar kt budak kecik tu.
 
Bila Nuha dah xnak masuk maka hati aku ni dah berbelah bahagi plak jadinya. nak tinggalkan terasa berat hati, nak bawak g office nanti kelam kelibut plak. walaupun ade je staf lain yg bawak anak kt Office. Tapi aku rasa macam xsyok la plak nk bawak Nuha. Coz nanti habis satu Office di rondanya.
 
 
 
Cuba tenangkan Nuha seketika. Last2 pengasuh bawak dia masuk ke dalam. menjerit sekuat hati dia panggil " Buuuu... Buuuu... Buuu..." Ya Allah sedih plak aku nk tinggal si kecik ni. Terasa seperti di ragut sebahagian jiwa-ku. Dari celah2 cermin tu aku masih mengintai samada Nuha dah ok or masih lagi menangis. Alhamdulillah, Kak Ida dah tenangkan dia. Walaupun masih menangis tersedu-sedu tapi stil under control. Kak Ida membuat isyarat supaya aku cepat2 pergi, takut nnt klu Nuha terpandang aku, dia menangis lagik.
 
Dalam perjalanan ke Office, rasa sedih & sayu masih lagi mencengkam di jiwa ini, tanpa sedar sebijik demi sebijik airmata-ku jatuh ke pipi. Ya Allah.... jagakanlah anak kesayanganku itu, moga dia selamat & baik2 sahaja...

Jumaat, 21 Mac 2014

Alhamdulillah Rezeki Dari Allah

Syukur ke hadrat Ilahi atas segala nikmat & rahmat dari-NYA. Tuhan yang mentadbir sekelian alam. Sesungguhnya rezeki itu adalah kurniaan daripada Allah. Jika kita bersyukur kepadanya walau dengan rezeki yang sedikit nescaya akan di tambah lagi olehnya.
 
Bermula 1 March 2014 ni Our beloved Managing Director telah membuat kelulusan untuk "salary increment". Walaupun aku sebenarnya terasa malu juga untuk menerima kenaikan gaji yang baru ni, memandangkan bebanan kerja tidak seberapa. Walaubagaimanapun aku tetap bersyukur atas rezeki yang tidak di sangka-sangka ini.

Mudah2n ada rezeki untuk menambahkan zuriat pula nnt. Amen Ya Rab & terima kasih kepada my beloved Boss. Tanda bersyukur atas nikmat yang diberikan ini aku bercadang untuk belanja my beloved aunty & her family untuk makan malam. Hujung minggu nilah InsyaAllah.

Khamis, 20 Mac 2014

Terdetik Untuk Menunaikan UMRAH

Beberapa minggu ini aku asyik membuat carian berkenaan dengan menunaikan Umrah ke Tanah suci tanpa menggunakan Agen. Banyak juga maklumat yang aku dapat. Setiap ketika perasaan untuk kembali ke Tanah Haram mula membuak-buak. Kali pertama aku ke Menunaikan Umrah pada tahun 2004. Aku mendapat sponsor penuh dari arwah cik ngah. Travel agen yg membawa kami pada ketika itu bernama Al-Quds. Alhamdulillah berada di Tanah Haram pada 10 hari terakhir di bulan Ramadhan adalah sebuah perasaan yang sangat Indah. Perasaan pertama kali melihat Ka'abah tidak dapat aku bayangkan dengan kata-kata. Jangtung berdegup kencang, ingin melihat sebuah rumah yg Maha Suci, yang menjadi tujuan ibadat setiap umat Islam di Bumi. Dari celah2 tiang Masjidil Haram yang berdiri megah aku dapat melihat Ka'abah dari pintu Babusalam. Tanpa sedar aku menangis. Mungkin terlalu gembira agaknya. Allahurobbi.
 
Tiket untuk menunaikan Umrah pada bulan Ramadhan sekarang melambung tinggi. Kebanyakkan Pakej bermula dari angka RM5500++ untuk bilik 4/6. Itu harga di awal ramadhan, bukan pertengahan Ramadhan apetah lagi untuk 10 hari terakhir Ramadhan. Harga melambung2 sampai mencecah 30k seorang. Ya Allah... Bumi yang tandus & kontang itu suatu masa dahulu tidak mempunyai apa2, kini berdiri megah dengan bangunan-bangunan pencakar langit. Mungkin juga ini petanda dunia akhir zaman. Mendengar cerita dari sanak-saudara yang baru shj balik dari sana, semuanya telah jauh berubah. Kedai2 atap semua dah xde. Hotel2 yang berhadapan masjidil haram semuanya telah di robohkan. Perubahan yang begitu drastic sekali.
 
Jika di izinkan Allah aku berhasrat untuk sana lagi. Terasa ingin mengulang & merasai detik2 yang indah selama berada di bumi haram itu pada bulan yang mulia & penuh barokah itu. Mudah2n Allah sudi menjadikan aku Tetamu di Rumah-NYA.
 
Antara Travel Agent yang menjadi perhatian adalah Andalusia Travel, Felda Travel & juga Rayhar Travel. Harga pakej untuk menyambut awal Ramadhan dengan bilik berdua semuanya bermula dari Angka RM7500++ bagi penerbangan Saudi Air/MAS/ Emirate. Kitorang bercadang untuk berpuasa di Mekah selama 6 atau 7 hari sekurang-kurangnya. Menunaikan Umrah di bulan Ramadhan sama pahala-nya dengan menunaikan ibadat Haji. Itu yang aku nak sangat pergi ketika bulan Ramadhan. Pahala pun berlipat ganda, Mudah2n aku tidak tergolong dari kalangan manusia yg muflis di hari akhirat nanti.  
 
Beberapa sessi perbincangan bersama hubby & my aunti telah dilakukan. Memandangkan jika aku jadi untuk menunaikan Umrah pada awal Ramadhan nanti, mungkin aku terpaksa tinggalkan my beloved Nuha kat my aunty. Perancangan awal aku mahu membawa dia sekali ke sana, tetapi setelah banyak kali di fikirkan dan beberapa factor keselamatan di ambil kire maka aku terpaksa membuat keputusan untuk tinggalkan Nuha. Walaupun berat hati aku ni nak tinggal Nuha. Tapi demi menjamin kesempurnaan ibadah & juga keselamatan Nuha aku terpaksa Redha untuk tidak membawanya. Mengikut pengalaman yang lepas, pada bulan Ramadhan jumlah Jemaah meningkat berkali ganda, melebihi waktu2 yang lain. Ada yang kata jumlah Jemaah sama ramainya dengan musim Haji. Nak berjalan pun mmg bersesak-sesak. Jika aku membawa Nuha mungkin keadaan sebegitu kurang sesuai untuk dia yang masih di usia awal kanak2. Baru shj beberapa bulan menjengah usia 2 tahun. InsyaAllah jika di izinkan Allah, aku akan membawa Nuha ke Tanah Suci bile dia sedikit besar & pandai menjaga diri InsyaAllah.
 
Untuk Umrah yang pertama kali bagi my hubby, dia mencadangkan kitorang pergi bersama agent. katanya agak rumit untuk pergi sendiri tanpa agent. Bimbang ada perkara2 ibadah yang tidak sempurna di lalukan nnt. Oleh itu aku bersetuju untuk pergi dengan Travel Agent, tapi travel agen yang mana satu belum dapat di putuskan lagi. Persediaan dari segi mental & fizikal juga harus di mantapkan. Harapnya niat untuk ke Tanah haram ini di mudahkan jalannya oleh Allah. Amen ya Rabb.
 
 
 
 

Khamis, 13 Mac 2014

Kesesuaian Gadjet Untuk Anak-Anak

Adakah gadjet merupakan keperluan kepada anak2 ? Sudah tentu tidak, tapi kebanyakan ibu-bapa masa kini menjadikan pelbagai gadjet seperti Ipad, Samsung Galaxy & bermacam-macam lagi brand gadjet di luar sana sebagai hadiah kepada anak2. Aku juga antara segolongan ibubapa yang tidak ketinggalan. Bukan niat di hati untuk melalaikan anak2 dengan permainan dan Video game tetapi hanya sekadar bahan bantuan yang dapat membuatkan si anak duduk diam seketika.

 
 
Selalunya Nuha akan menggunakan HP aku untuk melihat Upin & Ipin di Youtube. Maka tidak sampai 2 minggu, quota data internet aku telah mencapai limit. Aduhaiii... dah 2 bulan aku terpaksa beli quota internet dari Digi. Sesekali terfikir juga untuk meng"download" cerita-cerita tu, tapi macamne? aku ni bukannye tahu sangat tentang application yang berjuta dalam downloader tu. Yang aku tau mesej, whatsapp & call. Paling kuat pun bukak Facebook or bace emel di Handphone itu sahajalah yang aku tahu. Sehingga pada suatu petang my hubby tolong downloadkan aplikasi "VIDEODER" & "MX Player" lahaaiii rupanya sangat mudah nak download semua cerita or lagu dari Youtube.



Handphone S2 yang dah lama xpakai. Tetiba-tiba terfikir untuk download cerita Upin & Ipin untuk Nuha. So xpayahla nk pakai HP aku. Cuma Bateri S2 tu ada masalah skit iaiutu cepat habis. Nampaknya nk kene beli bateri barula pulak untuk anakanda kesayanganKu ini. Aku download cerita tu masa kt Office coz pakai wifi je. Klu nk pakai Internet Data aku mmg masakla. Ok Nnt petang dah boleh kasi hadiah untuk adik. Hopefully ada manfaat dengan menonton cerita Upin & Ipin tu. Sepanjang pemantauan aku, cerita animasi Upin & Ipin tu banyak jugak yang positif. Ada cerita tentang puasa, tentang mengaji al-quran & sebagainya.

Mudah2n dengan adanya alat bantuan ini akan memudahkan Nuha memahami perkara yang patut & tidak patut di lakukan. Walaubagaimanapun Gadjet yang seumpama ini perlu juga di kawal bagi mengelakkan anak2 hilang sifat beramah mesra (Friendly). Kadang-kadang apabila terlalu asyik dengan video & game yang terdapat di dalam gadjet berkenaan membuatkan mereka menjadi pasif & lebih gemar menonton video atau bermain game daripada berinteraksi dengan ibu & ayah.

Tapi sekiranya ibu-bapa dapat membuat jadual pemantauan yang baik, InsyaAllah ia dapat seimbangkan pemikiran anak-anak. Dalam sesetengah keadaan ibu-bapa juga sepatutnya ikut serta menonton video bersama anak-anak.

Wallahualam...


 

Rabu, 5 Mac 2014

Di Hempap Syiling Kapur Ketika Tidur

Seperti biasa tepat jam 10.30 malam kitorang sekeluarga akan bersiap untuk tidur. Selalunya aku akan lena pada jam 11.30pm & ke atas. Nuha pulak cepat pulak tidurnya pada malam itu.  My hubby pun sama. Kalau dah letak kepala & tutup lampu tak sampai 20 minit berdengkur la dia. Aku plak mmg jenis payah nk lelap. Macam-macam benda bermain dalam kepala. Tapi berlainan pula pada malam kejadian..  After letak je kepala sekejap, entah bila pun aku tak sedar yang aku telah hanyut di alam mimpi.
 
 
 
 
Tepat jam 1.30am tiba-tiba bunyi Berdegang !! Auch terasa amat sakit di bahagian mulut. Hubby turut  terperanjat. Bingkas dia bangun & bukak-kan lampu. Apa yang berlaku ..??? Dalam terpinga-pinga kitorang sangat terkejut. Cornice di bahagian kepala katil telah jatuh menghempap kepala hubby. Nasib baik Nuha tidak ape-ape. Alhamdulillah Allah selamatkan adik dari sebarang kecederaan terkena cornice. Lena-nya Nuha tidur hingga tidak sedikit pun dia terganggu dengan bunyi tu... 
  
 
 
 
Dalam keadaan yang agak pening & masih terkejut, aku & hubby bersihkan serpihan cornice yang berteraburan di atas katil. Aku masih mencari-cari sebab mengapa cornice tu boleh jatuh. Adakah sesiapa ada di atas bumbung rumah & menyebabkan tekanan pada syiling..?? Sejak akhir2 ni banyak kejadian pecah rumah di kawasan kejiranan aku ni. Walaupun ada pengawal keselamatan tapi entah macamne diorang masih boleh menerobos masuk ke kawasan perumahan & memecah masuk ke dalam rumah.
 
After dah siap2 bersihkan sisa-sisa kapur & habuk di lantai aku mintak hubby turun ke bawah untuk usha keadaan. Rasa takut begitu kuat mencengkam dada. Dalam pada itu aku jugak tidak lupa memanjatkan syukur kepada Allah kerana tiada kecederaan teruk yang di alami. Aku hanya terkene sedikit torehan di bibir. Hubby pula berjalur di tepi kepala. Nasib baik cornice tu tidak jatuh menjunam ke atas muka, jika tidak nauzubillah. Mungkin berkat aku selalu menmaca  doa tidur & surah 3 KUL serta menghembus kiri & kanan sebelum tidur.
 
Sesekali terdetik juga, Syukur ajal-ku masih panjang. Di tempat tidur di rumah sendiri pun belum tentu kite selamat. Malang datang tidak berbau. Di mana-mana sahaja bala bencana ada. Samada kite bernasib baik atau tidak itu semua di atas kehendak Allah. Allahuakhbar... !!!
 
 
 



Undangan Majlis Perkawinan @ Putrajaya


 
Tahniah kepada kedua mempelai iaitu Syirin & Fitri. Selamat melayari bahtera rumahtangga, semoga bahagia hingga ke Jannah. Semua org seronok menyambut hari bahagia, tapi tidak semua org mampu menjamin kebahagiaan yang di rasai pada hari pertama itu akan kekal hingga hujung nyawa. Namun kita hanya merancang, tapi Allah menentukan segalanya.
 
 
 
 
 
Majlis perkahwinan ni berlangsung di Dewan bersebelahan dengan bangunan Putrajaya Holding. Aku pun lupa nama dewan tu ape. Harga sewa untuk dewan sahaja ialah RM5000. Itu baru dewan, belum masuk hantaran + Mas kahwin + Catering + Pelamin + Juru solek + Pakaian. dengar khabarnya sepupu aku ni menghabiskan 35k++ untuk menjayakan hari bahagia mereka berdua ni. Mak dato... banyak tol duit diorang ni. Telan air liur jela dengar, aku kawin haritu xdela berhabis sampai banyak tu. kahwin biasa2 je, buat kt kampong je pun. So xde nk sewa dewan bagai, jimat duit :). Berjimat cermat amalan mulia. Tapi kalau berkemampuan ape salahnya. Silakan, kemampuan setiap org ni xsama, jika tidak membebankan tidak ada salahnya.
 
 
 
 
Jumlah wang hantaran sekarang makin mahal. Kalau dulu-dulu, 5k tu dah kire mahal sangatla tu. 10k lagila mahal. Tambah plak bakal pengantin perempuan tu ada Master or dalam proses nk habiskan PhD, adoiii masaklaa di buatnya, klu ikut trend skrg ni, Harga hantaran yang di tetapkan untuk pengantin perempuan yang ada Ijazah antara 12k - 15k. Kalau ada PhD mungkin boleh cecah 20k kot... 

Bila dah mahal sangat hantaran yang di letakkan, adala plak adegan tawar menawar. Adoiii dah jadik macam barang daganganla plak. Aku pun tak nak komen lelebih pasal hantaran ni, coz Nabi SAW sendiri pun tidak berkata ape2 tentang itu. Wanita berhak untuk menentukan nilai mahar dirinya. Lagipun bila dah berumah tangga nanti selalunya pihak wanita jugak yang banyak mengeluarkan duit perbelanjaan bagi membantu suami. So terpulang kepada pihak lelaki, tepuk poket Tanya duit, berapa RM ada dalam simpanan. Kalau rasa cukup bolehla melamar bunga di taman, kalai rasa xcukup buatlah pinjaman. tapi maksure mampu bayarla tiap2 bulan. Ehehehehe...
 
 
 
 
Oh ye lagik satu aku nak ingatkan, rasanya tak perlulah adegan tawar menawar dilakukan bile sesuatu nilai hantaran diletakkan oleh pihak perempuan. Kalau mak bapak rasa macam mahal baik diamkan sahaja. Bukan ape, nanti akan menimbulkan rasa kurang senang pada pihak pengantin perempuan. Sikap pertama yang di tonjolkan oleh ibu-bapa itu adalah pandangan pertama yang akan mencerminkan hubungan antara keluarga. Pada aku, ibu bapa baik xpayah campur tentang jumlah hantaran. Biarkan kedua pasangan berbincang & menentukan jumlah berapa banyak yang dipersetujui. Itu lebih baik aku rasa.
 
 
 
 
 
 
Eh dah melalut panjang plak aku kali ni. Ok laa... itu jela yg aku nak kongsi harini. Yang dah lama kawin tu, jagalah rumah tangga korang baik-baik yea. Gaduh baling-baling bantal tu biasa, jangan baling pinggang mangkuk udahla, Kalau rasa nk baling better pilih yg jenis plastic or periuk belanga, atleast xdela pecah berderai. Nnt klu dah pecah nak kene beli baru plak. kang dah membazir tu. hikhikhikhik....
 
Dalam rumah tangga ni perlukan tolak ansur. Tidak ade hubungan yang selamanya bahagia & gembira tanpa dugaan. Hidup ini adalah pentas ujian. kalau xde ujian tu mmg bukan dinamakan hidup. So laluilah setiap detik dengan penuh berhati-hati & kasih sayang. Semoga Rahmat Allah sentiasa melimpahi diri kita. InsyaAllah.
 
 

Selasa, 4 Mac 2014

Melancong Itu Ibadah

Ramai orang suka pergi melancong ke-mana sahaja. Ada yang menjadikan aktiviti melancong itu sebagai Hobi. Namun apekah kita sedar bahawa melancong itu boleh menjadi Ibadah sekiranya kite memasang niat yang betul ketika ingin keluar melihat Negeri mahupun Negara lain. Berniat untuk menyaksikan kehebatan ciptaan Allah, mudah-mudahan dengan melihatnya dengan mata & kepala sendiri kita termasuk dalam kalangan hamba-Nya yang bersyukur. 
 
Islam adalah agama dan cara hidup terbaik yang ada di dalam dunia ini. Islam sangat menitikberatkan ilmu dan pengetahuan hanya dengan dengan keluar dari tempat tinggal kita untuk berjalan dan melancong ke tempat lain dapat menambahkan Ilmu & memantapkan mental kita sebagai hamba Allah.
 

Sesuai dengan maksud ayat 137 dari Surah Al Imran iaitu:

Sesungguhnya telah berlaku sebelum kamu (contoh kejadian-kejadian berdasarkan) peraturan-peraturan Allah yang tetap, oleh itu mengembaralah kamu di muka bumi, kemudian perhatikanlah bagaimana akibat orang-orang yang mendustakan (Rasul–rasul)

Isnin, 3 Mac 2014

Panggilan Ka'abah Telah Datang

Panggilan Haji terasa semakin dekat di hati. Terasa seperti ingin ke Mekah & Madinah. Tapi bagaimana hendak menunaikan Haji sedangkan hutang masih bertimbun. Simpanan di Tabung Haji pun belum mencukupi. kos untuk menunaikan Haji adalah sangat tinggi sekarang. Kalau pergi dengan Pakej Tabung Haji @ Muassasah mungkin bolehla dipertimbangkan. tapi itupun bukan sekarang. Mungkin 3 tahun lagi InsyaAllah. Tapi detik hati untuk ke sana seperti tidak dapat di tahan-tahan lagi. 3 tahun itu terlalu lama untuk di tunggu. Entah sempat entah tidak, entah sihat entah sakit. Hanya Pakej Tabung Haji yang menawarkan subsidi oleh kerajaan. Mungkin harga dalam sekitar 10k - 12k seorang. Klu berdua sudah 20k - 24k. Duit untuk perbelanjaan di sana lagi. Mungkin 10k sudah memadai. Sekurang-kurangnya Simpanan perlu ada RM35,000. Hmmm.... menghela nafas panjang buat seketika.
 
Terfikir juga di benak hati untuk mencairkan segala asset hartanah yang ade. memandangkan masa sihat & ajal tidak menunggu kita. Mungkin dengan mengorban sebijik hartanah untuk menuju jalan Allah & rasulullah itu mendapat keredhaan Allah. Rezeki di bumi ini semuanya milik Allah. Aku tidak ingin termasuk dalam kalangan manusia yang menghitung-hitung harta hingga masuk ke dalam kubur. Aku tidak ingin menjadi manusia yang telah di beri amaran oleh Allah di dlm ayat surah At-takatsur itu. Nauzubillah, aku tidak ingin masuk dalam golongan itu.
 
Setelah membuat sedikit penelitian & pembacaan tentang menunaikan Ibadah Haji. Jalan untuk menuju Allah & Rasulullah seharusnya bebas dari segala rasa ingin selesa & serba sempurna. Hati harus tenang & jiwa seharusnya sentiasa berlapang dada demi mencari keredhaan Allah. Oleh yang demikian aku membuat kesimpulan untuk diriku sendiri bahawa untuk menunaikan ibadah haji aku hanya perlu bersederhana. Tidak perlu berhabis wang berpuluh ribu semata-mata inginkan keselesaan semaksimum mungkin. Mungkin Pakej Tabung Haji itu lebih zuhud & banyak menuntun hati & jiwa supaya bersabar & redha, Berbanding pakej2 tavel agent yang lain. Melalui pemerhatian-ku Pakej Menunaikan Ibadah Haji yang di bawa oleh Rayhar mencecah RM20,000 seorang. Klu berdua sudah 40k, belum tambah duit perbelanjaan semasa di Tanah Suci. Kalu di fikirkan tentang duit sampai bila pun sentiasa tidak cukup. Nampaknya cadangan untuk mencairkan salah satu Asset hartanah itu mungkin boleh di fikirkan sebaiknya. Mudah-mudahan Allah membuka jalan kepada semua urusan dunia & akhirat-ku.
 
Kadang-kadang kite terlupa untuk apa kite di hidupkan. Kenapa kita menjadi begitu & begini. Semua itu adalah kehendak Allah. Allah memberi kite harta supaya mudah untuk kite beribadah kepada-NYA tapi apa yang terjadi sebaliknya. semakin banyak harta dunia di kumpul semakin terasa ingin mengumpul lagi. Allahuakbar... Sesungguhnya aku sedar Allah SWT itu sentiasa memerhati setiap tingkah-laku hambanya. Seperti-mana ibu-ayah memerhatikan gerak-geri & tingkah laku anak2-nya, Namun pemerhatian Allah itu lebih lagi menjangkaui segenap jiwa, setiap lintasan hati yang ada di benak sanubari, Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui.


Ahad, 2 Mac 2014

Expo Buku Islam Putrajaya 2014

Expo Buku Islam ini berlangsung di Dewan Cempaka Sari Putrajaya. Lokasi adalah bertentangan dengan Palace Of Justice. Banyak buku-buku & kitab tersohor di jual dengan harga yang sangat menarik. Buku untuk kanak2 juga banyak.
 
Expo ini berlangsung selama seminggu. Bermula pada 28 feb dan akan Berakhir pada 9 Mac 2014 ini. Kepada yang berminat untuk mencari bahan bacaan agama silakanlah berkunjung ke sini. Kami sekeluarga sempat menghabiskan masa selama beberapa jam di Expo Buku Islam ini. Sempat juga menyambar beberapa buah buku & kitab untuk rujukan harian.

 
 
Kitab Al-Ihkam, karangan & terjemahan semula oleh Dr Zulkifli Mohammad Al-Bakri antara kitab yang menarik perhatian aku. Harga pasaran RM35/jilid, tapi sepanjang Expo ini, ia hanya di jual dengan harga RM40 untuk 2 jilid. Potongan harga ini di buat memandangkan ustaz zul telah memulakan kuliah untuk kitab HIKAM ini di masjid shah alam. Oleh itu bagi menggalakkan semua org memiliki kitab ini maka Dr. Zul dengan berbesar hati telah memberi potongan harga yang begitu istimewa. Banyak hukum agama & panduan hidup yang di huraikan dalam kitab ini. Mudah2n Allah merahmati & memberkati segala usaha Dr. Zul. Macam berminat juga untuk join kuliah di Masjid Shah Alam tu. tapi macam jauh sangat plak. Klu ada di Bangi or Kajang, alangkah bagusnya.
 
Lebih kurang jam 5.30 ptg kai sekeluarga beransur pulang. InsyaAllah jika di izinkan Allah aku ingin sekali ke Jakarta atau Bandung. Dengar khabarnya banyak kitab2 tersohor yang telah di terjemahkan ke dalam bahasa Melayu Indonesia di jual dengan harga yang sangat murah di sana. Walaupun mungkin aku tidak sempat untuk menelaah ke semua kitab2 tersebut, tapi dengan ada-nya kitab2 berkenaan di bilik bacaan rumah, akan menarik minat anak2 untuk menbaca & memahami hokum agama pada usia yang lebih muda. Wallahu'alam.


Khamis, 27 Februari 2014

Bila Period Delay 2 Hari

After delay period masuk hari ke-2 aku dengan tidak sabarnya terus membuat urine test, dengan harapan ada berita yang mengembirakan, sekali... Hmm menghampakan, sama je seperti bulan2 lepas. Ingatkan dah lekat lg satu. Sob..sob..sob sedey. Mood terganggu sekejap after buat urine test. Hubby sibuk duk Tanya.., "Camne testis.. ok ke ? Hmm sebenarnya aku pun agak sedih nak bagitau hubby yg result mengecewakan, coz xnak dia pun down skali. Bila terlalu berharap, hati akan cepat tersinggung bile ape yg di hajati tidak tercapai.
 
Apepun semua kerja Allah. Itu bukan urusan kite. Aku hanya diam beberapa ketika sambil tersenyum sinis sebelum nk jawab. Saje je buat ala2 macam xde ape2 perasan depan hubby. Sebenarnya jauh dalam hati aku ni, mmg teramatlah keciwa. "Dia nak suruh usaha kuat lagi, bulan depan kene buat jadual la... " jawabku selamba sambil berlalu ke dapur. Dari belakang hubby menyampuk "Hmm Testis gagal la ni, itu yang lama sangat mandi tu.." aku buat xdengar je, malas nk layan sangat. Terus alih topik pasal sarapan pagi. Buat-buat sibukkan diri sediakan sarapan. Malas nak pikir. Kekadang benda-benda camtu akan buat mood cepat down & uncontrol.
 
Mungkin belum rezeki lagi nak tambah anak. Allah maha mengetahui atas setiap perkara yg berlaku. Ada hikmah di sebalik semua perkara yang telah di tentukan Allah. Think +Ve untuk menghilangkan sedikit rasa sedih dalam hati aku ni. Masuk hari ke 4, iaitu hari ni, bangun je pagi, sedar2 tengok dah basah seluar dengan warna merah. Ok... dah period, So xperlu nk fikir ape2 lg. Semuanya telah terjawab. So Bulan depan-la plak cerita, next 2 week kene kerje lebih kuat lagi. Target tahun ni dapat tambah ahli keluarga. Moga Allah perkenankan. Ameeen.
 
Salam Jumaat :)
 
 

Rabu, 26 Februari 2014

KITAB :: Bidayatul Hidayah 1

Kitab ini adalah karangan Imam Al-Ghazali. Ia adalah kitab yang paling agong & banyak di gunakan oleh mereka yang ingin mencari jalan kembali kepada Allah swt. Karangan yang sungguh menarik & sepatutnya di miliki oleh setiap umat islam.
 
“Tanda yang nampak pada orang yang Ujub dalam majlis orang ramai ialah meraka selalu suka untuk mengangkat dirinya dan menganggapnya lebih berkebolehan daripada orang lain dan mereka suka menonjolkan dirinya dalam perbincangan dan tidak senang kalau ada orang lain menolak pendapatnya.
 
Orang yang Takabbur pula ialah mereka tidak senang apabila ia diberi nasihat oleh orang lain dan mereka pula selalu  menggunakan bahasa yang kasar jika memberi nasihat kepada orang lain. Maka sesiapa yang menganggap dirinya lebih baik daripada orang lain, maka orang itu bersifat Takabbur.” 
 
~ Imam Al-Ghazali (Petikan Kitab :: Bidayatul Hidayah) ~
 
Cermin diri hiasi peribadi. Adakah sikap sedemikian ada pada diri anda, maka berubahlah. Mudah-mudahan anda semakin hamper ke jalan taqwa.
 
 

Selasa, 25 Februari 2014

My Home :: Pasang Auto Gate JackPro

Cadangan untuk memasang autogate ni mmg sudah lama di buat. Walaubagaimanapun ianya hanya siap di pasang pada hujung minggu lepas. Mulanya kitorang fikir nak tukar pagar dulu baru pasang autogate. Tapi bila fikir balik, macam membazir duit plak nk tukar pagar, coz pagar yang sedia ada masih ok. So hubby cadangkan untuk tambahkan saja sebatang besi kt bahagian bawah pagar supaya kucing or anjing xboleh menyorok untuk masuk ke dalam rumah.

 
Sticker original dari Jackpro.
 
Autogate Jackpro Heavy Duty jenis kunci menjadi pilihan. Warranty selama 3 tahun. Untuk Arm Alan key lebih murah berbanding arm kunci, beza dalam RM150 ke RM200 camtu. Kebaikan jenis arm kunci ini ialah apabila motor rosak senang skitla nk bukak. Klu alan key kene banyak kali pusing baru boleh bukak. Itu je la beza dia. Kebanyakkan installer kasi warranty setahun or setahun setengah je. Tapi beli direct dengan HQ dia di Bandar Puchong Jaya tu, Warranty akan di beri selama 3 tahun. incase la motor rosak ke, arm xberfungsi ke, so xperlu risau dalam tempoh 3 tahun tu. barang dapat tukar free je.

 
2 org installer dari Jackpro yang datang untuk pemasangan autogate. Sangat cepat buat kerja. Nampakla Pro buat kerja cume yang aku xberapa suka coz diorang ni buang plastic berteraburan. Bukan reti nk pungut balik segala sampah2 yg diorang buat sepah tu, main tinggal je. Huh...
 
 
Berkenaan dengan harga pula ada banyak jenis & banyak harga bermula dari yang basic RM1100 hingga RM1400. Untuk jenis arm kunci + auto close after 3 minit + alarm + heavy duty + 4 channel kunci + keypad auto lock harga bermula dari RM1600 - RM2200. Sendiri tengok, fikirkan kesesuaian & kemudian boleh decide mana satu nak beli.


Yang bulat putih kat bahagian atas tu menunjukkan bahawa Arm ini menggunakan kunci. Klu xde tu makna-nya arm pakai alan-key shj di bahagian hujung.

 
IC yang di gunakan oleh Jackpro.


Pilihan function yang kitorang pilih adalah heavy duty + arm kunci & alarm shj. Auto close + Keypad auto lock tu kitorang xnakla. So harga yang di berikan ialah RM1600.

Sekiranya korang beli dengan installer luar, harga mungkin sedikit murah, tapi warranty yang di berikan cuma setahun shj. Lagi satu barang yang di berikan juga lain. Sebelum tu aku ada bace melalui forum mengenai supplier utk Jackpro ni tp bile aku call & Tanya spec mmg ternyata banyak spec yang di kurangkan. Warranty yang di beri cuma 1 tahun atau paling lama setahun setengah. My advise better amik dengan HQ je. Warranty 3 tahun, siap ade surat hitam putih lg. Klu rosak ke ape senang nk cari, xperlu risau samada nk lari ke or tukar no HP bagai. Barang2 camni nk pakai lama & kemungkinan untuk motor rosak kene kilat dalam tempoh 2 tahun tu adalah sangat tinggi. So jaminan yg lebih panjang tu mmg sangat berbaloi.

 
Rupa Arm dari luar adalah sama tapi tiada sticker Jackpro & juga component dalaman yang di pakai jugak tidak di ketahui mungkin telah di tukar bagi tujuan mendapatkan keuntungan lebih. Macam HP original dengan AP Set. Dari luar Nampak sama tapi kualiti lain2. 

 
Kunci hanya 2 Channel, sedangkan ini adalah set Heavy Duty. Bukan Basic. Klu set basic mmg pakai 2 Channel shj untuk yang Heavy Duty sepatutnya 4 Channel seperti gambar di bawah.
 
 
Contoh kunci original (4 Channel) yang di beri oleh JackPro. Tapi yang di offer oleh installer luar hanya 2 channel. Meaning that untuk 2 channel hanya boleh bukak & tutup gate shj.
 
Tujuan utama pasang autogate ni adalah kerana mood malas nak turun bukak & tutup pagar semakin menjadi-jadi. Lagi satu malas nk kunci pagar once tinggal rumah after pergi kerje or jalan2. Maka dengan adanya autogate ni gate dengan sendirinya dah berkunci. So org luar xkan sembarangan boleh access ke dalam kawasan rumah.
 
Kepada yang berminat untuk membuat pemasangan autogate bolehla cuba tengok brand ni. Local product, kilang ada kt puchong & cawangan ada kt setiap negeri. Sudah beroperasi lebih 18 tahun.
 
Alamat kedai :
Jackpro Master Sdn. Bhd, No 8 Jalan Helang 15, Bandar Puchong Jaya 47100 Puchong Selangor. Miss Fong : 03-80758468

Ahad, 23 Februari 2014

Hadiah Bestday 2014 Daripada My Hubby


Seperti telah aku ceritakan pada entry yang lepas DI SINI mengenai sambutan bestday aku yang ke Tettt.. ehehe, dah three series ni lain macam la plak rasa, adooiii nanti 4 series plak, klu dapat BMW 3 series ok jugak. :)
 
Coretan ni pun aku tulis saja untuk kenang-kenangan my hubby & juga bacaan untuk anak2 di masa akan datang. For information anak2 yang di kasihi semua, Your Abi is the best Abi in the World. Walau kekadang dia seperti no feeling at all tp abaikan jela yang tu sebab dia mmg camtu dari kecik lagi, dari kecik pendiam & suka duduk dlm bilik kata my SIL. Tapi jauh dalam hati dia tu, dia mmg tersangatlah sensitip org-nya. 
 
Hubby mmglah seorang Abi yg suka mengambil berat & menguruskan anak2. Abi selalu mandikan Nuha, pakaikan baju, masakkan bubur, temankan Nuha berendam dalam besen & etc (hari cuti jela). Hari2 lain tu semua kerja2 camtu mmg sah2la ibu yang akan buatkan. So bila tiba hari cuti Ibu kasi ruang kt Abi la plak untuk rapat dengan anak2. ehehehe.. alasan terbaik untuk buatkan hubby dengan gembiranya uruskan my beloved doter. :)
 
Okla entry kali ni, adalah mengenai hadiah special dari hubby iaitu set kerusi anyaman sengkuang untuk luar rumah. Memandangkan kekadang rumah kitorang sentiasa di kunjungi oleh sanak saudara yang suka merokok maka pilihan membeli kerusi untuk kegunaan di luar rumah adalah sangat sesuai. Bukan-nya xkasi duduk dalam rumah, tapi lebih selesa & nyaman kot klu  merokok kt luar. Dengan baik hatinya hubby cadangkan untuk belikan set kerusi tu kt Nilai. Harga set ni ialah RM500. Kerusi sengkuang rasanya, aku agak jela, coz pemukaan dia tu rasa agak kesat, so pada pengamatan aku mmg bukan plastic tiruan.
 
 
Bantal merah untuk sandar belakang tu aku beli di IKEA, yang tu xtermasuk skali. Harga RM500 tu hanya untuk 2 kerusi + meja bulat & juga cermin alas meja. tang harga tu aku X-pastila plak harga tu murah ke  mahal, coz xdan nk survey sangat masa tu. pergi 2 kedai je, terus beli. Harap xdela kene ketuk dengan Tauke Bangla kt Nilai tu. Slalu klu pergi bli barang mmg pusing 10 buah kedai baru decide nk beli. ehehehe...
 
Sebenarnya ada cerita jugak di sebalik cerita pembelian set kerusi ni, Last month my brother & his family datang ke rumah kitorang. My brother ni mmg kuat merokok, memandangkan my hubby xmerokok, so aku mmg xde bekas untuk letak habuk rokok ke ape. Pastu aku cakap la elok2 kt my brother yang kt rumah aku ni xde bekas habuk rokok, coz xde org merokok, klu nk merokok duk kt kerusi luar tu jela, buang je habuk rokok kt luar tu. Kebetulan hubby ada skali masa tu, dan-dan tu jugak my hubby pun pergi amik cawan kaca kt dapur utk letak habus rokok. aduusss.. Hmm macam2..
 
Lepas my brother dah balik tu hubby marah aku pasal kejadian tu. Katanya nnt my brother amik hati ke ape plak cakap macam tu.. Lahaiii.. abg aku tu xdenya nk sensitif sangat. Setakat cakap camtu tu dia pun faham. Hubby oh hubby.. org lain xterasa ape dia dulu yang ter"over" sensitive. Itulah ceritanya yang buatkan hubby semangat sangat nk beli set kerusi kt luar tu. So bolehla kasi hadiah untuk bestday aku skali katanya. Aku terima je. Org memberi kite merasa. :)
 
Apepun Thanks a lot to my hubby atas hadiah yang sangat comel tu. Duit claim hubby yang last month punye habis untuk belikan hadiah & belanja makan untuk bestday aku. So lepas ni klu my brothers or member2 hubby datang ke rumah bolehla lepak merokok di situ yea. Aku dah buat comel2 dah untuk korang.