Selasa, 29 Mei 2012

Melatih Baby Berenang @ Baby Swimming

Sejak dari hari pertama aku mengandungkan anakanda Nuha aku telah berjanji dgn diriku sendiri yg aku akan sedaya upaya untuk mendidiknya menjadi insan hebat sejauh mana yg boleh. aku ingin dia mampu untuk lakukan ape shj dlm hidupnya, supaya dia dapat menikmati sebuah kehidupan yg unggul sepanjang hayatnye Insya'allah. Jadilah ape shj yg kau ingin jadi anak-ku, asal-kan kau tahu dimana batas agama-mu dan ibu akan sentiasa doakan yg terbaik utk dirimu dunia & akhirat.

Untuk mase skrg aku melatih baby Nuha supaya dapat menahan nafas bile aku shower kepala dia, tujuan aku buat demikian adalah utk melatih Nuha menahan nafas bile tiba mase aku nk masukkan dia dlm pool nnt. Setiap kali ketika mandi aku akan pastikan baby tidak menangis bile air sampai ke-badannya, dan perkara paling menarik aku selalu mandi bersama Nuha, slalunye hujung minggu. klu aku mandikan Nuha, aku akan join mandi skali, even aku dah 3x mandi utk haritu. ehehehe sgt seronok dpt mandi ngan baby, dpat main air sesama, sabun sesama, shampoo sesama.. Very nice when U have a little cute doter like my beloved Nuha...Very the easy going baby.. muahahaha... I Love U syg ... :))


My hubby kate dia nk masukkan Nuha dalam kolam renang bile Nuha da 6 bulan.Tp last week aku tengok rancangan Nona klu xsilap, Dr. Sheikh Muzaffar masukkan baby dia dlm swimming pool pd usia 4 month. So maksudnye baby Nuha da boleh dimasukkan dlm kolam renang. Ini satu berita baik, aku dr haritu lg da nk masukkan Nuha dlm kolam, tp my hubby kate xboleh lagi rendam baby awal2, takut dia kesejukan n xboleh bernafas.....Buuttttttt Not now dear.....Nampaknye lepas ni aktiviti kami sekeluarga di hujung minggu adalah lepak di kolam renang Putrajaya .. hehehe.. waaa bestnya, syg ibu nk swim yea.. :)) nnt ibu belikan baju renang yg comel utk adik. maybe this weekend blh ke Aeon Balakong cari swimming suit Adik.. ok syg..  

Nuha sangat suke mandi, 1st day kene mandi sikit pun x nangis, senyap saje, sampaila sekarang dia sngt suke main dgn air, mandi bukanlah sesuatu yg menakutkan utk Nuha. nnt klu baby da pandai berenang Ibu nk suh Abi ajarkan adek Diving plak.. nnt blh kite dive kt Mabul or Redang. Ibu sngt suke discover benda2 camtu. cepatla anak Ibu besar, banyak benda yg Ibu X-sabar nk ajar ni syg..




Isnin, 28 Mei 2012

Bercuti @ Balik Kampung @ Kenduri Kawin @ Terengganu

Selamat Pengantin Baru...
Semoga Kekal Bahagia Hingga Ke Syurga... :))

  
Hari Khamis last week aku amik cuti 2 hari coz nk balik kampung, my adeq ipar Muhammad Hanafi Mat Ali telah sampai seru untuk berumah tangga pada usia 28 tahun. Agak lambat jugakla dia dpt seru tu, klu ikut abg dia (My Hubby) 26 tahun da selamat mendirikan masjid dgn wanita comey rumah No.365 Jln Masjid Kg. Serai Island Dungun Terengganu ehehehe.. Macam2 cerita yg kitorang lalui sepajang tempoh cuti sampailah hari kembali pulang ke Kuala Lumpur.. sepanjang minggu tu my hubby ade kursus di Mindef so dia adela kt rumah pd waktu mlm, senangla skit tugas aku utk menjaga anakanda kesayangaku Nuha. Nuha pun happy je abi ade kan syg ibu..?

Hari Rabu tu my hubby dtg at my opis @ Wisma Zelan Bdr Tun Razak, so kitorang lunch sesama, best sngt dpt lunch time opis hour sesama.. ms my hubby sampai kt opis, aku di Public Bank Taman Midah bayar kete n rumah, so terpakselah dia ditunggu aku dlm 30 minit camtu. Plan asal aku nk suh my hubby bawak balik kete n tinggalkan motor kt my opis, coz nk g amik baby Nuha, Bayar bil Unifi, TNB, Digi, Maintenance Sri Dahlia & juga tunggu barang yg akan sampai. jeng..jeng..jeng... barang yg kutunggu-tunggu da hampir tiba, xsabar nk tengok rupenye lagu mana. :)) nnt aku akn cerita pd entry akan dtg.khas utk cite pasal barang tu je.. ehehhe.. sambung cite aku td, after pk punye pk aku xjadi nk suh my hubby bawak balik kete, coz aku plan nk balik awal skit. hehehe .. so mcm biasa aku angkat handbag n blah.. lebey kurang kul 2.30 ptg camtu..

Aktiviti pertama g amik bb Nuha kt umah Opah di Putrajaya, masa otw nk balik tu aku singgah beli mangga & rambutan skit utk bawak balik kampung esok. sesampai umah cik, gosip2 dulu 10-15 minit pastu kasi rambutan & mangga kt cik skit and balik umah di Kajang. tgk2 hubby da tercegat kt dlm umah.. aii cepatla plak pakcik ni balik, slalu klu kuar bayar bil segala mau setengah hari baru siap. ehehehe total sume spending utk bil2 RM2500. siap2 da diasingkan. Itulah aktiviti hari pertama setiap bulan bila gaji masuk. kite selesaikan dulu mane yg wajib, yg extra tu nnt2 dulu, ade lebih nnt bolehla selit2.. klu ikutkan rancangan awal, ptg tu aku nk ke Kota Damansara amik stok susu. pastu jln2 di IKEA huhuhu.. "x-de kerje lain, IKEA ..IKEA..IKEA.. nk beli ape lg kt IKEA tu" hehehe angin nampak..  my hubby duk membebel sambil memalingkan muke ke arah lain.

Tunggu Barang sampai da kul 4.30ptg, uh lewat gile sampai, janji nk hantar kul 3, ngok ngek toi FEDEX ni.. habis rosak plan aku nk ke Kota Damansara. hmm xmengapala, tukar rancangan. agenda seterusnya ialah membeli belah barang2 di TESCO Kajang. dah lama kot aku x ke TESCO ni... ade dekat 2 bulan rasenye. so mlm tu kitorang menghabiskan fulus di sana. beli beras, shampoo, sabun baby, mkanan & etc habis RM275. hah tu dia, banyak la plak.. beli ape je ni.. isk mahal betoi barang2 skrg, pejam celik, tarik sebotol dua da habis RM300. klu duit RM50 da pecah jadi Rm10 or RM5 mmg xnampak rupela kt mana perginye, sedar2 da xde.. Inflasi2..

Khamis ialah hari bertolak balik ke Terangganu, ikutkan pagi tu nk ke Kota Damansara, skali aku plak mamai, sambung tido sampai kul 10 pg. hmm cancle lg nk ke sana coz da lewat nk balik kampung. kemas2 barang n kemas2 rumah, basuh baju, masak2 n makan.. bertolak balik kampung yeye... balik kampung. Ini adalah kali pertama BB Nuha balik ke kampung halaman-KU. Nuha adalah seorang anak yg sngt mudah di jaga. xbanyak kerenah, bawak g jejalan pun senang, letak aje dlm car seat tu, tepuk2 skit 10- 20 minit kemudian dia akan tido dgn lenanya.. very good girlz...

Kuar rumah kul 2.30 ptg, pastu aku ajak hubby pusing ke Hillpark dulu, lama x tengok rumah ape cite da skrg, mase melalui jln dr Nadayu 92 aku ternampak iklan lelongan hartanah di Taman Harmoni, harga mcm cun je, saje je ajak hubby pusing2 kt Taman Harmoni tu, rumah area situ agak buruk & lama, banyak rumah kos rendah, kawasan pun agak menyeramkan. uh klu aku nk tinggal kt situ mmg sah2 aku xnk, mati idup semula pun aku xkan duk kt area situ sesorang. tp klu my hubby ade skali tu mungkin boleh difikirkan itupun klu mmg dah xde choice lain laa.. mmg xbest la kawasan Taman Harmoni ni buat mase ni, mungkin 4, 5 tahun akan dtg xtaula.. after pusing2 Hillpark kitorang terus kuar ikut Highway Cheras Kajang bertolak balik ke Terengganu. sepanjang perjalanan tu kitorang singgah kt McD Kemaman, makan mlm... Nuha plak sempat lg Popoo kt McD tu.. ape lg, kitorang menjalankan misi membersihkan Nuha atas Meja McD tu je.. ehehehe.. pekerja diorang tengok smacam je, ala relexla mek.. bukan kene meja pun, kitorang da alas siap ngan changing mate da.. sempooiiii.. ehehehe.. 

Hujan tersangatla lebat, tetiba je hujan dan ribut dtg dgn kuatnye, naik seram sejuk aku dibuatnye, lansung xnampak jalan, pokok nyior kt tepi jalan pun da liang liuk semacam je, dlm hati ni da mengucap panjang, jgnla jd ape2.. Alhamdulillah selamat sampai di Dungun. Syahir call ckp dia da masakkan sup ekor. so kitorang xbenti makanlaa.. jimat skit .. ehehe.. yummy2 sedaappp sup ekor mamat ni buat, xsangka plak pandai jugak adeq aku ni memasak.. senang bini dia dpat suami yg rajin memasak.. bagus2..

Pagi Jumaat tu seawal jam 5.30 pagi my hubby da bersiap2, katenya nk solat berjemaah kt masjid, skali pintu pagar umah berkunci la plak, so terpaksala di batalkan niat dia nk sujud sajadah di masjid pagi tu, kitorang solat subuh berjemaah kt umah je. aarrgghhh seronoknye rase, da lama xrase suasana pagi yg mendamaikan. dulu2 mase sekolah rendah & menengah aku slalu ke masjid pd pagi Jumaat. arwah nenek ajak temankan. sngt seronok dpt solat jemaah di masjid n sujud sajadah. lepas siap solat tok imam akan kasi tazkiroh skit utk jemaah yg hadir. tp itu dah lama berlalu sume tinggal cerita dlm kotak fikiranku. Lepas siap2 mandi aku ajak hubby ke Kubur arwah Ummi, kata org klu kite ziarah kubur pada pagi Jumaat, mereka dpt melihat siapa yg dtg ziarah, aku pun xtaula sejauh mana kebenaran pendapat tu, aku pun xbuat search plak. insya'allah klu ade mase nnt aku cube cari info2 berkenaan hal tu. kt kubur tu ade penyeduk sampah n penyapu, so aku merajinkan diri membersihkan kawasan sekitar kubur, lega rasenye dapat buat pahala di pagi Jumaat ni dan berasa sngt happy dpt menjengah kubur Ummi, mudah2n ummi dapat melihat aku dtg ziarah dikuburnya, sngt rindukan ummi.. :(  sedikit sebanyak terubatlah rinduku pada arwah ummi.. semoga ummi bahagia di sana. ameen.

Siap2 bersih kubur kitorang ke Pasar Besar Dungun melalui jalan Seberang Pintasan. dlm kepala ni nk makan Nasi dagang terengganu, da lama plan makan kt kedai tu, harap2nya bukak la ko kedaii Ooiiii, da banyak kali aku dtg , asyik tutup je.. skali jeng2.. tutup.. cisss ngok gek punye kedai.. tutup lg, asal aku dtg je ko tutup.. hampess toiilaa.. agaknye dia xberniaga hari Jumaat agaknye.. hmm nasib  baik ade jugak yg jual ns dagang, walaupun xsedap mane kire bolehlaa, sedap la dr yg kt KL ni.. aku cari kuih kegemaran arwah ummi, iaitu "Baid" org Trengganu pun xtau, tp makcik2 yg jual kuih taula.. aku pun mule suke kuih tu sejak arwah ummi suke beli mase kitorang slalu ke HUSM. kt sana kuih "Baid" ni sedap. Kt dlm tu dia pakai inti kacang. kt bahagian luar tu dia salut ngan tepung pulut. liat2 skit tp soodaappp... mmg seronok yg amat dpt makan kuih2 kt pasar.. aku beli ikan "aye" utk buat singgang. yummy2 sedapnye.. BB Nuha tinggal ngan adeq Ipar aku "Mai".

Petang Jumaat bertolak ke Kuala Berang rumah my kakak Ipar, mlm tu majlis akad nikah Ha kt masjid. aku pun xtau kt kampung mane masjid tu, cume yg aku tau lepas marghib. after solat2 sume org, maka berangkatlah rombongan kitorang ke tempat yg dimaksudkan utk akad nikah. skali tok kadi call ckp lewat skit coz dia kene kawinkan org lain dulu, Ha giliran yg ke 2 katenye. hmm lewat skitla nampaknye. so xpela tunggu jelaa.. kul 9 sampai di Masjid yg di maksudkan. sikit punye jauh kampung ni, aku pun xpernah sampai, mcm kawasan Felcra rasenya. dala jalan gelap semacam, xde lampu jln.. isk mcm ape je..Tunggu tok kadi sikit punye lama, yg pengantin pompuan pun xsampai2, adehh xkan xde sorang pun wakil yg dtg tanye khabar ke.. uh letih camni, dala dgn baby yg da rimas + kepanasan. maka lepakla rombongan pengantin lelaki kt Masjid tu hampir 2 jam.. ayoyo.. sume org da mamaii + angin satu badan.. hehehe.. mau x angin, keluarga sebelah pompuan xde initiatif langsung. pelik aku, xfahamlah ngan org kampung camni, slalunye org kampung ni agak berbudi bahasa. adeeehh dunia.. oh dunia.. akhirnye hampir jam 11.30 mlm, maka selamatla Ha & pasangannye di Ijab kabulkan. hmm pengalaman Majlis Akad nikah paling sempooiiii.. da macam kawen kt sempadan siam pun ye.. lawak2.. adeehh.. inilah jadinye klu xde proper plan, da haru biru jadinye.. kepala aku pun da mamai nk tido, kitorang x-join makan pun, coz da lewat nk balik Dungun, dekat sejam lebey jugak nk sampai ni. agak2 dlm kul 2 la sampai umah. hmm sesampainye sume org da membuta, penat aku ketuk pintu tingkap umah kejutkan Sadiq, nasib baik dia terbangun jugak akhirnya, klu x, ade aku pecahkan aje tingkap tu.. huh tido mati budak ni.. tension2.. dala kepenatan ni.. sampai umah solat, mengaji skit and tido... ZzzZzZZzzZzZz..

Hari Sabtu, kemas barang2, bangun tido pun da kul 10, huhuhu.. da lama xbangun time2 camtu, sngtla penat Dol.. kul 11 pg cuci kete yg da sebulan lebey xdicuci da mcm kete lembu rupenye.. kate org trengganu "Selokoh" huhuhu.. aku mulekan aje, yg seterusnya di sambung oleh my beloved hubby.. Ciko masak nasi goreng utk sarapan, hmm makan ajela.. org da masak kite raikan aje.. :))  kul 3 ptg bertolak ke Kuala Berang utk ke Majlis kenduri Ha kt kampung ape entah.sampai2 je, sume org da siap makan. tinggal aku n my hubby je... hehehe.. cam besela buat muke selamba badak masuk2 rumah nk bergambar ngan pengantin, BB Nuha Popoo plak.. aiiyaaa adik mmg suke kasi surpriselaa.. hmm gamble je laa, cuci tengah alam kt rumah pengantin.. hehehe.. sorry yea, ade ganguan bau skit.. lepas tu ke rumah kak Mi di Kuarters Polis KB, beli jagung skit utk bawak balik kt Opah nnt, pastu melawat Kak Yah di Tok Randuk Ajil. lebey kurang kul 7.30 mlm bertolak balik ke KL.

Mule2 my hubby bawak kete, tgk muke dia yg da mule mengantuk tu maka aku offer nk bawak kete, lgpun da lama aku x drive jauh2 ni, so aku take over, my hubby jadi co-pilot kt sebelah, BB Nuha duk kt blakang.. huhuhu kejam toii tinggal BB kt belakang.. aku take over kt Hentian Gambang sampai kuar Tol Karak, mase kt hentian Gambang tu aku salin baju dlm kete, rimas Dol pakai baju kurung dr siang td, nk drift ni kenela tukar baju.. huhuhu.. sepanjang aku bawak kete tu layan lagu je aku, my hubby da bongkang kt sebelah, siap berdengkur lg, amboi2 U seronok nampak.. hmm xpelaa tidola, nnt sambung drive plak yea aku plak nk tido. dr Gambang sampai ke Karak lebey kurang sejam lebey skit. mau xtak cam roket aku tekan minyak 150-160km sejam. sib baik ade geng ngan Toyota wish xdela ngantuk sngt2, sedar2 da sampai, based on GPS jarak perjalanan adalah 170km, mase yg aku catatkan lebey kurang  1jam 10 minit. hmm boleh dibanggakan. becoz my hubby n baby Nuha pun dapat tido ngan nyamannye tanpa sebarang gangguan brek mengejut dan sebangainye, pemanduan yg smooth.. lepas sampai di penghujung Tol LPT tu aku kejutkan my hubby, suh dia la plak sambung, lgpun aku seram skit nk bawak kete kt Karak ni, dala hujan renyai2.. better aku tido lg best.. hehehe.. sedar2 my hubby kejutkan solat isya' kt Petronas Cheras sebelah Restoran Cerana tu.. siap2 solat teruskan perjalanan ke destinasi seterusnya.. maka selamatlah kitorang sampai ke rumah jam 12.20 mlm. sngt penat n keletihan + mengantuk, naik rumah salin baju &... ZzzZZzZzzzzzZZzzZZzZzz...

Itulah cite perjalanan percutian kitorang ke Terengganu pada hujung minggu lepas, tersngtla pack dgn pelbagai aktiviti & penuh dgn pelbagai pengisian Rohani yg mantap... Hari Belia satu mesia yg kt Putrajaya tu Booolayan laaa.. xkuasa nk g pun.. itu bukan pengisian Rohani itu pengisian Rohantu namanye .. merosakkan remaja je la yg ko pandai Najib oooiiii... bagusla tu... :))









Ahad, 20 Mei 2012

Mari Belajar Bahasa Terengganu Kite

Harini aku terasa nk mengkomersil-kan bahasa IbundaKU.. iaitu Loghat Terengganu.. Di sini ade beberapa Patoh perkataan yg aku kire menarik dan kekadang tu aku pun boleh ketawa tergolek bile terbace chatting menggunakan loghat Tranung..


"Baliklah Wook"

Meh sining nok ajor tatabahasa org Tranung.. :))

1. Tubik = Keluar
Cth ayat : Mung dok "tubik" mane ke arining...?

2. Su'gung = Tersembam ke hadapan
Cth ayat : jgn berlari naik tangge tu, kang jatuh "su'gung" kekgi..

3. Dok Rok = Tak Larat / Penat 
Cth ayat : Berat ngat barang tu, "dok rok" aku nk akak..

4. Akak : Angkat
Cth ayat : Ce "akak" baju tu

5. Ce'tong = X-blh diharap
Cth ayat : Dok rok "cetong" mung ni..

6. Kopek = Breast
Cth ayat : Minoh paka baju sekak tegatung sapa napok "kopek" sembor

7. Sembor = Tertonjol / Terkeluar

8. Sekak tegatung = Senteng

9. Paka = Pakai

10. Kucuk barak = Lari lintang pukang
Cth ayat : Ali lari "kucuk barak" bile napok atu..

11. Busuk Kohong : Sangat busuk
Cth ayat : Bau kaki Ali busuk "kohong"

12. Manih leting = sgt manis

13. Pahit nepang = sgt pahit

14. Masing pekok = sgt masin

15. Jauh jula' = sgt jauh

16. Dekat teh = sgt dekat

17. Kerah keng = keras kepala
Cth ayat : padang kene katok pung, "kerah keng" ngat

18. Padang = patut

19. Katok = bantai / pukul

20. Gege = bnyk bercakap / kepoh
Cth ayat : Gege laa minoh tu 

21. Nebeng = melampau
Cth ayat : Mung cakak molek sket, jgn "Nebeng" ngat.

22. Pendek Ketok = katik
Cth ayat : Kak Pink nyekit xpadan ngan "Pendek ketok"



Fareeda Pre-LOVE Blue Cheetah

Tudung Fareeda Pre-Luv
Rozanna Cheetah Blue 2 Layer
Like New
3 time used
Best Buy : RM125 Include Postage




SOLD OUT OLEDI.... !!!




Kindly Contact
019-335 3616

Sabtu, 19 Mei 2012

Percutian Ke Pulau Redang CANCEL :(

Da lama kitotang xberjalan @ Bercuti, sejak aku di sahkan pregnant sampai baby da umor 4 bulan lebey da skrg, aku xde g jejalan lg setakat ni. Slalu aku akan plan percutian kitorang utk ke-mana-mana lokasi yg aku kire best utk aku restkan kepala otak aku yg da tepu ngan mcm2 benda ni, tp amatla sedey, percutian ke Pulau Redang yg di plan selama setahun lebey tp akhirnya terpaksa di batalkan.. aarrrgghhhh X-sukenyeeeee...


Tiket flight aku da book dr tahun lepas lg da.. return tiket lg, tp oleh kerana my hubby terpaksa hadiri  Audit ISO pd awal bulan 6 ni maka dia xleh amik cuti... isk tension toiii aku... Bencinyeerrrr... Kerje...Kerje.. Kerje... Meeting..Meeting... Meeting.. Bosanlaaaaaaahhh....


Walaupun My Hubby cube nk cover line dgn menabur janji yg hujung bulan 6 ni dia akan amik cuti utk g jejalan, tp aku da xde mood da.. da mls nk g memana da. Duk rumah lg bagus, tido bangun makan, tido bangun makan.. 

Mood harini Bosan + Penat + Kelaparan = %^&!%$#%^*$








Bila Sosej Sudah Rentung..

Bangun td pg, aku berasa tersangatlah lapar, so aku masak sosej pakai Oven coz rumah aku dah kehabisan Gas utk memasak, asyik duk melayan kerenah Nuha yg asyik menjerit je bile tengok org xde kt dia, aku pun terlupelaa yg aku belum adjust tahap kepanasan & timing Oven tu..

Sedar2 da bau hangit... Da RENTUNG daa sosej aku.. adeehhh tension sungguhlaa..Udah la perut sungguh kelaparan bangun pagi ni, tengah hari smlm aku cume makan karipap aje, coz xrase nk mkn ns, sampai la ke pg aku xmkn pepe.. wawawawa.. sgt sedey... :.(




Inilah rupenye bile sosej sudah rentung, da jadi mcm snek keropok yg keras.. klu gigit ni blh patah gigi  ni..



Rabu, 16 Mei 2012

PAS Parti Islam Terbaik Di Malaysia

Aku bukanlah seorang yg terlalu fanatik dgn PAS, aku cume fanatik dgn perjuangan Islam, iaitu agama yg aku anuti sejak aku mule melihat dunia & isi-nya, bermula detik itu dan sampailah sekarang aku adalah salah seorang dr berbillion ummat islam yg sentiasa memartabatkan agama langit yg suci ini dgn penuh ketulusan hati tanpa sebarang kompromi. Doaku moga akhir hidupku juga dlm agama yg maha suci ini. Moga2 seluruh keturunan-Ku juga adalah penganut Tegar agama ini, yg hatinya, jiwanya, akalnya dan seluruh perbuatannya adalah berlandaskan hukum agama Muhammad SAW. moga ade dikalangan mereka dgn rela memperjuangkan agama Allah ini tanpa sedikit pun rasa ragu dan gentar dgn sebarang ancaman musuh2 Islam yg sejak dulu tidak pernah serik mencari kepincangan jemaah islam. Andai ade darah yg mengalir ke bumi, itu adalah darah perjuangan kerana Allah, demi menegakkan agama suci ini, aku rela dan aku redha jika ianya kerana Allah.



Jadilah sebahagian dari mereka ini wahai anak2ku, jadilah hamba yg selalu mendampingi para ulama' dan wali Allah, jadilah manusia yg sentiada cenderung kepada hukum Allah dan redha dgn setiap yg ditentukannya. percayalah pada setiap ape yg telah dijanjikan dan tetapkanlah hatimu walau di langit mana sekalipun engkau berteduh. Doa Ibu moga anak2 ibu adalah anak2 yg memperjuangan agama Allah dan Rasul-nya..  ameen ya robbal'alamin...



Selasa, 15 Mei 2012

Kawasaki Versys 650cc Tip-Top



Aku mmg minat gile superbike, klu ade lebihan pendapatan nk aje aku angkat sebijik superbike ni, nk angkat CBR1000 mahal sangat, klu range 650cc ni Insya'Allah kot. tp bukanlah mase terdekat coz terlalu banyak komitmen yg perlu aku utamakan.
Klu cite bab motor ni, aku tersangatla suke naik motor, xkirela ape jenis motor sekali pun dgn syarat bukan time "hujan" huhuhu.. klu langit mendung semacam je xbape best-la nk racing... dulu punyer cite, mase zaman2 study aku mmg suke gile pusing klang valley tanpa tujuan, ade2 je aku nk menuang entah kemana-mana, kekadang time class pun aku ponteng semata-mata nk g jln, for ur info akulah kaki ponteng tahap gaban.Boleh kire bape kali je aku masuk class dlm seminggu tu. isk teruk toii, mmg xde disiplin la aku ni, masih sedar diri lg yg aku ni mmg kaki malas masuk class.. hehehe..
Utk adik2 jgnlah contohi perangai aku yg satu ini yea, tp walaupun aku xmasuk class sume nota yg di ajar aku akan dptkan dr classmate n study sesorang kt umah sewa aku sampai tepu...  Sume Lecturer Pengurusan Hartanah mmg da Mark dah muke aku ni, muke suke ponteng class, tp sampai skrg pun kitorang tersangatlah kamcing, walaupun siap kene panggil jumpe dekan utk nasihat tatatertib, bahawa pelajar universiti "wajib" masuk kuliah utk melayakkan diri menduduki Final Exam.. tp itulaa . ehehe.. muhahahaha Love U all dear Lovely Lecturers.. thanks a lot..
Hah berbalik pada cite aku racing motor, part paling syok bile amik lap.. huh.. mantoppp.. pernah 2, 3x jugak terlingkop atas jalan. walaubagaimapun Alhamdulillah masih selamat dan tiada sebarang kecederaan serius.. huhuhu klu dikenang2 zaman remaja yg entah ape2 mmg dahsyat.. Aku suke benda2 yg adventure n ala thriller gitu.. huhuhu tp klu duk tempat tinggi gayat xhingat, mengigil bagai nk tercabut kepala lutut, pernah satu hari tu aku kene attend biro tatanegara, diorang buat aktiviti Abseiling, berejam aku sangkut kt atas tu, pelatih duk menjerit suruh aku lepaskan tangan, hehehe seram sejuk mak ooiii, xmo da buat lg skali, nk tercabut jantung aku.. da nk pitam dibuatnye..kwang-kwang-kwang :))

Aku cume extrem tang bawak kenderaan je, aku paling suke bawak kete or motor dgn laju n berskill.. ehehhe sesapa yg pernah naik skali ngan aku n travel kemana-mana mmg taula camne aku mengawal jenteraku seadanya, n kekadang utk mengelakkan mengantuk aku akan cari geng utk race kt highway or jln2 kampung.. huhuhuhu... itu adalah salah satu cara utk aku mengelakkan mataku terlelap ketika memandu & menambahkan fokus pemanduan.. :)) tp skrg ni mcm da kureng skit kot, da lama xpractise.. maklumla skrg ni aku nk kene pegang baby je, mane boleh nk pegang stereng kete lg daa.. adeehh keselamatan lebih diutamakan.. :))


KAWASAKI VERSYS 650
Engine                      Four-stroke, liquid-cooled, DOHC, four valves per cylinder parallel twin
Displacement           649 cc
Bore x Stroke          83.0 x 60.0 mm
Compression Ratio 10.6:1
Cooling System       Liquid
Fuel System             Digital fuel injection with two 38mm Keihin throttle bodies
Ignition                    TCBI with electronic advance
Transmission          6-Speed
Final Drive             O-Ring Chain
Frame Type            Semi-double cradle, high-tensile steel



Harga untuk This Model sekarang ni dah murah 39k da siap OTR. hmm best2 klu dpt angkat satu ni boleh bawak g travel ni, baby Nuha tinggal ngan opah yea, Ibu & Abi g ronda2 2, 3 hari.. hehehehe. Nnt klu Adek da besar baru leh join aktiviti lasak2 cam ni ok.. huhuuhu.. berangan je la aku ni.. xpelaa sekadar mengisi hati.. kate org kekadang berangan ni membuatkan kite rase happy n rajin utk bekerja & berusaha tp klu berangan lelebey sngt boleh mengundang pelbagai jenis penyakit jiwa.. mudah2n angan2ku ini sekadar mengisi ruang2 hati yg kosong shj..  not more than that.. ameen




 Gudnite :)) tido mlm ni mimpi naik Versys 650cc ni laa :}



Isnin, 14 Mei 2012

Bersunat baby Nuha

Waaa Syg2 ibu da 4 bulan.. sekejap je mase berlalu syg ibu da makin besar DAN ibu semakin bertambah usia :( .. sempat ke agaknye ibu nk melihat anak ibu membesar & mempunyai sebuah kehidupan yg sempurna. Doa ibu siang dan malam utk anak ibu, mudah2 ibu dipanjangkan umur oleh-NYA utk melihat anak ibu membesar, berjaya, berkahwin dan punyai anak2 yg baik akhlaknya.. :) Amen ya Allah.

Td g hantar Abi kt Stesen bas Kajang. harini (isnin) abi amik cuti.. dan ibu tanpa dirancang teramik EL huhuhu, macam2.. xde plak dlm perancangan nk cuti, entah bagaimana tetiba bangun pagi td rase cam mls nk g kerje.. lgpun kesian plak kt Abi tinggal sesorang terkontang-kanting kt umah jaga adik, so xpela ibu amik EL ajelaa.. :)) This weekend Abi x-balik jumpe adik coz abi ade Exercise pemusnahan Boom di Gurun Kedah. so this weekend kite berdua ajela nampaknye, hmm bosannye.. Syg ibu kene slalu doakan, mudah2n abi sentiasa selamat yea.. ok syg..muahaha. tp the whole week selepas tu abi ade kursus kt MINDEF plak.. so nnt mlm2 abi akan dodoikan adek tido.. ehehehe seronoknye.. adik la yg seronok, coz abi sentiasa utamakan adek dr ibu.. hmm xmengapalah syg, Ibu ok je.. yg penting syg ibu dpt tido dgn lena & membesar dgn penuh kasih syg.

Hari Ahad 13hb May 2012 ibu baru sempurnakan 1 lg tuntutan "bersunat" utk anak ibu ni, dr sehari ke sehari asyik xde mase je nk sunatkan adik. walaubagaimanapun Ahad baruni alhamdulillah selesailah sudah. Ibu sunatkan adek di Pusat Perubatan Islam Az-Zahra Bangi, kire okla, cume doktor yg buat procedure utk adik tu xbape bestlaa.. entah ape2 skit, adik nangis pun dia nk komen itu ini, bagi aku standardla baby, bile org pegang kaki n tangan dia mau dia x-nangis.. aiiyaa xmesra alam la doc ni, mmg xbest.. hmm adeehh mcm2, ibu layankan ajela doc tu. Siap dia kate" biasa baby klu 4 bulan ni xdela menjerit sampai camtu klu bersunat, coz bukan sakit  sgt pun, sikit aje.. nnt Ibu dia ingat sakit sngt sampai Baby menjerit kene sunat.." Aiiyaa ape punye statement la doc ni, mamai kepalaku, nk aje aku menjawab, sy bukanlah ibu jenis yg nk angin xtentu pasalla doc. Agaknye dia takut aku angin kot bile tgk baby menangis mase dia potong baby punye tut, tu kot, hmmm ape2la doc.. :] tp yg bestnye  Kos cume RM39 shj. murah saje kan. hehehe..

Benda xdelah susah mane pun tp itula kekadang sebagai manusia kite kekadang sentiasa memandang remeh benda2 yg camtu yg akhirnya akan menyusahkan diri sendiri jugak. pesanan utk diriku yg sering lupe. klu benda2 keduniaan blh aje kite buat tanpa kite lengah2kan.. tp tang hal2 yg berkaitan agama selalunye kite suke amik mudah. Ya Allah.. masih banyak kekurangan diri yg perlu diperbaiki.. hmmm... Walaupun Hukum Bersunat bagi kaum Hawa adalah "harus" tetapi ia mempunyai kesan yg besar terhadap emosi kanak perempuan tersebut apabila mereka meningkat dewasa. Utk yg ingin melakukan-nya akan mendapat pahala dan bagi yg enggan tidak mengapa. tidakla sampai jatuh berdosa pun klu xbersunat.

Yusuf al-Qardawi ada menegaskan bahawa :

“Semuanya terpulang kepada ibu bapa kanak-kanak perempuan tersebut. Jika mereka hendak mengkhatankan anak mereka, ia diharuskan, dan sebaliknya jika mereka enggan melakukannya, ia tidaklah menjadi suatu kesalahan. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang cenderung untuk mengkhatan anak-anak perempuan mereka, beliau menasihatkan agar dikhatankan sedikit sahaja daripada kulit, berdasarkan sebuah hadis Nabi s.a.w.: "Potonglah sedikit sahaja dan jangan sampai ke akarnya kerana ia mengelokkan wajah dan menyenangkan hati suami". 


Mudah2n dgn niat yg Ikhlas kerana Allah ia akan memberi yg baik utk pembesaran anak Ibu yg Ibu & Abi kasihi ini... Selamat Mlm Syg.. muahaha..






Sabtu, 12 Mei 2012

Masak Pai Kentang + Daging

Sempena hujung minggu ni aku terasa mcm nk masak Pie Kentang Daging, rase cam rajin nk msk2 harini. lgpun klu my hubby ade aku barula syok skit nk masak2, yerlaa klu dia ade, adela org nk makan. ini setakat aku sorang je yg nk makan,
xde maknanye aku nk masak. beli bungkus lg senang.

Jom layan gambar2 yg di ambil sepanjang proces membuat Pie kentang ni.. yummy2.. :))




Kentang di buang kulit & direbus  lebih kurang
30 minit, After that kite lenyet2 dia
sampai lumat, kite tenyeh2,
klu mood tgh nk angin kat sesape
tu mmg elok sngtlah. blh tenyeh sesungguh
hati yea... huhuhu


Ini adalah Inti Daging + Cendawan butang
yg di beli  dalam tin tu, so tumiskan ape segala bahan2 sampai air daging kering n berbau wangi 



Taburkan Chese yg telah di parut di atas
lapisan atas kentang..


Yummy2 inilah hasilnya sudah siap utk dihidangkan buat Hubby Tersayang bersama air Limau ais..
Jemput makan syg.. muahahaha.. :))


Khamis, 10 Mei 2012

My Stories @ Book Fair PWTC 2012

Last week kitorang ke book fair di PWTC, sarat dgn manusia, nk berjalan pun rase seksa, ya Allah naik mamai kepala otak aku, tp semangat nk ke book fair sgt-kan, hmm redah ajelaa. huhuhu Baby Nuha pun join skali dgn kegawatan nk bernafas tu.. nasib baik adeq ok je.. very the cooling cool cayunk Ibu ni.. sikit pun x meragam, snyap membatu duk dlm pelukan my hubby.. good girlz.. muahaha

Sesampai aje kitorang kt PWTC tu, dari jauh da blh agak yg perjalanan nk masuk ke situ mmg sesak, nk dpt parking pun sikit punye payah, 2,3 kali pusing still xde parking. Last2 decide park kt Putra Place.. itupun bukan kt tempat parking, main redah jelaa asalkan x menghalang lalu lintas n lepas laluan org ramai.. senang kan jadi aku.. xpayah nk pk bagai nk mati, asal boleh je simple dimple.. kuikuikui..  so dlm panas terik nk ke PWTC tu kitorang menapak jela, da lama aku x masuk kt Putra Place ni, dulu2 mmg dah jadi tempat aku melepak kt sini.. mcm2 kenangan singgah di minda, wah sukenye dapat melalui detik2 silam pada usia yg semakin matang, klu dulu da rase cukup dewasa, rupe2nya banyak benda lg yg belum aku lalui, asam garam kehidupan itu masih panjang, melalui kembali tapak2 kenangan yg membahagiakan membuatkan aku tersenyum sendiri, pada ketika arwah ummi masih ade, teringat semua perkara yg telah lalu, mmg seronok yg amat setiap kali nk balik kampung.. perasaan gembira yg X-terhitung.. hmm tp sumenya hanya tinggal ingatan yg abadi dlm hati, yg akan selamanya berbunga sampai ke penghujung hayatku..

Teringat pada suatu ketika, aku pernah park Motosikal aku kt Putra Place ni, mase tu aku nk balik cuti semester, so bas nk ke Kay Tee dr Sek 17 shah alam da habis, so terpakselah aku naik bas dr KL - Kay Tee, seingat aku lama jugakla aku park motor racing aku kt situ, ade dlm 3 minggu klu x silap.. risau jugak sebenarnya tinggal motor kt situ, takut2 kene songlap Mat Pit. Habis 3 minggu bercuti di kampung, da tiba mase nk balik ke KL, sesampainye aku di Hentian Putra tu, mata bingkas mencari kelibat motor kesayanganku itu, "Alhamdulillah selamat pun motor aku".. hehehe syukur xjd pepe ngan motor aku, on switch pun ok.. so aku bawakla motor cam biasa bertolak balik ke UiTM shah alam.. skali mase aku park kt pasar seni ade sorang brother tegur aku, apesal lampu tu dik..? sambil dia memandang pelik pada aku, agaknya dlm kepala dia pk " ape kes budak pompuan ni, pakai tudung elok je, xkan minah rempit join racing mlm kt Jln TAR, itu yg cabut lampu depan kot" huhuhu.. Mase tu aku pun terperanjat jugak, xperasan plak ade benda yg xkene ngan motor aku ni, rupenye lampu depan motor aku da kene songlap.. adeehh.. ade jugak yg X-selamat, Td mase aku sampai xprasan plak, haremjadah punyer pencuri ni.. nasib baik aku bertolak balik dr Terengganu Ke KL malam, so sampai pagi2 bute kt putra place, lepas matahari da naik baru aku gerak nk ke UITM shah alam.. klu x, mau bergelap aku.. huh hampess..  lepas pd peristiwa tu aku dah xpernah park motor aku kt situ lg da.. Serik punye pasal, xmo pisang berbuah 40x.. bak kate pepatah, adalah menjadi sesuatu yg BODOH jike kite tersadung pada tempat yg sama utk kali yg ke-2.. so mmg cukup skali jelaa.. no need same thing repeat again

Otw menapak ke PWTC, dlm diam2 Baby Nuha telah kasi surprise.. adeq da PoPoo... aduss syg Ibu ni, tgh2 sarat ngan org ramai sempat lg dia menabung.. hmm xpela, by hook or by crook nk kene bersihkan jugak adeq-nye Popoo ni, klu x nnt gatal2 plak syg ibu, mesti xselesa.. stock geli2 je rase.. hehehe, oleh kerana xde bilik diapers kt situ so kitorang salin kt atas lantai je, beralaskan kain lampin, lain2 peralatan dah ade, cume air je yg xde, xkisahla Baby Wipes dah ade, hmm kire okla tu..  yg penting adeq bersih + selesa, amacam ok x.. ? ehehe mmg sempooii je syg ibu ni.. mcm ibu jugak yea syg.. bagus2, Kite Senang2kan Perkara yg Senang Jgn di Rumit2kan Benda yg Mudah..!!!  itu adalah tagline utk aku-nye personal life huhuhu.. mule2nye kitorang da cari tandas yg elok skit, tp bau tandas sumenye meloyakan tekak aku, ditambah lagi dgn kondisi tandas yg basah lencun, faham ajela time fair camne, klu org dah bersesak kt dlm tu, kt toilet pun xkurang sesak ngan pelbagai bau.. aarrghh xmo laa aku.. lebih baik salin kt depan pintu PWTC tu je, walaupun xjamin bersih tp org xdela ramai sgt.. kire comfort la skit.. hmm klu berkaitan perkara yg menusuk lubang hidup + Najis mmg aku xleh bertolak ansur, xde jln pintas utk benda2 camtu ok.. lain2 perkara still blh negotiate..

Lepas siap2 baby Nuha, aku plak tetiba terhidu bau makanan dr gerai2 kt dlm tu, uh perut dala lapar ni, td pagi makan ape je.. isk nk kene singgah mkan la sat.. xkisahla bape RM pun, asalkan perut berisi, nnt nk  bersesak dgn perut lapar ade aku pitam sat g.. hubby mmg xmo makan, padahal aku tau dia pun lapar jugak tu, cume cover line, besela pakcik ni mmg suke cover line, ala muke maintain baik punye.. xkisahla.. aku xde nk tahan2 laparnye, dah perut lapor makan ajelaa.. satu kerje plak nk cari kedai kt luar sane, mahal skit pun nk buat camne, besela kt PWTC ni makanan mmg cekik darah skit.. last year kitorang pernah kene skali, mase tu ade renovation expo, so kelaparan punye pasal kitorang beli nasi lemak telur rebus separuh, 2 bungkus dgn air mineral.. tau harga bape RM.. ?? total sume RM15 hengget mak kaw.. nasi lemak bungkus daun pisang yg xbape sedap tu RM5/bungkus and air mineral cop 1 Malaysia RM2.50 .. gile bapak mahal.. mmg xpadan ngan harga la diorang ni, klu duk singapore aku leh accept lg, adeehh.. itu yg my hubby xnk makan tu agaknya, siap dia tanya aku lg, "Ingat x aritu, kite makan nasi lemak bape RM..? xberbaloila makan sini" huhuhu.. ingat mmg ingat, tp klu perut da menyanyi apekan daya :) Last aku makan nasi campur. aku amik 2 pinggan, kesian plak kt pakcik sorang tu, xkan aku nk makan sesorang plak.. siaan my hubby.. nnt mesti buat muke sedey.. huhuhu.. xpela aku belanja hari ni.. total sume RM16. sepinggan nasi lauk gulai ayam n ikan goreng RM8. hmm makan jela..

After perut da settle maka kitorang pun berjalanlah menuju booth2 yg ade, mule2 skali aku subscribes majalah Fortune + Reader Digest + Discovery = RM448 utk 1 yrs, kire ok jugakla promotion dia, klu beli kt luar mahal jugak, so sambung subscribes balikla, lg pun kitorang ni mmg ulat buku, aku punye HOBI mmg suke beli buku.. beli dan beli dan beli.. bace time free je.. huhuhu kekadang tu ade je buku yg X-sempat aku habiskan sampai ke harini.. xkisahlaa yg penting, buku tu ade tersusun di rak buku aku yg comel tu... ehehe... itulah Hobi aku yg dipupuk sejak zaman kanak2, arwah ummi slalu bawak aku ke mana2 pesta buku di Kuala Terengganu, Book fair kt Terengganu diorang buat kt Stadium Negeri or Planitarium selalunye.. dan Abi akan kasi RM100 utk beli buku. syarat-nye xboleh beli buku komik.. buku lain xpe.. ade syarat lg tuu.. :))  klu x ikut syarat nnt sudah beli ade kene masuk tong sampah buku2 yg X-lepas standard my Lovely father.  my father tersgtla garang & tegas orgnye, tp dia tersangatla pemurah & baik hati klu anak2 mendengar kate dia, pendek kate, xdegil & rajin belajar... klu dpt result bagus, ckp je nk ape.. pasti akan ditunaikan on the spot...Ohh really Miss U my beloved Abi..

Sambung jalan2 lg, aku subscribes Solusi + Al-Ustaz = RM180, ini adalah antara majalah penting yg sentiasa aku beli setiap bulan sejak 2 tahun lepas.. macam biasela beli dan beli.. kekadang yg 5 bulan lepas punye keluaran aku baru je habis bace last week hahaha.. Tujuan UTAMA aku ke book fair kali ni adalah utk mencari sebuah KITAB agung karangan Imam Al-Ghazzali iaitu Ihya' Ulumuddin, dah lama aku nk cari buku ni, yg kt kedai selalunye dia da muatkan dlm 1 buku, aku xnk yg camtu, aku nk ade jilid 1-8 tu, yg tu Ori.. xmola yg dah tulis semula ni.. xsyok nk bace.. harap dapat murah skitlaa kt fair ni.. pusing punye pusing akhirnye jumpela buku-nye, yg satu tu aku mmg berkenan, tp harganye mak dato.. mahal sngtlaa..RM560 : after Discount 20% = RM448.. Uh  dah terlebey bajet aku ni, dia ade 3 jilid je, kate jurujual tu, jilid 1, 2 & 3 di muatkan kan dlm 1 buku, sebab tu dia ade 3 jilid je, mmg cantik buku dia tp itula al-fulusi da limit, pusing lg.. last2 terjumpela 1 set yg ade 8 jilid dan harganye alhamdulilah under bajet RM230 lepas potong discount 20% = RM190. :)) aarrgghhh lega da dpt beli buku yg dicari2..


Kitab ini tersangat bagus sekiranya menjadi bahan bacaan para golongan muda, kerana Ihya' Ulumuddin ini memberi panduan & mengajar manusia tatacara hidup beragama yg sebenarnya. moga2 dgn memilikinya & mengamalkannya menjadikan kite hamba yg lebih memahami hakikat kehidupan dunia yg fana ini. Aku Mula mengenali karangan hebat ini seusia 10 tahun, antara banyak2 buku & kitab koleksi Abi yg tersusun di rak buku rumah, kitab ini sgtlah menarik perhatian utk aku membacanya. tp yg Abi punye tu klu xsilap aku hanye jilid 1, itupun sampai skrg aku belum habis membacenya. Faktor mendorong aku minat membaca adalah kerana zaman kanak2 aku tersangatlah bosan, ummi kerje di Kuala Terengganu, pagi2 lg dah keluar, balik2 da ptg.. so utk mengisi mase2 lapang aku sendirian dirumah aku akan membace semua buku yg ade.. klu aku rase menarik aku akan terus membaca, klu aku rase buku tu ala2 membosankan aku xbace laa.. huhuhu.. so wahai ibu2 dan para bapa pupukla minat membaca dikalangan anak2, jgnlah terlalu mendedahkan mereka dgn dunia hiburan yg xpernah ade penghujungnya..  

Antara buku yg aku beli lg sepanjang berada kt dlm tu adalah buku masakan RM40, CD ceramah Ustazah Nur Bahiyah + Nasyid RM30 dan majalah ape entah lg. jumlah sume perbelanjaan yg dihabiskan utk Book Fair adalah RM950 ini termasuk kos makan skali RM16 tu.. huhuhu seronoknye dpt bawak balik buku2.. tp aku xbawak pun.. mcm biasalah, dah makan kenyang2 ape lg.. kerje lebey skitla ye.. ehehehe ciaann my hubby slalu kene dera angkat barang, dahla baby Nuha dia jugak yg kendong, yerlaa aku manela larat nk bawak buku2 yg berjilid2 tu.. dah kate HERO.. xkan hero kt luar rumah je cik abg.. kt dlm umah pun kene la Hero skali yea.. whatever it is.. Thank U so much  syg, dgn adenye kamu, sy sngat seronok memborong ape shj.. :))

Habis cerita di Book Fair PWTC.. hampir sepetang kitorang menghabiskan mase hujung minggu di sane.. banyak faedah & manfaat yg dpt dikongsikan bersama, so perjalanan di sambung pule ke IKEA.. hahahaha ingat dah habis ke.. belum lg.. I nk ke IKEA plak ni, xpuas lg nk berjalan ni, penat seharian berkerje so xsalah hujung minggu ni kite habiskan mase berjalan2 kan.. lg pun my hubby hanya ade weekend je.. so ape lg, kasi cukup2 la time weekend ni.. no time to rest ok.. dah cukup rest seminggu goyang kaki kt Penang sane.. huhuhu kesiaan my hubby.. Cite di Ikea akan disambung pada entry akan dtg coz mate nk kuyu ni, nk terlelap da rase.. nite2..:)) sweet dream..  




Selasa, 8 Mei 2012

Pandangan Ustaz Azhar Idrus Terbaik !!

Ape kate Ustaz Azhar tentang Bersih 3.0,
Sama2 hayati semoga masuk dlm kepala Otak...





Terbaik dari Terengganu Darul Iman..


:))


Antara Haiwan & Manusia

Inilah Realiti kehidupan Ibu ayam & bapak ayam..
Bestnye jadi Ibu ayam sihat molek..
hehehehe..




Sian bapak ayam da kawin terus togel, mase single sikit punye macho.. hahaha..
lawak2.. :)))


Daripada ape yg kite lihat di sekeliling kite ade ramai juga manusia yg lebey kurang same je ngan gelagat ayam2 kt dlm gambar paparan di atas tu, tp bukanlah aku nk kate manusia tu same cam ayam, jgn silap faham plak, cume kekadang aku terfikir jugak bile melihat
gelagat masyarakat hari ni .. hmm mcm2 ade..

hari ni xde mood nk melalut panjang2 cukupla sekadar hiburan
melihat gambaran ayam2 di atas dan kehidupan mereka sebagai Haiwan.. :))


Jumaat, 4 Mei 2012

Kekejaman Tentera Amerika Laknatullah

DALAM BERITA..PUAK2 ASKAR AMERIKA NI TV 3,TV 2,TV 1 XPERNAH  PUN DI PANGGIL  PENGGANAS..  PUAK PENGGANAS HANYA DI LABELKAN KEPADA PEJUANG ISLAM.  PEJUANG ISLAM DI PANGGIL PEMBERONTAK + PENGGANAS. MARI KITA HAYATI  CERITA BAWAH INI .. !!


Bangsa Laknatullah..!!!!
BARANGKALI KETIKA SURAT INI DITULIS, ANDA MEMBUANG MASA DENGAN KEKASIH ANDA, ATAUPUN SEDANG SERONOK BERSHOPPING !!


Pada hari Sabtu sekitar jam 12:25 tengahari, pejuang  mujahiddin telah melancarkan serangan ke atas penjara Abu Gharaib di selatan Baghdad. Serangan tersebut bagi menyahut seruan yang dibuat melalui seucuk surat yang dikirimkan oleh seorang tahanan wanita yang bernama Fatima yang merayu agar pejuang mujahidin mengambil tindakan. Surat Fatima, sepucuk surat yang ditulis tangan, baru-baru ini telah diseludup keluar dari Abu Gharaib. Fatima adalah adik kepada salah seorang pejuang mujahiddin di kawasan berkenaan. Tentera pengganas AS telah menyerbu rumahnya beberapa ketika dulu tetapi gagal menemuinya, oleh itu mereka telah menawan adik perempuannya bertujuan untuk memaksa beliau menyerah diri. Berikut adalah salinan surat Fatima yang disiarkan oleh Mafkarat al-Islam.

SURAT FATIMA

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Katakanlah (wahai Muhammad): (Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa.; Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat.; Dia tiada beranak dan Dia pula tidak diperanakkan; Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya. [Quran, Surat 112 al-Ikhlas].



Saya memilih surah yang suci ini daripada kitabullah kerana ia memberi satu kesan yang besar keatas saya dan ke atas kamu semua dan ia membawa kesan yang besar dan kesedaran di dalam hati orang-orang yang beriman. Saudaraku para mujahiddin yang berjuang pada jalan Allah SWT! Apa yang dapat saya katakan kepada kamu semua? Ingin saya nyatakan kepada kamu: Perut kami telah dipenuhi oleh anak-anak haram yang dilakukan oleh para haiwan dan babi yang telah memperkosakn kami. Atau saya boleh katakan kepada kamu bahawa mereka telah menelanjangkan kami, meludah ke muka kami dan mengoyak ayat al-Quran yang tergantung pada leher kami? Allahu Akbar!

Dapatkah kamu memahami keadaan kami? Adakah benar kamu tidak tahu menahu apa yang telah berlaku kepada kami? Kami adalah adik-adik kamu. Allah SWT pasti akan menyoal kamu mengenainya kelak. Demi Allah, tidak pernah kami melalui satu malam semenjak kami berada di penjara ini tanpa dilompat oleh para haiwan dan babi tersebut untuk mengoyakkan tubuh kami dengan rakusnya. Dan kami telah berusaha sedaya upaya untuk melindungi perawan kami demi kerana takutkan Allah SWT. Takutlah kamu kepada Allah!

Bunuhlah kami semua berserta dengan mereka! Hancurkanlah kami bersama-sama dengan mereka! Jangan tinggalkan kami di sini untuk dijadikan sebagai bahan melepas nafsu ganas mereka dengan memperkosa kami! Ia merupakan satu tindakan yang boleh menggoncang arasy Allah SWT. Takutlah kepada Allah berhubung dengan kami! Tinggalkanlah kereta kebal dan pesawat mereka di luar sana . Datanglah kepada kami di sini di penjara Abu Gharaib. Saya adalah adik-adik kamu pada jalan Allah (Fatimah). Mereka telah memperkosakan kami lebih dari sembilan kali dalam satu malam. Bolehkah kamu memahaminya? Bayangkanlah salah seorang daripada adik-adikmu
diperkosakan.

Kenapa kamu semua tidak boleh membayangkannya, sedangkan saya adalah adikmu.
Bersama-sama saya terdapat 13 orang gadis yang lain, kesemua mereka belum berkahwin. Kesemua mereka telah diperkosakan dihadapan mata dan telinga setiap orang. Mereka tidak membenarkankami menunaikan solat. Mereka membuang pakaian kami dan tidak membenarkan kami memakainya. Semasa saya menulis surat ini, salah seorang daripada gadis tersebut telah membunuh diri. Beliau telah diperkosa secara rakus dan zalim. Seorang tentera telah memukul dada dan pinggangnya setelah beliau memperkosakannya. Beliau telah dijadikan mangsa penderaan dan penyiksaan.

Beliau telah menghantuk kepalanya ke dinding sehingga beliau mati, kerana beliau tidak dapat menahannya lagi, walaupun membunuh diri adalah haram menurut Islam. Tetapi saya memaafkan gadis tersebut. Saya juga berharap agar Allah SWT mengampun segala dosanya, kerana Dia adalah Maha Pengampun! Saudaraku! sekali lagi ingin saya katakan, takutlah kepada Allah! Bunuhlah kami bersama-sama dengan mereka agar kami dapat menikmati keamanan.

Tolonglah! Tolonglah! Tolonglah! [Wa mu'atasima!]

Sebaik sahaja selepas itu, lebih kurang seramai 100 pejuang mujahiddin melancarkan serangan besar-besaran ke atas penjara Abu Gharaib, memaksa tentera kafir AS berselindung di dalam berek mereka dalam kawasan penjara. Pejuang mujahiddin telah melancarkan mortar 82mm dan 120mm ke arah tentera kafir Amerika. Orang ramai berkumpul secara beramai-ramai di luar penjara, bimbang jika mortar tersebut mengenai para tawanan yang berada di dalam penjara tetapi mereka telah diberi jaminan oleh pejuang mujahidin yang berkata bahawa mereka tahu kedudukan penjara tersebut.

Wartawan Mafkarat al-Islam di Baghdad melaporkan bahawa pejuang mujahiddin telah berjaya memusnahkan sebahagian besar dinding penjara, menyebabkan lubang sebesar empat meter di dalam dan di luar pagar yang mengelilingi penjara tersebut. Nasib Fatima dan lain-lain gadis bersamanya masih belum dapat diketahui.

Pada nota terakhir, seorang individu telah menjawab surat Fatima semalam dalam laman web Ansar dengan menulis: Maaflah adikku, kami bukanlah lelaki yang sebenar. Hanya lelaki yang sebenar sahaja boleh menjawab tangisan kamu memohon pertolongan. Kami tidak mempunyai bekalan yang cukup beberapa hari ini. Maaf sekali lagi, wahai adikku." Komen seperti inilah yang menunjukkan betapa kurangnya maruah dan tanggungjawab umat Islam pada hari ini.

Kami di LADANG WEB telah beberapa kali mendedahkan perbuatan perkosaan ke atas gadis Islam oleh tentera Salib Amerika (yang masih dianggap wira oleh kebanyakan umat Islam di dunia ini) semenjak mereka memijakkan kaki mereka ke bumi Iraq. tetapi tidakdipedulikan. Kami merasa amat kecewa dan gagal menerima surat seperti yang dituliskan oleh Fatima sebelum ini, kerana kami tahu lebih ramai lagi Fatima yang telah diperkosa di penjara di Iraq dan Afghanistan dan ramai lagi adik-adik perempuan atau anak-anak perempuan kita yang diperkosa dengan zalim dan mereka tidak dapat melawannya.

Apakah yang perlu kita lakukan untuk menjadikan suara-suara mereka dapat didengar dan di manakah wira- wira Islam untuk mempertahankan maruah mereka? Sebelum ini, pada satu ketika dulu, keagungan dan dan maruah telah diintegrasikan ke dalam kehidupan umat Islam sebagai sebahagian dari sistem Islam yang sempurna dan syumul.

Sebagai contoh, seorang lelaki telah mengikat hujung pakaian seorang wanita Islam kepada kerusi semasa beliau sedang membeli belah dan apabila beliau bangun, sebahagian daripada kemaluannya telah terdedah. Beliau menjerit, "Wa Mu'atasima", dan seruannya telah sampai kepada pengetahuan khalifah. Khalifah telah menulis surat kepada ketua gereja dengan berkata: "Kepada anjing Rome , saya akan datang kepada kamu dengan tentera-tentera kami di mana barisan hadapannya  berada di pintupintu kami dan barisan belakangnya berada di sini." Inilah merupakan maruah dan keagungan yang bertindak ke atas sesuatu tindakan yang tidak sampai kepada tahap perkosaan. Mereka telah menghantar satu bala tentera dan bukannya 100 pejuang. Hari-hari tersebut merupakan hari di mana seorang muslim sejati dapat dicari. Nilailah diri anda dan dimanakah kedudukan iman anda.

Bolehkah maksiat ditutup dengan bayaran dan kontrak? Adakah kita takut mengkritik Amerika kerana bimbang kita akan kehilangan peluang perniagaan? Bagaimana pula keadaan kita di Malaysia ini? Bukti serangan Mujahideen terhadap tentera Amerika di penjara Abu Ghraib - Peristiwa "Battle of Abu Ghraib" ...wallahualam..

Khamis, 3 Mei 2012

Peringatan lmam Al-Ghazali

Indahnye bicara para ahli Sufi dan Wali Allah, setiap ucapan yg terbit pada lantunan lidahnya adalah bicara yg penuh Hikmat... Subhan'Allah...



Moga menjadi pedoman utk diri yg sering alpa..

Rabu, 2 Mei 2012

Membentuk Anak Soleh



Alhamdulillah tenang-nya hati melihat anak2 berpakaian seperti sunnah Rasul-Ku, Moga anak2ku juga seperti anak2 mereka ini.. Cantik rohani & jasmani-nya terdidik oleh akhlak yg Mulia... Ameen..



Membentuk anak berakhlak Mulia bukanlah semudah yg di fikirkan, anak2 adalah manusia yg berakal, makhluk yg punyai panca-indera, yg dpt melihat, mendengar dan berfikir setiap ape yg dipertontonkan oleh Ayah dan Ibu..

Lihatlah anak2 dgn pandangan kasih syg, lihatlah mereka itu sebagai insan yg perlu anda corakkan dgn didikan agama dgn akhlak yg mulia dgn bahasa yg indah dgn budaya islam yg syumul, dgn budi bahasa yg tinggi dgn adab yg santun..

kerana mereka adalah amanah bagi kamu, maka bersabarlah dgn ape shj kerenah mereka, setiap yg mereka lakukankan sama ade baik atau buruknya, ia adalah hasil didikan kamu yg mereka lihat, yg mereka dengar dan yg meraka simpan didalam hard disk pemikiran mereka selama bertahun-tahun bersama kamu, bukan sehari bukan sebulan..

Oleh itu para ibu-bapa berdoalah kepada Allah andai ade kesilapan mereka yg kamu terlepas pandang dlm mendidik mereka, sehingga mereka tersasar dr dasar agama yg seharusnya mereka ikuti dan mereka patuhi.. bersabarlah, maafkanlah dan redhailah anak2 kamu..
wallahu'alam...

Pesanan buat diriku yg sering lupa.. !!

Erti Sebuah Cinta

CINTA,  KEKAYAAN, KECANTIKAN, KESEDIHAN,
     KEGEMBIRAAN ..!!!

Alkisah di suatu pulau kecil, tinggallah berbagai macam benda
 antaranya CINTA, KEKAYAAN,KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan
sebagainya. Awalnya mereka hidup berdampingan dengan baik dan saling
melengkapi. Namun suatu ketika, datang badai menghempas pulau kecil
itu dan air laut tiba-tiba naik semakin tinggi dan akan menenggelamkan
pulau itu. Semua penghuni pulau cepat-cepat berusaha menyelamatkan diri.

CINTA sangat kebingungan sebab ia tidak dapat berenang dan tak
mempunyai perahu. Ia berdiri di tepi pantai mencuba mencari
pertolongan. Sementara itu air makin naik membasahi kaki CINTA. Tak lama CINTA
melihat KEKAYAAN sedang mengayuh perahu.

"KEKAYAAN! KEKAYAAN! Tolong aku!" teriak CINTA. Lalu apa jawab
KEKAYAAN, "Aduh! Maaf,CINTA!" kata KEKAYAAN. "Perahuku telah penuh
dengan harta bendaku. Aku tak dapat membawamu serta, nanti perahu ini
tenggelam. Lagipula tak ada tempat lagi bagimu di perahuku ini." Lalu KEKAYAAN
cepat-cepat mengayuh perahunya pergi meninggalkan CINTA tenggelam.

CINTA sedih sekali, namun kemudian dilihatnya KEGEMBIRAAN lewat dengan
perahunya. "KEGEMBIRAAN! Tolong aku!", teriak CINTA. Namun apa yang
terjadi, KEGEMBIRAAN terlalu gembira karena ia menemukan perahu
sehingga ia tuli tak mendengar teriakan CINTA. Air makin tinggi membasahi CINTA
sampai ke pinggang dan CINTA semakin panik. Tak lama lewatlah
KECANTIKAN.

"KECANTIKAN! Bawalah aku bersamamu!", teriak CINTA.

Lalu apa jawab KECANTIKAN, "Wah, CINTA, kamu basah dan kotor.
Aku tak bisa membawamu ikut. Nanti kamu mengotori perahuku yang indah ini.
" sahut KECANTIKAN.CINTA sedih sekali mendengarnya. CINTA mulai menangis
terisak-isak. Apa kesalahanku, mengapa semua orang melupakan aku.. :.(
                                                                           
Saat itu lewatlah KESEDIHAN. Lalu CINTA memelas,

"Oh, KESEDIHAN, bawalah aku bersamamu",
kata CINTA. Lalu apa kata KESEDIHAN,
"Maaf, CINTA. Aku sedang sedih dan aku ingin sendirian saja... ",

kata KESEDIHAN sambil terus mengayuh perahunya. CINTA putus asa..
            
Merasakan air makin naik dan akan menenggelamkannya. CINTA terus
berharap kalau dirinya dapat diselamatlkan. Lalu ia berdoa kepada Tuhannya, oh
tuhan tolonglah aku, apa jadinya dunia tanpa aku, tanpa CINTA?                   


                                                                           
Pada saat kritis itulah tiba-tiba terdengar suara,
"CINTA! Mari cepat naik ke perahuku!" CINTA menoleh ke arah suara itu
dan melihat seorang tua reyot berjanggut putih panjang sedang
mengayuh perahunya. Lalu Cepat-cepat CINTA naik ke perahu itu, tepat
sebelum air menenggelamkannya.

Kemudian di pulau terdekat, orang tua itu menurunkan CINTA dan ia segera
berlalu pergi. Pada saat itu barulah CINTA tersedar, bahwa ia sama sekali
tidak mengetahui siapa orang tua yang baik hati menyelamatkannya itu.
CINTA  segera menanyakannya kepada seorang penduduk tua di pulau itu,
siapa sebenarnya orang tua itu...??

"Oh, orang tua tadi? Dia adalah "WAKTU", kata orang itu.
Lalu CINTA bertanya "Tapi, mengapa ia menyelamatkan aku..?

Aku tak mengenalnya. Bahkan teman-teman yang mengenalku pun enggan
menolongku", tanya CINTA heran. "Sebab", kata orang itu,

"Kerana hanya WAKTU lah yang tahu berapa nilainya harga sebuah CINTA itu.....

Membaca cerita ni buat kesekian kalinya membuatkan aku tersenyum sendiri,
bagitu jauh WAKTU meninggalkan aku bersama sebuah Memory... :)