Isnin, 28 Disember 2015

R E S I G N A T I O N

Alhamdulillah,

Seperti yang selalu aku minta dalam setiap doaku, aku ingin bebas melakukan ape shj, aku ingin meluangkan masa bersama anak kesayanganku, aku ingin menjadi seorang ibu yg serba mampu melakukan ape shj dengan lambakan masa semaksima mungkin bersama anak2 & keluarga.



Pada 1 Januari 2016 aku dengan rasminya telah meninggalkan Dunia Korporat yg banyak menuntut masa & perhatianku. Maafkan aku semua, jika keputusan yg diambil seolah2 tidak menyokong perkembangan syarikat, tetapi aku mempunyai cita2 yg lebih besar dari membangunkan sebuah syarikat. Aku ingin melihat anak2ku membesar bersamaku, bangun pagi melihat ibu masih di sisi, menyediakan sarapan pagi & tengahari. Aku ingin membebaskan diriku dari dicengkam tugasan harian sebagai seorang pekerja. Pagi2 bergegas ketempat kerja, kadang2 tidak sempat menyediakan ape2 sarapan untuk suami & juga anak2. Telah terlalu lama aku habiskan usia untuk khidmat kepada dunia sedangkan tanggungjawab mendidik anak2 hanya seperti melepas batuk di tangga.

Sudah hampir 7 tahun aku bersama kumpulan Albukhary. Cukuplah bagiku menimba segala ilmu, memahami selok belok perniagaan besar. Mendalami hati seorang bilionaire yg begitu tulus & mulia, sering bertolak ansur & menghormati insan yg lebih berusia sekalipun Dia adalah seorang pemilik harta yg ternama. Mungkin kerana sikap murni & keluhuran budi-nya mengangkat darjat sebagai Hamba pilihan Allah untuk dicurahkan segala rezeki yg melimpah ruah. Hati yg bersih dari segala prasangka, meskipun banyak yg membuat durjana, sungguh mulia sifat seorang hamba. Mudah2n Allah setiasa merahmatimu, mencurahkan rezeki yg banyak kepadamu untuk membangunkan syiar agama & bangsa seluruhnya.

Walaupun berat rasanya untuk meninggalkan segala kerja2 kebajikan & pembangunan, tetapi mungkin itulah yg terbaik untuk diri seorang wanita yg lemah ini. Dek kerana desakan kerja, kadang2 anak menjadi mangsa, ibu yg pulang keletihan setelah seharian ditempat kerja sememangnya tiada masa untuk melayan kerenah anak yg mula menginjak usia. Duniaku hanya utk anak & keluarga. Aku tidak punya cita2 untuk membina karier seringgi gunung. Apa yg ada di dalam jiwa, aku ingin melihat anak2ku berjaya menjadi seorang Hamba & juga manusia yg berjaya. Seorang khalifah yg bersemangat waja menjunjung agama. Seorang kanak2 kecil yg petah mengalunkan bait2 AlQuran. Yaa... itulah cita2ku. Dan kerana itu, aku tinggalkan dunia yg penuh glamour & menyeronokkan itu demi sebuah niat yg suci, mudah2n Allah merahmati.

2016 akan bermulanya sebuah episod baru, mengharungi segala cabaran sebagai seorang ibu yg menjana pendapatan hanya dari rumah. Banyak org yg menghalang niat suci ini. Pelbagai andaian dibuat, ada yg bimbang segala komitmen bulanan tidak mampu ditanggung akibat desakan ekonomi yg semakin menjerut. Tetapi aku percaya, Rezeki Allah itu luas, Allah itu maha melihat, maha mendengar, Dia tahu ape yg terbaik untuk hambanya. Demi seluruh Alam yg berada  di dalam genggamanNYA, yakinlah dengan sepenuh hati, jika kamu membantu agama Allah, Allah akan permudahkan segala urusanmu, jika kamu menjaga amanah Allah, Allah akan menjaga dirimu. Bersangka baiklah dengan NYA. kerana Dialah Raja bagi segala Raja.







Rabu, 23 Disember 2015

KisahKu :: Pertama Kali Membeli Kereta Lelong

Ke lelongan kereta kali ni aku bersama my younger brother "Sadiq". Tujuan hanya untuk tengok2 kereta & ajar budak tu camne nk beli kereta lelong. Mmg blh buat duit sebenarnya klu rajin & ade sedikit capital at least 15k. Oklaa aku nk cerita sikit sejarah aku mula menceburkan diri dalam bidang lelongan kereta ni. Aku mula membuat bidaan pertama pada awal tahun 2004, masa tu aku masih menuntut di UiTM Shah Alam. Aku bersama seorang rakan pada mulanya hanya sekadar ingin mendapatkan feel tengok org bid kereta lelong. So kami pun pergi berdua je kt salah satu autioneer kereta yg dekat sungai sekamat Kajang. Sambil duk tengok org bid tu dalam hati rasa macam nk join jugak bid. Coz harga kereta mmg murah. Aku kan kepala bisness, asal tengok peluang yg bagus je terus nampak duit berkepok2 akan masuk poket. Walhal banyak benda lain lg yg perlu difikirkan. Dipendekkan cerita aku dengan tidak sengaja telah membuat bidaan untuk kereta kancil EX850 2001, harga sekitar 7k tp aku menang bidaan pd harga RM11,800. Kereta kancil tu telah ditukar enjin-nya kepada Enjin Daihatsu L2, siap dengan meter bagai. Mmgla ada kerosakan biasa spt tayar yg sudah rosak, masalah komponen enjin yg perlu diganti & sebagainya.

Walaubagaimanapun aku selalu bernasib baik kerana dlm keadaan yg serba tidak tahu tiba2 ada seorang "Abg" yg juga pembida kereta lelong disitu memberi sedikit panduan & tunjuk ajar kepadaku. Alhamdulillah dengan bantuan & maklumat yg diberikan kereta lelong pertama aku tu telah selamat dipakai selama 2 tahun lebih sepanjang pengajian di UiTM Shah Alam & telah dijual dengan harga RM16k pada tahun 2007. Selepas tu ade beberapa siri lelongan kereta lg berlaku. Hampir 8 buah kereta lelong telah berjaya aku beli & uruskan. Kereta kancil EX660 yg aku beli pada tahun 2006 telah aku gunakan sebagai kereta sewa kepada student2 UiTM masa tu. Sebulan pendapatan daripada hasil sewaan blh mencecah hampir RM2000. Alhamdulillah rezeki Allah itu di mana2 shj. Kereta tu pun aku jual pada tahun 2010 dengan harga RM9500.

Dalam banyak episod suka & bahagia tu, ada juga kisah2 duka yg mengiringi perjalanan pengurusan kereta lelong ni. Bila sesekali terkenangkan kisah2 itu fikiranku terpaut pada wajah2 insan mulia yg tidak pernah jemu mendidik & menyelesaikan segala masalahku sepanjang hidupnya. Aku dan arwah Umi serta Abi beberapa kali berulang alik ke JPJ Kota Bharu bagi membuat geran kereta & proses tukar nama. Juga beberapa kali ke JPJ Johor Bharu kerana geran kereta di sana. Seorang kawan yg baik & sudi membantu juga adalah tunjang utama kejayaan ku pada masa itu. Semua kepayahan itu telah aku lalui, membuatkan jiwa & mindaku telah lali menghadapi suka duka sebuah kehidupan. Bukan senang untuk senang, dan bukan susah utk susah.

Hidup perlukan seorang teman yg bersedia untuk menghadapi suka duka bersama, bukan hanya berdiri kaku & memandang sepi tanpa ape2 penyelesaian. Hidup akan terasa indahnya bila kekuatan mental itu dikongsi bersama. Kadang2 hanya dengan memberi beberapa maklumat & idea, walaupun idea yg diberikan itu tidaklah  sebernas mana, tetapi sudah cukup untuk memberi pintu kepada kekusutan sesuatu masalah. Rasa Kebersamaan dan saling mendokong itu amatlah penting bagi mencapai sesuatu hasrat & impian. Mudah2n dihadirkan disisiku insan hebat & mulia seperti mereka yang pernah hadir dalam hidupku suatu masa dahulu. Ameen. Salam Maulidur Rasul.

Ahad, 20 Disember 2015

Savvy Part 1 : Menang Lelongan Kereta

Pembelian yang tidak dirancang, aku pada mulanya hanya berniat untuk membelikan sebuah kereta kecil untuk kegunaan my younger brother. So pilihan terbaik adalah membida kereta lelong. Target kereta pilihan adalah Gen 2 , Myvi or Viva. Entah bagaimana tiba2 saje hati tertarik dengan kereta proton Savvy, seperti cinta pandang pertama, tengok2 lebih kurang terus aku masuk bid. Sekali menang pulak, adusss.... my hubby dah buat muka cuak coz tak sempat nk cek enjin bagai alih2 aku dah masuk bid than menang. Kos repair belum buat kira2 lg. Aku macam biasa, muka confident ala2 semua ok, sekali bile hubby bukak enjin, nah amik ko, banyak gile barang yg xde. Anggaran kos 6k untuk beli computer box, TCU, Map Sensor, beteri & segala mak nenek sensor renault yg bapak mahal. Ting...ting...ting... da nampak duit keluar dalam awan kt atas kepala aku. Bawak betenang dulu. Ape2 kereta ni nk kene buat fullpayment kt Bank dulu. Step by step jgn gelabah. Walaupun aku pun dah cuak jugak tp berlakon ala2 ok jela... Huhuhuhu...


Hubby tgh cek barang2 dalam kereta..

Setelah selesai membuat spotcek barang2 yang xde, maka kami pun beransur pulang. Sepanjang perjalanan adela call supplier sparepart renault. Harga mmg dah agak dah, mengalahkan BMW derr. Seketul sensor RM200++ itu baru satu. Total repair yg diberi oleh sebuah bengkel dalam 8k. Aduuuss... Mahai nak mam.. nii. Last2 kitorang buat decision untuk let it go je kereta savvy tu. So deposit kami RM1550 akan hangus laa. Mmg sebak jugak nk buang camtu je, tp klu camtu rupenya mmg tak kuasa nk perabis fulus sebanyak tu utk kereta savvy tu. Kami masih ade  10 hari untuk berfikir semasak2nya, samada nk amik kete savvy tu or deposit hangus. 


Gear lever pun hilang, camne aku boleh tak perasan 😂😂...

Dalam tempoh tu, semua blog pasal savvy aku bukak & menelaah satu persatu, dari segi harga barang, tempat nk dapatkan brg spare part, bengkel yg tak cekik darah & etc. Mmg Allah dah takdir untuk kereta Savvy tu menjadi sebahagian dr keluarga kami. Akhirnya kami mengambil keputusan untuk amik kete tu & bt pembayaran penuh kepada bank. 

Adik aku pulak tak nak pakai kete savvy tu, mahal katanya, xde duit nk repair nnt, Dari pakai savvy baik amik motor SYM200 (Motor My hubby). Hmm ape2la, so my hubby ckp dia je nk pakai savvy tu, motor SYM200 tu kasi jela kt sadiq. Bnyk pulak duit nk kluar, nk repair kereta lg, nk repair motor lagi. Sendiri cari pasal, sendiri fikirlaa. 

Allah yg Maha Pengasih selalu membantu hambanya, tiba2 ade seorang pomen yg offer good price utk repair savvy kami tu, kos sekitar 3k shj katanye. Alhamdulillah, akhirnya kami temui jalan keluar. Banyak juga barang2 yg rosak, so kereta tu park dekat bengkel Wan di Seri Kembangan lebih kurang sebulan. 

Bersambung......



Episod 2 : Aidiladha - Hello Kitty Town

Dah lama sangat entry ni terbengkalai, banyak betul perkara yg membuatkan aku xsempat-sempat nk hapdet segala cerita yang dah bersusun-susun. So aku habiskan entry bercuti ke Johor ni la dulu yea.


No bilik kami di Pulai Spring

Haritu kitorang menginap di Pulai Spring Resort selama 2 malam. Kami menghabiskan cuti 3d2n di JB dengan mengunjungi Hello Kitty Town. ALHAMDULILLAH mmg menarik tempat tu untuk kanak2. Nuha Safiya adalah manusia paling excited dapat masuk kt situ. Macam2 ade, seharian kami habiskan masa di situ. Jap aku uploadkan beberapa gambar yg masih dalam simpanan.


Sekeping tiket kami dapat RM85/pax. Dah discount tu, klu tidak RM120/pax. Sebab ade card Petron so dapatla rebet skit. Okla dr xde.



Duk berjimba dalam kitty house.


Ade aktiviti bergambar bersama hello kitty & the geng. Beratur jugakla nk amik gambar tu. Layankan aje demi anakanda Nuha Safiya.



Ni aktiviti buat cookies. Lepas siap buat blh makan.. yumm...yumm...

Kami sampai kt Hello kitty town ni dlm kul 10am dan habis sekitar jam 5.30pm. Enjoy your day my dear doter. Hope U happy. Love u so much. 


Isnin, 21 September 2015

Episod I : Aidil Adha Lepak di Pulai Spring Resort Johor

Salam Aidil Adha untuk semua kawan2. Rasanya dah berkurun blog ni aku tak update dengan cerita percutian & aktiviti kami sekeluarga. Kekangan masa amat terhad, jika ada masa pun semua full dengan aktiviti jalan2 & lepak di rumah bersama my beloved doter. selama beberapa bulan ni banyak tempat jugak yang dah kitorang jelajah disegala ceruk alam. InsyaAllah jika ade kelapangan nanti aku akan update satu persatu untuk yang nk buat panduan.
 
 

 
Sempena Raya Korban ni, kitorang plan nk g jalan2 ke Pulai Spring Resort Johor. Anak yatim piatu camnilah gayenya, nk balik kampong pun dah xde mood coz 22 belah parent dah xde. So sesekali time2 cuti panjang camnilah kitorang buat aktiviti jalan2 bertiga. Memandangkan aku nk jumpe sorang member yg dah pindah kt JB maka sebab tulah sempena cuti ni aku plan nk ke JB. Sambil2 bercuti & lepak di swimming pool hotel yang besar tu. Perkara pertama yang akan aku tengok bile nk book hotel kt mana2 ialah saiz swimming pool kt hotel itu. coz kami anak beranak ni mmg suke berendam. hihihi
 
 
Hello Kitty Town comel je kan, Nuha mesti suke ni klu dapat pergi kan..
 
 
Kos bilik penginapan di Pulai Spring Resort ni berharga RM350/nite coz consider as peak season (Hari Raya). Tapi kitorang dapat discount sebab my hubby kerja gomen so dapatlah gomen rate. Alhamdulillah settle booking bilik 3H2M. Aktiviti yang akan telah dirancang sepanjang disana adalah, Window Shoping kt JPO (Johor Premium Outlet), Hello Kitty Town, LEGOLAND, Pusing2 Nusajaya tengok new development kt situ, lepak2 cari makan sekitar JB or masuk Singapore klu rajin. Hmm itulah aktiviti yang ada. Plan nak ke LEGOLAND tu masih dalam pertimbangan sebab harga tiket  dia ... adusss dekat 3g pure gold dah lebur kt situ. Ape2 nnt akan diceritakan dalam Episod II 
 

Jumaat, 26 Jun 2015

Ayahanda Kesayangan Kembali Ke Hadrat Ilahi

Pada 29 April 2015 yang lalu, Abi telah kembali menemui pencipta-NYA. Harini sudah hampir 2 bulan Arwah Abi pergi meninggalkan kami. Aku sangat terasa dengan pemergian Abi. Aku hanya sempat menjaga abi selama 3 hari pada 2 minggu lepas. Walaupun keadaan abi ketika itu sudah agak kritikal, tapi aku betul-betul tidak menyangka Abi akan pergi seawal itu. Abi telah disahkan mengidap Lung Cancer stage 4 oleh doktor Pakar paru-paru Hospital Tengku Ampuan Zahirah Kuala Terengganu. Patutlah beberapa bulan sebelum tu, abi ada mengadu kepada aku yang dadanya terasa sangat sakit & dia agak sukar untuk bernafas ketika itu. Doktor hospital Dungun suspect Abi dijangkiti TB pada mulanya, so abi terpaksa dikuarantinkan, entah ape2la doktor ni, asal boleh cakap je, padahal abi mengidap cancer stage 4 da masa tu.

Kalau ikutkan perancangan yang telah aku aturkan, pada tarikh 29 April tu abi & juga mokde (my step mother) akan ke rumah aku di kajang dengan menaiki flight dari Kuala Terengganu ke KLIA. Kerana pada 30hb April abi akan menjalani rawatan kimo paliatif bagi mengurangkan sedikit kuantiti sel kanser di Institut Kanser Negara Putrajaya. Tapi kite hanya merancang, Selebihnya Allah yang menentukan, pada jam 2.00 pagi 29 April 2015 abi telah kembali kepada penciptanya. Adik & abg khabarnya ada di sisi abi ketika abi sedang nazak.

Manakala aku pula pada ketika itu sedang nyenyak tidur dirumahku bersama my beloved doter di atas tilam. my husband pula berkursus di Melaka. Bertubi - tubi panggilan masuk pagi tu, tapi semuanya hanya dalam mimpi, lebih kurang jam 4 pagi my hubby sampai di rumah & mengetuk pintu bilik sambil memanggil aku supaya membukakan pintu bilik. Sayup-sayup suara itu aku dengari, tapi aku masih mamai, tiba-tiba hubby ade dirumah pulak, kan hubby ke Melaka tadi malam, kenapa tiba2 pagi2 buta ni dah ada depan pintu bilik pulak ni. Rasa seram tiba2 menerjah ke jantungku. betul ke hubby yg panggil ni, serba salah aku nak membuka pintu bilik, bimbang pencuri ataupun perompak. 

Sebaik sahaja aku membuka pintu bilik, hubby terus meluru & memeluk aku, katanya Abi telah tiada. perlahan saja suara tu hinggap kegegendang telingaku. aku kaku seketika, benar ke berita ni, aku bermimpi lagi ke ni. Allahuakhbar, aku terduduk di katil. Aku tersentap seketika menerima berita yang amat tidak terduga itu. Allah... air mata satu persatu jatuh ke pipi. Padahal aku telah merancang untuk mengambil unpaid leave bagi menjaga abi di hospital Putrajaya nanti. Tapiiiii abi terlebih dahulu pergi sebelum aku sempat membalas segala jasa2-nya. Setelah hampir 7 tahun arwah umi kembali kini abi pula pergi meninggalkan kami. Rasa kehilangan arwah umi masih belum pudar kini abi pula pergi mengadap Ilahi. Terlalu cepat masa berlalu, seolah-nya hidup dunia ini hanya beberapa ketika. Aku masih terasa sepertinya aku ini masih anak-anak, baru shj beberapa tahun melepasi zaman universiti, baru shj ingin merasa adanya duit untuk di beri kepada umi & abi, Semuanya begitu pantas berlalu.

Sekitar jam 5 pagi, Aku dan hubby bergegas balik ke Dungun Terengganu untuk memastikan kami sempat sampai sebelum jenazah di kebumikan. Alhamdulillah segalanya berjalan dengan sempurna. Tepat jam 11 pagi arwah abi selamat disemadikan di sebelah pusara arwah umi. kini tinggallah kami 4 beradik bersama keluarga masing2 untuk meneruskan hidup ini hingga tiba ke suatu masa yang ditentukan. Semoga Allah mengampuni segala dosa abi & umi. Mudah2n abi & umi ditempatkan dikalangan hamba2-NYA yang mendapat Rahmat & kasih Sayang Allah 

Al fatihah.....




Birthday Hubby :: Purse Coklat

Selamat Hari tua hubby ...



Hari ni tanggal 9 Ramadhan hari jumaat adalah bestday my hubby, aku dah plan nk belikan dia purse coz dah nak hampir 7 tahun purse hantaran perkahwinan kitorang tu xbertukar, walaupun masih lagi dalam keadaan yang elok dan boleh tahan lagi 7 tahun :) hihihihi... 

Last month dengan muke selamba badak hubby cakap kt aku :

"klu Ayg ada rancangan nk belikan Abg hadiah, belilah purse..." 

Aku yg masa tu mmg  tak terfikir langsung nk belikan apa2 hadiah utk pakcik perasan ni. Tiba-tiba sentap sat... dalam hati aku berkata "amboi2 sedaapppnye order, ingat mesin ATM ke .." sambil main HP & buat2 tak dengar. Aku ni mmg suke buat muke xde perasaan je selalunya tapi jauh dalam hati aku tu xdela kejam sangat. Dah terbiasa camtu kot, yerla xkan nk tunjuk beria sangat pulak kan... like :

"Ok... sayang nnt I belikan utk U, lagi U nak ape sayang, xkan purse je syg.."

Gile ke ape camtu. buat xtau je dahlaa kan. Lagipun pakcik perasan ni time dia nk buat muka manis bukan main tersusun bahasa, tapiii time mulut nak mengZaass aku, amboiii2 boleh tahan ayat dia "rasa terbakar sebulan" aiiisshhh sabor ajela.. hurrmm....

Memandangkan opis aku tu sebelah aje dengan KL sentral & NU sentral maka xdela susah sangat aku nk g tunaikan impian pakcik perasan yg nak kan purse tu. Dahla semalam dia mengZass aku, klu ikutkan hati malas aku layan pakcik mulut lazer ni, tp itulah aku, nk buat xtau camtu je macam xsampai hati, pergila jugak menapak ke Parkson Nu Sentral tu. pusing punye pusing terjumpelaa purse yg pada aku mesti pakcik suke ni... ala2 askar gitu.. pakcik lazer kan pegawai tentera. Hmm okla tu kira jadi jelaa. Ok dah settle hadiah nk kene carik kad pulak. Cashier advice aku ke kaunter customer service kt bahagian atas, kt situ ade service bungkus hadiah & kad skali. Ok settle semuanya. 

Hadiah tu aku letakkan aje dalam almari tempat pakcik lazer selalu letak kunci kereta dia, nnt klu dia nk letak kunci kereta dia taula yg ade insan mulia yang baik hati ni kasi hadiah. Tak reti-reti nak say sorry & say thanks ke pakcik... aaiiisshhh geramnye rasa, dah melazer aku pastu buat muke tak bersalah, pastu buat ayat baik. ala2 macam xde ape2.. haaiiisshh awatlah aku lembut hati sangat, padahal dalam hati tu berkobar-kobar xnak layan da, aleh-aleh xterdaya nk let it go camtu je, hati selembut salju camnila, nampak macam aku yg buli dia, tapi sebenarnya dialaa yg paling banyak buli aku... 

Okla sempena birthday pakcik mulut lazer ni, saya nk wish :-

1.  Semoga sihat & bahagia selalu

2. Semoga sentiasa jadi sahabat saya yg terbaik.

3. Semoga Allah ampunkan dosa pakcik mulut lazer yang telah lalu & yang akan datang

4. Semoga Dipanjangkan usia yang berkat.

5. Semoga dimurahkan rezeki & diberi kejayaan yang besar dalam hidup.

6. Semoga pandai menjaga hati ur wife yg suci hati ni & kurangkan ayat2 sentap entah ape2.


sekian ... bye2


  
 

Khamis, 19 Mac 2015

Maafkan Ibu Yea Sayang !

Harini aku cuti sebab taska tutup 2 hari kerana pengasuh kawin. Hmm walaupun macam bengang jugak tapi kene berbaik sangka jugaklaa. Cuti hanya berbaki 7 hari, tapi sekarang baru nk masuk bulan 4 aduuussss ade lg 8 month to go.

Cerita seharian duduk dirumah dengan Nuha harini memangla best, pagi2 dapat masakkan sarapan untuk kakak, pastu mandikan kakak dalam kolam kecik, pastu basuh baju n kemas rumah. Aduyaaaiii sungguh penat tak terkira. Penat yang amat jadi suri rumahtangga ni. Sebab kerje tak pernah habis, ada2 saje yg kotor di sana sini. Bersih kt atas kotor kt bawah, cuci kt lantai kt dapur, si kecik buat aktiviti menempek roti bersalut coklat kt lantai, pastu lekat pulak kaki dia, habis merata-rata lantai rumah melekit dgn coklat. Uh... ini boleh mendatangkan MARAH !

Walaupun sesabar mana seorang ibu tu, pasti meletup jugak sekali skala dek kerenah anak2. Nak buat camne, kite bagitau elok macam mane pun bukan dia faham sangat. Aleh-aleh dia buat lagi, itu yang Suara Monster akan kedengaran berkilo meter tu, kuuussshhh semangat. Sepetang tadi, si kecik kosongkan sebotol sabun di toilet bawah, padanla senyaappp je, ingat dia tido, skali dia curahkan sabun mandi, Ya Allah Ya Robbi, geram sungguh rasanya, ibu baru je nk rest sekejap, dia sambung projek lain pulak yea. Xpasal2 kene upah kt tapak kaki & betis. Dah niat tak nak pukul sampai dia umur 7 tahun tetapi ape kan daya, dalam keadaan penat pun belum hilang dan seharian dah bersabar dengan macam2 kerenah si kecik, Lastly terbabab jua akhirnya.

Masa mandikan dia petang td, tiba2 terpandang dibahagian betis kakak, seperti berjalur merah. Allah terasa bersalah pulak pukul kakak tadi, ingatkan pukul perlahan sahaja, xdela sampai nk tinggalkan kesan. Tiba2 rasa sedih sangat, aku terus ambilkan ubat gamat dan sapu kat tempat tu. Sambil sapu ubat aku cakap kt kakak..

"Maafkan ibu ye sayang, ibu tak sengaja, lain kali kakak janganla buat perangai macam tu lagi yea..,"  Kakak hanya pandang muka aku dan menganggukkan kepala. Rasa berdosa pun ye jugak, sebelum ini aku hanya ugut sahaja nk rotan dia tapi tak pernah pulak aku rotan betul-betul. Allahuakhbar.... Astarfurullahalazim... aku peluk kakak kuat2, rasa macam nak menangis. Maafkan ibu ye sayang ! 

Selasa, 17 Mac 2015

Bila Nuha Rindu Abi !

"Ibuuu.... Abi mana ?"
"Abi Work.."
"Ibuuuu.... Abi mana ?"
"Abi work..."
"Hurmm..Uha nak kut Abi..."
"Abi workla syg, mana boleh ikut"

Selalu bile aku cakap "Abi work" dia just ok je, tapi kali ni lain pula reaksi-nya, mungkin dia da mula terasa lama sangat abi dia xde. Sejak dua tahun ni paling lama my hubby Outstation hanyalah 3D2N je, tak pernah lagi sampai seminggu. Bile dia dengar je enjin kereta sayup2 depan pagar, cepat2 dia berlari ke tingkap depan, untuk mengintai, ingatkan abi dah balik agaknya. Sian kakak :,( ... Kadang2 dia berangan sorang2 pastu dia bagitau " "Ibuuu... abi dah sampailaa.." Aku pun terasa juga bile hubby xde, nk tido malam pun tak lena, bukan sebab ape, tapi sebab risau duduk 2 beranak je. Selalu otw balik kerja aku rajin menyinggah belikan sate willy or nasi arabica di seksyen 7 tp bile hubby xde ni nak bli makanan pun rasa tak seronok, mana best makan sorang2, nak masak lagilah malas, walaupun seharian tak makan nasi lagi. Tiba2 rasa kenyang je, Cukup je dgn 2 keping roti dan segelas air milo. Mmg tak syak lagi, blh turun 1kg sehari cara ni. Mmg berkesan sungguh...

Boleh dikatakan hampir setiap petang my hubby yg akan pick up kakak dari Taska dan bawak kakak bershopping ke kedai runcit berhampiran Taska Taman Harmoni. Aku selalu cakap kt hubby, jgnla asyik bawak g ke kedai runcit setiap ptg, nnt dah jadi rutin plak, asal petang nak pergi kedai bli aiskrimla, beli gula2 la... Hmm.... Bile kt rumah pulak, diorang dua beranak tu suke main sorok2 belakang pintu or bawah meja. Dah macam bestfriend da dua beranak tu. Aku ni sekadar tukang masak & kemas rumah je, klu aku xde pun, happy je dua beranak tu agaknya... Huuuwaaaaa....

Tadi petang aku sampai kt Taska lebih kurang jam 6.20pm. Aku park belakang pokok, tujuannye aku nk usha ape yg si kakak buat. Mmg acap kali aku intai dia petang2. Saje nk tengok keadaan dia bersosial dgn kawan2 kt taska tu. Selalu kakak happy je main gelongsor or main buaian, tapi petang tadi ibu tengok kakak seperti dilanda syndrom kemurungan. Macam kucing mati anak, muka sedih je duduk kt bangku simen di luar taska tu. Lebih 2 minit ibu mengintip kakak, pastu dah tak sampai hati nk tengok kakak dengan muka yang bermuram durja tu. Terus ibu buka pintu & panggil "Kakak". Bile dah nampak ibu datang, adalah sedikit keceriaan singgah pada raut wajah anakanda kasayangan ibu ni.

Abiiiiii cepatla balik, sian kakak ni. Hari2 intai abi kt depan tingkap. Ibu pun  turut terasa sedih bile anak ibu sedih. Sob...sob....sob....



Sabtu, 14 Februari 2015

Perginya Seorang Pejuang !





Tanggal 12 February 2015 adalah tarikh yang mendukacitakan oleh setiap insan yang pernah mengenali Allahyarham Tuan Guru Nik Abdul Aziz Nik Mat. Pada usia 84 tahun beliau telah di panggil menemui sang pencipta yang dirindui-nya sepanjang kehidupan. Segala perbuatan, tindakan dan ucapan beliau hanyalah semata-mata kerana Allah. Berjuta-juta pesanan disampaikan kepada segenap manusia khusunya rakyat Malaysia. Beliau lantang menegur sesiapa sahaja, tidak kira kawan mahupun lawan. 


Walaupun aku tidak pernah sekalipun bertentang mata dengan arwah namun pemergiannya membuatkan hatiku begitu tersentuh sekali. Seolah-olah insan yg dipanggil menjemput tuhan itu adalah atokku. Sejak menerima berita itu, hatiku tidak tenteram, terasa ingin sekali aku pergi ke majlis pengemubian beliau. Tapi apekan daya, banyak faktor yg menghalang. Apa yg mampu aku lakukan hanyalah membacakan ayat suci Alquran dan berdoa moga-moga roh arwah mendapat tempat yg mulia disisi Allah.


Aku sejak kecil lagi mengenali arwah sebagai simbol ulama melayu yang ikhlas memperjuangkan islam. Pernah terdetik di hati untuk pergi bertemu beliau, tetapi tidak kesampaian. Allah lebih mengasihi arwah, Dia lebih tahu mana yg terbaik untuk hambanya. Arwah sudah terlalu uzur untuk menempuhi segala kelelahan dunia yang menyakitkan. Arwah sudah terlalu letih untuk mengharungi pancaroba dunia yg penuh dosa ini. Doaku semoga Tuan Guru tenang di sana. 

Mudah2n akan lahir dari keturunan & susur galurku seorang hamba yg kuat beriman & tabah mengharungi dugaan dunia yg penuh maksiat ini suatu masa nanti. Mudah2n Allah mnegabulkan doa-ku. Allahumma ameen. Moga kite kembali bertemu di Padang Mahsyar nnt Tuan Guru. Dalam sepotong hadith ada dinyatakan, ketika dipadang mahsyar nanti, semua berjalan segerombolan iaitu berada didalam kumpulan masing2. Dan kite akan secara sendirinya berada bersama-sama dengan org yang kite cintai semasa didunia. jika manusia yg kite cinta & kite puja  itu ialah golongan artis, golongan pelaku dosa, maka disana nnt kita akan bersama-sama mereka. Fikirkan dan selamat beramal. 

...Al-Fatihah...

Rabu, 11 Februari 2015

Our Next Trip :: Negara Matahari Terbit !

Bile sebut pasal bercuti ni mmg best, semua org suke g jalan-jalan kan ? tapiii... klu kaki je yg berjalan xpelaa, ni banyak benda yg nak kene prepare & well plan. Jenuh jugakla kepala aku nk fikir semua persediaan untuk trip melancong kali ni. Macam2 benda bermain dalam minda ni. Dahla kos perbelanjaan agak tinggi di negara jepun ni, nak cari makanan Halal confirm payah punye. So semua bekalan makanan & periuk belanga wajib bawak ni. Nak pakai yg dah tersedia tu bimbang ada yg masak ekor pendek. EeEEee gelinya. So better bawak sendiri kan.

Walaupun duit Malaysia Vs USD jatuh teruk, tapi Yen biasa2 je, masih di tahap yg ok, tak banyak beza pun. 1000 Yen = 31 MYR. kire ok lagik latu. Penginapan kami tempah melalui AIRBNB. Kami tempah satu rumah terus.. alaa satu rumah pun bukannye besar sgt, ala2 studio aprtment je, tapi siap dgn kitchen bagai. Itu yg penting. Lagi satu wajib dekat dengan Metro station, senang nk berjalan. 

Penerbangan kami kali ni menggunakan Air Asia X. From KL to Osaka KIX. Jumlah hari yang di fikirkan Ideal adalah 10D9N hmm.. dah cukup untuk pusing dari Tokyo sampai ke Miyazaki InsyaAllah. Plan je baru, entah larat entah tidak nk tawaf satu Jepun tu nnt. Kenapa kami pilih bulan April untuk melawat Jepun..? Ini kerana Bunga Sakura akan mula berkembang pada bulan April. Harap dapatlah menimati keindahan bunga Sakura yg tengah berkembang tu. Lagi satu faktor utama ialah suhu pada ketika tu pun dijangka nyaman & xperlu berjeket tebal bagai. Jimat kos nk beli baju sejuk kan.. hihihi.. 

Rancangan untuk melawat Jepun ni telah dicadangkan oleh my Hubby, sebagai hadiah Bestday My doter & me. So hubby yg banyak plan segala tempat untuk dilawati, aku hanya adjust tang budjet serta tempat penginapan shj. Nampak mudah tapi tak semudah tu, sebab jepun ni kos perbelanjaan tinggi, nk kene fikirkan pergerakan dari satu kawasan ke kawasan yg lain tu camne, menggunakan High Speed train, Bus or Drive sendiri. Banyak benda jugak nk kene PK oOoOo. Semua perbelanjaan mesti under control & meet our budget. Itu paling penting. Walaubagaimanapun tahap keselesaan & timing pun penting jugak. Nak jimat punye pasal tapi masa rugi berjam-jam xpasal jugak camtu. Hmm... sabor jelaa :)  

Hope semua perancangan dapat dilaksanakan mengikut jadual, moga dipermudahkan segala urusan nnt. Ameen.  

Selasa, 10 Februari 2015

Visit Terengganu :: Nasi Dagang & Pasar Payang !


Setiap kali balik kampung kitorang pasti tawaf satu Kuala Terengganu untuk cuba Nasi Dagang yg di katakan sedap. Lain tangan yg memasak lain rasa dia, kadang2 kuah tak menjadi, tak sedap jugak nasi dagang tu. Tapi Klu arwah nenek & ummi yg masak mmg sentiasa sedap. Yum..yum.. sedappnya Nasi Dagang Terengganu ni.


Jika anda berada di Kuala Terengganu ade beberapa kedai nasi dagang yg sedap, antaranya terdapat di area Chendering & juga Rusila. So far Alhamdulillah sedap & berpatutan dari segi harga.


Sambil menunggu Nasi Dagang kami sampai, Kali ni kami lepak di kedai mak Jah yg dekat Chendering tu, tapi haritu kuah dia tak berapa Ump.. agak cair sedikit, so rasa nasi dagang tu agak kurang skit. 


Kecik pun suke makan nasi Dagang yea... 


After dah siap menimati sarapan pagi di Chendering tu, kami seterusnya meneruskan perjalanan ke Pasar Payang di Kuala Terengganu, ape yg menarik di pasar payang ni yea. macam2 ade, kepada peminat batik & sutera mmg wajib singgah la kt Pasar Payang ni. Klu nak cari emas pun boleh jugak singgah kt Pasar ni, Ini kerana harga emas di Terengganu adalah lebih murah berbanding di Kuala Lumpur. Kalau xpercaya tryla g beli kt sana. 



Pemandangan baru di Pasar Payang Kuala Terengganu, dah lama aku tak datang ke sini, hampir 2 tahun kot xdtg sini. Datang2 je banyak benda dah berubah, semua jalan dah jadi sehala. hihihihi.. jakun betul anak Terengganu sorang ni kan.


Sambil2 lalu pun sempat jugak aku usha harga emas di kedai ni, Hmm boleh tahan murah jugak harga dia, harga used gold pun dia amik tinggi. Mmg xleh nk compare harga dengan Poh Kong & juga Tomei.

Habis sehari suntuk jugak kami duk menapak dari kedai ke kedai. Sempat pergi bersembang dengan my cousin lg. Dah lama xjumpe dia, Raya haritu pun xjumpe, so saje amik kesempatan melawat ke kedai batik & sutera dia. Klu masa arwah cik ngah ade dulu, setiap kali datang ke kedai dia mesti dapat sutera free punye hihihi.. tp aku ni bukan berminat nk pakai baju kurng sngt, pakai seluar & blouse lagi mudah. So just usha2 harga je la. xbeli apepun. :)

Kisah kami, Sehari di Kuala Terengganu.

Isnin, 9 Februari 2015

Memoir-Ku di Kampung Halaman

Last week banyak cuti berturut, isnin cuti hari wilayah & selasa pula cuti hari Thaipusam. So cuti 4 hari terus, nak buat ape dengan cuti panjang ni yea, walaupun aku baru je kebah dari demam tapi semangat untuk jalan2 tu masih membara. Lagik2 bile di ajak untuk balik ke kampung. Hihihihi... 

Balik kampung adalah perkara yg menyeronokkan bagi aku suatu masa dulu, Namun sejak arwah ummi kembali menemui Pencipta, perasaan untuk balik kampung semakin tawar, tetapi setelah kehadiran si kecik Nuha yang kini telah berusia genap 3 tahun, aku dapat rasakan perubahan pada emosi aku. Perasaan untuk balik ke kampung telah mula berbunga kembali. Walaupun tiada sesiapa yg menyambut kepulangan kami seperti yg sering dilakukan arwah umi tapi aku tetap gembira. Perasaan Gembira untuk membawa anakanda kesayangan menikmati jalan2 kehidupan zaman kanak-kanak ku. Biar dia juga tahu bertapa indahnya hidup di kampung halaman.  

Berpagi-pagi sudah dikejutkan dengan bunyi ayam berkokok, bunyi azan subuh dari masjid berdekatan dan suasana pagi yang dingin & mendamaikan. di sebelah Petang pula aku membawa Nuha ke pantai di sekitar kampung. Nampak seronok anak ibu bermain pasir. keseronokan yang sama sekali tidak dapat di nikmati jika hidup di ibu kota.

Dungun Terengganu, adalah tempat membesarnya seorang aku, anak seorang Guru penolong kanan yang terkenal Garang-nya di daerah Dungun. Mempunyai seorang ibu yang sangat penyayang & bersemangat kental. Aku di ajar dan aku belajar tentang agama, tentang hidup, tentang logik, tentang segala ilmu. Hari2 selepas marghib aku membaca Al-quran dengan rotan panjang sedepa. 

Aku membesar dengan wadah perjuangan islam. Aku mampu menyelami setiap isi hati manusia. Sekilas aku memandang wajah2 mereka, aku tau niat yg terselindung dibalik hati. Mungkin anugerah Tuhan untuk diri yg tidak punyai ape2 ini. Aku dibesarkan dengan semangat ingin membantu, bila senang kite kongsi bersama, bile susah kite hulurkan tangan ringan beban. Aku tidak pandai untuk berniat jahat sesama saudara, aku tidak tahu bagaimana untuk merasa dengki bile melihat org lain berjaya, mungkin kerana aku tidak peduli tentang ape yg mereka miliki, kerana aku di ajar, rezeki itu milik Allah. Ia bisa datang & pergi semudah ABC. Itulah aku, manusia yg bertabah untuk hidup di mana-mana, walau tanpa siapa2 aku tetap gembira dengan ape adanya aku. Kerana aku tahu DIA sentiasa bersamaku, dalam suka juga dalam duka !


Ahad, 8 Februari 2015

Demam :: Tonsil Effection

"Sekilas ikan di air sudah ku tahu jantan betina nya"

Tapi aku bukan nk cerita pasal ikan ni, aku nk cerita pasal aku demam semasa berada di Alor Setar Kedah haritu. Awal2 lagik semasa dlm perjalanan ke Kedah tu, aku dah mule rasa tak sedap badan. di ringkaskan cerita, pada ke esokkan harinya aku demam panas, suhu badan 39.5 yea. Nuha pun demam, nasib baik hubby tak demam skali. Maka terpaksalah my hubby menjadi pelayan yg paling efisyen kepada kami 2 beranak, maklumlah dah demam ni macam2 perangai, yg tua ni xdelah meragam sgt, cume kadang2 request untuk air & tolong angkat la. Kesian hubby, plan jalan2 nk happy2 tp dah bertukar suram sedikit, yerla nak happy camne, isteri & anak dah xsihat, sume buat muke xlarat je, nak jalan2 pun xlarat.  

Walaupun dalam keadaan demam panas, aku masih menjalankan kerja2 yg telah di amanahkan kepada aku mengikut jadual, so tak perlulah aku cerita lebih2, nnt ade pulak mulut kepochi cakap aku "angkat bakul sendiri" tp kadang-kadang rasa sakit hati jugak bile segala usaha & susah payah kite sering diperlekehkan. Kalau kene kt diri manusia yg suke buat cerita tu, aku rasa entah siap ke tidak segala kerja ni. Aku ni takda bagus sgt, tapi aku tau kerja aku, so far semua kerja yg diminta semua aku siapkan mengikut jadual. So aku tak perlukan manusia mulut cap ayam untuk menyibuk hal2 kerja aku, cukup je dgn arahan my superior untuk aku buat itu dan ini. Yang cakap je pandai tapi habuk pun tak de tu tolongla bertaubat sikit, Nnt kat akhirat jijik benor makanan kamu. Takde kerja lain nak buat dah ke, asyik nk jaga tepi kain org lain je, kain sendiri hitam legam tu, bile ko nk bersihkan. adeehh letih layan manusia kepochi tak tentu pasal ni.

Bile terkena jangkitan kuman sel darah putih akan meningkat dengan banyak, so apabila mendapat blood test maka tahulah yg aku bukan denggi, kerana jika denggi sel darah putih akan drop bawah 4.0


3D2N aku demam, tapi semua kerja2 siap seprti yg dijadualkan Alhamdulillah. Memandangkan demam masih belum menampakkan tanda2 untuk baik, aku ajak hubby kt Klinik sebelum bertolak balik ke KL. Bimbang plak nnt klu terkene demam denggi. After checkup doktor mendapati aku terkene jangkitan kuman pada Tonsil. Pelik betul, Tonsil yang sakit tapi habis seluruh badan terasa sakitnya, pinggang & sendi-sendi semua terasa mencucuk-cucuk. Aku dapat MC 2 hari lepas balik dari Kedah, Doctor suruh aku berehat. Alhamdulillah, demam semakin recover.

Nuha pula sekejap je demam, after dah kasi ubat demam secara berkala, nampaknya demam dia semakin pulih, dah boleh melompat2 tu ok latu. Thanks hubby kerana menjaga kami dengan baik sekali. Mudah2n Allah sentiasa mengurniakan kesihatan yg baik untuk hubby. Ameen

Pesanan aku untuk manusia yang suke mendengki tu, tolonglah ubat sifat buruk kamu tu, Allah tu sentiasa menilik setiap sikap & niat jahat kamu tu. Jgn ingat kamu akan terselamat camtu je. Fikir2kan & selamat beramal.


 

Sabtu, 7 Februari 2015

Family Day ::: Bukit Cerakah Shah Alam

Selalunya org buat family day hujung tahun, tapi entah kenapa TUDM buat family day awal2 tahun. Hmm layan jelaa. Sekitar jam 7.30 pg kami sekeluarga dah siap untuk bertolak ke Bukit Cerakah Shah Alam. Klu ikut jadual, Aktiviti bermula jam 8.00pg, tapi aku tak rasa kami sekeluarga akan sampai jam 8.00pg, xkisahlah lewat skit pun kan, lagipun after join family day ni kami akan terus ke Alor Setar plak coz aku ade tugas di Alor Setar Kedah. Penat balik dari Dubai pun xhilang lagik, lagi kene Travel ke Kedah plak.. Huuuwaaaa... letihnyaaaa. Walaupun banyak org kata seronok asyik travel je kerja, tpiiiiii harus di ingat, klu duit berkepuk xpolaa, asyik2 kene travel situ sini, lagi satu kene travel ke tempat yg aku pun dah jemu nak pergi. Xdepe yg best pun, klu ade org yg nk tolong back up kerja aku ni, Ya Allah teramatlah aku alu-alukan, silakanlaa, kecik tapak tangan, pelepah nyiur aku tadahkan...

Ohh larik topik plak, berbalik kepada cerita family day kami di bukit cerakah, Alhamdulillah baik2 belaka. Hubby pun ade menang cabutan bertuah, besar gile hamper. hihiihihi... rezeki si kecik Nuha la ni. Seronok la dia nk bukak semua jajan2 yg ade tu nnt. Yang aku geramnye, bukak je pandai, makan-nya tidak, alih-alih masuk tong sampah.. isk.. kecik....kecik... nasib baik kecik lagi tau. Klu tak ibu gigit tangan tu... Hmmm...

Hadiah cabutan bertuah yang kami dapat :)


Main sorang2 pun happy yea... :)


Seronok layan mainan yang diperolehi dari urusetia, Dia main sorang2 dia je, bukan nak berkawan dengan org lain pun. ehehehe layan diri sendiri je yea.. bagus betul ... Menikmati kebahagiaan sendiri namanya, dia yang tiup pastu dia gelak sendiri, paling kuat dia just geng dgn ibu & abi je, suh g berkawan dgn budak-budak lain tak mau. Ape2la kecik asalkan bahagia & tidak menyusahkan org lain. Dah banyak event yg aku bawak si kecik ni, perangai dia mmg dah camtu dari kecik lagik, mmg payah dia nk ngam dgn budak2 sebaya dia. Dia lebih mudah di dekati oleh budak2 yang jauh lebih tua dari dia. hihihihi...


Isteri Timbalan Panglima Tentera Udara Dato' Akmal nak bergambar dengan si kecik Nuha. Mula2 ok je dia, tiba2 buat perangai plak, xdan nak amik gambar dah meragam, isskkk.. Nuha..Nuha... tak sporting betuila si kecik ni tau.. 


Dah letih lari-lari, main pasir, main belon sabun & kutip gula.. 
Masa untuk minum & makan yea, Oloh2 siannye kecik ibu kepenatan yea


Game kutip getah dengan mulut dengan menggunakan straw. layanzz.....


Abi buat ape ni lama sgt bersembang ni, Ibu dah naik kebas muka dah senyum kt semua org ni, penat pun ye jugak ni.. jomla balik... nk ke Alor Setar pulak ni. Klu dah jumpe geng tu, bersembang mengalahkan PM.... 


Kepada Family yg nak stay sampai petang bolehla terjun kolam, best jugak sebenarnya, tapi aku xde mood nk berfamily day haritu, coz dlm kepala banyak benda yg tengah duk fikir. Mood nk huha...huha.. tu merudum sikit... lagi tgh banyak kerja nk kene buat nii.. adeehhh dunia.. oh dunia... sampai bile la nk rase tenang skit hidup ni, kan best klu boleh lepak2 pastu cukup bulan gaji masuk... waaa best nye. Klu ade kerja camtu mintak tolong invite aku skali. Penat laa nk kerja 9 - 6 everyday ni, macam tak de life je..

Lebih kurang kul 1230pm kami dah cabut, letihla nk tunggu sampai habis. Station seterusnya ialah menhala ke Utara Tanahair, 8 jam pulakla duk dalam kereta, huwaaa letihnyaaa. Badan dah mula rasa semacam je, ade aku demam keletihan nnt. Lebih kurang Kul 7.00 mlm kitorang selamat sampai di Alor Setar Kedah. Tempat melepak sehari dua ialah di TH hotel Anak Bukit. Berakhirlah aktiviti 1 hari kami, Pagi di kajang menjelang malam kami di Kedah pula. xde kerja cari kerja.. itulah dunia... 

Pisang Goreng Cheese ?

Bukan main mahal harga Gorpis Cheese. Banyak org bercerita tentang Gorpis Cheese ni, so aku tidak ketinggalan turut mencuba Pisang Goreng Cheese ala Jakarta yang terletak di Syeksen 8 bandar baru Bangi yang berada di sebelah Restoren Kelisa tu. Harga klu tak silap aku RM7.00 satu set. ade dlm 7 potong pisang yg dihiris nipis. Sedap sangat ke ? Hmm xdela best sngat pun, sekadar tambah cheese. 1st and last kot aku beli Gorpis Cheese ni. Xberbaloi langsung pada aku.

hihihi ini shj yg tinggal, after dah siap goreng, sambil goreng sambil makan..


So memandang hari cuti ni kitorang mmg tak kemana-mana so terasa nk buat Gorpis Cheese ni. Tengok dalam fridge ade seikat pisang yg di beli 2 minggu lepas di pasar borong Sri Kembangan. Terus cakap kt Hubby "Jom buat Pisang Goreng Cheese, tapi kene pergi beli cheese dululaa..." hihihihi.. so my beloved hubby pun pergilah beli Mozarella Cheese yg telah siap diparut kt Billion depan jalan sana. 

Ape yg xkene dengan cheese yg dah siap parut ni ?? mmg xberapa nk menjadi laa coz cheese yg dah siap parut tu besar sgt, so lambat nk melting atas pisang tu. tapi bile makan tu sama je rasa dia, lagi best ape, sebab bersudu-sudu cheese aku taruk atas seketul pisang tu, xcukup letak atas pisang, aku sumbat masuk dalam pisang hahahaaha... amik kaw.. nak cheese sgt kan. hihihihi....

Jumaat, 6 Februari 2015

Dubai :: Last Day @ Burj Al Khalifa


Harini adalah hari terakhir kami di sini, mengikut perancangan awal, pagi ni kami ke Dubai City Center, lawatan pertama adalah ke Burj Al Khalifa iaitu bangunan tertinggi di dunia. Perasaan gembira & teruja tu mmg tak terkata. Padahal semalam dah kejang semua otot2 kaki ni, nasib baik minyak urut ada, bolehla menghilangkan sedikit rasa sengal2 dan sakit kaki, yang paling penting tukang urut sedia berkhidmat, so far my tukang urut ni mmg tidak menghampakan, jimat kos urut RM80. hihihi...


Perjalanan dimulakan seawal jam 8.00pagi, cuaca alhamdulillah tak hujan, kami ke Dubai Center dengan menaiki Metro ke Dubai Mall. Tempoh perjalanan sekitar 25 minit shj. Sampai di Dubai Mall semua org menuju ke pejabat masing2, hanya kami dan beberapa org tourist duk melepak depan pintu shopping Mall tu sementara menunggu pintu di buka. 

Harga tiket untuk naik ke Burj Alkhalifa ni adalah AED 125/adult. Tapi entah kenapa haritu kami kene AED 140/adult. Compius sekejap, awat mahal AED 15 plak ni ?? rupenya tiket kitorang tu da dimasukkan charge untuk snack. cisss rugi 30 AED. Memandai-mandai pulak pak arab ni tambah, saje je nk kenekan pelancong bajet macam kami ni. huh...


Sepanjang perjalanan menuju ke Dubai Mall dari Station Metro tu banyak pemandangan indah yg dapat di nikmati. Mata hanya tertumpu kepada beberapa tempat yg masih di peringkat awal pembinaan. Semua project under EMAAR, wah gile banyak company ni monopoli project2 kerajaan Dubai. Boleh dikatakan hampir 75% project mega yang sedang dibangunkan di Dubai adalah under EMAAR properties. Terbaik... !! 


Pemandangan dari Burj Al-Khalifa, Ketika ini kami berada di level 124 outdoor observation deck, lantai kayu ok. level 124 bukanlah level yang paling tinggi tetapi da rasa gayat semacam. nampak bangunan kt bawah tu kecik macam semut je. Dengan angin sejuk yg sepoi2 bahasa menghembus betul2 membuatkan aku jauh mengelamun seketika.

sedikit ringkasan mengenai Burj Khalifa dimana ia mempunyai jumlah level sebanyak 160 level dengan ketinggian 828 meter menjulang kelangit biru. Ia Merupakan bangunan tertinggi di dunia serta bilangan level terbanyak di dunia iaitu 160 level yang boleh diduduki. Ia juga mempunyai elevator service yang terpanjang di dunia. Berada seketika di bangunan ini membuatkan aku terfikir bagaimana hebatnya tenaga kerja dan juga kepakaran team project yang terlibat sepanjang pembinaan bangunan ini. Bukan mudah untuk menjayakan tugas besar lagi hebat seperti ini.


Antara project yg masih dalam pembinaan. Mungkin after 1 year plus dah complete kot semua tu. mungkin pemandangan sedikit berbeza & bertambah indah. SubhanAllah, hanya setitis dari selautan dari nikmat-NYA sudah cukup membuatkan kite merasa hebat & berbangga dengan Dunia. Allahuakhbar !


Bangunan Pencakar langit sedang giat dijalankan di Dubai, rata-rata project2 mega ini bertujuan menarik pelabur luar untuk melabur di Dubai & seterusnya menarik ramai pendatang dari luar untuk membeli property di sini. Dulu kawasan ni semua adalah padang pasir yg kosong tanpa ape2 tumbuhan mahupun bangunan2 tinggi melebihi 10 tingkat. Tapi harini, padang pasir yang dulu kering kontang telah bertukar wajah sepenuhnya. 

Jika diperhatikan betul2, ada sebuah bangunan Nun jauh di persisir pantai, ala2 bangunan rebung tu, Itulah dia Bur Al-Arab tapi kitorang xsempat nk ke sana, coz untuk ke sana kami terpaksa mengambil taxi dari station Metro yang terdekat. Memandangkan kami hanya ada masa beberapa jam shj lagi, kami skip dulula, mungkin next trip kot. Banyak lagi benda penting yg belum di selesaikan.


Bangunan cantik yang dikelilingi tasik besar tu adalah antara Hotel-Hotel & condominium mewah di Dubai, harga bilik Hotel di sekitar bandar ni lebih kurang RM3500 - RM25000 semalam. Agak2 banyak duit skit tu bolehla lepak semalam dua kt situ. Aku ada jugak terasa nk lepak semalam tp belum mampu lagik nak habiskan duit sebanyak tu semata-mata untuk sebuah bilik hotel. RM300/nite pun rasa dah mahal. Klu beli Gold Bar 999.9 dah dapat 2g tu... hihihi...


Inilah harga AED15 yg dimasukkan dalam tiket kami. Hmm segelas kopi panas & juga sebijik Croissant dah penat2 lepak kt atas tadi dapatlah melepas lelah kt cafe Burj AlKhalifa ni sambil menikmati pemandangan yang jarang2 dapat dinikmati. Sambil makan2 tu kami membuat sedikit perkiraan tentang segala kos sepanjang perjalanan. Kat mana nk reserve duit untuk beli hadiah untuk Opah & anak ibu. kire punye kire, lepas di tolak segala peruntukan bisness & jalan2 akhirnya balance hanya tinggal kurang dari 500AED. Memandangkan harini adalah hari terakhir kami di sini so xdela risau sangat, cume jgn terlepas flight sudah, yang tu klu terjadi mmg kene kerje part time cuci pinggan la jang oii.. hihihi...

Setelah hampir 30 minit lepak2 di bangku Cafe Burj Khalifa tu kami beransur ke shopping Mall dan seterusnya bertolak balik ke bilik hotel. Jam sudah menunjukkan 1230pm. Paling lewat pun kul 2.00pm kami dah kene check out dari hotel jika tidak, sila sediakan extra yea. 


Sambil Jalan-jalan di Dubai Mall, ibu terpandang kedai kasut kanak-kanak, sekilas pandang banyak design yang cantik-cantik. So ape lagi, jom kite terjah. Maka inilah hasilnya. Alhamdulillah siap hadiah untuk anak ibu. Untuk Opah pulak dia nak Abaya, Hmmm nk kene g carik kt pasar abaya la plak nnt. hopefully sempatla cari sehelai dua untuk Opah.

Perjalanan di teruskan seperti yang telah tercatat di schedule kami. Berkejar2 ke situ sini, sampai2 je kt  Hotel jam dah dekat kul 2, aku mintak hubby slow talk dengan pak arab kt depan tu untuk keluar lewat skit with no extra charge. mungkin dlm 2.30pm or 3pm camtu. coz nak mandi & solat semua. Alhamdulillah dia kasi. Lega skit rasa hati ni.


After 3.00pm kami mengemas beg2 pakaian dan tinggalkan sekejap di lobby hotel. Yerla, xkan nk angkut bagasi gajah tu boleh tersungkur kat kaki 5 jalan jawabnya nnt. Segala urat kaki & tapak kaki dah mula rasa sengal & kebas semacam. Dah macam masuk pertandingan Explore Race plak aku rasa.  Klu sekadar untuk aku, mmg aku tak pergi dah ke Pasar Abaya tu, tapi memandangkan Opah yang nak, terpaksalah aku gagahkan juga kaki untuk mencari sehelai dua bagi memenuhi hasrat opah.Hati org tua kene jaga, as long as boleh dipenuhi dan mereka happy oklaa. Klulaa arwah ummi masih ada.... :.(


Alhamdulillah, sempatlah aku angkat 3 helai abaya, 2 untuk Opah dan 1 untuk aku. Harga boleh tahan murah jugak. Klu kt Malaysia org jual dalam RM250 - RM300/helai. Selesai sudah segalanya. Masa Untuk bertolak ke Airport plak. Flight kami jam 8.30mlm, tapi kul 6.00ptg kami masih terkial2 dengan beg dan barang2 dagangan di Diera City lg. kul 6.45mlm baru kami menaiki Metro menuju ke Airport. 

Semua berjalan lancar tanpa sebarang masalah. tepat jam 7.30mlm kami dah berada di Airport & mula mendaftar masuk. Aku mengambil kesempatan untuk menunaikan solat seketika di Surau Airport, Masa nak solat tu, Ya Allah baru terasa sakit segala urat2 & sendi2. Masa duk seronok jalan situ sini xrasa sgt. adehh... Kami selamat Boarding & meninggalkan Kota Dubai pada jam 8.30 malam. 

Perjalanan balik dari Dubai - KL mmg sgt mencabar, hampir sepanjang penerbangan cuaca buruk di laporkan. Kapal terbang pule bergoncang2. Aku skali lagi xdapat tido selama 7 jam penerbangan. Mulut tidak henti mengucap dan berzikir. Ya Allah, sesampainya di Airport KLIA, aku rasa nk pengsan dah. Memandangkan sepanjang 7 jam tu, sedikitpun aku xboleh lelap. Allahuakhbar rasa nak menagis bile kapal terbang mule mendarat dengan jayanya. Terasa seperti mimpi Ngeri berada dalam situasi penerbangan macam tu. 

Semoga berjumpe lagi... Bye2.





Dubai :: Sepetang @ Gold Souk !



Setelah siap bersarapan roti banggala yang besar gajah tu, kami bertolak balik ke Ras Station. Aktiviti menerjah ke kedai emas akan dimulakan. Yeahh... itulah tujuan utama kami sampai ke sini. Pasar Emas di sini mmg sangat terbuka, tiada pengawal keselamatan or senapang patah depan pintu kedai. Even besi pun xde, semua barang kemas dipamerkan di dalam cermin biasa dan boleh di sentuh. TETAPI tiada siapa berani mencuri. Itulah kelebihan hukum Allah, bila dilaksanakan maka hati2 manusia menjadi gentar untuk melakukan kejahatan. Penjual & pembeli pun seronok & selesa untuk berurus niaga. Cuba bukak kt Malaysia tengok, selang sejam kedai kene pecah masuk or kene rompak. Sedangkan Kedai emas yg penuh dengan security & guard bagai pun kene rompak, inikan pula jika pasar terbuka camtu, mmg jahanam. Oh Malaysia Ku Supportlah hukum Allah kerana di situ adanya Rahmat & hikmah yang besar.


Hubby dan seorang kawan dari Malaysia yang telah 25 tahun menetap di Dubai, Kami panggil dia En. Din. sangat petah berbahasa Urdu & juga Arab.  Dialah yang banyak membantu urusan kami sepanjang di Dubai. Thanks God kerana menemukan kami dengan hamba2mu yang berhati mulia.


Ke salah sebuah kedai yang membekalkan pelbagai jenis gold, dari sekecil2 gold sampai berkilo-kilo. Dari segi harga aku rasa lebih kurang je dengan Malaysia. Tetapi banyak design yg cantik2 di sini.



Emas... Emas.... berpinar-pinar mata ku melihat emas sepanjang2 perjalanan...



Hubby bising aku jalan sesorang kt belakang, bimbang jugak aku kene culik rupenya, ingatkan tak kisah.. terserlah tahap kasih sayang di situ... dont worry Im ok je kt belakang ni... hihihihi.. muhahaaha.. :)


Salah sebuah kedai yang Mohammad bawa kami untuk aktiviti tawar menawar. Mohammad adalah Tauke Emas, tapi dia produce barang kemas untuk market India. Perusahaan yang diwarisi dari bapanya. En. Din tu pula adalah staf Mohammad yang paling lama & paling senior. 


Bukan main bersungguh dia membawa kami kehulu- ke hilir. Rasa xsedap hati pulak dibuatnya. Kitorang bukan nk beli emas berkilo2, sekadar semayam dua je pun, habis semua kedai dibawa kami pusing. Rata-rata tauke2 kedai kt situ adalah kawan Mohammad. So kerja tawar menawar menjadi sedikit mudah dengan bantuannya. Bangsa Arab ni mmg dari zaman Nabi lagi merupakan bangsa yg hidup secara berkabilah. Jadi jika kite bawa geng dia, mmg mudah urusan kite. Nak harapkan org asing berurusan dengan diorang ni mmg sedikit rumit. Boleh berurusan tapi tang harga tu tak banyak beza la jika kite sendiri yang bargain.


Kedai Emas lorong belakang. Macam ni pun boleh bukak kedai emas.. hihihi


Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. hampir 10 jam di habiskan untuk pusing2 seluruh kedai, tp sebenarnya banyak lagi kedai yg belum sempat kami singgah. Keterbatasan masa & tenaga menghadkan perjalanan kami. Apepun Alhamdulillah segala urusan yang hendak dilakukan telah selesai dengan baik atas bantuan Mohammad. Esok kami akan bertolak balik ke Malaysia. Sepatutnya paling kurang 4 malam diperlukan, barulah cukup untuk melawat Dubai dengan sedikit tenang. Kali ni semuanya terkejar2, rasa kejang otot kaki aku kerana banyak sngt berjalan, bukan sekilo dua, lebih 10KM aku rasa. Mungkin boleh kurus aku pasni. Hubby pun dah keletihan. Sian hubby, walaupun tiada sebarang rungutan kedengaran tapi aku tau dia kepenatan melayan kerenah isteri yg mempunyai 1001 idea & cita2 yang menggunung tinggi. Thanks sayang kerana kadang2 menjadi teman sangat memahami & very supportive, May Allah Bless U. 

Kami hanya ada masa lebih kurang 9 jam shj lagi untuk melawat Dubai. InsyaAllah pagi2 besok kami akan sambung perjalanan ke Ibu Kota Dubai. Burj Al-Khalifah... Tunggu kami datang... !!