Rabu, 25 Januari 2012

Kelahiran Anak Pertamaku

Semangatnye Abi mengecat bilik BB, tp BB belum kuar2 lg .. 

Anak adalah anugerah Illahi yg xterhingga untuk manusia biasa sepertiku, setelah hampir setahun aku menunggu kehadirannye disisi, SYUKUR ke hadrat Illahi, pada tanggal 14 January 2012, Sabtu, Jam 7.20pagi, di Wad Bersalin Hospital Putrajaya lahirlah seorang puteri chomel telah yg kuberi nama Nuha Safiya Muhammad Shafie.

Comeynye anak Ibu pakai Hijab :))


Kisahnye bermula pada Jam 4 pagi 14 January 2012. aku terkejut dari tido kerana terasa sakit di bahagian perut. sakit seperti malam2 yg sering aku lalui sepanjang 2, 3 bulan ni. aku sapu minyak matahari skit kt perut, coz perutku terasa memulas semacam.. sakitnya seperti datang bulan. hmm aku dah xboleh nk lelapkan mata dah. perut semakin memulas2, hubby masih syok tido.. aiisshhh nk aje aku siram air kt dia, org tengah sakit sempat lg dia mamai2 nk tido plak.. hmm.. sambil menahan rase sakit tu aku duk menghitung mase berapa minit sekali aku dtg sakit. aku tgk jam dah kul 4.45 pg. sakit semakin berat, lain macam je rase ni, aku ckp ngan hubby rase sakit kali ni pelik jew ni.. agaknye dah nk bersalin kot, mase pun cam dah consistant je dlm lingkungan 10 minit sekali dia dtg sakit memulas & senak perut dr jam 4 td. tepat jam 5 pg. aku dah decide mmg nk ke Hospital jap g, rase sakit lain macam dah ni, hubby suh tunggu dulu katenye kot sakit mcm sebelum ni, selalunya nnt dia hilang. hmm aku xkire laa aku nk ke Hospital jugak, lg pun aku da terlebey due da pun. sepatutnya aku bersalin 9 January 2012, tp doc kasi extra lg 8 hari sampai 16 January 2012, klu xbersalin jugak aku kene paksa bersalin laa..


Anak Abi yg manja, kuat merajuk sama mcm Abi..

Oleh kerana sakit semakin kerap, aku mmg dah xleh tahan da, aku suh hubby buatkan air milo n panaskan lauk skit, coz aku nk makan siap2 takut nnt klu aku nk terberanak susah plak, kate org sebelum masuk ke labour room kene ade tenaga untuk teran BB kuar, klu kite xlarat nk teran nnt BB lemas kt dlm, nnt xpasal2 kene operate lak, aduiii sakit tu kene operate, mintak dijauhkan.. sambil menunggu hubby siapkan makanan tu, aku bersiap-siap dulu, cek barang2 yg nk dibawa ke ospital, bile time sakit dtg aku terpacak kt memana sudut sambil bersandar kt dinding menahan sakit, dlm beberapa minit menahan sakit, pastu ok plak, so aku sambung kemaskan ape yg patut dgn cepat, nnt klu lambat2 sakit dtg lg, mmg xleh nk bergerak, macam krem satu badan ni rasenye, uh hanya Allah jela yg tau... lepas siap2 salin baju sume aku makan nasi n minum air milo panas yg dah siap kt atas meja tu, tp kali ni rase sakitnye mmg dah tahap max, sampai aku nk telan nasi yg aku kunyah pun dah xlarat, sampai mengigil badan aku ni, sakiiiitttttnnnyeeee ya Allah, hubby hanya mampu melihat ajela sambil memeluk & menggosok belakang aku yg menahan kesakitan teramat ni, betul-la jugak kate org tua2 bile kite sakit ni, klu hubby ade sebelah sekurang2nye dapatla meredakan rase sakit tu walaupun sedikit.. Thanks to My Beloved Hubby 4 alwiz be with Me..  Hmmm Jam dah menunjukkan kul 5.30am, aku masih duduk di meja makan, sedaya upaya cuba utk menghabiskan nasi & air milo panas, aarrgghh sakitnyee ya Allah, kali ni menetes jugakla air mataku lantaran sakit yg teramat ini, mmg dah xmampu nk di habiskan lg da, mintak hubby kejutkan Mai, adik ipar aku kt bilik sebelah utk bagitau dia yg aku nk ke Ospital da ni, takut nnt dia xtau plak nnt, lepas kejutkan Mai aku terus turun ke parking kereta utk ke Putrajaya..

Bb Nuha syg Ibu baru berumur 3 hari

Perjalanan ke Hospital Putrajaya dr rumah aku mengambil mase lebey kurang 20 minit, Sampai di Ospital jam 6.10am, mase sampai kt bahagian wad bersalin tu xde sesapa pun kt depan. huh aku dah sakit ni, mane nurse ni, xkan membuta plak pagi2 ni.. hubby terjerit2 panggil nurse.. huh baru terhegeh-hegeh nk kuar, ape da.. aku di masukkan terus ke bilik rawatan, dia suh salin kain coz nk kene kangkang untuk cek jalan dah bukak berapa, hmm sepajang duk dlm bilik rawatan tu, nurse tu sempat lg nk tunjuk kepala angin dia kt aku, siap kene marah pasal aku dtg Putrajaya, katenye apsal xke Hosp. Kajang je, klu beranak tengah jalan ke ape x ke susah, xsyg anak ke..?? huh banyak la ko, aku tgh sakit2 ni xpayah nk membebel boleh x.. dah la berlagak tahap gaban, aku mintak tolong betulkan kaki aku yg krem boleh dia buat xtau je.. haramjadah punye nurse, nnt bile tibe time ko, ko rasekanlah.. moga Allah memberi balasan yg setimpal dgn tahap kebusukan hati ko tu.. dahla kerje sebagai nurse, pastu boleh plak nk layan pesakit camtu.. iiiskkk panas toii ati aku, sib baikla aku tgh sakit yg teramat, nk marah pun dah xlarat.. dlm kepala aku ni hanya ingat Allah je.. x putus2 aku bace doa Nabi Yunus.. nk bernafas pun da tersangkut2.. gara2 duk menahan rs sakit yg dtg selang beberapa minit shj..

Doc. cek jalan aku dah 5cm katenye, selang beberapa minit kemudian doc dtg lg, dia masukkan sebatang rod kaca kt bawah .. aku ingatkan dia nk buat ape, rupenye doc nk pecahkan air ketuban, uh boleh tahan jugak kene pecahkan air ketuban, perit2 jugak rasenye, lepas tu doc masukkan ubat utk buang air besar, xsampai 2 minit lepas doc masukkan aku terus rase nk buang air besar, mmg mujarab sungguh.. dlm keadaan sakit yg semakin kerap n air ketuban yg meleleh keluar bercampur darah aku berjalan ke tandas utk buang air besar, ya Allah seksanye nk buang air besar, sakitnyeee.. rase nk pengsan pun ye jugak.. nurse da bising2 panggil aku keluar, katenye buat ape lama sgt duk dlm tandas, diorang takut aku terberanak dlm tandas kot.. tp aku mmg dah xberdaya.. dah lemah longlai rasenye.. selang beberapa minit aku gagahkan juga utk bangun dr mangkuk tandas n keluar, nurse dah siapkan kerusi roda utk tolak aku ke labour room, mase tu aku tgk jam dinding di wad 6.35am, dlm hati aku terdetik agaknye aku dah xsempat nk solat subuh pg ni.. kepala da terawang-awang je rasenye. mase kt labour room, doc masuk-kan line di tangan sebelah kananku utk masukkan air, katenye badan aku lemah. kene cucuk pun dah xrase, sakit contraction buat aku lupe segala benda.

Jam 6.50am nurse dtg utk monitor keadaan aku, aku dah xlarat nk sedut gas penahan sakit tu, memandangkan keadaan aku yg dah semakin nazak, nurse duk bising pasal aku xreti nk sedut gas yg dibekalkan, dia suh sedut kuat2 gas tu sampai kedlm dada, tp aku dah xmampu nk sedut da, nafas aku dah tercungap2 da, jgn-kan nk sedut gas tu, nk bernafas pun aku dah xberdaya, dah macam nk putus nyawa rasenye. hanya kepada yg Maha Kuasa aku serahnya segala nasib diriku & anak dlm perutku ini.. selang beberapa minit kemudian ade sorang nurse yg paling senior masuk ke bilik aku, tp kali ni dia x membebel entah ape2, tp cara dia ckp tu kire bagusla, ala2 motivator, Alhamdulillah ade lg nurse yg beriman & bertaqwa yg komited dgn kerje rupenye. hubby pun ade kt sebelah, tp dr tadi duk cite itu ini, ala2 nk mengalihkan perhatian aku supaya x sakit agaknye, tp itulah, sakit contraction tu buat aku Xmampu nk dengar sebarang benda da.. dah Xmau nk amik tau ape2 pun, ape yg bermain dlm kepala aku ni hanyalah supaya semua sakit ni berlalu dgn cepat... itu shj yg aku harapkan..

Rambut Bb Nuha da kene cukur hari ke 7 haritu sempena akikah.. Tok Cik & Abi yg kerjekan adik.. sian anak Ibu da xde rambut ..

Nurse yg suci hati td meminta izin utk monitor bukaan rahim aku. procedure bese, ape lg klu bukan adegan mengangkang seluas-luasnye & di jolok.. aduyaiii procedure paling aku xselesa, lg2 dlm keadaan tengah2 menahan kesakitan constarction ni, hmm klu boleh mcm xnk buat je benda alah ni. terseksa sungguh rasenye..Ya Allah akhirkanlah penderitaan-Ku ini Ya Tuhanku yg Maha Pengasih & Maha Penyayang.. Berkat doa yg xpernah putus2 akhirnya ... Sebaik shj nurse selok je tgn dia ke bahagian dlm.. jeng..jeng..jeng.. kepala BB dah turun dah kt bawah, nurse tu da gelabah smacam, aku pun da rase BB da mule menolak utk keluar..nurse td menjerit2 memanggil pembantu, katenye dah nk bersalin da ni.. BB da nampak kepala..!!  

Dr bukaan 5cm terus jadi 10cm.. itu dia super girlz da mengamuk kt dlm,, terus menolak dgn kuat-nya utk kuar melihat dunia.. aku plak ape lg.. tahap kesakitan dah tahap maxima.. dlm tengah2 mengerang kesakitan tu, boleh plak nurse yg kt depan tu ckp " alamak gunting tumpul" huh haram jadah toiiii laa.. boleh plak dia x cek tahap ketajaman gunting sebelum bawak masuk ke bilik operation.. mmg bengok laa.. kebanyakkan org kate kite xrase mase kene gunting coz sakit bersalin tu da sakit sgt.. tp aku plak, dlm tgh2 sakit nk meneran BB tu blh lg aku terasa perit kene gunting kt anu tu, padanla terasa perit smcm. rupenye gunting tumpul huh.. mmg bengang gile laa.. pengalaman yg xkan aku lupekan..

Akhirnya tepat Jam 7.20am, lahirlah seorang puteri super saiyaa yg comel ke dunia.. Ya Allah leganya rase.. tp seluruh badanku menggigil akibat dr tekanan menahan kesakitan bersalin td agaknya, kedua2 belah kaki & tangan-ku masih lg menggeletar, nurse meletakkan BB di atas dada aku, mungkin utk meredakan kesakitan yg aku tanggung di samping menenangkan perasaan-ku, maklumla bersalin anak sulong.. sakit tu xpernah rase.. ehehehe.. so kepada bakal2 ibu rasekanlah nnt yea.. ape2pun sngt berbaloi kesakitan yg xseberapa jika di bandingkan dgn nikmat zuriat yg mampu memberi manfaat hingga ke akhirat.. Syukur ke hadrat Illahi atas kurniaan yg tidak terhingga penantian itu suatu penyeksaan..

Anak Ibu dapat Car Seat baru.. :))

Ahhh belum selesai lg cek oiii.. part jahit menjahit belum selesai.. aduuss.. lambat plak mase berlalu rasenye.. hubby dah keluar td lepas aku selesai deliver baby, nurse suh tunggu kt keluar.. hmm mcm2.. sambil nurse duk potong situ sini dia bawak bersembang ngan aku, tanye itu ini, sekadar memberikan aku rs lebey selesa disamping diorang meng'kerjekan" aku .. hmm walaupun duk melayan mcm2 pertanyaan diorang, tp dlm hati aku ni xhabis2 berdoa cepatla siap ape segala ni.. dah xnk tanggung sakit lg da.. huh.. part kene jahit yg bahagian kulit luar tu teramatla perit mak oiiii... sakittttt cek oiii.. adeeehhh jahit atas kulit hidup tuuu.. mak datuk.. insaafff sungguh rase.. 3, 4 kali aku tanye nurse yg jahit aku tu.. "dah siap belum nurse..?" ada lg katenye..ya Allah cepatla jahit cek oiii.. eden dah terseksa ni.. wawawawawa... :.(  xlama lepas tu selesailaa.. banyak gak kene jahit..

Part seterusnye, lepas siap jahit tu boleh plak dia nk cek jahitan kemas ke x.. siap tekan n korek plak.. ya Allah terseksanye jiwa raga aku ni, cek lobang bontot plak takut terjahit saluran najis.. sume adegan jolok menjolok.. dahla baru siap jahit.. Allah.. Allah.. Allah.. xberenti-renti aku duk mengucapkan-nye.. Lepas da siap sume hubby aku dipanggil masuk balik utk tgk BB yg dah dibersihkan oleh nurse & dipakaikan baju.. ehehehe comelnye BB.. muahahaha mcm sape yea.. anak Ibu mestilah mcm Ibu kan.. ? ehehehe abi jgn jeles.. ehehehe..

Walaupun tgh2 sakit nk bergerak tu aku kuatkan semangat utk memangku BB n breastfeed BB.. nurse ajar aku cara yg betol utk bf tp BB xpandai lagi kot.. sian BB menjerit2 setiap kali disumbatkan susu dada aku kt mulut dia.. terkial2 dia nk isap kot mane.. sian anak ibu yea.. harap2 nnt BB pandailaa.. klu tak, kelaparan la anak Ibu nnt, kt Putrajaya ni xbenarkan susu formular dibawa masuk, botol pun xdibenarkan.. hmm xpelaa wait & see je la nnt ..

Lebey kurang kul 9.30am nurse mintak aku beralih ke bilik menunggu, sementara menunggu utk dipindahkan ke wad. kate nurse wad penuh.. aku suh hubby balik rumah, mandi2 & bawak barang2 yg tertinggal.. cik ani dtg bawak nasi ayam utk aku makan tgh hari.. tp dia xleh masuk kt wad menunggu tu, so dia pass-kan makanan melalui nurse ajelaa.. ehehehe sian cik, da xsabar dia nk tgk cucu sedara dia yg comel.. mulenye, dia ingat aku tipu dia yg aku dah bersalin, penat aku nk meyakinkan dia yg aku dah bersalin.. aduyaaiii ape la Tok Cik ni.. boleh dia ingat aku memainkan dia.. xde mase nk tipu2 da.. dgr suara aku yg terketar2 pun da tau aku tgh tahan sakit yg masih berbaki.. maklumla aku slalu aje mengusik dia.. ehehehe itu yg dia xpercaya tu.. cik..cik.. cume dia ajela yg aku ade utk mengadu hal..

Ummi dah lama kembali bertemu Sang Pencipta.. aku sebenarnye sedey jugak sebenarnye.. terasa seperti tiada sesiapa disisi.. walaupun hubby sepanjang mase ade je.. tp itulaa kasih ibu tetap didambakan.. klu-lah arwah ummi masih ade tentu dialah insan paling gembira menyambut kelahiran cucu-nye ini.. sejak awal2 aku kawen dulu lg da dia duk sibuk suh aku cepat2 mengandung, katenye nnt xsempat dia nk tgk anak aku.. hmm mmg betul pun kata ummi.. walau apepun yg berlaku.. aku kene tabah.. lg2 aku dah menjadi seorang ibu skrg.. aku kene lebey kuat utk hidup demi anak yg aku kasihi.. semoga anak ibu juga tabah utk jalani hidup yg sering memberi kejutan yg x di sangka2.. kekadang ia mengembirakan & kekadang ia amat menyakitkan...

Inilah Tok Cik Bb Nuha

Panjang berjela la plak cite aku kali ni, ni pun belum habis lg ni.. kt mane aku td yea..?? oOOoOo cik bawakkan nasi ayam... ehehehe ape lg aku melantak la sepuas hati.. kelaparan plak rasenye, mcm xmakan seminggu, padahal td pagi da sahur tu.. kuikuikui.. hubby tido kt umah.. call2 banyak kali X di angkatnye .. hmm xpelaa.. kepenatan agaknya bangun awal n tengok aku bersalin, dia pun penat skali.. xpela yunk, take ur rest, aku just tinggalkan pesanan di peti surat.. beratur jugakla pesanan.. harap xterlupa lg yea.. :)) kul 12.30 aku suh Mai kejutkan my hubby.. klu dibiarkan ade sampai ke petang dia lena.. parah aku.. pad da habis ni.. darah keluar mcm paip bocor.. menetes sampai ke lantai Hosp. 

Dlm aku duk berseronok SMS semua ahli keluarga & kawan2 tentang kelahiran anak pertamaku ini, skali masuk doc cina, panggil nama aku.. aduss ape plak ni.. ?? " maaf puan saya nk cek jalan & jahitan sekejap yea" .. ya Allah nk kene lg ke.. sabau ajelaa.. bape kali benor nk cek ni.. aaiiisshhh rimaaaasss nye aku, xpasal2 nk sakit lg ni.. hmm nk xnk pun kenela kangkang jugak.. ya Allah sakitttttt dia jolok tgn dia kt ....ttuuuuuuutttt.. mau xsakit makkk oooiii walau habis perlahan camne pun, sakit tetap ade maaaa... tercungap2 aku menarik nafas panjang..

Muke sedey nk nangis, cadangan untuk suh org pangku dia la tu.. pandai da skrg anak ibu ni buat akal yea.. 

tepat Jam 3.30 ptg aku di masukkan ke wad 2A no katil 17. satu bilik tu ade 4 org, aku mintak ngan nurse tu td bilik sorang, tp katenye single room da full, cume yg 0 buat mase skrg bilik 4 org.. hmm xpela klu camtu, ape nk di kato.. call hubby suh naik ke wad. sib baik hubby leh naik.. ehehehe.. baby da buang air besar.. nk kene salin pampers ni.. 2,3 kali jugak dia berak da.. cume kencing je belum lg.. so terpakselaa aku tunggu sampai esok baru leh kuar wad.. yg sedeynye hubby xleh tunggu kt wad.. hanya aku & BB shj la bermalam kt ospital..

Al kisahnye.. BB meragam sepanjang mlm dr jam 9 mlm sampai ke jam 8 pagi baru dia lena.. itu pun lepas nurse tu kasi susu formula.. BB meragam bukan ape coz dia lapar, bayangkan dr bersalin pg td sampailaa ke mlm xmasuk ape2.. makanan kt pewut dia.. sian anak ibu.. susu ibu belum kuar banyak lg.. sedeynye tgk BB menagis kelaparan.. sebagai ibu aku sgtlaa terasa sayu ... oleh kerana terlalu banyak bergerak sepanjang mlm menguruskan BB n memangku BB sambil duduk, aku mengalamai pendarahan dan terasa pedih di bahagian bawah tempat jahitan.. harapnye tiada ape2 yg xsepatutnye berlaku..

Alhamdulillah 15hb Jan 2012 aku dah dibenarkan balik.. tetapi kepala-ku sngtla pening kerana xtido semalaman menjaga BB.. penat & lesu rase badanku ini.. mungkin kerana pendarahan yg banyak juga salah satu sebab-nye.. sebelum dibenarkan balik tu, sempat lg doc cek keaadaan jahitan & jalan. hmm tp kali ni mcm kurang skit sakitnye walaupun sakit jugak.. mungkin sebab aku dah makan ubat tahan sakit yg di berikan oleh nurse td pg kot... hmm syukur sgt da dpt balik umah.. separuh penderitaanku telah berakhir.. ameennn...

Pandainye anak Ibu buat muke yea.. hari ke 10 

Walau apepun kesakitan yg ditanggung demi melahirkan seorang anak namun kekuatan & keterujaan utk melihatnya lahir kedunia itu menjadikan aku tidak sabar2 untuk melihatnya keluar secepat mungkin.. Banyak perkara yg aku boleh bersabar dlm menunggu tp dlm satu perkara ini aku tidak dapat bersabar utk menunggu-nye..

Menjadi Seorang Wanita bergelar Ibu...

 
Lenaa-nye Bb Nuha syg Ibu tido.. muahahaha..


...Chenta Hati Ibu & Abi...