Rabu, 6 Februari 2013

Checklist Barang Untuk Rumah Baru

Setelah beberapa hari aku duk buat checlist utk barang-barang keperluan rumah baru. Akhirnya Inilah hasilnya. Sejauh mana keperluan ini perlu ke tidak pada org lain. Im not so sure. Aku pun just main senarai aje. Mana yg agak2  dah ade tu xpayahla nk beli. Jimat duit. huhuhu...
 
Mungkin ramai yg belum buat checklist nk masuk rumah baru kan..? so mehla jengok2 sini, aku dah tolong Hang Pa senaraikan. Mudah2n dapat membantu HangPa.. klu xbanyak, sikit pun jadilah..
 
 
INITIAL PAYMENT
  • Kos amik kunci 
  • Cukai pintu 
  • Maintenace service 
  • Security Guard
  • Api / Air
  • Kos Permit Kerje Kecil MPKj
(Estimate duit permulaan adalah RM1300)
 
 
EXTERIOR
  • Grill  - $2000
  • Lampu Pagar / Car Porch - Done
  • Landscap - Rumput Hiasan - $250
  • Kipas Car Porch - Done
  • Getah Paip - Done
  • House Number Plaque - Done
  • Auto gate (Heavy Duty) - $2100
  • Gate (Powder Coated 12ft)- $3900
  • Alarm - Done
  • CCTV - Done
  • Ampaian / Hanger - Done
  • House Tinted - Done
  • Outdoor Water Filter - Done

INTERIOR
Living Hall / Dining / Kitchen
  • Plaster Ceiling + Wiring whole house - Done
  • Downlight / T5 - Done
  • Wallpaper @ Living Hall - $750
  • Syiling Fan 8 unit - Done
  • Plug / Switch - Done
  • Sofa set - $2500
  • TV Cabinet - $2500
  • Carpet - $700
  • Langsir (day and night) - Done
  • Railing langsir - $300
  • Cermin besar - $1000
  • Coffee table  - $400
  • Dining table - $4000
  • Kitchen cabinet (Wet) -$4500
  • Fridge Hitachi Side By Side  - $4800
  • Hob & hood - Done
  • Water Heater - $500
  • Dishes Rack - $100
  • Bakul Sampah - $50
  • Sinki untuk Kitchen Kabinet - Done
  • Sink Tap- Done 
  • Dulux or Nippon Paint - Done

Master Bed / Bedroom
  • Master Bedroom Set - Done 
  • Lampu Meja - Done
  • Side Table - $300
  • Wardrobe - Done
  • Towel hanger - Done
  • Bakul sampah - Done
  • Langsir (day + night) - Done
  • Air cond - Done
  • Kipas - Done

Toilet
  • Toileteries rack
  • Mirror
  • Tower hanger
  • Slipper toilet
(Estimate dlm $500  da blh dpt sume kot)

Laundry
  • Washing machine
  • Laundry basket
  • Bathmat
(Pakai brg sedia ade pun ok lg ni...)

Services
  • Upah Psg Unify - $350
  • Lory Sewa 3 tan - $400
  • Upah Painting - Done
  • Change All Existing Key after Renovation - $1000

Kenduri
  • House Warming - $1500

Yang ni wajib buat ni, bukan sebab nk menunjuk rumah baru ye, tp nk dapat berkat, dah dapat rezeki masuk umah baru ape salahnye kite buat makan2 pada sanak saudara & rakan2. Mudah2n Allah murahkan rezeki. Nk buat kenduri ni xperlu-la nk tunggu rumah cantik, klu agak2 dah bersedia nk masuk rumah tu. Buatlah kenduri doa selamat skit. Mudah2n Jin2 yg duk bertapa dlm rumah tu berpindah ke tempat lain.

Aku ni mcm yeye je nk beli barang itu ini, padahal mood nk pindah umah tu xdela sangat. Tp yg tambah memamaikan kepala aku ni, bile sume org duk bertanya aku "Bile nk masuk Rumah baru ..?" Jumpe je sanak saudara terdekat, soklan tu la yg pertama skali diorang duk menanya. Walhal aku ni dah aman sejahtera duk kt rumah aku skrg ni. Mmg tidak dinafikanlah rumah yg rumah aku skrg ni sendat dgn barang2. Barang ape yg banyak sangat tu der ..? Entahlaa aku pun x pasti, macam2 barang ade, pinggan mangkuk berkoyan-koyan, baju zaman anak dara aku berkotak2, buku2 masa kt U pun berbundle-bundle... wawawa...

Apepun, klu aku decide xjual rumah tu mmg aku nk kene pindah jugak Coz aku mmg xberminat nk sewakan. Klu aku xduduk, aku akan biarkan je rumah tu kosong, tp xke membazir, klu free oklaa. Hmm nampaknye No choice, By Hook or By Crook mmg nk kene pindah jugak. Cuma waktu je belum decide, yg pasti bukan-la dan2 ni nak pindah...nk kene cari mood dulu.. hehehe 
 
 
Selamat Berpindah Ke Rumah Baru ye kawan2...