Isnin, 28 November 2016

Kembara Europe :: KL to United Kingdom ~ Visit LONDON

Segala puji bagi Allah yang telah memberi ruang & peluang untuk kami melaksanakan misi pengembaraan kami merentasi sempadan beberapa negara Eropah Barat selama lebih 3 minggu. Segala suka duka & jerih perih telah terakam dalam lipatan kenangan kami sekeluarga. Moga Allah swt akan terus memberi peluang untuk kami meneruskan misi penjelajahan ke negara2 Eropah Timur di masa yang akan datang.


  Bergambar seketika semasa transit di Abu Dhabi selama 3 jam, makan-minum, solat jamak & pusing setempat hihihihi



Kami terlupa nak tukar duit AED so tak boleh nak berbelanja sangatlah, beli makanan pun tak, makan bekal yang ade saja. Lagipun harga makanan Ya robbi mahal bebenor. Memang takde mood nak makan. Pizza sekerat pun 25.00 AED !



Alhamdulillah ...

Setelah hampir 19 jam perjalanan kami dari KLIA dan transit di Abu Dhabi beberapa jam, akhirnya kami selamat mendarat di Heathrow Airport London pada jam 6.40am (Local time). Suhu ketika kami mendarat adalah sekitar 5 darjah celcius. 



1 jam sebelum mendarat, Nuha dapat hadiah lagi "sister" kasi. hihihi.. suka sangat si kecik dapat macam2 hadiah sepanjang penerbangan. Dapat beg, dapat buku, pencil warna & kad... :))
 
Baru mendarat di Heathrow, dalam bus untuk ke main terminal, muka comot baru bangun tido hihihi :)

Urusan Emigration di UK cukup simple, tidak seperti sesetengah pengalaman bloger yang lain yang rata-rata menceritakan pengalaman yang agak rumit, tapi Alhamdulillah urusan kami dipermudahkan. Kami sebenarnya dah bersiap sedia dengan segala jawapan sekiranya di soal siasat oleh Emigration nanti. Ittinerary yang lengkap dengan tarikh & juga tempat tujuan telah siap di print dan di file-kan untuk memudahkan urusan & juga perjalanan, tapi sayang-nya officer tu tak tanya ape pun. Mudah sangat la pulak. hihihihihi...




Terminal 4

 
Heathrow Connect

Dari Heathrow Airport kami ke London menggunakan Heathrow Express Train. Untuk ke terminal Heathrow Express kami terlebih dahulu menaiki Heathrow connect di terminal 4 untuk ke main transport terminal. Kemudian barulah kami mencari arah untuk menaiki Heathrow Express Train. 



Nak jadi cerita hot & spicy sikit pagi2 buta kt London ni, Oyster Card yang sepatutnya kami gunakan untuk menaiki public transport (Metro/Tube/Bus) sepanjang di London nanti telah tertinggal di rumah, Jeng..Jeng..Jeng... So superice you. Hmm person incharge yang bertanggungjawab adalah my hubby a.k.a pakcik. Dah beberapa kali dipesan supaya semua document berkaitan di masukkan ke dalam beg sandang tapi masih juga tercicir barang paling penting. So kenela beli kad baru ya, it costing us about 60gbp (RM330) for both. Habis lagi secuping bajet nak soping, dahla kat KLIA semalam dah kene tibai besar-besaran dengan PTPTN (next entry) Hmm memang terkubur sajalah harapan untuk soping beg aku nampaknya. Uwwaaaaa... 


Heathrow Express otw ke Paddington station :))

Untuk Heathrow Express ticket, kami telah membuat tempahan 14 hari lebih awal sebelum ketibaan. Jadinya harga tiket kami jauh lebih murah berbanding beli di kaunter. Boleh lawati official website Heathrow Express for early booking or view prices & fares. Ada 3 jenis pengangkutan yang boleh membawa korang keluar dari Heathrow Airport untuk ke Kota London antaranya Heathrow Connect, Heathrow Express & Tube. HE adalah paling cepat iaitu hanya 15 minit untuk ke Paddington Station dan harga adalah paling mahal berbanding yang lain jika beli di kauter tiket. Jadi rancanglah perjalanan anda dengan bijak.


Setelah sampai di Paddington Station kami ke kaunter tiket untuk membeli OC yang baru. Tujuan kami seterusnya adalah ke Hotel Penginapan di Hilton Kensington London. 


Setelah naik turun metro & underground tube, akhirnya kami selamat tiba di Hotel lebih kurang jam 9am. Station subway yang berhampiran hotel kami adalah Shepherds Bush.  



Dari station tu kami menapak lebih kurang 5 minit untuk ke Hotel. Alhamdulillah selamat landing, mandi manda & masak sekejap before keluar melihat Kota London. Penat pun tak terasa, semangat membara der... hihihihihi :))



Bekalan makanan yang kami bawa, 1 beg hanya untuk isi makanan sahaja. cukuplah untuk 2 minggu. 

Lupa pulak aku nak cite tentang kelebihan menggunakan OC ni, OC ni macam kad touch & go tu, korang boleh top-up amount menggunakan mesin topup yang banyak terdapat di setiap metro/subway station, dengan menggunakan OC juga korang dapat discount beberapa % untuk setiap tiket metro/subway, so bolehla jimat sikit disitu. Lagi satu maximum charges untuk penggunaan metro/subway adalah 7 GBP shj per day bagi zon 1 hingga zon 4. Jika dah terlajak ke zon 5 or 6 maka maximum charges adalah 9.30 GBP.

Tapi jangan risau, kerana  semua attraction popular yang terdapat di London tu almost dah cover dalam zon 1 - 4. Jika hendak ke Wembley premium outlet dah jadi 9.30 GBP per day kerana ia berada di zon 5 kalau tak silap, tapi memang berbaloi2 ke Wembley ni, harga barang murah gile, tapi stock tak berapa banyak. Apepun sila masukkan dalam list lawatan anda jika ke Kota London confirm tak menyesal. Public transport kat London memang terbaik, cepat & mantap. Tapi tetap juga kene bersesak jika tiba waktu puncak. 



Setelah mengalas perut masing-masing dengan lauk ikan sardin & juga telur rebus yang dibawa dari rumah, kami memulakan langkah pertama ke Trafalgar Square & juga National Gallery of London dan kemudian kami singgah ke London Pass Office untuk collect London Pass kami (2 days Pass) yang berada di sekitar National Gallery. Semua tempat ni berada di underground Station Charing Cross. Tak ada yang menarik sangat pun kt situ, macam ke dataran merdeka or Tugu negara jek cuma special-nya ia berada di tengah2 kota London, so haruslah singgah walau sekejap. 



 National Gallery of London
 





















National Gallery

Semua gambar cerita pasal Jesus rasanya. Gambar tak cukup kain semuanya. Semua lukisan dalam ni adalah hasil seni orang lama2 kot. Aku ni dahla tak reti nak appreciate lukisan2 camni, so kami pusing2 pastu dah , jom kita kluar.  




Inilah rupa Trafalgar Square, kat atas sana macam2 org buat persembahan bagi menarik pelancong untuk bergambar dengan diorang than silalah sediakan duit yea.Kami hanya pusing2 & amik gambar dari jauh jer la. 




Kami kemudian-nya menyambung perjalanan ke Buckingham Palace. Dari station kami menapak sekitar 30 minit untuk sampai. Itupun sebab banyak berhenti layan si kecik kejar burung & main daun. 


  
Menyusuri taman di sekitar Buckingham meninggalkan sebuah kenangan yang begitu bermakna buat kami. Walaupun berada dalam musim luruh tetapi keadaan sekitar taman masih dalam keadaan yang cantik & terjaga. 




Daun2 yang gugur di sapu ke bahu jalan bagi memudahkan laluan pengunjung. Moga menjadi contoh untuk rakyat di Malaysia.




Di Buckingham Palace.  Kami berada di sini selama satu jam lebih. Pusing setempat & bergambar untuk kenangan. Kami datang ni waktu petang so takde aktiviti tukar guard tu la. Tak penting sangatlah nak tengok event "Changing Guard" tu, kat Youtube boleh tengok kot camne. So kami hanya datang untuk tengok tempat & amik feel berada di sekitar Buckingham Palace ni. 



Solat Hajat ke ape 2 beranak ni ..??? layankan ajela

Berdekatan dengan BP ni juga kita boleh ke Hard Rock Cafe. dekat dengan station underground. Tapi kitorang tak masuk pun dalam HRC tu, just tengok dari luar je, coz my hubby dah malas nak masuk, takde ape nk beli katanya. Hmm. Perjalanan kami di teruskan ke PRIMARK. 


Tujuan ke sini adalah untuk beli sedikit baju, sarung tangan, winter coat & apa2 yang patut. Memang murah kt PRIMARK sebab barang2 dia dari China. So harga tu memang mampu milik. Kalau nak beli winter coat anak2, better beli kt sini dari beli kt Malaysia. Banyak design yang cantik2. aku sempat juga sambar  sehelai untuk Nuha. Memikirkan jauh lagik perjalanan kami, jadi aku terpaksa tahan nafsu nak membeli tu. Baju budak2 memang murah. Kualiti pun not Bad.



Harga untuk barang2 tertentu memang jauh lebih murah di PRIMARK berbanding beli di Malaysia. So jika merancang untuk ber-winter di London, sila bershopping barang2 untuk keperluan winter anda di PRIMARK London saja. InsyaAllah menjimatkan.


Setelah berjalan seharian dan destinasi terakhir yang kami singgah adalah PRIMARK, menjelang malam, badan sudah mula terasa lain macam, hari pertama di London terus jalan2. Rasa penat sudah mula terasa, kepala pun dah berpusing semacam. Jadi langkah terbaik kami pulang ke bilik. Kami hanya singgah di TESCO untuk membeli susu segar & buah-buahan. 

Selamat Malam London. Kami beradu dulu. Esok nak sambung jalan2 lagi.