Jumaat, 4 November 2016

Active Mood :: Pengembaraan Bermula !


... EUR0PE ... 

Mung Tunggu Kami Datang !!!



Peta Benua Eropah 

Alhamdulillah setelah 3 bulan lebih membuat persiapan untuk mengembara ke Benua Eropah maka dengan jaya-nya kami akan merealisasikan segala jadual pengembaraan tanpa agent untuk ke Negara2 di Eropah yang bermula dari London United Kingdom dan berakhir di Paris France. 

Berikut adalah 11 Negara di Benua Eropah yang akan kami jelajahi :-

1. United Kingdom - London, Birmingham, Oxford
2. Belgium - Brussle
3. Netherlands - Amsterdam, Volendam, Zaandam, Hague
4. Germany - Cologne, Koblenz, Heidelberg, Frankfurt, Stuttgart, Munich, Fussen 
5. Austria Innsbruck
6. Italy - Verona, Venice, Milan
7. Switzerland - Lugano, Luzern, Grindelwald, Interlaken, Lauterbrunen, Wengen, Bern
9. Portugal - Lisbon, Sintra
10. Spain - Madrid, Cordoba, Granada
11. France - Paris

Kami menggunakan penerbangan Etihad Airways Bussiness Class, oppss tersasul mak nak, tersilap coach tadi, tiket ekonomi rupanya... Heeee...  :)) 

Penerbangan kami bermula dari KLIA kemudian Transit di Abu Dhabi selama 2 jam +++ dan seterusnya ke London menggunakan Etihad Airbus. Walaupun segala persiapan telah dilakukan dengan sebaik mungkin tetapi segala kemungkinan yang berlaku adalah di luar pengetahuan kita. 

Jadi dengan rasa penuh tanggungjawab terhadap keluarga aku telah mencadangkan Hubby untuk mengambil Insurance AXA SmartTraveller VIP untuk cover 1 family kecil kami, sekiranya berlaku apa2 perkara diluar jangkaan selama tempoh mengembara maka AXA adalah entiti yang akan memberi perlindungan insurance dari segi pembiayaan perubatan, jaminan kehilangan barang2, kemalangan, Flight/Train delay & sebagainya. Kita hanya merancang selebihnya Dia yang menentukan. 

Tempoh masa pengembaraan ke Bumi di Benua Eropah ini mengambil masa selama beberapa minggu. Antara pengangkutan utama yang terlibat sepanjang pengembaraan kami ini adalah :-

1. Train, Subway, Bus
2. Kereta Sewa  
3. Low cost flight (Ryanair, Easyjet)

Perkhidmatan Train kami gunakan semasa di UK dan juga di Netherlands. Kemudian kami menyewa kereta untuk perjalanan melintasi negara German - Austria - Italy & Switzerland. 

Kami ke Portugal menggunakan perkhidmatan penerbangan Ryanair di Hahn Airport. Dari Portugal kami ke Spain menggunakan penerbangan tambang murah Easyjet. 

Manakala untuk ke Cordoba & Granada dari Spain Capital City (Madrid) kami hanya mengambil Express Train dan menyewa kereta selama di Cordoba. Sekali lagi kami menggunakan perkhidmatan Easyjet untuk perjalanan ke France dari Madrid Airport. Perjalanan kami akan berakhir di France. 

Kami mempunyai masa selama 3D2N di Paris untuk melawat Eiffel Towel & juga cuci mata ke butik2 berjenama yang sentiasa menjadi sebutan ramai rakyat Malaysia tercinta.  Ada sapa2 nak kirim beli barang ke? hihihihi... kirim air liur memang tak dapek den nak bantu laa... :))

Bagi tempat penginapan pula, kami menggunakan beberapa laman web antaranya :

1. www.wimdu.com
2. www.airbnb.com
3. www.booking.com
4. www.agoda.com 

Untuk penyediaan makanan & keperluan harian pula, kami hanya membawa sedikit bekalan makanan seperti nasi arab Brahims, Sardin, Sup Kambing Adabi, Sambal bilis dan coklat serta makanan ringan e.g biskut untuk memastikan si kecik Nuha berada dalam keadaan terkawal. 

Kami juga membawa pan serta sudip bagi tujuan memasak selama di sana. Seperti biasa my hubby memang suka shopping barang basah untuk di masak di bilik. Itu memang dah hobi kitorang :)). Walaubagaimanapun kami telah sedia maklum bahawa banyak halal shop di sana. Memandangkan kami mempunyai waktu yang singkat untuk meneroka segala ceruk negara maka dengan memasak apa sahaja di bilik adalah lebih mudah & cepat utk kami bergerak. 

Jadual perjalanan kami memang kelihatan sedikit padat bagi Traveller yang mengembara bersama anak kecil (4yrs old). Walaubagaimanapun  aku berdoa ke hadrat Ilahi semoga segala urusan kami dipermudahkan serta dikurniakan kesihatan yang baik untuk kami dan juga Nuha Safiya. InsyaAllah Ameen. 


Hasbunallahu Wa Ni'mal Wakeel...
Ni'mal Maula Wa Ni'man Naseer !!!



Oklah tu jek nak cerita setakat ni. 


Gerak dulu..



Bye !