Khamis, 11 April 2013

Renovation Progress :: Pamasangan Plaster Syiling

Salam satu Akidah kepada semua kawan2, maaf kerana aku agak lama x-mencoretkan ape2 di sini. Banyak benda yg aku nk share sebenarnya, Cume aku xde masa nk menulis je. Maklumlah personal Laptop aku dah arwah, di kerjekan my Beloved Doter. Sekarang aku tengah sibuk monitor perkembangan Projek Renovation yg sedang berjalan di Hillpark 2 Kajang. Aku nk share dari mana pun xtau, so aku main tulis je la yea. Klu ade ape2 yg korang nk tau, boleh PM aku. InsyaAllah aku akan reply klu aku bace nnt.

 
Sebelum besi2 di pasang diorang buat ukuran dulu. Selalunya ukuran yg dibuat adalah mengikut kehendak Tuan Rumah, tp aku xde bg ukuran bagai pun. sekadar explain lebey kurang je, bape besar size box & bape bijik box yg nak. Pastu design mcmne nk buat aku lukis atas kertas A4. Satu copy aku simpan & satu copy kasi Tukang. Jumlah downlight yg nk dipasang juga mesti di beritahu, klu korang nk harapkan diorang kasi Idea, ofcoz diorang akan kasi idea yg menyenangkan kerje mereka aje. So better korang kerje lebey skitlaa, lukis elok2 n tulis satu2. Pastu explain balik kt diorang di site projek yg hendak di buat. perbincangan dengan my beloved mesti mencapai kata sepakat la ye. Xmo la gaduh2, sorang nk camtu, sorang nk camni. Gaduh manja skit2 tu beselaa.. huhuhu.. last2 MEM punye idea sebulat suara di guna pakai kihkihkih...
 


Ok dah siap pasang besi dengan segala wire yg berjulur, Hmm satu masalah diorang ni ialah, diorang xpakai paip utk masukkan wire tu, katanye macam tu lagi mudah nk repair. Adeehh.. klu ikutkan aku mmg aku nk suh masukkan dlm paip putih tu, tp itulah... malas nk bertekak lg dgn diorang pasal hal tu, so kite abaikan aje, Aku dah siap2 bagitau, nnt klu ade pepe masalah pendawaian eletrik, confirm aku menjerit panggil diorang tu balik.. hehehe... Main ugut saje... ehehe... yerlaa banyak duit kuar OoooOOo.. ikat perut habis sebulan dua ni...
 
Oklaa di pendek kan cite, aku nk tunjukkan kan progress rumah aku utk aktiviti pemasangan plaster ceiling (Ceiling Kapur). Alhamdulillah, semuanye berjalan seperti yg di rancang. Cume sedikit je yg tidak menepati kehendak aku. Tp xpelaa nk buat camne, aku pun lupe nk tulis dlm drawing aku masa explain kt diorang. Apepun, aku berpuas hati dengan hasil kerje diorang ni. Aku mmg enjoy bekerja dgn manusia yg mudah di bawa berbincang, Cepat buat kerja & xbanyak kerenah.


Ini bentuk plaster di bahagian Hall. Idea ni aku dapat dalam majalah. Hmm so aku sepakat ngan my hubby nk buat camni jugakla kt umah nnt. Alhamdulillah akhirnya angan2 menjadi kenyataan. :)

Yang aku kate x-puas hati ialah, Org yg buat plaster syiling rumah aku ni x-tinggalkan ruang untuk Langsir kt tepi tingkap di bahagian Hall. Itu yg aku agak angin skitlaa. Sikit je pun x-banyak. Mana tak-nye, aku dah siap tempah pun langsirnya. Padahal aku dah cakap kt diorang awal2, mungkin dia ala2 faham tp xfaham agaknye.. adoiii... so terpaksalah aku hantar balik kedai untuk potong balik langsir aku tu. Duit lg... So lepas ni, kepada kengkawan yg nk buat ape2 renovation, sile explain betol2 kt pekerja rumah anda supaya dia betul2 faham & lg satu jgn lupe monitor pekerjaan diorang sekerap mungkin. Tujuan-nya adalah untuk memastikan semua perkara yg diorang bikin tu kene dgn kehendak kita. Klu dah 100% siap baru terkial2 nk betulkan, Confirm diorang akan mintak extra cas.
 
Ok berbalik kepada Hasil kerja yg da hampir 80% siap, Keseluruhannya aku berpuas hati dgn kecekapan & juga kehalusan kerja diorang ni, Aku nk kasi 4.5 star. Lagi 0.5 tu aku tolak, coz diorang ni suka buang segala sisa makanan kt dlm rumah aku, ala2 sikit pengotorla, apepun mmg nk kene cakap kt diorang ni supaya jgn main buang merata sampah, plastik & putong rokok tu. Ade satu minggu tu kitorang laki bini terpaksa jadi MPKj angkat segala sampah sarap yg diorang sepah2kan diluar & dalam rumah. Mau xangin satu badan OooOo.. Panas je ati, nk biarkan sampah2 camtu, sakit plak mata aku yg memandang. Adooii.. last2 aku warning diorang, klu buang lg merata & aku laki bini kene bersihkan aku akan tolok duit diorang, Upah kitorang buat kerje. banyak cantik, ingat aku tukang kutip sampah ke.. amboii3... hah tau takut kene potong duit. Pandai pun buang sisa makanan kt tempat yg sepatutnya. Ape2pun kite mesti bertegas dgn diorang ni, klu nk ugut pun, ugut cara berhemah laa.. jgn main tengking xtentu hala, nnt ade lari indon2 tu kan. huhuhu..


Ini design utk bahagian dining area. Buat yg simple jelaa.. klu ikutkan aku nk buat Box jugak kt tengah2 tu, tp hubby cakap nnt kipas mcm rendah plak.. So keputasan-nya x-jadi buat Box kt tengah.

Setakat ni Hall, Dining & juga tingkat atas dah cover semua. Cuma bahagian dapur & bilik  bawah belum siap sepenuhnya lg. Untuk tingkat atas aku suh diorang pasangkan Cornice je. pastu mintak tambahkan lampu kasi banyak skit. Hmm lapang skit dada aku menengok-nya. Harapnya hujung bulan ni dah siap sume kerja. Maybe bulan 5 dah boleh mengecat syiling. Tp itu baru aku citer pasal Plaster syiling. pasal dapur aku belum siap lg. Pasal X-ten dapur tu nnt aku citer lain N3 la yea. Gambar pun xleh nk upload banyak2. Xtaula knp.. asyik reject je. Itu yg kekadang aku malas nk upload gambar. aiishh.


Ok hasil kerja yg di nantikan sudah hampir siap, InsyaAllah nnt dah siap sepenuhnya aku akan tempek gambar yea.. ehehe xsabar nk masuk rumah ni, walaupun masuk berdua ngan my doter je pun, my hubby ade hujung minggu aje pun.. hmm xpelaa.. buat2 happy la jugak..

Kepada yg belum pernah buat renovation rumah tu, aku sarankan pilih kontraktor yg betul2 tau buat kerja, jgn tau cakap je. Mmg sindrom sakit otak akan melanda klu korang duk pikir harga murah. Buat rumah bukan senang, siang mlm duk berfikir. Letih menunggu rumah siap sepenuhnya oiii. Rase nk cepat2 je semua ni berlalu, cepatla siap wahai rumah. :)