Ahad, 19 November 2017

Holiday HK :: Satu Hari Di Ocean Park

Sambungan cerita di Hong Kong...

Aktiviti hari ke 3 kami adalah ke Ocean Park. Target whole day kat sini. Memang besar kawasan Ocean Park, banyak tempat juga terpaksa aku skip sebab tak larat nak naik turun bukit. Kawasan dia berbukit2. Lagi pulak masa kami pergi tu ada beberapa tempat ditutup untuk maintenace. Baru je plan nak bawa Nuha tengok pertunjukan singa laut & dolphin, hmm mungkin next time la kot jika ada rezeki. 

Tiket masuk untuk ke Ocean Park adalah RM185/pax dewasa & 100/pax kanak2. Masa ni aku dapat tiket murah + promotion code. So jimat banyak di situ berbanding tiket biasa. Rajin2lah search promotion code kt Mr Google tu yea. 

Kawasan ocean park ni berada di kawasan berbukit, jadinya sangatlah diwajibkan korang pakai kasut yang sesuai serta bawa air minuman lebih skit. Makanan pun kitorang bawa, so far lepas je. Kepenatan turun naik bukit menyebabkan aku malas nak berjalan. Pergi mana yang dekat2 je. Cadangan masa terbaik untuk ke sini adalah di musim yang sedikit dingin iaitu sekitar pertengahan bulan November, cuaca pun nyaman so xdelah terasa letih sangat.

Masa mula2 masuk ke Taman Tema ni, kami terus naik Cable Car menuju ke bahagian atas bukit. Memandangkan kami sampai awal so xdela que panjang nk naik cable car. Cantik melihat pemandangan laut HK dari lereng bukit. 

Ok jomlah layan gambar2 kami semasa di sini. 






Taman Singa laut... Banyak ekor juga ada kat sini...




Dalam rumah panda ni ada sekor je panda. Masa kitorang masuk boleh pulak dia tidor maka kempunanlah nak tengok panda kt sini, cume monyet je yang tak tido. Walaupun berada di Wilayah China, tapi Panda cume ade sekor je, macam tak berapa nk ikhlas buat. Better ke Zoo negara KL lagi besar & puas hati tempatnya. Pendek kata kalau nak tengok Panda, Kat KL lagi best. Kami dah pergi dulu, masa Nuha Safiya kecik lagi. Entah ingat ke tidak dia.



Masa ni kami menuju untuk tengok Sea Lion, Sayangnya tiada pertunjukan pentas masa kami datang sebab tempat tu tengah naik taraf. So layan Sea Lion dalam kolam je laa sambil menikmati pemandangan laut yang indah dari atas.


Suka sangat 2 orang ni. Suka2 jugak perangai tu kene behave. Budak2 ni bile dah over excited lain macam pulak dia. No..No..No..


Kat atas tu bahagian permainan yang agak adventure, lebih kepada orang tua macam roller coaster yang berputar2 tepi bukit tu. Tengok lokasi pun dah seram. Hubby sorang saje yang naik. kami lepak kat bawah je. Ada banyak tempat permainan & binatang juga kt atas tu. Ada rumah peguin, singa laut & juga aquarium. Memang banyak tempat, satu hari tu pun tak boleh nak habis klu nak pergi semua tempat. Tapi kami hanya singgah sekejap2 je untuk satu2 tempat. Sebab dah masuk ke petang dah malas nk menapak. Matahari pun dah meninggi, cuaca ketika kami ke sana lebih kurang saja dengan Kampung Halaman kami di Malaysia. Semua dah kelaparan. Jom makan bekalan dulu. 
   






Inilah dia rumah peguin... banyak sangat pingu kt dalam tu...  







Sukanya dia... hihihihi... my hubby ni memang selalu camtu, ala2 menunjukkan kegembiraan & keterujaan bila dapat naik permainan kanak2. Maklumlah masa kecik xde peluang nak naik, dah besar baru nak merasa... takpe yunk i faham perasaan U... hiihihihi... 



Tinggi jugak benda Allah ni naik & berpusing. So bolehla menikmati pemandangan sekitar Ocean Park. Aku & Nuha tunggu kt bawah je. 

Banyak lagi tempat yang kitorang singgah kat dalam ni, tapi beteri fon aku dah kong. So selebihnya ada dlm my hubby punya fon. Sebelum balik tu kitorang singgah di aquarium. Besar juga la tempatnye, ala2 macam di aquarium KLCC tu. Bile menjelang semakin petang, semakin ramai pengunjung China yang mulai masuk. Sangat ramai, aku tengok pun dah naik pening. Kalau tadi pagi macam lapang je kawasan bawah tu, tapi masa kami nk keluar Ya Allah beratur lebih 150m untuk masuk ke pintu utama. Bukan budak2 yea, semua dah tua2 & rambut pun dah beruban. 

Itu jelah aktiviti kami di Ocean park. Alhamdulillah selesai misi hari ke 3. Jom lepak2 sekitar Kowloon pulak. dah tak larat nak jalan jauh2 dah ni...