Ahad, 12 November 2017

Little Caliph :: Grand Ihtifal 2017



Pada hari Sabtu haritu, kami ke majlis Grand Ihtifal Little Caliph yang di adakan di Dewan Kejuruteraan UPM Serdang yang berlangsung seawal 8.30am to 12.30pm. Untuk sessi pagi kanak2 cilik yang berusia 4 dan 5 tahun membuat pelbagai persembahan serta menerima pelbagai anugerah prestasi cemerlang untuk sessi pembelajaran 2017. Ini adalah kali pertama aku menyertai anjuran hari konvokesyen Little Caliph. Tahun lepas kami tidak dapat bersama untuk memeriahkan majlis kerana kami sekeluarga bercuti selama sebulan untuk menjayakan trip menjelajah Europe. Tapi sampai harini belum siap2 lagi ceritanya. hihihihi... dah hampir lupa agaknya. Nak kene repeat lagi sekali kot.. hahahaha.

Nuha Safiya berada di kelas KG1(5) untuk tahun ini. Ada beberapa orang kanak2 yang dipilih untuk membuat pelbagai persembahan bagi mewakili kelas masing2. Jumlah pelajar dalam setiap kelas lebih kurang 30 orang. hanya 14 org yang terpilih untuk membuat persembahan dipentas. Pada hari tu Nuha Safiya membuat persembahan tarian cina, nyanyi lagu Raihan "Ching Ai". Bukan main semangat lagi si kecik ni dapat masuk aktiviti tari menari. 





Dah nampak besar sangat anak ibu ni, padahal baru 5 years... Hmmm semoga Allah sentisa menjaga buah hati, intan payung kesayangan ibu ni menuju jalan ke Syurga Firdaus. 






Gambar naik pentas masa amik hadiah tak sempat ibu nak snap... 
simpan dalam kenangan sajalah... 


Sempena hari anugerah tu, Nuha Safiya juga telah terpilih sebagai Best Reading Siri Cepat Baca untuk kelas KG1(5). Tahniah anak ibu ... !!! Dua hari sebelum Grand Ihtifal berlangsung Teacher Lin dah mesej kat ibu. Tak sangka pulak semek kecik yang kuat main HP ni boleh dapat anugerah. Apepun semoga menjadi semangat untuk terus belajar dengan rajin & cemerlang pada masa akan datang. Meluntur buluh biarlah dari rebungnya. Kalau dari kecik tak di ajar semangat membaca & menuntut ilmu bila dah masuk sekolah nanti budak2 ni jadi malas nak belajar serta kurang motivasi diri. Tapi dari pemerhatian ibu, Nuha Safiya ni rajin belajar, kadang2 tak perlu disuruh pun dia suka ulangkaji semula apa yang telah di baca bersama guru di tadika. Alhamdulillah semoga terus istiqomah sayang.

Hari Konvokesyen Little Caliph ni telah di gabung sekali bersama dengan Little Caliph dari Bandar Tun Hussien Onn. So sedikit meriahla sambutan-nya. Apepun semoga Little Caliph terus cemerlang & berjaya membentuk anak2 kecil ini menjadi manusia yang berjiwa murni & mengenal Allah. 

Belum sempat habis Majlis Nuha dah tanya ibu, "Ibu..Ibu... Ibu nak kasi hadiah ape kat Nuha ni ?" hihihihi.... Ibu dah 2 hari lepas pikir nak beli hadiah apelaa pulak kt si kecik ni. Nak celebrate makan2 macam dah selalu sangat makan macam2 so dah jadi macam biasa sangatla pulak. Adoiii... "nanti ibu tengok kat Lazada nak beli hadiah ape" sambil godek2 lazada tiba2 terkeluar gambar kitchen toys tu, terus si kecik jerit, "hahh Nuha nak main masak2la ibu, ibu beli kitchen tu pun boleh untuk Nuha" hihihihi... iyelaa nanti ibu belikan. Oh anak... kadang2 membuatkan hati terasa syahdu & terbelai indah, kadang2 buat jiwa rasa tidak keruan. Hmm sesungguhnya harta & anak2 tidak lain hanyalah perhiasan dunia yang sementara. Semoga dirimu terdidik dengan akhlak & peribadi yang Mulia anak-ku.