Rabu, 29 Februari 2012

Berkampong @ KPJ Penang

Pada tanggal 11 February 2012 aku telah memasukkan diriku ke KPJ Penang Specialist kerana keadaan kesihatan yg semakin menurun. adela 4 mlm aku bercuti kt situ sekeluarga. klu cite kt kengkawan pun mcm cite dongeng plak tp itula citenye, luke kt bawah pun belum baik lg timbul bengkak plak kt bahagian atas aduyaaiii banyaknye dugaan mase berpantang aku ni nampaknye, lebih teruk dr bersalin. tiap2 malam aku tuam dgn tungku dgn harapan supaya bengkak susu makin susut tp ape yg terjadi adalah sebaliknye, bengkak susu bertukar menjadi nanah, makin lama makin besar.. sob..sob.. sesangatla sakitt .. tiap2 mlm xbenti aku menangis, sakit atas bawah nk gerak pun sakit nk baring pun sakit, duduk lg la sakit, hubby bkn leh buat pe, just tlg panaskan tungku n basahkan kain, yerla pe lg yg dia blh tolong..hmm.. Ya Allah.. itu jela yg mampu aku ucapkan dikala derita makin memuncak.. :.(

Sebelum berpindah ke Butterworth seingat aku keadaan kesihatan aku agak terjaga, tp lepas ikut hubby ke Penang mcm2 plak penyakit yg timbul, BB plak muntah + batuk xbenti, sian anak ibu, alergi habuk aku rase, coz aritu mase dtg ok lg, tp lepas apek tebuk dinding kt bahagian bilik air utk pasang econ terus BB kene jangkitan tu, maklumla habuk halus, bilik plak ya rabbi tuhan je tau penuh dgn barang2, hmm nk salahkan hubby pun xleh gak coz brg2 dr umah lama yg bertimbun. da mcm stor jd-nye, ape yg aku blh buat hanyalah terima seadanya. dlm keadaan yg x bape sihat ni mls nk banyak2 pk nnt turun darah makin banyak plak.. BB Nuha plak xbape boleh tido mlm2, xtau knp dia menangis je bile mlm, maybe dia xselesa agaknya, maklumla baru bape hari da jln jauh2, pastu air circulation pun xbape bagus itu yg dia semput je agaknya, sian anak ibu... sabar ye syg.. :(

Lebey kurang seminggu aku menanggung sakit bengkak susu yg dah bertukar jadi nanah tanpa ke klinik. so pd 6 Feb 2012 aku ajak hubby ke klinik kesihatan (RESAT) da xtahan lg da, risau lain plak jadinya coz keadaan pun da makin teruk, da macam kene panggang jadi-nye merah semacam.. Doc. Mariah kasi Antibiotik, dia ckp klu mkn antibiotik xhilang lg dia suh rujuk Klinik Pakar. Lepas amik ubat pun xjadi pe, makin naik lg aderlaa, aku da xtahan da nk tanggung sakit camni, da terseksa jiwa ragaku ini. hubby pun da mamai agaknye, anak bini sakit je berselang seli, dah nk buat camne, klu xharapkan dia nk harapkan sape lg, klu arwah umi masih ade tentu keadaan aku x sesedih ini, da macam cite P. Ramlee Ibu Mertuaku, nasib malang bertimpa2..

Sebelum ke KPJ kitorang ke Bagan Specialist dulu, buat check up adik, da 2 hari berturut adik xleh minum susu, bile minum muntah, sampai memancut cam air terjun.. banyak kali plak tu, keadaan adik pun da xbermaya da. aarrgghhh aku xboleh nk biarkan lg ni, klu aku yg sakit aku boleh tahan2 lg, tp klu adik yg sakit rase xsenang duduk aku, xkirela aku nk bawak adik jumpe pakar haritu jugak, xmo tangguh2 lg.. Lepas amik referal letter kt RESAT kitorang terus ke Bagan Specialist. 1st time aku sampai kt Bagan tu, masyaAllah teruk benor keadaan ospitalnye, xcam private medical centre pun camni, dahla kaum cine je yg memenuhi ruang legar kt situ.. aaaiisshhh aku da rs xsedap hati ni, aku ni ala2 kureng skit klu nk join tempat2 yg ramai kaum lain selain Malay ni.. lg2 tang kesihatan, nnt klu kene warded camne, isskk xmo la aku.. dipendekkan cite hubby suh jumpe pakar dulu. hmm aku ikutkan jela, alang2 da sampai.. sementara nk tunggu kul 2.30 ptg kaunter pendaftaran bukak, aku ajak hubby makan dulu n site visit KPJ Penang. ehehehe.. kitorang makan kt kedai mamak kt care4, entah ape2 je, main redah je jalan situ sini, padahal nk jalan punyela seksa, tp dah xde pilihan da, bantai jela kedai mamak pun. harap2 xde pepe laa, jgn nnt turun darah plak sudaah..  kul 3.30 register kt Bagan, Dr. Ramesh klu xsilap ialah Pakar Kanak2, entah ape2 dia cek, main tarik2 je pastu suh masuk ward, katenye dia nk kene monitor cara penyusuan BB. huh.. ape kes Dr. ni.. hampesss toii setakat tarik2 situ tarik2 sini pastu nk cas bapak punye mahal, teruk toiii laa.. aku discuss ngan hubby pasal Dr. suh masuk ward. keputusannye hubby xnk masuk ward dulu. just nk monitor sendiri je kt bilik, klu masih x Ok baru dtg balik n masuk ward. ( Sib baikla xmasuk ward aritu, klu x terbang jugak la barang seribu dua, BB Nuha sampai arini Alhamdulillah da ok da, dah xde da muntah memancut Syukur sgt..)

Al-kisah aku plak ke-esokkan harinye keadaan makin bengkak, dah xtahan nk tunggu sampai minggu depan utk jumpe Dr. Mariah kt RESAT lg, makcik aku pun suh g ospital cek ngan pakar katenye nnt jd pepe susah. maklumla sejarah family aku ramai yg kene cancer itu yg merisaukan aku sebenarnye. ptg jumaat tu ajak hubby ke KPJ. Lepas cek2 sume aku dinasihatkan utk buat operation segera, coz keadaan payudara aku da teruk katenye, sepatutnye aku dtg lebey awal, klu biarkan mungkin akan lebey bahaya utk payudara aku. discus punye discuss, aku setujula nk jalani procedure operation tu, pakar yg responsible utk kes aku ni nama dia Dr. Saiful. aku pilih utk amik bilik single standard harga RM350 semalam, alasan aku amik bilik single supaya hubby + BB Nuha leh duk skali nnt. klu x sape nk tengokkan Nuha plak nnt. xpela kuar duit skit nk buat camne da keadaan x mengizinkan. Sume Cost pembedahan & lain cost ditanggung insurance, cume cost bilik je yg nk kene top up, kire syukur alhamdulillah jugakla ade Insurance time2 camni. hehehe.. Alhamdulillah sambil menarik nafas lega.

Nasib baik gaji aku da masuk, mintak hubby amikkan duit utk bayar deposit pendaftaran ward RM300. Skali ms nk register, bilik plak penuh aduyaaiii sabar jelaa, yg tinggal cume bilik VVIP RM500/night hah tu dia, gile bapak mahal dah cam duk Hotel 5 star tu, adeehh sabo ajela, insurance yg ade cume cover utk RM100 je sehari utk ward + RM250 elaun Hospital = RM350 jela, nampaknye aku nk kene top up lg RM150 mamai sekejap memikirkan cost yg semakin melambung, duit tabung da kering, spending masih banyak yg diperlukan itu & ini. aarrrgghhh camne ni, serabutnye kepala otak-ku, malas nk pk2 da, lantakla bayar ajelaa, klu mati pun duit tinggal jugak bkn bawak masuk kubur, last2 aku decide masuk jela bilik RM500 semalam tu, mls nk pk2 da, da xlarat nk pk sume perkara, da nak naik bocor otak aku kali ni, aleh2 aku jugak yg tanggung sakitnye, klu leh share2 rase sakit kan best.. klu boleh laaa.. huhuhu..

Doktor kate mlm tu jugak aku akan menjalani operation dlm kul 10 mlm camtu, aduss cepatnye..?? kate doktor keadaan nanah dlm payudara aku da merebak xleh tunggu, nnt makin besar plak nanah-nye.. auchh sakitnye, Doktor pun main sesuke hati je tekan2 ingat kek span ke ape.. sakitlaa Dol...
oleh kerana aku xmakan pepe seharian ni, cume makan roti je pagi tu so Dr. saiful nasihatkan aku berpuase terus sampai tiba waktu operation.

Aku slalunye bernasib baik, tetiba je bilik single standard ade satu yg kosong, ade patient yg da check out td, syukur Alhamdulillah Ya Allah krn mendengar rintahan hatiku, hanya kpd engkaulah sebaik2 tempat meminta & memohon pertolongan.