Isnin, 27 Februari 2012

Manja Ibu @ 44 days



Sekejap je mase berlalu, pejam celik hari ni da 44 hari usia anakanda yg dikasihi Nuha Safiya, hari ni Nuha meragam lebey skit, tido xsampai sejam da terjaga, mengigau ape entah anak ibu ni, asyik menangis je, mimpi ngeri agaknya, sian anak ibu, susu pun xbape nk minum, buat 60ml pun xhabis, last 2 week banyak plak dia minum sampai 120ml skali minum, hmm risau ibu di buatnye, ape2 pun ibu doakan semoga anak ibu sihat2 slalu ye syg..


Baru sekejap Ibu letak, Nuha da nk mula menyanyi..


Nuha da start menyanyi pun, td Intro je :)

Dr semlm x tido, mamai kepala otak rasenye, Nuha asyik terkejut saje, bile terkejut dia menangis, nk suh diam kenela pangku dia sampai dia lena balik tp bile letak je terkejut plak, hmm adik2, boleh demam ibu camni, sib baik this week belum masuk kerje lg, klu da start kerje nnt masak jugak dibuatnye. Siang pun xnk tido, mcm xsedap badan pun ye jugak kot. perubahan bulan agaknye, kate org budak kecik mmg camtu, berubah bulan pun boleh demam.


Olo baik2nye cayunk2 Ibu ni.. main sesorang ye, sian dia..
Seharian xsempat nk masak pe pun, makan roti kosong je, itupun sapu roti sambil pangku Nuha, sebelah tangan lg sapu jem, sebelah tgn dukung Nuha.. terkejar-kejar sume buat kerje, mandi pun cepat2 risau Nuha terjaga dengar air turun dlm tangki, nk gerak pun kene pelan2 takut Nuha terjaga bile terasa tilam bergerak, H/p pun ibu silent, takut2 nnt Nuha terkejut lg bile mesej masuk. semua ibu buat dgn berhati-hati supaya Nuha dapat tido dgn lena & aman.. bile Nuha terjaga & ibu telah keletihan Ibu ckp kt Nuha, moga2 anak Ibu memahami..  "anak ibu, syg ibu, manja ibu tido la syg, ibu nk buat kerje niii.. " Namun dlm hati ibu ni tidak sedikit pun timbul rs nk marah melayan kerenah Nuha, tp klu-lah org lain buat ibu camtu da lama da ibu angin satu badan.. tp tidak pada anak Ibu, pelik Ibu rs, Knp hati Ibu begitu tulus & sabar melayani perangai anak Ibu yg manja ni, sebab Ibu slalunya tidak sesabar itu bile menghadapi kerenah manusia lain di luar sana.. SubhanAllah... !!


Bile kenangkan jase seorang ibu mmg xterbalas dgn ape jua sekalipun, patutlah diibaratkan syurga anak2 itu dibawah telapak kaki ibu. sesungguhnya pengorbanan seorang ibu terlalu besar nilainya. walaupun 1000x anak menangis dan ibu telah keletihan, Namun ibu tetap setia memujuk si anak dgn hati yg berbunga2 tanpa sedikit pun rs bosan jauh sekali utk membenci. tp apabila ibu telah tua & tidak berdaya, tidak sampai 3x si ibu memanggil anak utk membuat itu dan ini berturutan, pasti ade rungutan & perasaan tidak senang wujud di hati seorang anak.. Nauzubillah.. bertapa sabarnye hati seorang manusia bernama ibu menghadapi ape jua kerenah anak2..


Manja Ibu yg Ibu syg2, Jd manusia yg beragama ye syg.. 
Maha suci Allah yg telah menciptakan hati seorang Ibu yg penuh tabah, sabar & dilimpahi kasih syg yg tidak pernah berhenti hingga kehujung nyawa-nya... Terkenangkan arwah ibu tercinta sambil berlinangan air mate  :.( 

Doa dr anakmu yg serba kekurangan ini..
 "Moga Ummi mendapat Rahmat & Kasih syg Allah di sana atas segala pengorbanan & kasih syg yg tidak terhingga terhadap diriku ini.."



I Love U Mom 4 Everlasting .. !!