Jumaat, 4 Mac 2016

Part 4 : Maggi Udang Galah & Sarawak Cultural Village



Kat bandar Kuching ni tak ade ape yg istimewa or best sangat pun pada aku. Nak makan pun tak berapa selera, mungkin cara masakan dia kurang kena dengan tekak aku ni, mungkin org lain ok kot, Selera masing2. Antara tempat yang kami kunjungi adalah di "Sarawak Culturer Village" tiket masuk RM60/pax. Nak ke SCV ni agak jauh jugakdr bandar, sekitar 32km lebih iaitu menghala ke arah Gunung Santubung. Lokasi SCV mmg betul2 berhadapan dengan Resort Pandai Damai. Ape yang menarik kt sini..?? Mula2 kami sampai kami di sajikan dengan tarian kebudayaan semua etnik di Sarawak (dlm theater hall). Persembahan mengambil masa lebih kurang 40 minit. Agak menarik jugak persembahan diorang, lawak pun ade.




Itu rumah bidayuh klu tak silap aku, tp rumah tu hanya untuk org lelaki yang bujang sahaja, biasanya rumah ni akan berada di bahagian hadapan kerana dia bertindak sebagai "Guard House" 


ok macam yang kt atas tu, bahagian belakang tu rumah org melanau yang sudah keluarga, orang perempuan pun duduk kt bahagian belakang jugak. Bagus jugak senibina diorang ni, ada ciri2 keislaman sikit2 dalam bab menjaga hak kaum wanita dengan mengasingkan lelaki bujang & juga anak dara daripada bertemu muka. Islam itukan Fitrah manusia. alhamdulillah kerana aku adalah seorang penganut agama islam. :) 


naik jambatan buluh yang tak berapa tinggi...
Kt dalam SCV ni ade di bina beberapa jenis rumah rakyat org sarawak. Seperti Rumah Melanau, Rumah Iban, Rumah Penan, Rumah Cina, Rumah Orang Ulu dan macam2 lg. Tapi masa kami pergi tu tak ade ape2 event, so agak membosankan jugak kerana tiada ape2 yang dapat dilihat kecuali masuk ke rumah2 untuk melihat senibina & ukiran kebudayaan diorang. Selebihnya agak membosankan. Mungkin klu korang nk dtg kene tunggu ada ape2 event kt situ baru meriah. kami ambil masa sekitar 2 jam lebih kt SVC. Pastu ke pantai Damai sat. Tengok dari jauh jek, coz nk cari jalan masuk ke pantai, sampai sudah tak jumpe.. Sudahnya kitorang carik jalan ke kedai makan. Lapaaarrr ...

Pusing punye pusing cari kedai, ade beberapa kedai yg kami jumpa & singgah, tapi aku tak berapa selesa nk makan, coz keadaan kedai yg kurang bersih, so hubby terpaksa pusing lg carik kedai lain. Nasib baik hubby ok je, xde nak marah2.. muahhahaha sayang abg :) yerla kedai bersepah dengan puting rokok, lantai hitam berkerak, kt atas tempat hidangan lalat buat playground, camne tu..?? ade selera nk makan ..?? hihihi.. makan roti gardenia cicah air milo lagi selera kot. 

Akhirnya kitorang jumpe tempat makan yg agak ok iaitu di Bukhary Cafe, lokasi kt jalan Satok, sederet dengan cafe ni ada KFC, Pizza Hut & Secret recipe. Makanan yang dijual cume nasi beriani je, ape2la yang penting dapat makan. harga agak berpatutan & sangat banyak. Rasa pun sedapla jugak. Tengah lapar apepun sedap kan .. :)

Lepas makan tu kitorang singgah ke Kubah Ria, kt situ aku beli 2 ekor udang galah, saiz XXL harga RM85/kg. Kire standard hargala kot. Plan kitorang nk makan dengan Maggi je. So otw nk balik ke bilik malam tu gigihla my hubby singgah ke Parkson untuk dapatkan bekas & juga Maggi. Kitorang kan mmg dah terror bak masak memasak dalam bilik ni hihihihi.... Mmg best gile makan hingga licin kuah Maggi tu di hirupnya. So dinner kitorang malam tu Maggi Udang Galah XXL, menyengat habiss, mmg terbaik !