Khamis, 23 Jun 2011

Percutian ke Sabah I

Last February haritu aku ke negeri di bawah bayu bersama my beloved hubby, mase tu aku baru je masuk kerje baru kt PJ, so terpaksalah aku amik unpaid leave selama seminggu. Berbaloi la jugak holiday aku walaupun kene unpaid leave, lantakla nk buat ape pun, yg penting aku mau holiday.. yuhuuuuu.. planning cuti ni dari April 2010 tu, sikit punye lama tu, aku tempah tiket Air Asia yg under promo mase tu, so kire murahla.

                                                                  Lepak d' LCCT
1st time nk ke sabah, agak excited gaklaa, Perjalanan aku bermule dr Alor setar, coz sebelum dapat kerje kt PJ aku tinggal kt Kepala Batas dlm kediaman TUDM, aku amik flight dr Alor Setar ke LCCT jam 8.30pg so sampai sane lebey kurang kul 9.30 pg, lepak kt airport dlm 6 jam sementara nk menunggu flight ke Tawau Sabah kul 3.30 ptg. Aktiviti pagi dimulakan dgn breakfast kt Old Town, makan roti bakar je. pastu lunch kt McD.. huhuhu.. mmg santai gile lepak kt LCCT berjam-jam.. bolehla try lg next time  :))

Kul 3.30 flight aku da take off ke Tawau. Mase penerbangan untuk sampai ke Tawau Di anggarkan 2. jam 30 minit. lebey kurang sejam kemudian pramugari mengedarkan makanan, mak aiii berbulu hidung aku bau macam2, lapar nii.. adeehh, bau nasi ayam la, ns minyak la.. adoyaaii perut da menyanyi2, nasib baikla aku ade bawak bekal roti, da habis makan roti bekal, aku lapar lg, last2 aku order sandwich 2 paket n nasi ayam 1. coz itu je yg tinggal, yg lain sume da habis, xpela cukupla buat isi perut aku buat sementara waktu.. lepas makan sume da lentok.. ZZzzzZZZzz

                                                                        Airport Tawau

Sampai kt Tawau jam 6.30 ptg, flight terlewat 30 minit disebabkan cuaca yg kurang baik, sesampai je aku kt Tawau, aku disambut oleh hujan lebat, basah kuyup.. hmm.. xsangka plak aku airport Tawau ni camni, agak lama & nampak buruk huhuhu.. ape2 pun da sampai Tawau pun aku, pusing2 keliling airport cari taxi nk ke Pekan tawau. Tambang RM40/taxi. Perjalanan dr airport ke pekan Tawau lebey kurang 25 minit. pemandangan mlm sepanjang perjalanan xdela menarik sngt, kawasan kampung je sepanjang jln. aku rs cam duk kt hulu terengganu la plak. ehehehe..

Kitorang sewa hotel di Bandar Tawau, Heritage Hotel RM 90/ night, xde breakfast. aku on je, malas nk pk panjang, lgpun badan da keletihan, perut pun da berbunyi, nk kene g cari kedai makan berdekatan, pusing punyer pusing, payah betoii nk cari kedai makan yg agak bersih n halal, banyak kedai cina area sini, ape yg lebey meloyakan aku, banyak tikus2 mampus kt depan kedai kene penyet ngn kete. adoooiii ni yg xtahan ni, rs je aku nk bawak periuk ns sendiri, leh aku masak sendiri.. last2 jumpe la jugak kedai yg agak ok, kitorang order ns goreng udang. harga 6.50/sepinggan. huhuhu agak mahal, kate makanan laut murah kt sini, awatnye mahal sngt ns goreng ni, hmm makan jelaa da lapor.. betul laa kate kawan2 aku sebelum ni, masakan kt sabah ni lain skit, xcam masakan kite kt semenanjung, rase masakan dia agak kureng skit..

                                                                Nasi Goreng Udang

                                                                      Fresh Orange

Selepas makan kitorang ronda2 sekitar Pekan Tawau, walaupun xde ape yg menarik sgt pun, tp sj je, alang2 da sampai kite pusing ajelaa.. :)) ade beberapa keping gambar yg sempat di ambil mlm tu. setelah 1 jam lebey ronda, kitorang pulang ke bilik & ZZzZzZZzz , Esok nk ke Semporna plak..

                                                                Inilah Pekan Tawau..



Inilah Hotel yg kitorang tinggal Hotel Heritage, nk kate bagus sngt pun xdela, so kire okla compare dgn harga yg ditawarkan, cukup selesa & bersih. Hotel Kingston tu kt belakang hotel kitorang je. :))