Rabu, 17 Julai 2013

Progres Rumah :: Pasang Gril

 
Gril rumah dah siap pasang, yeayy.... ehehehe jakun betoii. Seronok tu dah pasang gril, xde nk risau sangat klu tinggal rumah. Zaman sekarang ni, kerja2 memecah rumah dah jadi perkara biasa. X-heran pun klu dengar ade rumah kene pecah masuk. Walaupun ade gril still kene rompak. Lagila rumah yg togel camtu jek. Huh mau xrisau cek oiii, nk lelap mata pun was-was. Apepun, kekadang kite kene bawak bertenang & serahkan segala urusan pada Allah, Mudah2n Allah SWT menjaga rumah kite daripada kerja2 jahat manusia yg dengki & berniat jahat terhadap kita.
 
Amalan yang slalu aku guna apabila ingin keluar rumah adalah membaca Surah Al-Ikhlas 3x & juga ayat pendinding diri 3x, seterusnya melangkah keluar dari rumah dengan kaki kiri.
 
  بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في  الأرض ولا في 
  
 السماءوهوالسميع العليم 
 
Ayat pendinding diri baca 3x ketika keluar rumah.
 
 
Kat Bengkel MPA Engineering
 
Tukang besi yg buat gril rumah aku ni sgt baik & senang berurusan. So far aku berpuas hati dengan hasil kerja dia, walaupun ade sedikit kesilapan ukuran pada "top hung" toilet master bedroom, tp xpela.. sikit je pun. Yang lain hasil kerje boleh dikatakan kemas & terbaik. 10x suh touch up pun diorang ok je. Xde nk berlagak poyo entah ape2 mcm sesetengah tukang besi yg bajet bagus, tp hasil kerje sampah. Dinding tepi xde yg pecah, tile pun xpecah. Ukuran cun2 je semua. sedap skit mata aku nk tengok. ehehehe ...
 
So kepada sesiapa nk plan nk buat gril rumah bolehla contact dengan Tukang besi ni, kedai dia dekat area jalan reko, sebelah pintu lama Kajang 2. nnt kt bawah aku kasi no contact Pauzi ni. Harga pun ok, xdela cekik macam Pontianak...huhuhu... Aku buat design biasa je, coz nk cepat, Cat aku pakai powder coating. Jom layan gambarla sekeping dua.. xde idea nk merapu dah..
 
 
 
Pintu Bahagian Dapur yang belum di Cat

 
Ok dah siap nk pasang, Ni gril pintu utama. Aku buat 2 daun, Tujuan-nya, klu nk tukar pintu yg 2 daun nnt xde masalah nk tukar gril lain plak. Huhuhu plan je, nk buat tu xtau la bile... kite hanya berangan, Allah yg menentukan kuikuikui... :))
 
 
 
 Kod untuk Cat Powder Coating gril kitorang, Klu pakai Powder Coating ni, cat lebey tebal & tahan lebey lama. Klu cat biasa tu cepat berkarat & xtahan lama. Lagi2 klu pakai untuk bahagian luar rumah. Masuk 2 tahun sure dah Nampak bezanya. So kitorang decide pakai Powder Coating. Harga kene tambah skitla... oklaa dari sakit mata tengak berkarat2, Better tambah duit skit. Mudah2n tahan sampai 5 tahun. okla tu...  
 
Nama Tukang Besi ni Pauzi, kt Facebook pun ade. Type je Tukang Besi (MPA Engineering) InsyaAllah keluar. Harga dia mmg terbaik di pasaran & service mmg tip top, communication pun sedap telinga nk mendengar. Mmg senang hati berurusan ngan mat Pauzi ni. Org Terengganu mmg baik2. hehehe...HP No : 012-228 3000. Klu dia Tanya dapat no kt mana. cakap jelaa Owner Hillpark 2 yang rekemenkan. InsyaAllah dia kasi harga Cun punye. ehehehe... Ok citer gril pun dah settle, tutup buku. Blh lelap dengan aman InsyaAllah. :))