Rabu, 18 Mei 2016

Pengembaraan Rohani :: Mekah Kota Yang Diberkati 1

Sesungguhnya rumah yang mula-mula dibangunkan untuk (tempat Ibadat) manusia, ialah Baitullah di Bakkah (Makkah) yang diberkati dan menjadi petunjuk bagi semua manusia. (Surah Ali ‘Imran, ayat 96)

Bakkah ertinya memecah, mencarik, atau menunduk. Dinamakan Bakkah kerana ramai manusia datang kepadanya dan menyebabkan orang bersesak-sesak padanya. Makkah juga menunduk atau menghancurkan orang yang zalim dan menghapuskan mereka.Ada empat pendapat mengenai nama Bakkah ini: 

a. Nama kepada seluruh Tanah Haram, seperti nama Makkah.
b. Nama kepada tapak Kaabah.
c. Nama kepada Kaabah dan Masjidilharam
d. Nama tempat di antara dua bukit sekeliling Kaabah

Di Lobby Hotel, 1st day sampai di Makkah. Seronok bukan main budak kecik ni bile dah sampai ke Makkah, nak pergi kt Ka'abah katenye.

Bilik kami view masjid, sangat seronok dapat tengok org ramai yg berpusu-pusu ke masjid bila azan berkumandang, jarak antara hotel dengan dataran masjid adalah sejauh 10m. Lintas jalan saja terus masuk dataran masjid. Jarak antara hotel ke Pintu masuk masjid lebih kurang 100m. jalan 2, 3 minit dah sampai dlm masjid. Alhamdulillah Sesungguhnya DIA Maha Mendengar. 



Sesampai sahaja di bilik penginapan, kami terus bersiap2 untuk turun ke masjid melakukan tawaf & Sa'i.Memandangkan ini kali pertama melakukan tawaf hubby agak bimbang untuk membawa Nuha bersama. Jadi kami tinggalkan Nuha di bilik. Beberapa kali juga aku berpesan supaya jgn ke mana2 sehingga ibu & abi balik semula. Kami turun selepas asar, kami hanya solat asar berjemaah berdua di bilik. Setelah itu kami terus turun untuk ke Masjidilharam. Jemaah agak ramai ketika itu, beberapa kali juga hubby hampir jatuh kerana di rempoh oleh jemaah Pakistan & India. Tetapi Alhamdulillah, setelah hampir 2 jam baru kami selesai melakukan 7 kali pusingan. Aku sgt keletihan ketika itu. Hampir sahaja terasa ingin pitam. Kami berehat seketika & melakukan solat sunat tawaf & kemudian sambung untuk bersa'i di Safa & Marwah.  

Sambil melakukan sa'i hati asyik teringatkan Nuha, ape agaknye dia buat dibilik sesorang tu. Jgn dia keluar sudah. Selesai sa'i hubby memberitahu ada beberapa miscall drpd no 012 ++. Agak pelik, itu no Saudi, hanya aku sahaja yg ada no hubby. Setelah selesai sa'i hubby menelefon no berkenaan. Rupe2nya panggilan daripada pihak hotel. Nuha Safiya menangis di luar bilik & di jumpai oleh cleaner Hotel. nasib baik dia tahu nama Abi. Jadi pihak hotel terus menelefon kami. Ape lagi kami terus bergegas ke hotel. Aku hanya tunggu di level bawah @ starbuck cafe. Hanya hubby yg pergi berjumpe manager hotel tu. Banyak juga hubby kene tazkirah kerana kecuaian menjaga anak. Nuha pula dah kenyang makan di jamu oleh staf hotel yg ditugaskan untuk menjaga dia sehingga my hubby datang. Nasib baik aku tak follow skali, klu tak dgn aku2 kene ceramah dgn pak arab tu.... adddooiiiilaa...




Duduk di Starbuck sementara menunggu hubby amik Nuha. 
 
Bila aku tanye balik Nuha, kenapa keluar dari bilik. Dia cakap lama sangat tunggu ibu & abi balik, Nuha nk tengok jek kt luar. Agaknya bile dia bukak pintu bilik & menjengok keluar, pintu tu terus tertutup & dia dah tak boleh masuk balik ke dlm bilik itu yg dia menangis kt luar tu. Nuha cerita yg dia follow uncle cleaner tu bersih bilik, sapu sampah, tukar cadar & sebagainya. Lepas tu uncle bawak dia g makan kt bawah. Amboi2 bukan main seronok yer. After kejadian tu kami agak berhati2 utk tinggalkan dia di bilik. Hanya waktu subuh shj kami tinggalkan, waktu2 lain mmg bawak ke masjid. Tapi sampai skrg aku duk fikir, mcmne Nuha blh bukak pintu bilik tu, coz pintu tu tersangatlah berat. Aku 2,3 kali suruh dia bukak balik pintu balik tu, sampai ke sudah dia tak boleh bukak pintu tu. Hmm tak mengapalah, yg penting anak ibu dah selamat, nasib baik tak jadi ape2 yg tak di ingini. Pengajaran yg sangat berguna juga buat abi Nuha. Supaya next time jgn ambil mudah nk tinggal anak camtu jek. Klu ikutkan, aku mmg nk bawak Nuha g masjid skali masa tu, tapi hubby ckp xleh nk bawaklah itula.. inilah... apepun Syukur Alhamdulillah semua dh selamat. Jagalah Allah, Allah akan menjagamu !
 


 Bilik yg agak selesa. Katil Twin tu pun cukup besar untuk kami bertiga, klu nk tambah anak sorang lagipun ok. masih selesa untuk tido. 



Melakukan tawaf sunat bersama sikecik lepas zuhur, cuaca agak panas sekitar 43 darjah celcius. Mmg terasa bahangnya masa mula2 kami masuk ke bahagian luar untuk bertawaf. Nuha pun dah sepet2 mata menahan cuaca panas, tetapi setelah kami memulakan tawaf, cuaca panas yg pada mulanya sgt membahang, tiba2 semakin lama semakin berkurang rasa panasnya, seperti ada filter tahan panas yg melindungi kami. Bahang kepanasan itu berkurang lebih 50% dari mula2 kami masuk untuk bertawaf. Selesai 2 pusingan tawaf Nuha telah lentok di bahu abi. Aman sejahtera dia tido sampai habis 7 pusingan tawaf.



Mataf belum sepenuhnya dibuang ketika ni, tapi 2 hari sebelum kami kembali ke tanah air, Alhamdulillah semua dah clear. Kawasan untuk tawaf menjadi sangat lapang. Hubby pun banyak kali jugak buat tawaf sunat. syukur ke hadrat Allah kerena dikurniakan kesihatan yg baik semasa di sana.





Hotel Intercontinental Dar At-Tawhid. Hotel ini berada di dalam kawasan dataran masjidil haram. Ia di kire termasuk drpd sebahagian masjidilharam, di bahagian atas hotel ini, ada hall untuk solat berjemaah. Sesiapa yg malas turun ke masjid boleh shj solat berjemaah di ruangan solat yg disediakan. Selalunya bile tiba musim Ramadhan mmg jemaah sangat ramai setanding musim Hj. Jadi Hall solat tu mmg sgt berguna untuk mereka yg menginap di sini. Hyatt Regency berada betul2 di belakang Hotel Dar At-Tawhid ni. Mengikut rancangan pembangunan Masjidil Haram yg baru, Hotel Dar At-Tawhid ini akan di robohkan. Oleh itu View untuk Hyatt Regency & Hilton Suite akan menjadi lebih indah & lapang kerana betul menghadap Masjidil Haram tanpa sebarang halangan.   

 


Bersiar-siar sekitar Masjidil Haram selepas waktu dhuha. Budak kecik yg tak sempat mandi pagi.  Waktu subuh sekitar jam 4.25 am. Jika Nuha terkejut & nk ikut ke masjid, maka kami akan bawak, tapi jika dia masih lena, kami just tinggalkan. Alhamdulillah selamat. Sedap aiskrim ni RM5 riyal satu bekas tu. Kawasan sekitar Hotel As Safwah & Elaf Kinda.



Bakery pun banyak pilihan, maklum sajalah, arab kan mmg suka makan roti. Aku kurang gemar, cuma wafer shj menjadi pilihan aku setiap hari, wafer bersama aiskrim coklat. Muahhhh... mmg sedaap... Alhamdulillah...


 

Pilihan buah-buahan yg sgt banyak, manis2 semuanya. Yogurt pun ada banyak pilihan, sapa2 yg penggemar yogurt mmg heaven, hari2 angkut buat naik bilik. Kitorang hari2 angkut buah epal & Jus dlm botol. penuhkan stok peti dlm bilik. 



Chef dari malaysia yang baru 2 bulan bekerja di sini untuk bahagian Asean Kitchen. Sedap jugak dia masak cekodok bilis, berbakul2 habis. Mmg Mendapat permintaan hangat. 


Hari2 menu yg mmg menjadi pilihan aku ialah meat bacon dengan nasi arab. Beras dia sangat panjang, sampai hubby pada mulanya ingatkan Mee, aku pun sama. Tapi setelah diberitahu oleh staff hotel itu ialah nasi beriani, barulah kami tahu... 
 



Staff Hotel yg sangat ramah & sentiasa memberikan layanan yg terbaik, membuatkan kami sgt gembira & terasa sangat selasa. 



Epal 2 biji dh siap sedia untuk di bawak naik.. hihihihi...





Stok makanan dlm peti ais kami. Stok makanan yg banyak dah xpayah nk beli lagi dah. Lagipun banyak makanan yg tak habis, sampai pihak hotel terpaksa sedekahkan kepada jemaah luar yg memerlukan.



Nasi beriani Kambing harga SAR25 sebungkus

Untuk makan tengah hari selalunya kami hanya makan buah & minum jus shj, sebab masih full dengan sarapan pagi yg berat. Kami amik sarapan sekitar jam 10am to 11am. jadi lunch, kami hanya makan ringan2 shj. Kami makan mlm selalunya selepas Asar atau pun selepas marghib. Kami beli nasi beriani & ayam grill di food court level C4, satu bangunan dengan hotel kami. Bermacam2 menu ade. Tapi hidangan paling rare ialah nasi beriani & ayam grill bersama ulam lada hijau besar. Alhamdullah mmg sedap & cukup kenyang utk kami bertiga. Harga SAR25/bungkus. 


 Budak kecik yg asyik nk makan ayam goreng AlBaik


Tambahan menu untuk Nuha ialah Ayam AlBaik. kadang2 budak kecik ni makan banyak, tengah2 mlm sibuk nk makan lagik. so kami beli siap2 utk dia. Set AlBaik tu hanya SAR9/set. perbelanjaan makan kami sehari tidak lebih SAR40 sehari.   

Nuha & kawan2, setiap hari ade shj kawan baru dia. Seronok tengok mereka berinteraksi, walaupun masing2 cakap dengan bahasa masing2 tetapi cara beeinteraksi tu mcm faham jek. hihihi lawak betul budak2 ni. 



Pemandangan di dalam masjid sejurus selepas solat. Ada yg tido, mengaji alquran secara berjemaah & sebagainya. 


Aktiviti kami di Makkah sama shj semasa di Madinah, cuma yg bezanya, di Makah ni kami melakukan umrah. Selama 11 hari kami di sana, kami sempat melakukan 3 kali umrah. Pada mulanya aku nak buat umrah kali ke 4 tetapi hubby tidak mengesyorkan. Katanya mengikut buku panduan yg di keluarkan oleh Kerajaan Arab Saudi, tidak ada syariat melakukan umrah berulang-ulang kali begitu & tidak digalakkan. So aku pun membatalkan niat untuk melakukan umrah. Oleh itu kami hanya memperbanyakkan tawaf sunat shj. 


Umrah ke-3 kami, Masa ni jam 4.00am hanya menunggu azan untuk solat subuh. Aku sangat penat masa ni, sampai nk saie pun hubby kene tolak pakai kerusi roda, entah ape penyakit yg dtg pun xtau. nk berjalan terasa terhuyung hayang, mungkin aku pening berada dlm jemaah yg sangat ramai. Thank syg coz sudi membantu menyempurnakan umrah. Sian hubby, mesti lebih penat dr aku, coz bukan dekat2 jugak tolak kerusi roda dari Safa ke Marwah, berkilo meter jugakla. Semoga Allah memberi ganjaran yg lebih baik untuk abg.



Begitulah hari2 yg kami lalui sepanjang di Makah, semuanya baik2 belaka. Untuk ke Tanaim kami mengambil teksi dengan bayaran 40 riyal pergi & balik. So driver teksi tu akan tunggu kami untuk solat sunat ihram & berniat di masjid. Pada kali ketiga melakukan umrah kami pergi ke Tanaim menggunakan bus. Tambang 2 riyal/pax shj. Tetapi agak bersesak dgn jemaah dari india & Pakistan, agak kurang selesa di situ. Masa nk balik tu aku ambil teksi coz malas nk bersesak dgn diorang lg, agak memeningkan kepala. Bayaran sehala 20 riyal shj.


Masjid Tanaim. Kami pergi berniat ihram di Tanaim selepas marghib.

3 hari sebelum berangkat pulang aku di datangi Uzur. Sangat sedih kerana tidak dapat melakukan solat jemaah & duduk di masjid lagi. Entah bile lg dapat dtg pun tak tau. Hubby pada mulanya buat muka sedih coz dia kene pergi masjid sorang2, selalunya kami akan ke masjid bertiga, kadang2 berdua shj utk waktu subuh coz Nuha masih nyenyak tido. So bile kene pergi sesorang tanpa teman ala2 sedih gitu.. Olo..olo..Olo... baby jgnla sedih... hihihihi...



Setiap kali masuk waktu solat aku akan duduk di tepi tingkap menghadap Masjidil Haram, melihat jemaah yg solat berjemaah. Teringin sgt rasanya untuk turun berjemaah sekali bersama. Tapi apekan daya. Moga Allah memberi peluang untuk kami kembali lagi ke bumi yg penuh barakah ini sebanyak yg mungkin.. InsyaAllah.