Selasa, 10 Februari 2015

Visit Terengganu :: Nasi Dagang & Pasar Payang !


Setiap kali balik kampung kitorang pasti tawaf satu Kuala Terengganu untuk cuba Nasi Dagang yg di katakan sedap. Lain tangan yg memasak lain rasa dia, kadang2 kuah tak menjadi, tak sedap jugak nasi dagang tu. Tapi Klu arwah nenek & ummi yg masak mmg sentiasa sedap. Yum..yum.. sedappnya Nasi Dagang Terengganu ni.


Jika anda berada di Kuala Terengganu ade beberapa kedai nasi dagang yg sedap, antaranya terdapat di area Chendering & juga Rusila. So far Alhamdulillah sedap & berpatutan dari segi harga.


Sambil menunggu Nasi Dagang kami sampai, Kali ni kami lepak di kedai mak Jah yg dekat Chendering tu, tapi haritu kuah dia tak berapa Ump.. agak cair sedikit, so rasa nasi dagang tu agak kurang skit. 


Kecik pun suke makan nasi Dagang yea... 


After dah siap menimati sarapan pagi di Chendering tu, kami seterusnya meneruskan perjalanan ke Pasar Payang di Kuala Terengganu, ape yg menarik di pasar payang ni yea. macam2 ade, kepada peminat batik & sutera mmg wajib singgah la kt Pasar Payang ni. Klu nak cari emas pun boleh jugak singgah kt Pasar ni, Ini kerana harga emas di Terengganu adalah lebih murah berbanding di Kuala Lumpur. Kalau xpercaya tryla g beli kt sana. 



Pemandangan baru di Pasar Payang Kuala Terengganu, dah lama aku tak datang ke sini, hampir 2 tahun kot xdtg sini. Datang2 je banyak benda dah berubah, semua jalan dah jadi sehala. hihihihi.. jakun betul anak Terengganu sorang ni kan.


Sambil2 lalu pun sempat jugak aku usha harga emas di kedai ni, Hmm boleh tahan murah jugak harga dia, harga used gold pun dia amik tinggi. Mmg xleh nk compare harga dengan Poh Kong & juga Tomei.

Habis sehari suntuk jugak kami duk menapak dari kedai ke kedai. Sempat pergi bersembang dengan my cousin lg. Dah lama xjumpe dia, Raya haritu pun xjumpe, so saje amik kesempatan melawat ke kedai batik & sutera dia. Klu masa arwah cik ngah ade dulu, setiap kali datang ke kedai dia mesti dapat sutera free punye hihihi.. tp aku ni bukan berminat nk pakai baju kurng sngt, pakai seluar & blouse lagi mudah. So just usha2 harga je la. xbeli apepun. :)

Kisah kami, Sehari di Kuala Terengganu.