Khamis, 2 Ogos 2012

Baby Nuha @ KPJ Kajang Part 1

Sejak mlm td aku xleh nk tido, aku bangun seawal jam 3.30am sampai ke subuh aku langsung xmelelapkan mata. oleh kerana aku mmg xleh nk tido maka aku mengisi masa waktu sahur dgn beberapa aktiviti keagamaan. Alhamdulillah ade jugak aktiviti di mlm ramadhan-ku..

Sesampai di opis kepala terasa sgt mamai, pening sebab xcukup tido pun ye jugak agaknya, hmm duk dlm opis sambil tersengguk-sengguk.. nasib baik bos meeting sepagi harini, so blhla aku melentokkan kepala di atas meja & bersandar di kerusi sambil kepala menerawang jauh entah kemana.. penin2 lalat jadinya.

Lepas solat zuhur sambung menyiapkan property report lg, tetiba cik Call, katenye Nuha da lembik coz dr kul 1pm td dia asyik muntah dan muntah xberenti, sampai keluar cairan kuning kehijauan dah.. Uh.. ape dah jadi ni..? jatuh ke Nuha..? knp sampai camtu skali.. Mmg nk kene balik jugak ni, hati dah xkeruan, jiwa di pagut rase ketakutan... risau andai sesuatu yg x-diduga berlaku, ah aku xsanggup utk membayangkan kenyataan itu andai ia menjadi realiti.. Ya Allah aku terlalu lemah utk menghadapi situasi itu.. bantulah hambamu ini, berilah kesihatan kepada anakanda kesayangan-ku itu, dialah cahaya hidupku, jgnlah terjadi ape2 kepadanya..
Aku terus mengemas laptop & segala document dimasukkan kedalam fail, Jumpe manager utk minta kebenaran balik awal. tanpa berbual panjang aku terus angkat kaki dan berjalan laju ke kereta, rase seperti aku ingin terbang. Bawak kereta pun dah mcm roket hilang kawalan, sume org bunyikan  hon kt aku, ahh lantak kolaa.. nk hon ke, nk bom ke.. xkuasa nk layan da.. dlm kepala aku ni cume satu yg aku fikirkan Anakanda Nuha..!! maaf aku mmg tertekan td, hati terasa sebak, Emosiku di luar kawalan buat seketika... sesampai di rumah cik, aku tengok Ammar tengah mencuci karpet, katenya Nuha muntah terpancut banyak kali habis sebidang karpet. Masuk2 ke rumah tgk Nuha terlantar lesu di tilam, emosi masih terkawal, cik nampak serba salah, mungkin dia pun kerisauan melihat keadaan Nuha yg seolah tidak bermaya, aku dah xnk tunggu lg, mesti segera di bawa ke Hospital, tp cik belum siap masak, katenye dia belum masak lg coz dr td Nuha muntah dan menangis...


 
aku amik masa 10 minit utk berfikir, perlu ke aku nk tunggu sampai  cik siap masak and than baru ke hospital..? melihat keadaan adek yg langsung tidak memberi tindak balas bile aku cube kejutkan dia tambah menakutkan aku, keputusan-nya aku pergi sendiri ke Hospital, nnt cik menyusul kemudian ajelaa, Insya'Allah aku masih boleh uruskan sendiri detik hati kecil-ku, Sesampai di KPJ Specialist Hospital Nuha muntah lagi, muntah kuning kehijauan lg, Ya Allah kesiannye anak ibu.. bersabar syg, sikit lg kite jumpe doctor yea.

Selepas berjumpe Doktor, Nuha didapati mengalami kekurangan air dlm badan, mungkin akibat muntah berpanjangan dan dia perlu di masukkan air, kata Doc. so kene warded laa.. hmm xpela, dah nk buat camne, klu itu yg terbaik, sebaik shj nurse panggil utk masukkan jarum di tangan Nuha, darah aku sekali lg berderau, aduusss sgt kesian anak ibu nk kene inject la plak. Nuha aku letakkan di atas bed dan aku berdiri di sisi sambil memerhati nurse2 pelatih memperlakukan anak kesayangan aku di depan mata.  Uh terlalu kasar kerje nurse ni pada firasat aku, maaf yea mungkin mulut aku sedikit banyak sengel, yerla yg nk dicucuk tu anak aku, bukannye anak kucing, so please buat kerje elok skit depan muke aku yea, kang ade aku amik jarum tu cucuk plak nurse yg ala xde adab dan tatasusila tu sat g.. dahla hati dan jiwa aku bagai nk tercabut dr td, pastu depan2 muka aku plak dia perlakukan anak aku cam ayam, sgt kasar kerje staf di bahagian kecemasan KPJ Kajang, aku mmg xberpuas hati.

Kerana mengenangkan aku berpuasa hari ini dan mood utk angin xtentu pasal agak kurang & masih terkawal. Walaupun minah xcukup akal tu siap suruh aku keluar & tunggu di luar shj.... eh..eh..eh.. banyak cantik muke ko nk instruct aku itu ini, ape ko ingat aku ni kuli batak ko? eh..eh.. minah ni terlebey melampau ni ? nasib baik aku masih blh bawak bersabar & buat2 xlayan shj nurse Bodoh tu, cume jauh dlm fikiran aku berkata, klu sekali lg kau ckp benda yg menyakitkan hati & telinga aku, mungkin aku xkan teragak2 utk bertindak di luar dugaan, mungkin 5 jari aku akan melekat kt muka ko... Nampaknye ko belum cukup dewasa menilai emosi seorang ibu dlm keadaan seperti ini, masih Bodoh + Dungu tentang ilmu mantik... Cerdik hanya pada kertas, tp bodoh & bengap pada jiwa & kepala otak.. 

Walaubagaimanapun Alhamdulillah Allah masih menjaga emosiku dari bertindak balas terhadap perkara2 jumud seperti melayan Nurse yg bengap tu... sekali lg aku nk ingatkan Ko wahai jururawat KPJ di bahagian kecemasan klu ko terbace entry aku ni, Air yg tenang jgn di sangka tiada buaya... lg satu better ko jaga sikit bahasa ko tu, sebab kata bijak pandai "Kerana Mulut jahat badan binasa.." so ko adalah antara manusia yg mmg xsayang diri ko sendiri, mungkin suatu masa yg ditentukan mungkin kerana mulut ko yg over tu, ade ko kene penampar or buku 5 dek kerana Mulut ko yg xde adab & kuang ajar itu.. Sekian

Mood sgt marah diperlakukan seperti kite plak menagih simpati dgn dia, ingat aku mintak sedekah ke ape kt hospital ni, ingat gaji ko tu sape yg bayar, dasar xsedar diri.. manusia yg xtau di untung begitula gayanye... Hmm panjang plak aku melepas perasaan di sini, xmengapalah yg penting aku hanya bermonolog dlm diri shj, belum lg aku mempamer emosi-ku td. Alhamdulillah syukur kerana aku masih boleh bersabar dgn tidak membalas kata2 jahat dan bertindak seperti manusia kurang akal.. amen ya allah semoga engkau terus memberi ketetapan hati kepadaku dlm menghadapi sesuatu perkara yg mengejutkan hatiku Ameen ya rab..