Khamis, 23 Ogos 2012

Perkembangan Baby Nuha 7 Bulan

Alhamdulillah genaplah usia anakanda kesayangan ibu 7 bulan 10 hari pada hari ini. Sempena meraikan hari raye 6 Syawal. adek semakin aktif, macam2 benda da dia explore sampai ibu naik runsing + mamai + risau + sedey.. knp ?? sebab adek da pandai nk memanjat klu jumpe benda tinggi seperti sofa, meja tangga & sebagainya, namun begitu tahap keseimbangan badan adek masih belum stabil. setakat ni dah 3,4 kali terlingkup, habis benjol sana sini.. sian tecit ibu ni...

 
 Tengok tu muke berparut, itula lasak sgt.. cian cayunk ibu, itu tanda kene kerusi kayu kt umah Opah 5 hari sebelum raye, nasib baik time raye da hilang..
Adek2.. aktif betoi dia tau skrg, tunggu abi nnt adek pusing la satu taman ngan abi yea, tp skrg duk diam2 dulu, ibu xlarat nk pusing2 la syg..


Hari ni adek tetiba membuat lawatan mengejut ke bilik air di master bed. padanlaa senyap je, ibu ingatkan adek buat ape, ibu duk layan cite, sedar2 senyap je.. skali dengar suara adek sayup2 memanggil minta pertolongan, cari punye cari da berada dlm toilet adeehh... nasib baiklah toilet kering & xde ape2 yg merbahaya.. adek2, camnela nnt nk duk umah Opah minggu depan, mesti opah mengomel panjang lg nnt.. sian opah nk melayan kerenah adek yg semakin aktif skrg, jgn nakal2 ye syg ibu, nnt demam lg opah layan perangai adek.


Tengok tu da pandai duduk main piano pun tecit ibu ni...
caiyok2.. gambate kudasai.. :)
 

Kemahiran adek pada usia 7 bulan ialah, dapat duduk dgn sendiri, merangkak, memanjat, memanggil untuk mendapatkan perhatian, menjilat lantai, membuat lawatan di serata ceruk rumah :) Sepanjang pemerhatian ibu, adek lebih cenderung pada permainan yg banyak tali, banyak kerawang & gambar2 yg boleh di pegang. Klu toys yg bunyi2 dia kurang minat, sekejap je main nnt da xmau daa..  Semoga terus membesar dgn sihat ye syg..
 
 
 
Pantang tinggal laju je nk menjalar yea..