Rabu, 5 Jun 2013

China :: Part 14 : Last Day di Guangzhou

Entry ini adalah sambungan kepada N3 Part 13 :: Shenzen ke Guangzhou So harini baru aku perasan yang citer aku bercuti di Guangzhou belum habis lg. Adeehh sikit punye lama aku peram entry last ni. ehehehe...
 
 
gambar toilet pun nk amik.. huhuhu

 
Ala gambar gelap la plak...
 

 
Adiikkkkkk..... ! Puas panggil suh tengok camera, buat muka xtau je yea..
 
 
No bilik kitorang, cantik kan No bilik tu ehehe... :)

 
kedudukan bilik di tingkat 27, mmg cun je view..

 
Masa hari-hari terakhir kitorang di Guangzhou aku membuat lawatan ke Gedung kain terbesar kt Guangzhou. Lokasi dia adalah bersebelahan dengan Sun Yat Sen University. So klu korang naik train nk ke Gedung Memborong kain ni, sile berhenti di Station Sun Yat Sen University yea. Lepas tu korang kene menapak skit laa dlm 0.4 KM gitu. Gedung memborang kain ni ade 2 tempat. 1 tempat baru & satu lg gedung lama. Harga yg lebey murah mestilah di Gedung Memborong Kain yg lama. Maklumlah harga sewa kedai pun lebey murah. Kt situ kedainya adalah mendatar atas tanah je. aku tulis je gedung tp bukan Mall pun. Klu kawan2 dapat bayangkan sebuah tanah lapang yang besar pastu adelah diorang buat kedai papan & ade sesetengah buat kedai batu biasa melata sepanjang jalan. Alah ala2 Up Town gitulaa. Klu nk shopping satu hari mmg xcukup, coz banyak sgt kedainya. Siap boleh sesat2 lg.
 
 
Sibuk nk main calculator ibu.. entah mana2 di soroknya, sampai sudah cari-cari
x-jumpe..

 
Main pijak-pijak... huhuhu xde kerja, so kite cari kerja...
 
Ape yg kitorang beli...?? aku adela borong kain pasang skit kt situ. Walaupun harga murah tp diorang ni kuat menipu tau. So kene hati2. Banyak jugakla kitorang kene. Camne cara diorang menipu..? hah di sini aku nk pesankan kepada peniaga-peniaga baru yg nk berjinak2 dengan pasaran kain di Guangzhou ni. Klu korang dah tempah kain dengan mereka & bayar deposit. slalunya mereka ambik masa setengah hari or sehari utk sediakan stok kain. Coz mereka xsimpan stok kain kt kedai. Bile kite order baru diorang g amik kt store / pembekal kain yg lebey besar. SO makesure korang cek satu per satu qualiti kain & juga Ukur panjang kain tu berapa meter setiap satu. Coz kitorang dah terkena, padan muka sendiri sape suruh xcek kan. Jumlah kain yg kitorang byr adalah 11meter tp mereka kasi 10meter shj. Lagi satu ade beberapa gulung kain tu rosak, di mana warna kain pudar & ade garis2. Huh.. dah sampai rumah baru nk cek, checkmate la jawabnye...
 
Habis citer pasal memborong kain, lg satu kisah ngeri pada hari2 terakhir kt Guangzhou tu adalah......  kitorang terlambat check out dari Hotel. sepatutnye jam 4 dah kuar tp disebabkan terlalu lama menunggu teksi untuk angkat kain2 yg berkoyan tu maka kitorang telah terdelay 2 jam. sampai di Hotel kul 6 ptg. Huh ape lg, mase nk check out kul 7.30pm tu diorang terus kenekan extra charge untuk semalam ko.. adooiii xpasal2... angin je satu badan, mau x-angin, kene 750 Yuan (RM300++). So nak x nak.. bayar jelaa.. malas nk bising2, lg pun kitorang dah terlambat utk ke airport. Gile cincai berkemas, Flight jam 8.30pm, kitorang mesti sampai di Airport untuk check in sebelum jam 8pm ...!!!
 
Transport untuk ke Airport kitorang naik teksi, coz banyak barang nk kene bawa. Penuh satu teksi, dah macam truck jadinya. sampai ke tempat seat blakang pun penuh dengan barang. Aku & Baby duduk pun muat-muat je. Paling angin bile teksi tu plak bawak kete 70km/hr !!!! gile ko, kitorang nk sampai Airport sebelum 8pm. Flight take off jam 8.30pm, adeeeehh.. xsenang duduk aku. Duk bising ngan hubby suh push teksi tu bawak laju skit. Tpiiii haram, Apek tu buat dunno je. Dia bukan faham ape yg kitorang duk bersembang. mungkin dia taula kot aku dah angin dia bawak perlahan sangat. Sampai kt airport jam 8.20pm. Hmm aku dah cakap ngan hubby siap-siap klu flight terlepas mmg cari pasal la kali ni. Duit tinggal bape ratus yuan je lg. Mana cukup nk sewa hotel & beli tiket flight. GGrrrrr...
 
Sesampainye kitorang kt airport hubby berlari ke kaunter. Tengok2 flight delay sampai jam 9.15pm. Ya Allah aku rase nk sujud syukur kt situ jugak. nak menjerit pun ade. Lega sekejap. Mase nk timbang berat bagasi ada masalah skit. Bagasi kami terlebey beberapa kilo. Total berat yg kiorang beli adalah 80kg ! tp jumlah berat sebenar barang2 haritu adalah 96kg. Ya Allah, ade je nk kene extra. So kitorang mintak izin utk punggah barang2 bawak keluar & masukkan dlm beg galas kitorang pegang. Tp dah habis sumbat pun xmuat jugak. last2 kene bayar jugak 2kg++. Coz berat semua 82kg++. Gile mahal harga lebihan bagasi. RMB280 kitorang kene. Nak x nk kene bayar jugak. habis cite kene cas extra bagasi, maka beratur utk cek kastam plak.
 
Makkkkkk Dato...!! gile panjang beratur utk cek kastam. Makkkkkkkkkkk...!!! ape ke bala' kah semuanya ini..??? jam dah menunjukkan hampir 9pm. Flight berlepas jam 9.15pm, mana sempat camni. Kitorang skali lagi stress tahap dewa kt situ. Aku cube nego dengan pegawai kastam tu untuk potong lane, coz flight da lewat. huh xde dilayan nye. sakitt betul hati. Maka beraturla kitorang ikut turn yg beratus org Q tu. Dlm hati duk berdoa mudah2n flight delay.  Rupenya bukan aku sorang je yang berada dalam situasi genting camtu, ramai lg yg kt blakang tu pun duk huru-hara macam kitorang. Kwang3... lega sikit bile dpt tahu ramai warga senegara yg sangkut. Huhuhu bolehla nego dgn Air Asia ke ape kan.. atleastlaa diorang tunggu  ke ape..
 
Habis cek kastam jam dah 10pm. Aku melangkah longlai masuk ke Balai Berlepas, manakala hubby bergegas laju. Aku dah letih nk fikir, lantaklah  Ape nk jadi-jadilah, banyak betul dugaan hari terakhir kt China ni. Macam2 hal dari pagi sampai ke malam, berturut-turut dugaan yg datang menguji kesabaran kitorang. 
 
My hubby buat muka ceria tiba-tiba, td semua muka angin satu badan masam mencuka. Rupa-rupanya kt Departure Board tu tulis : Flight to Malaysia-Guangzhou Delay to 10.30pm.. Ya Allah, akhirnya... segala derita telah pun berakhir, hanya menunggu masa untuk masuk ke flight & balik ke Malaysia. Semua stress di luahkan kt Balai berlepas. Barulah boleh bergurau senda & gelak besar kt situ. Fuhhh lega, selega-leganya... Berakhir juga sebuah penderitaan. Ya Allah ... 
 
After sampai kt Kastam Malaysia semua berjalan lancar, xde kene tax or kene selongkar barang pun. Padahal masa dlm flight tu sikit punye risau duk fikir pasal nak face kastam mesia plak. Manalah tau kot2 kene Tax ke ape, maklumlah banyak barang kitorang borong. Dah siap2 plan nk cakap ape kt pegawai kastam tu. huhuhu kelakar betul klu ingat balik. Lawak2...
 
Itulah kisah yg kitorang sekeluarga lalui, mmg peritt melalui saat2 genting camtu. Apepun, pasni klu pergi mmg nk kene beringat, mesti plan betol2. Kene bersiap awal utk ke Airport. nasib baik flight delay, klu X, tak taula ape yg terjadi pada kitorang kt situ. Siap duk fikir nk mintak bantuan di kedutaan malaysia kt china & macam2 lg...huhuhu.. Kenangan itu sangat perit ketika di lalui tetapi cukup Indah bile di kenang kembali..!!