Selasa, 23 Februari 2016

Part 1 : Trip ke Kuching Sarawak

Hohohoho..... Mak nak p jalan2 laie yo... hihihihi...

Minggu ni kami ke Kuching Sarawak pula. Memandang aku belum pernah menjejakkan kaki ke Bandar Kuching maka tanpa berfikir panjang aku terus book Hotel & beli tiket on the spot untuk ke Kuching last 3 week. Gile punye planning, sembang2 ngan hubby sat than terus booking. Actually Bulan February ni kan bulan kelahiran aku, so mesti kene happy go lucky sepanjang bulan. Sebab tu aku suka spend money & value time on February. Tak salah nk happy2 untuk celebrate bestday sendiri, sebab Nabi Muhammad pun sambut birthday baginda setiap minggu dengan berpuasa pada hari Isnin. Asalkan tidak berlebih-lebihan kire ok la.

Local holiday kali ni lebih kepada lepak2 je. Sambil mengenali budaya & menikmati keindahan alam semulajadi di Malaysia. Kos tiket AA mcm biasa laa murah je tak sampai RM700 pun utk 2 dewasa & 1 kanak2. Hotel penginapan pula kami tempah melalui agoda.com antara website pilihan setiap kali ingin menempah hotel selain booking.com & airbnb.com. Holiday kali ni just leisure2 sikit, So aku pilih Pullman Hotel Kuching sebagai tempat penginapan kami selama 4D3N.

Antara tempat2 yang ingin dilawati adalah :-

1. Cat Statue, lokasi kt area Bandar Kuching je.

2. Kuching Waterfront. Yang ni pun kt tengah2 bandar jugak. Dekat dengan Cat Statue tu je. So blh sekali jalan je nnt

3. Kubah Ria Kompleks & Medan Niaga Satok. Tempat jual barang2 tempatan. Mcm Pasar Payang kt Terengganu je kot. 

4. Sarawak Muzium, yang ni klu nk tau sejarah tentang negeri Sarawak dengan lebih dekat & mudah.

5. Sarawak River cruise @ Signature Sunset Cruise - Nak menikmati Sunset kt Bandar Kuching dengan tarian budaya mereka kt atas cruise. RM60/pax

6. Ke kedai Kek Lapis Kg. Boyan kene naik sampan untuk ke seberang
 
7. Sarawak Cultural Village, tempat ni agak jauh dr bandar kuching dlm 32km gitu. Jika ada kesempatan & kelapangan masa insyaAllah sampaila kami nnt ke beberapa tempat yg di rancang untuk di lawati.

8. JJCM ke Cafe My Village Barok & terjah Seafood yg fresh.
 
  

Oklaa rasanya itu je nk share kali ni, jumpe lagi after balik kuching nnt. Nnt Free aku akan update blog ni untuk panduan kengkawan yo. Oklaa den nk g jenjalan dulu ni. See U soon... bye2