Jumaat, 14 Oktober 2011

Menara U Shah Alam

Semalam aku singgah kt Giant sek 13 shah alam, saje nk servey2 property kt area shah alam, dengar2 citenye menara U bukan main gempak lg, phase 1 da sold out sumenya, sekrg da naik phase 2 dengan harga yg lebih mahal & kecik plak tu.. b4 this aku ade booking kt menara U ni.. tp aku withdraw balik coz bile pk2 mcm xmenjadi jek investment ni, risau gak, bukan murah2 gak.. Non-Bumi minimum price RM507.00 psf after discount Bumi 7% dapatla  RM475.00 psf. keluasan dia 527 sqft  harga lepas discount RM248,000 ++ ...

Hmm adatla service apartment camtu, xde yg saiz besar coz dia lebey menumpukan kepada golongan professional, expatraites & High-N people. kononnye ala2 busy people laa.. balik rumah hanya untuk rest, selebihnya mase dihabiskan di tempat kerje or outstation.. klu untuk family mmg xbape sesuai, coz bilik pun kecik je.. ruang agak terhad, cume yg best facilities dia mmg tip top.. yerlaa kt bawah rumah ade macam2, nk beli barang or makan turun pakai short pun ok, blh shopping ape segala, pastu naik umah lepak kejap2.. hmm mcm2, sume nk senang je, klu boleh nk makanan pun dihantar sampai masuk dlm umah, aku rase mungkin beberapa tahun akan dtg adela tu service yg camtu plak.. maklumla sume org nk senang n mudah.. xmo payah2 turun ke pasar or what so ever.. alahaiii bangsa-Ku.. da lemau semuanya aku tengok.. kuat sgt pengaruh barat..



Menara U1 yg telah sold-out, sekrang pilling work dah naik 15%, di jangka siap Jan 2014. 



 

 Lay-out plan utk Menara U1 ( Type A & Type B )

 Untuk menara U ni pada mulenya aku nampak mmg ade potential nk boom, tp bile memikirkan lokasi dia di shah alam dengan harga yg boleh dikatakan agak mahal aku ubah pikiran balik, tp bile aku pegi plak skrg buat 2nd survey, pk2 balik rase cam ok plak harga dia, coz skrg sume serviced apartment di sekitar hartamas n mont kiara like Solaris, Plaza Damas 3, Verve n etc sume da naik harga, psf dia da mencecah RM800 - RM1100. uh mmg gile2 punye harga.. sebelum ni launching cume RM450 psf - RM570 psf, xsampai 2 tahun harga melambung cam belon.. pening je tengok.. nk beli mmg xmampulaa.. buat site visit jela yg mampu.. huhuhu.. 

This coming projek yg nk develop kt Jalan duta nnt harga launching pun dah RM880 psf - RM980 psf, bile aku duk buat FS pun mmg kire2 harga that range jugak area situ, dah xleh nk draw down lg dah, klu rendah sngt xpadan dgn development cost plak nnt.. maklumla sume cost of construction dah meningkat, bahan mentah cam cement, brick stone, Iron n etc sume da up price .. nk xnk kene la naik-kan price margin.. adeehh.. tp itulahh.. xtaula salah siapa dlm hal ni, nk salahkan developer sepenuhnya pun xleh jugak, diorang pun buat loan berbillion dgn bank, interest banyak mane kene, cost lain lg.. aduyaaiii mmg pecah kepala nk pk.. kite rakyat yg cukup mkan ni mmg xleh nk kate apela.. klu tiada tindakan yg sepatutnya diperkenalkan oleh kerajaan untuk membantu golongan berpendapatan serdahana ni, mmg lambat laun impak-nya akan semakin berat.. oleh itu aku menyeru pihak kerajaan untuk menggubal satu dasar untuk membela golongan ini secara reality.. bukan setakat menanam tebu dipinggir bibir..   



Menara U2 yg dijangka siap Dec 2014, Lay-out plan xde lg, Floor area 450sqft shj. price minimum RM540.00 psf  after Bumi discount RM510 psf. facilities same shj dgn Menara U1..

Kesimpulan yg aku boleh buat tentang Menara U ni, mungkin boleh di jadikan sebahagian drpd pelaburan mase depan, tp klu nk target pulangan beribu2 lemon kene tunggu lama skitla.. aku xrase dlm mase setahun dua ni price dia akan booming cam kt Mont Kiara & Hartamas, coz shah alam community majority lebih kepada family, xramai sngt golongan mude High-N yg nk melepak kt shah alam coz xde pe yg menarik sngt, Kota Damansara sana lainlaa, The Curve ade, Ikea ade, OU ade.. mcm2 adelaa.. sumenya tempat2 melepak kelas atasan.. so untuk investor yg nk buat capital gain dlm mase setahun dua, aku Xrase Menara U is the best property.. so..so.. laa.. tp utk permulaan bolehlaa klu ade duit lebih Xsalah aku rase.. lg pun buy a property ni mmg mengujakan...
U will Become A Land-Lord... :))