Sabtu, 3 Mac 2012

Berkampong @ KPJ Penang II

Inilah gambar yg my hubby amik semasa kitorang lepak sekeluarga
di KPJ Penang Specialist Hospital.

Sambungan kpd citer di KPJ penang part one, dipendekkan citer mlm tu aku buatla operation procedure. itula kali pertama aku masuk ke dewan bedah, slama ni aku just hantarkan abg aku & arwah umi ke "Operation Theater" yg kt depan pintu dia ade lampu merah & hijau.. agak gerun gakla bila nurse tolak aku masuk ke dlm bilik tu, sebelum tu kene pose dulu, pastu barang2 & segala pakaian dlm kene tanggalkan, cume pakai baju & kain ospital ajela.. adeehh segan-nye.. sampai je kt dlm tu, sejuk yg amat sampai ke sum-sum tulang rasenye... dlm hati duk berdoa mcm2, jantung x-usah ckplaa, dag-dig-dup bukan main laju, tunggu giliran je nk masuk ke bilik bedah. Semase aku menunggu tu, Doc. ade kasi beberapa keping docment utk aku tanda-tangan, agaknye surat persetujuan utk melakukan pembedahan agaknya, aku xbace pun, main sign je..

aku tertido seketika, sedar2 nurse kejutkan ckp nk tolak masuk ke bilik bedah.. melihat kpd muke aku yg pucat, nurse yg tolak stretcher tu tetiba menyapa aku "xde pelaa puan jgn risau, minor operation je" sambil tersenyum melihat aku yg sedikit gementar agaknye. eheheehe uh mau xtakut, adeehh seram sejuk jugak, manela tau tetiba ajal dah tiba ke ape, adusss mintak sisih masih belum sempurna lg ibadat-ku ini rasenye, banyak lg kekurangan yg perlu diperbaiki, moge diberi kesihatan & dipanjangkan umur yg berkat utk-ku amen. Masuk je bilik bedah, pakar bius ckp dgn aku yg dia akan masukkan ubat bius sepenuhnya oleh itu aku akan tido & xsedarkan diri sepanjang pembedahan berjalan katenye. aku hanya mengangukkan kepala tanda faham ape yg disampaikan. Lps di masukkan bius, aku bilang 1.. 2... 3.. 4.. 5.. ZZZzzZZzz.. dah xsedar ape yg berlaku, cepat betul kesan bius tu bertindak balas dlm system saraf aku.. entah ape aku bermimpi mase tu.. dah lupe .. ehehehe

Tetiba nama aku dipanggil beberapa kali dan terasa pipi aku ditepuk perlahan.. terasa begitu berat utk aku bukakan mate, dlm hati terdetik, dah siap ke operation ni.. aku kt mane yea, kebingungan aku seketika.. aku terlelap lg, bile aku sedar aku dah berada di bilik, aku tersedar tu pun sebab nurse angkat badan aku utk dipindahkan ke katil di bilik aku, tetiba rs pedih yg amat di bahagian yg berbalut, Nurse tanye aku, " sakit ke puan..?" sambil muke berkerut aku jawab perlahan " A'a la nurse sakit sgttt.." nurse memberi aku 2 biji Ponstan + air milo panas. lepas makan tu aku terus terlelap. Kate pakar bius td, dia kurangkan Dose utk bius kerana aku BF baby, slalunye kesan bius utk 24hrs tp utk aku dia hanya kasi 12hrs shj, so esok pagi lepas jam 10 pg camtu aku dah boleh BF baby katenye.. aahhh xde maknenye nk BF baby dlm keadaan sakit camni, nk bangun pun sakit.. pedih + perit bile bergerak2, maklum sajelah benda tergantung camtu, bile  bangun nk ke tandas sudah semestinya akan jatuh kebawah, uh sakitttt .. itupun aku dah support pakai tangan supaya xterasa sngt.. hmm .. :(

Sepatutnye kul 12 tghr tu Dr. Saiful akan dtg utk tukar dressing, tp memandangkan aku baru aje buat operation kul 12 smlm so dia kate xperlu tukar lglaa. esok baru kite tukar katenye. hmm aku hanya tersenyum je tanda mengiakan ape yg sampaikan Dr. saiful.. ke-esokkan harinye sperti yg dijanjikan Dr. Saiful dtg kt bilik aku, dia kate assistant dia yg akan tukarkan dressing aku coz dia ade urgent kes nk kene endose, hmm ape2la doc. dlm hati ni cam besela, seram sejuk je rasenye, nurse tu ckp kt aku procedure ni xbius so sakit skitlaa katenye. procedure utk dressing pun bermula, segala peralatan dikeluarkan, step 1 nurse cabutkan balutan kapas di permukaan atas, arrgghhh sakitnye bile kene tarik tape yg melekat tu tp masih boleh tahan skalipun air mate da bertangkung di kelopak mate.. aku ingatkan dah berakhir, skali nurse ckp belum lg, dia nk kene keluarkan gouge yg disumbat kt dlm tu n than gantikan dgn yg baru.. perghh sakitnye bile nurse tu tarik gouge keluar dr dlm, rupe2nye doc x jahit, dia cume sumbatkan kapas je kt dlm. huh bukan sikit sakitnye, teramatla sakit sampai 1 floor tu blh dgr suara aku mengerang kesakitan. masya'Allah aku taubat xnk buat da procedure ni.. tp dressing ni nk kene tukar hari2 sampai isi yg di buang tu naik semula.

Sister dtg tenangkan aku, agaknye dia dengar suara aku kot, hmm ape kan daya aku mmg xleh nk tahan da, sampai bercucuran air mata membasahi pipi lantaran kesakitan yg dah xtertahan lg, sister tu ckp mmg la sakit skit coz lubang tu agak dlm, 3.5cm & lebar plak dlm 1 inchi, boleh masukkan 1 ibu jari la kt dlm, huh padanla sakit sgt, dahla isi merah kt dlm tu, bile dia flush ubat kuning kt dlm lubang tu Ya Allah spt nk terhenti nafasku rasenye. kesakitan yg xterhingga :.(  hubby hanya mampu melihat dgn penuh simpati, aku tau dia pun xsanggup melihat keadaan aku yg spt sudah jatuh ditimpa tangga. Keesokan harinya Dr. Saiful dtg utk tukar dressing lg, tp kali ni aku akan diberi sedikit ubat bius utk mengurangkan rase sakit. hmm blhlaa.. xdela rase sakit sgt..

Sepanjang aku berada di ward tu ramaila jugak yg dtg menjengok, sume staf TUDM, BAKAT and my friend yg tersesat kt Penang.. ehehe thanks kepada semua yg dtg melawat & memberi kata2 semangat utk aku. BB Nuha pun banyak dpt tips.. ehehehe boleh masuk Tabung Haji adik nnt..

Hari last tu ade 2 org staf KPJ dtg utk explain pasal bil kt aku, katenye ade beberapa payment yg insurance x cover, so aku kene bayar sendiri, total bil selama 5 hari 4 mlm ialah 6700.00 ++ MYR insurance cover 5800.00++ MYR yg balance tu aku kene bayar sendiri. hmm xkisahla mmg aku dah tau da cost utk bilik tu aku nk kene bayar dulu nnt claim kemudian ngan PRU BSN utk elaun ospital RM 250 ehehehe.. cume ape yg aku xpuas hati ialah pasal kesilapan staf KPJ yg send aku kt klinik pakar ongkologi skali aku sepatutnye ke klinik pakar surgeon, so xpasal2 aku nk kene bear utk kos ongkologi tu sebanyak RM185. padahal dia bukan cek ke ape pun, yg tu aku mmg xpuas hati sebab bagi aku xde pepe consultation & medical service yg diberi... yg lain2 sume aku satisfied. nurse pun kebanyakan baik hati & berhemah laa, xdela yg ala2 poyo & menyakitkan hati, semuanya membantu. really happy stayed @ KPJ Penang Specialist, makanan pun sedap, menu kegemaran aku kt situ adalah ayam black paper, mmg sedaapp rs mcm nk tapaw2 bawak balik ehehe, yg lain2 pun sedap gak, tp yg tu peberet aku, hubby pun ckp sedap ehehe  .. aku kasi rating 4.5 star laa utk KPJ.. :))

Discharge kul 6 ptg, otw nk balik ke Bagan Ajam aku request my hubby beli nasi ulam + ikan goreng bawal, oleh krn aku xlarat nk turun makan kt kedai.. so hubby tapaw je makan kt bilik. hmm sedap2 len kali boleh makan lg.. ehehehe.. sekian kisah aku di KPJ, akan aku ingat sampai bile2, banyak betol dugaan aku sepanjang berpantang ni.. dugaan Allah utk menguji tahap kesabaran aku la tu semuanye. aku redha & terima dgn hati yg lapang walaupun sedikit tertekan dgn semua masalah tp jauh dlm hati aku sentiasa ingat yg Allah & para malikat di Langit sedang memerhati-kan setiap gerak geriku kerana aku sedang di-uji.. Subhanallah.. Allahu'Akbar ..