Pages

Followers

Friday, September 14, 2012

Bagaimana Mengurus Sendiri VISA Ke China ?

Di sini aku lampirkan schedule untuk harga Visa yg di sediakan di kedutaan China untuk korang pilih. Samada nk but Visa single entry, Double entry or Multiple entry. So harga lain2 yea. Tengokla kt bawah ni yea :)
 


 
Untuk yg bercadang untuk ke Hongkong dari China aku cadangkan korang amik double entry. Kene plan betul2, nnt ade korang xleh nk masuk ke China plak lepas kuar ke Hongkong. Nak masuk balik boleh, cumenye nk kene apply visa baru-la plak kt kedutaan China di Hongkong, satu kerje la plak kan...
 
Harga untuk Visa Double entry ialah RM50 + Service Fees. klu nk cepat mahal skitla. klu service biasa murah jela RM28 je. So untuk yg xberapa nk faham or masih blur2 lg, nnt mase kt kaunter kedutaan tu korang tanyela habis2n yea.

Untuk membuat Visa korang perlu mengisi boring, banyak helaian jugakla nk kene fill in. Pastikan korang membawa alamat Hotel tempat penginapan di sana kerana di dalam form berkenaan mereka mengkehendaki alamat semasa berada di China. Beberapa keping gambar untuk tujuan VISA juga perlu di bawa. So masa nk amik gambar kt kedai tu makesure bagitau yang korang amik gambar tu untuk buat VISA. Selalu kedai gambar dah tau klu korang inform.
 
Ohye sebelum terlupa. Kedutaan China ni terletak di Jalan Ampang, dalam bangunan OSK tu. So klu de pepe maslh bolehla contact diorang ni yea.
 


Ini dia aku tempek skali Map China Embassy Bertanda (A) lokasi dia dlm Plaza OSK yea... :)
 
 
Alamat:
1st Floor Plaza OSK, 25 Jalan Ampang,
50450 Kuala Lumpur, MALAYSIA
 
Tel:
603-21428495, 21411729 (Administration)
603-21636815 (Consular and visa affairs, extention 102, 103, 104, 105, 106)
603-21416093(Culture and education)
603-42513555(Economy and business)
Emergency Tel: 60123720197 (ONLY for emergency contact)
Fax:
603-21414552 (Administration)
603-21636809 (Consular and visa affairs)
603-21429368(Culture and education)
603-42513233(Economy and business)
Alamat laman sesawang: http://my.china-embassy.org/eng/