Selasa, 11 September 2012

Sokong Cadangan Turunkan Harga Kereta

Salam semua, sejak dua menjak ni mcm2 usul keluar dari pelbagai parti, whatever pun aku paling sokong cadangan untuk menurun cukai kenderaan masakini yg kini mencecah hampir 200% ++ bagi beberapa kereta import seperti BMW, Audi, Merc etc. Kenapa kite patut menyokong cadangan cukai kereta di turunkan...? Di sini aku cuba membantu kawan-kawan supaya bukak mata mengenai isu ini. Anda kene faham bahawa cadangan PR adalah untuk menurunkan CUKAI kenderaan yg masuk ke Malaysia, Bukan menurunkan harga kereta atau menghapuskan cukai yea.

Pertama

Dapat meningkatkan taraf ekonomi sesebuah keluarga & menjamin keselesaan rakyat.

Contoh 1 : Harga kereta Vios baru di Jepun adalah sekitar RM40,000. Cukai import dikenakan kerajaan dlm linkungan 55% - 200% bergantung kepada jenis modal kenderaan (boleh rujuk di bahagian KASTAM duty import) So setelah masuk ke Malaysia harga Vios seperti berikut :

Price for 2012 Toyota Vios in Peninsular Malaysia
- Vios 1.5 TRD Sportivo – RM92,013.50
- Vios 1.5G Limited – RM89,613.50
- Vios 1.5G – RM87,313.50
- Vios 1.5E – RM82,300.00
- Vios 1.5J Auto – RM77,300.00
- Vios 1.5J Manual – RM73,200.00

Loan bank untuk memiliki sebuah kereta Vios J pada harga RM73,200 after 10% downpayment bagi 9 tahun pinjaman adalah RM750++ sebulan. Sekiranya cukai diturunkan sedikit mungkin harga vios J dlm lingkungan RM55,000 shj. Bulanan loan bank selama 9 tahun adalah RM550 sebulan. Perbelanjaan untuk kereta dapat dijimat sebanyak RM200 sebulan bersamaan RM21,600 selama 9 tahun !!!! banyak tu bhai, dapat 100 henggit 5 tahun sekali pun kecoh sedunia, 1M4U-laaa DR1M laa.. apekeja@#$% lglaa aku pun x-amik port sgt coz mcm xde effect pun. Propa je lebey.. :)

Kedua

Kemungkinan untuk memiliki hartanah sendiri adalah lebih tinggi berbanding menyewa.

Pendapatan keluarga sekitar RM4,000 sebulan. Kiraan anggaran perbelanjaan bulanan keluarga.

1. Loan kereta RM550
2. Card Credit RM200
3. Rmh sewa RM600
4. Perbelanjaan Rumah & Utilities RM400

Total perbelanjaan bulanan RM1750
Lebihan duit bulanan RM2250

Apekah jenis rumah yg sesuai untuk anda berdasarkan nilai lebihan duit yg ade..?

70% x $4000 : $ 2800
$2800 - $1750 : $1050 lebihan duit untuk anda membuat pinjaman bank bagi pembelian rumah baru anda.

Dengan jumlah RM1050 anda sudah mampu untuk memiliki sebuah hartanah Single storey / Town-house / Kondo di Kajang, Bangi, Puncak Alam, Kuala selangor, Rawang ataupun Semenyih. Namun begitu anda mampu utk influent pihak bank dgn membuat sedikit helah dgn tidak memasukkan perbelanjaan rumah sewa sebanyak RM600 sebagai komitmen bulanan dgn membuat statement anda tinggal bersama keluarga. huhuhu oleh itu anda mungkin boleh menaikkan margin pinjaman perumahan anda kepada RM1500 di mana kebarangkalian untuk memiliki hartanah yg lebih baik seperti 2-storey terrace adalah lebih besar.

Kesimpulannya adakah anda berpuas hati & berterima kasih kepada kerajaan dgn penurunan cukai kenderaan sekiranya dilaksanakan? jawablah sendiri dlm hati yea. Pastu jgn lupe pangkah skali.. huhuhu

Ketiga

Meningkatkan taraf ekonomi negara.

bagaimana penurunan cukai kereta dapat meningkatkan ekonomi negara? kerajaan telah mengalami kekurangan sumber pendapatan kerana penurunan cukai dari 200% kepada 100% atau dari 55% kepada 25% ?

Sesebuah negara yg maju memberi gambaran bahawa rakyat mereka dapat hidup dgn selesa dgn mempunyai kuasa belian yg tinggi. Apabila rakyat mempunyai lebihan wang bulanan maka kuasa beli meningkat dan keadaan ini akan mendorong kepada peningkatan transaksi belian dari semua aspek seterusnya menggerakkan sektor perdagangan, pertanian, pelaburan dan sebagainya.

Hanya dengan lebihan wang RM200 sebulan boleh mendorong peningkatan ekonomi. Mengarut !!! kata sesetengah pihak yg tidak mempunyai asas pendidikan ekonomi atau amik subjek ekonomi tapi dapat C- mungkin. huhuhu..
Dengan lebihan duit sebanyak RM200 anda boleh membuat pelaburan Emas, Membuat pinjaman peribadi sebanyak 10k -15k untuk menyelasaikan hutang kad Credit, membuat tabungan di ASB atau sebagai modal membuka perniagaan kecil2n di internet. Buka Mata, Buka minda. Lebihan RM200 bukannya dpt sekali je. tp setiap bulan ok. klu sekali je dpt RM200 tu mmg xleh nk buat apepun, buat bayar indah water bolehlah.. !! itu hanya utk perkiraan kereta VIOS J klu amik Honda Accord, Audi etc sendiri mau pikirla berapa dapat dikurangkan dan memberi manfaat kepda rakyat secara terus dan telus.

 
 Fikir2kan dan selamat beramal...!!


 
My Dream SUV Q series... Muahaha...

 
Wait for Me yaa, I'll pick up U.. huhuhu... :)