Ahad, 8 Julai 2012

Bercuti di Hot Spring Felda Residence Part 1

Last month aku menghabiskan mase selama 2D1N di Hot Spring Sungkai Perak, sgt menarik berehat disana, kepada warga kota yg inginkan ketenangan silalah berkunjung ke Hot Spring ni. Tp satu je, klu nk g tu jgn pergi weekend coz org terlalu ramai, so kamu akan terasa rimas dan tiada privacy. so rancanglah percutian di sana pada hari kerje supaya anda benar2 akan dapat menikmati segala kemudahan yg disediakan.

Harga Untuk 1 mlm di Standard Deluxe hanya : RM180 siap dgn breakfast. Klu korang order melalui Agoda.com ataupun mana2 rangkaian internet seprti Groupon ke Mydeal.com ke menipu je sume tu.. coz melalui pakej diorang tiada breakfast. Klu weekend harga dia RM230 klu xsilap. untuk lebey lanjut boleh lawati website felda untuk lebey info yea.

Jalan nk masuk ke Resort ni agak jauh jugaklaa.. Mase mule2 masuk tu agak cuak jugaklaa tp bile da sampai kt dalam tu, waaahhh best jugak tempat ni, terus jatuh hati... ehehehe.. cume masalah kt sini adalah terlalu jauh dgn kedai, klu nk makan malam tu korang kene kuar ke jalan utamala.. lebey kurang 8km - 10km klu xsilap.. tp aku xkuar pun, coz aku amik dinner kt hotel je RM25/person. malas nk kuar2 lg da, bukan ape, dgn keadaan hutan kelapa sawit kiri kanan tu agak menyeramkan, lg2 dgn baby plak tu.. kate org xbagus bawak baby kuar lalu hutan belantara mlm2 nnt mengigau.. so utk lebih selesa aku amik jelaa dinner kt situ, makanan kt Hotel mostly sedap2 belaka... confirm memenuhi citarasa anda.. ehehe




Hutan kelapa sawit kiri dan kanan, siang2 ok lg, tp klu mlm2.. huhuhu..
suspen jugak tu.. :)


Percutian ni mmg xdirancang pun, mulenya aku amik MC coz kene g buat medical check up untuk cek tahap kesihatan aku ni, maklumla da tua2 ni, nk kene jaga kesihatan.. skali doktor tu kasi MC 2 hari, dia suh aku berehat. so ape lg terusla ligat kepala aku pk nk kemana.. ehehe cepat aje klu nk berjalan.. Memandangkan Birthday hubby 26 Jun dan aku mmg xprepare ape2 hadiah utk dia coz gaji aku belum masuk, tp dlm kepala tu mmg ingat nk ajak hubby jln2, coz end of June tu dia da ke Aussi, so aku ajakla hubby ke Hot Spring tu, mmg dr bulan 5 lg daa nk ke sana tp ade2 je halangan-nya.. hmm last2 yg xrancang plak yg jadi.. ape lg lepas siap medical check up tu terus ke Sungkai Perak, tempoh perjalanan xdela lama sngt. Mengambil mase sejam je aku rase.. ke xsampai sejam coz aku bawak 130km/hr - 140km/hr. Hubby dgn Nuha duk blakang diam2, aku yg drive.. ehehe..  

Kitorang berenti makan tengah-hari kt kedai depan jalan utama, main rembat ajelaa.. da lapo sngt time tu, bayangkan sarapan pagi hanya dgn air milo n roti je.. pastu xmakan pepe daa.. mau x berkeroncong perut den.. adeehh.. lepas siap makan sume barulah bergerak masuk ke hotel.. kedai makan tu kt simpang nk masuk ke kawasan Felda.. biase2 je masakan dia.. ala2 gitu.. lauk pun da xde mase kitorang singgah tu.. so makan je ape yg ade..


Ini adalh makan tengah hari aku.. RM4.50 siap dgn air suam.. :) mahal ke murah..? hmm biase2 la zaman skrg, xde benda yg murah..


Ini mesti da tau kan sape punye lunch.. tengok tangan yg gumuks tu mesti dah leh agak kan .. ehehehe.. yg ni RM4.50 jugak dgn air sirap limau

Sampai Kt Hotel lebey kurang jam 3ptg camtu.. Angkat sume beg bawak naik ke bilik, baby Nuha cam biasa akan buat suprise.. "Adek da Popo ibu.." aadeeehh sedang2 elok je kete sampai kt lobby dia pun membuang.. adehh.... mussyuuuukkkkkk-nye adek ...... siap bocor lg, habis kene alas car seat adek, nasib baik kene alas je, klu kene sponge tu hmm alamatnye kene cuci sakanla plak.... dia berak cair.. sakit perut agaknye.. sian syg ibu yea..

Lepas siap bersihkan adek and salin baju sume, terus turun ke kolam air panas.. kene jalan kaki skitlaa, lebey kurang 200m ... nnt akan di upload gambor2 yg ade.. cite seterusnya kan disambung pada entry yg akan dtg.. adek da mule merengek... :)


Inilah bilik kitorang, tingkat 2, mule2 aku ambik level bawah skali hubby suh pindah naik atas, katenya bawah xde privacy..terpaksa angkat beg lagi skali bawak naik atas.. apo2la ..


Inilah Honeymoon suite kitorang 207 .. ehehe..



Ruang bilik yg sangat luas pada aku..


Katil pun sedap je tido.. ehhehe.. cume jadi sempit skitlaa coz adik amik space yg sgt besar.. terpakselah ibu mengecilkan badan ibu ni.. ehehe..


Cantikkan... yg penting bersih.. sgt suke..


Hah ni dia budak yg suke Popo xkire tempat... hubby tgh bersihkan adek, mase ni masih di bilik bawah sebelum berpindah naik ke bilik atas.. :)



Inilah view dari bilik kitorang, yg korang nampak atap tu adalah villa, yg tu mahal skit RM500 semalam klu time weekday...  Tp klu dtg dgn keluarga kecik tu, bilik standard Deluxe ni da memadai.. besar gile siap boleh main lari2 kot..




Lepas da siap sume aku da exited nk g mandi air panas ni, skali hujan la plak, maka kitorang pun berteduhla di bawah gazebo tu, hmm gazebo ke.. ?? macam bukan je, ala2 payung jual kt pasar mlm tu.. ehehe ape entah name dia lupe da aku.. yg penting kene cop siap2 sebab ade 2 payung je kt situ, gazebo ade tp jauh skit..

 
Yg ni air sejuk je, mungkin untuk bilas lepas berendam dlm kolam air panas.. kolam air panas ni bukanye buatan, mmg ori dari banjaran sane.. best berendam dlm sulphur ni.. kate org kt situ banyak kebaikan berendam dlm air panas ni.. tp mmg betul pun, lepas naik tu rase sedap je badan.. segaar bugar rasenye.. aarrrgghhhh best2...





Lepas siap berendam kt air panas, kitorang ke tempat rebus telor plak, lapo see.. jom makan telor rebus dgn air panas bukit.. sedaapp telor dia rase lain macam je.. mmg mantop mesti cube skali..siap dibekalkan dgn kicap masin lg.. yummy2 seeeedddaaapp.. klu rase nk makan banyak better bawak telur dr rumah pastu nnt rebus kt situ lg mantopp.. banyak skit boleh ngap.. :))



Inilah gerai yg jual telor nye.. kecik je.. mane entah penjaga gerai ni menghilang..


Tengok tu harga telur da naik, RM3 utk 5 biji telor.. hmm dah xde choice beli ajelaa.. pasni klu nk dtg lg nk beli telor 1 papan.. ehhehe tamak tu..



Ini tempat Merebus telor, panas see.. 100C tu, jgn main pijak sembarangan,
boleh masak kaki ko sat g..

Yeyeye.. telor da nak masak.. tunggu dlm 4 minit gitu baru sedap2 makan, klu kurang mcm xbape nk masak sgt, coz kekadang suhu air panas ni berubah2, yerla barang semula jadi, mestila suhu dia berubah2 bukannye da setting 100C memanjang kan.. huhuhu..


Dewan makan open air.. best.. sejuk je mlm2..




Itulah antara makanan yg sempat aku amik gambarnye, bk amik banyak lg tp yerlaa xkan amik gambar bile tangan da bergelumang dgn kuah2 segala.. hehehe.. yg penting sodaappp.. RM50 utk 2 org makan, oklaa dr nk kuar jauh2 meredah hutan tu.. :)