Selasa, 24 Julai 2012

Top 10 Rude Malaysian Habits

Sesiapa yg xbace The Star yg hari ini punye aku tolong updatekan  cite muke depan the star harini yea, dia citer pasal 10 sikap rakyat Malaysia yg sombong. Hmm mmg aku sendiri akui org malaysia ni kebanyakkan-nye sombong2 belaka lebih2 lg yg color2 gelap cam "patak kuali" tu mmg sombong xkene tempat + berlagak xtentu pasal lebih2 lg di jalan raye. huh.. better hantar balik negara lg bagus, xde menyemakkan pemandangan di Negara tercintaku ini...ehehehe..


1. Rude & unsafe driving such as changing lanes without indicating, tailgating and honking impatiently.

Ramai sgt penyakit camni...

2. Not Obeying signboards - Eating in LRT, Lighting a cigarette in non-smoking areas, littering, parking in no parking zone.

Kt tempat makan / restoren mmg ramai gile jenis perangai xreti bahasa camni, dahla tempat makan pastu mata bute ke, tengok ade baby lg, senang2 ade je dia hisap rokok  siap hembus asap rokok kt baby,  senang cite BODOH...!!

3. Snatching a parking lot while someone else is waiting for it.

Uh aku pernah 4,5 kali terkena, kite bukan main kasi signal nk masuk parking, skali dia dgn muke xbersalah masuk baik punye... mmg sengal

4. Malaysians not giving up seats for pregnant women and elderly people.

mmg kesian bak ni, mmg xde hati perut, kesian pompuan mengandung & org2 tua...   

5. Not allowing passengers out of public transportation like trains and buses before entering.

Jenis xreti bawak bersabar, maklumla dia je ade urusan negara, org lain xde.. jenis muke saje, xde perasaan mmg sesuai di panggil "poyo"

6. Talking loudly on their cellphones in public spaces like the cinema.

Yg ni no komen la coz da lama xG cinema, tp mmg ade pun, mcm2 "peel" ade yg jenis xreti duk diam pun ade, siap tendang kerusi tu, setakat 2,3 kali leh consider tersilap lg, klu dah lebih 5,6 kali kepala otak ko laa.. mmg nk kene sound la nampaknye.. hehe.. tp ni dulu2la, skrg baik2 belaka kot... :) 

7. Not holding open doors or elevator door for people after them.

Insya'Allah masih ramai yg jenis baik hati di tempat kediaman aku...

8. Not saying " Thank U" when someone does something nice for you.

Klu yg ni mmg blh dikatekan jenis manusia teramat sombong + xtau diuntung, ini mmg aku slalu kene, huh mmg menyakitkan hati, org dah tolong bukan reti nk say thanks, silap2 kene kutuk lg adelaa.. huh akaii ada ka..!! tp my boss adalah seorang yg sgt baik hati & berbudi bahasa, ape shj yg di buat oleh staf mesti di ucapkan terima kasih even sesimple mane pun pertolongan yg diberi.. tabik hormat kt U boss. I like.. ehehe :) very the hamble person...

9. Inconsiderate practices eg. leaving shoping trolleys in the parking lot, squatting on toilet bowls and dirtying public toilets.

Bab tinggal troley ni aku pun mmg slalu buat klu kt TESCO tu, da nk buat camne, xkan nk ngantor plak, jauh tu.. :)

10. Being late.

(Yg ni mcm terkene kt hidung sendiri nampaknye, lewat ade sebab bkn di sengajakan ehehehe..)


Moga2 after Ramadhan ni, ramai umat Islam Malaysia berubah & bersikap lebih sopan santun & berbudi bahasa, pesanan ini juga utk diriku juga... Bile bercakap tentang budi bahasa yg baik ni, aku teringatkan my Beloved one, My hubby adalah contoh lelaki yg berbudi bahasa yg sangat baik + bersopan santun + mementingkan kesejahteraan awam walau di mana-mana shj dia berada, I mmg Tabik spring  kt U laa syg .. sebab tu I syg.. syg..syg.. sygggggg sgt kt U..... muahaha.. :)