Rabu, 14 November 2012

China Holiday ~ Part 4 : Lawatan ke Masjid Huaisheng

Setelah menikmati keindahan di Yuexiu Park. Kitorang meneruskan perjalanan ke Masjid Huaisheng Di Guangta Lu. Mulanya aku ingat nk amik bas or taxi untuk ke situ. Tetapi my hubby beri cadangan untuk berjalan kaki. memandangkan keadaan yg nyaman so 8tvt berjalan kaki tidaklah begitu meletihkan. Lagipun hanya dengan berjalan kaki kitorang dapat menikmati pemandangan di sepanjang jalan & menghayati dengan lebey dekat cara hidup & budaya masyarakat di sekitar kawasan tersebut. So keputusan-nya kitorang menapak hampir 5km.

 
Sepanjang jalan yg kitorang lalui untuk ke Huaisheng Temple



Sebelum bertolak ke Guangzhou aku telah membuat beberapa persediaan seperti mencetak peta Mr Google Earth untuk ke semua tempat yg ingin di kunjungi. So dengan berpandukan peta kawasan tu tidaklah menjadi suatu masalah utk kitorang mencari lokasi setiap kawasan. Cume yg di perlukan adalah sedikit kesabaran & penelitian untuk mengecam setiap nama jalan & bangunan di sekitar kawasan.

 
Terpaksa naik turun jejantas 


Di sepanjang jalan menuju ke masjid banyak kedai-kedai yg di lewati. Kebanyakkan kedai menjual peralatan yang hampir sama. Setiap lorong mempunyai trade-mark yg tersendiri. Contohnya seperti jalan yg kitorang lalu, satu lorong menjual Aircond, maka di sepanjang lorong jalan tersebut kebanyakkan kedai akan menjual pelbagai alat ganti aircond, bermula dari cooper, cover set aircond, motor, gas untuk aicond & macam2 lagi yg ada kene mengena dgn aircond. Begitu juga kalau kite melalui lorong jalan yg menjual peralatan untuk 8tvt keagamaan. Hampir di sepanjang lorong tersebut hanya menjual peralatan yg berkaitan. So pendek cite mmg senang nk shopping. Cume yg penting korang nk kene tau lokasi barangan yg hendak d beli shj. After that korang lepak-la sampai senja. hehehe..

 
Labu sayong di jual untuk 8tvt penyembahan Buddha. Sepanjang jalan yg di lalui bau colok mmg menusuk hidung...
 
 
Antara pusat penyembahan Buddha sepanjang jalan yg kitorang lewati
 
 
Jagung ape entah yg pelik sngt, ala2 jagung mutan pun ye jugak. Ingat nk beli bawak balik tp mcm lambat lagi nk balik, kering dulu jagung ni nnt.
so xjadi beli..


After menjamah sedikit sarapan kt Restoran Ad-durra tadi kitorang terus masuk ke dalam masjid. Maklumlah lokasi masjid hanya beberapa meter je dari kedai.



Hubby tengah duk menelaah 8tvt seterusnya.


 
Inilah sarapan pagi kitorang. harga untuk hidangan yg xseberapa ni RMB60


Ini-lah kitab yg sentiasa di bawa kemana-mana. Klu tertinggal mmg kene patah amik balik. Kitab petunjuk utama sepanjang di Guangzhou


Inilah rupe Masjid Huaisheng dari pintu utama yg menhadap Guanta Lu

 

Nyonya2 ni kerumun baby Nuha, habis di cium & di cubit pipi adik, xsampai beberapa minit kemudian adik melalak kerimasan.

 
Lemas xleh nk bernafas bercampur takut agaknya, tengok ramai sngt yg kerumun dia

 
Menara masjid yg da berkurun

 
Pakcik ni pun sibuk nk amik gambar baby, mulanye aku ingat dia nk buat ape, rupenya nk amik gambar baby Nuha. Hehehe ramai betul peminat adik. merata-rata tempat ade je yg nk mecium & mendukung adik...





 
Pelik betoi asoh ni, ade ke dia beryoga dlm masjid, dahla xpakai tudung. Pastu masuk masjid dia beryoga plak. aku ingat dia nk solat. adeehh macam2 ragam org islam di sini.

Keadaan masyarakat islam di sini kebanyakkan-nya adalah miskin. Tahap penghayatan agama islam di sini juga kurang. Mmg benar mereka ni Islam tapi banyak perkara yg belum di hayati dengan baik. Apapun kite tidak boleh menyalah-kan mereka sepenuhnya. Kerana mereka telah di tekan & penyebaran agama secara meluas telah di sekat oleh kerajaan. Faham sajalah negara China ni dulunya mengamalkan dasar tutup pintu. Cuma sekarang je mereka sedikit  terbuka.


Hubby, Haji Salleh & Hakeem

Semasa kitorang menyusur di sepanjang jalan untuk mencari Restoran Halal, kitorang telah terserempak dengan salah seorang warga tempatan. Nama dia Haji Salleh & juga Hakeem. Haji saleh ni adalah pendakwah. Dia telah membuat perjalanan selama 4 bulan untuk menyebarkan dakwah di seluruh pelusuk negeri China & Guangzhou ni adalah destinasi terakhir sebelum dia balik ke Malaysia. Hakeem pulak adalah salah seorang penuntut University di China. Kami sempat bersembang dengan mereka.



Alhamdulillah, ade juga petunjuk untuk kitorang. Sangat seronok bertemu bangsa sendiri yang ikhlas membantu di tempat asing. Namun begitu ade juga yg sombong. Bila kite melempar-kan senyuman sedikit pun tidak di endahkan. Mungkin juga mereka menganggap kite ingin menipu diorang kot. maklumlah ade juga warga Malaysia yg menipu duit & menjual barangan palsu kepada pengunjung Malaysia yg datang ke sini. (Berprasangka baik itu adalah lebey baik kan..Walaupun dlm hati sedikit bengang je..)