Isnin, 19 November 2012

China Holiday ~ Part 8 : Night Market @ Beijing Lu

Alamak dah lama aku x-sambung cite pasal pengembaraan kitorang ke China. Banyak betol kerje 3, 4 hari ni, xmenyempat aku nk merapu. Actually last weekend aku & my hubby g survey barang utk rumah baru. Survey je pun.. huhuhu.. da pokai bulan ni, kene tunggu gaji masuk bulan depan la plak baru boleh terang skit mata. ehehe.. Yang tu nnt aku cite pada entry "Intai Barang Untuk Rumah Baru" boleh pakai ke tajuk entry ni., ehehe ape2la labu.. :) 
 
Entry mlm ni aku nk sambung cite tentang kisah kitorang di Beijing Lu. Ni bukan kt Beijing ok, nama je Beijing Lu, tp kt Guangzhou. Keadaan di sini sama je macam di area Bukit Bintang tu. Mmg meriah mlm2 kt sini, ramai pengunjung. banyak butik2 pakaian, mall pun ade. So pendek cite korang layan jela gambar yg aku ambik sepanjang berada di sana.
 

Taman bunga sebelum sampai ke Beijing Lu, kitorang ke sini naik METRO. Kat depan tu skit je Beijing Lu
 

 

 

Amacam seram x tengok pokok yg dah beratus tahun usia ni. kat KL mane de..


 
Ini antara sebahagian Beijing Lu, tp yg paling meriah ialah kt bahagian belakang aku, yg depan ni jalan2 yg kitorang lalu untuk menuju ke destinasi yg sebenar. Banyak cite gak sebenarnya. Kitorang siap sesat lg, masuk entah mana2 lorong, uiissshh mmg ngeri jugak. Tp after bertanya amoi kt kedai buah, barulah kitorang dapat petunjuk yg benar. ehehehe...

 
Inilah rupa Beijing Lu tu, kan aku dah kate sama je macam area bukit bintang & Sungai Wang tu. Xde ape yg best sgt pun pada ku, barang2 pun mahal kt sini. xbest laaa.. sekadar nk kenal tempat & tinggal tapak kaki bolehlaa... 
 

Antara peninggalan sejarah di sini adalah lapisan jalan-jalan lama yg masih di jaga & tidak di turap. So kita akan dapat melihat jalan2 lama pada setiap dinasti. siap ade tertera tahun lg. Mmg mantop betoi diorang menjaga nilai sejarah dalam menongkah arus pemodenan negara.

 
Hah nampak x, tahun bile jalan ni 1279 lg. huh gile lama dah. Dulu jalan dia camnila rupenya. kire hebat jugakla diorang ni, zaman dulu2 pun dah ade jalan yg berturap dgn baik. 


Korang nampak x, beza jalan yg baru dgn yg lama, mmg jauh sgt la beza-nya, dah berapa ribu kali turap pun xtaulaa.. apepun yg lama tetap di kenang...

 
 Setiap jalan yang di baiki & di naik taraf semua-nya di catatkan tahun. So korang akan nampak sequal perubahan jalan dari awal hingga sekarang.
 



 
Bata pun dah masuk ke China, hebat jugak jenama negara-ku ini..
 
 
Ala2 McD & KFC la restoran ni... Kt sana diorang xbape layan sangat barat punye kedai, diorang lebey memartabatkan keluaran rakyat negara diorang, so McD & KFC xleh nk besar kepala sangatla kt sana... huhuhu...
 
 
Sate kambing yang dijamin halal, sapa yg jamin ? kebanyakan pengunjung yg datang ke sini mmg jamin sate kambing ni halal la, ape2pun terpulang pada korangla untuk menilai-nya


 
Tengok muka mamat ni dah boleh agak yg dia ni islam. lagipun dia bukan org cina, mamat ni klu xsilap aku org timur tengah coz dia ckp bahasa arab. ala2 org arab yg dtg kt Mesia tu. So sedap ati jugakla nk makan sate diorang ni. Insya'Allah halal...
 
 
Yang ni adalah lego, ok jugak mainan ni, mula2 ingat nk beli tp after pk2, xjadi beli. Tapi after dah balik sini pk plak, apsal la aku xbeli aritu.. huhuhu.. mamai..

 
Tengok tu, siap ade kamera polis di mana2, so jenayah mmg xbanyak kt sini, so far selamat untk berjalan2 coz kamera di mana2 shj. Hampir di setiap penjuru bangunan ade polis punye CCTV. prompak pun risau nk merompak... Komunis punye polis ni cek oiii, skali kene hukum tau2 sendiri-la. so perompak pun xberani nkcari pasal.. bagus jugak camtu... :)

 
Ini kedai 361 darjah tu, mula2 aku tertanya-tanya jugak, ape kebenda 361 darjah ni, rupanye kedai sukan keluaran China, klu xsilap diorang banyak sponsor untuk sukan besar2.

 
Ok dah habis jalan2, jom balik bilik, esok nk ke Shenzen plak, kul 8.30 pg dah nk kene sampai di railway station coz Train kitorang pada jam 9.09 pg, klu terlepas mmg kes naya, mahal tu tiket. Jom naik High Speed Train (CRH) besok. :)

 
 
To Be Continue.... Gudnite