Selasa, 20 November 2012

China Holiday ~ Part 9 : Ke Shenzen

Seawal jam 5.30 pagi aku da bangun, sementara 2 org kekasih hati masih syok di alam mimpi. Aku bangun awal coz nk kene buat final cek up untuk semua barang2 sebelum berangkat ke Guangzhou Railway pagi nnt. After siap2 solat subuh aku kejutkan my hubby untuk bersiap & last sekali aku bangunkan my baby utk bersiap. Tepat jam 8.15am kitorang dah siap cek-out dari Q-city & berjalan kaki menuju ke depan jalan utk amik teksi. Tambang teksi cume 10RMB je.
 
 
Inilah dia Guangzhou railway station ( Guangzhou Hou Che Chen). Sgt besar, letih jugakla nk menapak. *Sile perhatikan org yg sarat dgn bagasi tu, cube teka siapakah jejaka yg sgt kuat itu., kt depan pun ade 1 beg galas lg tu.. :)
 
Suasana di Guangzhou Railway mmg selalu ramai org. xkira masa, ade je org nk bersesak. So taxi terpaksa embark kitorang agak jauh dari pintu masuk, terpaksalah berjalan kaki hampir 300m camtu. Hmm agak jauh jugaklah dirasakan, apetah lg dgn barang2 yg sarat untuk digalas oleh yg tersayang. Kekuatan Abi mmg xdapat di sangkal lg. ehehe mmg terbukti ...
 
 
Thanks A Lot my dear, kerana menanggung segala beban beg yg berat tu,
nk harapkan aku mmg xberangkatla jawab-nya...
 
 
Mula2 sampai & lepak di station dia senyum dulu..

 
Selang beberapa ketika da merengek kebosanan, tp masih terkawal..

 
After tat terus menjerit.. huhuhu

 
Ya Allah selamat masuk jugak kitorang ke dlm kabin, tengokkan keadaan semasa kt bahagian kemasukkan td mmg xnampak ruang nk berjalan, mcm kt depan kaabah time musim haji rupenya. Aku hanya mampu berharap agar semua-nya selamat. Dahla elevator rosak, terpaksala kitorang mengangkat stroller baby... adeh.. insaf2...

 
mengaktifkan diri dlm train

 
Inilah rupa CRH (China Railway Highspeed) tu, macam komuter kite je, cume up skitla dari komuter, perjalanan pun smooth je, xterasa pun kelajuan train ni, sedar2 dah 180km/hr. Perjalanan hanya mengambil masa 1-jam 42minit untuk smpai ke Shenzen. di bawah ini adalah gambar2 yg sempat aku snap sepanjang perjalanan
 
 
Rumah penduduk yg di bina oleh kerajaan, mereka hanya membayar sewa bulanan & utilities shj. Kos rumah sewaan yg mewah di dlm bandar paling mahal cume 600RMB (300MYR) amacam..? Boleh ke kerajaan Mesia cekik darah ni sediakan rumah kepada semua rakyat & sewa paling mahal untuk rumah di bandar hanya RM300... ??? Rumah PPRT yg bagai nk roboh tu pun dah mencecah 150 sebulan. klu high N kondo xtaula bape...
 

Lagi projek perumahan untuk rakyat, for ur info kt china ni hampir 80% kerajaan membina rumah utk rakyat & di sewakan, klu yg kaya2 tu diorang akan bina rumah sendiri or beli projek perumahan high N bertanah, tengok gambar kt bawah tu. Antara lokasi perumahan org2 kaya. Tp klu kt bandar tu, klu korang nampak ala2 kondo mewah ke ape, sume di bina oleh kerajaan. maklumat ni diperolehi dari salah seorang pekedai barangan elektronik kt shenzen. kebanyakkan yg tinggal di bandar Shenzen or Guangzhou adalah utk perniagaan.

 
Ini kt bahagian pendalaman skit.

 
Inilah yg aku ckp tu, antara lokasi perumahan mewah utk org2 kaye China. mmg dah nampak dari jauh, mmg cantik U... tp agak jauh dari bandar.
 
 
Bullet Train kitorang td :)

 
Pak supir masuk buku 555 ye :)

 
Inilah dia CRH yg baru shj tiba di Shenzen railway station.
Welcome to Shenzen for Me & my beloved hehehe..

 
Ok syg kite dah sampai di Shenzen, jom cek Inn Hotel :)

 
Ini dia peta METRO di Shenzen pula. Hmmm perjalanan seterusnya ialah ke Dongmen Street. Banyak cerita suka & duka sepanjang kitorang berada
di Shenzen ni.... Oleh kerana mata aku da mula nk tertutup ni, nnt aku sambung entry lain plak la yea.
 
 
Gudnite semua.. As-salam :)